Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

28 September 2013

Stage 6: KEMAMAN - TOL JABORPenduduk Pulau Perhentian akan dapat bekalan elektrik 24 jam


Oleh: Mohammad Ishak

Impian penduduk Pulau Perhentian untuk mendapatkan bekalan elektrik 24 akan menjadi kenyataan apabila kerajaan akan   menyediakan bekalan elektrik kepada penduduk pusat Pelancongan Pulau Perhentian.

Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Dato’ Seri Mahdzir Khalid (gambar) berkata, tender untuk kerja menyalurkan bekalan dari darat ke pulau itu akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Katanya, kerajaan memberi perhatian serius terhadap permintaan penduduk pulau itu untuk mendapatkan bekalan elektrik 24 jam kerana pulau itu menjadi tumpuan ramai pelancong dari dalam dan luar negeri.

Menurutnya,bekalan elektrik di pulau akan memberi manfaat kepada lebih 1,000 penduduk pulau sebahagian besarnya nelayan.

Selain itu,katanya, pengusaha chalet juga turut menghadapi masalah bekalan elektrik menyebabkan pengusaha terbabit terpaksa menggunakan generator sendiri untuk mendapatkan bekalan tenaga.

Beliau juga mengingatkan pengguna elektrik diminta tidak mempercayai kabar angin yang disebarkan pihak tertentu kononya Tenaga Nasional Berhad (TNB) akan mengenakan caj baru bagi tarif bekalan elektrik tidak lama lagi.

Katanya, dakwaan kononya TNB akan menaikakn kadar baru elektrik kepada pengguna adalah tidak benar dan berniat jahat.

Beliau berkata, kementerian belum menerima apa-apa cadangan daripada TNB mengenai cadangan mengenakan caj baru bekalan elektrik berikutan kenaikan harga petrol baru-baru ini.

“Jika ada sekalipun sudah tentu kerajaan akan meneliti cadangan itu sebelum membenarkan pihak terbabit mengenakan caj baru,” katanya kepada pemberita di sini semalam.

Sultan Mizan berkenan menyempurnakan majlis penyampaian hadiah kejohanan LAJSM 2013

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan menyempurnakan Majlis Penyampaian Hadiah Kejohanan Larian Antarabangsa Jambatan Sultan Mahmud di Dataran Batu Burok, Kuala Terengganu.
Oleh: Noraini Jusoh
Gambar oleh Zulkipli Putra

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan menyempurnakan Majlis Penyampaian Hadiah Kejohanan Larian Antarabangsa Jambatan Sultan Mahmud (LAJSM) 2013 di Dataran Bangau, Batu Burok, Kuala Terengganu, hari ini.

Ketibaan baginda disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat serta Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Sebelum itu, YB Rozi Mamat meyempurnakan majlis pelepasan peserta LAJSM 2013 dimulai dengan kategori antarabangsa lelaki dan wanita 42 kilometer (km) di lokasi sama kira-kira jam 5.30 pagi.

Seramai 8011 peserta tempatan dan luar negara, termasuk Thailand, Singapura, Indonesia, Afrika Selatan serta Indonesia menyertai larian tersebut.


Kejohanan LAJSM 2013 menawarkan hadiah lumayan dengan nilai keseluruhan RM329,700 bagi 18 kategori dipertandingkan yang terbahagi kepada beberapa kategori iaitu kanak-kanak, pelajar sekolah, dewasa, Orang Kurang Upaya (OKU) dan terbuka antarabangsa.

Bagi kategori terbuka lelaki antarabangsa diungguli peserta dari Kenya iaitu Josphat Kiptanui Too Chobei dengan catatan masa 2:07:31.Johan bagi kategori tersebut layak membawa pulang wang tunai sebanyak RM24,000.

Sementara bagi kategori lelaki OKU berkerusi roda dimenangi Daniel Lee, dari Setapak, Kuala Lumpur dan layak membawa pulang wang tunai RM2,000.

 

Kempen keselamatan jalan raya berterusan

Oleh; Esah Abdullah

Pertandingan Sketsa Petronas Street Smart merupakan platform terbaik bagi golongan pelajar di sekolah rendah untuk mendapatkan pendedahan mengenai keselamatan jalan raya yang mula dilaksanakan sejak tahun 2007.

Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Dato’ Dr Tam Weng Wah berkata, kempen keselamatan jalan raya perlu diadakan sepanjang masa dan tidak hanya pada musim-musim perayaan sahaja.

“Kempen keselamatan jalan raya perlu diberi penekanan kepada setiap golongan masyarakat terutama pelajar dari sekolah rendah dan menengah agar mereka mendapat pendedahan awal,” katanya pada program Pertandingan Akhir Sketsa Pertonas Street Smart 2013 di Auditorium Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negeri, Kuala Terengganu.

Sehubungan itu beliau menyambut baik program yang dianjurkan oleh Petronas ini dalam usaha memupuk minat masyarakat menjaga keselamatan di jalan raya serta tidak memandang remeh isu-isu keselamatan jalan raya.

Pada pertandingan akhir sketsa itu Sekolah Kebangsaan (SK) Rantau Pertonas , Kemaman diumumkan sebagai johan dengan menerima wang tunai RM3,000, piala, sijil dan cenderamata.

Tenpat kedua dimenangi SK Tengku Bariah, Kuala Terengganu yang menerima hadiah wang tunai RM2,000, piala, sijil dan cenderamata.

Manakala SK Bukit Payong pula yang mewakili daerah Marang mendapat tempat ketiga dan menerima wang tunai RM1,000 piala, sijil dan cenderamata.

Sementara itu empat buah sekolah lagi menerima hadiah saguhati masing-masing menerima wang tunai RM500 dan sijil. Semua hadiah oleh disampaikan Ketua Pengarah JKJR.
 

Peserta Walk4Malaysia teruskan cabaran hari ketujuh

Oleh: Noraini Jusoh

Misi peserta Walk For Malaysia (Walk4Malaysia) menamatkan perjalanan hingga ke Putrajaya kini memasuki hari ketujuh dengan jarak laluan asal sejauh 63.5 kilometer (km), bermula dari Hentian Sebelah, Kuantan ke RnR Gambang, Pahang.

Walau bagaimanapun, seperti yang dilaporkan dalam laman facebook rasmi Walk4Malaysia, cabaran pada hari keenam terpaksa ditamatkan lebih awal dan menyebabkan lokasi permulaan cabaran pada pagi ini turut berubah.

“Alhamdulillah... sebentar tadi para peserta cabaran Walk4Malaysia telah menyambung kembali perjalanan mereka bermula di Plaza Tol Jabor selepas semalam perjalanan mereka terpaksa ditamatkan lebih awal atas sebab-sebab faktor keselamatan berada di Lebuhraya Pantai Timur.

"Perjalanan pagi ini akan menuju ke Hentian Sebelah Kuantan terlebih dahulu kemudiannya akan terus menuju ke RnR Gambang dan ianya bergantung kepada keadaan semasa,” ujar kenyataan tersebut.

Sepanjang perjalanan menuju ke Putrajaya yang dijangka mengambil masa lebih kurang dua minggu secara keseluruhannya, peserta utama Walk4Malaysia, Mohd Noor Mat tidak berseorangan berjalan kaki kerana sentiasa diiringi atlet Sukan Malaysia (Sukma); Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) dan Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT) secara bergilir-gilir untuk menamatkan perjalanan sejauh 600 km seperti yang disasarkan.

Bermula hari ketujuh, peserta Walk4Malaysia akan berada selama lima hari di Lebuh Raya Pantai Timur.

Dari Hentian Sebelah Kuantan, perjalanan diteruskan ke R&R Gambang, Hentian Sebelah Maran, Hentian R&R Temerloh, Hentian Sebelah Lanchang dan ke R&R Genting Sempah.

Manakala cabaran hari ke-12 Walk4Malaysia akan bermula di R&R Genting Sempah, Pahang ke Stadium Bukit Jalil sejauh 47 km yang dijangka memakan masa selama hampir 9 jam.

Sementara pada hari terakhir, 4 Oktober ini, langkah akan bermula dari Stadium Bukit Jalil ke Masjid Putra, Putrajaya melibatkan jarak 20.9 kilometer dengan anggaran masa untuk mengakhiri misi itu selama 4 jam 15 minit.

 

Jadikan Kampung Fikri tumpuan Pelancong-Mohd Jidin

Oleh: Aminudin Ismail.
Gambar ihsan MCA Setiu.

Mohd Jidin(baju batik), Che Zulkifli(baju merah) hadir meriahkan pesta tanglung.

SETIU: Kampung Fikri , di sini, bakal menjadi tumpuan pelancong apabila kerajaan negeri bersetuju membangunkan satu tempat di kampung itu dengan mengadakan pelbagai aktiviti permainan tradisi rakyat kaum Cina Tiong Hoa dan Siam.

Exco Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Dato’ Mohd Jidin Shafee , berkata pihaknya bersedia membantu dari pelbagai aspek untuk memajukan pelancongan di kampung itu termasuklah menguruskan kemasukan pelancong luar.

“Kalau boleh mulai tahun ini kita buat satu permainan tradisi. Kalau pelancong datang kita akan beritahu mereka, ini kebudayaan kaum Tiong Hoa dan ini kebudayaan Siam. Ini makanan tradisional Tiong Hoa, ini makanan tradisi Siam. Di sini juga terdapat beberapa tempat sejarah kita akan beritahu pelancong.

“Kita akan uruskan kedatangan pelancong ke tempat ini dengan menaiki bot dari Penarik,” katanya ketika merasmikan Pesta Tanglung MCA Setiu, di Kampung Fikri, malam, semalam.

Mohd Jidin melancarkan Pesta Tanglung.
Sehubungan itu, Mohd Jidin mengharapkan kaum Cina dan Siam di Setiu terus memberi sokongan kepada Kerajaan Barisan Nasional supaya pihaknya boleh terus membantu memajukan masyarakat itu dan menjayakan pelbagai aktiviti mereka.

Cantik..peserta melepaskan tanglung ke udara.
Sementara itu, Pengerusi MCA Setiu, Wee Beng Hai, mengucapkan terima kasih kepada kerajaan negeri kerana menyediakan peruntukan kepada pihaknya untuk mengadakan pelbagai aktiviti masyarakat Cina dan Siam termasuklah Pesta Tanglung ini yang menjadi acara tahunan.

Kira-kira 200 masyarakat Cina Tiong Hua dan Siam hadir menjayakan pesta tanglung itu, Turut hadir Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifli Jusoh dan bekas exco negeri Toh Chin Yaw.Sultan Mizan titah jawatankuasa masjid berdikari urus masjid

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin menintahkan agar jawatankuasa masjid di seluruh negeri ini tidak hanya bergantung kepada bantuan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) atau kerajaan semata-mata dalam urusan pentadbiran institusi berkenaan.

Sebaliknya, baginda mengingatkan bahawa mereka telah diberi kepercayaan oleh Maidam untuk mengurus tadbir masjid dalam segenap aspek pengurusan mengikut landasan dan garis panduan yang telah ditetapkan.

Pada masa yang sama, baginda meminta jawatankuasa masjid menggunakan wang sumbangan orang ramai yang dihulurkan melalui tabung masjid untuk kegunaan rumah ibadat berkenaan dan program pengimarahannya.

Baginda bertitah demikian sewaktu merasmikan Masjid As-Saalikin Sungai Udang, Dungun, semalam.

Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Mohd Zubir Embong; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, ketua-ketua jabatan dan pembesar negeri.

Masjid As-Saalikin yang berharga RM3.938 juta mula dibina di atas tanah kerajaan seluas 3.5 ekar pada tahun 2008 dan siap sepenuhnya pada tahun 2010.

Masjid yang dibina bagi menggantikan masjid asal yang diperbuat daripada kayu cenggal itu mampu menampung 1,500 jemaah dan memberi keselesan kepada jemaah di sekitar kawasan tersebut.

20 negara sertai TIIAF 2013

Kira-kira 100 peserta dari 20 buah negara dijangka menyertai Festival Kesenian Islam Antarabangsa Terengganu 2013 (TIIAF 2013) selama tiga hari dari 15 Nov di Taman Tamadun Islam (TTI), Kuala Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja TIIAF 2013, Datuk Zubir Embong berkata sehingga kini, peserta dari 12 negara telah mengesahkan penyertaan iaitu Jordan, Iraq, Algeria, Bangladesh, Mesir, Indonesia, Pakistan, Yaman, Brunei, Palestin, Thailand dan Arab Saudi.

 "Penganjuran pertandingan kaligrafi kali ini ialah penganjuran peringkat antarabangsa berbanding tahun lepas penganjurannya terhad kepada peserta rantau Asia sahaja.

"Penganjuran di Terengganu ini juga telah diiktiraf terbaik setaraf penganjuran di Turki dan Dubai oleh Pusat Penyelidikan Sejarah, Kesenian dan Kebudayaan Islam Dunia (IRCICA) yang berpusat di Turki dan mereka akan memberi sijil pengiktirafan itu dalam masa terdekat," katanya.

 Nilai hadiah keseluruhan bagi pertandingan peringkat antarabangsa adalah US$20,000 (RM64,400). Tarikh tutup penyertaan bagi peringkat antarabangsa 24 Okt manakala bagi peringkat kebangsaan 30 Okt. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi talian 09-6278807, 013-2626061 atau 019-9776499.Sinar Baru Peserta Agropolitan Setiu.

Teks dan gambar Aminudin Ismail.

Kandang biri-biri yang serba lengkap.
Kawasan perumahan peserta.
SETIU: Seramai 100 peserta yang menyertai Projek Agropolitan di Panchor Menderu, Bukit Putera, di sini sejak Jun lalu, gembira dan mendapat sinar baru kerana mereka terpilih menyertai projek di bawah Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) itu.

Tinjauan Teganukita semalam, mendapati kebanyakan peserta menganggap pemilihan mereka menyertai projek itu adalah satu tuah dan mengharapkan dapat mengubah masa depan mereka menjadi lebih baik berbanding sebelum itu.

Amaran Mat Nor.
Seorang peserta, Amaran Mat Nor, 41, dari Kampung Bukit Putera berkata dia begitu gembira kerana dipilih menyertai projek itu kerana selain dapat tinggal di sebuah rumah baru yang dilengkapi perabot, dia juga sudah mempunyai pekerjaan dan pendapatan tetap.

“Dulu saya kerja sendiri dan pendapatannya tidak tetap tetapi selepas menyertai projek ini, saya rasa sangat gembira kerana saya diberi gaji sebanyak RM40 sehari dan pendapatan bulanan boleh mencapai RM1,200 sebulan.

“Anak-anakpun suka tinggal di sini kerana mereka dapat berkenalan dengan jiran-jiran yang ramai. Rumahpun agak selesa dan mempunyai tiga bilik. Saya akan terus tinggal di sini dan bekerja dengan baik bagi meningkatkan pendapatan projek ini,” katanya.

Rosman Mohd Nor, 34, dari Kampung Che Muhid, berkata, dia terlalu gembira kerana terpilih menyertai projek itu dan berterima kasih kepada kerajaan kerana membantu golongan kurang mampu sepertinya untuk menjalani kehidupan lebih baik.

“Terima kasihlah kepada kerajaan kerana memberi peluang kepada saya untuk bekerja di sini, saya mempunyai tiga orang anak, jika sebelum ini saya hanya bekerja kampung dan pendapatan tidak menentu, selepas ini saya harap akan dapat hidup dengan selesa,” katanya.

Seorang lagi peserta Mohd Nasir Hamid, 37, berkata dia berpuashati dengan pendapatan yang diperolehinya dan mengharapkan dapat mengubah kehidupan keluarganya kepada yang lebih baik dan selesa.

Muhaimim..peserta termuda.
Peserta paling muda, Muhamim Mahassan, 22, berkata, dia amat bertuah dan gembira kerana terpilih menyertai projek itu dan berjanjikan akan bekerja dengan baik serta tidak mensia-siakan peluang yang diberi kerajaan.

"Ini adalah hadiah perkahwinan saya kerana saya baru tiga bulan kawin, kalau boleh saya mahu tinggal di sini sampai tua. Terima kasih kepada ECER, Felda dan kerajaan negeri Terengganu," katanya.

Abd. Rahim, Pengurus Projek.
Sementara itu, Pengurus Projek Abd Rahim Maulud, berkata kesemua pekerja menunjukan komitmen yang baik untuk bekerja dan beliau yakin peserta dapat bersama-samanya membantu menjayakan projek Ekonomi Koridor Pantai Timur (ECER) itu sekaligus dapat mempertingkat taraf hidup masing-masing.

Dalam pada itu, Abdul Rahim berkata, persiapan untuk menyambut kedatangan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin untuk merasmikan projek itu, Esok berjalan lancar dan semua peserta sudah bersedia menyambut kedatangan Tuanku.

“Selain merasmikan Projek Agropolitan ini, Tuanku juga akan menyampaikan Sijil Penyertaan kepada setiap peserta dan melawat beberapa tempat kawasan ini termasuklah ladang kambing biri-biri,” katanya.
Sebahagian biri-biri yang diternak.27 September 2013

Bebaskan masjid dari pengaruh kepartian – Sultan Mizan

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin menintahkan agar masjid-masjid di seluruh negeri dijadikan sebagai institusi yang bebas daripada pengaruh politik kepartian yang boleh membawa kepada sikap berpuak-puak di kalangan umat Islam.

Baginda bertitah larangan tersebut perlu dipatuhi semua pihak kerana ia bertentangan dengan Maqasid as-Syar’iyyah atau tujuan masjid didirikan.

 “Beta berharap supaya unsur atau simbol yang melambangkan politik kepartian hendaklah dibersihkan daripada masjid dan kawasan sekitarnya,” titah baginda sewaktu merasmikan Masjid As-Saalikin Sungai Udang, Dungun hari ini.

Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Mohd Zubir Embong; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, ketua-ketua jabatan dan pembesar negeri.

Sultan Mizan turut menitahkan supaya umat Islam di negeri ini memelihara imej masjid sebagai rumah Allah yang mulia dan suci.

 “Peranan dan imej masjid hendaklah dipulihkan kembali sebagai institusi yang bukan sahaja kawasan aman, suci, tenangdan indah, tetapi lebih utama berperanan sebagai penggerak utama dalam proses perubahan sikap ummah dalam membentuk akhlak yang mulia,” ujar beliau.

Baginda turut meminta rakyat negeri ini supaya kembali menghayati ajaran al-Quran terutama bagi memupuk dan mengukuhkan roh perpaduan di kalangan umat Islam.

 

Cabaran hari keenam bermula

Oleh: Aida Abd Rahman

Misi Mohd Noor Mat menamatkan perjalanan hingga ke Putrajaya kini memasuki peringkat keenam melibatkan laluan sejauh 44.4 kilometer (km), bermula dari Padang Astaka, Chukai, ke Hentian Sebelah, Kuantan, di Lebuhraya Pantai Timur, pagi ini.

 Peserta utama Walk4Malaysia itu memulakan langkah sebaik selepas majlis pelancaran program itu disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Air Putih, YB Wan Hakim Wan Mokhtar, kira-kira jam 8.30 pagi.

Turut hadir, Pegawai Daerah Kemaman, Haji Mohamad Kamil Othman dan Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat Negeri Terengganu, Haji Roshali Taha.

Orang ramai turut membanjiri tapak majlis pelancaran itu, selain menyertai senamrobik dan cabutan bertuah yang disediakan pihak penganjur program.

Malah, warga Kemaman ternyata memberi sokongan jitu kepada peserta Walk4Malaysia yang tetap bersemangat menyahut cabaran itu, selepas berjaya mengharungi peringkat kelima, dari Paka ke Chukai sejauh hampir 54 km, semalam.

Dengan sokongan pasukan pengiring dan peserta yang turut berjalan bersama beliau, kakitangan Yayasan Islam Terengganu (YIT) itu turut mendapat suntikan semangat dari orang awam yang ditemui sepanjang perjalanan itu.

Mohd Noor bersama 40 peserta lain yang turut mengiringi langkah beliau, berhenti rehat dan menunaikan solat Jumaat di Cherating, Kuantan pada tengahari tadi, sebelum meneruskan perjalanan yang dijangka akan tamat bagi peringkat itu pada jam 10 malam ini.

Beliau diiringi atlet Sukan Malaysia (Sukma); Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) dan Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT) sudah menamatkan misi berjalan kaki sejauh kira-kira 260 kilometer (km) daripada jumlah 600 km yang disasarkan.

Bermula peringkat dan hari ketujuh, Walk4Malaysia akan berada selama lima hari di Lebuh Raya Pantai Timur.

Dari entian Sebelah Kuantan, perjalanan diteruskan ke R&R Gambang, Hentian Sebelah Maran, Hentian R&R Temerloh, Hentian Sebelah Lanchang dan ke R&R Genting Sempah.

Manakala cabaran hari ke-12 Walk4Malaysia akan bermula di R&R Genting Sempah, Pahang ke Stadium Bukit Jalil sejauh 47 km yang dijangka memakan masa selama hampir 9 jam.

Sementara pada hari terakhir, 4 Oktober ini, langkah akan bermula dari Stadium Bukit Jalil ke Masjid Putra, Putrajaya melibatkan jarak 20.9 kilometer dengan anggaran masa untuk mengakhiri misi itu selama 4 jam 15 minit.


Keselamatan jalan raya tanggung jawab bersama - JKJR

Oleh; Esah Abdullah 

Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) meminta syarikat-syarikat swasta terus memainkan peranan dalam meningkatkan kempen keselamatan jalan raya serta tidak hanya tertumpu pada musim perayaan dan sebagainya.

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Tam Weng Wah berkata, kempen keselamatan jalan raya perlu diadakan sepanjang masa bagi mengingatkan masyarakat agar sentiasa berhati-hati ketika memandu.

“Isu keselamatan jalan raya adalah tanggung jawab semua pihak, sama ada kerajaan, swasta dan anggota masyarakat dan sikap saling mengingati antara satu sama lain harus menjadi amalan harian.

“Cara pemanduan yang tidak selamat dan kenderaan yang tidak diselengara dengan baik boleh menyebabkan kemalangan berlaku pada bila-bila masa sahaja tanpa mengira tempat dan waktu,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita pada Program Pertandingan Akhir Sketsa Pertonas Street Smart 2013 di Auditorium Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negeri, Kuala Terengganu. Hadir sama Pengarah Program Petrosains Sdn Bhd Encik Kamarudin Kassim

Katanya, selain hebahan secara berterusan melalui media cetak dan elektronik, program kempen keselamatan jalan raya juga perlu dilaksanakan di peringkat kakitangan, orang awam sehingga kepada kanak-kanak sekolah.

`Kata perpatah melentur buluh biarlah dari rebung’ iaitu memberi kesedaran mengenai keselamatan jalan raya di peringkat awal lagi termasuk kepada pelajar sekolah rendah,’’ katanya.

 Menurutnya, mengikut statistic, sebanyak 6,917 kematian dicatatkan pada tahun lalu yang membawa kerugian kira-kira RM8.3 billion.

Tambahnya, mengikut kadar kemalangan yang dilaporkan di Terengganu ia meningkat berdasarkan 10,000 kenderaan yang didaftarkan sebanyak 5.61 peratus terlibat dalam kemalangan jalan raya berbanding kadar nasioal 3.01 peratus.
 

YB Iskandar mahu tarik belia sokong BN

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi, YB Mohd Iskandar Jaafar, yang baru disahkan sebagai Ketua Pemuda Umno Bahagian Setiu, berazam untuk menarik golongan muda di daerah Setiu agar menyokong Umno, sekaligus menguatkan lagi kedudukan Barisan Nasional (BN) di Terengganu.

Beliau menyifatkan pemilihannya untuk menerajui pergerakan Pemuda Bahagian itu merupakan cabaran besar bagi menarik golongan muda yang terdiri daripada hampir separuh pengundi di Setiu.

Pada pilihan raya umum lalu, BN memenangi keempat-empat kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen di Setiu, termasuk DUN Jabi yang ditandingi oleh YB Iskandar yang juga muka baru.

Bagaimanapun, berdasarkan keputusan pilihan raya lalu sokongan daripada generasi muda kepada calon-calon BN agak merosot dan Ketua Pemuda Umno Bahagian yang baru itu bertekad untuk meraih sokongan mereka sebagai persiapan awal menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

YB Mohd Iskandar menang jawatan tersebut selepas beliau menjadi calon tunggal untuk merebut jawatan berkenaan pada pemilihan Umno kali ini. Beliau amat berharap akan mendapat kerjasama daripada pengurusan Umno bahagian dan sayap-sayap Umno bahagian berkenaan bagi menjayakan misi tersebut.

“Saya harap dengan gandingan mantap pemimpin bahagian, Pemuda, Wanita dan Puteri, kita dapat meraih sokongan generasi muda bagi memastikan kemenangan BN pada pilihan raya umum akan datang,” katanya.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah memberi laluan kepadanya untuk menduduki jawatan berkenaan tanpa bertanding.

“Saya akan bekerja keras mulai sekarang bagi menguatkan kedudukan Umno dan BN sebagai membalas kepercayaan pemimpin dan ahli Umno bahagian Setiu kepada saya untuk menerajui pergerakan Pemuda,” katanya.


IQ sasar 1 hadir 1 keluarga

Institut Al-Quran Terengganu (IQT) menyasarkan melahirkan seorang hafiz Al-Quran setiap keluarga bagi merealisasikan hasrat melahirkan generasi peneraju Quraniyah.

 Pengarahnya Datuk Dr Alias Abdullah berkata di samping ilmu pengetahuan umum, ilmu Al-Quran juga penting dalam membentuk masyarakat.

 "Kita mahu melahirkan masyarakat yang bukan sahaja mempunyai ilmu dunia, tetapi juga mempunyai ilmu akhirat, supaya Al-Quran dapat menjadi pembimbing hidup kita," katanya ketika ditemui Bernama di IQ Terengganu di sini.

IQ Terengganu juga berhasrat menjadi tempat tumpuan masyarakat dalam menuntut ilmu, katanya. "Pelajar yang masuk ke institut ini merupakan lulusan Peperiksaan Menengah Rendah (PMR), mereka akan belajar di sini selama empat tahun untuk melayakkan mereka mendapat sijil.

 "Bagi masyarakat umum pula, kita menyediakan satu kuliyah khas untuk masyarakat yang berumur 18 hingga 65 tahun...melalui kuliyah ini, mereka diajar dari asas bacaan Al-Quran, termasuklah tajwid hingga ke tahap yang lebih tinggi," katanya.

Alias berkata program Kuliyah Al-Furqan membabitkan dua kursus iaitu Kursus Ulum Al-Quran melibatkan tahap satu hingga empat dan Kursus ad-Dirasat al-Quraniyyah yang mempunyai lima tahap iaitu qiraat, bahasa Arab, tafsir, tahfiz dan tarannum.

 Menurutnya sehingga kini IQ Terengganu merupakan satu-satunya pusat pengajian di negeri ini yang menjalankan program Qiraat Sub'ah yang terbuka kepada semua lapisan masyarakat dan setiap tahun sebanyak 1,600 pelajar baharu diambil untuk pengajian itu.

 

PLBT hantar pelumba Sukma ke China

Persatuan Lumba Basikal Terengganu (PLBT) akan menghantar lima pelumba skuad Sukan Malaysia (Sukma) 2014 ke Kejohanan Terbuka Jing Jin, Tianjin, China, dari 24 hingga 28 Okt ini.

 Ketua jurulatih Syed Mohd Hussaini Syed Mazlan berkata penghantaran pelumba skuad Sukma 2014 ke kejohanan itu merupakan langkah terbaik untuk mereka menimba pengalaman.

 "Kami tidak meletakkan sasaran pada kejohanan itu memandangkan kebanyakan pasukan yang mengambil bahagian adalah pasukan bertaraf dunia," katanya kepada Bernama di sini Rabu.

Dalam pada itu, beliau berkata PLBT akan menyenaraikan antara 22 dan 24 pelumba termasuk empat pelumba wanita bagi menghadapi tiga kejohanan tempatan bulan depan.

 Menurutnya tiga kejohanan tersebut adalah Kejohanan Kriterium Sepang pada 6 Okt ini, Kejohanan Lumba Basikal Remaja (Lebuhraya) S2/2013 SportExcel-MSN-Milo di Mersing, Johor (11-13 Okt) dan Kejohanan Grand Prix Kebangsaan Sirkit 4 di Negeri Sembilan pada 24 hingga 28 Okt ini.Masjid Bandar Permaisuri, masjid penyatuan ummah.

Teks dan gambar Aminudin Ismail.

Masjid Bandar Permaisuri.
PEMBUKAAN masjid Bandar Permaisuri, Setiu pada 2002 lalu adalah satu rahmat yang amat besar bagi penduduk Bandar Permaisuri dan kampung-kampung sekitarnya termasuklah Kampung Buluh, Kampung Kederang, Kampung Buruk dan beberapa kampung lagi kerana disitulah bermula penyatuan solat jumaat.

Selepas berpuluh tahun, satu mukim mempunyai dua tempat menunaikan solat jumaat berdekatan iaitu kira-kira 200 meter , dengan wujudnya Masjid Bandar Permaisuri yang terletak di atas sebuah bukit di Kampung Bukit Pelong, wujud ukhwah yang paling bermakna bagi seluruh penduduk, di mana mereka sama-sama menuju ke satu tempat untuk menunaikan solat Jumaat.

Ruang solat yang selesa.
Masjid yang dibina kerajaan itu mempunyai ruang solat yang luas berbanding masjid sebelum itu boleh memuatkan lebih ramai jemaah dan menjadi tempat hentian penguna jalan raya Kuala Terengganu- Kota Bharu kerana kedudukannya yang strategik untuk menunai ibadah, rehat atau rawat.

Lanskapnya juga agak menarik, di mana pelbagai pokok renek dan sederhana besar ditanam sekitar masjid manakala ruang meletak kenderaan yang luas iaitu didua bahagian depan dan belakang memudahkan pengunjung untuk pakir kenderaan. Begitu juga ruang untuk megambil wuduk yang agak luas memudahkan jemaah mengambil wuduk tanpa perlu menunggu lama.

Lanskap yang indah.
Tandas dan bilik mandi juga dijaga dengan baik dan sentiasa dalam keadaan yang bersih, pengunjung juga diminta sama-sama menjaga kebersihanya.

Kemudahan lain yang terdapat di masjid itu ialah, sebuah van jenazah, sebuah bilik komputer yang terdapat di luar masjid, rumah iman dan bilal serta sebuah wakaf untuk pengunjung berehat bersama keluarga.

Pelbagai aktiviti keagamaan sentiasa diadakan di masjid itu termasuklah sarahan agama hampir setiap malam, kuliah subuh, kursus haji, aktiviti qiamullai dan lain-lain.Beberapa Iman dan Bilal ditugaskan secara bergilir-gilir untuk mengendalikan masjid itu.

Semoga masjid yang indah dan diberkati Allah ini akan terus menyatukan penduduk Bandar Permaisuri dan kampung sekitarnya dan menjadi tumpuan penduduk serta musafir untuk melakukan pelbagai aktiviti ibadah seperti menunaikan solat, mendengar ceramah agama, berwirid dan lain-lain.
Ruang letak kereta yang luas.

260 ibu dan bapa tunggal terima insentif.

Teks dan gambar Aminudin Ismail.

Penerima insentif bergambar kenangan bersama Mohd Jidin (duduk, tengah).
SETIU: Seramai 24,318 ibu tunggal di negeri ini mendaftar dengan Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) manakala duda pula seramai 2,810 orang.

Pengarahnya, Mohd Shafaruddin Mustaffa berkata, Parlimen Kemaman mencatatkan bilangan ibu tunggal dan duda paling tinggi seramai 4,317 orang diikuti Besut seramai 3,837 orang, Marang 3,698 orang, Kuala Terengganu (3,375), Dungun (3,330), Setiu (3,006), Kuala Nerus(2,824) dan Hulu Terengganu seramai 2,741 orang.

“Daripada jumlah itu seramai sebanyak 287 orang memohon insentif perkahwinan ibu dan bapa tunggal negeri Terengganu sehingga 10 September lepas dan 260 orang daripadanya diluluskan kerajaan,” katanya. 

Shafaruddin berkata demikian pada Majlis Sambutan Merdeka Raya dan Penyampaian Insentif Perkahwinan Ibu dan Bapa Tunggal Parlimen Setiu YPKT yang dirasmikan Pengerusi Jawatankua Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan negeri merangkap Adun Permaisuri, Datuk Mohd Jidin Shafee di Dewan Pejabat Pelajaran Daerah Setiu, Bandar Permaisuri di sini semalam.

Menurutnya, seramai sembilan pasangan di Parlimen Setiu menerima insenfit bernilai RM2,000 seorang bagi ibu tunggal dan bapa tunggal. Menurutnya, hanya pasangan yang terdiri berstatus ibu dan bapa tunggal sahaja mendapat insentif yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri Terenggganu.

“Pada tahun ini kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM600,000 untuk diberi insentif kepada ibu dan duda di negeri ini. “Dalam pada itu kesemua ibu tunggal yang berusia 18 hingga 69 tahun yang berdaftar menerima skim insuran perlindungan diri percuma yang disediakan oleh kerajaan negeri dan layak menerima pelbagai pelan perlindungan,” katanya.

Pasangan "pengantin baru" menerima insentif dari Mohd Jidin .
Katanya, faedah melalui skim ini ialah sekiranya ahli meninggal dunia akibat kemalangan, penama akan memperolehi RM15,000 dan khairat kematian RM1,500 di samping pembiayaan rawatan di hospital dengan RM55 sehari.

"Kadar perkahwinan pada tahun ini di Terengganu menunjukkan peringkatan menjadi sekitar 11,000 pasang berbanding tahun lalu sekitar 9,000 hingga 10,000 pasang sahaja." katanya.

Pada majlis sama Mohd Jidin turut menyerahkan Senarai Penerima Pelan Perlindungan Insuran Takaful Berkumpulan kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), penyampaian Bantuan Pengurusan Kelab Warga Emas Parlimen Setiu, penyampaian Pinjaman Modal Program Jaya diri dan sijil tamat Latihan Kelas Jahitan Komuniti. Sementera itu pasangan ibu tunggal dan duda yang berkahwin.