Halaman

23 September 2013

KTP Balai Besar 1 juara pertandingan kebersihan dan keceriaan tadika

Oleh: Aida Abd Rahman, Mohd Syazni Zainudin dan Mohd Hafizuddin Mat Tahar (Pelatih)
 
Pendekatan dan inovasi berbeza dengan menghiasi landskap menggunakan bahan–bahan terbuang serta menanam pelbagai pokok hiasan memberi kemenangan kepada Kelas Tadika Perpaduan (KTP) Balai Besar 1, Dungun bagi Pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Tadika Peringkat Negeri Terengganu 2013.

Tadika berkenaan menjuarai pertandingan itu kategori Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) dan berjaya membawa pulang wang tunai keseluruhan berjumlah RM5,100.

Hadiah kemenangan itu itu disampaikan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah di Menara Yayasan Islam Terengganu (YIT) hari ini.

Turut hadir, Pengarah YIT, Haji Md kamarul Al-Amin Ismail.Guru tadika berkenaan, Puan Rosharyati Md Amin berkata mereka turut menggunakan khidmat nasihat dari Jabatan Pertanian untuk menghiasi laman mereka.

“Walaupun baru dibuka sejak 2010, KTP ini berjaya mengalahkan tadika JPNIN lain di seluruh Terengganu dan memenangi hadiah keseluruhan sebanyak RM 5,100.

Bagi kategori Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu pula, Sekolah Kebangsaan Bukit Jeruk, Besut berjaya muncul juara dan membawa pulang RM 3,000.

Guru sekolah itu, Puan Che Gayah Che Hak berkata latih tubi yang diberikan secara berterusan merupakan salah satu cara untuk mendisiplinkan murid-murid di sekolah ini dalam usaha menjaga kebersihan dan keindahan persekitaran kelas.

“Kaedah ini merupakan cara terbaik untuk mendidik kanak-kanak menjaga kebersihan sejak usia muda lagi,” katanya.


No comments: