Halaman

25 September 2013

15 calon tarik diri tanding Umno

Oleh: Suriati Ali dan Mohd Syazni Zainudin (Pelatih)
Gambar oleh Zulkipli Putra

 Badan Perhubungan UMNO Terengganu menerima 15 borang permohonan menarik diri daripada
bertanding pelbagai jawatan dalam pemilihan parti bulan depan.

Dato' Seri Haji Ahmad Said ditemani Dato' Haji Mazlan Ngah
ketika menjawab soalan daripada wartawan.
Pengerusinya, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata selepas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jertih, Muhammad Pehemi Yusof mengambil keputusan menarik diri menentang Adun Hulu Besut, Nawi Mohamad bagi jawatan Ketua Umno Bahagian, beberapa individu yang menawarkan diri bertanding pelbagai jawatan penting lain Bahagian dan Pemuda turut mengambil tindakan sama.

 Dato’ Seri Haji Ahmad yang juga Menteri Besar mengucapkan tahniah kepada calon yang menang tanpa bertanding manakala mereka yang masih ingin bertanding, itu hak masing-masing dan Umno Terengganu tidak pernah menghalang hasrat mereka.


“Ada sesetengah bahagian mempunyai persaingan empat penjuru bagi merebut jawatan tertinggi, tetapi kita menganggap perkara itu positif kerana sistem demokrasi masih subur,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Ahli-Ahli Majlis Kerajaan Negeri di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu pihaknya ingin melihat semua calon yang bertanding mengekalkan kempen secara sihat, di samping memastikan etika yang ditetapkan parti dan mematuhinya sebaik mungkin.


“Terpulang kepada ahli untuk memilih calon kerana masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan. Jangan memilih atas dasar kawan atau sekadar untuk memuaskan hati sendiri

 “Semangat cintakan UMNO perlu dipupuk dalam pertandingan dan tidak perlu memburukkan ahli-ahli lain,” katanya .

Difahamkan Jawatankuasa pemilihan UMNO negeri menerima 1,567 borang pencalonan melibatkan pertandingan empat peringkat iaitu bahagian, pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri.

Ia melibatkan 601 borang untuk pertandingan jawatankuasa bahagian, 311 untuk Wanita, Pemuda (399) dan Puteri (256). UMNO Terengganu mempunyai lapan bahagian iaitu Besut, Setiu, Kuala Nerus, Kuala Terengganu, Hulu Terengganu, Marang, Dungun dan Kemaman

 

No comments: