Halaman

25 September 2013

Pembinaan ABPM Wakaf Tapai seiring pembangunan negeri


Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said bersama Sultan Terengganu, Sultan  Mizan Zainal Abidin ketika  perasmian ABPM, semalam.

Oleh: Aida Abd Rahman dan Mohd Syazni Zainudin (Pelatih)
Gambar oleh Zulkipli Putra

Keprihatinan Kerajaan Pusat melalui Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan membina Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia (ABPM) Wakaf Tapai, Marang sejajar dengan pembangunan pesat di Terengganu.

Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Wakaf Tapai, Marang, Terengganu.
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata rasa tanggungjawab yang amat besar di kalangan semua pihak untuk menjaga keharmonian hidup bagi menjamin kesejahteraan rakyat pada masa depan merealisasikan pembinanan ABPM di negeri ini.

“Kemalangan boleh berlaku dimana sahaja kita berada. Bak kata pepatah malang tidak berbau. Menyedari hakikat ini negeri Terengganu sekarang ini telah terdapat 15 buah balai bomba telah dibina melalui Rancangan Malaysia yang lalu.


 “Memastikan kesejahteraan akan terus dinikmati oleh rakyat negeri ini betapa pentingnya perkhidmatan kebombaan dan penyelamatan yang mencakupi pelbagai aspek bagi menjamin kemajuan dan pembangunan sesebuah negara,” katanya ketika berucap sempena Majlis Perasmian ABPM, semalam.

Majlis perasmian berkenaan disempurnakan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin.

Turut berangkat Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah dan Tengku Sri Temenggong Raja. Hadir sama, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dato’ Abdul Rahman Dahlan; isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan isteri, To’ Puan Hajah Rohani Abdullah.


Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, perkhidmatan itu akan memastikan kehidupan masyarakat dan persekitarannya berada di suatu tahap yang meyakinkan sehingga ia terus maju dan berkembang.

Beliau juga percaya Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia melaksanakan perancangan dan tindakan yang rapi untuk memastikan pembinaan akademi itu dapat melahirkan modal insan yang mempunyai jati diri serta akhlak tinggi dalam memberikan perkhidmatan yang unggul kepada masyarakat, selaras dengan konsep 1Malaysia, di mana usaha kerajaan adalah untuk sentiasa berbakti kepada masyarakat dengan memberi perkhidmatan terbaik.

“Saya turut menyeru semua kaum dan masyarakat supaya memberikan kerjasama dan sokongan kepada pegawai bomba untuk mereka melaksanakan tugas.

“Selain itu pelanggaran undang-undang atau peraturan yang dikuatkuasakan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia harus dilaporkan supaya tindakan yang sewajarnya dapat diambil demi menjamin keselamatan kebakaran di premis-premis,” katanya.

Menurutnya, bahaya kebakaran dapat dikekang serta merta apabila orang ramai menjadi masyarakat prihatin dan penyayang sekaligus membantu Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia mengurangkan risiko dan juga statistik kebakaran.

Selain itu, Dato’ Seri Haji Ahmad juga berharap pegawai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia supaya menjauhkan diri daripada gejala rasuah, penyalahgunaan kuasa dan pilih kasih ketika membuat keputusan dalam pelaksanaan tugas harian.

Katanya, setiap urusan dan tugasan yang dipertanggungjawabkan haruslah dilaksanakan dengan telus, adil dan saksama sebagai membalas kepercayaan dan harapan rakyat terhadap penjawat awam di negara ini.

No comments: