Halaman

26 September 2013

Proses meremajakan UMNO Besut berjalan lancar


ADUN Kota Putera Mohd Mahdi Musa bersama bakal Ketua Pemuda Besut,Azizul Jasmi Mohamad

Oleh: Mohammad Ishak

UMNO Bahagian Besut muncul bahagian pertama negeri ini semua jawatan utama parti dimenangi tanpa bertanding menjelang pemilihan parti Oktober depan.

Ini berikutan beberapa jawatan termasuk Ketua Bahagian, Timbalan,dan Ketua Pemuda calon yang bertanding memutuskan untuk menarik diri dan memberi laluan mudah kepada calon terbabit.

Ahli Exco Kerajaan Negeri, Nawi Mohamad menang tanpa bertanding jawatan Ketua Umno Bahagian, apabila pencabarnya Muhamad Pehimi Yusof yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih menarik diri kelmarin.

Ketua sekarang, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Menteri Pendidikan II,tidak mempertahankan jawatan itu sebaliknya menang tanpa bertanding jawatan Naib Ketua yang sebelum ini disandang Muhamad Pehimi.

ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa juga menang tanpa bertanding jawatan Timbalan Ketua apabila pencabarnya, Pengarah Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM),Shamsuddin Sulong turut menarik diri bagi memberi laluan kepada Mohd Mahdi.

Manakala jawatan Ketua Wanita,Engku Naimah Engku Taib menang selesa apabila tiada pencabar sebelum ini.

Bagi Ketua Pemuda, Azizul Jasmi Mohamad, turut menang tanpa bertanding selepas pencabarnya, Mohd Husaimi Che Hussin, menarik diri. Kecuali Ketua Puteri, akan berlaku pertandingan antara Mazime Mohamad dan Erni Salwani Saidi.

Menurut Nawi, keputusan semua jawatan utama itu tidak dipertandingan dibuat secara musawarah antara calon terbabit dalam usaha untuk mengekalkan tradisi di bahagian Besut tiada berlaku pertandingan sejak dahulu lagi.

“Ia juga atas nasihat Idris yang mahukan ahli parti di bahagian ini menjadi contoh dan teladan kepada bahagian lain,” katanya.

Berikutan itu, Nawi berkata, beliau akan melantik Muhamad Pehimi sebagai Setiausaha Bahagian yan g baru menggantikan Allahyarham Dr A Rahman Mokhtar.

Selain itu, ADUN Kuala Besut,Tengku Zaihan Che Ku Rahman pula akan dilantik sebagai Ketua Penerangan baru.


No comments: