Halaman

27 September 2013

Keselamatan jalan raya tanggung jawab bersama - JKJR

Oleh; Esah Abdullah 

Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) meminta syarikat-syarikat swasta terus memainkan peranan dalam meningkatkan kempen keselamatan jalan raya serta tidak hanya tertumpu pada musim perayaan dan sebagainya.

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Tam Weng Wah berkata, kempen keselamatan jalan raya perlu diadakan sepanjang masa bagi mengingatkan masyarakat agar sentiasa berhati-hati ketika memandu.


“Isu keselamatan jalan raya adalah tanggung jawab semua pihak, sama ada kerajaan, swasta dan anggota masyarakat dan sikap saling mengingati antara satu sama lain harus menjadi amalan harian.

“Cara pemanduan yang tidak selamat dan kenderaan yang tidak diselengara dengan baik boleh menyebabkan kemalangan berlaku pada bila-bila masa sahaja tanpa mengira tempat dan waktu,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita pada Program Pertandingan Akhir Sketsa Pertonas Street Smart 2013 di Auditorium Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negeri, Kuala Terengganu. Hadir sama Pengarah Program Petrosains Sdn Bhd Encik Kamarudin Kassim

Katanya, selain hebahan secara berterusan melalui media cetak dan elektronik, program kempen keselamatan jalan raya juga perlu dilaksanakan di peringkat kakitangan, orang awam sehingga kepada kanak-kanak sekolah.

`Kata perpatah melentur buluh biarlah dari rebung’ iaitu memberi kesedaran mengenai keselamatan jalan raya di peringkat awal lagi termasuk kepada pelajar sekolah rendah,’’ katanya.

 Menurutnya, mengikut statistic, sebanyak 6,917 kematian dicatatkan pada tahun lalu yang membawa kerugian kira-kira RM8.3 billion.

Tambahnya, mengikut kadar kemalangan yang dilaporkan di Terengganu ia meningkat berdasarkan 10,000 kenderaan yang didaftarkan sebanyak 5.61 peratus terlibat dalam kemalangan jalan raya berbanding kadar nasioal 3.01 peratus.
 

No comments: