Halaman

28 September 2013

Kempen keselamatan jalan raya berterusan

Oleh; Esah Abdullah

Pertandingan Sketsa Petronas Street Smart merupakan platform terbaik bagi golongan pelajar di sekolah rendah untuk mendapatkan pendedahan mengenai keselamatan jalan raya yang mula dilaksanakan sejak tahun 2007.

Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Dato’ Dr Tam Weng Wah berkata, kempen keselamatan jalan raya perlu diadakan sepanjang masa dan tidak hanya pada musim-musim perayaan sahaja.


“Kempen keselamatan jalan raya perlu diberi penekanan kepada setiap golongan masyarakat terutama pelajar dari sekolah rendah dan menengah agar mereka mendapat pendedahan awal,” katanya pada program Pertandingan Akhir Sketsa Pertonas Street Smart 2013 di Auditorium Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negeri, Kuala Terengganu.

Sehubungan itu beliau menyambut baik program yang dianjurkan oleh Petronas ini dalam usaha memupuk minat masyarakat menjaga keselamatan di jalan raya serta tidak memandang remeh isu-isu keselamatan jalan raya.

Pada pertandingan akhir sketsa itu Sekolah Kebangsaan (SK) Rantau Pertonas , Kemaman diumumkan sebagai johan dengan menerima wang tunai RM3,000, piala, sijil dan cenderamata.

Tenpat kedua dimenangi SK Tengku Bariah, Kuala Terengganu yang menerima hadiah wang tunai RM2,000, piala, sijil dan cenderamata.

Manakala SK Bukit Payong pula yang mewakili daerah Marang mendapat tempat ketiga dan menerima wang tunai RM1,000 piala, sijil dan cenderamata.

Sementara itu empat buah sekolah lagi menerima hadiah saguhati masing-masing menerima wang tunai RM500 dan sijil. Semua hadiah oleh disampaikan Ketua Pengarah JKJR.
 

No comments: