Halaman

28 September 2013

Jadikan Kampung Fikri tumpuan Pelancong-Mohd Jidin

Oleh: Aminudin Ismail.
Gambar ihsan MCA Setiu.

Mohd Jidin(baju batik), Che Zulkifli(baju merah) hadir meriahkan pesta tanglung.

SETIU: Kampung Fikri , di sini, bakal menjadi tumpuan pelancong apabila kerajaan negeri bersetuju membangunkan satu tempat di kampung itu dengan mengadakan pelbagai aktiviti permainan tradisi rakyat kaum Cina Tiong Hoa dan Siam.

Exco Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Dato’ Mohd Jidin Shafee , berkata pihaknya bersedia membantu dari pelbagai aspek untuk memajukan pelancongan di kampung itu termasuklah menguruskan kemasukan pelancong luar.

“Kalau boleh mulai tahun ini kita buat satu permainan tradisi. Kalau pelancong datang kita akan beritahu mereka, ini kebudayaan kaum Tiong Hoa dan ini kebudayaan Siam. Ini makanan tradisional Tiong Hoa, ini makanan tradisi Siam. Di sini juga terdapat beberapa tempat sejarah kita akan beritahu pelancong.

“Kita akan uruskan kedatangan pelancong ke tempat ini dengan menaiki bot dari Penarik,” katanya ketika merasmikan Pesta Tanglung MCA Setiu, di Kampung Fikri, malam, semalam.

Mohd Jidin melancarkan Pesta Tanglung.
Sehubungan itu, Mohd Jidin mengharapkan kaum Cina dan Siam di Setiu terus memberi sokongan kepada Kerajaan Barisan Nasional supaya pihaknya boleh terus membantu memajukan masyarakat itu dan menjayakan pelbagai aktiviti mereka.

Cantik..peserta melepaskan tanglung ke udara.
Sementara itu, Pengerusi MCA Setiu, Wee Beng Hai, mengucapkan terima kasih kepada kerajaan negeri kerana menyediakan peruntukan kepada pihaknya untuk mengadakan pelbagai aktiviti masyarakat Cina dan Siam termasuklah Pesta Tanglung ini yang menjadi acara tahunan.

Kira-kira 200 masyarakat Cina Tiong Hua dan Siam hadir menjayakan pesta tanglung itu, Turut hadir Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifli Jusoh dan bekas exco negeri Toh Chin Yaw.No comments: