Halaman

25 September 2013

Akademi bomba Wakaf Tapai terbaik di Asia Tenggara

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia (ABPM) Wakaf Tapai, Marang membelanjakan kira-kira RM127 juta untuk muncul sebagai akademi yang terbaik dan terbesar di Asia Tenggara selaras dengan hasrat menjadi organisasi kebombaan berprestasi tinggi.

Pasukan Bomba dan Penyelamat sedang menjalani latihan kebakaran di ABPM Wakaf Tapai, Marang.
Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dato’ Abdul Rahman Dahlan berkata, pembinaan ABPM bagi fasa satu dan dua yang disiapkan dalam tempoh kira-kira 12 tahun itu, dilengkapi pelbagai kemudahan infrastruktur meliputi bangunan asrama, bangunan pentadbiran, dewan makan, auditorium, bilik kuliah, surau dan pusat sukan.


“Selain ABPM juga dilengkapi dengan pelbagai kemudahan simulator-simulator latihan pemadaman dan penyelamat yang moden dan terkini khusus untuk keberkesanan latihan bagi meningkatkan kompetensi pengetahuan dan kemahiran anggota dan pegawai Bomba.

 “Sudah tentu ABPM ini salah satu terbaik di dunia. Fasa seterusnya melibatkan pembinaan simulasi memadam kebakaran yang melibatkan kapal air, kapal besar di tasik sendiri. Kapal itu nanti kita simulasikan kebakaran dan fasiliti itu untuk memadam api. Begitu juga simulasi kapal terbang terhempas. Pada masa akan datang, kita juga berhasrat mewujudkan kapal terbang sebenar dan simulasi terbakar dan operasi memadam,” katanya kepada pemberita sempena Majlis Perasmian Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia, Wakaf Tapai, Marang, semalam.

Majlis perasmian berkenaan disempurnakan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut berangkat Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah dan Tengku Sri Temenggong Raja.

Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan isteri, To’ Puan Hajah Rohani Abdullah.

Dato’ Abdul Rahman, berkata pihaknya menjangkakan kira-kira RM100 juta lagi diperlukan bagi menjalankan kerja fasa seterusnya termasuk menyediakan landasan kapal terbang sendiri.


Katanya, kemudahan itu bukan sahaja bagi menjalankan latihan simulasi menyelamat yang berprestasi tinggi seperti pesawat terhempas, malah mampu menjadi akses kepada APBM ini tidak lama lagi.

Beliau berkata, pihaknya sudah mengenalpasti tanah dan kawasan yang sesuai untuk membangunkan kemudahan untuk fasa berikutnya itu sebaik sahaja perancangan kementeriannya itu mendapat kelulusan kewangan dari kerajaan.

“Daripada keseluruhan 140 hektar, kita baru menggunakan 40 hektar dan selebihnya belum kita bangunkan serta akan kita bangunkan untuk fasa seterusnya nanti.

“Selain itu, di sini kita juga melatih anggota yang berkaliber dan berdisiplin tinggi. Malah, kita juga berbangga apabila perkhidmatan bomba dan keselamatan setanding dengan negara luar di seluruh dunia dengan kelengkapan yang serba canggih,” katanya.


No comments: