Halaman

24 September 2013

Ramli pertahan juara melukis sempena hari Kebangsaan

Oleh; Esah Abdullah 

Seorang pelukis sepenuh masa Encik Ramli Salleh, 46, mengekalkan kejuaraan dalam pertandingan melukis poster 1Malaysia sekeluarga, anjuran Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Terengganu (PPAT) bersempena dengan sambutan hari kebangsaan ke-56 tahun.

Encik Ramli bersama keluarga
Beliau yang mengalahkan 39 lagi keluarga lain itu berjaya membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000, sijil dan juga hamper.

“Kemenangan ini merupakan tahun kedua saya menjadi juara di mana tahun lalu turut memenangi tempat pertama dalam pertandingan kategori yang sama,” kata bapa kepada lima anak.

Menurutnya, dua minggu sebelum pertandingan bermula, dia telah mula memikirkan idea untuk diterjemahkan dalam lukisan yang bakal dihasilkan meskipun tidak mengetahui tajuk atau tema dalam pertandingan bakal disertai itu.

 “Saya dan isteri mula membuat senarai pendek apa yang ingin diterjemahkan dalam lukisan berdasarkan tema sambutan hari kebangsaan pada tahun ini dan juga berdasarkan pengalaman-pengalaman menyertai pertandingan sebelum ini,” katanya..

Katanya, menang atau tidak adalah perkara kedua. Apa yang paling penting adalah tema yang ingin disampaikan mencapai maksudnya. Meskipun tanpa kata-kata atau tulisan, mesej yang ingin disampaikan melalui hasil lukisan perlu mencapai maksudnya.

“Itu merupakan satu tanggungjawab kepada para pelukis sebab ia bukan hanya untuk tujuan pertandingan ini sahaja tetapi ia disimpan untuk dilihat atau dipamerkan sebagai pedoman generasi seterusnya pula,” katanya.

Beliau seterusnya melahirkan rasa bangga kerana kelima-lima anaknya turut mewarisi kemahiran dan juga minat dalam melukis dan situasi ini memberi kelebihan kepadanya kerana dapat berkongsi idea dan juga pengetahuan bersama keluarga.

Tempat kedua pula dimenangi oleh seorang anggota polis, Mohd Yusny Mat Zin, 47 menerima wang tunai RM750, sijil dan juga hamper. Manakala tempat ketiga menjadi milik seorang guru, Encik Zulkifli Abdullah,45 dengan wang tunai RM500, sijil dan hamper.

No comments: