Halaman

25 September 2013

NEGERI TERENGGANU PEMBUKA TIRAI PESTA NEGERI 2013 @ MENARA KUALA LUMPUR

Kerajaan Negeri Terengganu dengan kerjasama Menara Kuala Lumpur akan menganjurkan Pesta Terengganu @ Menara Kuala Lumpur di perkarangan 1Malaysia Cultural Village pada 26 September hingga 2 Oktober 2013.

Ianya dibuka kepada pengunjung mulai jam 10.00 pagi hingga 8.00 malam dan masuk adalah percuma. Ini merupakan acara tahunan Kerajaan Negeri Terengganu dan Menara Kuala Lumpur dan telah mendapat sambutan yang menggalakkan semenjak ia diperkenalkan empat tahun yang lalu.

Pesta Negeri Terengganu diadakan bagi memperkenalkan keunikan dan kepelbagaian destinasi, kebudayaan, kesenian, permainan dan masakan tradisonal serta pelbagai produk kraftangan kepada pengunjung tempatan dan antarabangsa.

Mengulas mengenai majlis tersebut, Dato’ Zuraidah Haji Mohd Said, Ketua Pegawai Eksekutif, Menara Kuala Lumpur berkata, “Di samping memberi peluang kepada rakyat tempatan dan antarabangsa mengetahui dengan lebih mendalam mengenai seni dan budaya Negeri Terengganu, ianya secara tidak langsung dapat membantu mempertingkatkan lagi usaha mempromosikan warisan dan destinasi pelancongan di Malaysia khususnya di Terengganu”.

“Ini merupakan peluang keemasan kepada para pengunjung untuk mencuba produk-prosuk makanan yang berasal dari Terengganu. Saya menyeru marilah kita bersama-sama memartabatkan produk tempatan dan saya mengambil kesempatan ini menjemput semua rakyat Malaysia ke Menara Kuala Lumpur bagi bersama-sama memeriahkan lagi Pesta Negeri Terengganu ini”, tambah beliau lagi.

Negeri Terengganu yang tersohor dengan tema ‘Negeri Cantik, Budaya Menarik’ kaya dengan warisan seni dan keindahan alam semulajadinya.

Pelbagai aktiviti menarik menanti para pengunjung seperti seperti permainan tradisional, demonstrasi kraftangan, persembahan Gamelan dan tarian kebudayaan dari Kumpulan Kebudayaan SUKTRA Terengganu dan kumpulan penari kebudayaan Menara Kuala Lumpur (MKLPAG).

Pelbagai gerai jualan turut disediakan untuk para pengunjung yang ingin membeli dan merasai keenakan produk makanan tradisional Negeri Terengganu seperti nasi dagang, sata, keropok lekor dan makanan tradisional yang lain.

Ruang informasi, pameran dan jualan juga ada dibuka yang menampilkan tarikan tempat pelancongan di Negeri Terengganu seperti Tasik Kenyir, Pulau Redang, Pulau Perhentian dan banyak lagi.

Untuk keterangan lanjut sila hubungi talian 03-2020 5499 atau layari laman web rasmi Menara Kuala Lumpur di www.menarakl.com.my atau ‘like’ laman Facebook rasmi Menara Kuala Lumpur di www.facebook.com/officialmenarakl.

 

No comments: