Halaman

24 September 2013

UMNO Bahagian Besut menjalani proses meremajakan parti.YB HAJI NAWI MOHAMAD
Laporan: Mohammad Ishak

MESKIPUN terkejut dengan beberapa insiden yang berlaku dalam kepemimpinan UMNO Bahagian Besut pada hari penyerahan borang pencalonan akibat berlaku pelbagai kejutan namun ahli parti di bahagian itu tetap setia menunggu kebijaksanaan pemimpin menyelesaikan kemelut yang sememangnya diluar cakap-cakap penduduk Besut.

Jika sebelum penyerahan borang Sabtu lalu angin perubahan politik di bahagian yang terkenal dengan cirri-ciri kesopanan dan kesusilaan yang menjadi amalan pemimpin terdahulu tidak bertiup kencang namun menjelang 15 minit sebelum waktu penamat penyerahan ia berlaku dalam keadaan suram dan tidak menentu.

Bayangkan dalam tempoh kecenderaan itu tiada siapapun wakil penjawat jawatan utama parti masih tidak kelihatan menyerahkan borang pendaftaran calon sebagaimana ditetapkan parti.

Kedaan itu merimaskan petugas dan urusetia yang menjalankan proses pendaftaran apabila jawatan Ketua Bahagian,Timbalan dan Naib Ketua tidak kelihatan.

Namun, kira-kira jam 4.45 petang wakil calon Ahli Exco Kerajaan Negeri.YB Haji Nawi Mohamad yang juga ADUN Hulu Besut,kelihatan muncul menyerahkan borang dan diikuti wakil ADUN Jertih, Muhamad Pehimi Yusof menyusul bebarapa minit kemudian.

Sejurus kemudian, Pengarah UKOM, Haji Shamsuddin Sulong, kelihatan menyerahkan borang bagi mengisi kekosongan jawatan Timbalan Ketua Bahagian dan diikuti wakil ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, menyerahkan borang kepada urusetia.

Kira-kira 10 minit kemudian wakil Ahli Parlimen Besut, Dato’ Seri Idris Jusoh mengambil tempat menyerahkan borang bagi jawatan Naib Ketua Bahagian.

Berikutan itu, pelbagai spekulasi timbul apabila kejadian yang disifatkan ahli Umno Bahagian itu sebagai mengejutkan apabila Idris yang juga Ketua Umno Bahagian tidak mempertahankan jawatan yang disandang sejak 11 tahun lalu.

Semalam, proses berterusan dan sekali lagi mengejutkan pemerhati politik apabila Muhamad Pehimi yang baru pulang dari luar negara mengumumkan menarik diri dari bertanding merebut jawatan nombor satu di bahagian itu.

Usaha yang dilakukan secara berkompromi itu melatakkan UMNO Bahagian Besut kini berjalan lancar dan semua jawatan utama dikira menang tanpa bertanding.

Bagaimanapun, ahli masih tetanya-tanya kenapa perkara demikian berlaku dalam saat menjelang pemilihan tetapi tidak pernah diwar-warkan oleh semua pemimpin terbabit sebelum ini menyebabkan ahli menyifatkan ia satu sandiwara politik.

No comments: