Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

16 June 2018

Belanja RM1.8 Juta Untuk Bayaran Bonus Guru Khidmat Masyarakat Dan Pintar al-Quran

Ahmad Samsuri mengagihkan bayaran bonus kepada guru pintar al-Quran.
Foto Harish Fadzillah.
Abu Kasim Kerajaan negeri membelanjakan RM1.8 juta sebagai bayaran bonus kepada guru khidmat masyarakat dan guru pintar al-Quran yang berjumlah RM500 setiap seorang.

Ia membabitkan seramai 1,705 guru bagi program Pintar Al-Quran manakala seramai 1,944 orang lagi membabitkan tenaga pengajar bagi kelas masyarakat.

Polis Terengganu Beri Lebih Tumpuan Kawasan ‘Blackspot’ Sepanjang Op Selamat


Polis Terengganu akan memberi lebih tumpuan kepada kawasan 'blackspot' yang dikenal pasti sebagai lokasi kerap berlakunya kemalangan dalam Op Selamat 13/2018 sempena Aidilfitri tahun ini.

Antara lokasi itu ialah Kilometer 3 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan (Jalan Kamaruddin) di Kuala Terengganu, KM 72-KM 73 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan (Pulau Serai) Dungun serta KM 170 Jalan Jerangau-Jabor (Padang Kubu) di Kemaman.

Ketua Polis negeri, Dato’ Aidi Ismail berkata, dalam masa yang sama Polis Kontijen Terengganu tidak akan mengabaikan kawasan bukan sasaran.

15 June 2018

4,000 Rakyat Sertai Sultan Mizan Solat Sunat Aidilfitri

Sultan Mizan bersalaman dengan jemaah yang turut hadir menunaikan solat sunat Aidilfitri.
Foto oleh Tengku Syamim Tengku Ismail. 
Hampir 4,000 rakyat negeri ini mengambil kesempatan menunaikan solat sunat Aidilfitri bersama Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin di Masjid Al-Muktafi Billah Shah, Ladang, Kuala Terengganu, pagi ini.


Sultan Mizan tiba jam 8.10 pagi dengan berpakaian baju Melayu ungu turut ditemani Sultanah Terengganu, Sultanah Nurzahirah serta anakanda, Tengku Muhammad Mua'az.

14 June 2018

KPDNKK Terengganu Jamin Bekalan Bahan Mentah Mencukupi Sepanjang Syawal


Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Terengganu memberi jaminan bekalan bahan mentah di negeri ini mencukupi bagi menampung keperluan pengguna sepanjang Aidilfitri ini.

Ketua Penguatkuasa KPDNKK Terengganu, Zulfamy Mat Udi berkata, pihaknya telah mendapat jaminan daripada para pembekal berhubung perkara tersebut.

PERUTUSAN HARI RAYA AIDILFITRI YAB MENTERI BESAR TERENGGANU


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar.

Alhamdulillah, bersyukur kita ucapkan kepada Allah Taala kerana diberikan kesempatan menjadi tetamu Allah Taala selama sebulan di bulan Ramadan. Satu bulan yang disediakan kepada kita untuk mentarbiah dan mendidik diri agar menjadi orang yang bertaqwa.

Hari raya pula ertinya kita menyambut kemenangan. Kemenangan melawan hawa nafsu dan meninggalkan larangan Allah Taala dalam bulan Ramadan.

Semoga hari raya yang disambut ini, menjadikan kita lebih baik dari tahun sebelumnya.

13 June 2018

Kerajaan Negeri Hargai Pengorbanan Kakitangan HSNZ

Menghargai pengorbanan kakitangan hospital yang bekerja tanpa mengira waktu demi kesejahteraan pesakit, kerajaan negeri mengagihkan 500 pek makanan dan minuman kepada kakitangan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri, Dr Alias Razak berkata, pek juadah berbuka puasa itu turut diagihkan kepada penjaga pesakit.

Tengku Muhammad Agih Sumbangan Raya Kepada 300 Golongan Asnaf Di Setiu, Besut

Yang Dipertuan Muda Terengganu mengurniakan sumbangan Aidilfitri kepada pelajar.
Foto oleh Tengku Syamim Tengku Ismail.
Seramai 300 golongan asnaf terdiri anak yatim, mualaf, orang miskin dari Besut dan Setiu menerima sumbangan sebagai persediaan menyambut Aidilfitri.

Yang Dipertuan Muda Terengganu, Tengku Muhammad Ismail Sultan Zainal Abidin berkenan menyampaikan sumbangan berupa wang tunai RM200 berserta persalinan hari raya.

Baginda turut mencemar duli menyampaikan kurniaan serta meraikan penerima dalam Majlis Pengurniaan Eidul Fitri dan Majlis Berbuka Puasa di Masjid Sungai Tong, Setiu, petang semalam.

Agih 2,000 Batang Lemang Kepada Pengguna LPT2


Sebanyak 2,000 batang lemang diedarkan kepada pengguna Lebuhraya Pantai Timur Kedua (LPT2) dalam masa dua hari di Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Perasing, Kemaman, semalam.

Timbalan Exco Pelancongan II Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat Negeri, Abd Razak Ibrahim berkata, lemang tersebut diagihkan secara percuma kepada perantau yang balik berhari raya sempena sambutan Aidilfitri yang akan tiba tidak lama lagi.

Terengganu Cadang Laksana Madinah Ramadan Di Setiap Daerah


Para tetamu bersedia untuk menikmati juadah berbuka puasa yang disediakan dalam program Madinah Ramadan, malam tadi. Kredit foto Ammar PokLan'k
Kerajaan negeri berhasrat untuk meneruskan program Madinah Ramadan ke setiap daerah mulai tahun depan supaya manfaatnya dapat dinikmati secara langsung oleh penduduk seluruh Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan Negeri, Mohd Nor Hamzah berkata, program yang julung kali dilaksanakan di Terengganu sebaik sahaja pentadbiran kerajaan negeri bertukar bulan lalu, akan ditambah baik bagi memberi kemudahan dan keselesaan kepada pengunjung.

4,966 Saman Op Selamat Dalam Tempoh Empat Hari


Sebanyak 4966 saman dikeluarkan kepada pengguna jalan raya di negeri ini oleh Polis Kontinjen Terengganu dalam tempoh empat hari sejak Ops Selamat 13/2018 dilancarkan.

Ketua Polis negeri, Dato’ Aidi Ismail berkata, saman yang dikeluarkan sejak kempen selama dua minggu bermula 8 Jun lalu itu membabitkan pelbagai kesalahan lalulintas.

Beliau berkata, jumlah itu menunjukkan peningkatan berbanding Op Selamat bagi tempoh sama tahun lepas iaitu 3227 saman.

"Kesalahan paling banyak dilakukan ialah memandu melebihi had laju, tidak patuhi lampu isyarat, mengguna alat komunikasi semasa memandu, memotong ‘Q’ dan garisan berkembar serta memandu di lorong kecemasan.

12 June 2018

Demonstrasi Cegah Kebakaran Pendedahan Kepada Pengunjung Bazar Kemaman


Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kemaman mengambil peluang memberi pendedahan mengenai aspek keselamatan rumah dan kenderaan kepada orang ramai terutama pada musim perayaan.

Ketua Zon 2 Terengganu, PGKB II Azmi Ab. Rahim berkata, bomba memilih mengadakan demonstrasi di bazar Ramadan kerana menjadi tumpuan pengunjung membeli juadah berbuka di samping memberi pendedahan langkah mengawal kebakaran dapur kepada orang ramai.

"Pada hari ini kita mengadakan kempen kesedaran dan demonstrasi kepada orang awam daripada aspek kebakaran di rumah terutama di dapur kerana pada musim perayaan sering kali kebakaran berlaku di ruang dapur yang dikendalikan surirumah.

Terengganu Belanja RM1.5 Juta Untuk 2,404 Pelajar Ke IPT

Antara pelajar yang menerima bantuan persediaan kemasukan ke IPT.
Foto Tengku Syamim Tengku Ismail

Kerajaan negeri memperuntukan RM1.5 juta untuk diagihkan kepada 2,404 pelajar sebagai persediaan menyambung pelajaran ke peringkat matrikulasi, asasi dan diploma di Institut Pengajian Tinggi (IPT) sepanjang tempoh enam bulan pertama tahun ini.

Berdasarkan jumlah itu, sejumlah RM808,950 diagihkan kepada 1,249 pelajar di Parlimen Marang, Hulu Terengganu, Kuala Terengganu, dan Kuala Nerus.

11 June 2018

Abdul Khalid Dilantik Jadi Penasihat Ekonomi Terengganu

Dr Samsuri bermesra dengan guru khidmat masyarakat. Foto Harish Fadzillah Abu Kasim.

Kerajaan negeri menawarkan jawatan penasihat ekonomi Terengganu kepada mantan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bertujuan membantu Terengganu mencapai keadaan ekonomi yang lebih baik.

Menteri Besar Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, Abdul Khalid bersetuju dengan tawaran itu dan menyatakan persetujuan untuk memberi pandangan dan nasihat yang relevan dalam memantapkan ekonomi negeri ini dalam pertemuan yang diadakan sebelum ini.

MB Hadiri Majlis Khatam Al-Quran Dan Berbuka Puasa Istana Syarqiyyah


Menteri Besar, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar menghadiri majlis khatam al-Quran dan berbuka puasa di Istana Syarqiyyah, Cendering Kuala Terengganu, semalam. 


Majlis anjuran Istana Syarqiyyah itu turut dihadiri Ahli Dewan Undangan Negeri dan Ahli Parlimen Negeri Terengganu serta kepimpinan tertinggi kerajaan negeri. 


Terdahulu, turut diadakan tazkirah, bacaan doa di balai Islam sebelum majlis berbuka puasa.


RM418,500 Disalur Kepada 670 Mahasiswa Kemaman, Dungun


Seramai 670 bakal mahasiswa di Parlimen Kemaman dan Dungun menerima bantuan persediaan Yayasan Terengganu (YT) berjumlah RM418,500 bagi melanjutkan pengajian di Peringkat Asasi dan Diploma sesi kemasukan 2018-2019.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Perpaduan Nasional Negeri Terengganu, Hanafiah Mat berkata, bagi Parlimen Kemaman sebanyak RM217,250 diagihkan kepada 335 bakal mahasiswa melibatkan 199 pelajar bagi program diploma dan 136 orang bagi matrikulasi.

Ops Sisih JPJ Kesan Lapan Kesalahan Pemandu, Pemilik Bas

Abdul Rahman ketika sesi sidang media sempena Ops HRA JPJ di Terminal Bas MBKT.
Foto oleh Harish Fadzillah Abu Kassim.
Sebanyak lapan kesalahan dikesan oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu dalam Ops Sisih 3/2018 melibatkan pemandu dan pemilik bas sejak dilancarkan bermula 1 Jun lalu hingga semalam.

Pengarahnya, Abdul Rahman Emang Anyie berkata, seramai 270 orang pemandu bas dari tujuh buah syarikat telah diperiksa dan terdapat lapan kes aktif iaitu lima kes melibatkan pemilik bas dan tiga kes bagi pemandu bas.

MB Nasihat Berhati-hati Pulang Beraya
Menteri Besar, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar menasihati supaya anak-anak Terengganu di perantauan berhati-hati ketika pemanduan sepanjang perjalanan untuk pulang beraya di kampung halaman sempena menyambut Aidilfitri tahun ini.

Beliau juga mengingatkan pengguna Lebuh Raya Pantai Timur khususnya, mengawasi pemanduan masing-masing terutamanya pada waktu malam agar tidak berlaku kecelakaan di jalan raya.

10 June 2018

Inovasi Mobile Ehsan JPN Bantu Rosiana Perbaharui MyKad


Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Negeri Terengganu mengadakan program turun padang membantu ibu tunggal yang kudung kaki, Rosiana Rosli, 37, di Kampung Padang Kemunting, Batu Rakit, hari ini, bagi memperbaharui kad pengenalan (MyKad) menerusi program Mobile Ehsan.

Turut serta, Pengarah JPN Negeri Terengganu, Mohd Nasir Kareem.

Menurut Mohd Nasir, perkhidmatan Mobile Ehsan merupakan program turun padang yang disediakan kepada orang kelainan upaya (OKU) dan pesakit terlantar seperti Rosiana yang tidak dapat bergerak sendiri ke JPN.

“Puan Rosiana perlukan bantuan untuk penggantian kad pengenalan diri. JPN sediakan kemudahan ini dengan kita turun sendiri ke lapangan sebagai kemudahan kepada pesakit terlantar, OKU dan juga warga emas.

100 OKP Dirai Dalam Majlis Berbuka Puasa Oleh Gabungan Tiga Agensi


Seramai 100 Orang Kena Pengawasan (OKP) Dadah diraikan dalam majlis berbuka puasa bersama Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (Pemadam) serta Jawatankuasa Pemulihan Dadah (JKPD) Kemaman.

Naib Pengerusi Pemadam Daerah Kemaman Napatah Ariffin berkata, program tersebut merupakan sebahagian program pemulihan yang dijalankan terhadap OKP untuk mengatasi permasalahan dadah.

“Pada bulan ini kita turut menjemput mereka menjalankan ibadah serta majlis berbuka puasa bersama-sama dan bagi mereka yang hadir hari ini kita dapat lihat keyakinan dalam diri dan usaha mereka yang bersungguh-sungguh untuk menjalani pemulihan.

Balai Raya Boleh Diguna Bersama


Kerajaan Negeri Terengganu di bawah pimpinan Pas memutuskan penggunaan balai raya yang di bawah kerajaan negeri boleh digunakan bersama oleh orang ramai pelbagai pihak, termasuk parti politik.

Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, mereka boleh mengadakan mesyuarat dan hari keluarga misalnya, dengan syarat ia dijaga dengan baik penggunaannya termasuk aspek kebersihan. 

"Saya sering ditanya oleh pihak dari parti politik seperti Umno, Amanah, PKR, berkaitan penggunaan balai raya untuk program mereka, maka saya jawab boleh kerana ia milik bersama dan inilah budaya politik matang dan sejahtera yang kita perkenalkan," jelasnya.

Semak Status Permohonan Dana Raya Mulai Hari ini


Pemohon Dana Bantuan Aidilfitri 2018 boleh menyemak status permohonan masing-masing melalui laman sesawang di alamat http://idana.terengganu.gov.my mulai hari ini.

Agihan wang dana secara berperingkat-peringkat itu akan disalurkan melalui akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai esok (11 Jun).

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan Negeri, Mohd Nor Hamzah berkata, kepada pemohon yang tidak mempunyai akaun bank itu, Setiausaha Kerajaan Negeri akan mengeluarkan baucer yang boleh dituntut di pejabat daerah berdekatan.

Sentiasa Sedia Dengar Keluhan Nelayan- Dr. Azman


Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Desa negeri, Dr. Azman Ibrahim sentiasa bersedia mendengar masalah dan isu nelayan di negeri ini.

Dr. Azman yang diamanahkan memegang jawatan tersebut sejak sebulan yang lalu telah mengadakan pertemuan bersama komuniti nelayan Seberang Takir semalam dan pelbagai keluhan dan maklum balas diterima.

Katanya, antara isu utama yang diketengahkan oleh nelayan di kawasan tersebut termasuk pencerobohan pukat tunda nelayan asing, perlesenan dan isu pemberian lesen ali baba, muara cetek dan benteng pemecah ombak, kurangnya sumber ikan di perairan serta penguatkuasaan undang-undang di laut.