Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

15 October 2011

BN Terengganu sudah bersedia hadapi PRU 13

Oleh: Suriati Ali

“Barisan Nasional (BN) Terengganu sudah mempunyai senarai nama Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Udangan Negeri (Adun) selain bersedia menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 yang bakal diadakan pada bila-bila sama sahaja.“Buat masa terdekat ini kita tidak boleh umum lagi siapa yang layak atau siapa yang tidak layak kerana yang penting semua jentera parti BN sudah bersedia,”kata Dato’ Seri Haji Ahmad Said kepada sidang media selepas menyempurnakan program Sukan Keluarga Dewan Undangan Negeri (DUN) Telemong, di Padang Bola Kampung Matang, Hulu Terengganu semalam (14 Oktober).


Sementara itu, Adun Telemong merangkap Timbalan Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu, YB Rozi Mamat berkata Jentera parti BN Dun Telemong optimis untuk menghadapi PRU-13 dengan mempertaruhkan moto ‘bahang rapat jik’ bagi memenangi pilihan raya dengan majoriti undi lebih besar selain terus menjadi kubu kuat parti.

Katanya, pihaknya percaya sokongan padu rakyat dalam Dun berkenaan akan meningkat dan yakin kawasan itu akan terus dapat dipertahankan.

“‘Bahang rapat jik’ yang sinonim dengan semangat juang habis-habisan ini akan ditonjolkan dalam gerak kerja parti bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

“Kita bukan hanya mahu kekalkan kerusi tetapi juga mahu mencapai kemenangan lebih besar,” katanya.

YB Rozi berkata, moto ini diharapkan mampu menaikkan semangat jentera parti bagi merealisasikan hasrat memenangi pilihan raya.

“Justeru, pelbagai program sudah diatur dalam usaha mendekatkan diri dengan rakyat termasuk simulasi dan bengkel membabitkan bari-san pemimpin.
“Walaupun tarikh sebenar pilihan raya umum belum diumumkan lagi, namun jenteranya di Dun Telemong sudah bersiap-sedia menghadapinya,” katanya.Perhentian Island Challenge Ke 8 meriah

Oleh: Mohammad Ishak


Alias tiga dari kanan memegang jalur gemilang melepaskan peserta larian di Pulau Perhentian

Pusat pelancongan Pulau Perhentian, Besut, sekali lagi menjadi tumpuan pelancong asing apabila pulau itu menjadi lokasi sukan lasak yang menyertai Program Perhentian Island Challenge bagi tahun ke lapan berturut-turut bermula hari ini.

Program tiga hari itu disertai 242 orang peserta membabitkan 11 buah Negara termasuk England, Taiwan, Nigeria, Singapura, Amerika, France, Kenya,German, Phlippines, Rebpulik Czech dan Malaysia.

Ketua Penolong Pegawai Daerah Besut, Alias Mamat melakukan upacacara pelepasan peserta yang berlangsung di Pulau Perhentian Kecil.

Program itu membabitkan dua dua acara larian sejauh 23 km di Pulau Perhentian Kecil dan Besar serta acara berenang sejauh 800 meter dari Pulau Perhentian Besar ke Pulau Perhentian Kecil.

Selain peserta dari negara luar penduduk tempatan dari pulau berkenaan juga turut mengambil bahagian bagi acara larian sejauh 18 km di Pulau Perhentian Kecil.

Alias berkata, usaha penganjur mengadakan program itu patut dipuji kerana ia salah satu cara untuk mempromosi Pulau Perhentian kepada pelancong asing supaya lebih ramai berkunjung ke negeri ini.

Katanya,keindahan pulau berkenaan sememangnya mampu memberi kepuasan kepada setiap pengunjung kerana ia mempunyai panorama menarik terutama waktu senja.

Selain mempunyai pantai yang putih bersih serta air laut kebiruan pulau berkenaan juga menarik minat pelancong asing untuk melihat keindahan batu karang ketika menyelam di dasar laut pulau itu.


Bayaran Bantuan Persekolahan Akan Dibuat Disember Ini - Muhyiddin

Bayaran bantuan sebanyak RM100 kepada setiap pelajar di negara ini seperti yang diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2012, akan dibuat pada bulan Disember, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.

Beliau berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memberi kelonggaran supaya pembayaran itu dilakukan sebelum sesi baru persekolahan bermula.

"Ini bermakna semua pelajar berhak untuk dapat jumlah itu tidak kira daripada kumpulan mana. Oleh kerana bajet ini untuk Januari tetapi Januari sekolah sudah bermula, kita minta ia dibayar pada bulan Disember kerana biasanya ibu bapa berbelanja bagi sesi persekolahan pada bulan itu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis bersama rakyat di Kampung Paya di sini.

Ketika membentangkan Belanjawan 2012 pada 7 Okt lepas, Najib berkata bantuan persekolahan RM100 diberi kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah dari Tahun 1 hingga Tingkatan 5 di seluruh negara, selain baucar buku bernilai RM200 kepada semua pelajar warganegara Malaysia di institusi pengajian tinggi awam dan swasta tempatan, matrikulasi serta pelajar tingkatan enam di seluruh negara.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata bantuan itu merupakan pemberian kerajaan untuk mengurangkan bebanan ibu bapa terutamanya yang mempunyai anak ramai.

Katanya pembayaran pada bulan Disember ini bagaimanapun tertakluk kepada persetujuan yang akan dicapai melalui perbincangan Kementerian Pelajaran dan Kementerian Kewangan kerana ia melibatkan peruntukan yang besar iaitu sebanyak RM500 juta.

Pada peringkat awal, bayaran akan dibuat melalui pihak sekolah dan ibu bapa akan mendapat wang itu secara tunai kerana sekolah mempunyai rekod anak-anak mereka yang belajar, katanya.

Beliau menjelaskan, pelajar yang layak adalah mereka yang belajar di sekolah-sekolah yang didaftarkan di bawah sistem Kementerian Pelajaran Malaysia dan bukan untuk sekolah-sekolah persendirian.

Terengganu, T-Team sama nelang

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pasukan Terengganu dan T-Team sama nelang apabila masing-masing menumpaskan lawan mereka malam tadi dan bergaya mara ke peringkat separuh akhir pertandingan Piala Malaysia.

Terengganu mengetepikan juara bertahan Kelantan untuk mara ke separuh akhir dengan aggregat 5-3 walaupun seri dalam pertandingan suku akhir kedua di Stadium Sultan Mohamad, Kota Bharu, malam tadi.

Pasukan “Penyu” yang berbekalkan kemenangan 3-1 di gelanggang sendiri minggu lalu bakal bertemu dengan pasukan Selangor, manakala T-Team pula akan bertemu Negeri Sembilan di peringkat separuh akhir.

T-Team yang mencatatkan kemenangan 2-1 di gelanggang lawan minggu lalu, menang sekali lagi dengan keputusan 2-1 sewaktu beraksi di gelanggang sendiri, malam tadi.

T-Team mara ke separuh akhir dengan aggregat 4-2, sekaligus mencatat sejarah apabila buat pertama kalinya mara ke separuh akhir Piala Malaysia.

Kemaraan kedua-dua pasukan ini tentunya membanggakan rakyat Terengganu, khususnya peminat bolasepak dan mereka pastinya mengharapkan sama ada Terengganu atau T-Team akan bergelar juara Piala Malaysia 2011.

Swasta diminta terus membantu aktiviti NGO


Oleh: Mohammad IshakA Rahim menyampaikan hadiah kepada pasukan yang berjaya


Kerjasama strategik pihak swasta dalam membantu Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang diiktiraf kerajaan amat diperlukan bagi mempastikan setiap aktiviti yang dilaksanakan badan terbabit kerana mampu menarik minat peringkat akar umbi.

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh berkata, sokongan dan kerjasama yang ditunjukkan oleh Dina Sport satu contoh baik yang patut diikuti oleh pihak swasta lain yang turut menyokong kerajaan membantu NGO menjalankan aktiviti terutama sukan.

Katanya, Dina Sport yang mewakili pengeluar minuman terkemuka Milo menjalin kerjasama bagi dengan Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) yang menyalurkan peruntukkan khas bagi memberi peluang Kawasan Rukun Tetangga (KRT) terpilih menjadi penganjur program sukan

Menurutnya, penganjuran Kem Sukan Milo yang dilaksanakan oleh Dina Sport berjaya menarik minat peserta khususnya pelajar dan ibu bapa menyertai program sukan.

A Rahim berkata demikian ketika menutup Kem Sukan Milo anjuran bersama Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Bandar Jertih dengan Dina Sport di Padang Sekolah Kebangsaan Pusat Jertih hari ini.

Seramai 320 peserta terdiri daripada murid bawah 12 tahun mewakili 16 sekolah dari daerah Besut menyertai program sehari membabitkan acara bola sepak, bola jaring dan bola keranjang.

Kem Sukan Milo yang turut disertai dengan klinik sukan adalah yang ke 11 ditaja oleh Dina Sport dan KRT Bandar Jertih ialah yang pertama diberi kepercayaan mengelolakan program itu di Terengganu.

A Rahim berkata, beliau bangga kerana pihak terbabit memilih KRT Bandar Jertih selaku penganjujr bersama kerana KRT terbabit ialah yang terbaik di negeri Terengganu kerana sering mendapat pelbagai anugerah di peringkat daerah, negeri dan kebangsaan.
Pelabur asing minat ternak udang

Oleh: Suriati Ali

Pelabur asing dari China menyatakan minat melabur dalam bidang ternakan udang di negeri ini melibatkan jumlah pelaburan berbilion ringgit.

Menteri Besar, Dato’Seri Haji Ahmad Said, berkata dia akan mengadakan lawatan kerja di negara itu dalam tempoh terdekat bagi menilai sejauh mana kesungguhan pihak terbabit dan keberkesanan projek terhadap Terengganu.

“Ladang ternakan itu mungkin akan ditempatkan di kawasan Marang sekiranya ianya bersesuaian dan mendapat persetujuan kedua-dua belah pihak.“Kerajaan negeri memang mengalu-alukan lebih ramai pelabur dalam pelbagai bidang sama ada berkaitan pertanian, perladangan dan perkilangan kerana ia boleh memberi pekerjaan kepada penduduk tempatan,” katanya ketika sidang media selepas menyempurnakan program Sukan Keluarga Dewan Undangan Negeri (DUN) Telemong, di Padang Bola Kampung Matang, Hulu Terengganu semalam (14 Oktober).

Lebih 5,000 penduduk di DUN itu menyertai pelbagai jenis sukan yang disediakan penganjur program.

Futsal, bola jaring, tarik tali, kerusi muzik, persembahan gerak gempur dan senamrobik, antara 70 aktiviti dan jenis sukan yang sediakan.

Dato’ Seri Haji Ahmad memberitahu Terengganu yang sememangnya kaya dengan sumber alam dijangka terus mendapat perhatian pelabur asing dengan membuka pelbagai rangkaian perniagaan yang membawa jumlah pelaburan berbilion.

Dato’ Ahmad berkata, penemuan rangka manusia berusia lebih 16,000 tahun yang rangka tertua pernah ditemui di negara ini, di Gua Bewah, Tasik Kenyir Hulu Terengganu menjadi kebanggaan semua pihak.

“Kerajaan berusaha melaksanakan pelbagai kemudahan di lokasi itu bagi menambah lagi jumlah pengunjung yang sedia ada.

“Ini termasuk membina menara terapung setinggi tiga tingkat bagi memudahkan pelancong melihat secara dekat khazanah berharga itu,” katanya.
Katanya,oleh kerana masalah mendapatkan bekalan elektrik di kawasan berkenaan , pembinaan menara yang turut menyediakan tangga bergerak itu akan menggunakan tenaga solar atau hybrid.

``Pembinaan tangga bergerak penting untuk membolehkan pelancong melawat Gua Bewah dan artifak di dalamnya dengan keadaan selamat kerana keadaan persekitaran licin dan gelap,” katanya.


Tiga tadika YIT akan dibina

Oleh: Suriati Ali

Yayasan Islam Terengganu (YIT) akan membina tiga tadika di beberapa daerah di Terengganu dalam tempoh terdekat, melibatkan kos keseluruhan RM10.5 juta.

Pengarah YIT, Md Kamaru Al- Amin Ismail, berkata antara kawasan yang terlibat adalah Seberang Takir (Kuala Terengganu), Al Muktafi Billah Shah (Dungun) dan Kijal (Kemaman).

Katanya, setiap tadika yang dibina itu membabitkan kos RM3.5 juta, termasuk kemudahan, peralatan dan kelengkapan bagi proses pembelajaran di tadika itu nanti.
“Tadika YIT di Seberang Takir sudah hampir siap dan dijangka akan memulakan operasi bagi sesi persekolahan tahun 2012. Malah sudah ada ibu bapa membuat permohonan yang ingin menghantar anak masing-masing di tadikan itu.

“Pihak kami mengharapkan pembinaan ketiga-tiga buah tadika ini akan memenuhi permintaan di kawasan yang terlibat dan kita sentiasa bersedia menambah tadika di kawasan yang di lihat terdesak serta kawasan tumpuan bagi membolehkan kanak-kanak mendapat pendidikan yang sempurna,” katanya.

Encik Md Kamaru Al- Amin turut memberitahu, kira-kira 8,000 kanak-kanak yang mengikuti pendidikan awal di institusi kelolaan kerajaan negeri dan Pusat di Terengganu dijangka menyertai Majlis Khatam dan Pintar al-Quran di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu, pada 22 Oktober ini.

Bilangan itu melibatkan kanak –kanak berusia 5 dan 6 tahun daripada empat gabungan tadika iaitu Yayasan Islam Terengganu (YIT), Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas), Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) dan Jabatan Perpaduan dan Integriti Nasional.

Katanya pihaknya bangga kerana program yang dianjurkan lima tahun berturut-turut itu bukan saja dapat meningkatkan jumlah penyertaan malah mendapat sokongan pelbagai pihak terutama ibu bapa.

“Pada tahun lalu, seramai 7,000 kanak-kanak daripada empat tadika sama berjaya khatam al-Quran dengan sempurna,” katanya.

Katanya, YIT akan membuka tiga buah lagi tadika membabitkan kos keseluruhan hampir RM10 juta di tiga daerah di negeri ini.


Nuri Ceriakan SKSI

Oleh: Nurul Aziela SaberiBank Rakyat telah berjaya menganjurkan Pertandingan Mewarna Kelab Nuri di Sekolah Kebangsaan Sultan Ismail, Kemaman baru-baru ini, sempena Karnival Kewangan Sekolah Berprestasi Tinggi peringkat negeri Terengganu.

Program itu mendapat sokongan daripada Kementerian Pelajaran Malaysia dan kerjasama dari rakan-rakan strategi utama seperti Bank Rakyat iaitu Adabi, Arora Sports, Nestle Milo, Felda Travel dan Takaful Ikhlas.

Selain pertandingan Seronoknya Mewarna, penganjur turut menyediakan acara menarik lain seperti Kuiz Kelab Nuri, Demonstrasi Pertandingan Bola Sepak Kelab Nuri Bank Rakyat, Pencarian "Junior Chef" Kelab Nuri & Adabi dan bersama artis jemputan Abang Ropie Cecupak.Kehadiran Maskot Nuri telah menjadi tarikan utama karnival ini, kehadirannya bermesra dan bermain bukan sahaja dengan kanak-kanak malah dengan orang dewasa telah mencuit hati ramai pengunjung.

Tahun ini juga, buat julung kalinya diadakan pertandingan penabung terbanyak bagi menggalakkan lebih ramai lagi peserta menyertai pertandingan menabung.

Majlis penyampaian hadiah pertandingan mewarna Kelab Nuri ini disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Air Putih, YB Haji Wan Abdul Hakim Tan Sri Wan Mokhtar di Dewan PIBG SK. Sultan Ismail.Hadiah-hadiah yang dimenangi merupakan baucer wang tunai simpanan dan barangan tajaan Kelab Nuri, serta hadiah iringan dari penaja-penaja seperti Adabi dan Ayamas Rasamas.

14 October 2011

Kerajaan Terengganu mendahului negeri lain dalam pembangunan pendidikan

Oleh: Mohammad Ishak


Idris menyampaikan e-book kepada murid tahun 4 di Dewan MDB Besut hari ini.

Rakyat negeri ini bertuah kerana sentiasa mendapat perhatian terutama dalam pembangunan pendidikan apabila kerajaan negeri begitu perihatin untuk membantu mereka yang memerlukan bantuan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, pengagihan e-book yang dilaksanakan kerajaan tidak terdapat di negeri lain menyebabkan pelajar negeri ini sentiasa kehadapan dalam celik teknologi maklumat (IT).

Katanya, pembelanjaan besar membababitkan lebih RM1 juta setiap tahun untuk menyediakan kemudahan e-book patut dipuji dan rakyat hendaklah bersyukur kerana mendapat kemudahan seperti itu sejak di tahun empat lagi.

Beliau yang juga bekas Menteri Besar berkata, tuduhan sesetengah pihak terhadap usaha kerajaan menyediakan kemudahan e-book yang dianggap membazir dan merugikan adalah tidak benar kerana ia mampu meningkatkan kemahiran pelajar.

Beliau berkata demikian pada majlis penyerahan e-book kepada 685 murid tahun empat dari sekolah Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih, di Dewan Majlis Daerah Besut,Gong Kemuntong, Jertih, hari ini.

Idris berkata,ada pihak menuduh penggunaan e-book tidak memberi manfaat adalah tidak berasas sebaliknya jika semua ibu bapa faham dan tahun mengawal anak-anak menggunakannya ia memberi kebaikkan.

Beliau berkata, pengagihan e-book juga bukan untuk anak ahli Umno sebaliknya ramai juga ibu bapa dikalangan penyokong Pas turut mendapat kemudahan itu.

“Semua bentuk bantuan yang diberikan kerajaan Barisan Nasional (BN) adalah satu kebajikan untuk rakyat yang sudal lama dipraktikkan, tetapi ada pihak hanya bercakap Negara Berkebajikan tetapi ia hanya tinggal slogan semata-mata,” katanya.


T-Team tidak mahu dabik dada

Oleh: Suriati Ali

T-TEAM tidak menganggap mudah pertemuan suku akhir kedua kempen Piala Malaysia 2011 menentang Sabah di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu, malam ini.

Jurulatih, Yunus Alif berkata, kemenangan tipis 2-1 ke atas Sabah dalam perlawanan pertama Isnin lalu tidak boleh dijadikan ukuran.

"Kita masih ada 90 minit lagi untuk diharungi dan macam-macam boleh berlaku, tambahan pula Sabah sekarang berada pada prestasi terbaik dan boleh mengancam T-Team," katanya.

Yunus berkata, T-Team tidak mempunyai strategi tertentu untuk menghadapi Sabah kecuali meningkatkan semangat berpasukan.

Strategi tersebut ternyata berkesan pada aksi suku akhir pertama di gelanggang lawan Isnin lalu," katanya.

Beliau berkata, T-Team belum mahu mendabik dada malah akan tetap menghormati Sabah.
Menurutnya, T-Team ingin merealisasikan impian penyokong mereka untuk melihat pasukan itu terus berjaya dan seterusnya menjulang piala yang berprestij itu musim ini.

Pada pertemuan ini, bekas pemain kebangsaan, Tengku Hasbullah Tengku Hassan yang mengalami kecederaan di pangkal paha semasa pertemuan pertama Insin lalu mungkin akan direhatkan pada aksi kedua ini.

Begitupun, Yunus berkata, beliau tidak bimbang kerana T-Team mempunyai ramai pemain yang boleh mengisi tempat Tengku Hasbullah.

Sementara itu, Setiausaha Kerja T-Team, Zaini Abu Bakar berkata, pihak pengurusan T-Team mengambil keputusan tidak akan menaikan harga tiket untuk perlawanan tersebut.
Beliau berkata, ia bertujuan untuk menggalakkan lebih ramai penyokong T-Team menyaksikan perlawanan tersebut.

Masalah banjir berakhir selepas MB ‘turun padang’

Oleh: Nurul Aziela SaberiKini penduduk setempat tidak lagi rungsing memikirkan keadaan rumah mereka apabila hujan turun dengan lebat dan mereka boleh tidur dengan lena sepanjang musim hujan.

Minggu lepas Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menjengah ke Kampung Sungai Mas, Padang Kubu Kemaman untuk melihat sendiri keadaan kampung sekeliling yang saban tahun menghadapi masalah banjir kilat.

Menurut Pengerusi JKKK Sungai Mas, Mohd Rafi Ismail, 47, setelah Menteri Besar sendiri ‘turun padang’ dan melihat sendiri keadaan kampung itu, pihak ladang ladang terus mengambil tindakan bagi mengatasi masalah berkenaan.

Sebelum ini pihak JKKK telah berulang kali naik turun ke pejabat berkenaan meminta supaya sungai digali dan dibesarkan bagi menggelak berlakunya banjir kilat, tetapi tidak diendahkan.

Malah, katanya, pihak berkenaan memberi pelbagai alasan, termasuk tiada peruntukan kewangan untuk mengupah tenaga kerja.

Beliau berkata, selepas lawatan Menteri Besar, keesokan harinya, pihak pengurusan TDM Plantation SDN BHD Ladang Jernih telah memulakan operasi mereka dengan kerjasama TDM.Biarpun proses penggalian sungai baru 30 peratus dilakukan, masalah banjir telah dapat diatasi walaupun kebelakangan ini hujan turun dengan lebat.

Mohd Rafi berkata, sungai telah digali dan dibesarkan malah longkang-longkang juga telah diselenggara dengan baik dan membuatkan air sungai dapat mengalir dengan lancar.

“Keprihatinan Menteri Besar memantau kampung ini walaupun kawasan kampung ini bukan di bawah naungan kerajaan telah mengubah nasib penduduk setempat yang sebelum ini banyak kehilangan dan kerosakan harta benda.

“Malah beliau telah memperuntukkan kewangan kerajaan negeri untuk membina dua kolam tangkungan bagi menampung air hujan dari melimpah ke sungai,” katanya.

320 peserta sertai Kem Sukan Milo anjuran KRT Bandar Jertih

oleh: Mohammad Ishak

SERAMAI 320 peserta akan menyertai Kem Sukan “Play More Learn More” peringkat negeri Terengganu yang akan berlangsung sehari di Padang Sekolah Kebangsaan Pusat Jertih, Besut, esok.

Kem anjuran bersama Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Bandar Jertih dan Nestle Product Sdn Bhd membabitkan tiga acara sukan iaitu bola sepak, bola jaring dan bola keranjang.

Setiausaha KRT Bandar Jertih, Abd Aziz Hassan berkata, kem berkenaan julung kali diadakan di negeri ini akan menampilkan peserta bawah 12 tahun membabitkan 16 sekolah rendah seluruh daerah Besut.

Katanya, pertandingan itu dibahagikan kepada empat kumpulan itu Kumpulan A Sekolah Kebangsaan (SK) Tanah Merah, Amer, Bukit Tempurung dan SK Pusat Jertih.

Manakala Kumpulan B ialah SK Jertih A, Alor Peroi, Kampung Baru dan Tok Motong. Bagi Kumpulan C , SK Kuala Besut 2, Seberang Jertih, Pelagat dan Alur Keladi. Kumpulan D ialah SK Bukit Kenak, Padang Landak, Lubuk Kawah dan Nyior Tujuh.

Menurutnya, sempena program itu juga pihak penganjur akan mengadakan klinik asas bola sepak, bola jaring dan bola keranjang yang akan diadakan selama 30 mint sebelum karnival sukan berkenaan berlangsung yang akan dikendalikan oleh 15 jurulatih bertauliah.

Abd Aziz berkata, program itu bertujuan memberi peluang kepada peserta peringkat akar umbi mempamerkan bakat dalam sukan berkenaan selepas mereka menerima latihan asas dari jurulatih terbabit.

Katanya, KRT Bandar Jertih beruntung kerana pihak Dina Sport memilihnya sebagai penganjur bersama kem berkenaan dan akan membuktikan keupayaan menganjur sukan terbabit.

“Kami juga akan menampilkan peserta pelbagai kaumakan yang mencerminkan semangat perpaduan sesuai dengan konsep 1Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, pertandingan itu dijangka menarik perhatian penduduk setempat kerana berkemungkinan perlawanan akan berlangsung dalam suasana hujan berikutan keadaan cuaca tidak menentu di negeri ini sekarang.

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh (gambar) yang juga selaku Pengarah Rukun Tetangga Daerah Besut, akan melakukan upacara penutup dan menyampaikan hadiah kepada pasukan yang berjaya.13 October 2011

iHeal Medical lakar sejarah bedah jantungOleh FAUZI MOHD

HOSPITAL yang dibangunkan Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu (LTAWT), iHeal Medical Service Sdn. Bhd. (iHeal Medical) melakar sejarah dalam menawarkan perkhidmatan perubatan apabila berjaya melakukan pembedahan jantung pertama hari ini.

Lebih bermakna, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said sendiri menyaksikan operasi pembedahan itu di Pusat membeli-belah Mid Valley, Kuala Lumpur bersama Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB. Dr. A. Rahman Mokhtar.

Dato’ Seri Ahmad berkata, pembedahan itu diketuai sendiri oleh Pengarah Kesihatan hospital itu, Dr. David Khoo Sin Keat bersama pakar bius, Dr. Ariffin Marzuki serta enam kakitangan kesihatan lain.


Menurutnya, pasukan itu mengambil masa kira-kira empat jam untuk melakukan pembedahan penggantian injap jantung sebelah kiri kepada seorang pesakit wanita dari Melaka, Yap Nyok Lin, 50 tahun.

“Kejayaan pertama ini menjadi kebanggaan kepada kita. Kita antara pelopor dalam memberikan perkhidmatan kesihatan bukan sahaja di Terengganu malah di sekitar Lembah Klang melalui pelaburan anak syarikat negeri.

“Kalau dulu pesakit kronik dari Terengganu akan dirujuk ke hospital lain terutama di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, tetapi sekarang kita boleh melakukannya di hospital ini," katanya kepada Teganukita di sini, hari ini.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Mazlan Ngah dan Setiausaha Politik Menteri Besar, Datuk Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid.

Hospital dibangunkan oleh LTAWT yang menguasai 60 peratus kepentingannya sahamnya dan baki 40 peratus lagi oleh Biomedical Technologies Sdn. Bhd. dan pengasasnya iaitu Dr. David Khoo Sin Keat sendiri.

Sementara itu, Sin Keat ketika ditemui berkata, iHeal Medical menumpukan pelancong asing sebagai pelanggan utama khususnya dari Indonesia, Amerika Syarikat beberapa negara Asia Tenggara lain.
Beliau berkata, pelancong asing itu kerap ke Malaysia untuk mendapatkan rawatan kesihatan kerana ia dianggap antara terbaik di rantau Asia Tenggara.

Sin Keat menambah: "Bagi rakyat tempatan, pusat ini berperanan mendidik mereka tentang penjagaan kesihatan khususnya pada peringkat awal kerana mereka, biasanya kurang mengendahkannya.

"Kami juga mengambil kesempatan ini bagi memperkasakan program pelancongan kesihatan oleh kerajaan dengan mensasarkan 70 peratus pelancong asing," katanya .

40 pelajar antarabangsa UUM sertai Program Khidmat Komuniti

Oleh: Mohammad Ishak


Pelajar antarabangsa UUM menyertai Program Khidmat Komuniti di Besut

Seramai 40 pelajar antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM) berkampung di Kampung Limbongan, Besut, bagi mengenali budaya hidup dan sosio ekonomi penduduk luar bandar negeri ini.

Pogram Khidmat Komuniti anjuran Bahagian Hal Ehwal Pelajar Antarabangsa dengan kerjasama Majlis Daerah Besut (MDB) memberi peluang bukan sahaja kepada pelajar malah penduduk kampung terbabit

Ini kerana mereka terpaksa tinggal di rumah keluarga angkat masing-masing dan menjalani kehidupan harian selama empat hari mengikut cara hidup keluarga berkenaan.

Antara pelajar terbabit termasuklah dari Indonesia, Thailand, Bangladesh, Chad, Somalia dan Nigeria buat pertama kali tinggal dengan keluarga Melayu beragama Islam dan mereka tidak sedikit pun merasa kekok tinggal bersama keluarga angkat terbabit.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera,Muhamad Pehimi Yusof merasmikan program berkenaan dan menyerahkan anak angkat kepada keluarga yang terpilih.

Naib Cancelor UUM, Prof Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata, pihaknya memilih daerah Besut bagi menjayakan program itu kerana penduduknya mempunyai keunikkan cara hidup tersendiri.

Katanya, program itu yang mendapat kerjasama komuniti setempat termasuk Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) memudahkan penganjur melaksanakan pelbagai aktiviti dirancang.

Muhammad Pehimi pula berkata, pemilihan kampung itu sebagai tempat program adalah satu penghormatan dan penduduk sepatutnya bangga kerana dapat menjalani kehidupan bersama pelajar pelbagai bangsa di dunia.


Bajet 2012 bajet luar biasa


Tiga ahli panel program Diskusi Bajet 2012 mengakui bajet yang dibentangkan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Dato’ Seri Najib Tun Razak baru-baru ini adalah luar biasa dengan menawarkan pelbagai insentif untuk rakyat berbilang kaum.

Program anjuran Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom) menjemput Pensyarah Jabatan Matematik Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof. Dr. Mustafa Mamat; Pegawai Agama Pejabat Menteri Besar, Ustaz Kamalruddin Omar dan Penasihat Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Terengganu (DPMMT), Datuk Wan Albakri Wan Md. Nor bagi memperjelaskan pelbagai keistimewaan tentang bajet itu.

Timbalan Pengarah Ukom, Encik Ruslan Abdul Rahman bertindak selaku perantara majlis diskusi yang di Dewan Konvensyen, Wisma Darul Iman, hari ini.

Lebih 200 peserta terdiri daripada ketua-ketua jabatan negeri dan Persekutuan, Badan Bukan Kerajaan (NGO), ahli-ahli politik dan pemimpin masyarakat turut mengakui apa yang hadir di program itu turut mengakui apa yang diperjelaskan ahli panel benar, telus, adil dan banyak membantu rakyat.

Prof. Dr. Mustafa, berkata Bajet 2012 yang dibentangkan Perdana Menteri di Parlimen, Jumaat lalu jelas menunjukkan kepentingan dan kebajikan rakyat didahulukan serta kesungguhan kerajaan untuk menjamin kesejahteraan rakyat menghadapi cabaran global.

Katanya, pelbagai insentif seperti yang diumumkan Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, akan membantu rakyat mengharungi kehidupan mereka pada masa ini di mana keadaan ekonomi dan politik agak bergolak dengan pelbagai usaha dilakukan pihak tertentu bagi mengugat kestabilan negara.

“Bajet 2012 adalah kesinambungan terhadap tindakan kerajaan untuk memakmurkan rakyat dan negara yang berpaksikan kepada pengukuhan ekonomi, pembangunan yang mampan, keadilan sosial dan pengagihan kekayaan negara merentasi sempadan politik,” katanya.
Datuk Wan Albakri, berkata pelbagai insentif yang diberikan kerajaan kepada sektor swasta akan merancakkan pertumbuhan ekonomi negara.

“Hadiah serta insentif dan subsidi yang bakal dinikmati rakyat pada tahun depan melalui bajet ini seperti pemansuhan yuran persekolahan, sekalius menjadikan pendidikan percuma bagi sekolah rendah dan menengah dan perumahan untuk rakyat, amat wajar bagi meringankan beban rakyat.

“Segala insentif dan subsidi kerajaan untuk rakyat seperti yang dibentang dalam Bajet 2012 hanya boleh dilakukan oleh kerajaan yang memiliki kemampuan dan mengutamakan kemakmuran rakyat serta negara,” katanya.


YIT anjur Majlis Khatam al-Quran

Oleh: Suriati Ali

Yayasan Islam Terengganu (YIT) akan menganjurkan Majlis Khatam al-Quran Kanak-kanak Tabika peringkat Terengganu di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu, pada 22 Oktober ini.

Kira-kira 8,000 kanak-kanak tadika dijangka menyertai program tahunan yang bakal dirasmikan Menteri Besar, Dato, Seri Haji Ahmad Said itu.

Bilangan itu melibatkan kanak –kanak berusia 5 dan 6 tahun daripada empat gabungan tadika iaitu Yayasan Islam Terengganu (YIT), Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas), Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) dan Jabatan Perpaduan dan Integriti Nasional.

Pelbagai persembahan sampingan diadakan, termasuk nasyid, dikir berbahasa Arab, bacaan al-Quran secara qira’at, bacaan Yasin serta perterjemahan dan penyampaian sijil.

Pengarah YIT, Md Kamaru Al- Amin Ismail, berkata pihaknya bangga kerana program yang dianjurkan lima tahun berturut-turut itu bukan saja dapat meningkatkan jumlah penyertaan malah mendapat sokongan pelbagai pihak terutama ibu bapa.

“Pada tahun lalu, seramai 7,000 kanak-kanak daripada empat tadika sama berjaya khatam al-Quran dengan sempurna,

“Pertambahan kanak-kanak khatam al-Quran tahun ini adalah di atas kesedaran ibu bapa terhadap pentingnya pembelajaran al-Quran dalam membentuk minda anak-anak sejak di awal usia lagi,” katanya.

Terengganu tekad tumpaskan KelantanBerbekalkan kelebihan dua gol ketika beraksi di gelanggang sendiri, Terengganu berazam untuk mencari gol awal pada pelawanan timbal balik di gelanggang lawan pada pertemuan suku akhir kedua Piala Malaysia di Kota Baharu, Jumaat ini.

Jurulatih Terengganu Irfan Bakti tidak mahu anak buahnya selesa dengan kemenangan 3-1 pada pertemuan sebelum ini dan mengamalkan corak permainan bertahan kerana sebarang kemungkinan boleh berlaku.

Malah, beliau meminta para pemain supaya mencari gol awal bagi memudahkan skuad ‘Penyu’ menggapai impian untuk melangkah ke separuh akhir.

Disebabkan Terengganu kehilangan khidmat dua tonggak utama, Ismail Faruqi Asha'ri dan Mohd Zubir Azmi yang menerima kad merah pada perlawanan lalu, Irfan membuat percaturan baru bagi memastikan pasukannya menang perlawanan esok.

Terengganu berada pada kedudukan selesa untuk bertandang ke tempat lawan setelah berjaya mengalahkan Kelantan 3-1 pada pertemuan suku akhir pertama di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, baru-baru ini.

Perlawanan yang berlangsung dalam suasana tegang itu turut dicemari dengan lima layangan kad merah iaitu tiga untuk Kelantan dan dua untuk tuan rumah serta 10 kad kuning.

"Apa yang pasti, kami tidak harus bertahan ketika beraksi di Kota Baharu sebaliknya kami harus mencari gol awal untuk keselesaan kami," katanya.

Irfan penuh yakin skuad bimbingannya akan melangkah ke saingan separuh akhir Piala Malaysia musim ini.101 menara komunikasi di Terengganu menjelang tahun depan

Oleh; Esah Abdullah


Pengarah SKMM Wilayah Timur, Encik Mohd Shafie Harun

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mensasarkan 97 peratus kawasan liputan telefon selular di Terengganu menjelang akhir 2012.

Pengarah SKMM Wilayah Timur, Encik Mohd Shafie Harun berkata, pihaknya memberi tumpuan di pulau-pulau termasuk Pulau Redang, Pulau Kapas dan Pulau Perhentian yang menjadi tumpuan pelancong di samping kawasan pedalaman yang mempunyai ramai penduduk.

Katanya, semua pulau berkenaan sudah mempunyai menara komunikasi dan pihak SKMM merancang membina 24 menara lagi di Hulu Terengganu yang dijangka siap sebelum akhir tahun depan.

“Sehingga ini 77 menara komunikasi sudah siap dibina meliputi semua daerah seluruh negeri di mana setiap menara menelan belanja kira-kira RM1.5 juta,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Seminar Hak Pengguna Dalam Perkhidmatan Komunikasi dan Multimedia di Riyaz Heritage, Pulau Duyong, Kuala Terengganu hari ini.

“Kita yakin bila siapnya pembinaan menara di Hulu Terengganu, sasaran 97 peratus kawasan liputan di negeri ini akan tercapai,” katanya.

Hadir sama, Pengarah jabatan Pematuhan SKMM, Puan Sharizan Abd Aziz dan Pengerusi Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Puan Mahfuzah Azhari.

Katanya, Terengganu merupakan negeri tertinggi mempunyai capaian internet iaitu 57 peratus berbanding Pahang (48 peratus) dan Kelantan (46 peratus).

Tambahnya peningkatan kesedaran pengguna terhadap penggunaan jalur lebar di negeri ini begitu memberangsangkan dan melalui seminar yang diadakan ini memberi tambah nilai kepada penggunaan jalur lebar dengan baik dan menyeluruh.

“Untuk meningkatkan lagi perkhidmatan kita akan mewujudkan 158 kampung tanpa wayar di seluruh negeri untuk memberi kemudahan penduduk yang tinggal di pedalaman mendapat liputan yang jelas tanpa gangguan,” katanya.

Kutipan zakat RM80 juta menjelang akhir tahun

Oleh;Esah Abdullah

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menjangkakan jumlah kutipan zakat tahun ini lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya.

Yang Dipertua Maidam, Dato’ Senara Muda, Dato’ Mazlan Hashim berkata, tahun ini pihak Maidam jangka dapat mengumpul kutipan zakat RM80 juta berbanding tahun lalu RM76 juta.

Kkatanya, Maidam yakin sasaran RM80 juta dapat dicapai dalam tempoh tiga bulan berbaki sebelum menjelang akhir tahun ini.

“Dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun ini jumlah pungutan zakat telah mencecah RM63 juta berbanding RM54 juta dalam tempoh yang sama tahun lalu,” katanya selepas menerima bayaran zakat perniagaan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) di Pejabat Maidam, Kuala Terengganu.

Maidam menerima penyerahan zakat sebanyak RM960,000 yang telah disampaikan oleh Ahli Jemaah Pengarah Nafas Kebangsaan merangkap Pengerusi Nafas Terengganu, Dato’ Haji Wan Zakaria Abdul Rahman.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Haji Wan Harujan Wan Sulaiman.
Menurut Dato’ Senara Muda, bayaran zakat paling tinggi diterima tahun ini adalah daripada zakat pendapatan iaitu RM21 juta diikuti zakat perniagaan RM19 juta dan zakat simpanan RM13 juta.

“Kutipan terus meningkat hasil kesedaran tinggi pelbagai golongan masyarakat termasuk ahli korporat dan individu mengenai kewajipan membayar zakat untuk membantu mereka yang memerlukan,” katanya.
12 October 2011

OKT SEMEMANGNYA TERLIBAT- PENDAKWA RAYA

Pendakwa Raya Ooi Chooi Gaik dalam sesi penggulungan pihak pendakwa memberitahu mahkamah bahawa, (Orang Kena Tuduh) OKT sememangnya individu yang terlibat dalam kes ini.

Katanya, ini jelas kerana sewaktu ketiga-tiga YB Mohd Ariffin Abdullah (Adun Paka), Abd Halim Jusoh (Adun Permaisuri) dan Datuk Rosol Wahid (Adun Ajil) menerima SMS ugutan, mereka bersepakat untuk terus mengadakan sidang media.

“Langkah ini jelas membuktikan beliau takut dan ingin terus membersihkan nama dengan menuduh pemilik nombor telefon 019-9158369 yang bersalah.

“Sebagai manusia normal yang tidak bersalah, apabila nama kita keluar dalam akhbar yang menyatakan bersalah atau sebagai penjenayah, kita akan terus melapor diri ke balai polis terbabit untuk membersihkan nama,” katanya.

Katanya, dalam kes ini, tertuduh masih menunggu hari ke hari untuk membuat laporan polis sehinggalah pihak polis terpaksa mengeluarkan waran tangkap terhadap OKT.

“Oleh itu, saya berharap pihak mahkamah menjatuhi hukuman yang setimpal terhadap tertuduh,” katanya

Perbicaraan hari ini berlangsung di hadapan Hakim M Bakri Abd Majid, sementara Datuk Dr Ahmad Ramzi diwakili peguam Datuk Hazman Ahmad, Mohd Noor Mahmood dan Rosli Abd Rahman manakala pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Ooi Chooi Gaik.

Hakim kemudiannya menetapkan perbicaraan bersambung pada 8 November 2011.

Sementara itu penguambela OKT, Datuk Hazman Ahmad ketika menggulung hujah dalam perbicaraan kes `ugutan bunuh melalui SMS’ membabitkan bekas Setiausaha Politik kepada mantan Menteri Besar Dato’ Seri Haji Idris Jusoh, iaitu Datuk Dr.Ahmad Ramzi Mohd Zubir, di Mahkamah Sesyen, Kuala Terengganu hari ini, menyatakan terdapat unsur-unsur sabotaj dan permainan politik berhubung kes berkenaan.

“OKT memang tidak pernah mengetahui dan juga tidak pernah dihubungi Saksi Pendakwa (SP 16) yang juga pegawai kerani pejabat Umno Malaysia, Mohd Irwan Zainal Abidin mengenai `password’ dan `user name’ milik beliau yang telah dua kali ditukar,” katanya.

Beliau percaya terdapat individu tertentu bertindak menceroboh capaian internet milik OKT yang sememangnya dapat digunakan oleh sesiapa saja jika berada di sekitar rumah tertuduh dengan jarak 50 meter.

Beliau meminta mahkamah perlu meneliti perkara ini sebaik mungkin.

INSPI cipta kecemerlangan ganti KUSZA

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Institut Pengajian Islam (INSPI) Yayasan Islam Terengganu semakin mencipta nama sebagai pusat pengajian yang menjana graduan bidang agama dan mendapat pengiktirafan universiti tempatan serta luar negara.

Pengerusi INSPI, YB Ustaz Muhammad Ramli Nuh, berkata sejak kebelakangan ini INSPI menjadi sebutan dan pusat pengajian itu disebut-sebut bakal menggantikan Kolej Universiti Zainal Abidin (KUSZA) yang cukup terkenal di Terengganu pada masa dahulu.

“Dulu nama KUSZA cukup sinonim dengan Terengganu kerana ia terkenal sebagai pusat pengajian yang melahirkan graduan-graduan di bidang agama.

“Bagaimanapun, selepas KUSZA dinaiktaraf menjadi Universiti Sultan Zainal Abidin (UnisZA), INSPI pula disebut-sebut bakal menggantikan Kusza sebagai pengeluar graduan di bidang agama,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) Antara Darul Quran JAKIM dengan INSPI Yayasan Islam Terengganu Bagi Program Diploma Tahfiz Wa Dakwah di Menara YIT, hari ini.

Pengarah Darul Quran, Haji Paimuzi Yahya mewakili Darul Quran manakala INSPI diwakili Pengarah YIT, Haji Md. Kamaru Al-Amin, bagi menandatangani MoU berkenaan yang membolehkan graduan INSPI diiktiraf universiti tempatan dan luar negara.Hadir sama pada majlis itu, Timbalan Ketua Pengarah JAKIM, Haji Razali Shahabudin dan Pengetua INSPI, Ustaz Firdaus Khairi Abd Kadir.

YB Ustaz Haji Muhammad Ramli berkata, pihaknya akan berusaha lebih gigih, termasuk menambah bilangan pelajar di INSPI bagi memastikan pusat pengajian tersebut mengukir nama setaraf dengan KUSZA.

Beliau berkata, dengan termerterainya MoU tersebut banyak keuntungan diperolehi oleh INSPI, termasuk mendapatkan tenaga pengajar dari Darul Quran dan memberi lebih banyak peluang kepada pelajar untuk melanjutkan pengajian di luar negara.