Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

02 December 2010

Yang di-Pertuan Agong Rasmi Kejohanan Piala Monsun

KUALA TERENGGANU, 1 Dis (Bernama) -- Yang di- Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan merasmikan kejohanan kapal layar Piala Monsun di Marina Ri-yaz Heritage & Spa Pulau Duyong di sini Rabu.

Turut berangkat Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek dan Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said hadir pada perasmian kejohanan yang masuk tahun keenam itu.


Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan merasmikan Kejohanan Piala Monsun 2010 di Pulau Duyong. Hadir sama: Ahmad Shabery Cheek (kiri) & Ahmad Said (empat, kanan). Foto: Arjasneh Ahmad

Kejohanan kali ini disertai 12 pasukan terdiri French Match Racing dari Perancis, Team Origin (Britain), Team Gac Pindar (Britain), Black Match Racing (New Zealand), Mirsky Racing Team (Autralia), Gaastra Racing Team (Denmark), Team Azzura (Perancis), Hansen Global Team (Sweden), Black Swan Racing (Australia), Yanmar Racing (Australia), Waka Racing Team (New Zealand) dan Koo Racing Team-Evernew (Malaysia).

Kejohanan itu akan berlangsung sehingga Ahad ini.

-- BERNAMA


MB sedia tambah hadiah kemenangan Piala Monsun

2010/12/02

MENTERI Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said berharap dapat memikat Jelajah Match Racing Dunia (WMRT) untuk mengekalkan Piala Monsun selepas 2012 dengan menawarkan hadiah kemenangan yang lebih besar.

Kontrak penganjuran Piala Monsun bersama WMRT berakhir pada 2012 dan perbincangan sudah bermula bagi memastikan acara itu kekal di Terengganu.

“Sudah tentu kami mahukan Piala Monsun kekal di sini sehingga selepas 2012,” kata Ahmad Said. “Kami sedang berhubung dengan Kerajaan Persekutuan mengenai perkara ini tatkala mereka berbincang dengan WMRT.

“Jelas sekali bahawa ia tidak boleh dipanggil Piala Monsun seandainya ia tidak diadakan di mana musim monsun melanda.

“Mungkin kami boleh menawarkan hadiah kemenangan lebih tinggi sekiranya ia akan dapat membantu kami mendapatkan kontrak jangka panjang.

“Kesemua kemudahan sudah sedia ada dan ia pasti sesuatu pembaziran seandainya kami tidak dapat melanjutkan----dipetik dari Berita Harian Online

Tuanku Mizan Muncul Johan Piala Coronation

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Pasukan yang disertai Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, Yamnar Racing, berjaya muncul sebagai juara pada Kejohanan Kapal Layar Piala Coronation setelah menewaskan tujuh pasukan lain yang berentap di Pulau Duyong, Kuala Terengganu, hari ini (30 November).

Baginda yang bertindak sebagai jurumudi tangkas mengendalikan bot layar bersama kru dan penasihat Piala Monsun, Dato’ Peter Gilmour dalam saingan tiga pusingan untuk mengumpul tujuh mata seterusnya memintas pesaing lain.

Juara Piala Coronation ditentukan berdasarkan pengumpulan markah paling sedikit antara lapan pasukan yang bertanding dalam kejohanan itu.

Selain baginda, Menteri Besar Terengganu Dato’ Seri Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek turut bertanding dalam pertandingan pembuka tirai kepada Kejohanan Piala Monsun yang bermula esok (1 Disember).

Baginda Tuanku Mizan kemudiannya berkenan ke majlis penyampaian hadiah dan santapan malam sempena kejohanan itu akan diadakan di Ri-Yaz Heritage dan Resort, Pulau Duyong, malam ini.

TEGANUKITA

Ubah Sikap Untuk Baiki Mutu Perkhidmatan

Oleh : SURIATI BINTI ALI


Warga kerja Wisma Darul Iman mendengar amanat daripada Dato' Razak Ismal, di Perhimpinan Bulanan Warga Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Setiap penjawat awam perlu mempunyai sikap ingin berubah dalam melaksanakan tugas masing-masing bertujuan membaiki imej perkhimatan kerajaan yang dikatakan masih ditakuk lama.

Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Razak Ismail, berkata terdapat segelintir masyarakat luar menggangap mutu perkhidmatan yang ditawarkan kerajaan tidak banyak berubah dan masih wujud kesulitan ketika berurusan.

Katanya, perlaksanaan tugas di sektor kerajaan cukup berbeza jika dibandingkan pihak swasta di mana kakitangan agensi itu mempunyai nekad untuk berusaha lebih maju semata-mata ingin mencapai sasaran yang ditetapkan majikan dalam tempoh tertentu.“Oleh itu, sebagai penjawat awam, kita perlu membaiki persepsi negatif dengan melaksanakan tugas secara tekun, jujur, amanah dan bertanggungjawab.

“Saya mengakui terdapat perubahan dalam perkhidmatan yang ditawarkan tetapi tidak banyak dan kurang memuaskan, banyak lagi perlu dibaiki terutama berkaitan khidmat pelanggan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap mengantikan Setiusaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah di Perhimpunan Bulanan Warga Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Anugerah Khidmat Cemerlang bagi tempoh bulan iaitu Julai, Ogos dan September disampaikan Setiausaha Sulit Kanan kepada Menteri Besar, Datuk Wan Ahamad Wan Muda kepada penjawat awam terpilih.Dato’ Razak turut memberitahu, slogan seperti Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunann serta Terengganu Ke Arah Globalisasi yang disuarakan pemimpin sewajarnya dilaksanakan dan tidak guna hanya mendengar atau menghayati sahaja.

“Sekiranya ingin maju dan mengubah imej perkhidmatan kerajaan, pelbagai pihak perlu memainkan peranan terutama pegawai atasan dan ketua jabatan di setiap unit.

“Mereka perlu sentiasa membuat pemantauan terhadap kakitangan bawahan di samping membaiki kelemahan diri supaya tidak di pandang remeh, jika ketua melakukan kesilapan dan tidak berdisplin, cukup sukar untuk menegur kakitangan lain terutama berkaitan kedatangan harian, tepati masa dan cara berkomunikasi,” katanya.


TEGANUKITA

KBS Cadang Kekal Piala Monsun

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bercadang untuk mengekalkan penganjuran Kejohanan Kapal Layar Piala Monsun selepas kontrak penganjurannya tamat pada 2012 nanti.

Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek, berkata pihaknya akan memaklumkan keputusan sama ada kejohanan itu diteruskan selepas 2012 nanti atau sebaliknya selepas perkara itu selesai dibentangkan di kabinet dalam tempoh terdekat ini.

Katanya, sehingga kini KBS berpuas hati dengan pendedahan dan pencapaian penganjuran sukan itu selain kemudahan prasarana yang lengkap dan mendapat sokongan padu kerajaan negeri.

"Kita akan kaji laporan penilaian tentang penganjuran kejohanan termasuk dari sudut pulangan pelaburan dan pendedahan sukan ini kepada rakyat dan laporan ini kita bentangkan kepada Kabinet untuk diputuskan nanti,” kata beliau dalam sidang media selepas menyertai kejohanan Piala Coronation di Pulau Duyong, Kuala Terengganu, hari ini (30 November).

Kejohanan yang diadakan sempena kejohanan Piala Monsun 2010 berlangsung selama enam hari yang berakhir 5 Disember ini turut disertai oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Menteri Besar Terengganu Dato’ Seri Ahmad Said.

Dato’ Seri Ahmad Shabery berkata, walaupun menerima cadangan untuk menukar lokasi kejohanan daripada Pulau Duyong ke Pulau Langkawi atau Putrajaya namun kementerian berpendapat lokasi yang sedia ada, adalah yang terbaik untuk kejohanan sukan itu.

Beliau berkata, penganjuran Piala Monsun di Pulau Duyong pernah menerima pengiktirafan daripada badan pelayaran antarabangsa, World Match Racing Tour (WMRT) apabila memenangi anugerah Pengurusan Terbaik pada tahun lalu.

Sementara itu, Dato’ Seri Ahmad berkata kerajaan negeri akan terus memberikan sokongan dan kerjasama dalam memastikan Piala Monsun kekal diadakan di Terengganu.


"Selama ini kita telah mengeluarkan peruntukan yang besar bagi menjayakan kejohanan ini untuk memastikan kejayaan Terengganu menjadi antara penganjur yang terbaik,” kata beliau.

Malah, kerajaan negeri bersedia untuk menaikkan nilai hadiah pada kejohanan akan datang dan membincang mengenainya dengan pihak penganjur.

TEGANUKITA

PMINT Lancarkan Usaha Wujud Pulau Bebas Cukai

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Kerajaan negeri berharap usaha mewujudkan kawasan bebas cukai di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu dapat berjalan lancar mengikut tempoh ditetapkan dengan bantuan Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) yang mempunyai kepakaran dalam pelbagai bidang seperti hartanah, pelancongan dan pertanian.

Menteri Besar , Dato’ Seri Ahmad Said, berkata peranan PMINT amat besar dalam pembangunan negeri dan perbadanan itu diharap mampu memainkan peranan penting bagi membantu kerajaan memajukan tasik buatan manusia yang menjadi destinasi pelancongan terkemuka negara itu.

"Kerajaan negeri percaya PMINT boleh membantu mempercepatkan pembangunan di kawasan berkenaan termasuk mewujudkan rangkaian hotel dan lot-lot perkedaian," katanya selepas merasmikan majlis makan malam PMINT dan menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang kepada 20 kakitangan perbadanan itu, di Taman Tamadun islam, Kuala Terengganu, semalam (29 November).

Dato’ Seri Ahmad yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah PMINT berkata tempoh untuk memajukan kawasan bebas cukai itu agak singkat iaitu 18 bulan hingga dua tahun.

"Terserah kepada PMINT untuk memajukan kawasan berkenaan sama ada dia hendak mendirikan hotel atau rangkaian perkedaian secara sendiri atau kerjasama dengan pelabur dari luar," katanya.

Sementara itu, di majlis yang sama turut diadakan penyampaian Sijil Amalan Persekitaran Berkualiti 5S oleh Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) kepada PMINT di mana PMINT telah berjaya mendapat kan persijilan ini di dalam tempoh masa hanya empat bulan.

Ini merupakan hasil daripada kerjasama yang erat dan komitmen antara kakitangan PMINT bersama-sama dengan pengurusan yang bekerja keras sepanjang tempoh berkenaan.


TEGANUKITA

30 November 2010

Cop logo khas 'Batik Tulen Terengganu'

2010/11/29
KUALA TERENGGANU: Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) menerusi Persatuan Pembatik Terengganu (PEMBATIK) memperkenalkan cop logo khas 'Batik Tulen Terengganu', bagi mengelakkan kekeliruan pengguna dan memudahkan pembeli membuat pilihan batik tulen dari Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Mohamed Awang Tera, berkata pengusaha batik boleh merujuk kepada PEMBATIK untuk mencetak logo itu pada tekstil keluaran mereka bagi memudahkan pembeli yang ingin mendapatkan sutera tulen Terengganu.

Katanya, inisiatif memperkenalkan cop logo khas batik itu dibuat selepas beberapa isu ditimbulkan pengguna dan pengusaha mengenai kesukaran pembeli mengenal pasti tekstil dibeli adalah batik tulen Terengganu dan bukan batik yang dibawa masuk dari negeri lain atau luar negara.

"Sebenarnya ada isu pengusaha batik membawa masuk batik dari negeri lain, tapi dia kata batik Terengganu sedangkan kualiti tekstil itu berlainan. Ini menimbulkan kekeliruan pembeli dan meninggalkan imej kurang elok kepada pengusaha batik tempatan.

"Oleh itu kita menghasilkan cop logo khas ini bagi mengelak orang ramai khususnya pembeli keliru. Kita akan minta semua pembatik tempatan menggunakan logo ini sebagai tanda tekstil yang dijual mereka adalah batik tulen Terengganu," katanya selepas merasmikan Festival Batik, Songket dan Kraf (FASBEK) Terengganu di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) di sini.

Festival berkenaan bermula 25 November hingga 5 Disember ini. Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Azmi Razik; Pengarah Perbadanan Kraftangan Terengganu, Zahir Mohamad dan Pengarah Pejabat Kementerian Pelancongan negeri, Ahmad Fathil Abd Ghani.

Bagaimanapun, Mohamed berkata, penggunaan cop logo batik tulen di kalangan pengusaha tekstil itu tidak diwajibkan kerana tiada undang-undang yang membolehkan YPU membuat peruntukan itu.
"Kita tidak wajibkan penggunaan cop logo ini, sebaliknya kita menggalakkan mereka menggunakannya pada tekstil keluaran mereka supaya pembeli tahu batik yang mereka jual adalah keluaran tulen Terengganu.

“Kita juga akan melihat untuk memperkenalkan logo seumpamanya pada produk lain seperti songket yang kita akui banyak persaingan berikutan lambakan songket daripada Kemboja dan India umpamanya, yang harganya jauh lebih murah,” katanya.

Beliau berkata, songket tenunan tangan dari Terengganu juga menarik minat ikon fesyen dan agensi tekstil di negara luar seperti Paris, yang mahu Terengganu membekalkan songket tenunan tangan.

----dipetik dari Berita Harian Online ---

PMINT Disaran Main Peranan Majukan Kawasan Bebas Cukai Di Tasik Kenyir

KUALA TERENGGANU, 30 Nov (Bernama) -- Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) disaran supaya memainkan peranan penting dalam usaha kerajaan mewujudkan kawasan bebas cukai di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.

Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said berkata PMINT yang mempunyai kepakaran dalam pelbagai bidang seperti hartanah, pelancongan dan pertanian diharap dapat membantu kerajaan dalam usaha memajukan tasik yang mempunyai 340 buah pulau itu.

"Kita yakin mereka boleh membantu mempercepatkan pembangunan di kawasan berkenaan seperti mewujudkan rangkaian hotel dan lot-lot perkedaian," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis makan malam PMINT dan menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang kepada kakitangan perbadanan itu di sini Isnin malam.

Ahmad, yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah PMINT berkata tempoh untuk memajukan kawasan bebas cukai itu agak singkat iaitu 18 bulan hingga dua tahun.

"Terserah kepada PMINT untuk memajukan kawasan berkenaan sama ada dia hendak mendirikan hotel atau rangkaian perkedaian secara sendiri atau kerjasama dengan pelabur dari luar," katanya.

-- BERNAMA1,244 Individu Ikrar Untuk Menderma Organ

Oleh : SURIATI BINTI ALI

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) mencatatkan 1,244 pengikrar untuk menderma organ seperti buah pinggang, jantung, hati, paru-paru dan pankreas sepanjang diperkenalkan Kempen Menderma Organ 13 tahun lalu.

Pengarah jabatan itu, Dr Nordiyanah Hassan, berkata angka itu dianggap kecil jika dibandingkan dengan tempoh dan jumlah keseluruhan masyarakat di negeri ini yang kini melebihi 2.5 juta.

Katanya, daripada jumlah itu hanya dua individu sahaja tampil menderma organ, seorang penerima organ kadaverik dan sembilan orang lagi menerima organ kadaverik yang dibeli daripada luar negara.

“Pemindahan organ ada satu prosedur yang selamat dan dianggap sebagai rawatan paling baik untuk pesakit yang menghadapi masalah organ yang tidak berfungsi,” katanya ketika berucap sempena Roadshow (jelajah) Promosi Pendermaan Organ di Perpustakaan Awam Negeri Terengganu, Kuala Terengganu, semalam (29 November).

Aktiviti itu dianjurkan sebagai strategi untuk memupuk kesedaran orang tentang pendermaan organ, selain mengetengahkan isu-isu berkaitan.

Dr Nordiyanah memberitahu, setiap insan boleh menyelamatkan beberapa nyawa individu lain kerana organ yang dimiliki boleh didermakan kepada pesakit yang berbeza.

Katanya, sebagai contoh organ seperti buah pinggang, jantung, hati, paru-paru dan pankreas dapat memberi manfaat kepada mereka yang masih berpeluang hidup manakala tisu mata, tulang, kulit dan injap jantung pula boleh memperbaiki kualiti hidup pesakit lain.

“Oleh itu, pihaknya memerlukan lebih ramai penderma terutama di kalangan belia bagi memenuhi prosedur dan keperluan itu.

“Mereka tidak perlu takut atau ragu-ragu untuk berbuat demikian kerana Majlis Fatwa Kebangsaan sudah menyatakan menderma organ adalah dibenarkan dan harus dalam Islam,” katanya

Seorang bapa kepada penderma, Wan Ahmad Pauzi Wan Abdullah, 47, berkata dia membuat keputusan menderma buah pinggang anak sulung Allahyarham, Wan Khairi Aiman, kepada adik ipar, Megat Fendi Nik Zain, 22, kerana simpati dengan kesengsaraan akibat komplikasi buah pinggang sejak dibangku sekolah lagi.

Katanya, ketika membuat keputusan untuk memindahkan organ Wan Khairi yang ketika itu mengalami mati otak kerana kemalangan jalan raya, dia mendapat tentangan keluarga termasuk isteri dan ibu bapa mertua.

“Mereka ragu-ragu kerana risau jasad arwah sakit dan tidak cukup sifat untuk dikebumikan selain bimbang menyalahi hukum agama.

“Kerisauan mereka dapat diselesaikan selepas mendapat kaunseling dan nasihat daripada pakar agama dengan memberi keyakinan bahawa amalan menderma organ atau tisu adalah satu amalan mulia kerana mampu memberi sinar harapan kepada mereka yang sakit,” katanya.

Wan Ahmad berkata demikian ketika menceritakan pengalaman sewaktu membuat keputusan menderma organ anak yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya pada Jun 2007.

Katanya, dia bangga berbuat demikian kerana menyifatkan satu amal jariah di mana bukan mudah bagi individu lain membuat seperti dirinya. Apatah melihatkan adik ipar saya kini semakin sihat dan ceria, paling penting tidak lagi bergantung kepada rawatan hemodialisis.

“Saya menyeru kepada masyarakat supaya jangan takut untuk menderma kerana amalan mulia itu mampu memberi kesihatan yang sempurna kepada insan yang memerlukan,” katanya.
TEGANUKITA

Jawatan Kosong Untuk 2,300 Penganggur

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Sebanyak 2,300 jawatan dalam pelbagai sektor ditawarkan kepada pencari kerja di bawah Program Penempatan Pekerjaan di bandar raya ini yang melibatkan kira-kira 50 majikan.

Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Datuk Sheikh Yahya Sheikh Mohamed berkata 35 peratus daripada jawatan itu adalah di peringkat pengurusan, 35 peratus jawatan pertengahan seperti kerani dan juruteknik manakala selebihnya jawatan kategori rendah seperti operator pengeluaran dan pekerja am.

Fokus utama program adalah kepada golongan miskin tegar di seluruh negara, katanya kepada pemberita pada Program Penempatan Pekerjaan (3P) -- Azam Kerja peringkat negeri Terengganu pada Sabtu.

"Di Terengganu saja ada seramai 42 orang miskin tegar di bawah program berkenaan yang akan ditawarkan pekerjaan. Mereka ini berpendapatan di bawah RM440 sebulan yang perlu diberi pekerjaan untuk menambah pendapatan mereka," katanya.

Datuk Sheikh Yahya berkata terdapat 44,643 orang miskin tegar di seluruh negara, dengan 893 daripadanya termasuk di bawah Azam Kerja. Seramai 354 telah mendapat kerja manakala 539 lagi perlu dibantu untuk mendapatkan kerja.

"Di Terengganu seramai 42 orang miskin tegar di bawah Azam Kerja itu, kita pergi ke rumah mereka dan bawa mereka ke sini untuk beri peluang mendapatkan kerja," katanya.

Beliau menasihatkan pencari kerja supaya tidak memilih kerja yang setaraf dengan kelulusan mereka, kerana yang penting adalah mendapatkan pengalaman bagi mendapatkan pekerjaan lebih baik pada masa depan.

Menyentuh isu lain, Sheikh Yahya menyarankan syarikat terlibat mengkaji semula kadar gaji yang ditawarkan.

Ini kerana ada syarikat yang menawarkan gaji agak rendah dengan gaji pokok dalam lingkungan RM430 sebulan, walaupun ada elaun dan kerja lebih masa yang boleh mencapai sehingga RM700 sebulan.

"Kita menekankan kepada syarikat-syarikat berkenaan supaya daripada segi gaji pokok supaya kaji semula untuk dinaikkan kepada yang lebih munasabah. Nampaknya majikan boleh terima syor kita dan sedia untuk mengkajinya," katanya.

Datuk Sheikh Yahya berkata garis kemiskinan tegar adalah pendapatan kurang daripada RM440, dan sekiranya majikan menawarkan gaji RM430, ini bermakna jumlah miskin tegar akan bertambah.


TEGANUKITA

GLC Perlu Tampil Kurangkan Beban Kerajaan-MB

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Kerajaan negeri menyeru lebih banyak yarikat berkaitan kerajaan (GLC) tampil membantu masyarakat miskin luar bandar sekaligus dapat meringankan beban kerajaan dalam melaksanakan pelbagai kemudahan prasarana dan infrastruktur untuk kebaikan bersama.

“Kita tidak mahu ada jurang yang membezakan antara penduduk di bandar dan luar bandar,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, di majlis Perasmian Sumbangan Paip Poly dan Bantuan Pentadbiran Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di Kampung Pasir Raja, Dungun semalam (25 November).

Hadir sama, Pengerusi Golden Pharos Berhad (GPB), Datuk Zubir Embong dan Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Kayu Kayan Terengganu Sdn Bhd (KPKKT), Encik Hamidi Othman.

“Apa pun yang dilakukan sama ada kerajaan atau GLC, kepentingannya adalah untuk rakyat di kampung-kampung kerana kebanyakan mereka bekerja sendiri dan tersenarai dalam golongan yang layak untuk di bantu,” katanya.

Katanya, bantuan air paip sumbangan KPKKT ini membolehkan penduduk di kampung ini membina dan meningkatkan sistem penyaluran air dari sumber semula jadi iaitu sungai ke kawasan kampung untuk kegunaan harian.

“Manakala sumbangan bantuan pentadbiran JKKK dapat dimanfaatkan sebaik mungkin untuk kehidupan seharian dalam menjalankan aktiviti kampung mereka,” katanya.

Lapan kampung yang menerima bantuan termasuklah Kampung Pasir Raja, Kampung Shukor, Jongok Batu, Kuala Jengai, Rantau Panjang, Minda, Talong dan Kampung Tepus.

Katanya, inisiatif Tanggungjawab Sosial Korporat (CRS) merupakan salah satu program yang dilaksanakan syarikat bagi mematuhi kehendak Persijilan Perhutanan Antarabangsa yang menghendaki syarikat KPKKT mempertahan dan membaiki kesejahteraan sosial kepada komuniti yang tinggal berhampiran kawasan operasi.

KPKKT merupakan salah satu anak syarikat GPB, yang majoriti sahamnya dimiliki Terengganu Incorporated Sdn Bhd (IT), iaitu syarikat pelaburan milik kerajaan negeri yang telah berjaya memperolehi pengiktirafan badan antarabangsa dalam mengurus hutan ( 2008) dan merupakan pemilik konsesi hutan tropika asli terbesar di Asia.

TEGANUKITA

Ladang kelapa Sawit Basmi Kemiskinan

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Kerajaan negeri merancang mewujudkan projek ladang kelapa sawit seluas 40,000 hektar untuk membantu golongan miskin dan termiskin termasuk mengisi tabung Yayasan Terengganu (YT) bagi membiayai pelajaran anak-anak Terengganu pada masa depan.

“Kerajaan yakin apabila kelapa sawit ini mengeluarkan hasil, masalah kemiskinan di negeri ini dapat diturun ke angka sifar,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, dalam sidang media, selepas meninjau Projek Pembangunan Ladang Kelapa Sawit Sungai Besul, Hulu Paka, Dungun, semalam (25 November).

Katanya, kerajaan bercadang mengagihkan 20,000 hektar untuk golongan miskin yang diuruskan Lembaga Tabung Amanah dan 20,000 hektar lagi untuk membiayai pelajaran anak-anak negeri di bawah pengurusan Yayasan Terengganu (YT).

Menurut Dato’ Seri Ahmad, terdapat 9,000 hektar ladang kelapa sawit yang terdapat di Sungai Besul ini terbahagi kepada tiga fasa dan proses menanam bermula sejak April lalu dan akan berakhir tahun depan.

“Saya yakin kita dapat menyelesaikan masalah kemiskinan bila agihan hasil ladang dapat dilaksanakan kerana mengikut harga semasa, seribu hektar akan dapat mengeluarkan hasil RM1 juta setahun,” katanya.

Katanya, kerajaan juga memikirkan sumber pendapatan lain selain daripada sumber minyak untuk pembiayaan pelajaran anak-anak tempatan dan projek ini merupakan persiapan jangka panjang demi kepentingan rakyat tempatan.

Menurut Dato’ Seri Ahmad, keluarga miskin yang mempunyai pendapatan RM300 sebulan, kerajaan akan menyumbang RM400 sebulan menjadi RM700, sekaligus mereka akan terkeluar dari senarai kemiskinan.

Katanya, untuk mengenal pasti keluarga yang benar-benar layak di beri bantuan ini, peranan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamataan (JKKK) diberi kepercayaan untuk membuat bancian dan pemutihan kalangan anak buah masing-masing.

“Saya sendiri akan pergi ke kampung-kampung berkenaan menemui keluarga terbabit dan memastikan apakah mereka benar-benar layak,” kata Dato’ Seri Ahmad yang tidak mahu menerima pakai seratus peratus laporan yang sampai ke pejabat sahaja.

“Insyaalah dalam tempoh dua setengah tahun, ladang ini dapat mengeluarkan hasil dan dalam tempoh itu kita dapat agihkan kepada golongan sasar dan hasrat kerajaan untuk mencapai angka sifar golongan miskin itu dapat dicapai,” katanya.

TEGANUKITA