Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

03 September 2011

Pelancong serbu Pulau Perhentian

Oleh: Mohammad Ishak


Jeti Pelancongan Kuala Besut penuh sesak dengan bot membawa pelancong ke Pulau Perhentian.

Cuti berpanjangan sempena sambutan Aidilfitri tahun ini memberi rezeki lebih kepada industri pelancongan terutama pengusaha chalat dan bot apabila ramai pelancong asing memilih Pulau Perhentian sebagai destinasi utama untuk dikunjungi.

Kehadiran begitu ramai pelancong asing yang berkunjung ke pulau peranginan terkenal itu mampu meningkatkan lagi ekonomi penduduk setempat terutama mereka yang terbabit secara langsung dalam sektor pelancongan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut,Dr A Rahman Mokhtar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, mengakui setiap kali musim perayaan pulau berkenan menjadi tumpuan pelancong terutama dari luar negara.

Katanya, beliau dimaklumkan oleh pengusaha bot purata jumlah kemasukan pelancong ke pulau itu pada setiap hari adalah antara 500 hingga 1,000 orang jumlah itu akan meningkat pada musim cuti umum.

Menurutnya, sepanjang bulan Ramadan lalu pulau itu juga tidak sunyi daripada dikunjungi pelancong terutama dari negara Eropah yang memang menyukai keindahan pulau berkenaa.

Dr A Rahman berkata, sebagai destinasi pelancongan popular pihak berkuasa juga turut membuat pemantauan bagi mempastikan tahap keselamatan pelancong dan bot yang digunakan sentiasa dalam keadaan baik dan selamat.

Katanya, pegawai Jabatan Laut yang ditempatkan di jeti pelancongan Kuala Besut sentiasa membuat pemeriksaan rapi terhadap setiap penumpang bot agar mereka sentiasa memakai jaket keselamatan ketika nenaiki bot.

Beliau berkata menjelang akhir tahun ini dianggarkan kira-kira 90,000 pelancong akan berkunjung ke pulau berkenaan yang ingin melihat keindahan alam semula jadi yang menakjubkan selain permandangan menarik pada waktu senja.

02 September 2011

Terengganu mahu padam rekod 10 tahun

Oleh FAUZI MOHD

Pasukan Terengganu berhasrat untuk memadamkan rekod 10 tahun gagal ke perlawanan akhir Piala Malaysia.

Bagi merealisasikan impian itu, jurulatih skuad berkenaan, Irfan Bakti Abu Salim berkata, pasukan itu akan berusaha lebih keras dalam berhadapan dengan pasukan Negeri Sembilan, Selangor PKNS dan Kuala Lumpur Sime Darby.

Katanya, pertembungan empat pasukan yang disenaraikan dalam kumpulan B itu memerlukan skuad Penyu membaca rentak permainan serta tidak memandang rendah kemampuan pihak lawan.

Biarpun baru dinobatkan juara Piala FA katanya, anak buahnya perlu menampilkan persembahan yang menarik dan mencipta kemenangan jika ingin berada dalam keadaan lebih selesa dalam kumpulan.

"Saya sering kali mengingatkan pemain untuk tidak memandang mudah dengan kebolehan lawan jika ingin memadamkan rekod 10 tahun tidak layak ke final Piala Malaysia," katanya di sini baru-baru ini.

Tambah Irfan, ditambah dengan pengalaman tujuh pemain yang terpilih dalam pasukan kebangsaan, beliau yakin tahun ini ialah tahun terbaik untuk Terengganu menjuarai Piala Malaysia.

"Setakat ini, pencapaian terbaik pasukan Terengganu adalah melangkah ke peringkat separuh akhir dalam Piala Malaysia," katanya.

Seminar dan Pameran Arkeologi Terengganu 25 September

Oleh FAUZI MOHD

Penemuan Bewah Man, rangka manusia di Gunung Bewah, Tasik Kenyir yang dikatakan berusia 13,400 tahun, bakal menjadi tumpuan pada Seminar dan Pameran Perkembangan Arkeologi Terengganu mulai 25 September ini.

Penolong Kurator, Muzium Terengganu, Azuan Harun selaku penyelaras pameran berkata, pameran itu bertujuan menyalurkan maklumat kronologi persejarahan dan budaya Terengganu melalui penemuan dan pembuktian bahan-bahan arkeologi.

"Penemuan Bewah Man pada 2009 akan menjadi fokus utama pada seminar yang akan mengumpulkan lapan pembentang kertas kerja di kalangan anggota akademik daripada pelbagai bidang sebagai satu perkongsian ilmu," katanya di sini baru-baru ini.

Menurut Azhar, lawatan ke tapak penemuan Bewah Man merupakan antara pengisian program pada seminar tiga hari di Dewan Batu Bersurat muzium itu.

Katanya, sempena seminar yang diadakan dengan kerjasama Kerajaan negeri itu, satu pameran arkeologi Terengganu selama seminggu akan diadakan mulai 25 September di Galeri Mandika di muzium berkenaan.

"Ia turut mempamerkan bukti-bukti penemuan arkeologi Bewah Man dan pelbagai alat zaman batu.

"Sebagai perbandingan, beberapa bukti penemuan arkeologi dari luar Terengganu juga akan dipamer seperti Perak Man dan Batu Meteor," ujarnya.


Adik Nurusyahamah Taqiah dapat tempat ketiga Majlis Tilawah al-Quran Kanak-kanak Peringkat Antarabangsa di Doha, Qatar

Oleh: Mohammad Ishak


Nurusyahmah menujukkan sijil yang diperolehi kepada dua bapa saudaranya.

Biarpun mampu menduduki tempat ketiga namun gelaran itu tetap dianggap satu kejayaan besar kepada adik Nurusyahamah Taqiah Nurunnajmi,12, dari Kampung Alur Keladi, Besut, yang mewakili Malayisa ke Majlis Tilawah al-Quran Kanak-Kanak Peringkat Antarabangsa di Doha, Qatar, pada 26 Ogos lalu.

Beliau yang kembali ke tanah air sehari sebelum menyambut kedatangan Aidilfitri bersyukur dengan kejayaan itu selepas bersaing hebat dengan dua peserta lelaki dari negara Timur Tengah iaitu dari negara Mahgribi dan Yaman pada ujian peringkat akhir yang berlangsung di negara berkenaan.

Sebelum mencapai kejayaan itu beliau murid Sekolah Kebangsaan Lubuk Kawah, Jertih, terpaksa berhadapan dengan 4,000 peserta lain pada peringkat awal termasuk 49 daripanya dari Malaysia.

Majlis anjuran Kementerian Wakaf dan Hal Ehwal Islam Qatar dan saluran kanak-kanak TV Al-Jazeera dianggap berprestij kerana menampilkan peserta kanak-kanak pelbagai bangsa dari seluruh dunia.

Menurut Nurusyahamah, pada majlis akhir itu beliau mengalami sedikit gangguan apabila tiba-tiba diserang demam selsema menyabkan suara terganggu sedangkan sebelum itu ramai pihak termasuk penganjur menjangkakan beliau akan muncul johan.

“Ini satu pengalaman amat berharga kepada saya kerana berjaya meletakkan diri hingga ke peringkat akhir selain bersaing hebat dengan peserta dari negara Timur Tengah sendiri,” katanya.

Kejayaan beliau bukan sahaja menjadi kebanggaan keluarga, sekolah dan penduduk Besut malah dia menaikkan nama negeri Terengganu sendiri ke persada Antarabangsa dalam bidang agama.

Bagaimanapun, beliau ingin meneruskan hasrat untuk menyertai sekali lagi pada tahun hadapan jika diizinkan Allah memandangkan uisa ketika itu masih layak menyertai majlis berkenaan.

01 September 2011

MENTERI BESAR mengunjungi majlis rumah terbuka DUN Tepoh

Gambar : Harish FadzillahMajlid rumah terbuka Aidilfitri tiga pemimpin Besut terus mendapat sambutan

Oleh: Mohammad Ishak


Dr Abdullah bersama isteri Toh Puan Wan Naimah memotong kambing bakar.

Tiga lagi wakil rakyat dari kawasan Parlimen Besut hari ini mengadakan majlis rumah terbuka Aidilfitri sebagai acara tradisi menyambut hari raya selain memberi peluang kepada penduduk daerah itu berkunjung ke rumah pemimpin

Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin mengadakan rumah terbuka dikediamannya di Kampung Alur Lintang, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar, mengadakan rumah terbuka di kediamannya di Kuala Besut manakala Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, di Kampung Alur Lintang.

Apa yang menariknya semua rumah wakil rakyat terbabit dikunjungi ribuan tetamu yang datang seawal jam 8 pagi walaupun semua pemimpin terbabit mengadakan majlis rumah terbuka mulai jam 9 pagi.

Dr Abdullah yang juga Ahli Parlimen Besut, bersama isteri Toh Puan Wan Naimah Abd Latif menyediakan hidangan istimewa kambing bakar kepada tetamu yang hadir untuk menjamu selera selain kuah tradisional lain.

Manakala Dr A Rahman, melayani tetamu pelbagai kaum yang datang dari seluruh daerah itu sambil menyampaikan duit raya kepada kanak-kanak.


Dr A Rahman bersama isteri memberi duit raya kepada kanak-kanak.

Seorang lagi pemimimpin, Muhammad Pehimi, turut menarik perhatian pengunjung apabila beliau bersama isteri Rosaila Daud, mengadakan sesi memotong “Kek 1 Malaysia” mengambil sempena sambutan Hari Kemerdekaan Ke 54.

Kedua-dua mereka kemudian mengagihkan kek yang dipotong kepada orang ramai selain menikmati pelbagai hidangan makanan tempatan yang disediakan untuk orang ramai.


Muhammad Pehimi bersama isteri memotong "Kek 1 Malaysia"

31 August 2011

Gambar-Gambar Sekitar Majlis Sambutan Hari Raya Perantau 2011

KLIK UNTUK GAMBAR-GAMBAR SELANJUTNYAPerantau dijamu puluhan makanan Tradisional Terengganu

Oleh: Suriati Ali

Lebih 1,000 perantau yang hadir di Majlis Aidilfitri Bersama Perantau di Kediaman Seri Iman, Batu Buruk, Kuala Terengganu, hari ini (31 Ogos) bukan saja dijamu dengan hidangan ketupat, lemang dan rendang malah puluhan juadah tradisional lain.

Mereka yang dari serata negeri kelihatan berselera menikmati menu seperti rojak kateh, tapau, keropok lekor, laksa Terengganu, laksa penang, tart telur dan sebagainya yang jarang ditemui di negeri lain.

Perantau yang berasal dari Batu Buruk, Kuala Terengganu, Annur Najwa Azizan, 30, berkata dia tidak akan melepaskan peluang hadir meraikan majlis seumpama ini jika mendapat jemputan daripada penganjur.

“Apabila berpeluang hadir secara tidak langsung dapat berbual mesra dan mengenali pemimpin Terengganu secara dekat,” katanya yang juga Penguruk Akademi Kecantikan Redglow di Shah Alam, Selangor.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said bersama isteri To’ Puan Hajah Norliza Mahmud dan anak-anak hadir meraikan perantau.

Turut hadir Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Dato' Tengku Putera Tengku Awang; beberapa ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Abdul Razak Ismail dan Timbalan Setiausaha Kerajaan negeri (Pengurusan), Dato' Wan Ahamad Wan Muda.

Dikesempatan itu Dato’ Seri Haji Ahmad dan To’ Puan Norliza mengagihkan duit raya kepada anak-anak perantau.

Perantau dari Cheras, Kuala Lumpur, Puan Norhayati Mohamed, berkata dia dan keluarga seronok dapat menghadiri majlis ini kerana berpeluang merasai pelbagai makanan Tradisional Terengganu.

“Nasi dagang dan keropok lekor menjadi hidangan wajib bagi kami setiap kali hadir ke majlis ini kerana di Kuala Lumpur sukar untuk mendapatkannya,” katanya datang bersama suami dan anak-anak.

Sementara itu, Dato’ Haji Ahmad Said berkata, kerajaan komited melaksanakan pelbagai perubahan dan pembangunan semata-mata ingin melihat Terengganu lebih maju setanding dengan negara luar.

Katanya, apabila Terengganu maju sekaligus mampu menarik minat puluhan pelabur, keadaan
bukan saja memberi limpahan rezeki kepada negeri malah dapat membuka peluang pekerjaan kepada rakyat.

“Dulu penduduk negeri ini seakan segan ingin mengaku bahawa dirinya orang Terengganu bermungkinan tidak banyak perubahan yang berlaku. Kini mereka bangga kerana ramai rakyat negeri ini mencipta nama di persada antarabangsa.

“Bidang pendidikan dan sukan turut membuka mata pihak luar dengan mengambil modul bidang itu untuk dipratikkan di negeri masing-masing,” katanya.


Ribuan penduduk Besut serbu Rumah terbuka Aidifitri Wakil Rakyat

Oleh: Mohammad Ishak


Dewan MDB Besut penuh sesak dengan tetamu jemputan sempena Rumah terbuka Aidilfitri Idris Jusoh.

Penduduk daerah Besut memberi sokongan padu kepada pemimpin daerah ini apabila dua majlis rumah terbuka Aidilfitri yang dianjurkan berasingan oleh mereka mendapat sambutan menggalakkan daripada orang ramai sejak dibuka pada jam 9 pagi dan berakhir jam 2 petang ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusi Mara, menganjurkan majlis di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB) Gong Kemuntong, bagi memudahkan semua rakyat terutama ahli Umno bahagian hadir ke tempat berkenaan.

Orang ramai mula membanjiri dewan sejak jam 8 pagi lagi walaupun majlis sebenar bermula jam 9 pagi dan sukarelawan yang dilantik bertungkus lumus menjalankan tugas bagi mempastikan majlis berjalan lancar dan memuaskan hati setiap tetamu yang hadir.

Antara pemimpin yanh hadir ialah Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar, Penasihat Agama Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin, Pegawai Daerah Besut, Ab Rahim Jusoh, Pegawai Daerah Hulu Terengganu, Wan Mohamad Ibrahim, Ketua Pegawai Exsekutif Maidam, Wan Harujan Sulaiman bersama isteri masing-masing dan pegawai kanan kerajaan negeri.

Majlis bertambah meriah dengan kehadiran kaum Cina, Siam dan perantau yang pulang berhari raya di kampung turut mengambil peluang untuk bertemu pemimpin terbabit.

Sementara itu, ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad, mengadakan yang mengadakan majlis serupa di Pejabat Penyelaras DUN Hulu Besut, Pasir Akar, tidak kurang meriahnya apabila penduduk kawasan pedalaman membanjiri dewan penyelaras berkenaan.


YB Hulu Besut Nawi Mohamad tunjuk bakat membacuh teh tarik.

Selain beramah mesra dan melayani tetamu Nawi juga sempat menunjukkan bakat membacuh teh tarik dan mengagihkannya kepada orang ramai.

Kehadiran begitu ramai penduduk terhadap majlis yang dianjurkan oleh wakil rakyat berkenaan mencerminkan rakyat Besut begitu semangat dan memberi isyarat kepada pembangkang mereka tidak mudah dipengaruhi oleh pemimpin pembangkang.

BN makin kuat di Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12, Barisan Nasional (BN) kehilangan lapan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Terengganu, berikutan ‘tsunami’ yang melanda politik tanah air.

Lapan kerusi tersebut dimenangi calon Pas yang didokong oleh parti-parti pembangkang lain, termasuk DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bagaimanapun, atas usaha gigih pemimpin Umno dan bantuan pemimpin BN negeri dan Pusat, kedudukan Umno dan BN di negeri ini semakin kuat.

Setiap program yang dianjurkan oleh Umno dan BN dipenuhi orang ramai yang datang bukan kerana dikerah, tetapi bagi menunjukkan sokongan dan komitmen mereka terhadap program tersebut.

Berdasarkan prestasi semasa Umno dan BN Terengganu, sekurang-kurangnya empat daripada lapan DUN yang BN tewas sebelum ini dapat dikembalikan semula kepada BN pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Hakikat ini dapat dicapai berdasarkan sokongan semasa rakyat Terengganu kepada Umno dan BN, khususnya kepada Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, yang dilantik semula sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu.

Berdasarkan perangkaan, sepanjang tahun lalu Umno berjaya mendaftar 34,000 orang sebagai pemilih manakala Pas hanya mampu mendaftar 10,000 pemilih baru.

Ini jelas menunjukkan sokongan rakyat semakin terarah kepada Umno dan BN yang semakin cemerlang dan menunjukkan prestasi baik dalam memerintah negara, khususnya menangani masalah ekonomi global.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pula mengumumkan seramai 55,301 penduduk di Terengganu yang layak mendaftar sebagai pemilih, masih belum berbuat demikian.

Jika jentera pilihan raya Umno dan BN mengambil kesempatan mendaftarkan mereka sebagai pemilih, kedudukan BN pasti lebih kuat bagi menghadapi pembangkang pada PRU13.

Mereka bukan saja setakat mampu menawan balik empat kerusi yang dimenangi pembangkang, tetapi tidak mustahil jika meraih lebih daripada itu.

UCAPAN SELAMAT HARI RAYA - YB KHAZAN

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Kazan Che Mat mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua rakyat Terengganu, khususnya para pelayar blog teganukita.blogspot.com.

Beliau berdoa dan mengharapkan mudah-mudahan puasa dan ibadah-ibadah kita di sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ini diterima oleh Allah s.w,t.

“Selamat hari raya Aidilfitri daripada saya dan keluarga, maaf atas segala salah dan silap selama ini,” katanya kepada Teganukita.

Beliau meminta kepada mereka yang berada jauh di perantauan dan ingin pulang ke kampung supaya berhati-hati sewaktu berada di jalan raya dan mematuhi segala peraturan ditetapkan.

“Jangan jadikan hari raya hari yang duka, biarlah keluarga di kampung menerima kita dalam keadaan selamat,” ujar beliau.

30 August 2011

Rumah Terbuka Menteri Besar meriah

Oleh FAUZI MOHDKemeriahan Hari Raya Aidilfitri hari ini begitu terasa apabila lebih 15,000 orang pengunjung berbilang bangsa hadir bagi meraikannya di Rumah Terbuka Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said di Kediaman Seri Iman, Batu Buruk, Kuala Terengganu.

Semangat 1Malaysia nyata terpancar di wajah setiap pengunjung daripada segenap lapisan masyarakat yang sama-sama hadir untuk meraikan dan memeriahkan sambutan bersama umat Islam itu.

Biarpun acara rumah terbuka untuk orang ramai bermula pada pukul 10 pagi, tetapi pengunjung telah mula tiba sejak pukul 8 pagi bagi mengelakkan kesesakan dan mengambil peluang untuk bersalaman dan mengucapkan Selamat Hari Raya kepada Menteri Besar dan isteri, To' Puan Seri Norliza Mahmud.

Pengunjung disajikan dengan pelbagai juadah istimewa dan makanan tradisional seperti lemang, ketupat dan rendang selain dihiburkan dengan dendangan lagu-lagu Hari Raya.

Seorang pengunjung, Abdul Malik Yusof, 51, berkata, beliau bersama isteri dan tiga anak perempuannya yang pertama kali menghadiri rumah terbuka Menteri Besar itu bagi merasai kemeriahan sambutan Hari Raya Aidilfitri bersama pemimpin negeri.

"Pada mulanya, kami ingatkan majlis ini hanya untuk orang kenamaan sahaja. Sebaik sampai di sini saya berpeluang bersalam dengan Menteri Besar dan kami diraikan bersama " katanya yang juga guru Matematik dari Chendering, Kuala Terengganu.

Bagi Cheah Wan Ning, 21, berkata, beliau seronok untuk meraikan Hari Raya bersama teman-temannya yang beragama Islam, malah setiap tahun rumah terbuka Menteri Besar adalah tempat yang mesti disinggah.

"Saya begitu gembira dapat datang ke rumah terbuka ini dan melihat pemimpin negeri secara lebih dekat. Paling penting, saya juga dapat duit raya,” katanya sambil tersenyum riang.

Sementara itu, di luar Seri Iman, lebih 10 khemah dipasang berserta kerusi dan meja untuk orang ramai menjamu selera sambil berbual mesra antara satu sama lain dan tidak melepaskan peluang bergambar di kawasan sekitar itu.


MB sertai 3,000 jemaah solat sunat Aidilfitri di Masjid Al-Mukhtafi Billah Shah

Oleh FAUZI MOHDMenteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said hari ini menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Al-Mukhtafi Billah Shah, Ladang, Kuala Terengganu bersama-sama rakyat sekitarnya.

Segak dengan lengkap berpakaian baju Melayu, beliau dan isteri, To' Puan Seri Norliza Mahmud hadir diiringi Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Mazlan Ngah dan Mufti Negeri, Dato' Dr. Alias Abdullah serta beberapa pemimpin negeri yang lain.

Solat Aidilfitri diimamkan oleh Imam Besar Masjid Negeri, Ustaz Aizi Saidi Abdul Aziz sebelum menyampaikan khutbah bertajuk 'Kemerdekaan Hakiki'.

Kira-kira 3,000 umat Islam yang meriah dengan pakaian berwarna-warni membanjiri perkarangan masjid berkenaan sejak 7 pagi bagi menunaikan solat Aidilfitri serta melaungkan takbir raya.

Mereka juga mengambil kesempatan untuk bersalaman dan mengucapkan Selamat Hari Raya kepada Dato' Seri Ahmad.

Ribuan kunjungi rumah terbuka Aidilfitri dan Merdeka bersama MB

Oleh : Ruslan Abdul Rahman, Gambar : Harish Fadzillah


Ribuan pengunjung menghadiri rumah terbuka Aidilfitri dan Merdeka bersama Menteri Besar, Dato' Seri Hj Ahmad bin Said di kediamannya di Seri Iman.


Dato' Seri Ahmad dan isteri To' Puan Seri Norliza bersama keluarga menyambut dan bersalaman dengan para pengunjung terdiri dari semua peringkat rakyat.

Ia menggambarkan sokongan yang tidak berbelah bahagi terhadap kepimpinan YAB Dato' Seri Ahmad dan Barisan Nasional khususnya di negeri Terengganu.

SEKITAR SAMBUTAN HARI RAYA AIDIL FITRI DI RUMAH YAB MENTERI BESAR