Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

12 November 2011

MB minta PBSNT cari pemain Import

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri mengarahkan Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) mencari pemain import yang berkaliber bagi memantapkan lagi barisan pemain pasukan Terengganu.

Menteri Besar, Dato Seri Haji Ahmad Said berkata, pihaknya tidak mahu menggunakan khidmat atau mewakilkan mana-mana ejen untuk tujuan itu sebaliknya mahu PBSNT mencarinya sendiri.“Kita tidak mengira dari negara mana, asalkan pemain import itu boleh memberi sumbangan setimpal untuk pasukan Terengganu, berdisplin dan tidak menimbulkan sebarang masalah yang tidak diingini.“Jika sesuai dan menampilkan persembahan terbaik, kita sanggup membayarnya walaupun dalam jumlah yang agak mahal,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Rapat 1Malaysia, di Taman Awam Batu Buruk, Kuala Terengganu, semalam (11 November).Hadir sama, Ketua Pengarah Jasa Malaysia, Dato’ Fuad Tan Sri Hassan, Pegawai Pembangunan Parlimen, Dato’ Wan Farid Wan Ahmad, Pengerusi Kelab Belia Prihatin Kuala Terengganu, Encik Badrol Hisham Zaki dan beberapa pemimpin setempat.

Lebih 15 aktiviti dianjurkan kerajaan negeri dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) Terengganu bertujuan mengukuhkan hubungan rakyat bersama pemimpin setempat dan mengalakkan penduduk mengamalkan kehidupan secara sihat.Antara aktiviti itu termasuk pertandingan yamaha motoshow, motosikal klasik, vespa tercantik, wau bulan, mewarna, dam aji, sukan rakyat, makan keropok; persembahan okestra Cina, tarian 1Malaysia, dikir barat, basikal fixie dan tarian tradisional.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu Terengganu merupakan negeri paling ramai menghantar senarai atlet iaitu seramai 64 orang bagi menjayakan Kejohanan Sukan Sea di Palembang dan Jakarta, Indonesia yang berlangsung selama dua hari iaitu pada 11 dan 12 November.

“Kesemua atlet yang terpilih menyertai kejohanan sukan Sea itu adalah mereka yang lahir daripada sukan Sukma dan sebahagian besar mereka masih boleh bertanding di Sukma 2012 dan 2013,” katanya.


Pemilih kawasan Parlimen Besut kini menigkat 64,000 orang

Oleh: Mohammad Ishak


Abdullah (tengah) mengayuh basikal bersama penduduk kampung Gong Gucil,Jertih.


Seramai 64,000 pengundi baru layak menjadi pengundi di kawasan Parlimen Besut pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) jika ia diadakan dalam tempoh terdekat.

Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin berkata, jumlah itu meningkat 6,000 pemilih selepas Pilihan Raya Umum Ke 12 yang lalu.

Katanya, pemilih baru tidak membimbangkan usaha Barisan Nasional (BN) untuk mengekalkan lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen kerana yakin mereka akan terus member sokongan kepada calon daripada BN.

Menurutnya, BN tidak menghadapi masalah menghadapi saingan terutama PAS di Parlimen Besut kerana sebahagian besar penduduk daerah itu mahu BN terus kekal memerintah negeri ini.

Beliau yang juga Penasihat Agama Perdana Menteri berkata, apa yang penting dilakukan pemimpin BN negeri ini yang ada sekarang ialah meningkatkan lagi perpaduan bagi mengukuhkan kedudukan parti.

“Pengundi Melayu kini terus memberi sokongan kepada kerajaan yang ada dan sokongan mereka kini meningkat kepada 70 peratus berbanding pada pilihan raya lalu,” katanya selepas merasmikan Program Khabar Malaysia peringkat Parlimen Besut di Kampung Gong Gucil,Jertih,hari ini.

Pada majlis itu Abdullah yang juga Bendahari Umno Besut. turut menyertai kayuhan basikal tuan sejauh lima kilometer mengelilingi kampong itu bersama ahli Jawatankuasa Umno dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Abdullah menghabiskan masa sehari suntuk menghadiri empat program menemui penduduk sekitar daerah Besut sebagai usaha mendekati rakyat dan mengagihkan pelbagai bantuan kepada rakyat.

Lebih RM600 juta belanja untuk PPR

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri telah membelanjakan lebih RM600 juta untuk Projek Perumahan Rakyat (PPR) di negeri ini dan insyaAllah mulai bulan depan PPR akan dilaksanakan di Ladang Tok Pelam, Kuala Terengganu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, projek rumah mampu milik ini akan dibina setinggi 30 tingkat bagi rumah kaediaman manakala enam tingkat dikhaskan untuk parkir kereta.

“Kerajaan ambil inisiatif membina bangunan yang tinggi untuk menjimatkan ruang bagi melaksanakan pembangunan lain,” katanya kepada pemberita selepas berkunjung ke rumah bekas ketua kampung yang juga rakan karib Allahyarham Tan Sri Ibrahim Fikri, Haji Ngah Abdullah, 90. di Kampung Banggol Pauh, Bukit Tunggal, Parlimen Kuala Nerus hari ini.

Menteri Besar diiringi Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Haji Abdul Rahin Mohd Said; Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail dan Pegawai Pembangunan DUN Bukit Tunggal, HajiIsmail Nik dalam rangka lawatan sehari ke kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal bermula seawal 8 pagi dan berakhir jam 12 malam ini.

Selain itu katanya, sebanyak 1,000 unit PPR sedang dalam pembinaan di Padang Hiliran, Kuala Terengganu dan projek perumahan di Pulau Duyong akan diserahkan kepada kontraktor pada akhir tahun ini.

Tambahnya, 722 unit rumah turut dibina di Seberang Takir yang kini dalam proses penentuan kos dan harga sebenar serta masing-masing 150 unit di Pulau Redang dan Pulau Perhentian.

“Sasaran kerajaan membina 10,000 unit rumah di seluruh negeri membabitkan 32 DUN dalam tempoh lima tahun mampu dirialisasikan dengan jayanya dan sehingga ini semua tapak pembinaan dikenal pasti malah ada yang sedang dalam proses merata tapak,” katanya.

Katanya, kerajaan sentiasa berfikir dan berusaha untuk memberi yang terbaik kepada rakyat terutama golongan miskin, ibu tunggal, orang kurang upaya dan warga emas.
Terengganu negeri pertama wujud kolaborasi dengan SME Bank

Oleh; Esah Abdullah

Terengganu merupakan negeri pertama yang mewujudkan kolaborasi rasmi dengan Bank Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia Berhad (SME Bank) bagi melaksanakan program khas di negeri ini.

Pengarah Urusan SME Bank, Datuk Mohd Radzif Mohd Yunus berkata, dua program yang hanya khusus untuk negeri ini adalah Dana Usahawan Negeri Terengganu (DUNT) dan Program Satu Industri Satu Daerah (SDSI) untuk songket dan batik.

“Manakala program khas lain yang dilaksanakan di sini adalah Kompleks Kilang Bank, Dana Batik dan Kraf, Tabung Usahawan Siswazah (TUS) dan Skim Pembiayaan Ekonomi Desa (SPED),” katanya di majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman antara SME Bank dan Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) di Wisma Darul Iman.

Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said: Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ haji Mohamed Awang Tera; Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah, Setiausaha Bahagian Pengupayaan Ekonomi, Kementerian Pembangunan Luar bandar dan Wilayah (KKLW), Encik Zazali Salehudin dan Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik.

Katanya, SME Bank cawangan Terengganu telah mencatat rekod operasi terbaik iaitu pembiayaan 79 projek bernilai RM106.72 juta dalam Sembilan bulan pertama tahun ini.

“Pencapaian ini amat terkehadapan berbanding negeri-negeri lain dan keupayaan golongan usahawan negeri ini berwibawa dan berdaya maju telah meyakinkan pihak kami,” katanya.

Katanya, kerjasama stratejik yang berlangsung ini menjadi satu lagi tanda aras hubungan baik bank dengan kerajaan negeri dalam bidang pemabangunan keusahawanan IKS.

Sehubungan itu katanya, pihaknya telah meluluskan ‘Program Managed Lending’ atau PML di mana sebarang permohonan di bawah kerjasama ini mendapat perhatian khusus serta diberi keutamaan dari segi pemerosesan syarat dan asas pembiayaan.

“Sebagai sebuah badan keusahawanan negeri yang berwibawa, saya yakin YPU mampu melahirkan usahawan berdaya maju dan berdaya saing,” katanya.
11 November 2011

Pelatih Pemulihan Dalam Komuniti (PDK ) tunjuk bakat menyanyi

Oleh: Mohammad Ishak


Persembahan nyanyian oleh pelatih PDK Jertih


Bakat seni bukan sahaja dimiliki oleh orang biasa sahaja malah mereka yang kurang bernasib baik juga mampu menunjukkan kebolehan dalam pelbagai bidang seni termasuk nasyid dan nyanyian.

Begitulah yang sempat ditunjukkan oleh pelatih Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Jertih, ketika mereka mempersembahkan nyanyian berkumpulan sempena majlis Hari Terbuka dan perasmian bangunan PDK baru berkenaan.

Sekumpulan kanak-kanak Orang Kelainan Upaya (OKU) dari kelas berkenaan berjaya mencuit hati tetamu jemputan apabila muncul di pentas dan menyanyikan pelbagai rentak lagi untuk hiburan tetamu yang hadir.

Malah, kehadiran Pengarah Jabatan Kebaikan Masyarakat (JKM) Terengganu,Zuhaimi Omar, turut menarik perhatian dan dengan penuh minat mendengar nyanyian kanak-kanak berkenaan.

Golongan berkenaan sememangnya gemar kepada seni dan muzik dan tidak hairanlah mereka tidak segan dan malu untuk tanpil mengadakan persembahan setiap kali diadakan program oleh pihak tertentu.

Kumpulan pelatih PDK Jertih selain diberi latihan dalam bidang kemahiran mereka juga diajar mengenai pelbagai aspek kehidupan lain supaya dapat bergaul mesra dengan masyarakat selepas berada dalam komuniti.

Penyelia PDK Jertih, Salina Mat Ali berkata, guru PDK sentiasa memberi penekanan terhadap keupayaan golongan OKU yang mengikuti di kelas berkenaan bagi mempastikan mereka dapat hidup sama seperti orang biasa malah ada dikalangan mereka mempunyai kemahiran lebih baik dibandingkan orang biasa.


YPU buka 100 buah T’Shoppe menjelang 2013

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan merancang membuka 100 buah T’Shoppe didalam dan luar Terengganu bagi tempoh 2010-2013 dengan anggaran kos RM11 juta.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Haji Mohamed Awang Tera berkata, bagi tempoh yang sama kerajaan melalui Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) merancang menambah bilangan perniagaan T’Kafe, T’Kraf dan T’lodge.

“Kita yakin dengan pembukaan kedai baru ini akan memberi pulangan berkesan kepada pencapaian objektif pelaksanaan program di bawah T’Brand yang menelan belanja RM10 juta,” katanya.

Beliau berkata demikian di majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara YPU dan Bank Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia Berhad (SME Bank) di Wisma Darul Iman semalam.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said hadir sebagai saksi pertukaran dokumen usahasama antara YPU dan SME Bank bagi altenatif pembiayaan Program Flagship Keusahawanan (PFK) di negeri ini.

Turut hadir Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah, Setiausaha Bahagian Pengupayaan Ekonomi, Kementerian Pembangunan Luar bandar dan Wilayah (KKLW), Encik Zazali Salehudin; Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik dan Pengarah Urusan SME Bank, Datuk Mohd Radzif Mohd Yunus.

Tambahnya,MoU ini dipersetujui atas dasar kerjasama mendapatkan pembiayaan daripada dana Skim Pembiayaan Ekonomi Desa (SPED) yang meliputi pelbagai perniagaan seperti T’Shoppe, T’Kafe, T’Kraf dan T’Lodge.

“Pembiayaan SPED ini berlandaskan konsep Syariah dengan had pembiayaan antara RM20,000 hingga RM250,000 bagi pengusaha yang beroperasi kurang dari tiga tahun manakalapengusaha yang beroperasi tiga tahun ke atas phad pembiayaan RM250,000 ke RM500,000,” katanya.

Selain itu katanya, tempoh pembayaran balik adalah antara tiga hingga lima tahun bagi pinjaman RM250,000 ke bawah dan lima hingga tujuh tahun bagi pinjaman RM250,000 ke atas.

Katanya, keistimewaan SPED ialah peminjam akan dipertimbangkan untuk pemberian geran 30 peratus dengan kadar bayaran perkhidmatan lima peratus setahun berasaskan baki pinjaman.

Katanya, melalui MoU ini juga SME Bank dan YPU bersetuju menyediakan khidmat nasihat dan perundingan kewangan serta melancarkan pelaksanaan perniagaan.
Tuanku Mizan berkenan rasmi jambori pengakap antarabangsa

Oleh; Esah Abdullah

Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat merasmikan Jambori Malaysia Ke-12 dan Jambori Pengakap Antarabangsa Terengganu 2011 di Kem Telaga Batin, Seberang Takir minggu depan.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, seramai 11,000 peserta dari dalam dan luar negara termasuklah 4,000 peserta negeri ini, 6,000 peserta dalam negara serta 800 lagi dari luar negara.

“11 buah negara mengambil bahagian dalam jambori berkenaan yang bermula 18 November ini,” katanya dalam sidang media selepas menghadiri majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Yayasan Pembangunan Keluarga (YPU) dan SME Bank di Wisma Darul Iman semalam.

Katanya , antara negara terbabit termasuklah Mesir, Jepun, Hongkong, Singapura, Vietnam, Nepal, Indonesia, Sri Lanka, Brunei, Maldives dan Kazakhstan.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, Baginda Tuanku Mizan merupakan Penaung Utama Persekutuan Pengakap Malaysia.

Tambahnya, Pemangku Raja Terengganu, Tengku Muhammad Ismail yang menjadi Penaung kepada Majlis Pengakap Negeri Terengganu akan menyertai jambori berkenaan.

Menteri Besar akan merasmikan majlis penutup pada 24 November di Kem Telaga Batin, Seberang Takir.
Ibu bapa prihatin mengenai pendidikan anak-anak

Oleh: Suriati Ali

Masyarakat terutama ibu bapa di negeri ini di minta mengutamakan pelajaran anak masing-masing dengan mengambil peluang segala kemudahan pembelajaran yang disediakan pihak kerajaan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit yang juga Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Khazan Che Mat, berkata kerajaan sememangnya prihatin berikutan menyediakan pelbagai kemudahan pendidikan semata-mata mahu melihat anak jati Terengganu berjaya dan memiliki masa depan yang cerah.


“Melalui pendidikan saja, setiap insan dapat mengubah keadaan ekonomi keluarga, keluar daripada dibelenggu kemiskinan dan seterusnya mampu mengecapi kehidupan lebih selesa,” katanya ketika berucap sempena Hari Konvokesyen Tabika Kemas Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Rakit, di Dewan Serbaguna Kampung Maras, Setiu, semalam (10 November).

Seramai 130 kanak-kanak berusia enam tahun dari 20 Tabika Kemas di kawasan DUN itu menerima sijil masing-masing bersama sumbangan pakaian sekolah.

Program itu turut dimeriahkan dengan persembahan pentas, termasuk senamrobik, nyayian lagu kanak-kanak dan teater.

YB Haji Khazan turut memberitahu, sistem pelajaran yang diterapkan kini cukup berbeza jika di banding mereka yang menerima ilmu ketika awal 50-an dulu.

“Pada waktu itu, mereka yang berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sudah layak ditawarkan jawatan disegani masayarakat, termasuk sebagai guru, pegawai kanan kerajaan dan sebagainya.

“Kini tidak lagi, kerana untuk memegang jawatan seumpama itu perlu memiliki sekurang-kurangnya ijazah ,” katanyaKanak-kanak istimewa miliki keyakinan tinggi

Oleh: Suriati Ali

Kesungguhan, komitmen tinggi dan sikap tidak jemu yang ditonjolkan guru pendidikan khas dalam mendidik kanak-kanak istimewa membuatkan golongan itu kini tidak segan berdepan dengan masyarakat normal.Kebanyakan mereka mempunyai keyakinan tinggi untuk melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti termasuk menyertai persembahan pentas dan bergaul dengan insan normal.

Isteri Menteri Besar yang juga Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil rakyat Terengganu, To Puan Seri Hajah Norliza Mahmud memberitahu insan istimewa yang ada pada hari ini cukup membanggakan semua pihak kerana mampu melakukan pelbagai perkara seperti individu normal.

”Tidak pernah terfikir golongan ini mampu berjaya dengan cemerlang dalam bidang akademik, sukan dan kokurikulum di pelbagai universiti tempatan.


”Orang ramai terutama keluarga dan Ibu bapa diminta memberi peluang serta ruang yang seluas-luasnya supaya anak-anak istimewa ini mampu berdikari dan tidak berasa tersisih,” katanya.Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Perasmian Penutup dan Penyampaian Hadiah Pertandingan Tarian dan Ekspedisi Seni Pendidikan Khas Kebangsaan 1 Malaysia.

Pertandingan anjuran Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu dengan Kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia itu melibatkan 192 peserta dan 162 guru dan pegawai pengiring dari 16 buah negeri.Kumpulan kanak-kanak istimewa dari Melaka dinobatkan sebagai johan pertandingan sekaligus layak membawa pulang wang tunai RM1,000 bersama sijil dan piala iringan.

Tenaga pengajar kumpulan itu yang juga guru Sekolah Menengah Pendidikan Khas Semabuk, Melaka, Shanti A/P Kanasan Mutty, berkata minat dan komitmen tinggi yang ditampilkan setiap peserta memudahkan dia bersama enam lagi tenaga pengajar lain mendidik, mengasah bakat dan memberi tunjuk ajar seperti apa yang dikehendaki.

“Kami mengambil masa sebulan untuk mengasah bakat masing-masing. Walaupun pada awalnya agak sukar, tetapi hasil kesabaran dan kerjasama yang ditonjolkan , ia mampu menghasilkan kejayaan membanggakan,” katanya.Program sukaneka Cawangan Geliga Pantai Kemaman meriah


Oleh: Nurul Aziela Saberi

Hujan renyai pada pagi itu tidak mematahkan semangat orang ramai untuk turun ke pantai bagi sama-sama memeriahkan dan menyertai sukaneka yang dipertandingkan sempena sukaneka Cawangan geliga Pantai Kemaman, baru-baru ini.

Permainan sukan rakyat seperti bermain catur, lari dalam guni, gelek tayar, kukur kelapa, pikul pasir pantai dalam guni dan tarik tali mendapat sambutan baik, walaupun dalam keadaan cuaca yang kurang baik.

Menurut salah seorang peserta Mohd Roslan Mamat 25, yang memenangi pertandingan tempat pertama gelek tayar berkata aktiviti seperti itu memang dinanti-nanti oleh orang ramai terutama remaja seperti beliau yang amat meminati sukan rakyat.

“Aktiviti sukaneka yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung (JKKK) Geliga Pantai seperti ini telah menjadi acara tahunan warga Geliga Pantai. Sehubungan itu, remaja seharusnya bersyukur dengan kerajaan yang ada sekarang kerana pihak begitu prihatin dengan minat orang muda kini.,” katanya.

Nafisah Jaafar 47, begitu gembira dengan sambutan yang diadakan seperti ini kerana dapat merapatkan hubungan antara penduduk kampung terutama golongan belia dengan orang kampung.

“Aktiviti seperti ini dapat mewujudkan semangat kerjasama dan perpaduan antara para peserta dalam satu-satu kumpulan tersebut,” katanya.

Orang ramai juga berpeluang memenangi pelbagai hadiah melalui cabutan bertuah. Antara hadiah yang dimenangi seperti basikal, oven, kipas, pinggan mangkuk, dan pelbagai lagi barangan yang cukup menarik.

Pertandingan karaoke juga mendapat sambutan yang baik daripada semua lapisan umur tidak kira tua dan muda. Keadaan itu menjadikan suasana lebih meriah dengan pelbagai aksi peserta yang mencuit perasaan.


MB ‘turun padang’ di DUN Bukit Tunggal

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said akan meneruskan Program Turun Padang (PTP) di kawasan Dewan Udangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal, esok (12 November), bagi menyelami dan meninjau sendiri pelbagai permasalahan yang dihadapi penduduk kawasan tersebut secara lebih dekat.

Program tradisi pemimpin Barisan Nasional (BN) itu dimulakan dengan Menteri Besar yang diiringi pemimpin BN Parlimen Kuala Nerus dan DUN Bukit Tunggal menghadiri sarapan pagi bersama-sama penduduk tempatan di Pangsapuri Mampu Milik Pulau Duyong, kira-kira jam 8.30 pagi.

Selesai beramah mesra dengan penduduk di situ, Dato’ Seri Haji Ahmad akan melawat ke rumah warga miskin e-Kasih, Puan Fatimah A. Bakar dan menyampaikan bantuan.

Kira-kira jam 10 pagi, Menteri Besar dan rombongan akan melawat Peti Undi Bukit Tumbuh dan menghadiri jamuan rakyat serta solat Zuhur di Masjid Kampung Bukit Tumbuh.

Pada jam 2.30 petang, beliau dijadualkan melawat Peti Undi Bukit Tunggal dan merasmikan balai raya serta gelanggang futsal di Kampung Bukit Tunggal.

Selepas itu, beliau akan melawat Peti Undi Pengkalan Arang dan menunaikan solat Asar bersama-sama penduduk kampung di Masjid Kampung Pengkalan Arang.

Pada jam 5 petang, Menteri Besar akan melawat Peti Undi Batu Enam dan menyertai program mengecat rumah penduduk miskin di Kampung Tuan Mandak.

Selepas itu, beliau akan menghadiri sukan rakyat DUN Bukit Tunggal di Sekolah Kebangsaan Bukit Tunggal, sebelum menunai solat Maghrib di Masjid Kampung Gong Kijang.

Menteri Besar akan menghadiri majlis penutup PTP bagi DUN Bukit Tunggal iaitu ceramah isu-isu semasa dan majlis Pelancaran Geng 13 DUN Bukit Tunggal di Sekolah Kebangsaan Bukit Tunggal.


10 November 2011

Sekolah Imtiaz membudayakan al-Quran kepada pelajar

Oleh; Esah Abdullah

Pendekatan pembelajaran di Sekolah Menengah Imtiaz Yayasan (SMI) Terengganu yang membudayakan al-Quran wajar dicontohi pelbagai pihak kerana anak-anak pada masa kini adalah pewaris bangsa dan bakal pemimpin ummah pada masa akan datang.Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, pembudayaan al-Quran dapat menghasilkan generasi pintar Quran serta mengembalikan kegemilangan tamadun Islam dan seterusnya merealisasikan hasrat kerajaan menjadikan Terengganu Negeri Anjung Ilmu.

“ Sistem pembelajaran yang meletakkan Al-Quran sebagai teras pembelajaran dalam mendidik pelajar supaya mampu menguasai pelbagai disiplin ilmu, bahasa dan kemahiran,” katanya di majlis Anugerah Graduasi 2011 Sekolah-sekolah Menengah Imtiaz (SMI) Yayasan Terengganu di Wisma Darul Iman hari ini.

Sehubungan itu , kerajaan turut menyumbang RM 185,000.00 kepada 185 hafiz dan hafizah sekolah menengah Imtiaz yang telah berjaya khatam menghafaz 30 juzuk al-Quran pada majlis Anugerah Hafazan yang berlangsung baru-baru ini.

Katanya, kecemerlangan pelajar di SMI yang wajar dicontohi dan berbangga sekolah ini tidak pernah ketandusan melahirkan pelajar yang cemerlang bukan sahaja dalam bidang akademik tetapi juga dalam bidang al-Quran.Tambahnya, berkat usaha gigih semua pihak, SMI Besut telah mendapat pengiktirafan sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi kategori berasrama penuh kerajaan negeri yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 22 Februari lalu.“Pengiktirafan juga turut diterima oleh SMI Kuala Terengganu di bawah anugerah New Deal dan Cluster School,” katanya.

Tambahnya, hari ini SMI mempunyai kekuatan bersaing dipersada pendidikan sekali gus menyumbang kepada kecemerlangan pendidikan negeri.

Keadaan ini katanya, telah meletakan kepercayaan pelajar dan ibu bapa kepada sekolah berkenaan sebagai pilihan utama dan jumlah permohonan kemasukan tahun ini melebihi 2036 orang.

Sehubungan itu kerajaan akan membuka SMI di daerah Setiu dan Marang bagi menampung permintaan ibu bapa dan pelajar di daerah berkenaan.
Keputusan kes SMS ugut 28 November

Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu menetapkan keputusan kes ugutan bunuh melalui SMS yang membabitkan bekas Setiausaha Politik kepada mantan Menteri Besar Dato’ Seri Haji Idris Jusoh, iaitu Datuk Dr.Ahmad Ramzi Mohd Zubir, pada 28 November depan.

Perbicaraan kes tersebut menyaksikan lebih 20 saksi memberi keterangan mereka di mana kes itu dikendalikan Hakim M.Bakri Abd.Majid.

Dato’ Dr Ahmad Ramzi didakwa atas empat tuduhan menghantar ugutan jenayah menerusi SMS iaitu bagi pertuduhan pertama, beliau didakwa mengancam mendatangkan kematian ke atas Adun Paka, Mohd Ariffin Abdullah pada pukul 11.21 malam, 13 April tahun lalu di E-726 Kampung Kubang Parit.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan yang sama ke atas dua lagi Adun, Abd Halim Jusoh (Permaisuri) dan Dato’ Rosol Wahid (Ajil) antara pukul 11.21 dan 11.25 malam di tempat dan tarikh yang sama.

Beliau turut didakwa atas tuduhan pilihan, menggunakan perkhidmatan internet bagi menghantar SMS berbunyi: "Baik jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa?" kepada tiga Adun tersebut.

Dia didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan jika sabit kesalahan, dia boleh didenda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum setahun.

Dr Ahmad Ramzi turut dituduh memfitnah Wan Ahamad Wan Muda, bekas Setiausaha Sulit Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said yang kini memegang jawatan Timbalan Setiausaha kerajaan negeri dengan menghantar SMS ugutan itu menggunakan nombor telefon bimbit 019-9158369 milik Wan Ahamad.

Tertuduh diwaklili peguambela Datuk Hazman Ahmad, Mohd Noor Mahmood dan Rosli Abdul Rahman manakala pendakwaan kes dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Shahidani Abd Aziz.Program ‘honeymoon’ lepasan SPM buka jalan kerjaya

Oleh FAUZI MOHD

Lebih 90 peratus daripada kira-kira 3,000 pelajar Terengganu yang gagal dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu berjaya menempatkan diri di institusi kemahiran setelah melalui kursus tiga bulan anjuran kerajaan negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB. Ahmad Razif Abd. Rahman berkata, kursus itu bagi memastikan tiada pelajar lepasan SPM di Terengganu yang tercicir daripada melanjutkan pengajian ke institusi pengajian atau kemahiran.

Katanya, program yang ditanggung sepenuhnya Kerajaan Terengganu itu melibatkan beberapa pusat kemahiran termasuk Kolej Universiti Tati, Akademi Binaan Malaysia, Kolej Tesdec, Pusat Latihan Industri Perkayuan Terengganu (TTITC) dan Institut Kemahiran Belia Negara.

“Dengan kerjasama Jabatan Pelajaran negeri, golongan itu dikesan menunjukkan sikap tidak minat kepada akademik dan hilang fokus pada pembelajaran di bilik darjah dengan mengambilkira keputusan percubaan SPM mereka.

“Kita mahu remaja berkenaan memiliki kemahiran bagi membuka jalan kerjaya mereka pada masa depan serta dapat membatu keluarga berkenaan keluar dari kepompong kemiskinan dan pengangguran,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Pelancaran Karnival Inovasi dan SkillsMalaysia Terengganu 2011 di Pusat Dagangan Terengganu (TTC), hari ini.

Turut hadir, Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pembangunan Kemahiran, Nidzam Kamarulzaman dan Pengarah Urusan Pusat Sains dan Kreativiti Terengganu, Dr. Mohd. Zaki Mohd. Said.

Kata Ahmad Razif, selepas melalui kursus tiga bulan itu, kebanyakkan mereka memilih untuk meneruskan pengajian ke peringkat lebih tinggi seperti sijil kemahiran, sijil tinggi kemahiran dan diploma kerana mula memahami prospek kerjaya bidang kemahiran.

“Kita mahu mereka guna aliran kemahiran dan vokasional untuk memajukan diri kerana kerjayanya cukup luas malah pendapatan mereka lebih lumayan berbanding golongan profesional jika ada kesungguhan,” jelasnya.

Tahun ini katanya, seramai kira-kira 3,000 lagi pelajar lepasan SPM bakal menduduki kursus yang sama.

“Sebelum itu, mereka telah ditempatkan di beberapa pusat kemahiran selama tiga hari dua malam untuk menilai minat dan bakat masing-masing bagi memilih bidang yang bakal diceburi untuk kursus tiga bulan nanti.

“Kerajaan negeri membelanjakan peruntukan RM1 juta untuk program bersifat ‘honeymoon’ itu dan ia diuruskan melalui Yayasan Terengganu,” ujarnya.

Sementara itu, sebanyak 43 agensi dan syarikat terlibat dalam karnival tiga hari itu yang melibatkan aktiviti seperti symposium, slot perkongsian kerjaya pelajar sekolah, demo kemahiran, temuduga terbuka, pertunjukkan sains dan ceramah inovasi.


SMI perkenal anugerah khas MB

Oleh; Esah Abdullah

Ahmad Hazarul Afiq Mohd Zainun, 17, pelajar Tingakatan Lima Sekolah Menengah Imtiaz (SMI) Yayasan Terengganu, Dungun menerima Anugerah Khas Menteri Besar yang pertama kali diperkenalkan tahun ini.

Ahmad Hazarul Afiq turut terpilih menerima Anugerah Khas Ulul Albab adalah antara 257 pelajar dari sekolah-sekolah Imtiaz seluruh negeri yang diraikan di majlis Anugerah Graduasi 2011 di Wisma Darul Iman hari ini.

Beliau yang bercita-cita menjadi Doktor Pakar Otak itu mempunyai pencapaian akademik yang cemerlang sejak menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR)(5A), Penilaian Menengah Rendah (PMR) (9A) dan dalam peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) (3A+,%a,3A-).Manakala pencapaian dalam kokurikulum mendapat tempat kedua dalam pertandingan khutbah peringkat negeri, pertandingan debat peringkat daerah (separuh akhir), pertandingan hafazan dan tafsir (ketiga).

Tuan Nur Aisyah Tuan Fuzai, 17, dari SMI Kuala Berang pula menerima Anugerah Khas Ulul Albab dan masing-masing enam orang menerima Anugerah Ibnu Sina (terbaik akademik), Anugerah Al Farabi (terbaik kokurikulum), Anugerah Imam As Syafei (terbaik personaliti) dan Anugerah Muhammad Al Fateh (terbaik kepimpinan).

Kesemua pelajar ini akan menduduki peperiksaan SPM bermula 14 November depan dan bakal meninggalkan sekolah dan berdepan dengan cabaran lebih besar untuk bergelar mahasiswa.Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah telah merasmi dan menyampaikan anugerah serta sijil tamat sekolah kepada pelajar berkenaan. Hadir sama Pengarah Yayasan Terengganu, Encik Zakaria Yusof.
Perkim Besut meraikan saudara baru sempena Aidiladha

Oleh: Mohammad Ishak


Anuar (tengah) melayani saudara baru sempena sambutan Aidiladha anjuran Perkim


Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Daerah Besut menganjurkan sambutan Aidiadha bagi meraikan saudara baru sempena hari raya haji tahun ini.

Majlis yang berlangsung sehari di rumah Yang Dipertua Perkim, Ustaz Anuar Hassan, di Kampung Raja, Besut, bukan sahaja disertai ahli pertubuhan itu malah turut dihadiri orang ramai dan pemimpin masyarakat setempat.

Anuar berkata, pihaknya juga mengorbankan lima ekor lembu untuk dijadikan majlis jamuan kepada tetamu jemputan sempena majlis berkenaan.

Katanya, majlis sambutan yang diadakan oleh Perkim itu adalah program tahunan yang diadakan bertujuan memberi pendedahan kepada saudara baru yang memeluk agama Islam mengenai tujuan diadakan acara korban.

Menurutnya, dengan adanya program seumpama itu mereka yang baru memeluk Islam akan dapat mengetahui sambutan perayaan yang dilakukan oleh masyarakat Islam pada setiap tahun menjelang Aidiladha.

“Program ini dapat memberi pengajaran dan pendedahan kepada saudara baru dan jika mereka berkemampuan untuk melakukan ibadah korban,ia akan memudahkannya untuk berbuat demikian,” katanya.

Anuar berkata, Perkim Besut sntiasa mengambil berat dan mengutamakan ahli dengan menganjurkan pelbagai aktiviti supaya mereka tidak berasa terasing dengan masyarakat Islam lain negeri ini.

Beliau berkata, kejayaan Perkim daerah itu menganjurkan pelbagai aktiviti keagamaan dan social kepada saudara baru sentiasa mendapat bantuan dan kerjasama daripada smua wakil rakyat dari kawasan berkenaan yang menghulurkan bantuan kewangan dan barangan.Terengganu perintis program GSP

Oleh FAUZI MOHD

Terengganu terus berada pada kelasnya tersendiri dalam dunia pendidikan apabila dipilih menjadi negeri pertama untuk menggunakan program The Geometer’s SketcPad (GSP) bermula tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB. Ahmad Razif Abd. Rahman berkata, GSP yang dibangunkan di Amerika Syarikat itu merupakan program membina kreativiti pelajar dengan menggunakan aplikasi komputer untuk pembelajaran matematik.

Menurutnya, Kementerian Pelajaran membelanjakan kira-kira RM3 juta untuk tujuan itu dan dimanafaatkan di semua sekolah menengah, institusi pengajian tinggi awam serta Institut Pendidikan Guru (IPG) di seluruh negara.

“Pemilihan Terengganu sebagai perintis program itu bertepatan dengan perkembangan negeri ini sebagai anjung ilmu dan menjadi rujukan dalam beberapa perkara berkaitan pendidikan,” katanya.

Kata Ahmad Razif selepas Majlis Penyampaian Hadiah Pertandingan Menggunakan Bahan Pembelajaran Kendiri Matematik Menggunakan Aplikasi GSP Sekolah Menengah Negeri Terengganu 2011 di Hotel Tanjong Vista, Kuala Terengganu, petang semalam.

Turut hadir, Ketua Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran negeri, Zuber Embong dan Pengurus Hal Ehwal Awam dan Perhubungan Kerajaan Subsidiari-subsidiari ExxonMobil, Farid Jaafar.

Pertandingan julung kali anjuran bersama Jabatan Pelajaran negeri dan Kementerian Pelajaran itu turut mendapat tajaan penganjuran sebanyak RM55,000 daripada ExxonMobil.

Sementara itu, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato’ Razali Ismail menjadi juara keseluruhan dalam pertandingan itu dengan membina program bertajuk ‘Transformation’ dan mengalahkan 46 sekolah menengah yang lain.

Selain menjadi juara keseluruhan, SMK Dato’ Razali Ismail turut mendapat tempat pertama dan kedua bagi daerah Kuala Terengganu Selatan dan Kuala Terengganu Utara dimenangi Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Batu Rakit.

Bagi Daerah Besut pertandingan itu menjadi milik SMK Permaisuri Nur Zahirah, SM Agama Setiu (Setiu), SMK Kuala Telemong (Hulu Terengganu), SMK Sri Payong (Marang), SMK Agama Kuala Abang (Dungun) dan SMK Bukit Mentok (Kemaman).

Akademi bola sepak Terengganu bakal lahirkan bintang

Oleh FAUZI MOHD

Sebuah akademi bola sepak akan diwujudkan di Terengganu bagi melahirkan lebih ramai pemain berkualiti sekali gus meningkatkan mutu sukan popular itu di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB. Rozi Mamat berkata, sebanyak RM1 juta diperuntukkan kerajaan negeri bagi tujuan itu.

“Nama sebenar akademi bola sepak ini akan diumumkan apabila majlis perasmiannya yang dibuat awal tahun depan," katanya kepada pemberita baru-baru ini

Akademi seumpama itu pernah diwujudkan di negeri ini dari 1995 hingga 2007 yang dinamakan Akademi Bola Sepak FAM Terengganu.

Ia telah berjaya melahirkan ramai pemain berkualiti seperti Shamsuri Mustapa, Haris Safwan Kamal, Zairo Anuar Zalani, Mohd Sharbinee Allawee, Muslim Ahmad dan Manaf Mamat.

Mengulas lanjut, Rozi berkata akademi itu bakal diletakkan di bawah Majlis Sukan Negeri Terengganu dan pada peringkat permulaan, seramai 25 hingga 30 pemain bawah 21 tahun akan ditempatkan di akademi berkenaan

Beliau berkata, perintis akademi itu akan dipilih menerusi pertandingan liga bawah 21 yang akan diadakan di setiap daerah di Terengganu.

09 November 2011

Kerajaan sedia pinjaman mudah kepada usahawan


Menteri Besar menyaksikan majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara YPU dan Bank Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia Berhad (SME Bank) di Wisma Darul Iman. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Oleh; Esah Abdullah


Kerajaan negeri melalui Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) telah menyusun pelbagai program dan projek keusahawanan termasuk Program Flagship Keusahawanan (PFK) melalui satu pembiayaan yang besar.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, peruntukan RM1 juta setahun bermula 2009 yang disalurkan kepada YPU untuk diberi pinjaman mudah kepada usahawan terpilih bagi menjalankan perniagaan kedai T’Shoppe.

“Sehingga hari ini 19 T’Shoppe, enam T’Kafe dan sebuah butik T’Kraf telah berjaya menjalankan operasi di negeri,” katanya dalam sidang media selepas majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara YPU dan Bank Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia Berhad (SME Bank) di Wisma Darul Iman hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar bandar, Usahawan dan Koperasi Negeri, Dato’ Haji Mohamad Awang Tera; Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah; Setiausaha Bahagian Pengupayaan Ekonomi Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), Encik Zazali Sallehudin dan Pengarah Urusan SME Bank, Datuk Mohd Radzif Mohd Yunus.

Sehubungan itu katanya, terdapat tujuh permohonan baru bagi T’Shoppe dan masing-masing dua T’Kafe dan T’Kraf baru saja mendapat kelulusan.

Katanya,kerajaan negeri mengucap setinggi penghargaan kepada KKLW yang memperuntukkan RM4.5 juta bagi membolehkan Skim Pembiayaan Ekonomi Desa (SPED) membiayai PFK keusahawanan di negeri ini berjalan lancar.

Menurutnya, pelan halatuju pembangunan negeri 2009-2013 memberi penekanan kepada sector yang boleh menjana pertumbuhan ekonomi di samping membasmi kemiskinan di negeri ini.

“Ia memberi tumpuan khusus kepada sector pendidikan dan peambangunan sumber manusia, pertanian dan industri asas tani, pelancongan, perdagangan, perkhidmatan dan ICT,” katanya.

Katanya, T’Shoppe, T’Kafe,T’Kraf dan T’Lodge termasuk dalam sektor perdagangan, perkhidmatan dan pelancongan.

MB akan saman blogers

Oleh; Esah Abdullah

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said membuat keputusan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap dua pengendali blog guanopulok.blogspot.com dan msomelayu.blogspot.com yang telah menfitnah beliau dalam tulisannya.

“Saya mengambil keputusan ini demi maruah keluarga dan anak-anak,” katanya dalam sidang media di majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Yayasan Pembangunan Keluarga (YPU) dan SME Bank di Wisma Darul Iman hari ini.

Katanya, sebagai orang politik saya sudah lali dengan pelbagai fitnah dan maki hamun, tetapi bagaimana penerimaan keluarga terutama sekali anak-anak yang sudah besar.

“Perkara ini saya ketahui sejak tiga bulan lalu tetapi mengambil sikap mendiamkan diri dan menganggapkan ia sebagai asam garam dalam politik,” katanya.

“Saya sedih dan dukacita bila mereka menfitnah saya secara membabi buta dan hari ini kesabaran saya sudah tercabar, bila anak gadis saya pulang bercuti baru-baru ini menanggis kerana malu diejek rakannya,” katanya.

Katanya, setelah diselidik salah satu blog iaitu guanopulok.blogspot.com menggunakan alamat di luar negara dan yang satu lagi beralamat di Kelantan.

Sehubungan itu satu laporan polis akan dibuat dalam sehari dua ini serta akan berunding dengan peguam untuk mengambil tindakan seterusnya.

Ribuan pengunjung dijangka hadir KISMT

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri dengan kerjasama Pusat Sains dan Kreativiti Terengganu dan Jabatan Pembangunan Kemahiran Negeri Terengganu akan menganjurkan Karnival Inovasi & Skills Malaysia Terengganu (KISMT) 2011 di Pusat Dagangan Terengganu (TTC), Padang Hiliran, Kuala Terengganu.

Karnival bertemakan `Inovasi dan Kecemerlangan Kemahiran Pencetus Tranformasi itu akan diadakan selama tiga hari iaitu bermula esok (10 November) dan berakhir 12 November.

Pelbagai aktiviti menarik akan ditonjolkan bagi menarik minat ribuan pengunjung antaranya, termasuk pameran kerjaya; pertandingan inovasi dan kreativiti; bual bicara; temuduga terbuka dan klinik kerjaya; pertunjukan kreativiti sains; slot pengkongsian kerjaya dan pertandingan melukis dan mewarna.

Ribuan pengunjung terutama pelajar dan belia dijangka hadir memeriahkan program tahunan itu. Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dijangka hadir merasmikan majlis penutup pada hari terakhir program kira-kira jam 2.00 petang.


Terengganu Quiksilver tarik 80 peluncur air sembilan negara

Oleh FAUZI MOHD

Thailand, Indonesia, Singapura, Taiwan, Filipina, Jepun, Australia, Maldives dan Malaysia.

Itu antara negara yang telah mengesahkan penyertaan kejohanan luncur air Terengganu Quiksilver Best Event 2011 yang akan diadakan di Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu bermula 2 hingga 4 Disember ini.

Seramai 80 peluncur air bakal beraksi merebut kejuaraan edisi kesembilan itu dengan tawaran hadiah keseluruhan berjumlah RM32,000.

Jurucakap kejohanan, Bryan Ng berkata, pantai itu dipilih untuk kejohanan kali ini kerana ia mempunyai ciri-ciri ombak yang sesuai untuk aksi luncur air serta mampu memberi pendedahan kepada rakyat tempatan untuk mempelajari sukan itu.

Katanya, antara acara yang bakal dipertandingkan ialah Short Board terbuka lelaki dan wanita, Master Short-board terbuka dan Body-board terbuka.

“Penyertaan masih dibuka dan peluncur air yang berminat boleh mengunjungi outlet Quiksilver terpilih atau mendaftar pada hari pertama kejohanan,” katanya.

Foundation 36 uji enam pasukan dalam Piala Motour

Oleh FAUZI MOHD

Piala Monsun hanya beberapa minggu lagi dan persiapan sedang dijalankan untuk menobat Juara Dunia Match Racing ISAF pada acara terakhir musim Siri Jelajah Dunia Match Racing pada 22 hingga 27 November ini di Ri-Yaz Heritage Marina Resort & Spa.

Jauh dari kejohanan dunia, terdapat satu lagi piala yang menanti juara tempatan.

Piala Motour Tourism merupakan regata pelayaran yang dianjurkan khas untuk mereka yang terbabit di dalam industri pelancongan di Terengganu.

Pejabat Kementerian Pelancongan Terengganu bekerjasama dengan T-best Events, penganjur Piala Monsun untuk memberi mereka peluang untuk belayar di atas Foundation 36, kapal layar yang digunakan dalam acara utama.

Tahun lepas, pasukan Pejabat Kementerian Pelancongan Terengganu berjaya merebut gelaran juara.

Timbalan Pengarahnya, Mazshida Ruslal berkata: “Kini adalah masanya untuk mempertahankan gelaran kami sebagai raja pelayaran di Pulau Duyong, akan tetapi kami juga bimbang dengan pasukan Persatuan Hotel Malaysia.

“Mereka mempunyai dua pasukan iaitu Hotel Permai dan Ri-Yaz yang telah bersaing dalam Kejohanan Match Racing Malaysia baru-baru ini. Sudah tentu persiapan dan prestasi mereka lebih baik daripada kami,” katanya dalam satu kenyataan.

Sebanyak 6 pasukan akan mengambil bahagian dalam perlumbaan ini pada 19 November ini.

Antara pasukan yang mengambil bahagian adalah Persatuan Hotel Bajet Malaysia (MBHA), Persatuan Ejen Pelancongan dan Tour Malaysia (Matta), Terengganu Tourism Association (TTA), Terengganu Travel Guides Association (TTGA) dan Tourism Malaysia.

“Kemungkinan, terdapat juga satu pasukan dari Kelab Wartawan Terengganu dan kami menjangkakan setiap pasukan akan memberi saingan yang hebat untuk merampas gelaran itu daripada kami.

“Pertandingan ini sangat penting bagi mereka yang terbabit di dalam industri pelancongan kerana kami perlu memahami mengenai pelayaran untuk menjual dan mempromosi dengan lebih baik sukan dan acara Piala Monsun kepada pelancong,” tambahnya.

Mazshida berkata, Piala Monsun telah menjadi salah satu produk pelancongan yang paling penting untuk Terengganu sejak penganjurannya pada tahun 2005.

“Kami perlu membiasakan diri dengan produk jika ingin menjual kepada pelawat yang berpotensi dan tidak ada cara yang lebih baik untuk belajar mengenai Piala Monsun daripada keluar belayar dan berlumba dengan kapal Foundation 36,” jelasnya.

169 Pelajar MRSM Besut hadir majlis graduasi

Oleh: Mohammad Ishak


Dr A Rahman Mokhtar menyampaikan sijil anugerah kepada pelajar MRSM Besut


Majlis Graduasi Maktab Rendah Ke 7 Mara (MRSM) Besut, di Kota Putera, yang berlangsung di maktab itu kelmarin diadakan dalam suasana meriah dengan kehadiran ibu bapa dan penjaga pelajar yang ingin melihat kejayaan anak masing-masing.

Ia dihadiri 169 pelajar yang menamatkan sesi pembelajaran bagi tahun ini yang membabitkan pelajar peringkat menengah dan menengah atas.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, YB Dr A Rahman Mokhtar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, diberi penghormatan merasmikan majlis berkenaan dan menyampaikan sijil kepada pelajar terbabit.

Sempena majlis itu juga pihak MRSM turut memberi penghormatan kepada pelajar dengan mengadakan beberapa anugerah khas termasuk Pelajar Serba Boleh, Anugerah Terbaik Subjek Tingkatan 5 dan Tokoh Pelajar sebagai menghargai kebolehan pelajar dalam bidang masing-masing.

Pelajar Serba Boleh, Amira Sariati Zainal, yang menerima anugerah berkenaan bersyukur kerana terpilih dikalangan rakan-rakan lain sambil menyifatkan ia satu pengiktirafan MRSM kepada beliau.

“Pemilihan ini akan dijadikan asas untuk saya terus berusaha meningkatkan keupayaan dalam pendidikan seterusnya mengharumkan nama MRSM,” katanya ketika ditemui selepas majlis itu.

Dr A Rahman ketika merasmikan majlis itu berkata, MRSM sebuah institusi yang mampu melahirkan ramai pelajar berkemahiran tinggi kerana sistem pembelajaran yang dilaksanakan amat bersistem.

Katanya,pelajar sewajarnya dapat memanfaatkan pelbagai kemudahan pembelajaran yang ada di maktab berkenaan kerana kerajaan sentiasa berusaha untuk memajukan bidang pendidikan malah menjadi keutamaan dalam pelaksanaan dasar kerajaan.


Jangan politikkan bola sepak - MB

Oleh; Esah Abdullah

Ada ‘tangan ghaib’ disebalik tindakan kumpulan penyokong tegar bola sepak yang membuat perhimpunan protes berhubung pengunduran jurulatih Terengganu Haji Irfan Bakti Abu Salim daripada memimpin pasukan negeri.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, ada orang yang cuba mempolitikkan isu ini dan sengaja mengeruhkan keadaan.

“Jangan cuba mempolitikkan bola sepak serta menjatuhkan imej orang-orang tertentu dalam PBSNT,” katanya ketika diminta mengulas tindakan kumpulan berkenaan yang meminta campur tangan Menteri Besar dalam isu berkaitan.

Katanya beliau tidak perlu campur tangan dalam isu ini, kerana PBSNT diuruskan oleh barisan jawatankuasa yang dilantik melalui mesyuarat agung.

Tambahnya, tahun ini amat cemerlang bagi bola sepak Terengganu, muncul juara Piala FA, naib juara Piala Malaysia dan naib juara Piala Liga ia merupakan satu kejayaan hebat.

“Saya bangga kerana dua pasukan kita berjaya masuk ke pertandingan separuh akhir Piala Malaysia dan ini tidak berlaku bagi negeri lain, kalah menang adat permainan dan peminat tidak perlu letakkan kesalahan kepada pihak pengurusan,” katanya.

Katanya, penghijrahan jurulatih perkara biasa dalam bola sepak, itu hak mereka, pemain juga jika dapat tawaran lebih baik mereka akan pergi.

Dato’ Seri Haji Ahmad kemudiannya mengakui terkilan dengan penyokong tegar bola sepak yang mencetuskan suasana kurang baik ini serta tindakan sesetengah pihak yang ambil kesempatan kibar bendera parti dalam stadium ketika perlawanan akhir Piala Malaysia baru-baru ini,” katanya.