Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

19 February 2011

MB Terengganu Hadir Majlis Pecah Tanah Projek Tram Melaka

Oleh: Kamarudin Mat Akib Jurugambar: Razlan Mamat dan Hazli Mustaffa


Menteri Besar Terengganu turut menaiki Melaka Tram ketika majlis pecah tanah Projek Tram Melaka yang dirasmikan Perdana Menteri Dato' Seri Najib Razak di Ayer Keroh, Melaka.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, turut hadir pada majlis pecah tanah Projek Tram Melaka yang dirasmikan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib di Ayer Keroh, petang ini.Projek berkenaan yang dijangka siap dalam tempoh setahun merupakan satu lagi projek yang bakal meningkatkan bilangan pelancong ke Melaka Bandaraya Bersejarah.

Perdana Menteri dalam ucapannya melahirkan ras teruja dengan hasrat kerajaan negeri Melaka untuk melaksanakan projek tersebut dan berharap ia akan menjadi ikonik bukan saja kepada negeri Melaka, tetapi kepada negara Malaysia.Beliau berkata, projek itu amat istimewa kerana ia mampu mengelakkan masalah pencemaran dan mesra alam kerana menggunakan NGV.

Katanya, pelaksanaan projek tersebut juga selari dengan hasrat Kerajaan Pusat yang ingin mengetengahkan projek pelancongan yang mampan dan mengambil kira penjagaan persekitaranProjek tersebut akan dimulakan pada bulan Mei depan dan dijangka siap pada bulan Mei tahun depan.

Terengganu turut terlibat dalam projek berkenaan apabila TATIuC dipilih sebagai institusi pengajian tinggi yang akan melatih petugas tram berkenaan.Hadir sama pada majlis tersebut, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, YB Ahmad Razif Abdul Rahman, Dato' Mohamed Awang Tera dan Dato’ Zaaba Mohd Adib.

TEGANUKITA

18 February 2011

JHEAT pantau kegiatan maksiat

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


DATO' SHAIKH HARUN ISMAIL.

“Alhamdulillah, tidak ada majlis sambutan ‘hari kekasih’ yang berlaku dalam masyrakat di negeri ini,” kata Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Dato’ Shaikh Harun Ismail.

Katanya, sepanjang pemantauan dan intipan yang dibuat oleh penguatkuasa JHEAT sekitar bandar ini termasuk di daerah-daerah, tidak ada tangkapan dibuat dan ini adalah rekod negeri.

Selain itu kata Dato’ Shaikh Harun pihak JHEAT telah membuat persiapan awal dengan menyebarkan peringatan kepada masyarakat melalui khutbah Jumaat di masjid-masjid seluruh negeri.

“Umat Islam perlu berhati-hati mengatur langkah dalam kehidupan hari ini yang penuh mencabar agar tidak terjebak dan terpesong daripada ajaran Islam,” katanya ketika ditemui di majlis Seminar Pemantapan Ummah Guru-guru Sekolah Menengah Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman, petang semalam.

“Saya bersyukur, kerana masyarakat hari ini sudah mula menunjukkan kematangan berfikir dan tidak terikut-ikut dengan budaya barat,” katanya.

Katanya, jabatan sentiasa memberi perhatian serius terhadap usaha membanteras kegiatan maksiat kalangan masyarakat dengan melaksanakan pelbagai program keagamaan.

Dato’ Shaikh Harun berkata, kerjasama erat daripada masyarakat amat dihargai kerana peranan dimainkan menyalur maklumat, membantu jabatan mengesan sebarang kegiatan tidak bermoral.

TEGANUKITA

SENAM SENI DAPAT SAMBUTAN

Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri sewaktu menyertai Senaman Seni Malaysia.


Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Senam Seni di Dataran Stadium Tertutup, Gong Badak, Kuala Terengganu pagi ini 18 Februari, mendapat sambutan pelbagai lapisan masyarakat, golongan dewasa, belia dan kanak-kanak.

Bahkan ada yang datang secara berkeluarga, menjadikan suasana 'penjagaan kesihatan' berlangsung dalam suasana penghayatan seni dan mengembirakan, suatu trend baru yang amat positif dalam masyarakat, termasuk di Terengganu.


Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Dato'Haji Wan Ahamad Wan Muda dan isteri turut sama dengan kira-kira 300 peserta, termasuk kakitangan "Air Asia" dan "Fire Fly".

Senam seni itu diiringi dengan muzik ala zapin, taici,bollywood, poco-poco dan juga rentak muzik orang asli, menjadikan para peserta cukup terhibur.

Senam seni ini adalah satu pendekatan yang cukup baik untuk mendorong masyarakat bersenam dan menjaga kesihatan mereka di samping menghayati keindahan seni pelbagai bangsa di negara ini.

Senam Seni pernah dilancarkan di peringkat nasional pada tahun 2008.
Senam Seni Malaysia ialah senaman yang merangkumi semua tarian kaum termasuk etnik Sabah dan Sarawak serta masyarakat Orang Asli.

Gerakan badan yang dilakukan termasuk aspek pemanasan, regangan, aktiviti kardiovaskular, penyejukan badan dan gerakan singkat. Senaman itu bertindak sebagai serampang dua mata iaitu menjaga kesihatan dan memulihara warisan budaya.

Objektif utama aktiviti itu ialah untuk membolehkan rakyat Malaysia lebih menyayangi dan mendekati seni tari dan lagu rakyat pelbagai kaum melalui elemen senaman.

Ia amat baik untuk mempromosikan amalan penjagaan kesihatan dan mengharmonikan masyarakat Malaysia melalui penyertaan pelbagai kaum di dalam aktiviti berkenaan.

Aktiviti fizikal berdasarkan seni dan tarian rakyat memberi makna besar kepada usaha pembangunan dan penghayatan seni budaya tempatan. Senam Seni Malaysia telah membuktikan kesenian tradisional rakyat boleh diguna pakai dalam apa jua perkara.

Modul Senam Seni Malaysia yang dihasilkan daripada gabungan pelbagai seni tari dan lagu rakyat pelbagai kaum di negara ini diadunkan menjadi elemen senaman selama 30 minit. Ia turut dihasilkan dalam bentuk video cakera padat (VCD).TEGANUKITA

17 February 2011

Henti segera tabiat buruk

Oleh: Suriati Ali

Pemandu teksi, pengusaha restoran dan mana-mana individu yang terlibat secara langsung dengan pelancong perlu menghentikan tabiat gemar mengenakan bayaran melampau kepada golongan itu.

Setiausaha Kerajaan Negeri Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, tabiat buruk ini bukan hanya boleh merugikan dan mencemar pemilik teksi atau pengusaha makanan itu sendiri malah membawa kerugikan besar terhadap industri pelancongan Terengganu.

“Selain itu, ia akan membawa tanggapan negatif dan persepsi buruk pelawat kepada negeri, akhirnya pelawat tidak lagi suka berkunjung ke Terengganu walaupun pelbagai usaha dilakukan kerajaan negeri.

“Maka, timbullan sikap salah menyalah dan tuding menuding yang akhirnya pihak kerajaan juga akan dipersalahkan, kononnya tidak menjalankan usaha untuk menarik pelancong berkunjung ke negeri ini,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Pelancaran Kalendar Aktiviti, di Muzium Negeri, Kuala Terengganu, petang ini.

Kira-kira 12 aktiviti bakal pihak pengurusan muzium sepanjang 2011, iaitu Pameran Picture + Word = Book; Pertandingan Mewarna Warisan Kita; Rampai Budaya Pameran 1 Asean 1 Jalinan serta Pertandingan Keris dan Pasar Antik.

Manakala enam lagi adalah Pameran 1 Malaysia Contemporary Art Tourism; Lumba Jelajah Muzium; Program Aidilfitri; Pameran dan Seminar Arkeologi Terengganu; Pertandingan Permainan Tradisional dan Pertandingan Gamelan Kebangsaan.

Dato’ Haji Mazlan, berkata aktiviti yang dirangka pada tahun ini, dirancang dengan lebih teliti, ia mengambil kira aspek pembelajaran, hiburan dan ilmiah.
“Pendekatan ini mampu menambat hati pelbagai golongan termasuk kanak-kanak, pelajar, remaja, dewasa dan warga emas.

“Saya percaya dan yakin, bahawa pelawat yang berkunjung ke muzium akan terhibur menikmati segala program yang dirancang,” katanya.

TEGANUKITA

Kelas Khas Rekrut Hafiz

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


YB Haji Khazan Che Mat

Mulai tahun ini kerajaan negeri mewujudkan satu kelas khas di sepuluh Sekolah Menengah Agama (SMA) negeri dalam usaha merekrutkan setiap pelajar sebagai hafiz sebelum tamat tingkatan lima.

Pelajar kelas berkenaan diwajibkan menghafaz enam juzuk setahun mulai tingkatan satu dan mereka dijangka mampu menamatkan 30 juzuk al-Quran sebaik tamat tingkatan lima.

SMA terlibat adalah SMA Atas Sultan Zainal Abidin, Batu Buruk; SMA Khairiah, SMA Zainal Abidin, Ladang, Kuala Terengganu; SMA Marang; SMA Mahmudiah, Kuala Berang; SMA Setiu; SMA Ittifakiah, Jerteh; SMA Maarif, Besut; SMA Sultan Ismail, Dungun dan SMA Al- Falah, Kemaman.

“Kerajaan sedar harapan masyarakat teralu tinggi untuk melihat anak-anak mereka menjadi hafiz al- Quran bila tamat sekolah menengah,” kata Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Agama negeri, YB Haji Khazan Che Mat.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan penutup Seminar Pemantapan Ummah Guru-guru Sekolah Menengah Terengganu yang diadakan sempena sambutan Maulidur Rasul di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini (17 Februari).

Hadir sama, Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Dato’ Shaikh Harun Ismail; Penolong Pesuruhjaya Pembangunan Sumber Manusia, Encik Zahari Sulong dan 340 guru dari SMA, SMK, Sekolah Menengah Imtiaz (SMI) dan Institut Al-Quran Terengganu (IQT) serta guru-guru dari Timur Tengah.

“Kewujudan kelas-kelas al-Quran di SMA, mampu meningkatkan jumlah pelajar yang hafiz selain pelajar hafiz dari SMI dan IQT,” katanya.

Kerajaan mengambil inisiatif untuk memberi penekanan kepada Bahasa Arab dan penekanan terhadap al-Quran supaya apabila mereka berada dalam masyarakat, sekurang-kurangnya mereka boleh menjadi pembantu imam dan bilal di 469 masjid yang terdapat di seluruh Terengganu.

Sementara itu, program pemantapan Bahasa Arab dan al-Quran yang dilaksanakan sejak tiga tahun lalu oleh kerajaan negeri dengan mengambil tenaga pengajar dari negara Timur Tengah berjaya meningkatkan penguasaan pelajar dalam Bahasa Arab.

Seramai 27 guru didatangkan dari Mesir, Sudan dan Syria ditempatkan di sepuluh Sekolah Menengah Agama (SMA) negeri untuk mengajar Bahasa Arab dan al-Quran dalam tempoh dua tahun mereka berada di negeri ini.

Di samping mengajar di kelas, guru berkenaan turut dilantik sebagai warden asrama bagi memberi peluang untuk mereka bergaul dengan pelajar dengan lebih dekat serta secara tidak langsung dapat meningkatkan penguasaan Bahasa Arab di kalangan pelajar.

TEGANUKITA

Umno Marang Bersatu

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Amirullah Othman

Kehadiran penuh saf kepimpinan Umno Bahagian Marang dan ketua-ketua sayap parti itu serta lebih 1,000 orang dengan sebahagian besarnya bekas pejuang Umno, pada majlis

Mesra Veteran Bersama Pemimpin, Jasa Mu DiKenang peringkat Parlimen Marang, petang ini, membuktikan kesungguhan parti itu merebut semula kerusi Parlimen Marang daripada pembangkang.

Penyelia Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu Parlimen Marang, Anuar Yahya, berkata pihaknya yakin kehadiran luar dugaan pada majlis yang diadakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Seberang Marang, akan menyemarakkan usaha untuk membangkitkan semangat petugas parti bagi memenangi semula calon Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-13.

“Majlis ini menyaksikan kehadiran pemimpin baru Umno dan bekas pemimpin parti ini di peringkat bahagian. Semua pihak terlibat secara langsung dan hadir di majlis ini, tidak ada kem atau puak-puak tertentu seperti yang diuar-uarkan sesetengah pihak sebelum ini.

“Hilang rasa penat dan lelah petugas yang bertungkus lumus menyediakan pelbagai persiapan bagi menjayakan majlis ini sejak lebih sebulan lalu,” katanya kepada Teganukita selepas majlis tersebut selamat disempurnakan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Rasa teruja Anuar dengan kehadiran yang ramai itu terbukti apabila dewan berkenaan tidak mampu menampung kehadiran para hadirin, sehingga mereka terpaksa duduk di kanopi yang dipasang di tepi dewan tersebut.

Antara pemimpin bahagian yang hadir ialah Ketua Umno Bahagian, Encik Yahya Khatib dan Timbalannya, Haji Alias Abdullah; Naib Ketua Bahagian, Encik Razali Idris, Ketua Pergerakan Pemuda, Encik Saiful Bahri Dato’ Baharuddin dan Ketua Puteri Bahagian, Marina Endut.

Kehadiran yang luar biasa itu juga menimbulkan semangat kepada Menteri Besar yang berucap agak panjang walaupun beliau menghadiri acara yang sama pada sebelah pagi di peringkat Parlimen Kuala Terengganu.

Dalam ucapannya, Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, jasa veteran amat besar kerana mereka berjaya meletakkan Islam sebagai agama rasmi negara yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Malaysia.

Beliau berkata, walaupun banyak negara lain di dunia yang mempunyai bilangan umat Islam yang jauh lebih besar berbanding negara ini, mereka gagal memartabatkan Islam sebagai agama rasmi.

Di Indonesia sebagai contoh, katanya, mempunyai kira-kira 200 juta penganut Islam, tetapi Islam bukan agama rasmi republik tersebut.

“Terdapat ramai ulamak yang lebih hebat di Indonesia, tetapi mereka tidak mampu menjadikan Islam sebagai agama rasmi negara itu,” katanya.

Beliau berkata, itulah kehebatan pejuang Umno dan sewajarnya ia disanjung oleh generasi hari ini.

TEGANUKITA

Umno Sasar KPI 60 Peratus Daftar Pemilih Menjelang PRU 13

Oleh: Aida Abd Rahman

Umno Terengganu menetapkan sasaran Kunci Penunjuk Prestasi (KPI) sebanyak 60 peratus ahlinya di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) mendaftar sebagai pemilih menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti.

Sehubungan itu, semua wakil rakyat dan Pegawai Penyelaras DUN di 32 DUN seluruh Terengganu digesa berkerja keras untuk mencari ahli parti itu dan mendaftarkan mereka sebagai pemilih sekaligus mencapai KPI yang ditetapkan pucuk pimpinan negeri.

Bagaimanapun, DUN Chukai, Sura dan Jertih KPI yang ditetapkan adalah 50 peratus memandangkan tiga DUN berkenaan ramai di kalangan penduduknya di kalangan masyarakat Tiong Hua.

Menteri Besar yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata sasaran itu relevan dan mampu dicapai berdasarkan pencapaian semasa dan pengalaman yang pernah dilalui beliau sendiri yang mengetuai DUN Kijal.

“Semasa di Kijal dulu sebelum buat pemutihan 58 peratus (mendaftar pemilih) , selepas pemutihan tinggal 52 peratus dan hanya berbaki lapan peratus lagi untuk mencapai (KPI), yang mana usaha ke arah itu perlu dibuat sepanjang masa.

“Usaha itu boleh dicapai dengan kesungguhan dan gerakan melalui program seperti Seribu Mawar yang dianjurkan Puteri UMNO serta (program) remaja bermotosikal dan pada masa yang sama mendaftarkan mereka sebagai ahli UMNO dan pengundi kita,” katanya pada sidang media selepas program Mesra Veteran Bersama pemimpin, Jasamu Dikenang, di Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu, hari ini (17 Februari).

Menteri Besar juga menggesa supaya semakan dijalankan terhadap setiap ahli UMNO termasuk ahli yang aktif berjuang untuk UMNO sama ada keluarga, terutama isteri dan anak-anak mereka sudah mendaftar sebagai pemilih dan jika belum mereka perlu didaftarkan segera.

Katanya, jika ketua keluarga aktif dalam parti tetapi tidak mendaftarkan ahli keluarga sebagai pemilih, ia merugikan parti dan kerajaan, terutama apabila setiap kali pilihan raya diadakan.

Beliau sudah mengarahkan Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu supaya mengemaskini semula rekod pendaftar pemilih di setiap DUN untuk peringkat kedua.

Katanya, pada peringkat pertama, hasil yang diperolehi amat baik apabila APMT berjaya mengemaskini keahlian UMNO dan terdapat pertambahan pemilih sehingga 14,000 orang.


TEGANUKITA

Tanpa Veteran, Tiada Pemimpin Hari Ini

Oleh: Aida Abd Rahman

“Tanpa saudara-saudari semua, saya pastinya tidak mungkin berdiri di depan ini,” demikian luah Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, sebagai merujuk kepada veteran UMNO yang hadir ketika berucap di majlis Mesra Veteran Bersama Pemimpin, Jasamu Dikenang, di Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu, hari ini (17 Februari).

Turut hadir, Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu, Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh dan Pengerusi Veteran UMNO Negeri Terengganu, Dato’ Haji Yahya Hashim.

Dato’ Seri Haji Ahmad yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Terengganu, menyanjungi peranan besar golongan emas yang sanggup berkorban apa sahaja dengan semangat yang kental termasuk berjuang menentang Malayan Union suatu masa dahulu.

Katanya, veteran UMNO merupakan pendukung dan watak utama yang bertindak mempertahankan UMNO dulu, kini dan selamanya serta sebagai pejuang UMNO yang tulen pastinya mereka tidak akan menjadi pengkhianat kepada bangsa dan parti sehingga penghujung perjuangan.

Beliau juga meminta supaya veteran UMNO tidak mudah berasa hati apabila kadangkala usaha dan jasa mereka dipandang sepi oleh pemimpin dan ahli UMNO masa kini.

Dato’ Seri Haji Ahmad, berkata dalam perjuangan sebagai orang politik, semua pihak haruslah sentiasa tabah dan cekal merentangi apa sahaja masalah termasuk mengelak diri daripada berkecil hati, membawa hati, makan hati serta tidak melakukan perkara yang boleh menimbulkan rasa hati terhadap orang lain, selain harus sentiasa berhati-hati.

Menteri Besar berkata, orang yang baik dan ikhlas berjuang akan mendapat balasan yang baik daripada Allah SWT, bagaimanapun jika sebaliknya berlaku mereka haruslah redha dan tidak menyalahkan takdir selain tetap meneruskan perjuangan.

Beliau juga menyifatkan `tiada dulu, tiada sekarang’ kerana ahli UMNO veteran merupakan golongan pejuang yang bertanggungjawab mewujudkan cawangan UMNO di setiap kampung dan membentuk kekuatan UMNO satu masa dulu.

“Jadi kita mengharapkan generasi UMNO sekarang sama-sama berganding bahu dengan veteran dan tidak boleh melupakan hasil perjuangan mereka selama ini. Kita tidak boleh ketepikan mereka.

“Kita parti yang mengharapkn undi dan setiap orang memiliki kuasa yang besar dalam menentukan menang dan kalah sesuatu parti pada setiap pilihan raya. Jadi, ahli UMNO ini kita perlu dekati, jumpa kembali dan ambil cakna supaya mereka ini lebih bersemangat serta tidak terpinggir dan terkilan,” katanya.

Malah, golongan ini juga memiliki anak dan cucu serta pastinya mereka mahu keluarga untuk meneruskan kesinambungan mendukung perjuangan mereka.

TEGANUKITA

Ukom edar 1,000 VCD wacana ilmu

Oleh: Suriati Ali

Unit Komunikasi Negeri (Ukom) dengan kerjasama Biro Penerangan Badan Perhubungan UMNO akan mengedarkan kira-kira 1,000 cakera padat video (VCD) Wacana Ilmu secara percuma kepada rakyat Terengganu, mulai awal Mac ini.

VCD berkenaa mampu menangkis segala tohmahan dan dakwaan pihak pembangkang yang gemar menyatakan segala perubahan dan pembangunan dilaksanakan kerajaan membazir dan merugikan wang rakyat.

Ukom mengharapkan usaha yang dilaksanakan ini mencapai hasrat yang sepatutnya dan rakyat tidak lagi berpihak kepada pembangkang yang sememangnya gemar menidakkan apa yang dilakukan kerajaan walaupun menyedari semua itu adalah untuk kebaikan bersama.

Kandungan VCD hampir 1 jam itu menampilkan dua ahli panel berpengalaman iaitu YB Haji Muhammad Ramli Nuh yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), Tepoh.

Manakala seorang lagi ahli panel, Pengarah Ukom, Haji Shamsudin Sulong yang mempunyai pengalaman luas di bidang politik dan pernah memegang pelbagai jawatan penting dalam kerajaan.

Antara isi kandungan wacana itu, YB Haji Muhammad Ramli berkata, perjuangan Umno cukup mulia kerana apa yang dilaksanakan kerajaan semata-mata untuk rakyat, bangsa dan negara dan bukannya untuk kepentingan diri.

“Umno tidak pernah mengkhianati apatah lagi menganiaya rakyat, dakwaan yang dilemparkan Pas hanya untuk kepentingan parti mereka sahaja, tiada motif lain.

“Sebagai rakyat yang dianugerahkan Allah akal fikiran yang waras, kita perlu bijak berfikir dan jangan mudah terperdaya cakap-cakap kosong pihak pembangkang,” ujarnya.

Sementara itu, Haji Shamsudin berkata, Pas tetap Pas kerana parti itu tidak boleh menerima sebarang hakikat mengenai kebaikan dan kebajikan yang dilaksanakan kerajaan.

“Apa yang kita kesalkan walaupun mereka sedar, setiap perubahan sama ada berkaitan pendidikan, pembangunan dan infrastuktur yang diusahakan, adalah untuk kepentingan bersama.

“Sebagai contoh, dari dulu lagi mereka tidak boleh menerima hakikat setiap apa yang dilaksanakan. jika kerajaan membina jalan raya, jambatan, sekolah, masjid dan mewujudkan pelbagai program keagamaan sekalipun, mereka tetap akan kritik dan meracuni fikiran rakyat,” katanya.

TEGANUKITA

Seminar Antarabangsa Pendidikan Bahasa Melayu


Prof. Dr Khairil Ansari

Sempena gagasan Terengganu Negeri Anjung Ilmu, Persatuan Guru Bahasa Melayu Malaysia (PPBMM) Terengganu akan menjadi tuan rumah Seminar Antarabangsa Pendidikan Melayu pada 14 dan 15 Mac 2011.

Sekitar 300 pendidik dari pensyarah Bahasa Melayu, guru sekolah dan lulusan Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dari Indonesia, Thailand dan Malaysia dijangka akan menyertai seminar ini.

Menurut pengerusi PPBMM, Che Soh Muda, seminar yang bertemakan Pendidikan Bahasa Untuk Membentuk Jatidiri ini diadakan melalui kerjasama kerajaan negeri dan Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu.

Antara tujuan seminar ini adalah untuk menghimpunkan pendidik dari tiga negara serta berkongsi pengalaman bagi menguatkan professionalisme pendidikan bahasa melayu selain membina rangkaian komunikasi serantau.

Beliau berkata, seminar tersebut akan diadakan di Hotel Tanjung Vista, Kuala Terengganu dengan sesi utama iaitu pembentangan enam kertas kerja oleh pendidik Bahasa yang ternama dari Indonesia, Thailand, China dan Malaysia.

Tokoh tempatan yang akan membentangkan kertas kerja itu ialah Penasihat PPBMM, Prof Emeritus Dr Abdullah Hassan, Penyandang Kursi Pengajian Bahasa Melayu Beijing Foreign Studies University, Prof. Dr Awang Sariyan dan Pensyarah Kanan Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr Teo Kok Seong.

Sementara pembicara dari luar negeri adalah pensyarah-pensyarah kanan dari Universiti Pendidikan Indonesia, Bandung, Prof. Dr H.Sunaryo Kartadinata, Universiti Medan, Sumatra, Prof. Dr Khairil Ansari dan Dr Abdullah Karina dari Songkhla Nakarin University, Thailand.

Che Soh berkata, mereka yang berminat menyertai seminar ini boleh mendapatkan keterangan lanjut dengan menghubungi segera Urusetia di Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu; Puan Mahshuri binti Ismail 014-8082334 atau Encik Nodin Mohadi 013-9801601 atau melayari website Urusetia.

Tarikh tutup penyertaan pada 10 Mac 2011.

TEGANUKITA

Top IT ikat janji dengan Akram

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Menteri Besar menyaksikan MoU antara Top IT Sdn Bhd dengan Akram.

Perjanjian antara Top IT Sdn Bhd dengan Angkatan Kerja Rajin dan Mulia (Akram) membuka satu laluan baru dalam dunia pendidikan negeri yang sedang mara menuju kemuncak Negeri Anjung Ilmu.

Kerjasama dua hala itu dilihat akan meledakkan satu dimensi baru dalam dunia pendidikan negeri di mana Top IT menyediakan sistem teknologi maklumat iaitu komputer riba untuk guru Akram dan e-Book untuk pelajar.

Guru-guru Akram yang terbahagi kepada 12 bidang termasuk Matematik, Sains, Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Cina, ICT dan Perkomputeran, Pendidikan Islam, Kajian Kemasyarakatan, Teknik dan Vokasional, Penyelidikan, e- Pantau dan Korikulum Rendah/Akram Rendah.

Kumpulan guru Akram akan menyediakan 1,000 soalan sebulan mengikut bahagian masing-masing untuk ujian pelajar yang akan menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) di seluruh negeri.

Majlis menandatangani perjanjian antara Top IT Sdn Bhd dan Akram di saksikan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pendidikan Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

Sementara Top IT diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya, Haji Mohd Isa Nik dan Pengarah Unit Pengurusan Maklumat Negeri manakala Haji Che Abd Rani Mohd menjadi saksi. Akram pula diwakili Pengerusinya Encik Mustaffa Mohd dan Pengarah Pelajaran, Encik Razali Daud sebagai saksi.

TEGANUKITA

Pemimpin Umno Marang ‘masuk kampung’

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Amirullah Othman


Encik Zaidi bertanya khabar kepada warga emas di Marang.

Pemimpin Umno bahagian Marang memulakan program ‘masuk kampung’ bagi meninjau sendiri pelbagai permasalahan yang dihadapi penduduk kampung, khususnya di kalangan mereka berpendapatan rendah.

Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, Encik Zaidi Muda, melawat tujuh warga emas dan mereka yang menghidap pelbagai penyakit kronik, semalam, bagi menyampaikan bantuan.

Dengan diringi kakitangan Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) DUN Bukit Payong, beliau memulakan kunjungan pertama ke rumah Ngah Said, 65, di Kampung Surau Panjang yang menghidap penyakit lelah dan mengalami masalah kesihatan.


Program masuk kampung menjadi amalan pemimpin UMNO.

Ngah sudah 17 tahun tidak dapat meneruskan pekerjaannya sebagai buruh dan mengharapkan bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM200 sebulan.

Pesakit dijaga isterinya, Lijah Embong, 63, yang sudah tidak larat untuk melakukan kerja berat bagi menyediakan keperluan keluarganya.

Zaidi menghulurkan bantuan makanan seperti beras, milo, susu dan biskut kepada Ngah dan berjanji akan menghulurkan bantuan lain di masa depan.


CAKNA...Zaidi menemui pesakit kronik untuk menghulurkan bantuan yang perlu.

Selepas itu, beliau mengunjungi Abudin Ismail, 75, di rumahnya di Kampung Surau Panjang yang menghidap penyakit ghout, usus dan kencing manis.

Pesakit terlantar sejak lebih lima tahun lalu dan tidak dapat meneruskan kerjanya sebagai peraih ikan.

Zaidi menghulurkan bantuan makanan kepada pesakit sambil meminta mereka sabar menghadapi dugaan.

Beliau berkata, program tersebut akan diteruskan bagi memastikan tidak ada rakyat yang menghadapi kesusahan tercicir daripada menerima bantuan.

“Inilah amalan mulia yang menjadi pegangan pemimpin Umno dan Barisan Nasional di mana kita memberi sumbangan kepada rakyat tanpa memilih bulu,” ujarnya.

TEGANUKITA

MBDM Anjur Kejohanan Bowling

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Amirullah Othman


Encik Zaidi sampaikan hamper kepada pemenang.

Majlis Belia Daerah Marang (MBDM) menganjurkan kejohanan bowling di Pusat Bowling Astaka, malam tadi, bagi mengeratkan silaturahim di kalangan para belia di daerah tersebut.

Peserta kejohanan tersebut terdiri daripada jawatankuasa Majlis Belia Daerah Marang dan badan gabungan serta pengerusi-pengerusi persatuan belia di seluruh kawasan Parlimen Marang.

Pengerusi Persatuan Belia 4B (M) Kampung Kijing, Sazali Razali, muncul johan manakala naib johan disandang oleh Pengerusi Persatuan Belia MAYC Gelugor Kedai, Omar Mat Ali.


Antara pemenang yang menerima hamper.

Tempat ketiga pula dimenangi Pengerusi Persatuan Belia 4B (M) Kampung Laut Che Johari Abu Bakar.

Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, Encik Zaidi Muda, menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

Turut hadir di majlis penyampaian hadiah ialah Pegawai Belia dan Sukan Daerah Marang, Encik Mohd Shamsir Mohamad.


Hebat...belia Marang yang menyertai pertandingan bowling.

Kira-kira 50 orang peserta menyertai kejohanan tersebut yang bakal dijadikan acara tahunan.


TEGANUKITA

16 February 2011

Kerajaan Tunggu Gambaran Terkini Dari Mesir

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Kerajaan Terengganu sedang berurusan dengan kedutaan Malaysia di Mesir untuk mendapat gambaran terkini serta menunggu berita dari Wisma Putera sebelum membuat sebarang keputusan mengenai kepulangan semula pelajar dari negeri ini ke Mesir.

“Apa-apa pun kita kena tunggu dan selaras dengan Kerajaan Pusat bila dan masa sesuai mereka boleh kembali ke Mesir,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said kepada pemberita sebaik selesai Majlis Temu Mesra Menteri Besar Bersama Pelajar Terengganu Yang Menuntut di Mesir, di Dewan Besar Wisma Darul Iman petang ini (16 Februari).Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abdul Rahman; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail dan Pengarah Yayasan Terengganu (YT) Haji Abdul Aziz Mamat.

Menurut Menteri Besar, setakat ini hampir semua pelajar negeri ini sama ada di bawah tajaan YT, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) serta orang persaorangan telah selamat pulang i dan penerbangan terakhirnya malam semalam.“Namun begitu terdapat 13 orang rakyat negeri ini enggan balik dan mengambil keputusan untuk terus tinggal di asrama kerajaan negeri di Mesir,” katanya.

Dato’ Seri Ahmad berkata, kerajaan mengambil berat dan amat memahami situasi pelajar-pelajar yang sebahagiannya belum sempat ambil peperiksaan dan sedaya upaya mencari jalan untuk menyelesaikan masalah berkenaan.

“Jika keadaan mengizinkan, kerajaan sanggup menerbangkan pensyarah dari Mesir ke negeri ini serta menyediakan tempat sesuai, agar pelajar kita dapat menduduki peperiksaan mereka kerana kalau krisis ini berpanjang akan merugikan pelajar kita,” katanya.Kerajaan juga turut memberi penghargaan kepada 21 orang Jawatankuasa Khas Perpindahan Pelajar terdiri dari pegawai YT dan pelajar yang terbabit secara terus dalam operasi perpindahan pelajar dari Mesir ke Jeddah, Jeddah ke Kuala Lumpur dan Kuala Lumpur ke Terengganu.

Jawatankuasa berkenaan di ketuai Penolong Setiausaha Kerajaan bahagian Agama dan Penerangan negeri Haji Lukema Meri Salleh yang menerima sijil penghargaan dan wang tunai RM500 setiap seorang dan disampai oleh Menteri Besar.

TEGANUKITA

Agihan pakaian sekolah ditangguh

oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri menangguh cadangan untuk mengagihkan pakaian sekolah menengah dan rendah kepada pelajar di negeri ini disebabkan masalah pertindihan nama mereka yang layak menerima bantuan berkenaan.

Proses pengagihan bantuan berkenaan dijangka dilakukan dalam tempoh dua minggu lagi selepas kira-kira 2,654 nama pelajar yang bertindih dalam permohonan bagi tujuan itu selesai disemak semula.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan negeri tidak menolak terdapat pihak atau penjaga yang ingin mengambil kesempatan terhadap sumbangan yang hanya diperuntukkan untuk dua orang atau RM200 bagi setiap keluarga.

Katanya, daripada peruntukan itu, RM100 untuk pelajar sekolah menengah manakala RM100 lagi untuk sekolah rendah.

“Mereka tidak boleh menipu kerana kerajaan negeri boleh mengesan nombor pengenalan setiap pemohon menggunakan sistem khas.

“Selain itu, terdapat juga salah faham antara ibu bapa yang sudah bercerai di mana mereka mengemukakan dua permohonan berlainan. Sebilangan kecil lagi, permohonan dibuat oleh datuk atau penjaga pelajar,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Ahli-ahli Majlis Kerajaan Negeri, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini (16 Februari).

Dato’ Seri Haji Ahmad memberitahu, agihan atau peruntukan ini mungkin dapat dilaksanakan dalam tempoh dua minggu lagi selepas siap mengemaskini nama dan data yang sepatutnya.

“Pihaknya menerima sebanyak 106,000 permohonan daripada pelajar di seluruh negeri ini. Selepas mengemaskini data, hanya 102,000 pelajar sekolah rendah dan menengah sahaja yang layak kerana mengikut syarat yang ditetapkan.

“Pelajar yang mempunyai pendapatan keluarga yang kurang RM1,200 sebulan sahaja layak untuk menerima sumbangan ini,” katanya.

TEGANUKITA

Sikap Anwar Hina Batik Dikesali

Oleh: Suriati Ali

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said kesal dengan sikap Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang menghina batik Malaysia dalam satu syarahan umum di Indonesia, baru-baru ini.

Beliau berkata, Ketua Pembangkang itu mempunyai agenda tersendiri apabila dia tidak mahu mengakui batik Malaysia khususnya batik Terengganu, mempunyai pelbagai keunikan termasuk corak dan rekaan.

“Batik Malaysia bukan hanya digemari masyarakat tempatan malah pelancong luar negara termasuk Itali dan Perancis.

“ Apabila datang ke Terengganu mereka tidak akan melepaskan peluang membelinya untuk dijadikan kenang-kenangan dan cederahati kepada rakan senegara,” katanya.

Teganukita difahamkan Sultan Brunei Darulsalam dan kerabat negara itu sering menempah batik dan songket Terengganu bagi pelbagai tujuan, termasuk hiasan di istana.

Menteri Besar berkata, sekiranya benar batik Malaysia jelik atau buruk, sudah lama ia tidak boleh bertahan di pasaran, namun dakwaan itu sememangnya meleset ekoran tekstil itu semakin hebat di mata dunia.

“Anwar bukannya seorang yang pakar mengenai batik dan tidak wajar beliau mengeluarkan kenyataan yang menjejaskan industri batik di negara ini termasuk Terengganu,” katanya.

TEGANUKITA

Derita Si Cilik Dapat Perhatian Menteri Besar

Oleh: Aida Abd Rahman


Dato' Seri Ahmad melihat perut adik Tengku Muhammad Haikal yang menghidap saluran buah pinggang bocor yang menyebabkan perut dan muka bengkak di HSNZ.

Derita si cilik yang menghidap saluran buah pinggang bocor sehingga menyebabkan perut dan muka membengkak mendapat perhatian Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang melawat pesakit itu, di Wad Kanak-Kanak, Hospital Sultanah Nur Zahirah, petang ini (16 Februari).

Pesakit berkenaan, Tengku Muhammad Haikal Afify Tengku Mohamad, 6, dari Kampung Durian Mas, Manir, Kuala Terengganu menghidap penyakit yang dikenali sebagai `Relapse Nephrotic Syndrome’ sejak berusia dua tahun menyebabkan kehidupannya tidak seperti kanak-kanak normal lain, selain tidak mampu mengikuti pra persekolahan seperti biasa.

Menteri Besar berkata, kerajaan negeri akan memastikan pesakit itu mendapat bantuan yang sewajarnya termasuk merujuk ke Unit Nefrologi Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan atau Hospital Kuala Lumpur.

“Doktor memberitahu bahawa pesakit ini perlu berulang-alik dan tidak perlu pembedahan buat masa sekarang. Oleh kerana kita tidak mempunyai pakar nefrologi (buah pinggang), kita akan rujuk ke Hospital Besar Kuantan atau Kuala Lumpur untuk mendapatkan pandangan pakar di sana,” katanya sejurus melawat kanak-kanak itu.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, dari segi kos perubatan dan perjalanan berulang-alik ke hospital berkenaan akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan negeri menerusi Tabung Penyakit Kronik.

Selain itu, bapa pesakit berkenaan, Tengku Mohamad Tengku Sulong, 49, merupakan penerima bantuan am Jabatan Kebajikan Masyarakat kerana mengalami masalah penglihatan, selain mendapat rumah Program Pembangunan Rakyat Termiskin.

Sementara ibu kanak-kanak itu, Mek Salmah Abd Rahman, 41, yang bekerja sebagai pengawal keselamatan di Mahkamah Syariah, Kuala Terengganu, berkata kehadiran Menteri Besar dan rombongan yang melawat anaknya yang ditempatkan di wad itu sejak tiga hari lalu amat menyentuh hati dan berterima kasih dengan keprihatinan pemimpin negeri itu.

Katanya, sebagai ibu, dia hanya menyerahkan kepada kepakaran doktor untuk merawat anak bongsu daripada lima beradik itu supaya derita yang ditanggung akan berakhir satu masa nanti.

“Saya setuju apa sahaja yang terbaik dan sepatutnya dilakukan kepada anak saya. Mahu hantar ke mana-mana (hospital) pun saya ikut sahaja sebab doktor lebih tahu apa yang perlu dibuat untuk memulihkan anak saya,” katanya.Mek Salmah berkata mereka sekeluarga terpaksa berulang-alik sebanyak 14 kali sejak anaknya menghidap penyakit itu empat tahun lalu.

Katanya, dia terpaksa melakukan pemerikaan air kencing anaknya sendiri di rumah bagi memastikan anaknya itu bebas dari jangkitan atau normal.

Bagaimanapun, jika air kencing Tengku Muhammad Haikal tidak normal seperti kebiasaan kesan masalah buah pinggangnya itu dan berlarutan sehingga dua minggu, anaknya itu akan dibawa menjalani rawatan susulan di HSNZ.

TEGANUKITA

Hotel Maidam Siap Oktober

Oleh : KAMARUDIN B MAT AKIB


Hotel tujuh tingkat milik Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) yang bernilai RM37.4 juta, dijangka siap pada bulan Oktober ini.

Hotel tujuh tingkat milik Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) yang bernilai RM37.4 juta, dijangka siap pada bulan Oktober ini dan mula digunakan seawal tahun depan.

Apabila beroperasi kelak, hotel tersebut mampu menampung masalah kekurangan bilik hotel di negeri ini, terutama ketika musim cuti sekolah dan cuti panjang pelbagai perayaan, termasuk Aidilfitri, Tahun Baru Cina dan Krismas.

Pegawai Eksekutif Maidam, Wan Harujan Sulaiman, berkata hotel yang belum diberi nama itu mula dibina pada bulan Mei 2010 bagi menampung masalah kekurangan bilik hotel di bandar Kuala Terengganu.

Pada waktu tertentu, khususnya cuti sekolah di mana Kuala Terengganu dibanjiri pelancong, bilik hotel penuh sesak dan kebanyakan mereka sukar mendapatkan tempat penginapan sekitar bandar Kuala Terengganu.Hotel yang mengandungi 180 bilik itu terletak di pusat bandar, berhampiran dengan Masjid Abidin yang juga dikenali sebagai “Masjid Putih”. Masjid Putih juga merupakam salah satu bangunan lama yang menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar negara.

Wan Harujan berkata, pihaknya yakin hotel tersebut bakal mendapat sambutan kerana ia terletak di kawasan strategik dan dikelilingi dengan pelbagai kemudahan seperti tempat makan, Pasar Besar Kedai Payang dan tempat ibadat.

TEGANUKITA

Kerajaan Cari Alternatif Ganti Limau Madu

Oleh : KAMARUDIN B MAT AKIB


Kawasan tanaman limau madu di Lembah Sitrus di Durian Mentangau, Dungun.

Kerajaan negeri akan mencari alternatif lain bagi menggantikan tanaman limau madu di Lembah Sitrus di Durian Mentangau, Dungun, bagi memastikan kawasan tersebut tetap digunakan untuk tujuan pertanian.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, buat masa ini kerajaan negeri tidak bercadang untuk mengubah syarat tanah di kawasan tersebut bagi tujuan lain selain daripada pertanian.

Bagaimanapun, katanya, perbincangan lanjut dengan pelbagai pihak akan diadakan bagi menentukan tanaman paling sesuai di kawasan itu, termasuk mengurangkan risiko yang dihadapi pengusaha.

Mengulas rungutan pengusaha tanaman limau di kawasan tersebut, Menteri Besar berkata, mereka tidak boleh sewenang-wenangnya menggantikan tanaman madu dengan komoditi lain, termasuk kelapa sawit kerana ia bertentangan dengan syarat tanah di situ.

Mengikut laporan Teganukita sebelum ini, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, YB Haji Ashaari Idris, berkata pihaknya prihatin terhadap nasib yang dialami lapan pengusaha limau madu di kawasan itu yang dikatakan mengalami kerugian besar disebabkan serangan penyakit.“Kebanyakan pengusaha tidak mahu meneruskan tanaman limau dan mereka lebih berminat untuk menanam kelapas sawit kerana harga komoditi ini tinggi di pasaran dan kurang risiko berbanding limau madu.

“Bagaimanapun, cadangan ini bertentangan dengan dasar kerajaan negeri yang mahu menjadikan kawasan ini sebagai Lembah Sitrus. Manakala syarat tanah kawasan ini hanya boleh ditanam dengan limau madu kerana ia diwartakan sebagai kawasan limau madu,” katanya kepada pemberita selepas melawat kawasan berkenaan kelmarin.

Sebelum ini kerajaan negeri memutuskan kawasan seluas 1,500 hektar di Durian Mentangau ini dijadikan kawasan tanaman limau madu secara besar-besaran di mana lapan syarikat masing-masing diserahkan 50 hektar untuk memajukannya dengan tanaman tersebut.

Selepas serangan penyakit beberapa tahun lalu, pengusaha berkenaan dikatakan keberatan untuk meneruskan tanaman tersebut kerana bimbang risiko penyakit dan mereka lebih cenderung menggantikan tanaman itu dengan kelapa sawit.

Menteri Besar berkata, pihaknya menyedari masalah yang dihadapi pengusaha tanaman limau madu di kawasan tersebut dan kajian mengenainya akan dilakukan segera oleh pihak berkenaan.

TEGANUKITA

Pengisian Kebudayaan di Pulau Warisan

Oleh: Aida Abd Rahman

Pelbagai persembahan dan pertandingan kebudayaan setiap daerah dengan tema program `Budaya Warisanku’ disajikan kepada pelawat sebagai mengisi masa sementara mereka menunggu giliran menggunakan perkhidmatan bot `River Cruise’ di Pulau Warisan, Kuala Terengganu.

Acara yang diperkenalkan Kerajaan Terengganu dengan kerjasama Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negeri Terengganu dalam kalendar pelancongan negeri pada setiap hujung minggu sebagai platform memperkenalkan adat dan warisan turun-temurun yang terdapat di setiap daerah.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Keseniaan dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said, berkata permainan tradisional seperti wau, gasing, congkak selain persembahan dikir barat, mak yong dan rodat antara persembahan yang diketengahkan di destinasi pelancongan baru Terengganu itu sejak 11 Februari lalu.

“Kita dapati River Cruise mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada pelawat tempatan dan asing. Malah, mereka sanggup menuggu giliran untuk menaiki bot berkenaan walaupun waktu sudah melewati jam 1 pagi.

“Oleh yang demikian, kita memikirkan perlu ada program atau aktiviti yang dapat mengisi waktu sementara mereka menunggu giliran menaiki bot dan menyusuri sungai, “ katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Katanya, Pulau Warisan kini menjadi alternatif pelancongan yang baru, selepas Pulau Duyong, setiap kali Karnival Piala Monsun dijalankan setiap hujung tahun.

Datuk Abdul Rahin berkata, lanskap dan pemandangan yang menarik di pulau buatan itu menjadi daya tarikan utama yang menggamit kunjungan pelawat terutama pada musim cuti dan hujung minggu.

Katanya, usaha untuk memperindahkan Pulau Warisan terus dipertingkatkan termasuk menyediakan sejumlah peruntukan bagi membeli dan menanam pokok ru yang sudang matang di sekitar pusat pelancongan itu.

Sehingga kini, terdapat lapan bot yang beroperasi untuk perkhidmatan River Cruise termasuk empat bot Katamara dan empat lagi bot tradisional. Pengurusan bot tradsional diserahkan kepada Koperasi Bot penambang Seberang Takir.

TEGANUKITA

Kerajaan negeri tubuh Kelab Permata Maulidur Rasul

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


YB Khazan bersama Dato' Mazlan Ngah ketika melawat bayi Permata Maulidur Rasul di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Kerajaan negeri merancang untuk mewujudkan Kelab Permata Maulidur Rasul bagi mengumpul anak-anak yang dilahirkan pada 12 Rabiul Awal bersamaan dengan tarikh kelahiran Nabi Muhammad S.A.W.

“Mungkin empat lima tahun akan datang dan kita akan atur pelbagai aktiviti yang bersesuai dengan usia mereka termasuk menyertai perarakan pada sambutan Maulidur Rasul,” kata Pengerusi jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Haji Khazan Che Mat kepada pemberita selepas membuat kunjungan ke wad bersalin Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) program Permata Maulidur Rasul petang semalam (16 Februari).

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Dato’ Shaikh Harun Ismail dan Timbalan Pengarah Klinikal HSNZ, Dr Nor Azimi Yunus.

Katanya, program Permata Maulidur Rasul ini baru masuk tahun kedua di mana tahun lalu terdapat 70 orang bayi permata dan tahun ini 26 bayi lagi lahir di Hospital Kuala Terengganu dan jumlah ini belum dicampur dengan hospital daerah-daerah.“Usaha ini di harap dapat menyemarakkan suasana sambutan di samping mengadakan ceramah-ceramah di masjid dan surau serta marhaban, kelahiran bayi juga memberi seribu satu perasaan kepada pasangan suami isteri,” katanya.

Katanya, Ibu bapa yang mendapat bayi pada tarkih berkenaan akan lebih terasa dan perlu mendidik dan membina keperibadian anak mereka seperti yang dianjur dalam Islam.

Haji Khazan kemudiannya menyampaikan hamper dan bantuan lain kepada bayi-bayi yang dianggap sebagai permata di wad satu HSNZ sambil berharap dapat menyinari kehidupan keluarga, bangsa dan negara.

TEGANUKITA

15 February 2011

Bayi Permata Maulidur Rasul

Oleh: Esah AbdullahDetik bersejarah bagi pasangan suami-isteri, Mohd Imran Salleh,34 dan Norizan Mokhtar, 25, bila bayi sulung mereka lahir pada 12 Rabiul Awal bersamaan dengan tarikh kelahiran junjungan Nabi Muhamad S.A.W. dan bergelar Bayi Permata Maulidur Rasul.

“Tidak dapat digambarkan perasaan saya dan ini merupakan saat paling gembira, moga anak saya jadi seorang insan beriman bila besar nanti,” kata Norizan yang akan berbincang dengan suami untuk menamakan bayi mereka.Norizan berasal dari Kemaman dan suaminya asal Kuala Terengganu, melahirkan seorang bayi lelaki secara normal pada pukul 1.00 pagi, seberat 2.85 kilogram (kg) iaitu awal empat hari dari tarikh jangkaan sebenar.

Pengalaman sama turut dikongsi Puan Nurunaha Hasshim, 29, dari Bukit Payong, Marang, yang melahirkan anak keduanya pada tarikh bersejarah itu disambut gembira suaminya, Roslan Hassan, 30.

Bayi lelaki seberat 2.92 kg merupakan bayi pertama dalam catatan rekod HSNZ lahir jam 7.49 malam bersamaan 12 Rabiul Awal dan merupakan anak kedua bagi pasangan ini.

Manakala seorang ibu muda, Puan Nor Syahida Abdullah, 18, dari Kampung Pasir Tinggi, Bukit Payong selamat melahirkan bayi perempuan seberat 2.82 kg, jam 12.08 malam.Sebelum ini, beliau dan suaminya Mohd saiful Bahari, 24, yang merupakan makanik sudah mempunyai seorang anak lelaki berusia setahun tiga bulan.

“Saya tidak sangka kerana kandungan saya sudah lewat 10 hari dari tarikh jangkaan, sebaliknya lahir ke dunia pada tarikh yang bersejarah ini, saya dan suami bersyukur kepada Allah S.W.T moga kehidupan kami terus diberkati hingga ke akhirnya,” katanya.

Dalam rekod Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) terdapat 26 kelahiran bayi iaitu 17 perempuan dan sembilan lelaki dan jumlah berkenaan tidak termasuk yang lahir di hospital daerah-daerah.

TEGANUKITA

Ingat Pesanan Penaja - MB

Oleh: Esah Abdullah“Saya bekerja dengan kerajaan Barisan Nasional (BN), gaji bulanan dan segala berkaitan dengan tugas saya BN yang bayar, jadi saya ingin sampaikan pesanan penaja, iaitu bila datang pilihanraya undilah BN,”.

Gurauan terselit ketegasan - itulah Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, setiap kali beliau ucapkan kata-kata sedemikian sering disambut dengan tepukan gemuruh para hadirin dalam sesuatu majlis menunjukkan kepimpinan Dato’ Seri Ahmad diterima rakyat.

Tegasnya, setiap pelaburan tentu ada keuntungan atau pulangan yang diharapkan dan begitu juga dengan kerajaan negeri yang mengeluarkan belanja besar dalam bidang pendidikan supaya anak bangsa menjadi insan berguna kepada bangsa dan negara.

“Kita tidak minta mereka buat kerja berat, apatah lagi pikul balak atau pikul senjata pergi berperang, tetapi minta tolong satu iaitu ‘undi’ saja untuk mengekalkan kerajaan yang ada pada hari ini agar dapat meneruskan perjuangan membela rakyat,” katanya di majlis Penyerahan e-Book kepada pelajar Tahun 5, kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal, di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Tunggal, Kuala Nerus, petang semalam.

“Saya ingin melihat anak Terengganu mendahului negeri lain dalam pencapaian pendidikan dan IT sebab itu kerajaan sanggup berbelanja besar menyediakan e-Book agar anak nelayan, petani dan penternak dapat guna IT dalam pelajaran mereka,” katanya.

Katanya, kalau kerajaan tidak berbuat demikian mungkin anak-anak golongan ini sampai bila pun tidak akan merasa untuk menggunakan e-Book kerana tidak mampu.Dalam majlis berkenaan 343 orang pelajar Tahun 5, menerima e-Book daripada Menteri Besar termasuklah Sekolah Kebangsaan (SK) Duyong (71), SK Bukit Tumboh (87) dan SK Bukit Tunggal (185).

Sehingga tahun lepas 46,000 telah berjaya diagihkan kepada pelajar Tahun 5 dan 6 dan tahun ini dijangka 45,000 e-Book lagi akan diagihkan kepada pelajar Tahun 4 dan 5.

TEGANUKITA

MB minta rakyat kukuh perpaduan

Oleh : KAMARUDIN B MAT AKIB


Dato' Seri Ahmad bersama exco dan pegawai kanan kerajaan negeri mengetuai perarakan Maulidur Rasul dari Dataran Shahbandar ke Stadium Negeri. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said meminta penduduk negeri ini mengambil kesempatan sambutan Maulidul Rasul tahun ini dengan mengukuhkan perpaduan dan mengembeleng tenaga bagi membantu kerajaan membangunkan negeri ini dalam pelbagai aspek, terutama pendidikan.

Beliau berkata, tidak ada gunanya rakyat berselisih faham dan bercakaran sesama sendiri sedangkan pentadbiran negeri menjadi lemah dan tidak berupaya melaksanakan pelbagai program dan projek yang boleh membantu meningkatkan taraf hidup rakyat.“Saya mengucapkan selamat menyambut Maulidur Rasul kepada semua rakyat Terengganu. Marilah kita sama-sama menyambut hari kebesaran yang bertemakan 1Malaysia 1Ummah ini dengan penuh tawadhu’ dan kesyukuran dengan merapatkan hubungan silaturahim sesama kita,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian dalam ucapan sempena sambutan Maulidur Rasul Tahun 1432 Hijrah peringkat negeri Terengganu yang diadakan di Dataran Shah Bandar, Kuala Terengganu pagi ini.

Sejurus selepas itu, Menteri Besar mengetuai perarakan yang turut disertai penjawat awam, wakil-wakil agensi kerajaan dan swasta serta Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).

Turut sama menyertai perarakan itu ialah Ahli Majlis Perwakilan Pemangku Raja Terengganu, Tengku Seri Laksamana Raja.Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah, Penasihat Undang-Undang Negeri, Encik Noorbahri Baharudin, Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, wakil-wakil rakyat dan ketua-ketua jabatan turut menyertai perarakan yang bermula dari dataran Shah Bandar hingga ke Stadium Negeri.

Orang ramai turut membanjiri jalan raya sekitar Jalan Sultan Zainal Abidin menuju ke Bulatan Ladang, bagi menyaksikan perarakan tersebut.

TEGANUKITA

Guru Akram diminta ubah lanskap pendidikan Terengganu

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAHMenteri Besar menyaksikan MoU antara Top IT dengan Akram selepas majlis pengagihan e-Book untuk murid Tahun 5 DUN Bukit Tunggal. - Gambar oleh Syed Abdul Rahman.

Kerajaan negeri menaruh harapan kepada guru-guru Angkatan Kerja Rajin dan Mulia (Akram) untuk menggunakan kepakaran mereka dan bertindak secara rasional bagi membantu mengubah landskap pendidikan negeri ini.

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said, berkata menjadi kebiasaan bila perkara baru dilaksanakan banyak krisis dan percanggahan dalam menilai dan mentafsirkan suatu perkara itu dengan andaian sendiri.“Sebagai orang bertanggungjawab memikul amanah negeri, saya ingin melihat anak bangsa kita berada pada tahap yang tinggi pada masa akan datang,” katanya di majlis Penyerahan e-Book sekolah-sekolah Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal dan komputer riba kepada guru-guru Akram Negeri Terengganu di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Tunggal, Kuala Nerus petang ini (14 Februari).

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abdul Rahman; Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abduk Rahin Mohd Said; Pengarah Pelajaran, Encik Razali Daud dan Ketua Pegawai Eksekutif Top IT Sdn Bhd, Haji Mohd Isa Nik.Pada majlis itu, 800 guru Akram menerima komputer riba daripada kerajaan negeri di mana mereka merupakan panel bagi merangka soalan-soalan bagi peperiksaan awam, termasuk Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR).

Selain itu, 343 pelajar Tahun 5 dari tiga buah Sekolah Kebangsaan (SK) Duyong, SK Bukit Tumboh dan SK Bukit Tunggal dalam DUN Bukit Tunggal menerima e-Book daripada Menteri Besar.

TEGANUKITA

Kerajaan Mahu Jumpa Pengusaha Limau Madu Lembah Sitrus

Oleh: Kamarudin Mat Akib


YB Ashaari melihat mesin mengred buah limau yang tidak digunakan lagi ketika melawat Lembah Sitrus Durian Mentangau. - Gambar Syed Abdul Rahman.

Kerajaan negeri akan menentukan kedudukan Lembah Sitrus di Durian Mentangau, Dungun, selepas mendengar pandangan pengusaha tanaman tersebut mengenai masalah yang mereka hadapi, bagi memastikan keputusan yang terbaik dapat diambil dan memuaskan hati semua pihak.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, YB Haji Ashaari Idris, berkata pihaknya prihatin terhadap nasib yang dialami lapan pengusaha limau madu di kawasan itu yang dikatakan mengalami kerugian besar disebabkan serangan penyakit.“Kebanyakan pengusaha tidak mahu meneruskan tanaman limau dan mereka lebih berminat untuk menanam kelapas sawit kerana harga komoditi ini tinggi di pasaran dan kurang risiko berbanding limau madu.

“Bagaimanapun, cadangan ini bertentangan dengan dasar kerajaan negeri yang mahu menjadikan kawasan ini sebagai Lembah Sitrus. Manakala syarat tanah kawasan ini hanya boleh ditanam dengan limau madu kerana ia diwartakan sebagai kawasan limau madu,” katanya kepada pemberita selepas melawat kawasan berkenaan kelmarin.

Sebelum ini kerajaan negeri memutuskan kawasan seluas 1,500 hektar di Durian Mentangau ini dijadikan kawasan tanaman limau madu secara besar-besaran di mana lapan syarikat masing-masing diserahkan 50 hektar untuk memajukannya dengan tanaman tersebut.

Selepas serangan penyakit beberapa tahun lalu, pengusaha berkenaan dikatakan keberatan untuk meneruskan tanaman tersebut kerana bimbang risiko penyakit dan mereka lebih cenderung menggantikan tanaman itu dengan kelapa sawit.Bagaimanapun, ia bertentangan dengan syarat penggunaan tanah yang ditetapkan kerajaan negeri dan mereka merayu kerajaan supaya membuat keputusan segera bagi mengelakkan kerugian lebih besar.

“Kerajaan negeri akan mengadakan perbincangan dengan pengusaha-pengusaha tanaman ini dalam masa terdekat ini bagi meninjau pandangan mereka. Selepas itu, kita akan membuat keputusan sama ada meneruskan tanaman ini dengan kaedah lain atau membenarkan mereka menanam kelapa sawit,” ujar beliau.

Beliau berkata, pihaknya juga akan mendapatkan pandangan pelbagai agensi seperti Mardi, Jabatan Pertanian dan Fama, sebelum membuat keputusan berhubung masa depan Lembah Sitrus itu.

TEGANUKITA

Kefahaman mengenai Islam berbeza

Oleh : SURIATI BINTI ALI


Tengku Seri Laksamana Raja bersama Menteri Besar, para Exco dan Pegawai Kanan Kerajaan berselawat ketika Sambutan Maulidur Rasul S.A.W peringkat negeri di Stadium Negeri. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Kefahaman dan penghayatan umat Islam berbeza-beza mengikut taraf dan latarbelakang kehidupan sama ada yang masih kecil, dewasa atau warga emas.

Ahli Majlis Perwakilan Pemangku Raja Terengganu, Tengku Seri Laksamana Raja, berkata jika seseorang itu masih belajar, kadang-kadang mereka tidak memahami langsung apa itu Islam, kecuali sedikit maklumat asas mengenai aspek ibadat dalam agama.

“Mereka mewakili sebahagian besar daripada keseluruhan umat Islam, mudah terpengaruh dengan adat budaya luar di mana bagi mereka, apa yang diikuti itu adalah benar dan betul.

“Golongan yang mendapat pendidikan barat pula, sudah tentu mereka tidak mendapat pendidikan yang sempurna iaitu berteraskan wahyu, tetapi sebahagian besar daripada mereka ini mempunyai kedudukan yang baik dan tinggi dalam masyarakat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Perasmian Sambutan Maulidur Rasul S.A.W peringkat negeri Terengganu yang bertemakan 1 Malaysia 1 Ummah di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, hari ini.

Hampir 4,000 peserta melibatkan 110 pasukan menyertai perarakan yang bermula dari Taman Shah Bandar, Kuala Terengganu, melalui bulatan Ladang dan berakhir di lokasi itu.

Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) menjuarai pertandingan perarakan bagi kategori jabatan kerajaan negeri dan badan berkanun; Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (kategori jabatan Kerajaan Persekutuan dan badan berkanun Persekutuan) dan Sekolah Menengah Agama Sultan Zainal Abidin pula kategori pelajar sekolah menengah.

Manakala Akademi Bomba Malaysia Negeri Terengganu memenangi kategori badan-badan beruniform. Semua pasukan itu berjaya membawa pulang wang tunai RM2,000 beserta sijil penghargaan.Tengku Laksamana Raja turut memberitahu, umat Islam juga sentiasa menghadapi cabaran daripada musuh yang tidak kelihatan seperti nafsu dan syaitan. Tidak ketinggalan musuh sesama sendiri iaitu manusia.

“Oleh itu, kita perlu sentiasa berwaspada dan berhati-hati agar selamat daripada tipu daya musuh.

“Bertitik tolak daripada sikap tidak senang dengan umat Islam inilah, mereka melakukan pelbagai usaha untuk merosak dan menghancurkan walaupun antara kaum sendiri,” katanya,” katanya.

Katanya, sasaran utama mereka adalah akidah umat Islam, al-Quran, hadis Rasullah, hukum-hukum Islam dan pelbagai pendekatan dilakukan, secara halus serta licik.

“Melalui cara peperangan dan kekerasan didapati kurang berkesan, mereka mencuba kaedah baru, iaitu serangan pemikiran.“Ternyata cara ini berjaya memerangkap umat Islam di mana mereka berselindung di sebalik wadah, institusi penyelidikan dan misi kemanusiaan. Usaha mereka nampak berkesan dan berjaya,” katanya.

Katanya, bagi mengelak semua ini, marilah kita bersatu hati, jangan sesekali mudah terpedaya dengan dakyah musuh-musuh Isam itu.

TEGANUKITA

Jom Heboh di Terengganu

Oleh: Aida Abd RahmanKarnival Jom Heboh TV3 di Dataran Syahbandar yang bakal berlangsung pada hujung bulan ini dijangka mampu menarik lebih 500 ribu pengunjung ke bandar Kuala Terengganu dalam tempoh tiga hari penganjuran itu.

Program yang bermula 24 Februari ini bakal menjadi antara wadah pelancongan yang mampu menarik tumpuan pengunjung tempatan dan luar negeri ke Terengganu bagi menyaksikan pelbagai program hiburan, interaktif dan kebudayaan yang disediakan saluran Media Prima dengan Kerajaan Terengganu .

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Keseniaan dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said, berkata Terengganu memutuskan untuk pertama kali menganjurkan acara yang sudah sebati dengan jiwa masyarakat dan menjadi program penjelajahan seluruh negeri itu sebagai usaha menarik pelancong ke Terengganu.

“Kita kena ikut peredaran semasa, jika Jom Heboh ada di nengeri lain, barulah ada rangkaian pelancong domestik akan bergerak ke negeri yang tidak meninggalkan program induk dan sudah sinonim dengan masyarakat itu ( Jom Heboh).

“Jika tahun lalu tapak program Sua Rasa di Pulau Warisan, Kuala Terengganu dilimpahi ribuan pengunjung, saya jangkakan sambutan di Karnival Jom Heboh mungkin tiga kali ganda akan meningkat,” katanya kepada Teganukita.

Beliau berkata, penganjuran program itu sudah mengambil kira pelbagai aspek khususnya sambutan dan penerimaan masyarakat, selain pendekatan pelancongan sendiri yang perlu mengadakan program yang boleh menarik pelancong selagi ianya tidak melanggar etika dan adat yang membawa kepada masalah sosial masyarakat.

Katanya, Terengganu tidak mahu menjadi negeri yang ketinggalan danperlu bersikap terbuka untuk menaikkan kadar kemasukan pelancong domestik dan luar negara ke Terengganu menerusi penganjuran program yang sudah diakui mampu menarik pengunjung seperti Jom Heboh itu.

“Kita sasar 3 juta pelancong (setahun) , tetapi perkara itu agak sukar jika kita tidak melakukan transformasi dan pembaharuan dalam sektor pelancongan. Kita tidak mahu seakan-akan terpinggir daripada aktiviti yang mampu menarik jumlah pelancong yang ramai ke negeri kita,” katanya.

Malah, katanya usaha mengadakan karnival Jom Heboh itu juga antara langkah mengatasi masalah kekurangan pelawat dan penginap hotel antara bulan Disember hingga Mac disebabkan musim tengkujuh melanda Pantai Timur.

Katanya, pengusaha hotel merasakan dalam tempoh itu, perniagaan mereka sedikit terjejas disebabkan tiada program dan acara besar diadakan di Terengganu. Kebanyakan hotel hanya dipenuhi 40 peratus pengunjung sahaja.

Beliau berkata, pihaknya berterima kasih kepada TV3 kerana memilih Terengganu sebagai lokasi baru mereka untuk berinteraksi dengan penonton setianya dengan cara yang lebih dekat dan terbuka sambil turut serta dalam permainan dan pertandingan yang dianjurkan setiap gerai dan ruang pameran.