Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

10 May 2014

Pusat Jualan Terus Dari Kilang di Kenyir tawar harga murah.

Pemandangan pusat jualan Kenyir Festival
Oleh: Aminudin Ismail.

BAGI mengantikan kedai pra-bebas cukai yang tidak dapat diadakan kerana sebab yang tidak dapat dielakan, penganjur Kenyir Festival mengambil inisiatif segera dengan mewujudkan pusat jualan terus dari kilang di mana harga barangan yang dijual adalah hampir semurah barangan bebas cukai.

Pusat jualan yang diuruskan oleh Kenyir Holding itu menjual pelbagai jenis barangan antaranya ialah pakaian, , beg tangan, cadar, pinggang mangkuk dan beberapa barangan keperluan yang lain.

Menurut seorang penyelia jualan, sambutan orang ramai terhadap pusat jualan itu amat mengalakan di mana semalam, kira-kira seribu pengunjung hadir untuk membeli beberapa barangan yang dijual.

Danish Afiq Zainuddin, 8, seorang peserta 'mini bike'.
"Banyak barangan dah hampir habis stok, ramai yang datang membeli semalam kerana hari cuti dan harga yang ditawarkan jauh lebih murah dari luar iaitu sehingga hampir 50 peratus dan hari ini juga ramai yang datang.

"Stok akan tiba hari ini bagi menampung permintaan orang ramai," katanya mengenai pusat jualan itu yang bermula semalam dan akan berakhir akhir bulan ini.

Sementara, beberapa acara lagi diadakan pada hari ini antaranya ialah program RTM yang menampilkan penyiar dari tiga negara iaitu Malaysia, Brunei dan Indonesia iaitu Program Budaya Tiga Serumpun.

Lain-lain acara ialah pertandingan 'mountain bike', pertujukan 'mini bike' dan menaiki helikopter. Teruskan mengunjungi Tasik Kenyir kerana banyak lagi acara-acara menarik akan diadakan yang membabit acara air ataupun daratan.

Santuari Gajah Kenyir (Kenyir Elephant Village) juga sudah dibuka kepada orang ramai dan pada hari pertama semalam lebih 100 mengunjunginya dan dijangka akan lebih ramai mengunjungi santuari itu kerana terdapat pertunjukan gajah serta dapat melihat beberapa gajah liar di pusat itu.
Biker kecil akan memulakan pertunjukan.

Mountain bike turut diadakan hari ini.

 

Koperasi jadi modus operandi Umno Kuala Terengganu dekati rakyat

Oleh: Aida Abd Rahman

Penubuhan Koperasi Pembangunan Rakyat Parlimen Kuala Terengganu akan menjadi satu `modus operandi’ bagi membantu rakyat dan mendekati semua pihak termasuk di kalangan bukan ahli Umno, kata Dato’ Sri Hasan Malik.

Dato' Sri Hasan Malik menurunkan tandatangan ke atas plug perasmian Koperasi Pembangunan Rakyat Parlimen Kuala Terengganu Berhad.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) berkata demikian ketika berucap sempena pelancaran Koperasi Pembangunan Rakyat Parlimen Kuala Terengganu, di Bangunan Umno Gong Kapas, Kuala Terengganu, hari ini.


Hadir sama, Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu, Datuk Mohd Sabri Alwi; Naib Ketuanya, Encik Badrol Hisham Zaki; Ketua Wanita, Puan Rozalina Mokhtar ; Ketua Pemuda, Dr Najmil Fais Mohamad Aris dan Ketua Puteri, Puan Nia Notieya Zaharuddin.

“Saya percaya Umno Bahagian Kuala Terengganu mempunyai kekuatan dan kelebihan yang tersendiri. Malah, penubuhan koperasi kali ini sejajar dengan peranan Umno itu sendiri yang sentiasa berusaha memberi peluang dan bantuan kepada rakyat.

“Kehadiran saya bagi merasmikan koperasi ini membuktikan kementerian saya begitu serius untuk memastikan lebih banyak koperasi di negara ini diwujudkan termasuk Koperasi Pembangunan Rakyat Parlimen Kuala Terengganu supaya dapat bergerak maju dan berdaya saing sebagaimana koperasi di negara lain.Ini hasrat saya,”katanya.

Dato' Sri Hasan berkata, sokongan dan dokongan oleh semua pihak termasuk Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan KPDNKK terhadap penubuhan koperasi berkenaan dapat merealisasikan matlamat menjana ekonomi penduduk malah menyatupadukan masyarakat setempat dalam gerakan kerjasama yang erat serta padu dalam menempuhi cabaran semasa.

Di majlis itu, beliau turut meluluskan dana permulaan sebanyak RM30,000 kepada koperasi itu bergerak dan akan menambah peruntukan dari masa ke semasa bergantung kepada prestasi badan itu di masa depan.

Sementara itu, Datuk Mohd Sabri berkata pihaknya mensasarkan seramai 2,700 ahli Umno bahagian itu akan menanggotai koperasi yang mengehadkan minima nilai syer RM100 dan maksimum RM3,000.

“Kita berhasrat untuk melihat sekurang-kurangnya koperasi ini mampu menjadi sumber pendapatan kepada ahli koperasi itu sendiri. “Setakat ini, kita daftarkan jawatankuasa kanan Umno Bahagian Kuala Terengganu terlebih dahulu yang berjumlah 120 orang. Selepas selesai penubuhan, dalam tempoh dua minggu lagi kita akan edarkan borang melalui cawangan supaya mereka mengisi dan menghantarnya semula kepada kita,” katanya.

Menurutnya, koperasi itu juga tidak hanya terikat kepada ahli Umno semata-mata berikutan turut terbuka keanggotaannya kepada golongan `atas pagar’ dan bukan ahli Umno yang berminat.


UiTM anjur 'Pakat Gi Perpustakaan' di Setiu.

Oleh: Aminudin Ismail. 

DEMI untuk melihat anak bangsa gemar membaca dan berilmu, penuntut Fakulti Pengurusan Maklumat Universiti Teknologi Mara (UiTM) Puncak Perdana, Shah Alam mengambil inisiatif mengadakan program “Pakat Gi Perpustakaan’ di beberapa lokasi Perpustakaan Awam di seluruh negara.

Paling terbaru, seramai 65 penuntut fakulti itu mengadakan program di Perpustakaan Awam Daerah Setiu, hari ini dengan mengadakan pelbagai aktiviti membabitkan pelajar sekolah antaranya ialah ceramah motivasi dan peluang pengajian di Uitm.

Selain itu, aktiviti lain ialah pertandingan mewarna, mengeja dalam Bahasa Inggeris, anyaman, ‘puzzle’, treasure hunt, Pop Kuiz, ‘Sand Art’ dan acara sukaneka.

Sabri tiba untuk merasmikan program.
Penyelaras program itu, Abu Bakar Suleiman yang juga Pensyarah Kanan Uitm berkata, matlamat utama program dengan kerjasama Perpustakaan Awam Negeri Terengganu itu ialah untuk mendedahkan penuntut kepada dunia sebenar mengenai pengajian ini.

“Sekarang mereka aplikasi apa yang mereka belajar, satu daripadanya ialah seperti mengurus perpustakaan dan mempromosikan perkhidmatan perpustakaan, objektif kedua ialah kita nak galakkan masyarakat setempat memahami apa itu perpustakaan.

“Kita harap dengan adanya program ini, Insya Allah minat membaca di kalangan masyarakat akan meningkat dan pengunaan perpustakaan juga akan akan meningkat. Kami juga mengharapkan setiap tempat yang kami pergi, perpustakaan akan lebih berjaya,” katanya.

Program sehari itu dirasmikan oleh Dato' Sabri Mohd Nor, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Langkap, turut hadir ialah Pegawai Perpustakaan Awam Daerah Setiu, Mohd Azran Yusof.

Sabri menyarankan supaya semua masyarakat terutamanya pelajar menjadikan amalan membaca sebagai satu budaya hidup kerana ia mampu menjadikan seseorang lebih berjaya dan maju.Pasukan kompang SK Saujana.

Hadiran mendengar ucapan Dato' Sabri

Pengunjung mengisi borang cabutan bertuah.


Seorang pensyarah sedang memberi taklimat mengenai UiTM.

Abu Bakar..tanam minat gemar membaca.

 

Sasar Buka 60 KR1M Tahun Ini

Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan menyasarkan untuk membuka 60 Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di seluruh negara tahun ini sebagai usaha membantu rakyat berbelanja secara lebih berhemah.

 Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato’ Seri Hasan Malek berkata, ia termasuk 31 di semenanjung, Sabah (12), Sarawak (16), dan Wilayah Persekutuan Labuan (1).

“Setakat ini, sudah ada 131 KR1M yang telah beroperasi di seluruh negara dengan menawarkan harga yang cukup murah iaitu 50 peratus lebih rendah berbanding kedai biasa.

“Awal tahun ini sahaja, enam KR1M telah dibuka iaitu di Parlimen Betong, Selangou, Limbang, dan Kanowit di Sarawak, Batu Pahat di Johor serta Pengkalan Chepa di Kelantan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan KR1M , Jalan Sultan Omar Kuala Terengganu, hari ini.Turut hadir, Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu, Datuk Mohd Sabri Alwi.

Menurut beliau, melalui penambahbaikan yang dilakukan dari semasa ke semasa sehingga kini sebanyak 378 jenis produk dijual di KR1M yang merangkumi produk makanan dan bukan makanan.

 “Malah, mulai 1 Mac lalu sebanyak 11 outlet di Lembah Kelang dipilih sebagai perintis kepada produk yang baru diperkenalkan KR1M iaitu jualan barangan basah,” katanya.

 Katanya, kerajaan serius dalam menangani kos sara hidup yang dialami rakyat berpendapatan rendah yang tinggal di kawasan bandar mahupun luar bandar dengan memberi pilihan kepada mereka berbelanja di kedai harga patut.

Di Terengganu sendiri katanya, tiga buah KR1M telah beroperasi iaitu di Parlimen Kuala Terengganu, Kemaman dan Dungun.

Hasan berkata, KR1M yang diilhamkan YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Abdul Razak melalui program tranformasi ini akan terus diperluaskan sehingga mencapai sekurang-kurangnya sebuah KR1M di setiap parlimen di seluruh negara termasuk negeri ini.

“Bagaimanapun jumlah berkenaan akan mengambil kira kekangan dihadapi kerajaan untuk mendapatkan lokasi sesuai dan beberapa faktor lain,” ujarnya. 

500 hadir majlis doa selamat BN Dun Jabi.

Baca...Iskandar (tengah) bersama sebahagian yang hadir memulakan bacaan yaasin.
Oleh: Aminudin Ismail. 

SERAMAI kira-kira 500 penduduk beberapa buah kampung hadir menjayakan Majlis Kesyukuran Genap Setahun Barisan Nasional (BN) /UMNO Dun Jabi yang diadakan di Kampung Bukit Jeruk, malam semalam.

Program kesyukuran yang bertujuan untuk meraikan penduduk yang banyak memberi sokongan kepada Kerajaan Barisan Nasional itu dihadiri ADUN Jabi, Mohd Iskandar Jaafar dan turut hadir ialah Ahli Parlimen Setiu, Mohd Zulkifly Jusoh.

Hadir...sebahagian penduduk yang hadir.
Antara pengisian majlis itu ialah solat berjemaah bacaan yaasin, tahlil dan doa selamat serta diselitkan juga ceramah semasa oleh seorang penceramah dari Kedah. Iskandar dalam ucapanya berterima kasih kepada semua penduduk Jabi kerana memilih BN pada pilihanraya umum lalu.

Katanya, beliau akan cuba sedaya upaya akan terus mentadbir DUN Jabi dengan sebaik mungkin supaya segala agenda kerajaan dapat dilaksanakan dengan baik dan lancar.

“Teruskan memberi sokongan kepada kerajaan BN dan jangan mudah terpengaruh dengan sebarang dakyah dan tohmahan yang tidak berasas dari pihak tertentu yang cuba mahu mencalarkan nama baik pemimpin BN,” katanya.

 

Kejohanan bola B12 MSSDB- Zon Jerteh Juara.

KAMI JUARA...Pasukan Zon Jerteh bergambar kenangan selepas menjadi juara Kejohanan Bolasepak bawah 12 Majlis Sukan Sekolah Besut (MSSDB) menewaskan Zon Kuala Besut melalui sepakan penalti (4-3), kelmarin. (Khamis).

Perlawanan akhir yang diadakan di Padang Sekolah Kebangsaan Pusat Jertih itu menyaksikan kehebatan kedua-dua pasukan apabila mereka terikat seri 1-1 sehingga masa tambahan sebelum Zon Jerteh mengungguli permainan menang 4-3.

Gembira...Zon Jerteh menerima trofi juara.
Pengurus Zon Jerteh, Lokman Yahya berkata, sekalipun menang penalti, beliau berpuashati dengan semangat dan komitmen pemainnya yang bermain dengan bersungguh untuk memenangi perlawanan.

"Saya harap mereka yang terpilih mewakili daerah nanti akan akan mempamerkan permainan yang lebih baik dan memberansangkan supaya Besut akan menjadi juara pada Kejohanan B12 MSST nanti," katanya. 

Hadiah disampaikan oleh Ketua Pegawai Pelajaran Daerah Besut, Abdul Halim Hassan manakala jurulatih Pasukan Zon Jerteh ialah Roslan Jusoh.- Aminudin Ismail.

 

09 May 2014

13 penyiar dari Indonesia dan Brunei di Tasik Kenyir.
Rombongan bergambar diperkarangan sebuah hotel, malam ini.
Oleh: Aminudin Ismail.

SERAMAI 13 penyiar iaitu tujuh dari Radio Republik Indonesia (RRI), Indonesia dan enam dari Radio TV Brunei (RTB), akan bergabung dengan penyiar dari Radio TV Malaysia (RTM) untuk menjayakan Program Budaya Tiga Serumpun yang akan di adakan di Pengkalan Gawi, Kenyir, pagi esok.(10 April).

Menurut penyelaras progam itu, Shukri Mohammad, program itu adalah satu program MOU yang dilaksanakan pada tahun 2006.

"Kerjasama ini merangkumi aspek seni budaya ke tiga-tiga negara itu dan program ini diterjermahkan dalam rakaman berbalas pantun dan rakaman drama.

Shukri...jemput hadir ramai-ramai.
"Dan kita akan adakan juga mensyuarat penyelarasan bagi memantapkan lagi program yang sedia ada," katanya.

Shukri berkata, pada esok hari (10hb Mei)iaitu bermula jam 11 pagi akan diadakan rakaman berbalas pantun di Pengkalan Gawi.

"Dalam rakaman berbalas pantun itu kita akan selitkan persembahan kebudayaan, inilah platfom yang paling sesuai kita tonjolkan kebudayaan setempat dan di samping itu, kita akan selitkan juga nyanyian lagu rakyat. 

Shukri mengharapkan program itu akan memberi impak yang besar bukan setakat bidang bidang penyiaran tetapi katanya, ia akan memberi impak kepada kesepakatan dan setiakawan di dalam negara Asean.


Kamariah gigih usaha Sos/ Jual 1000 dozen sebulan.

BANYAK...Kamariah bergambar di bengkel sosnya.
Oleh: Aminudin Ismail. 

BERBEKALKAN modal hanya RM400 kira-kira 30 tahun lalu, seorang surirumah Kamariah Ahmad gigih mengusahakan produk sos dan perencah dan sehingga kini produk keluarannya berjenama Aqila sudah terkenal di seluruh Terengganu.

Memulakan perniagaan dengan mengeluarkan sos pencicah kini syarikat itu yang didaftar atas nama Kamariah Maju Enterprise mengeluarkan enam produk iaitu Perencah Ikan Bakar, Sos Pencicah, Sos Cili, Sos Tomata, Rempeyek dan Mini Popia.

Menyingkap kembali bagaimana beliau boleh terbabit dengan perniagaan itu, Kamariah yang dibantu suaminya seorang guru itu berkata, pada mulanya dia hanya membuat sos pencicah secara suka-suka dan bukan untuk perniagaan.

Laris...menunjukan Perencah Ikan Bakar.
“Selepas pulang ke kampung kerana suami bertukar dari Cukai, Kemaman ke Setiu manakala saya pula berhenti kerja sebagai kakitangan Jabatan Kesihatan ketika itu, saya mengisi masa lapang dengan membuat sos pencicah semata-mata untuk diberi kepada saudara mara dan rakan-rakan.

“Selama enam bulan saya membuat dan memberi percuma kepada mereka, iaitu kira-kira seribu botol, saya mengambil keputusan untuk menjualnya kerana banyak permintaan. Bermula dari situlah saya mula memberi sepenuh perhatian kepada perusahaan ini,” katanya yang tinggal di Kampung Pandan Jaya, Rhu 10, Setiu itu.

Katanya, pada peringkat permulaan, sambutan penjualan sosnya amat mengalakan dan jumlah keluarannya bertambah pada setiap bulan manakala pasarannya yang pada asal sekitar Setiu semakin luas ke beberapa daerah lain.

“Sambutanya amat mengalakan dan saya mampu menjual kira-kira 1,000 dozen dalam sebulan. Ketika itu tiada persaingan kerana tidak banyak yang membuat sos pencicah botol ini.

“Selepas 10 tahun menjual produk sos pencicah itu, saya mengambil keputusan untuk menambah lagi produk dengan membuat sos cili dan sos tomato dan paling terbaru ialah Perencah ikan bakar. Perencah ini sambutanya agak baik dan ramai yang mengunakannya,” katanya.

Ringkas...Kamariah di bilik pemerosesan sos.
Katanya, dalam sehari dia mampu mengeluarkan 70 dozen perencah ikan dan pasaranya ialah ke beberapa kedai di seluruh negeri Terengganu dan Kuantan, Pahang.

Kamariah berkata, sekiranya mempunyai modal yang cukup dia bercadang untuk membeli sebuah mesin baru yang lebih moden bagi menambah jumlah pengeluaran dan menjadikan jenama Aqila akan terkenal di seluruh Malaysia.

“Buat masa ini saya mahu menumpukan apa yang ada dan sekiranya ada modal yang cukup suatu hari ini saya akan membeli peralatan yang lebih moden untuk menghasilkan jumlah pengeluaran yang lebih banyak dan cepat,” katanya mengenai produk yang mendapat persijilan halal dengan moto syarikat Suci dan Bersih.

 

08 May 2014

Genap setahun tadbir Setiu: Zulkifly dan Iskandar cakna rakyat.

Oleh: Aminudin Ismail.

'HUMBLE’ atau rendah diri dan mudah didekati, itulah yang boleh digambarkan dengan lima wakil rakyat BN yang diamanahkan untuk mentadbir empat DUN dan satu Parlimen di Setiu ini malah hubungan mereka dengan penduduk ibarat sebagai rakan yang sudah lama berkenalan sebagai tempat mengadu pelbagai permasalahan samada di peringkat kampung ataupun masalah peribadi.

Semalam, Teganukita menceritakan serba ringkas tentang keupayaan dua wakil rakyat yang dipilih oleh rakyat untuk mentadbir kawasanya selepas mencapai kemenangan pada PRU yang ke 13 tahun lalu iaitu Bazlan Abdul Rahman (Adun Batu Rakit) dan Dato’ Sabri Mohd Nor (Adun Langkap).

Hari ini, Teganukita akan menyingkap pula secara ringkas bagi mengenali dua lagi wakil rakyat di Setiu ialah Mohd Zulkifly Jusoh (Parlimen Setiu) dan Adun Jabi, Mohd Iskandar Jaafar.

Iskandar...disenangi penduduk.
Mohd Iskandar Jaafar, 39 tahun, berasal dari Kampung Apal, Besut, mendapat pendidikan sehingga peringkat bachelor di Universiti Malaya (UM). Sebagaimana yang umum sudah ketahui bahawa beliau adalah bekas Penolong Pengarah Kanan Jabatan Penerangan Negeri Terengganu.

Walaupun pemilihannya sebagai calon wakil rakyat Dun Jabi sebagai ‘bidang terjun’ dalam PRU Umum lalu kerana beliau ditawarkan untuk bertanding beberapa hari sebelum penamaan calon namun ternyata tawaran yang diterima oleh Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said sendiri pada jam 3 pagi itu, sebagai satu hadiah paling bernilai buat penduduk Dun Jabi.

Berlatar belakangkan seorang yang boleh berpidato, ternyata anak muda yang aktif berpesatuan ini menjadi tumpuan apabila beliau menyampai ucapan.

Setiap apa yang diucapkan mempunyai fakta dan kadang-kadang ada unsur jenaka bagi menarik perhatian pendengar serta beliau akan laksanakan apa yang diucapnya termasuklah menunaikan janji-janji pilihanya yang lalu.

Pemilihan beliau sebagai wakil rakyat Dun Jabi selepas  menang dalam PRU lalu dengan memperolehi undi sebanyak 7,735 ternyata tepat dan harus disyukuri penduduk Jabi kerana beliau adalah pemimpin masa depan dan mempunyai banyak masa untuk memajukan dan memakmurkan Dun Jabi.

Selepas menang PRU ke 13 lalu, beliau mempunyai agenda tersendiri  sebagai wakil rakyat, antara agenda utamanya ialah mempastikan bidang pendidikan di Dun Jabi bertambah baik supaya lebih ramai yang mencapai keputusan baik dalam peperiksaan.

Dia melaksana beberapa perkara ke arah itu termasuklah memastikan JKKK sentiasa memantau prestasi sekolah dan menghulur pelbagai bantuan untuk memajukan bidang pendidikan itu.

Selain itu, Iskandar juga terkenal seorang wakil rakyat yang terlalu cakna tentang masalah yang dihadapi penduduk di kawasannya malah bertemu dengan penduduk sudah menjadi rutin hariannya jika tidak mempunyai urusan di luar kawasan.

Beliau juga sedang berusaha untuk membangun pekan Jabi yang dikenali sebagai pekan satay itu menjadi sebuah bandar kecil lebih tersusun dan akan menjadi tumpuan ramai.

Ternyata, pemilihan beliau sebagai wakil rakyat tidak sia-sia kerana dia sememangnya di anugerahkan kepada penduduk Dun Jabi bagi mengurus tadbir dengan baik supaya kawasan Dun itu terus maju dan makmur di bawah pentadbiran Barisan Nasional.

Zul...tegas di Parlimen tetapi lembut hati di kawasan.
Bagi Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh pemilihannya sebagai calon pilihanraya Umun lalu dengan majoriti 7,943, agak mengejutkan penduduk Parlimen Setiu, kerana tiba-tiba beliau diumumkan sebagai calon BN kerana sebelum itu beliau kurang dikenali sebagai orang politik di Setiu.

Namun pengalaman berpolitik bukanlah syarat untuk menjadi pemimpin yang baik kerana ada calon yang bukan ahli politik tiba-tiba muncul di pentas politik mampu menjadi pemimpin yang baik dan disegani.

Sebagai Ahli Parlimen, Zulkifli hanya ada beberapa bulan sahaja di dalam kawasan manakala yang selebihnya dihabiskan masa dan kudrat mencurah idea di parlimen namun sebagai wakil rakyat, Zulkifli memanfaatkan masa yang ada untuk bersama penduduk di Parlimen Setiu untuk mengenal pasti permasalahan dan bentuk bantuan yang harus dihulurkan.

Paling membanggakan usaha wakil rakyat, anak tempatan Setiu ini ialah pelaksanaan Cakna Rakyat Parlimen Setiu yang diadakan kerjasama antara pejabat Parlimen Setiu dan pejabat Dun. Program ini besar maknanya, kerana setiap wakil rakyat akan berkunjung dari rumah ke rumah untuk mengenal pasti permasalahan penduduk dan menghulurkan bantuan.

Sehingga kini kesemua Dun sudahpun melaksanakan program ini dan ada yang sudah masuk pusingan kedua, program ini akan diteruskan supaya setiap rumah penduduk yang ada masalah dan memerlukan bantuan dapat dikunjungi oleh wakil rakyat.

Tahniah YB Zul, daripada seorang hakim mahkamah persekutuan yang berkhidmat untuk negara kepada seorang wakil rakyat yang berkhidmat untuk seluruh penduduk Parlimen Setiu.

Suaranya bergema di dewan rakyat malah beberapa kali berdebat dengan ketua pembangkang namun di kawasan parlimennya, Zulkifli seorang yang lembut hati dan seorang yang begitu cakna kepada permasalahan penduduk dan setiasa berusaha untuk memajukan Parlimen Setiu.

...Bersambung pada keluaran akan datang, Teganukita akan berusaha mendapatkan Ketua UMNO Bahagian Setiu, Dato' Mohd Jidin Shafee untuk mendapatkan komen beliau mengenai genap setahun kemenagan Barisan Nasional di Setiu selepas PRU 13 lalu dan masa depanya dalam politik di Setiu...teruskan klik TEGANUKITA untuk berita semasa dan politik terkini.

 

50 Murid S.K Seberang Takir Sertai Program Amal Mesra

Oleh: Noraini Jusoh

Kelab Mahasiswa Pengurusan Risiko dan Takaful, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah mengadakan Program Amal Mesra 2014 di Dewan Sivik Seberang Takir, hari ini.

Seramai 50 anak yatim dan miskin dari Sekolah Kebangsaan Seberang Takir menyertai program motivasi yang dikendalikan 23 fasilitator yang terdiri daripada ahli kelab berkenaan.

Mohamad Nuruddin Mohd Farza 
Pengarah Program Amal Mesra 2014, Mohamad Nuruddin Mohd Farza berkata, program tersebut merupakan salah satu tanggungjawab sosial yang dilaksanakan terhadap masyarakat setempat.

“Saya dan rakan-rakan merasa terpanggil untuk memberi sumbangan kepada murid miskin dan anak yatim di sekitar kawasan tempat pengajian kami bagi menaikkan semangat supaya mereka terus belajar dengan bersungguh-sungguh.

“Walaupun sumbangan ini dilihat kecil tetapi kami percaya sedikit sebanyak dapat memberi keyakinan untuk mereka berusaha dengan gigih sekali gus mencapai keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada Teganukita ketika ditemui di Majlis Perasmian Program Amal Mesra 2014 di Dewan Sivik Seberang Takir, hari ini.

Turut hadir, Pemangku Pengarah Unit Komunikasi Terengganu, Ruslan Abd Rahman yang turut menyampaikan motivasi sempena majlis itu.

Menurut Mohamad Nuruddin, pihaknya turut mendapat tajaan daripada pihak kerajaan dan swasta bagi menjayakan program tersebut termasuk Hotel Tabung Haji serta Nestle.

 

Ahli Parlimen rasmi Mesyuarat Koperasi Felcra Panchor Merah.

HADIR…sebahagian daripada seramai 50 ahli Koperasi Felcra Kawasan Pancor Merah, Setiu hadir menjayakan mesyuarat agung tahunannya yang ke 21 yang diadakan di perkarangan Kedai Koop 1Malaysia, Kampung Guntung, semalam.

Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh yang merasmikan mesyuarat itu mengharapkan koperasi itu terus maju dan setiap ahli akan mendapat manfaat.

“Saya mengharakan koperasi Felcra ini bergerak aktif dan sentiasa mencari ruang untuk menambah pendapatan supaya ahli-ahli yang menyertainya akan mendapat manfaat termasuklah menerima dividen yang berpatutan pada setiap tahun,” katanya.

Menurutnya, kerajaan juga sentiasa memainkan peranan untuk membantu koperasi supaya terus maju dengan menyalurkan pelbagai bantuan dan dana.- Aminudin Ismail. 
Zulkifly berucap merasmi mesyuarat.
Kedai 1Malaysia milik Koperasi Felcra Panchor Merah,

 

07 May 2014

Pembangunan Terengganu mengutamakan kepentingan rakyat

Oleh: Noraini Jusoh

Mohd. Johari Abu Bakar
Ketua Pemuda UMNO Terengganu, Mohd. Johari Abu Bakar menyifatkan kemajuan pembangunan negeri Terengganu di bawah pimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said amat bertepatan dengan agenda dan pendekatan yang digunapakai iaitu ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’.

Menurut beliau, lebih enam tahun menerajui negeri ini terbukti kepimpinan Dato’ Seri Ahmad lebih mengutamakan kepentingan rakyat.

Katanya, apa jua pembangunan di negeri ini termasuk dari aspek sosial dan ekonomi dibuat berdasarkan pelan perancangan yang begitu teliti dan hala tuju pembangunan kerajaan negeri yang memenuhi keperluan rakyat.

 “Sebagai contoh, kerajaan negeri menyediakan pelbagai skim bantuan termasuk perumahan, persekolahan, dana raya dan sebagainya bagi meringankan beban kewangan rakyat yang kurang berkemampuan bagi memudahkan mereka menjalani kehidupan seharian.

“Malah, kerajaan negeri juga sentiasa menitikberatkan kemudahan infrastruktur untuk dinikmati rakyat Terengganu,” ujarnya ketika dihubungi Teganukita, hari ini.

Mohd. Johari yang juga merangkap Ketua Pemuda UMNO Bahagian Hulu Terengganu berkata, rakyat negeri ini sepatutnya bersyukur atas nikmat yang dikecapi dan berterima kasih kepada kepimpinan Dato’ Seri Ahmad.

Katanya, dari aspek ekonomi pula, pelbagai pelaburan melibatkan pelabur asing dibawa masuk ke negeri ini untuk meningkatkan taraf kehidupan rakyat.

“Antaranya, projek bernilai jutaan ringgit diwujudkan dalam pelbagai sektor termasuk perindustrian, pembuatan, pelancongan, minyak dan gas yang pastinya menjanjikan peluang pekerjaan kepada anak Terengganu.

“Ditambah dengan pelbagai pembangunan komersial berimpak tinggi yang sedang rancak dijalankan, pastinya mampu memacu Kuala Terengganu terus maju ke hadapan selaras dengan peredaran zaman,” ujarnya.


 

Terengganu tuan rumah SOM 2014

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu bakal menjadi tuan rumah Special Olympics Malaysia (SOM) Ke-3 bermula 24 hingga 28 Mei ini.

Kejohanan yang bakal menghimpunkan kira-kira 1,200 atlet Orang Kelainan Upaya (OKU) kategori masalah pembelajaran dari seluruh Malaysia.

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Terengganu, Encik Zuhami Omar, berkata Terengganu bersedia menjadi tuan rumah kejohanan selepas temasya yang sepatutnya diadakan di Pahang tahun lalu ditangguhkan berikutan masalah jerebu.

 “Kita bersedia menerima kehadiran atlet OKU dari seluruh negeri berkampung di Terengganu pada kejohanan lima hari itu nanti dengan memperincikan persiapan teknikal dan kemudahan yang sepatutnya menerusi pembentukan 13 jawatankuasa khas kejohanan.

“Selain menyertai kejohanan, kita berharap atlet dan pegawai dapat memanfaatkan tempoh masa menikmati keindahan negeri Terengganu termasuk melawat lokasi menarik sekitar negeri,” katanya ketika menyampaikan taklimat kejohanan di mesyuarat pelaksanaan SOM di Wisma Darul Iman, semalam.

Mesyuarat berkenaan dipengerusikan oleh Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JKM, Haji Zulkiply Ramli.

Dalam pada itu, majlis perasmian kejohanan berkenaan dijangka akan disempurnakan Menteri Kesihatan, Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat, di Stadium Negeri, pada 25 Mei (Ahad) jam 8 malam. 

Majlis makan malam dan penutup kejohanan dijangka akan dilancarkan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu pada 27 Mei (Selasa) jam 8 malam.

Kejohanan akan mempertandingkan enam acara, iaitu bola sepak, bocce, olahraga, boling, renang, ekuestrian serta menawarkan 820 pingat melibatkan 284 pingat emas, 268 perak dan 268 gangsa.


Genap setahun mentadbir: Wakil Rakyat di Setiu buktikan kemampuan.

Gandingan yang mampu terus memakmur dan memajukan Setiu.
Oleh: Aminudin Ismail.

SABTU lalu genap setahun Pilihanraya Umum ke 13 diadakan dan pada hari itu, genap setahunlah pemerintahan Barisan Nasional di negeri Terengganu selepas memperolehi majoriti yang agak tipis iaitu lebih dua kerusi daripada pembangkang (17-15).

Namun kemenangan itu tetap memberi BN untuk membentuk kerajaan di negeri Terengganu, di mana Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Dato’ Seri Ahmad Said terus diberi kepercayaan pemimpin tertinggi UMNO sebagai Menteri Besar Terengganu.

Sebagaimana di ketahui umum, hanya dua parlimen sahaja di Terengganu ini yang berjaya menang di semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Parlimen Besut dan Parlimen Setiu di mana kesemua kerusi itu dimenangi selesa pada PRU lalu.

Mohd Jidin...pemangkin Setiu.
Di Parlimen Setiu, sekalipun terdapat sedikit percaturan politik dalaman UMNO di mana ada segelintir pemimpin UMNO mengambil keputusan untuk ‘menentang’ kepimpinan Ketua Bahagian UMNO iaitu Adun Permaisuri, Dato’ Mohd Jidin Shafee namun Parlimen yang mempunyai hampir 80,000 pengundi itu tetap memilih Barisan Nasional untuk kembali mentadbir daerah itu.

Genap setahun pemerintahan BN di Setiu, sekalipun dibarisi empat muka baru yang tiada pengalaman sebagai wakil rakyat dan hanya Mohd Jidin yang mempunyai pengalaman itu tetapi ternyata empat ‘anak didik’ Exco kerajaan negeri ini termasuklah Ahli Parlimennya, Mohd Zulkifly Jusoh  mampu menjalankan tugas dengan baik dan cemerlang.

Pemilihan Bazlan Abdul Rahman, bekas guru, sebagai Wakil Rakyat Batu Rakit ternyata tidak sia-sia apabila orang kuat UMNO Batu Rakit itu terus menjalankan tugasnya sejurus selepas mengangkat sumpah sebagai Adun dengan melancar pelbagai strategi untuk memajukan dan memakmurkan bumi Dun Batu Rakit.

Antara agenda utamanya yang dianggap berjaya selepas dilantik wakil rakyat ialah mengatasi masalah banjir kilat di beberapa kampung di kawasanya yang sering ditengelami air akibat sistem perparitan yang kurang sempurna.

Bazlan...gigih berkhidmat.
Bazlan beberapa kali turun padang pada setiap kali berlakunya hujan lebat meninjau sendiri kampung terbabit dan beberapa langkah awal bagi mengatasi masalah itu sudahpun dilakukanya dengan meminta bantuan Pejabat Daerah Kuala Terengganu dan mengeluarkan peruntukan yang ada.

Seperkara lagi yang menarik tentang Bazlan ini, beliau begitu memperjuangkan nasib penduduk Pulau Redang di mana dia sendiri pernah menetap di pulau yang antara tercantik di dunia itu sebagai seorang guru selama beberapa tahun sebelum bertukar mengajar di daratan.

Sejak setahun memegang jawatan itu, Bazlan sudah beberapa kali ke Pulau Redang walaupun pada musim tengkujuh dan musim ombak berkucah demi untuk menyelesaikan beberapa masalah penduduk dan merasmikan beberapa program.

Bagi Bazlan menjalankan empat atau lima tugasan sehari sudah menjadi lumrah bagi, malah dia akan memenuhi apa jua undangan daripada majlis rasmi sehinggalah kepada minum bersama-sama penduduk di kedai kopi untuk melihat dan mendengar segala permasalahan rakyat.

Tahniah YB Bazlan, atas segala usaha itu, pastinya akan dihargai penduduk Batu Rakit, kekalkan momentan kerja selagi masih diberi kesihatan yang baik oleh Allah s.w.t . Semoga Dun Batu Rakit akan terus maju dan makmur di bawah tadbiran Barisan Nasional.

Dato' Sabri...mula di hati penduduk Langkap.
Dato’ Sabri Mohd Nor, Adun Langkap, yang sebelum ini hanya dikenali sebagai seorang usahawan berjaya di Setiu, tiba-tiba muncul sebagai calon Wakil Rakyat Dun Langkap. Walaupun pada mulanya ada desas-desus menyatakan beliau dikatakan ‘enggan’ menerima perlantikanya sebagai calon namun ternyata percaturan Mohd Jidin meletakan beliau sebagai calon BN Dun Langkap tepat dan tidak sia-sia.

Malah kemenangan majoriti yang lebih besar yang diperolehinya iaitu iaitu sebanyak 3,022 undi membuktikan penduduk Langkap mahu Sabri memimpin Langkap menjadi sebuah kawasan yang maju dan makmur.

Dato’ Sabri yang berkelulusan Diploma Ukur Bahan itu, sebenarnya seorang yang sudah lama aktif berpolitik dan pernah memegang beberapa jawatan dalam UMNO dan paling terbaru ialah Bendahari UMNO Bahagian sebelum menang jawatan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Setiu pada pemilihan parti itu tidak lama dahulu.

Tanpa pengalaman sebagai wakil rakyat tetapi Sabri membuktikan bahawa dia mampu memikul amanah itu apabila beliau kini mula mendapat tempat di hati penduduk Langkap kerana kemuliaan hatinya serta sering mendampingi rakyat.

Menang sahaja sebagai wakil rakyat dalam PRU lalu, Sabri sudah mula memulakan agendanya ialah dia berjanji akan berusaha menyelesaikan masalah tanah di kawasan Langkap itu termasuklah berusaha mendapat geran bagi tanah sudah lama diduduki yang memenuhi syarat.

Dia juga tidak loket mambantu golongan yang kurang kemampuan yang memerlukan bantuan serta golongan OKU malah ada dikatakan ada penduduk miskin yang datang berjumpanya kerana masalah bil air dan api tertunggak dan ada yang dia selesaikan bagi meringankan beban penduduk itu.

Sabri juga tidak menghampakan mana-mana pihak yang menjemputnya untuk merasmikan sesuatu majlis termasuklah mesyuarat PIBG malah dia pernah menghadiri majlis itu lebih tiga kali dalam sehari serta beberapa program lain yang memerlukan beliau hadir.

Ternyata selama setahun mentadbir Langkap, Sabri sudah melaksanakan dan menyelesaikan beberapa agendanya dan kepimpinannya cukup kuat di Langkap malah ada di kalangan ahli pembangkang yang memujinya sebagai seorang yang berhati mulia.

Semoga Allah s.w.t akan terus memberi kesihatan yang baik kepada Dato’ Sabri bagi membolehkan beliau terus mentadbir Langkap untuk beberapa penggal lagi kerana saya yakin untuk terus menjadi wakil rakyat Langkap hanya perlu beliau bertanya kepada dirinya sendiri kerana penduduk Langkap, Insya Allah akan terus memilihnya pada PRU akan datang.

....bersambung mengenai tiga lagi Wakil Rakyat di Parlimen Setiu ini pada keluaran akan datang dan teruskan klik TEGANUKITA.