Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

01 March 2014

PBS bentuk baru tidak membebankan guru- Idris Jusoh.

Idris menjawab soalan pemberita di UMT, hari ini.
Oleh: Aminudin Ismail.

KEMENTERIAN pendidikan akan mempastikan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) bentuk baru yang akan diumunkan akhir bulan ini akan kurang bebanan guru dan akan mampastikan guru diberi lebih ruang untuk mengajar, kata Timbalan Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh.

“PBS bentuk baru, kurang beban guru dan diberi lebih masa untuk mengajar, itulah ‘tag line’ kita, ‘more time to teach’, itu yang dikehendaki guru. Kita sentiasa mendengar segala komen dari guru dan masyarakat dan itulah perkara penting,” katanya.

Idris berkata, majoriti rakyat tidak mahu satu sistem yang berorientasikan kepada peperiksaan, dan menurutnya,orang ramai mahu satu sistem yang lebih menyeluruh yang melihat perkembangan jasmani, perkembangan emosi, perkembangan sosial dan rohani pelajar-pelajar.

Sebahagian wartawan hadir.
"Sebab itulah kita mula dengan PBS. Jika kita banyakkan peperiksaan, pelajar akan dibebankan dengan peperiksaan sentiasa, jadi beralih kepada system peperiksaan, sebab itu kita buat PBS.

“Mungkin pelaksanaan PBS ini ada masalah-masalah, masalah capaian komputer, masalah ‘broadband’, jalur lebar, masalah eviden yang terlalu banyak yang membebankan guru.

“Sebab itulah, kita sedang melihat bagaimana kita boleh mengurangkan eviden-eviden ini, beban-beban kerja data yang perlu dimasukkan, saya melihat banyak data yang tidak perlu dimasukan tetapi dimasukkan,” katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Penutup program ‘Let ‘s Talk, Let’s Go To Global’ di Universiti Malaysia Terengganu (UMT), hari ini.

 

Le Tour de Langkawi 2014 Stage 3 - Kampar - Kuala Lumpur


Peniaga disaran sertai persatuan

Penjaja dan peniaga kecil di negara ini disaran menyertai persatuan bagi memudahkan penyaluran bantuan oleh kerajaan.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah juga menyangkal dakwaan bahawa peniaga yang menyertai persatuan akan 'dikejar' Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

 "Ini semua tidak betul...takkanlah LHDN hendak kenakan bayaran itu ini sedangkan perniagaan anda belum di tahap menguntungkan. Saya harap tiada lagi tanggapan negatif seperti ini pada masa akan datang," katanya kepada pemberita, di sini Rabu.

 Katanya jika penjaja terbabit mengganggotai persatuan, kerajaan lebih mudah mendapat maklumat mengenai bantuan yang diperlukan selain suara mereka juga diwakili.

Mengenai Terengganu, beliau berkata setakat ini 44,320 penjaja dan peniaga kecil berdaftar dengan Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Terengganu.

 Mengulas perkara lain, Ahmad Bashah berkata kementerian dalam usaha meneliti semula kadar Skim Pembiayaan Mikro Tanpa Faedah bagi memastikan skim itu benar-benar memberi manfaat seiring perkembangan semasa.

 "Kementerian meneliti penambahbaikan dari segi nilai pembiayaan agar pinjaman lebih besar dapat diberi berbanding (kadar minimum) RM3,000 ketika ini," katanya.

 Menurut Ahmad Bashah, kementerian menerima 1,220 permohonan daripada penjaja dan peniaga kecil di Terengganu untuk mendapatkan pembiayaan di bawah skim itu.

 Daripada jumlah itu kerajaan meluluskan 937 permohonan membabitkan pembiayaan berjumlah RM4.2 juta, katanya.Tuntung semakin kurang.

Oleh: Aminudin Ismail.

LANGKAH-LANGKAH bagi mengatasi kepupusan tuntung di negeri ini perlu diambil perhatian oleh semua pihak termasuklah masyarakat berikutan pendaratan spesis terancam itu di Setiu semakin berkurangan sejak lima tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif/Pegarah Eksekutif WWF-Malaysia (Tabung Alam Malaysia), Dato’ Dr Dionysius Sharma, berkata sebanyak 69 sarang tuntung dieramkan pada tahun lepas berbanding 114 sarang pada 2009.

“Tuntung laut sedang menghadapi ancaman kepupusan yang sangat krikital dan hal ini perlu ditangani secara serius.

"Amalan pemakanan telur tuntung yang masih berleluasa, kemusnahan habitat akibat pembangunan yang tidak terancang dan terperangkap pada pukat nelayan menjadi ancaman kepada spesis itu.

“Tuntung laut adalah satu spesis yang unik di mana mereka mendiami muara sungai serta kawasan tanah bencah dan anak-anak sungai.

"Selain itu, mereka juga berpindah semasa musim mengawan dan tuntung laut betina pula akan bertelur di kawasan pantai yang turut dikunjungi penyu,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, pemuliharaan tuntung laut haruslah dilaksanakan secara bersepadu dengan kerjasama pelbagai agensi dan organisasi komuniti tempatan supaya haiwan itu akan terus terpulihara dan tidak akan pupus pada masa depan.

 

Le Tour de Langkawi 2014 Stage 2 - Sg Petani - Taiping

28 February 2014

90 kanak-kanak sertai terapi pasir di Bukit Keluang


Sebahagian kanak-kanak yang menyertai trapi pasir

Oleh: Mohammad Ishak 

Seramai kanak-kanak dari Kelas pendidikan Khas mewakili 32 sekolah di daerah Besut menyertai program terapi pendidikan yang berlangsung di Pantai Bukit Keluang, dekat Jertih, semalam.

Program anjuran bersama Pejabat Pendidikan Daerah, Pejabat Kesihatan Daerah dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) memberi pendedahan kepada kanak-kanak yang bermasalah seperti lembik dan tidak bermaya untuk melakukan senaman dalam laut dan pasir.

Kaedah itu dikatakan mampu memulihkan anggota kanak-kanak apabila ditanam dalam pasir buat beberapa ketika.

Selain itu, peserta juga juga diberi latihan berendam dalam air paut bagi membantu memulihkan anggota dan saraf.

Program tahunan itu turut dibantu guru pelatih dari Institut Pendidikan Guru (IPG) Kota Bharu, Kelantan.

Melalui Program Hidroterapi Laut berkenaan juga dapat membantu kanak-kanak bermasalah dengan system pergerakan sarap apabila mereka lebih lama berada dalam pasir apabila tubuh mereka ditanam lebih lama.

150 sertai bersih pantai (WWF-Malaysia) Penarik Baru.

Lima murid SK Mangkok gembira dapat kumpul botol air plastik terbuang.
Oleh: Aminudin Ismail.

CAKNA kepada pembiakan tuntung dan penyu, seramai 150 peserta mengambil bahagian dalam program Gotong Royong membersih kawasan pantai berhampiran tempat Pusat Penetasan Penyu dan Tuntung Kampung Penarik Baru, Setiu, hari ini.

Pegawai Kanan Biologi (WWF-Malaysia), Program Pemuliharaan Penyu Terengganu, Sharifah Ruqaiyah Syed Mustafa, berkata program anjuran WWF Malaysia itu turut disertai murid-murid SK Mangkok seramai 40 orang, Persatuan Wanita Kampung Panarik-Mangkok (Pewanis) (20 orang) dan  Majlis Daerah Setiu (10 orang).

Sharifah Ruqaiyah...pulihara Penyu/ tuntung.
"Turut sama menjayakan program itu sekumpulan pelajar kursus Biologi Marin UMT (42 orang) dan kakitangan D'Jungle, Penarik Inn (14) serta beberapa penduduk kampung," katanya juga merangkap pemangku Ketua Program Pemuliharaan Penyu Terengganu.

Ruqaiyah berkata, program itu adalah yang pertama kali diadakan pada tahun ini dan selepas ini, pihaknya merancang beberapa akan mengadakan program lagi.

"Selain memupuk semangat cintakan alam sekitar, program membersih pantai ini juga boleh membantu pendaratan tuntung di pantai ini.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang menjayakan program ini," katanya mengenai program gotong royong sukarela untuk penyu dan tuntung itu.

Turut hadir ialah Penolong Pengarah Perhilitan Negeri, Hasni Abu Bakar.Empat anggota Pewanis membersih pantai.
Murid SK Mangkok rajin membersih pantai.

Pelajar Bio-M UMT gembira menyertai program,

Lima penuntut UMT bersama-sama mengangkat penapis cahaya.

Hamidah (pewanis)...hargailah pantai.

Antara sampah yang dikumpul.
2 anggota WWF turut membersih pantai.
Penuntut lelaki UMT 'berpakat' mengangkat papan terbuang,

Dua murid SK Mangkok  yang menyertai program.
Ruqaiyah sedang mendengar sesuatu dari seorang ahli WWF.

Hasni...pulihara telur penyu.
Paul Tam..pemilik D'Jungle.
 Penuntut UMT sempat bergambar bersama 'logo' yang mereka buat.