Halaman

24 February 2014

Projek perumahan Pulau Redang siap sepenuhnya Jun

Oleh: Noraini Jusoh

Pembinaan 160 unit rumah mampu milik di Pulau Redang oleh kerajaan negeri dijangka siap sepenuhnya menjelang Jun depan.

YB Bazlan (kanan) meninjau projek perumahan mampu milik di Pulau Redang.
 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman berkata, ketika ini kerja-kerja pembinaan projek perumahan itu berjalan lancar meskipun terdapat sedikit kesulitan berkaitan proses pembinaannya disebabkan kesukaran penghantaran barang binaan ketika musim tengkujuh lalu.


“Walau bagaimanapun, laporan perkembangan menunjukkan projek perumahan ini sudah dilaksanakan sebanyak 45 peratus dan Mac ini akan mencapai 68 peratus,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat tapak projek pembinaan rumah mampu milik tersebut, kelmarin.

Menurut beliau, apabila siap projek pembinaan rumah mampu milik berkenaan ia dapat mengatasi masalah perumahan yang dihadapi oleh penduduk yang mendiami 232 buah rumah di Pulau Redang sekarang ini.

“Dengan pembinaan rumah mampu milik tersebut sedikit sebanyak dapat mengurangkan kepadatan kerana masih terdapat lebih dari satu keluarga yang tinggal bersama dalam sebuah rumah di sini.

"Selepas ini, saya akan cuba lagi usahakan lebih banyak pembinaan projek perumahan seperti ini supaya lebih ramai penduduk yang kurang berkemampuan di Pulau Redang memiliki rumah sendiri,” ujarnya.

Katanya, rumah mampu milik itu akan diberi keutamaan kepada penduduk yang tinggal lebih dari satu keluarga dalam sebuah rumah dan memenuhi syarat-syarat ditetapkan.

Tambah beliau, projek perumahan mampu milik itu turut dilengkapi taman permainan, gelanggang futsal dan surau.

 

No comments: