Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

25 June 2011

Pengawal awasi pantai dan pulau

Oleh; Esah AbdullahKerajaan akan pastikan orang ramai yang berkunjung ke pantai dan pulau di negeri ini merasa selesa dan selamat kerana setiap gerak geri mereka sentiasa di awasi oleh pengawal pantai yang ditugaskan menjaga keselamatan pengunjung.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan negeri, YB Datuk Haji Abdul Rahin Mohd Said berkata, melalui Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia Terengganu (JPAMT) khidmat pengawal pantai ini diwujudkan bagi menjaga kepentingan orang ramai.Katanya, usaha JPAMT memberi impak besar dalam membentuk imej negeri yang sedang berusaha meningkatkan industri pelancongan dengan pelbagai promosi untuk menarik pengunjung dari luar datang ke negeri ini.

“Setakat ini, Pantai Bukit Keluang, Besut, Pulau Redang, Kuala Terengganu dan beberapa lagi kawasan tumpuan pelancong mendapat khidmat sukarelawan pantai yang bertugas terutama pada hujung minggu,” katanya di majlis Pelancaran Pengawal Pantai di Laguna Redang Island Resort.

Katanya, bagi pusat pelancongan di kawasan pantai atau pulau, JPAMT sedia bekerjasama dengan pihak hotel dan resort memberi peruntukan lima peratus daripada kos penyediaan alat keselamatan selain melatih pengawal pantai setiap kawasan.

Beliau yakin dengan kemudahan yang disediakan itu akan memberi keselesaan kepada pelancong dari dalam dan luar negara untuk membawa keluarga bersiar-siar di pulau dan persisir pantai di negeri ini.Selain pengawal katanya, menara penyelamat pantai di taman laut juga didirikan bagi mengawal selia aktiviti di kawasan pantai dan mengambil tindakan segera jika berlaku keadaan yang boleh mengancam nyawa pengunjung.

“Dengan kerjasama semua pihak akan mendatangkan impak positif kepada industri pelancongan sejajar dengan hasrat kerajaan menjadikan negeri ini terkenal di serata dunia,” katanya.


Sikap sendiri faktor terbabit rasuah-YB Rozi

Faktor elaun bulanan yang rendah bukan punca utama mengakibatkan gejala rasuah, sebaliknya gejala itu banyak dipengaruhi oleh sikap atlet dan pemain bola sepak itu sendiri .

“Ada di kalangan pemain bola sepak yang menerima elaun mahal juga terlibat dengan rasuah, jadi gejala itu berpunca daripada sikap dan kesedaran kita sendiri. Jadi, elaun yang diterima besar atau kecil bukan faktor utama,”kata Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kejadian rasuah yang menimpa pasukan Piala Presiden T-Team, ketika sidang media di majlis perjumpaan bersama pengurus dan jurulatih Sukan Malaysia Ke-14, Pahang 2012, di Dewan Auditorium 1, Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Stadium Tertutup Gong Badak, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Turut hadir, Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Haji Zainal Abidin Hussin dan Timbalannya, Encik Ibni Amin Busu.

YB Haji Rozi berkata, atlet dan pemain khususnya pemain bola sepak pelapis dari skuad Piala Presiden perlu menjauhi kegiatan tidak sihat dan boleh menghancurkan masa depan mereka itu jika mahu kerjaya mereka dalam bidang sukan lebih menyinar.

“Saya harap mereka tidak terpengaruh dengan kegiatan `orang tengah’ yang berada di luar padang dan bertindak mengatur perlawanan dengan menawar wang dengan cara yang mudah.

“Jika mereka pemain di peringkat bawah atau masih di peringkat pelapis seperti Piala Presiden, mereka perlu menggandakan usaha supaya boleh ke tahap lebih baik dan mendapat tawaran gaji atau elaun yang lebih tinggi,” katanya lagi.

Menurutnya, setiap pengurusan bola sepak negeri mengikut garis panduan yang ditetapkan Persatuan Bola Sepak Malaysia dari aspek elaun dan gaji, malah pengurusan bola sepak Terengganu turut menyediakan elaun yang setimpal sebagaimana dilakukan pengurusan pasukan lain.
Muafakat Mara puji Kerajaan Terengganu bekal e-Book

Oleh: Aida Abd Rahman

Badan Permuafakatan Pendidikan Mara Malaysia (Muafakat) Majlis Amanah Rakyat (Mara) memuji tindakan Kerajaan Terengganu yang menyediakan peruntukan besar membekalkan pelajar sekolah rendah di negeri ini dengan e-Book bagi meningkatkan tahap pendidikan negeri.

Sehubungan itu, Pengerusinya, Haji Hassan Ahmad, berkata pendekatan itu turut menjadi perangsang untuk Muafakat Mara terus mempergiatkan usaha bagi memastikan penambahbaikan dalam sistem pendidikan di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) melalui penggunaan komputer riba.
Beliau berkata, Muafakat meminta semua ibu bapa pelajar MRSM dapat membeli komputer riba kepada anak-anak mereka melalui pihak sekolah bagi merealisasikan hasrat itu.

“Kita harap ibu bapa memberi sokongan terhadap usaha kita dalam memastikan MRSM mencapai pendidikan bertaraf dunia dan menyediakan anak mereka dengan peralatan bagi kemudahan pembelajaran ini,” katanya selepas Majlis Perasmian Mesyuarat Agung Muafakat Mara Kali Ke-9, di Hotel Grandcontinental, Kuala Terengganu, malam tadi.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said merasmikan majlis itu. Lebih 200 perwakilan hadir ke mesyuarat agung berkenaan.

Haji Hassan berkata, pihaknya mensasarkan semua pelajar Tingkatan Satu hingga Tingkatan Lima di MRSM akan memiliki komputer riba masing-masing suatu masa nanti selepas melancarkan program itu sejak Januari lalu.

“Kita sudah melaksanakan program itu mulai Januari dan ia sedang berjalan. Pelajar boleh membelinya melalui pihak sekolah secara beransur-ansur dan boleh berunding jika tidak mampu membayar sepenuhnya kerana kita akan membantu.

“Semua pelajar perlu memiliki komputer riba ini, apatah lagi MRSM dikenali sebagai sekolah yang memang cemerlang dan berkualiti tetapi masih menggunakan kaedah pelajaran cara lama seperti penggunaan buku teks dan nota,” katanya.

Beliau turut meminta ibu bapa mengubah mentaliti supaya dapat menyediakan kemudahan yang lebih berkualiti dan terjamin bagi memastikan tahap pelajaran anak-anak mereka meningkat berikutan kemudahan serta pembiayaan lain sudah ditaja sepenuhnya pihak kerajaan.

Dalam pada itu, pihaknya juga sedang melaksanakan penambahbaikan dari masa ke semasa untuk memastikan sistem pelajaran di MRSM akan menggunakan komputer riba sepenuhnya bagi menggantikan kaedah pelajaran sedia ada.

Guru warden MRSM jalani kursus tingkat sahsiah pelajar

Oleh: Aida Abd Rahman

Semua guru warden di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) seluruh negara bakal menjalani kursus bagi memastikan mereka mampu meningkatkan sahsiah dan akhlak pelajar sepanjang menyelia pelajar berkenaan di asrama.

Kursus melibatkan enam guru warden daripada 45 MRSM seluruh negara yang akan dilaksanakan pada setiap minggu mengikut zon bermula Julai ini.
Pengerusi Badan Permuafakatan Pendidikan Mara Malaysia (Muafakat), Haji Hassan Ahmad, berkata pendekatan mengadakan kursus bertujuan memastikan warden dapat memberi perhatian yang lebih kepada setiap pelajar sebagai menggantikan tempat ibu bapa pelajar berkenaan sepanjang mereka di asrama.

Selain itu, katanya ia juga mampu memantapkan sahsiah dan akhlak pelajar serta memastikan mereka sentiasa cemerlang dalam akademik mahupun kokurikulum.

“Ada juga pelajar MRSM yang nakal-nakal dan kita membantu pihak MRSM kerana kita tidak boleh mengharap 100 peratus MRSM, jadi sebagai ibu bapa kita mempunyai tanggungjawab bersama untuk mengadakan program bagi membina sahsiah pelajar,”katanya selepas Majlis Perasmian Mesyuarat Agung Muafakat Mara Kali Ke-9, di Hotel Grandcontinental, Kuala Terengganu, malam tadi.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said merasmikan majlis itu. Lebih 200 perwakilan hadir ke mesyuarat agung berkenaan.

Haji Hassan berkata, Muafakat berperanan membantu pihak MRSM bagi meningkatkan prestasi akademik pelajar termasuk memanggil tenaga pengajar dari luar untuk mengadakan kelas tuisyen di MRSM yang memerlukan perkhidmatan itu.

“Sekiranya memerlukan peralatan sukanbagi melaksanakan kegiatan kokurikulum, Muafakat akan membantu menyediakan peralatan itu. Selain itu, jika ada pelajar yang miskin dan tidak berkemampuan untuk membayar yuran, membeli cermin mata, kita turut bantu,” katanya lagi.
24 June 2011

Program ETA jadi program nasional

Oleh; Esah Abdullah

Program English Teaching Asisten (ETA) yang mula diperkenalkan kerajaan negeri bertujuan membantu meningkatkan penguasaan Bahasa English (BI) di kalangan pelajar di negeri ini akan menjadi program nasional mulai tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, Kerajaan Pusat akan jadikan modul kerajaan negeri untuk dilaksanakan di sekolah-sekolah di seluruh negara.


“Ini satu pengiktirafan yang sangat besar apabila program yang dirintis oleh kerajaan kita menjadi ikutan orang lain,” katanya kepada pemberita di majlis perasmian Pameran Schoolwide Enrichment Model (SEM) di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) semalam.

Hadir sama, Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Hashim Mohd Zain; Ketua Sektor Akademik JPNT, Haji Mohd Zubir Embong dan Pengerusi Persatuan Pendidikan Bestari Negeri Terengganu (T’Confra), Encik Mazlan Che Wil.

Katanya, mulai tahun depan seramai 500 guru ETA akan berkhidmat di sekolah-sekolah di seluruh negara di bawah pembiayaan pusat.

Sehubungan itu katanya, Terengganu akan menerima 17 guru BI di bawah program ETA Pusat dan 17 guru sedia ada di bawah program ETA kerajaan negeri.

“Kejayaan yang dicapai pelajar-pelajar kita adalah hasil kerja keras guru, ibu bapa dan masyarakat di samping kesediaan kerajaan yang melabur puluhan jutaan demi meningkatkan kecemerlangan pelajar,” katanya.

Mengenai pameran SEM, apa yang dihasilkan pelajar mendapat sambutan sangat baik dan ada pengunjung melahirkan rasa kagum terhadap kreativiti yang dihasilkan serta berminat membelinya,” katanya.

Sehubungan itu katanya, pameran SEM yang dimulakan sejak 2007 dan diadakan dua tahun sekali akan menjadi program tahunan mulai tahun depan, membuka peluang kepada pelajar mengembangkan idea, minat dan bakat dengan menghasilkan ciptaan masing-masing untuk diketengahkan.

“Kalau tahun ini hanya 24 buah sekolah elit, premier dan Imtiaz diberi peluang menyertai pameran, harap tahun depan dapat penyertaan lebih banyak termasuk sekolah-sekolah biasa,” katanya.
Peserta Boat On The Road berlepas ke Tasik Kenyir

Oleh : Kamarudin Mat AkibMenteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said bersama Datuk Ahmad A Talib melepaskan peserta BOTR di Sri Pentas di Bandar Utama ke Tasik Kenyir. - Foto: Zulkipli Putra.

Kira-kira 800 peserta yang menaiki 200 kenderaan pacuan empat roda menyertai program kembara dan memancing “Boat On The Road” berlepas dari Sri Pentas di Bandar Utama ke Tasik Kenyir, pagi ini.

Acara pelepasan program yang bertujuan mempromosikan Tasik Kenyir sebagai destinasi pelancongan itu, disempurnakan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Majlis tersebut disiarkan secara langsung oleh TV3 melalui slot Malaysia Hari Ini (MHI).Bagi program itu, juara kategori kumpulan akan menerima hadiah lumayan berupa wang tunai RM30,000 manakala naib johan RM15,000 dan tempat ketiga RM10,000.

Manakala bagi kategori individu (House Boat) pula juara akan membawa pulang wang tunai RM12,000 manakala tempat kedua RM8,000 dan ketiga RM5,000.

Menteri Besar berkata, pihak penganjur menyediakan wang tunai berjumlah RM116,000 sebagai hadiah kepada peserta yang menyertai program kali kedua diadakan ditasik berkenaan.

“Pada tahun ini kita akan mengadakan beberapa acara sampingan di Tasik Kenyir sempena program Boat On The Road ini bagi menarik lebih ramai pengunjung,” katanya.Antara acara yang bakal menarik tumpuan pengunjung ialah pertunjukan ‘power boat ’ yang bakal menyaksikan bekas juara dunia dari Australia dalam acara tersebut, akan beraksi di Tasik Kenyir.

“Pertunjukan power boat akan diadakan selama dua hari iaitu pada hari Sabtu dan Ahad bagi membolehkan penduduk tempatan menyaksikan kehebatan peserta beraksi,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri bercadang untuk menganjurkan pertandingan power boat peringkat antarabangsa pada tahun depan, sebagai acara tambahan bagi mempromosikan Tasik Kenyir di peringkat dunia.
Gua Bewah bakal jadi tarikan pelancong ke Kenyir

Oleh : Kamarudin Mat AkibMenteri Besar Terengganu menampal stiker ke kenderaan peserta BOTR sebelum menyempurnkan acara pelepasan peserta di Sri Pentas, bandar Utama, Kuala Lumpur. - Foto: Zulkipli Putra.

Kerajaan negeri yakin Gua Bewah yang menjadi lokasi penemuan rangka manusia berusia 16,000 tahun bakal menjadi daya tarikan pelancong ke Tasik Kenyir selepas ia dibuka kepada orang ramai, tidak lama lagi.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata gua tersebut ditutup tahun lalu selepas penemuan rangka berkenaan bagi membolehkan kerja-kerja menggali artifak dilakukan di kawasan berkenaan.

“Pada masa ini kerja-kerja meningkatkan kemudahan untuk para pelancong di kawasan sekitar gua tersebut sedang dilakukan.

“Kita juga sedang menyediakan bekas penutup kaca di kawasan rangka manusia yang tertua di negara ini ditemui, bagi tujuan keselamatan terhadap artifak yang sangat bernilai itu,” katanya pada sidang media di Sri Pentas, Bandar Utama selepas menyempurnkan acara pelepasan peserta program Boat On The Road, hari ini.Beliau berkata, artifak berkenaan tidak dialih dari tempat asal ia ditemui, sebaliknya ia akan dilitupi dengan penutup kaca bagi membolehkan pelancong dan pelawat melihatnya di situ.

“Gua Bewah akan dibuka kepada pelawat selepas semua kerja-kerja menaiktaraf kemudahan untuk pelawat disediakan,” katanya.

Menteri Besar berkata, selain Gua Bewah terdapat banyak lagi tarikan baru ke Tasik Kenyir yang disediakan kerajaan negeri, termasuk Taman Burung, Taman Orkid, Taman Herba dan Taman Rama-Rama.

“Manakala kerja-kerja berkaitan cadangan menjajdikan Tasik Kenyir sebagai kawasan bebas cukai sedang giat dilaksanakan pihak berkenaan,” tambahnya.

Beliau yakin dengan segala kemudahan dan promosi yang dilaksanakan kerajaan negeri ini, Tasik Kenyir bakal menjadi destinasi pelancongan utama bukan saja di negara ini, tetapi juga rantau Asia.

Kerajaan negeri cakna rakyat – MB

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mencabar pemimpin parti pembangkang supaya menamakan perkara-perkara yang masih belum dilakukan Kerajaan Terengganu bagi menjaga kebajikan penduduk negeri ini, khususnya di kalangan umat Islam.

Beliau berkata, sehingga ini semua keperluan penduduk terutama dari kalangan golongan miskin dan berpendapatan rendah sudah disediakan sama ada oleh kerajaan negeri mahu pun Kerajaan Pusat yang diterajui Barisan Nasional (BN),

“Kerajaan Terengganu memberi bantuan bermula dari keperluan sekolah anak-anak berupa biasiswa, bantuan uniform dan bantuan awal kemasukan ke asrama penuh hinggalah ke universiti.

“Manakala bantuan lain turut disediakan kerajaan di segi bantuan untuk ibu tunggal, fakir miskin dan memulakan perniagaan,” katanya ketika berucap merasmikan mesuarat agung Persatuan Masjid Daerah Kemaman di Dewan Seri Geliga Majlis Perbandaran Kemaman, Kemaman, Terengganu Darul Iman.

Hadir sama pada majlis itu, Pegawai Daerah Kemaman, Haji Kamil Othman, imam dan bilal seluruh daerah Kemaman.

Menteri Besar berkata, penduduk negeri ini tidak perlu keliru dengan hasrat pemimpin Pas kononnya parti itu dan rakan-rakan mereka dalam pakatan pembangkang mahu menubuhkan Negara kebajikan jika diberi peluang memerintah negara ini.

“Dulu Pas mendakwa mereka berjuang untuk Islam tetapi kini merea tukar kepada negara kebajikan pula. Apa yang saya nampak pemimpin Pas menggunakan Islam semata-mata untuk kepentingan politik mereka saja,” katanya.

Beliau berkata, Pas tidak perlu mencanangkan kepada rakyat bahawa mereka mahu menjaga kebajikan mereka kerana perkara itu sudah lama dilakukan Kerajaan Barisan Nasional.

`Hanelang' sukar digugat

Oleh: Aida Abd Rahman

Temasya Sukan Malaysia (Sukma) Ke-14 Kuala Lumpur 2011 melabuh tirai dengan memahat Terengganu selaku juara hatrik sukan berprestij negara itu selepas menjuarainya pada 2008 dan 2010.

Pada edisi kali ini, kontinjen Terengganu yang membariskan 214 atlet melibatkan 119 lelaki dan selebihnya wanita membawa cabaran `Terengganu Hanelang’ untuk mensasarkan 27 emas, 18 perak dan 12 gangsa menerusi 17 acara yang disertai.

Misi mempertahankan kejuaraan buat kali ketiga berturut-turut berjaya dicapai, malah emas yang berjaya diraih meningkat daripada sasaran awal. Terengganu muncul juara selepas membolot 30 emas, lapan perak dan 12 gangsa dalam temasya 11 hari penuh gemilang itu.

Rentak cemerlang pasukan yang diterajui Dato’ Wan Ahmad Wan Muda, selaku Ketua Kontinjen Terengganu sememangnya sukar digugat sejak awal lagi selepas kontinjen itu banyak menguasai acara air, khususnya kanu dan mendayung, selain judo serta berbasikal.

Acara kanu membuktikan atlet negeri yang sinonim dengan laut dan pantai itu selaku jaguh sukan air apabila mendominasi acara berkenaan bagi meraih 12 emas, dua perak dan dua gangsa sepanjang persaingan tiga hari yang melabuh tirai pada 5 Jun lalu itu.

Atlet judo Terengganu menguasai gelanggang sepanjang tiga hari pertandingan di Dewan Majlis Olimpik Malaysia yang bermula 3 Jun apabila merangkul enam daripada lapan emas yang dipertandingkan.

Sumbangan emas judo daripada Syaiful Rizal Ahmad Zaidi dalam acara lelaki atas 90kg dan lelaki bawah 90kg oleh Farish Farhan Badri, manakala atlet wanita turut mempamerkan pencapaian cemerlang untuk membolot semua pingat emas yang ditawarkan bagi kategori wanita.

Nor Asnida Abdul Razak membawa pulang emas bagi acara atas 70kg, Nor Izzatul Fazlia Mat Tahir (bawah 70kg), Norsafrina Rahman (bawah 63kg) dan Nik Norlydiawati Nik Azman (bawah 57kg). Selain itu judo turut mengutip tiga gangsa.

Sebagaimana ramalan, skuad berbasikal turut menunjukkan taring dan antara acara yang mengesahkan kemaraan Terengganu untuk berada di takhta pungutan pingat apabila menghadiahkan empat pingat emas sepanjang empat hari (4 hingga 7 Jun) kejohanan di Velodrom Cheras itu berlangsung.

Satu daripada empat pingat pada hari terakhir menyaksikan pelumba keirin wanita Terengganu, Ummi Hamimah Muhamad berjaya merangkul johan selepas menamatkan perlumbaan dengan kepantasan 15.020 saat, mendahului 0.05 s di depan pemenang pingat perak, Ju Pha Som Net dari Perlis.

Acara mendayung pula berjaya memenangi lima daripada sembilan pingat emas yang ditawarkan sepanjang dua hari persaingan pada hari-hari terakhir temasya itu. Mendayung turut memungut satu perak dan dua gangsa.

Pencapaian gemilang skuad mendayung sepanjang 10 dan 11 Jun itu menjadikan jumlah kutipan pingat emas yang diraih kontinjen Terengganu kian bertambah bagi mengukuhkan penguasaan di tangga teratas dengan jumlah 28 emas.

Sementara dua emas terakhir yang melengkapkan kutipan emas ke-30 untuk kontinjen Terengganu sumbangan penuh bermakna masing-masing daripada skuad sofbol wanita dan pasukan bola tampar lelaki pada hari terakhir temasya itu.


Laluan sehala elak jalan sesak

Oleh: Suriati Ali

Langkah Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) mengubah beberapa laluan utama di pusat bandar Kuala Terengganu sebagai jalan sehala mulai Mei lalu, nyata mampu mengurangkan kesesakan lalu lintas dan kemalangan jalan raya.

Antara lokasi yang terlibat dengan sistem jalan sehala adalah persimpangan Sekolah Menengah Agama (SMA) Sultan Zainal Abdin Ladang melalui Taman Shahbandar dan seterusnya ke Pasar Besar Kedai Payang.

Datuk Bandar MBKT, Dato’ Adzlan Dagang, berkata sekiranya penyusunan semula jalan ini mendapat sambutan orang ramai, berkemungkinan MBKT akan menambah kawasan pejalan kaki di jalan itu bagi memberi keselesaan kepada orang ramai.

“Pada masa sama, MBKT akan mempertingkatkan kemudahan sedia ada bagi memenuhi keperluan pelancong tempatan dan luar Terengganu,” katanya.

Sebelum ini , MBKT turut mengubah beberapa jalan lain, termasuk Jalan Sultan Ismail, Jalan Cerong Lanjut, Jalan Bandar, Jalan Banggol, Jalan Kampung Tiong dan sebahagian Jalan Sultan Zainal Abidin.

“Setakat ini kita tidak mendapat maklumbalas yang tidak baik daripada mana-mana pihak. Malah, para peniaga juga tidak membantah tindakan MBKT menjadikan laluan tersebut sebagai jalan sehala,” ujarnya.

Malah, katanya, tindakan tersebut mampu melicinkan perjalanan kenderaan di kawasan berkenaan, termasuk sewaktu beberapa program besar diadakan baru-baru ini.

Beliau berkata, pihaknya menjalankan kajian terperinci sebelum mengubah sistem sedia ada bagi mengelak kejadian tidak diingini berlaku dan menyusahkan peniaga yang membuka premis mereka di sepanjang jalan terbabit.

“Papan tanda dan kain rentang turut dipasang di sebelah bahu kiri dan kanan jalan bertujuan tidak mengelirukan pengguna jalan raya,” katanya.

Pada masa yang sama, katanya, MBKT sedia menerima pandangan daripada mana-mana pihak bagi menambahbaik cadangan pengubahan laluan sekitar Bandaraya Kuala Terengganu.


Kanak TPK mula hafaz surah

Oleh: Suriati Ali

Kanak-kanak berumur tiga dan empat tahun di 65 Taska Permata Keluarga (TPK) milik Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) di seluruh negeri ini mula menghafaz 23 surah lazim yang dijangka diperdengarkan kepada umum September nanti.

Pengurus Taska TPK Batas Baru, Kuala Terengganu, Puan Norhayati Omar, berkata menjadi rutin pagi bagi kanak-kanak di TPK menghafaz surah-surah lazim bersama ustaz dan ustazah sebelum memulakan pembelajaran dan aktiviti harian.

“Kanak-kanak berkenaan dipastikan peka dengan amalan itu supaya tidak ketinggalan. Mereka yang menunjukkan minat saja akan dipilih menyertai Program Menghafaz 23 Surah Lazim. “Ibu bapa disarankan membantu anak-anak menghafaz setiap surah dikehendaki di rumah supaya lebih cepat ingat dan lancar,” katanya.

Pengarah YPK Encik Mohd Safaruddin Mustaffa, berkata pihaknya mengharapkan jumlah lebih besar boleh dicapai kanak-kanak TPK dalam menghafaz 23 surah lazim pada tahun ini. “Untuk capai sasaran berkenaan, setiap pagi mereka perlu menghafaz beberapa surah sebelum memulakan aktiviti dan pembelajaran.

Ketika aktiviti pun dimulakan dengan sebutan ayat-ayat suci al-Quran agar setiap patah perkataan itu mudah melekat di hati mereka,” katanya Tahun lalu katanya, 735 kanak-kanak berusia tiga dan empat tahun boleh menghafaz 23 surah lazim dan tahun ini jumlah itu akan lebih meningkat lagi.23 June 2011

SEM asah bakat pelajar

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri memberi komitmen tinggi kepada penganjuran pameran Schoolwide Enrichment Model (SEM) yang mampu mengasah bakat, potensi dan kreativiti pelajar di samping menjadikan proses pembelajaran lebih mencabar dan seronok.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, program ini mula diperkenalkan di Universiti of Connecticut, Amerika Syarikat.

“Sehingga ini 85 guru telah dihantar berkursus di universiti berkenaan yang bermula sejak 2005 hingga sekarang,” katanya kepada pemberita di majlis perasmian Pameran SEM di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) petang semalam.

Hadir sama, Timbalan Pengarah Pelajaran Terengganu, Encik Hashim Mohd Zin; Ketua Sektor Akademik Pejabat Pelajaran, Haji Zubir Embong dan Pengerusi T'Contra, Encik Mazlan Che Wil.

Katanya, usaha ini semata-mata untuk meningkatkan mutu kecemerlangan pendidikan di negeri ini di mana pelajar didedahkan dengan cabaran dunia sebenar supaya mereka bukan sahaja berjaya dalam akademik malahan juga menjadi pekerja cemerlang bila berada di dunia sebenar.

Menurut YB Haji Ahmad Razif, hasil penggabungan guru-guru dari sekolah kementerian, yayasan dan agama negeri yang mengikuti kursus di universiti itu lahirlah PersatuanPendidikan Bestari Negeri Terengganu (T’Confra) pada Mac lalu.

“T’Confra berfungsi sebagai badan penyumbang idea-idea penggayaan untuk kecemerlangan pendidikan dan memastikan program SEM dilaksanakan di sekolah-sekolah melalui kursus-kursus yang diadakan untuk guru-guru,” katanya.

Menurutnya pameran yang berlansung selama tiga hari bermula 21 Jun lalu diserta 24 buah sekolah elit, premier, Imtiaz dan agama negeri merangkumi 96 projek membabitkan 384 pelajar serta 120 guru pengiring.

Sementara itu Sekolah Menengah Agama (SMA) Atas Sultan Zainal Abidin, Batu Buruk memenangi tempat pertama dalam kategori Inovasi Terbaik, Dokumentasi Terbaik dimenangi SMA Khairiah Kuala Terengganu manakala Both Terbaik SMK Tengku Lela Segara, Marang.
T’Contra susun program pelajar pintar

Oleh; Esah Abdullah

Program Schoolwide Enrichment Model (SEM) merupakan satu blueprint untuk sesebuah sekolah meningkatkan keupayaan pelajar yang menjurus untuk menghasilkan program tersendiri yang unik berasaskan kajian lokaliti setempat.

Pengerusi Persatuan Pendidikan Bestari Negeri Terengganu (T’Contra), Encik Mazlan Che Wil berkata, demografi pelajar dan kekuatan dinamik sekolah itu sendiri akan menghasilkan kekuatan dan juga kreativiti.


“Program ini istimewa bagi pelajar pintar cergas untuk mengetengahkan bakat melalui gerak kerja yang mencabar minda dengan pembelajaran yang menyeronokkan,” katanya di majlis perasmian Pameran SEM di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) petang semalam.

Katanya, program ini membuka peluang kepada pelajar mengaplikasikan minat, pengetahuan dan idea kreatif mereka dalam bidang kajian yang diminati.

“Bidang kajian ini terdiri daripada pelbagai disiplin ilmu berdasarkan minat dan kecenderungan pelajar, kemuncaknya usaha kreatif dan kritis ini ditampilkan kepada umum untuk manfaat bersama,” katanya.

Selain itu katanya, pelajar yang terbabit dengan program ini menimba pengalaman melalui menjana idea, penerokaan hasilan dan hasilan produk yang menggalakkan pelajar berfikir diluar kotak.

“Kita merancang mana-mana produk yang mencapai tahap hasilan mampu dikeluarkan sebagai hasilan produk gunaan akan dipaternkan,” katanya.

Beliau berharap program SEM yang bakal diadakan setiap tahun ini dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh pelajar dan pengalaman menyiapkan tugasan yang diberi dapat mematangkan fikiran mereka.


Kerajaan negeri cakna rakyat – MB

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mencabar pemimpin parti pembangkang supaya menamakan perkara-perkara yang masih belum dilakukan Kerajaan Terengganu bagi menjaga kebajikan penduduk negeri ini, khususnya di kalangan umat Islam.

Beliau berkata, sehingga ini semua keperluan penduduk terutama dari kalangan golongan miskin dan berpendapatan rendah sudah disediakan sama ada oleh kerajaan negeri mahu pun Kerajaan Pusat yang diterajui Barisan Nasional (BN).

“Kerajaan Terengganu memberi bantuan bermula dari keperluan sekolah anak-anak berupa biasiswa, bantuan uniform dan bantuan awal kemasukan ke asrama penuh hinggalah ke universiti.

“Manakala bantuan lain turut disediakan kerajaan di segi bantuan untuk ibu tunggal, fakir miskin dan memulakan perniagaan,” katanya ketika berucap merasmikan Mesuarat Agung Persatuan Masjid Daerah Kemaman di Dewan Sri Geliga Majlis Perbandaran Kemaman.

Hadir sama pada majlis itu, Pegawai Daerah Kemaman, Haji Kamil Othman, imam dan bilal seluruh daerah Kemaman.

Menteri Besar berkata, penduduk negeri ini tidak perlu keliru dengan hasrat pemimpin Pas kononnya parti itu dan rakan-rakan mereka dalam pakatan pembangkang mahu menubuhkan Negara kebajikan jika diberi peluang memerintah negara ini.

“Dulu Pas mendakwa mereka berjuang untuk Islam tetapi kini merea tukar kepada negara kebajikan pula. Apa yang saya nampak pemimpin Pas menggunakan Islam semata-mata untuk kepentingan politik mereka saja,” katanya.

Beliau berkata, Pas tidak perlu mencanangkan kepada rakyat bahawa mereka mahu menjaga kebajikan mereka kerana perkara itu sudah lama dilakukan Kerajaan Barisan Nasional.


MBKT giat laksana pembangunan untuk kepentingan penduduk

Oleh: Aida Abd Rahman

Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) sedang giat merancang membangunkan projek besar bagi memberi manfaat kepada penduduk di dalam kawasan perbandaran menerusi Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10).

Datuk Bandar MBKT Dato’ Adzlan Mohd Dagang berkata, antara projek itu adalah membina Kuala Terengganu (KT) Central iaitu sebuah stesen bas baru yang serba lengkap di kawasan Bukit Besar, membina sistem perparitan di kawasan Kuala Nerus dan menaik taraf beberapa jalan di bandar ini.

"Peruntukan di bawah Kementerian Pengangkutan hampir RM80 juta bagi membina lingkaran jalan di dalam bandar raya untuk memastikan KT Central dapat beroperasi dengan lancar tanpa menyebabkan kesesakan lalu lintas.

"Projek ini bergantung kepada selesainya pengambilan semula tanah untuk jalan dan juga tapak bangunan di kawasan Bandar Baru Hiliran, Bukit Besar yang sedang berjalan melibatkan keluasan keseluruhan kira-kira empat hektar," kataya ketika sidang akhbar pada majlis mesra media di Kelab Eksklusif MBKT di Batu Buruk, Kuala Terengganu, semalam.

Turut hadir, Pengarah Penyiaran Kawasan Timur, Dr Nawiyah Che Lah; Presiden Kelab Wartawan Terengganu, Encik Ayob Mamat serta wakil pelbagai media cetak dan elektronik.

Selain itu, MBKT juga akan membina sistem perparitan di kawasan Kuala Nerus bagi menghindari banjir yang sering berlaku di situ.

Dato’ Adzlan berkata, kerajaan negeri telah memohon peruntukan daripada kerajaan pusat berjumlah kira-kira RM150 juta bagi projek di bawah RMK-10 itu.


MB minta penjawat beri perkhidmatan terbaik

Oleh: Suriati AliDato' Seri Haji Ahmad Said menyempurnakan gimik pelancaran Karnival Sukan Pejabat-Pejabat Daerah dan Tanah Terengganu 2011 di Kompleks Sukan Tengku Muhammad Ismail, Universiti Malaysia Terengganu, Kuala Terengganu. - Foto: Harish Fadzillah.

Penjawat awam di Terengganu diminta memberi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat bertujuan mengelak pandangan serong dan tohmahan terhadap mutu perkidmatan awam.

Memperkenalkan slogan `Merakyatkan Pentadbiran & Pembangunan’ dan mengamalkan sistem Sisih, Susun, Sapu, Seragam dan Sentiasa Amal (5S) antara pendekatan yang dilaksanakan bertujuan memberi kebajikan dan keselesaan kepada rakyat.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, dia menyarankan pejawat awam supaya tidak lupa mengamalkan etika mesra, jujur dan bertanggungjawab ketika menjalankan tugas.“Pendekatan itu cukup penting berikutan mampu menaikkan imej jabatan di kalangan masyarakat,” katanya ketika berucap di Majlis Perasmian Karnival Sukan Pejabat-Pejabat Daerah dan Tanah (Sudata) Terengganu 2011 di Kompleks Sukan Tengku Muhammad Ismail, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Kuala Terengganu, malam tadi (22 Jun).

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat; Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Nawawi Wan Ismail dan enam pegawai daerah lain.

Seramai 800 atlit mewakili tujuh Pejabat Daerah dan Tanah di seluruh Terengganu menyertai 14 acara pada kejohanan kali ketujuh itu.

Dato’ Seri Haji Ahmad memberitahu penganjuran sukan seumpama ini mampu meningkatkan tahap kesihatan, mewujudkan semangat tolenrasi dan kerjasama antara penjawat awam.

“Melalui kejohanan ini juga, ia mampu melahirkan lebih ramai kakitangan kerajaan yang berbakat dan berdisplin di samping dapat membudayakan sukan sebagai aktiviti sihat dalam kehidupan harian.“Terengganu kini mampu menjulang nama di pelbagai ceruk negeri selepas berjaya meraih kejuaraan tiga kali dalam Sukan Malaysia (Sukma) dan merangkul Piala FA,” katanya.

Kerajaan negeri akan berusaha mengekalkan kecemerlangan ini selain berazam untuk terus mencipta pelbagai kejayaan dalam pelbagai bidang lain.


Sudata dapat pujian penonton

Oleh: Suriati Ali

Perarakan masuk kontijen- kontijen sempena Karnival Sukan Pejabat-Pejabat Daerah dan Tanah (Sudata) Terengganu 2011 di Kompleks Sukan Tengku Muhammad Ismail, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Kuala Terengganu, malam tadi (22 Jun) nyata memukau kehadiran ratusan penonton.

Rata-rata mereka mengakui ia seolah-olah mini penganjuran Sukan Malaysia (Sukma) berikutan turut mempamerkan tarian kebudayaan dan tembakan bunga api.

Majlis perasmian yang disempurnakan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said turut dihadiri Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat; Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Nawawi Wan Ismail dan enam pegawai daerah lain.

Seramai 800 atlit mewakili tujuh Pejabat Daerah dan Tanah di seluruh Terengganu menyertai 14 acara pada kejohanan kali ketujuh itu.

Haji Nawawi berkata, penganjuran acara sukan sebegini secara tidak langsung mampu memupuk nilai yang baik dari segi perhubungan dan persepakatan antara pegawai dan kakitangan di semua peringkat jabatan.

“Antara acara baru yang diperkenalkan dalam karnival kali ini ialah tenpin boling, boling padang, futsal, karom, congkak, paintball dan nyanyian.

“Tujuan penambahan acara kali ini bagi memperkenalkan sukan baru di kalangan atlet di samping mengekalkan permainan tradisional yang hampir ditelan zaman,” katanyaUkom anjur Klinik Siber

Oleh: Azwa Shamsuddin (Pelatih UPM)

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom) dengan kerjasama Penerangan UMNO Negeri Terengganu menganjurkan Program Klinik Siber selama tiga hari yang bermula 23 Jun 2011 (hari ini) bertempat di International Training Centre (ICT TATIUC), Teluk Kalong, Kemaman, Terengganu.

Program ini diadakan bertujuan mendedahkan pengguna atau pelayar Facebook, blog, Twitter dan pelbagai lagi media baru bagaimana untuk menyebarkan maklumat kerajaan negeri dengan lebih tepat dan beretika.

Melalui pendekatan sama, ia mampu mencapai matlamat ke arah melahirkan rakyat yang boleh menilai antara kebaikan dan keburukan berita siber.

Perasmian yang disempurnakan Ketua Penerangan UMNO merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, Y.B. Haji Ahmad Razif Abd. Rahman itu, bermula jam 2.30 petang ini (23 Jun 2011).

Kira-kira 150 peserta terdiri daripada golongan belia dan veteran membabitkan lapan Parlimen di negeri ini menyertai program tersebut.

Pihak penganjur sentiasa berusaha mengadakan program seumpana ini berikutan mampu member pilihan kepada pembaca di mana sebelum ini hanya bergantung kepada akhbar harian untuk mengetahui maklumat terkini.

TDM serah untung, dividen terbesar RM28 juta kepada kerajaan

Oleh: Aida Abd Rahman

TDM Berhad membayar dividen dan keuntungan terbesar yang diraih Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) itu kepada kerajaan negeri dan agensi lain berjumlah RM28,810,458.17 bagi 2010.

Penyerahan cek dilakukan Pengerusinya, Datuk Roslan Awang Chik kepada Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said selepas Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, semalam.
Pembayaran dividen itu dibuat kepada Terengganu Incorporated Sdn Bhd dan agensi lain (RM20,400,362.07) dan Perbadanan memajukan Iktisad negeri berjumlah RM5,412,000.

Agensi lain yang mendapat keuntungan usahasama adalah Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu (RM2,861,543.10) dan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (RM136,553).

Sehingga kini, TDM sudah membayar RM81.8 juta dividen dan keuntungan usahasama kepada kerajaan negeri sejak bayaran pertamanya pada 2007.

TDM Berhad adalah syarikat pegangan pelaburan milik Terengganu yang tersenarai di papan utama Bursa Malaysia dengan menjalankan operasi berteraskan perladangan dan penjagaan kesihatan.

Ketua Pegawai Eksekutif TDM, Encik Badrul Hisham Mahari, pembayaran dividen kali ini adalah terbesar pernah dibuat TDM kepada pemegang saham jangka panjangnya, merupakan sebahagian daripada komitmen TDM untuk memberi ganjaran kepada pemegang saham dengan pulangan yang lumayan.

“Pembayaran dividen ini selari dengan prestasi memuaskan yang dicapai oleh TDM untuk 2010. Menjadi fokus kami untuk terus memberi ganjaran kepada para pemegang saham kami.

“Bagi memastikan kami mampu berbuat demikian, usaha berterusan perlu dilakukan bagi memajukan dua perniagaan teras kami dan memperbaiki kecekapan operasi. Hasilnya boleh dilihat melalui peningkatan pembayaran dividen kepada para pemegang saham,” jelasnya.

TDM akan terus mengagihkan dividen yang memberangsangkan kepada syarikat pemegang saham selaras dengan peningkatan pendapatan syarikat.

22 June 2011

Terengganu hantar 12 guru sertai kursus Confratute di Amerika

Oleh: Aida Abd RahmanKerajaan negeri menaja 12 guru besar dan pengetua dari sekolah terpilih seluruh Terengganu bagi mengikuti Kursus `Confratute’ di University of Connecticut, Amerika Syarikat sebagai kesinambungan program memperkasakan bidang pendidikan yang dilaksanakan sejak 2008 lalu.

Program yang bermula 10 hingga 15 Julai ini melibatkan kos RM3,800 bagi setiap guru mengikuti kursus yang meliputi 60 tajuk perbincangan, termasuk teknik pengajaran dan pembelajaran kreatif serta menyeronokkan pelajar.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, guru yang mendapat pendedahan daripada kursus itu akan berkongsi ilmu itu dengan guru lain serta mengaplikasikannya untuk pelajar di sekolah masing-masing bagi meningkatkan prestasi pelajar terutama yang bakal menghadapi peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Sehingga kini, 72 guru dari seluruh negeri sudah mengikuti program itu sejak ia diperkenalkan empat tahun lalu.

“Selepas menamatkan kursus itu, guru berkenaan akan menjadi pelatih bagi melakukan penambahbaikan dalam pelajaran dan usaha Kerajaan Terengganu ke arah mencapai wawasan menjadikan Terengganu sebagai Negeri Anjung Ilmu serta merealisasikan program 201052,” katanya selepas mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, petang ini.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Pegawai Kewangan negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail.

Sementara itu, Menteri Besar turut berpuas hati dengan prestasi pencapaian murid seluruh negeri dalam Ujian Pengesanan (OTI) 2 bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini menunjukkan peningkatkan berbanding tahun lalu.

Pencapaian itu meningkat kepada 24.93 peratus pada tahun ini, berbanding tahun lalu mencatat 24.43 peratus.

Malah, beliau berharap pada peperiksaan OTI 3 akan terus mencatat peningkatan sekaligus mencapai sasaran keputusan UPSR yang terbaik seluruh negara buat kali ke-11 berturut-turut tahun depan.

“Daripada keputusan OTI 2 dan OTI 3 ini boleh kita tafsirkan sebagai peningkatan pencapaian dalam objektif kita untuk memastikan program 201052, iaitu 20 sebagai peratusan keseluruhan A untuk UPSR tahun depan menjadi kenyataan.

“Sebagaimana kita sedia maklum, pencapaian anak Terengganu dalam UPSR pada tahun ini adalah 15.4 peratus, manakala tahun lalu 15.3 peratus. Walaupun hanya 0.1 peratus meningkat, Terengganu menjadi satu-satunya negeri yang mencatat peningkatan berbanding negeri lain yang semuanya merosot kerana mendakwa soalan UPSR agak sukar,” katanya.

Beliau berharap penekanan dan tumpuan khusus diberikan kepada semua pelajar yang bakal berdepan dengan UPSR yang berbaki beberapa bulan lagi bagi memastikan sasaran prestasi keseluruhan peperiksaan itu mampu dicapai.

Keindahan Kuala Terengganu makin terserlah

Oleh: Kamarudin Mat AkibKeindahan Bandar Kuala Terengganu sebagai Bandaraya Warisan Pesisir Air akan lebih terserlah selepas beberapa projek yang dirancang kerajaan di pinggir Sungai Terengganu siap sepenuhnya tidak lama lagi.

Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Dato’ Adzlan Dagang, bekata antara projek yang dirancang ialah pembinaan semula Pasar Besar Kedai Payang dan Menara MBKT setinggi 30 tingkat yang berhampiran dengan muara Sungai Terengganu.

“Selain itu MBKT sedang menyiapkan projek Fasa I ‘water front’ di sepanjang Sungai Terengganu yang kini sebahagiannya sudah pun siap,” katanya pada majlis mesra media di Kelab Eksklusif MBKT di Batu Buruk, malam tadi.

Wakil pelbagai media cetak dan elektronik hadir pada majlis yang dirancang khusus bagi mengeratkan hubungan antara MBKT dan media.

Dato’ Adzlan berkata, rekabentuk Pasar Besar Kedai Payang yang baru sudah siap dan dikemukakan kepada kerajaan negeri untuk kelulusan.

“Pihak kami berharap kerajaan negeri meluluskan segera projek tersebut kerana ia mampu mengubah lanskap kawasan tersebut menjadi lebih menarik dan unik,” ujar beliau.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata Bandaraya Kuala Terengganu kini bukan lagi menjadi destinasi persinggahan pelancong dan pelawat seperti sebelum ini.

“Dulu pelancong singgah di Terengganu untuk berehat dan makan sebelum meneruskan perjalanan ke Kota Bharu Kelantan, begitu juga mereka dari Kelantan singgah di sini sebelum ke Kuantan atau Kuala Lumpur,” katanya.

Bagaimanapun, kini, pelancong datang ke Terengganu untuk pelbagai tujuan termasuk melancong dan mereka menginap beberapa hari di Bandar ini atau kawasan sekitar, sambil membeli-belah.

Justeru, katanya, bandar ini menjadi sesak sewaktu cuti sekolah atau cuti panjang pada hujung minggu kerana dibanjiri pelancong.

Sektor perikanan dapat perhatian pelabur

Oleh: Suriati Ali

Sektor perikanan di negeri ini terus mendapat perhatian pelbagai pihak termasuk enam pelabur dari luar Terengganu menyatakan minat mengusahakan projek ternakan ikan dalam sangkar di kawasan perairan laut.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri Haji Asha'ari Idris berkata kerajaan negeri setakat ini telah menerima permohonan dari keenam-enam pihak itu yang merupakan usaha sama syarikat Malaysia dan dari luar negara.

"Syarikat berkenaan berminat menjalankan penternakan ikan kerapu serta siakap dalam sangkar di kawasan perairan Marang dan Dungun," katanya .

Katanya, bagaimanapun kerajaan sedang membuat penilaian teliti sebelum meluluskan perkara itu kerana mereka memohon menjalankan projek itu di kawasan perairan pulau sedangkan ia merupakan kawasan taman laut yang dilindungi.

"Kawasan pulau boleh melindungi projek mereka dari musim tengkujuh atau lain-lain bencana...jadi kerajaan terpaksa meneliti dahulu cadangan itu," katanya.

Asha'ari berkata banyak projek ternakan ikan dalam sangkar telah dilaksanakan di negeri ini, tetapi projek ternakan ikan dalam sangkar di laut terbuka yang dicadangkan itu merupakan yang pertama di negeri ini.


KBS sedia RM900,000 bantuan bencana alam

Oleh: Esah AbdullahSeramai 72 keluarga dalam daerah Marang yang ditimpa bencana ribut Sabtu lalu menerima sumbangan berupa barangan keperluan harian serta wang tunai daripada Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

Sumbangan di bawah Misi Bantuan Pasca Bencana KBS telah disampaikan oleh Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kawasan Bukit Payong,Marang Zaidi Muda di Dewan Sivik, Bukit Payong, Marang petang semalam.

Hadir sama Timbalan Pengarah Cawangan Perhubungan Strategik KBS, Encik Ahmad Yusop Che Ros; Timbalan Pengarah Belia dan Sukan Terengganu, Encik Fauzi Ariffin dan Pengerusi Majlis Belia Negeri Terengganu, Mat Yusof Mat Ali.

“KBS memperuntukkan RM900,000 di bawah bantuan bencana dan sehingga ini RM300,000 telah dibelanjakan melalui 17 program misi bantuan di seluruh negara sejak mula diperkenalkan Oktober tahun lalu,” kata Encik Ahmad Yusof.

Katanya, melalui misi ini selain sumbangan bantuan makanan dan wang tunai, keluarga yang ditimpa bencana atau musibah akan turut dibantu melalui sumbangan tenaga sukarelawan seperti membaiki rumah rosak, memasak di tempat bencana dan membantu jika berlaku kemalangan atau kebakaran.

Menurut Ahmad Yusop, sehingga ini terdapat 15,000 sukarelawan bencana belia telah berdaftar di seluruh negara dan ianya diselaraskan oleh satu unit di bawah KBS bagi memudahkan penyelarasan dan bentuk bantuan disalurkan.

Katanya, setiap unit sukarelawan belia yang ditubuhkan itu membabitkan 50 hingga 200 belia bergantung kepada situasi di daerah dan negeri masing-masing.

Beberapa orang mangsa rebut ketika ditemui di majlis berkenaan mengucapkan berbanyak terima kasih kepada KBS menghulur bantuan dan turut berterima kasih kepada Ahli Dewan Undangan Negeri YB Haji Alias Abdullah yang menghulur bantuan segera termasuk atap dan sebagainya.
Bakat dan kebolehan anak istimewa dikagumi

OIeh: Suriati Ali

Masyarakat diminta tidak memandang negatif terhadap kebolehan dan kemampuan pelajar pendidikan khas berikutan mereka sudah mampu berdikari selepas mendapat pendiidikan dan asuhan dengan sempurna.

Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Pendidikan Khas, Sekolah Rendah Kebangsaan Bukit Payong, Encik Shuhaimi Ahmad, berkata dia bangga kerana Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) cukup mengambil cakna mengenai kebajikan dan pendidikan anak-anak istimewa.

Katanya,pelbagai program dan persembahan pentas dianjurkan semata-mata untuk mengetengahkan bakat terpendam pelajar pendidikan khas.

“Pendekatan itu mampu menguatkan keyakinan dan semangat mereka untuk berdepan dengan orang ramai walaupun menyedari diri kurang sempurna.

“Pelajar pendidikan khas sangat istimewa sifat dan kaletahnya kerana mampu membuatkan orang ramai terhibur dengan persembahan mereka sehingga kadang-kala lagu sedih bertukar ceria,” katanya.

Menurutnya, ibu bapa tidak perlu berasa rendah diri atau malu mempunyai anak istimewa kerana tanpa disedari mereka ini mempunyai pelbagai kelebihan lain.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada program Pentas Istimewa Pendidikan Khas 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (21 Jun).

Isteri Menteri Besar yang juga Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil rakyat Terengganu (Serikandi), To Puan Seri Hajah Norliza Mahmud sudi hadir merasmikan program.

Hadir sama, Timbalan Pengarah Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia, Encik Jalaludin Othman; Ketua Sektor Pendidikan Swasta dan Pendidikan Khas, Encik Ngah Bidin dan beberapa isteri Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri yang juga ahli Serikandi.

Program pertama kali dianjurkan Unit Pendidikan Khas JPNT itu mendapat pujian pelbagai pihak berikutan pelajar golongan itu mampu mempamerkan persembahan terbaik setanding dengan pelajar arus perdana.

Seramai 129 pelajar pendidikan khas membabitkan 14 sekolah menengah kebangsaan dan sekolah rendah di negeri ini mengadakan pelbagai persembahan pentas.

Antaranya termasuk drama muzikal, sajak, tarian, pentomin, silat, nyanyian, nasyid, tarian sewang dan dikir barat berisyarat.

Tenaga pengajar yang juga guru Sekolah Menengah Tembila Besut (Pendidikan Khas), Encik Rozaila Mat Ail, berkata dia bangga kerana anak didiknya mampu melakukan persembahan terbaik walaupun terdapat di antara mereka mengalami cacat penglihaan dan cacat pendengaran.

Katanya, bukan mudah untuk memujuk, mengasah dan menggilap bakat golongan anak istimewa ini kerana ia memerlukan perhatian serius dan komitmen yang cukup tinggi .

”Saya bersama 10 tenaga pengajar lain terpaksa mengambil masa selama tiga bulan iaitu bermula Mac lalu bagi mendapat keserasian dan berkeyakinan tinggi ketika berada di atas pentas.


Himpunan wanita di SMK Seri Nilam

Oleh; Esah Abdullah

Lebih 5,000 jentera dan pengundi wanita di kawasan Parlimen Kuala Terengganu akan dihimpunkan dalam Program Himpunan Mesra Wanita 1Malaysia di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Nilam, Wakaf Mempelam, pada 30 Jun depan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dijangka hadir untuk bertemu dengan jentera dan pengundi wanita dan seterusnya melancarkan program berkenaan.

Setiausaha Jawatankuasa Pelaksana Program, Puan Normala Said berkata, program berkenaan bertujuan menghimpunkan pengundi wanita dalam parlimen berkenaan sekali gus mendengar amanat pemimpin nombor satu negeri itu.

Katanya, bersempena dengan perhimpunan berkenaan pada sebelah pagi turut diadakan pertandingan Tilawah al-Quran Wanita Peringkat Negeri yang disertai lapan peserta dari lapan kawasan Parlimen seluruh negeri.

“Turut diadakan acara senamrobik, pertandingan masakan, derma darah, demontrasi mempertahankan diri daripada kejadian ragut serta cara pemakaian tudung dan solekan,” katanya kepada Teganukita.

Selain itu kumpulan wanita yang menghasilkan produk makanan, kraftangan dan sebagainya diberi peluang membuka gerai jualan sepanjang program berlangsung.

Menurut Puan Normala, program ini merupakan projek perintis di mana selepas ini akan dilaksanakan pula di Parlimen Besut, Setiu, Hulu Terengganu, Marang, Dungun dan Kemaman.

“Golongan wanita merupakan penyumbang kepada kemenangan parti Barisan Nasional (BN) dan kesetiaan mereka sukar digugat justeru pertemuan dengan Menteri Besar merupakan sesuatu yang amat dinantikan,” katanya.
Insentif RM800,000 untuk atlet Sukma Ke-13

Oleh: Aida Abd Rahman


Gambar fail.

Kerajaan negeri bakal mengagihkan insentif berupa wang tunai berjumlah kira-kira RM800,000 kepada semua atlet yang berjaya meraih pingat pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) Ke-13 Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Setiap pemenang pingat emas dalam acara individu ataupun berpasukan akan mendapat RM5,000, manakala pemenang pingat perak RM3,000, diikuti pemenang pingat gangsa akan menerima RM2,000 seorang dalam satu majlis khas yang dijangka berlangsung selepas Ramadan ini.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat, berkata seramai 66 atlet mendapat insentif RM5,000 seorang hasil pungutan pingat emas dalam temasya edisi ke-13 yang lalu.
“Walaupun kita meraih 30 pingat emas keseluruhan, atlet yang menerima insentif atas kemenangan itu meningkat sekali ganda berikutan pingat itu banyak dikumpul menerusi acara berpasukan berbanding acara individu.

“Apabila acara berpasukan melibatkan sehingga 20 pemain dan faktor itu yang menyebabkan jumlah insentif meningkat begitu banyak,” katanya ketika sidang media di majlis perjumpaan bersama pengurus pasukan dan jurulatih Sukma Ke-14 Pahang 2012, di Dewan Auditorium 1, Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Stadium Tertutup Gong Badak, Kuala Terengganu, semalam.

Turut hadir, Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Haji Zainal Abidin Hussin dan Timbalannya, Encik Ibni Amin Busu.

Dalam Sukma edisi ke-13 pada 2 hingga 12 Jun lalu, Terengganu meraih 30 pingat emas, lapan perak dan 12 gangsa untuk muncul juara keseluruhan dan mengekalkan kejuaraan itu buat kali ketiga berturut-turut dalam temasya itu sejak 2008.

Sementara itu, Kontinjen Terengganu mensasarkan 58 pingat emas menerusi penyertaan dalam 24 acara sukan yang menawarkan lebih 100 pingat emas, sekaligus berhasrat mengekalkan kejuaraan dalam temasya itu buat kali keempat berturut-turut.

Sehingga kini, Sukma Ke-14 Pahang 2012 dijangka mempertandingkan 18 sukan wajib seperti olahraga, menembak, pencak silat, tenpin boling dan skuasy, manakala lima sukan pilihan pula adalah tinju, golf, petanque, bola tampar dan ekuestrian.


21 June 2011

JPNT bijak atur program pendidikan khas

Oleh: Suriati AliUsaha murni Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu mengetengahkan bakat terpendam pelajar pendidikan khas untuk tatapan khalayak umum secara besar-besaran sewajarnya menjadi contoh kepada pelbagai pihak.

Bukan mudah untuk memujuk, mengasah dan menggilap bakat golongan itu kerana ia memerlukan perhatian serius dan komitmen tinggi oleh tenaga pengajar serta warga pendidik golongan tersebut.

Timbalan Pengarah Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia, Encik Jalaludin Othman, berkata pihaknya bangga kerana Terengganu mampu melakukan yang terbaik dalam merencana sistem pendidikan khas termasuk mengatur program dan membuat persembahan pentas.Katanya, dia mengakui bukan satu perkara mudah untuk melibatkan pelajar pendidikan khas terutama cacat penglihatan dan cacat pendengaran mengadakan persembahan pentas.

”Pelajar golongan ini mampu melakukan yang terbaik sama mereka dialiran perdana sekiranya pihak berkenaan bijak mendidik dan membimbing,” katanya ketika berucap sempena program Pentas Istimewa di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Isteri Menteri Besar yang juga Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil rakyat Terengganu, To Puan Seri Hajah Norliza Mahmud dan Ketua Sektor Pendidikan Swasta dan Pendidikan Khas, Encik Ngah Bidin.Seramai 129 pelajar pendidikan khas membabitkan 14 sekolah menengah kebangsaan dan sekolah rendah di negeri ini mengadakan pelbagai persembahan pentas.

Antaranya termasuk drama muzikal, sajak, tarian, pentomin, silat, nyanyian, nasyid, tarian sewang dan dikir barat berisyarat.


Terengganu sasar kekal juara Sukma kali keempat

Oleh: Aida Abd Rahman


Gambar fail.

Terengganu mensasarkan 58 pingat emas pada Sukan Malaysia (Sukma) Ke-14 Pahang tahun depan sebagai misi untuk mengekalkan kejuaraan dalam temasya itu buat kali keempat berturut-turut selepas meraihnya pada Sukma 2008 sehingga 2011 yang lalu.Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat, berkata kerajaan negeri tetap optimis mampu mencapai sasaran itu berdasarkan persiapan awal serta strategi yang diatur dengan Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) bersama setiap pengurusan pasukan dan jurulatih sukan masing-masing.

“Kita mengambil langkah awal dengan menyelaras dan memberi lebih fokus bagi melaksanakan program latihan yang lebih mantap menerusi dua fasa yang sudah digariskan.

“Strategi melalui beberapa fasa untuk memastikan kesinambugan kecemerlangan dalam Sukma melibatkan fasa pertama sedang berjalan yang dimulai sejak Januari hingga November ini, manakala fasa kedua bermula Disember ini hingga Jun depan,” katanya pada di majlis perjumpaan bersama pengurus pasukan dan jurulatih Sukma Ke-14 Pahang 2012, di Dewan Auditorium 1, Kompleks Sukan Negeri Terengganu, petang ini.

Turut hadir, Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Haji Zainal Abidin Hussin dan Timbalannya, Encik Ibni Amin Busu.

Sehingga kini, Sukma edisi ke-14 dijangka mempertandingkan 18 sukan wajib seperti olahraga, menembak, pencak silat, tenpin boling dan skuasy, manakala lima sukan pilihan pula adalah tinju, golf, petanque, bola tampar dan ekuestrian.

Sementara kontinjen Sukma Terengganu dijangka bakal menyertai 24 acara sukan yang menawarkan lebih 100 pingat emas.

YB Haji Rozi berkata, pihaknya tetap yakin acara lain, selain kanu, mendayung dan judo yang menjadi penguasaan Terengganu pada temasya Sukma lalu namun tidak dipertandingkan pada temasya Sukma tahun depan, masih mampu memberi kutipan emas buat kontinjen Terengganu.

“Sebenarnya acara sukan lain, negeri kita masih mempunyai atlet yang bersedia menghadapi saingan untuk mengutip pingat emas, bagaimanapun acara mereka tidak dipertandingkan dalam Sukma baru-baru ini.

“Kita lihat tahun depan kerana acara seperti lumba basikal, olahraga, taekwando, silat dan angkat berat masih mampu menghadiah pingat emas untuk Terengganu,” katanya lagi.

Beliau berkata, kerajaan negeri menerusi MSNT sudah mengenal pasti acara tertentu yang harus diberi penekanan khusus dan lebih agresif bagi mencapai hasrat dan sasaran pingat itu.Insan istimewa mampu lakukan yang terbaik

Oleh: Suriati AliIsteri Menteri Besar yang juga Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil rakyat Terengganu, To Puan Seri Hajah Norliza Mahmud memberitahu insan istimewa yang ada pada hari ini cukup membanggakan semua pihak kerana mampu melakukan pelbagai perkara seperti individu normal.

”Tidak pernah terfikir golongan ini mampu berjaya dengan cemerlang dalam bidang akademik, sukan dan kokurikulum di pelbagai universiti tempatan.

”Orang ramai terutama keluarga dan Ibu bapa diminta memberi peluang serta ruang yang seluas-luasnya supaya anak-anak istimewa ini mampu berdikari dan tidak berasa tersisih,” katanya.

Katanya, apa yang lebih penting mempastikan mereka mendapat pendidikan khas di beberapa sekolah terpilih di negeri ini.”Murid istimewa mempunyai potensi dan keunikannya tersendiri selepas dididik dan diasuh golongan ibu bapa dan guru.

”Sebagai insan normal, kita sewajarnya menabur bakti dan berbudi untuk murid pendidikan khas kerana perbuatan itu sangat mulia dan pastinya tersedia ganjaran pahala yang bukan sedikit,” katanya.Menurutnya, warga guru hendaklah bangkit segagah-gagahnya untuk berjuang, berkorban dengan budaya kerja prestasi tinggi dan integriti untuk melahirkan modal insan murid istimewa yang terbilang dan beriman menerusi pendidikan Negeri Anjung Ilmu.

“Ibu bapa pula jangan pinggirkan mereka dengan menganggap beban sebaliknya berilah kasih sayang yang sempurna kerana anak istimewa ini adalah anugerah Allah,” katanya.