Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

28 May 2011

Sekolah Maya diperluaskan ke sekolah menengah

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Hassan Harun

Kelas Maya yang diperkenalkan di sekolah rendah negeri ini akan diperluaskan pula di sekolah menengah seluruh negeri mulai tahun depan.

Buat permulaan, dua sekolah elit iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Lembah Bidong, Setiu dan Sekolah Menengah Kebangsaan Mak Lagam, Kemaman, dipilih sebagai projek perintis.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi & Sains dan Sumber Manusia Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman berkata, sekolah tersebut dijangka memulakan
Kelas Maya bagi pelajar tingkatan satu mulai Julai tahun ini.

Beliau berkata, pihaknya menyediakan peruntukan RM300,000 bagi membolehkan dua sekolah tersebut mengadakan pelbagai keperluan bagi membolehkan Kelas Maya diadakan.

“Kita akan menggunakan modul khas bagi Kelas Maya di sekolah menengah yang agak berbeza dengan Kelas Maya di sekolah rendah,” katanya kepada Teganukita semalam.

Menurutnya, selepas ini lebih banyak sekolah menengah akan memulakan Kelas Maya yang kini semakin terbukti banyak member manfaat kepada para pelajar.

Katanya, dengan memperluaskan Kelas Maya ke sekolah menengah kerajaan negeri berharap lebih ramai pelajar menjadi ‘celik’ IT.Umno Terengganu buat persiapan awal hadapi PRU13

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan

Umno Terengganu melakukan persiapan awal bagi memastikan jentera pilihan raya parti itu dan Barisan Nasional (BN) siap siaga menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 akan yang dijangka lebih sengit.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pada masa yang sama Program Turun Padang dan program mesra rakyat diadakan di seluruh negeri bagi mendekatkan pemimpin dengan rakyat.

“Umno dan BN mengamalkan pendekatan mendekati rakyat pada setiap masa, bukan tunggu musim pilihan raya baru nak dekat dengan rakyat dan umum macam-macam projek,” katanya ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin baru-baru ini yang meminta Umno lebih bersedia bagi menghadapi PRU13.

Sewaktu berucap merasmikan Mesuarat Perwakilan Umno Bahagian Kemaman baru-baru ini, Timbalan Perdana Menteri itu mengingatkan pemimpin dan ahli Umno bahawa PRU13 akan menjadi pilihan raya paling sengit dalam sejarah politik tanah air kerana pihak pembangkang akan bermati-matian mahu menjatuhkan kerajaan.

Menteri Besar berkata, Umno dan BN Terengganu telah melakukan segala-galanya untuk kesejahteraan rakyat tempatan meliputi semua bidang.

“Kita harap rakyat akan berterima kasih kepada kerajaan dan bersyukur dengan segala nikmat yang telah diberikan kepada mereka.

“Kerajaan juga berharap golongan muda menyokong kerajaan kerana kita telah menyediakan segala kemudahan dan keperluan mereka,” ujar beliau.27 May 2011

Dua DUN sedia 28 bas untuk penyokong Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Dua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) memutuskan untuk menyediakan sebanyak 28 buah bas bagi orang ramai ke Stadium Nasional Bukit Jalil, menyaksikan perlawanan akhir antara Terengganu dan Kelantan, 11 Jun ini.

Teganukita difahamkan beberapa DUN lain akan turut menyediakan perkhidmatan yang sama sebagai tanda penghargaan kepada pasukan Terengganu yang layak beraksi dalam perlawanan akhir setelah menumpaskan sebuah lagi pasukan jiran iaitu Pahang pada peringkat separuh akhir,

Sehingga ini, DUN Kijal mengesahkan menyediakan 15 buah bas manakala DUN Seberang Takir 13 buah bas bagi tujuan tersebut.

Mereka yang berminat mendapatkan perkhidmatan itu bolehlah berhubung dengan pejabat DUN berkenaan.32 Kelas Maya baru dikenalpasti

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kerajaan negeri sudah mengenal pasti 32 sekolah rendah di seluruh di negeri ini yang akan memulakan Kelas Maya, tidak lama lagi.

Pada masa ini Syarikat Top IT sedang mengadakan perbincangan dengan pihak pengurusan sekolah bagi memasang pelbagai keperluan di bidang Teknologi Komunikasi Maklumat (ICT) bagi membolehkan kelas tersebut dimulakan tidak lama lagi.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi & Sains dan Sumber Manusia Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman berkata, apabila sekolah tersebut memulakan Kelas Maya, bermakna terdapat 35 kelas seumpama itu di negeri Terengganu.

“Sebelum ini kita memilih tiga buah sekolah rendah sebagai projek perintis Kelas Maya dan didapati ia banyak memberi faedah kepada pelajar, khususnya bagi melahirkan murid yang celik IT,” katanya ketika ditemui semalam.

Berikutan itu, katanya, kerajaan negeri memutuskan untuk memperluaskan Kelas Maya ke seluruh negeri bagi membolehkan lebih ramai murid mendapat pendedahan awal di bidang ICT.

Bagi tujuan tersebut, setiap wakil rakyat diminta mengenal pasti sekolah di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing untuk mengadakan Kelas Maya.

“Kita harap semua sekolah yang dipilih akan memulakan kelas tersebut selewat-lewatnya pada bulan Julai depan,” ujar beliau.Bicara media jadi saluran baiki kepimpinan

Oleh: Aida Abd Rahman

Program Bicara Media anjuran Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom) merupakan antara medium tepat kepada pemimpin dan Ahli Jawatankuasa Mesyuarat Kerajaan Negeri mengenal pasti kelemahan kepimpinan masing-masing menerusi respon kumpulan pengamal media.

“Program anjuran Ukom amat bertepatan kerana kita mendapat `signal’ daripada kumpulan media, kadangkala kita merasakan apa yang kita lakukan betul semuanya, tetapi ada yang kita rasa baik kepada diri kita dan mungkin tidak sampai kepada masyarakat serta rakyat,” kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera, di majlis Bicara Media, di Hotel Tanjong Vista, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Dato' Mohamed merupakan pemimpin kelima yang dijemput sebagai tetamu khas sempena program bual bicara bersama pengamal media yang dilaksanakan secara bulanan inisiatif pejabat Ukom.

Dalam program sama sebelum ini, tetamu khas termasuk Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato' Tengku Putera Tengku Awang, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman serta Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, YB Yahya Khatib Mohamad.

Dato’ Mohamed berkata, pertemuan dua hala secara terus antara pemimpin dan kumpulan media di majlis itu sedikit sebanyak mampu memberi input berguna kepada kedua-dua pihak melalui perkongsian pandangan, idea dan juga persoalan yang diajukan pihak media.

Katanya, pandangan golongan media amat penting kerana kumpulan ini merupakan pihak yang sentiasa turun ke bawah untuk mengupas pelbagai isu yang terdapat dalam masyarakat sebagai bahan untuk siaran media masing-masing.

“Segala pandangan dan isu itu boleh kita guna pakai dan perhalusi demi memperbaiki kelemahan serta indikator bagi memajukan bidang yang diterajui,”katanya lagi.

Sebagaimana portfolio lain, menurut Dato’ Mohamed, portfolionya turut menyusun hala tuju untuk tempoh lima tahun bermula 2008.

“Beberapa projek teras yang kita susun termasuk `membandarkan’ luar bandar sebagai tambahan terhadap apa yang dilaksanakan Kerajaan Pusat sebab menjadi tanggungjawab utama Kerajaan Pusat membangunkan luar bandar melalui pembangunan dan program luar bandar seperti klinik desa, jalan dan elektrik 24 jam.

“Kerajaan negeri memperuntukkan kira-kira RM25 juta setiap tahun untuk membangunkan bandar melalui peruntukan membina empat hingga lapan blok bangunan komersial dua tingkat di kawasan yang baru membangun sejak dua tahun lalu,” katanya.

Beliau berkata, usaha itu memberi peluang kepada usahawan luar bandar untuk memulakan perniagaan sekaligus membangunkan kawasan luar bandar dengan pertumbuhan pusat perniagaan baru yang menepati perkembangan semasa dan tidak lagi menggunakan konsep gerai sebagaimana dilakukan kerajaan sebelum ini.

Menurutnya,sektor peruncitan juga menjadi tumpuan utama dan atas faktor itu, pihaknya mewujudkan T-Shoppe, rangkaian kedai 24 jam sebagai usaha memasarkan produk tempatan. Sehingga kini, sebanyak 18 cawangan kedai itu beroperasi di seluruh Terengganu termasuk empat lagi di Kedah, Ampang dan Melaka.Pertimbang gaji baru untuk guru MRSM

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan digesa supaya mempertimbangkan kenaikan pangkat dan skim gaji baru bagi guru di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) seluruh negara.

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara), Dato’ Seri Haji Idris Jusoh, berkata pertimbangan itu bagi memastikan gaji guru Mara selaras dengan pengumuman Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini mengenai kenaikan pangkat mengikut kaedah baru kepada golongan guru.
“Perkara itu antara beberapa isu yang perlu diambil perhatian oleh kerajaan.Sehubungan itu Mara akan mengadakan perbincangan dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dalam tempoh terdekat bagi menyelesaikannya.

"Guru MRSM juga mempunyai taraf yang sama dengan guru di kementerian dan tidak ada sebab guru-guru Mara tidak mendapat taraf kenaikan gaji yang sama," katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Badan Pemuafakatan Pendidikan MARA (Muafakat) ke-7 di Maktab Rendah Sains Mara Kuala Terengganu, semalam.

Dato’ Seri Haji Idris berkata, guru di MRSM juga memberi sumbangan yang besar terhadap perkembangan pendidikan negara sellain mendidik anak bangsa sehingga mampu melahirkan ramai tengaa professional dan mereka wajar menikmati faedah sama atas jasa yang diberikan.

"Kita akan memperjuangkan nasib guru di MRSM kerana mereka juga melakukan kerja yang sama dan kita tidak mahu guru MRSM dianaktirikan," katanya

Pada masa ini, lebih 3,000 orang guru sedang berkhidmat di 45 buah MRSM di seluruh negara.

26 May 2011

Haji Abdullah Tokoh Guru Terengganu

Oleh; Esah Abdullah


Menteri Besar menyampaikan hadiah kepada Tokoh Guru, Abdullah Ali pada Sambutan Hari Guru Peringkat Negeri, di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Dungun. - Foto: Zulkipli Putra.

Usaha yang tidak mengenal jemu serta pengorbanan yang tidak pernah mengharap balasan sebaliknya menjadikannya sebagai tanggung jawab ‘wajib’ untuk mendidik anak bangsa supaya menjadi insan berguna kepada agama dan negara akhirnya membuahkan hasil yang tidak pernah termimpi olehnya.

“Saya tidak pernah mengharapkan anugerah atau penghargaan, tapi apa yang saya buat adalah untuk melihat generasi pelapis penuh ilmu didada,” kata Haji Abdullah Ali, Tokoh Guru Terengganu 2011.
Beliau yang dilahirkan 59 tahun lalu di Kampung Nyior, Paka, Dungun, Terengganu, lulusan Ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan memulakan tugas sebagai pendidik pada 1976 di Sekolah Menengah Tengku Hussin, Johor.

Sepanjang tempoh 32 tahun bergelumang dalam bidang pendidikan dan pernah ditugaskan ke beberapa Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) antaranya, SMK Tengku Ampuan Intan, Dungun, SMK Pulau Serai, Dungun dan lain-lain lagi.

Haji Abdullah telah bersara dalam bidang perguruan pada 22 April 2008 dan kini bergiat aktif dalam kerja-kerja kebajikan dan memegang beberapa jawatan di tempat kelahirannya seperti Pengerusi jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga (KRT) dan Ketua UMNO cawangan.

Dengan anugerah berkenaan, beliau membawa pulang wang tunai RM5,000, senaskah al-Quran dan sepersalinan pakaian.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said telah menyampaikan hadiah bersempena sambutan Hari Guru Peringkat Negeri yang berlangsung di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Dungun hari ini.

Turut menerima Anugerah Guru Berjasa ialah Haji Abdul Rahim Long, Jalan Pasir Panjang, Kuala Terengganu; Cheah Ah Tee @ Shieh Soon Yen, Wisma Tenang Kuala Terengganu dan Joachim A/L Joseph Masilamany dari Taman Permint Jaya, Chendering.
Jasa guru tidak ternilai dengan wang ringgit

Oleh: Esah AbdullahKerajaan negeri akan menaja 110 orang guru Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) dan Sekolah Kebangsaaan (SK) membuat lawatan ke luar negara bermula Ogos depan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, jasa guru tidak ternilai dengan wang ringgit dan sebagai menghargai jasa mereka yang mendidik anak bangsa hingga mencapai kejayaan sekaligus mengharumkan nama negeri.

‘Daripada jumlah berkenaan , 50 orang guru besar SK yang cemerlang dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) akan dibawa melawat ke Korea pada cuti sekolah Ogos ini dan meninjau kelas maya yang ada di negara berkenaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Hari Guru Peringkat Negeri, di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Dungun hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman; Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Haji Za'abar Mohd Adib; Pengerusi Yayasan Pelajaran Mara, Datuk Rosli Mat Hasan dan Pengarah Pelajaran Terengganu, Encik Razali Daud.

“Manakala 60 orang lagi terdiri pengetua SMK yang cemerlang dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) (30) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) (30) akan dibawa melawat ke Perth, Australia,” katanya.Menurut Menteri Besar, ini merupakan tahun ketiga kerajaan menaja lawatan guru-guru keluar negara di mana tahun lalu seramai 30 orang tapi tahun ini tambah 20 orang lagi memandangkan kita dah 10 tahun berturut menjadi negeri terbaik dalam keputusan peperiksaan itu.

Dato’ Seri Haji Ahmad juga memberitahu, seramai 10 orang guru cemerlang akan dibawa menunai umrah melalui penerbangan terus dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) ke Madinah yang akan berlepas pada 27 Julai nanti.

“Pemilihan calun guru cemerlang akan diserah kepada Jabatan Pelajaran negeri bagi menentukan guru mana yang paling layak menerima anugerah ini,” katanya.

Sementara itu katanya, seramai 3,500 orang guru Tahun Enam akan mula menerima pemberian komputer riba bermula akhir Jun ini.

“Kerajaan membelanjakan RM3 juta untuk tujuan berkenaan dalam usaha melestarikan pendidikan terbilang dan terus unggul di negeri ini,” katanya.

Bersempena dengan majlis berkenaan, Menteri Besar turut melancarkan dua buah buku berjudul ‘Janji ‘ dan Jejak Razali – Wira dan Tokoh Pendidik’ hasil karya Haji Mohamad Jusoh.

ITC-TATiUC sedia pusat seminar eksklusif

Oleh : Aida Abd Rahman


Kemudahan di Pusat Latihan Antarabangsa (ITC), Teluk Kalong yang turut berfungsi sebagai kampus kedua TATiUC. - Foto: Zulkipli Putra.

Kolej Universiti Tati (TATiUC) bukan hanya berperanan sebagai sebuah institusi pengajian kemahiran yang ulung di negara ini, malah turut menyediakan kemudahan pusat penganjuran seminar yang eksklusif untuk orang ramai.

Kemudahan di Pusat Latihan Antarabangsa (ITC), Teluk Kalong yang turut berfungsi sebagai kampus kedua TATiUC, terletak dalam jarak kira-kira dua kilometer sahaja dari kampus induk TATiUC di Teluk Kalong.
Timbalan Rektor Hal Ehwal Korporat TATiUC, Haji Zulkifli Mohamad, berkata ITC sebelum ini dikenali sebagai kompleks Pusat Pupuk Semangat menyediakan 200 bilik penginapan berkonsepkan hotel serta kemudahan yang kondusif seperti bilik seminar dan dewan besar.

“Sebanyak 200 bilik hotel disediakan. Selain itu, dalam usaha meningkatkan kemudahan penginapan, kerja membaik pulih kuaters kediaman dan banglo yang yang berkonsepkan dorm juga dilaksanakan,” katanya ketika ditemui di ITC-TATiUC, Kemaman, baru-baru ini.Haji Zulkifli berkata, lokasi ITC yang strategik dengan panorama yang indah berhampiran Pantai Teluk Kalong turut menjadi faktor yang mampu mencetus keselesaan kepada peserta seminar yang menginap di pusat latihan itu.

“TATiUC cukup beruntung kerana Kerajaan Terengganu menyerahkan ITC secara percuma dan kini kami hanya menanggung kos pengubahsuaian, pemuliharaan serta kerja penyelenggaraan bagi memastikan ia sesuai sebagai tempat bagi menganjurkan `retreat’, seminar dan sebarang perhimpunan.

“Bukan sahaja institusi pengajian tinggi, syarikat juga boleh melaksanakan aktiviti mereka di sini. Bagaimanapun, permintaan dan tempahan bergantung kepada jadual berikutan banyak permintaan yang kami terima daripada pelbagai pihak,” katanya lagi.

Menurutnya, pihak pengurusan TATiUC mengenakan kadar caj yang berpatutan kepada pelanggan bagi menampung kos elektrik, air dan kerja penyelenggaraan.

Dalam pada itu, beliau berkata Bahagian Korporat TATiUC diwujudkan dalam usaha memastikan hala tuju strategik untuk menjadikan institusi pengajian itu sebagai universiti penuh pada 2015 akan terlaksana.

Selain itu, TATiUC juga melaksanakan tanggungjawab sosial dengan masyarakat sekitar bagi memastikan peranan pusat pengajian itu tidak hanya tertumpu kepada aspek pendidikan semata-mata.
KKM prihatin terhadap keperluan pesakit

Oleh: Suriati Ali

Penjawat awam merupakan perantara terbaik dalam menyampaikan perkhidmatan kerajaan kepada masyarakat khususnya berkaitan kesihatan, selaras dengan Pelan Hala Tuju Program Tranformasi Kerajaan (GTP).

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Dato’ Dr Hasan Abdul Rahman, berkata pembudayaan slogan “Kami Sedia Membantu” membuktikan kakitangan KKM prihatin terhadap keperluan dan keinginan pesakit yang memerlukan rawatan dan penjagaan kesihatan.

“Meskipun menghadapi pelbagai cabaran dan kekangan, KKM berjaya melaksanakan pelbagai program dan aktiviti semata-mata untuk meningkatkan tahap kesihatan penduduk setanding dengan negara,” katanya ketika berucap di Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) dan Jasamu Dikenang peringkat Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT), di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu.

Hadir sama di majlis yang diserikan persembahan koir, Pengarah JKNT, Dr Nordiyanah Hassan dan beberapa pegawai perubatan.

Seramai 806 kakitangan termasuk 134 pesara JKNT menerima APC berazam meningkatkan lagi produktiviti dan kreativiti kerjaya semata-mata untuk kepentingan masyarakat dan jabatan.

Dato’ Hassan turut memberitahu, kecemerlangan tidak akan tercapai tanpa integriti dan amalan nilai-nilai murni.

“Kecekapan melaksanakan tugas tanpa penghayatan nilai-nilai murni dan integriti akan mendedahkan perkhidmatan kepada gejala rasuah dan keruntuhan moral. Akhirnya akan diterjemahkan kepada mutu penyampaian yang mementingkan imbuhan, ketidak-adilan dan sebagainya”.

“Penghayatan nilai-nilai murni dapat menjadi benteng dan kawalan terhadap kerakusan hawa nafsu yang memudaratkan seseorang penjawat awam,” katanya.

Katanya, menjadi harapan KKM agar budaya kerja cemerlang dapat terus dipupuk dan dihayati di kalangan pejawat JKNT.

“Saya juga ingin menegaskan, bahawa penerapan budaya korporat KKM antara lain mementingkan semangat kerja berpasukan, penyayang dan profesionalisme perlu dipertingkatkan agar budaya kerja cemerlang menjadi suatu realiti secara berterusan.

“Kecemerlangan perkhidmatan yang ditunjukkan akan berterusan dan menjadi contoh kepada penjawat awam lain untuk terus memberi perkhidmatan yang terbaik ke arah mewujudkan perkhidmatan kesihatan yang berkualiti,” katanya.


Penerima APC berazam untuk kekal cemerlang

Oleh: Suriati Ali

“Anugerah yang diterima ini, menjadi pembakar semangat untuk terus cemerlang menabur bakti kepada pesakit walaupun kadang kala tidak cukup tidur kerana terpaksa berjaga malam.

“Saya tidak menghiraukan rasa penat dan letih, kerana mengetahui pesakit lebih memerlukan perhatian terutama ketika berada dalam keadaan kecemasan,” kata penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC), Puan Suhaida Yusnita Mohd Asri dari Hospital Setiu.

Beliau berkata demikian ketika hadir di majlis APC dan Jasamu Dikenang Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JNKT), di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu.

Seramai 806 kakitangan termasuk 134 pesara JKNT menerima APC dalam majlis yang dirasmikan Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia, Dato’ Dr Hasan Abdul Rahman.

Pegawai Dietetik, Lua Lee Yen yang turut menerima APC, berkata dia akan meningkatkan lagi produktiviti dan kreativiti kerjaya yang diceburi sekarang semata-mata untuk kepentingan masyarakat dan JKNT.

“Terima kasih kepada pimpinan JKNT kerana mempercayai dan menghargai sumbangan selama lapan tahun berkhidmat di bahagian pengurusan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ),” katanya.

Penerima Anugerah Jasamu Dikenang, Encik Ruslan Mohd, berkata dia cukup terharu untuk meninggalkan kerjaya ini kerana sudah sebati dengan jiwanya.
“Selama 36 tahun berkhidmat sebagai pembantu kesihatan awam pelbagai cabaran dan pengalaman manis di tempuh.

“Saya mengharapkan rakan setugas yang masih berkhidmat supaya terus kekal cemerlang dalam kerjaya masing-masing ” katanya yang akan bersara pada Ogos ini.


Bersatu mengekalkan jenama ulung kerajaan

Oleh; Esah Abdullah

Penjawat awam hari ini memikul satu jenama yang cukup besar sebagai jentera kerajaan dan bagi mengekalkan brand yang ulung ini semua perlu bersatu dan berkerjasama tanpa mengira jawatan yang dipegang.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, konsep bersatu bukan saja diamalkan dalam perkhidmatan awam negeri malah selaras dengan konsep gagasan Satu Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri.

“Tidak ada gunanya kita tinggal sebumbung kalau satu kumpulan bergerak ke hulu dan satu lagi menghala ke hilir,” katanya ketika berucap di majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2011 di Wisma Darul Iman.

Katanya, dua perkara utama yang perlu diambil perhatian adalah mengenai best practices yang perlu diteruskan dan yang kedua apa yang perlu kita perbaiki melalui penambahbaikan secara berterusan.

Menurutnya, dalam melaksanakan penambahbaikan, semua perlu melihat kepada sudut ‘life cycle costing’ sebagai satu teknik pendekatan berstruktur yang memberi tumpuan kepada elemen kos secara holistik supaya satu-satu produk atau perkhidmatan dapat digunakan secara optimum melalui perancangan, pelaksanaan dan penyenggaraan yang berkesan.

“Isu membabitkan penggunaan teknologi yang bersesuaian, penambahbaikan aspek keselamatan dan penggunaan tenaga lebih efisien juga perlu diberi perhatian serius,” katanya..

Beliau mengakui, setiap organisasi mempunyai kelemahan dan kekuatan tersendiri dan melalui pendekatan ini, kerajaan dapat menjimatkan wang rakyat dalam tempoh jangka masa yang panjang.

Katanya, apabila berjaya melakukan satu perkara yang baik sudah pasti pujian akan datang sebaliknya apabila sesuatu yang kurang senang berlaku pasti akan menerima kritikan dan tohmahan keras.

“Bagi saya itu adalah satu lumrah kehidupan dan disinilah sebenarnya cabaran kepada pentadbiran negeri untuk menitik-beratkan bekerja sebagai satu pasukan, berusaha untuk mencari mekanisme yang terbaik di meja perbincangan tanpa menuding kesalahan sesama sendiri.,” katanya.
Terengganu baham Pahang, T-Team malukan Kelantan

Oleh: Aida Abd Rahman

Sebagaimana ramalan, Terengganu berjaya menumbangkan Pahang dengan amukan jaringan 5-0, di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu, malam tadi.

Kemenangan besar itu turut membawa anak didik Irfan Bakti Abu Salim untuk memintas Kelantan dan mengambil alih kedudukan tangga teratas Liga Super.Manakala `adik’ Terengganu, T-Team pula mengejutkan Kelantan di hadapan penyokong The Red Warriors’.

Terengganu yang turun dengan misi untuk mengatasi kelebihan jaringan Kelantan, berjaya mencipta jaringan awal menerusi Ashaari Samsuddin (minit ke-14), sebelum Abd Hadi Yahya muncul wira yang mencatat hatrik pada minit ke-20, 53 dan 56.

Gol terakhir yang melengkapkan kemenangan pasukan Penyu dijaringkan penyerang, Abdul Manaf Mamat (minit ke-71) sekaligus melengkapkan kemenangan Terengganu yang bakal berdepan Kedah pula pada Sabtu ini.

Sementara T-Team mengutip tiga mata berharga dan ternyata misi membalas dendam yang diuar-uarkan skuad kendalian M. Karathu tidak berhasil.

T-Team pulang ceria dengan kemenangan tipis 2-1, yang hadir menerusi Indra Putra Mahyuddin, dalam persaingan di Stadium Sultan Mohamad Ke-IV, Kota Bharu.
Kerajaan sedia program tingkat pelancongan Pulau Perhentian

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Rakyat memberi reaksi yang positif dasar turun padang yang diamalkan pemimpin Barisan Nasional dan ia akan diteruskan bagi kebaikan rakyat. - YAB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said

Kerajaan negeri sedang merangka satu program khusus bagi meningkatkan industri pelancongan di Pulau Perhentian, sekaligus membantu meningkatkan pendapatan penduduk di pulau ini.

“Saya akan umumkan program tersebut semasa membentangkan Bajet 2012 tidak lama lagi,” kata Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said, sewaktu berucap pada majlis Jamuan Rakyat di Pulau Perhentian, malam ini.

Beliau berkata, cadangan pembangunan di pulau ini selaras dengan hasrat Kerajaan Terengganu untuk meningkatkan bidang pelancongan di negeri ini.

Bercakap pada sidang media selepas majlis itu, beliau berkata amalan kerajaan negeri sekarang ini ialah turun padang dan mengenal pasti projek-projek yang diperlukan rakyat bagi menaiktaraf hidup dan ekonomi mereka.

“Kita akan umumkan projek untuk rakyat semasa program turun padang secara berterusan bukan tunggu plihan raya baru nak umum projek,” ujar beliau.

Beliau berkata, rakyat memberi reaksi yang positif dasar turun padang yang diamalkan pemimpin Barisan Nasional dan ia akan diteruskan bagi kebaikan rakyat.

Penduduk Pulau Perhentian dapat tiga projek

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Kerajaan meluluskan peruntukan RM300,000 bagi membolehkan bekalan air diambil dari kawasan mata air yang dikenali air berani oleh penduduk tempatan di pulau ini.

Lawatan kerja sehari Menteri Besar ke Pulau Perhentian memberi makna yang besar kepada penduduk pulau ini apabila mereka mendapat tiga projek sekaligus, bagi menaik taraf hidup mereka.

Sempena lawatan itu, Menteri Besar mengumumkan kerajaan negeri bersetuju membina rumah pangsa empat tingkat mengandungi 150 unit bagi memberi kediaman lebih selesa kepada penduduk pulau ini.

Beliau berkata, kawasan tanah seluas lima setengah ekar sudah dikenal pasti bagi tujuan tersebut dan pembinaannya akan dilakukan secepat mungkin.

“Pada masa ini ada penduduk di pulau ini terpaksa berkongsi rumah antara tiga dan empat keluarga bagi sebuah rumah dan ini sudah tentu menimbulkan rasa kurang selesa kepada mereka,” katanya pada sidang media selepas menghadiri jamuan rakyat di pulau ini, malam ini.

Hadir sama Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Hal Ehwal Pengguna, YB Dr A.Rahman Mokhtar dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco).

Dato’ Ahmad turut meluluskan pembinaan sebuah gelanggang futsal berhampiran jeti ke Pulau Perhentian bagi kegunaan golongan belia bermain futsal.

“Saya juga meluluskan peruntukan RM300,000 bagi membolehkan bekalan air diambil dari kawasan mata air yang dikenali air berani oleh penduduk tempatan di pulau ini,” katanya.
25 May 2011

Cabaran Mount Berembun Green Challenge 2011

Oleh: Aida Abd RahmanKerajaan Terengganu dengan kerjasama Persatuan Kembara Negara (PKN) menganjurkan `Mount Berembun Green Challenge 2011’ yang menawarkan hadiah wang tunai keseluruhan berjumlah RM19,700 kepada peserta.

Pertandingan julung kali dianjurkan itu bakal bermula di Hutan Lipur Air Terjun Chemerong pada 15 dan 16 Julai ini.
Dengan ketinggian 1,108 meter, Gunung Berembun yang terletak di kawasan Hutan Lipur Sungai Chemerong dalam Hutan Simpan Pasir Raja, Dungun turut mempunyai air terjun tertinggi di Asia Tenggara setinggi 305 meter.

Secara teknikalnya, pertandingan lasak ini memerlukan peserta mengharungi larian bermula dari Air Terjun Chemerong ke `check point’ yang ditetapkan penganjur mengikut kategori yang terbahagi kepada tiga, iaitu terbuka lelaki/wanita (18 tahun ke atas), terbuka veteran lelaki (45 tahun ke atas) dan tertutup Terengganu lelaki/wanita (13 tahun ke atas).

Sementara itu, yuran penyertaan bagi kategori lelaki/wanita terbuka RM60, veteran lelaki terbuka RM 40 dan tertutup Terengganu lelaki/wanita pula RM30.

Pada masa yang sama, pelbagai acara sampingan diadakan bagi memeriahkan pertandingan termasuk pameran dan jualan, cabaran fotografi, lawatan kembara bersama media, sukan rakyat, acara` flying fox, abserling, rope challenge’, selain pertandingan mewarna dan juga cabutan bertuah.

Sesiapa yang berminat menyertai larian ini boleh mendapatkan borang penyertaan menerusi laman web www.kembaranegara.net

Semua borang perlu diserahkan bersama yuran penyertaan dan bayaran boleh dibuat secara tunai, wang pos atau cek menggunakan nama PERSATUAN KEMBARA NEGARA selewat-lewatnya tujuh hari sebelum tarikh pertandingan berlangsung, iaitu pada 8 Julai 2011.

Sebarang keterangan lanjut hubungi sekretariat `Mount Berembun Green Challenge’ menerusi alamat:

Persatuan Kembara Negara
Taman Tasik Cempaka
Bandar Baru Bangi
43650 Selangor

Tel : 03 889263708/ Fax: 03 89262708

Muhammad Rafi : 012 3715412
Afnal : 012 2022644
Mohd Arif : 012 9397170
Marina : 017 6253646

Terima kasihlah kepada kerajaan – isteri MB

Oleh: Kamarudin Mat AkibPenduduk Pulau Perhentian perlu berterima kasih kepada kerajaan kerana mereka mendapat pelbagai kemudahan walaupun tinggal jauh dari tanah besar.

Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud,berkata mereka amat beruntung kerana kerajaan negeri sentiasa mengambil berat dan cakna terhadap kebajikan penduduk, terutama golongan susah.

“Saya minta kepada penduduk kampong dan persatuan bukan kerajaan, jika ada masalah jumpalah JKKK bagi mendapat bantuan,” katanya pada majlis pertemuan dengan golongan wanita penduduk Pulau Perhentian di pulau ini, petang ini.

Turut hadir isteri-isteri Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) Negeri Terengganu.
Sebelum itu, beliau menyaksikanpertandingan memasak makanan tradisional dan masakan special serta pertandingan gubahan bunga.

Beliau turut menyampaikan hadiah kepada para pemenang pertandingan tersebut.
To’ Puan Seri Norliza kemudiannya turut melawat warga emas di Kampung Pulau Perhentian yang uzur dan menyampaikan sumbangan.

MB hadir mesyuarat Exco di Pulau PerhentianMenteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) akan menghadiri mesyuarat Exco di Pulau Perhentian petang ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan beberapa pegawai kanan kerajaan.

Dato’ Seri Haji Ahmad dan barisan Exco akan menghadiri program Pemimpin Bersama Rakyat di Pulau Perhentian pada sebelah malam.Tinjauan Teganukita mendapati persiapan peringkat akhir sedang rancak dilakukan penduduk pulau ini bagi menyambut kehadiran Menteri Besar dan rombongan pada sebelah malam.

Rombongan media tempatan turut dibawa ke pulau ini bagi membuat liputan program berkenaan.TDM Berhad catat keuntungan

Oleh: Suriati Ali


Ketua Pegawai Eksekutif TDM Berhad, Encik Badrul Hisham Mahari.

TDM Berhad syarikat pegangan pelaburan milik kerajaan negeri mencatatkan lonjakan keuntungan sebelum cukai sebanyak 67 peratus kepada RM129.2 juta untuk tahun 2010 berbanding RM77.5 juta tahun sebelumnya.

Ia seiring dengan peningkatan pendapatan kumpulan sebanyak 25 peratus daripada RM335.6 juta kepada RM420.4 juta, hasil daripada peningkatan pengeluaran di bahagian peladangan serta prestasi bahagian penjagaan kesihatan.

Ketua Pegawai Eksekutif TDM Berhad, Badrul Hisham Mahari berkata, bahagian peladangan mencatat keuntungan sebelum cukai berjumlah RM119.5 juta, iaitu peningkatan sebanyak 73 peratus.

''Bahagian penjagaan kesihatan pula telah mencatatkan kenaikan 47 peratus keuntungan sebelum cukai berjumlah RM11.2 juta," katanya,

Perolehan bagi suku tahun pertama tahun ini turut memperlihatkan prestasi kukuh dengan peningkatan 18 peratus kepada RM105.8 juta manakala keuntungan sebelum cukai bertambah 42 peratus kepada RM38.2 juta berbanding tempoh sama tahun lalu.

TDM kini mengendalikan 12 ladang kelapa sawit di negara ini dengan jumlah keluasan 33,284 hektar dan pertumbuhan masa depan dijangka datang daripada perkembangan perniagaan di Kalimantan, Indonesia.

''Kami yakin pelaburan di Kalimantan merupakan satu strategi yang tepat, ia membolehkan kami memperluaskan perniagaan teras dan sejumlah RM44 juta telah dibelanjakan," katanya.

Menurut beliau, selain meningkatkan bank tanah dan memastikan kemampuan pertumbuhan bahagian peladangan, ia menawarkan potensi hasil yang lebih baik berdasarkan keadaan tanah yang lebih subur, lebih mendatar dan edaran taburan hujan yang lebih tinggi.

''Sehingga kini, 25,000 hektar telah diperoleh daripada keseluruhan pakej 40,000 hektar tanah di Kalimantan dan TDM merancang untuk menyelesaikan kerja-kerja penanaman pokok bagi 20,000 hektar yang pertama dalam tempoh tiga tahun," ujarnya.

Katanya, bahagian penjagaan kesihatan terus kukuh sepanjang 2010 dengan peningkatan pendapatan sebanyak 19 peratus kepada RM78.0 juta dan kenaikan 47 peratus keuntungan sebelum cukai kepada RM11.2 juta.

Ia juga telah mencatatkan kenaikan sebanyak lima peratus bagi jumlah pesakit yang dirawat.

''Penjagaan kesihatan terus mencatat pendapatan dua angka iaitu 19 peratus manakala pertumbuhan keuntungan sebelum cukai naik sebanyak 47 peratus hasil daripada peningkatan jumlah pesakit dan juga aktiviti Bahagian Penjagaan Kesihatan," katanya.

Dengan catatan keuntungan pertama Hospital Pakar Kuala Terengganu sejak mula beroperasi pada 2006, ketiga-tiga hospital miliknya kini berjaya meraih keuntungan di samping mempertahankan keuntungan berterusan sejak 2007.


Lima anugerah bakal diumum sempena Sambutan Hari Guru

Oleh: Suriati Ali


Sambutan Hari Guru peringkat Negeri Terengganu 2011 akan diadakan di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Dungun esok (26 Mei). - Foto: Zulkipli Putra.

Kira-kira 1,500 guru dan pensyarah di Terengganu dijangka hadir sempena Sambutan Hari Guru Peringkat Negeri 2011, yang diadakan di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Dungun, esok (26 Mei).

Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Razali Daud, berkata sambutan kali ini cukup bermakna apabila bakal mengumumkan Anugerah Tokoh Guru dan Anugerah Guru Berjasa.

Katanya, anugerah lain termasuk, pensyarah cemerlang, Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) terbaik dan anugerah khas kepimpinan PIBG paling cemerlang.

“Apa yang istimewanya bagi tiga penerima Anugerah Guru Berjasa adalah mereka terdiri daripada pelbagai bangsa iaitu Melayu, India dan Cina. Guru terbabit dipilih berdasarkan aspek kepimpinan dan tauladan yang mulia selain memenuhi semangat 1Malaysia.

“JPNT yakin dengan adanya anugerah sedemikian, mendorong individu berkaitan lebih bersemangat mencurahkan keringat semata-mata untuk kepentingan anak-anak, Terengganu dan juga negara. ,” katanya ketika dihubungi pemberita Teganukita, hari ini (25 Mei).

Sempena sambutan bertemakan Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara, JPNT telah melaksanakan Program Memasyarakatkan Guru; Memasyarakatkan Murid yang melibatkan guru, pemimpin masyarakat, ibu bapa, ahli masyarakat dan murid secara serentak di seluruh negeri bermula 13 Mei lalu.

Aktiviti lain termasuk gotong royong membersihkan masjid dan tanah perkuburan Islam di mana melibatkan 22 masjid seluruh Terengganu.

Encik Razali berkata, dia berasa terharu dengan semangat juang dan pengorbanan gigih guru kerana telah berjaya meletakkan pendidikan Terengganu di mercu kejayaan.

“Hasil kejayaan demi kejayaan menerusi pendidikan, maka warga guru hari ini telah mendapat tempat di hati pemimpin, ibu bapa dan ahli masyarakat.

“Bersama-samalah kita mengangkat tinggi kecemerlangan pendidikan Terengganu dalam merealisasikan agenda Terengganu Negeri Anjung Ilmu,” katanya.

Encik Razali berkata, sebagai pendidik, kita perlu bersama-sama menghayati dan menyahut cabaran pendidikan masa kini dan akan datang dengan penuh syukur serta sabar dalam menunaikan amanah.Kekalkan momentum kecemerlangan

Oleh: Aida Abd Rahman

Semua pihak perlu mengenal pasti kekuatan dan kelemahan yang menyebabkan daerah Kemaman merosot teruk dalam prestasi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2010 berbanding kejayaan muncul antara daerah terbaik dalam peperiksaan awam itu dalam tempoh dua hingga tahun lalu.

Ketua Penolong Pengarah Sains Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Haji Muhamad Tawan, berkata semua pihak perlu memberi perhatian serius bagi mengekalkan momentum kejayaan itu pada tahun ini dan tahun akan datang.
“Sekurang-kurangnya program yang menghimpunkan pelajar yang berpotensi pada kali ini mampu menjadi landasan terbaik untuk menyuntik semangat pelajar menggandakan usaha dan mencapai kejayaan, seterusnya membaiki prestasi masing-masing.

“Pelajar boleh mencontohi dan menjadikan Menteri Besar sebagai idola melalui apa yang diserlahkan penganjur dan melihat apa kekuatan serta ciri yang ada pada Yang Amat Berhormat (Dato’ Seri Haji Ahmad),” kata beliau ketika berucap sempena pelancaran Majlis Idolaku, Impianku, anjuran Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Kemaman, di Dewan Sri Amar, Kemaman, kelmarin.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said melancarkan majlis itu. Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kemasek, Ir Rosli Othman dan Pegawai PPD Kemaman, Encik Zakaria Hussin.

Haji Muhamad berkata, satu kajian khusus perlu dilaksanakan oleh pengurusan sekolah, guru besar dan pihak terlibat bagi menyediakan wadah kecemerlangan pelajar dalam mencapai hasrat melestarikan bidang pendidikan di daerah itu.

“Pelbagai aktiviti dan program perlu dijana bagi membangunkan potensi dalam diri setiap pelajar dan program `idolaku, impianku’ ini umpamanya, haruslah diperhebatkan lagi ke peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) serta setiap sekolah supaya kesannya lebih besar kepada kumpulan sasar,” katanya lagi.

Beliau berkata, program juga bukan hanya memberi tumpuan untuk melihat kejayaan murid yang bakal berdepan dengan UPSR, malah diperluaskan kepada pelajar bakal menduduki Penilaian Menengah Rendah mahupun Sijil Pelajaran Malaysia.

Menurutnya, peluang dan ruang yang ada perlu disusuli dengan usaha tanpa jemu oleh semua pihak dan memastikan program `201052’ yang menjadi sasaran utama kerajaan negeri untuk memperkasakan bidang pelajaran di Terengganu mampu menjadi kenyataan.Transformasi perkhidmatan awam

Oleh: Esah Abdullah


Kita seharusnya mempunyai sikap mahu melakukan yang terbaik dalam melaksanakan kerja dan tanggungjawab yang diamanahkan dan kepuasan bekerja apabila usaha kita telah membawa kepada pencapaian.- YAB Dato’ Seri Haji Ahmad Said

Kecemerlangan diri dan organisasi mampu mempercepatkan lagi pembangunan negara mahupun negeri, terutamanya dengan usaha kerajaan sekarang untuk mentransformasikan perkhidmatan awam.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, proses transformasi perlu dilalui demi menyahut tuntutan global dan inisiatif perlu bermula dari sekarang jika tidak pasti akan ketinggalan.

”Kerajaan memperkenalkan pelbagai konsep seperti Penarafan Bintang (Star Rating) ke atas agensi-agensi kerajaan, 5S bagi meningkatkan kualiti persekitaran kerja, MS ISO 9001 bagi mendokumentasikan urusan kerja ke arah lebih sistematik,” katanya di majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2011, di Wisma Darul Iman.

Katanya, kerajaan akan terus berusaha mempertingkatkan mutu perkhidmatan awam selaras dengan gagasan Merakyatkan Pentadbiran Dan Pembangunan Terengganu serta 1Malaysia: Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan di peringkat nasional yang telah diperkenalkan.

“Kita seharusnya mempunyai sikap mahu melakukan yang terbaik dalam melaksanakan kerja dan tanggungjawab yang diamanahkan dan kepuasan bekerja apabila usaha kita telah membawa kepada pencapaian,” katanya.

Selain itu katanya, sikap jati diri yang tinggi serta sentiasa cintakan tanahair menjadi penghubung antara rakyat dan kerajaan yang berperanan besar bagi memastikan kejayaan dan keharmonian sesebuah negara.

Tambahnya, bukan mudah untuk melaksanakan sesuatu perancangan tanpa sokongan padu daripada semua penjawat awam di negeri ini justeru kerajaan dan rakyat saling memerlukan.

“Kerajaan secara asas adalah mekanisma kolektif rakyat bagi melaksanakan aspirasi yang tidak dapat dilakukan dengan berkesan secara bersendirian seperti memelihara keselamatan, memastikan kebajikan dan mencipta kemakmuran,” katanya.
Kerajaan perlukan kakitangan bijaksana dan berinovatif

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan memerlukan penjawat awam yang berilmu, berkemahiran, bijaksana dan berinovatif bagi membolehkan berperanan secara berkesan dalam melaksanakan strategi pembangunan yang digariskan secara berhemah.

Setiausaha Kerajaan Terengganu, Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, mereka perlu mempunyai mindset untuk membawa perubahan serta membentuk agenda dalam memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan.

“Rakyat merupakan pelanggan kepada perkhidmatan, lantaran itu kerajaan menaruh harapan tinggi kepada penjawat awam kerana rakyat memerlukan mereka yang boleh berfikir,” katanya ketika berucap di majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) peringkat negeri di Wisma Darul Iman semalam.

Katanya, kepuasan pelanggan perlu diutamakan supaya perkhidmatan awam terus relevan. Setiap kejayaan diukur menerusi penyampaian yang menepati kehendak dan cita rasa orang ramai selagi tidak melanggar garis panduan serta dasar yang diputuskan kerajaan.

“Marilah kita sama-sama menanam azam yang bersungguh-sungguh untuk meletakkan kecemerlangan sebagai keutamaan dalam setiap usaha yang dilakukan,” katanya.

Katanya, sebarang cabaran atau isu yang dihadapi hendakah di atasi melalui kaedah berfikir dan bertindak secara kreatif dan inovatif.

Dato’ Haji Mazlan berkata, pemahaman yang jelas terhadap matlamat yang hendak dicapai sangat penting justeru itu semuanya perlu bertindak sebagai satu pasukan.

Oleh itu katanya, semua ketua jabatan dan penjawat awam hendaklah sentiasa komited dalam memberi sumbangan dan khidmat bakti kepada kerajaan dan pentadbir negeri.
Promosi hasil reka cipta ke serata dunia

Oleh: Aida Abd Rahman

Persidangan Antarabangsa Sistem Automasi dan Robotik (ICORAS), Inovasi Kimia (ICCI) & Teknologi Pembuatan (ICAM) TATiUC 2011 selama dua hari yang berakhir semalam, memberi banyak kesan positif terhadap pembangunan dunia inovasi dan teknologi pembuatan negara.

Manfaat itu turut dikongsi peserta pameran dari kalangan pelajar sekolah, Institusi Pengajian Tinggi seluruh negara dan syarikat korporat yang mempromosikan perkhidmatan dan produk mereka kepada peserta persidangan dari seluruh dunia itu.
Seorang peserta pameran, Pembantu Promosi Tesdec, Dzulhairi Muda, berkata persidangan itu memberi peluang kepada pusat kemahirannya meluaskan publisiti dalam memperkenalkan kursus yang disediakan kepada lebih ramai kumpulan sasar terutama ahli akademik dari negara asing.

“Persidangan yang mengumpul ramai peserta asing ini antara program yang dapat mengembangkan lagi usaha Tesdec mempromosi pusat kemahiran kami ke serata dunia dan menarik minat bagi menjalinkan kerjasama dua hala dengan pusat pendidikan dari luar negara,”katanya.

Seorang guru koordinator kelab reka cipta Sekolah Menengah Kebangsaan Mak Lagam, Tun Othman Tun Abu Bakar, pula berbangga kerana produk hasil ciptaan pelajar sekolahnya berpeluang menyertai pameran sempena persidangan itu.

“Sekurang-kurangnya pameran ini mampu memberi pendedahan kepada pelajar bagaimana berinteraksi dengan orang ramai yang berminat mengetahui mengenai dua reka cipta kami yang sudah memenangi pertandingan peringkat antarabngsa baru-baru ini.

“Selain itu, pelajar juga mendapat pendedahan dan berkongsi pengalaman dengan peserta yang lain bagi meningkatkan lagi kualiti produk yang dihasilkan ini,” katanya yang menghasilkan `The Kinetic Charger’ dan `2 in 1 Solar-product’.

Seorang pelajar kelab reka cipta itu, Adibah Rumaisa Azmi, 14, seronok dapat menyertai pameran itu dan dia yang meminati bidang sains dan teknologi terutama dalam aspek mereka cipta produk yang mampu memberi manfaat kepada kepada umum mengakui teruja untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuan mengenai hasil reka cipta sekolahnya itu kepada orang ramai.

“Saya rasa seronok kerana banyak faedah kami dapat daripada pameran ini. Kalau boleh saya mahu bawa dan perkenalkan produk kami ke seluruh negara,” katanya lagi.

Program dua hari itu menghimpunkan 262 saintis, jurutera dan ahli akademik dari 16 negara seluruh dunia bagi membentangkan hasil kajian terkini dalam bidang kejuruteraan Mekatronik, Kejuruteraan Pembuatan dan kejuruteraan Kimia sempena persidangan julung kali anjuran TATiUC

24 May 2011

Risda wujud enam kampung teknologi

Oleh: Suriati Ali

Pekebun kecil getah di Terengganu mampu menikmati hasil pengeluaran getah secara purata sebanyak 1,550 kilogram (kg) setiap hektar tahun ini ekoran semakin ramai yang beralih kepada amalan pengurusan ladang yang baik.

Pengarah Risda negeri, Zakaria Mat Zin berkata, kejayaan itu adalah hasil daripada Kampung Teknologi yang diwujudkan Risda bagi mengembang dan memindahkan teknologi ke arah peningkatan produktiviti kebun serta diamalkan oleh pekebun kecil.

"Sasaran itu merupakan peningkatan lebih 140 kilogram berbanding tahun lalu dengan melibatkan 48,241 hektar yang diusahakan oleh 19,536 orang peserta di seluruh negeri, " katanya

Menurutya, Risda telah mewujudkan enam Kampung Teknologi di seluruh negeri iaitu Kampung La di Daerah Besut, Kampung Hulu Seladang (Setiu), Kampung Teris (Hulu Terengganu), Kampung Banggol Katong (Marang), Kampung Tok Kah (Dungun) dan Kampung Perasing Jaya (Kemaman).

Dengan kos pembinaan RM5,000 bagi setiap kampung katanya, 25 jenis teknologi berkaitan tanaman getah diperkenalkan bagi memberi peluang kepada mereka untuk mendapat input berguna dari pusat itu.

Melalui pusat itu juga katanya, pekebun kecil telah didedah dan dibimbing bagi memastikan mereka dapat mengamalkan teknologi yang bersesuaian dengan jenis tanah, umur dan baka tanaman mereka.Laksana dasar kerajaan dengan cekap dan amanah

Oleh: Esah Abdullah

Penjawat awam merupakan tunjang kepada kerajaan bagi melaksanakan semua dasar dan program yang telah diputuskan.

Setiausaha Kerajaan Terengganu, Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, wujudnya kakitangan yang cekap, amanah dan bertanggungjawab memberi kelebihan kepada kerajaan dalam menentukan hala tuju pembangunan negeri demi kesejahteraan rakyat.

“Untuk mencapai kemajuan serta kecemerlangan bukan satu proses mudah sebaliknya perlu dirancang dengan teliti, diurus dan dikawal dengan penuh tertib dan disiplin,” katanya di majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) peringkat negeri dan pelancaran buku Agenda Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan Terengganu di Wisma Darul Iman hari ini.

Majlis berkenaan telah di rasmikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said. Hadir sama Pengarah Pejabat Tanah dan Galian (PTG), Haji Tuan Mamat Tuan Ngah dan Ahli-Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri.

“Saya berharap semua penjawat awam menghargai kepercayaan yang diberikan dengan menggalas tanggungjawab penuh integriti serta menyokong pentadbiran negeri membawa tranformasi dalam perkhidmatan awam,” katanya.

Katanya, penjawat awam di negeri ini perlu berusaha untuk berada di hadapan dalam setiap tindakan serta mahir menilai keputusan kerajaan dan kehendak rakyat secara keseluruhannya.

“Setiap peringkat perkhidmatan awam perlu melaksanakan tugas dengan pantas, tepat dan berkesan dalam konteks menjayakan dasar dan agenda kerajaan khususnya dalam Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan,” katanya.

Datuk Bandar, Majlis Bandar Raya Kuala Terengganu (MBKT) Dato’ Haji Adzlan Mohd Dagang dan Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda adalah diantara 30 penjawat awam yang menerima APC tahun ini.

Seperti tahun lalu, seramai 30 orang penjawat awam pelbagai jabatan dan agensi terpilih menerima APC dan masing-masing menerima hadiah berupa wang tunai RM7,500 seorang beserta pakej menunaikan ibadat haji atau umrah (bagi yang telah menunaikan haji).

Dato’ Haji Mazlan seterusnya meminta penerima APC mengekalkan kecemerlangan dan menjadi penanda aras kepada penjawat awam lain disamping mewujudkan persaingan yang sihat untuk terus meningkatkan prestasi kerja masing-masing.
2,500 sertai Pra Jambori Malaysia di Kem Telaga Batin

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Seramai 2,500 orang akan menyertai Pra Jambori Malaysia Ke-12 yang akan diadakan di Kem Integriti Negeri Terengganu di Kem Telaga Batin, Seberang Takir, selama empat hari mulai 6 Jun ini.

Daripada jumlah itu, 2,000 orang merupakan pengakap dari seluruh negeri manakala 200 orang pemimpin pengakap dan 300 orang lagi pegawai yang menjadi urusetia program tersebut.

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata pelbagai aktiviti telah diatur pihak penganjur sepanjang program tersebut, termasuk aktiviti air di Pusat Rekreasi Tebing Tinggi dan aktiviti lasak di Kem Seri Pantai RAMD 18.

“Pra Jambori ini diadakan sebagai persediaan awal Terengganu untuk menjadi tuan rumah kepada Terengganu International Scout Jamboree 2011 pada akhir tahun ini melibatkan peserta dari luar negara,” katanya pada sidang media di Kem Telaga Batin, hari ini.

Beliau berkata, program ini akan dijadikan latihan kepada urusetia ke arah melakukan persiapan awal bagi menjadi tuan rumah jambori peringkat antarabangsa melibatkan 10,000 pengakap dari seluruh dunia.

“Pihak urusetia akan memperbaiki segala kelemahan yang berlaku sepanjang Pra Jambori ini dengan harapan Terengganu bakal menjadi antara tuan rumah yang terbaik,’ ujar beliau.

Beliau berkata, bagi jambori ini juga peserta akan dibawa melawat beberapa tempat menarik dan bersejarah di Terengganu melalui Program Jejak Warisan di mana antara lokasinya ialah Muzium Negeri dan Taman Tamadun Islam.Pelan strategik jadi indikator kepada penjawat awam

Oleh: Esah Abdullah


Ianya akan terus menjadi satu dorongan kepada penjawat awam negeri agar menjadikan kecemerlangan sebagai satu budaya di dalam melaksanakan tugas seharian. - YAB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said.

Pelan Strategik Agenda Merakyatkan Pentadbiran Dan Pembangunan Terengganu (PSAMPPT) akan menjadi indikator kepada penjawat awam bagi memahami kehendak kerajaan, merancang dan seterusnya melaksanakan usaha-usaha yang telah dipersetujui ke arah memajukan negeri yang dicintai.

“Ini adalah satu lagi usaha kita bagi memastikan setiap agenda yang ingin lakukan, dirancang serta dilaksana dengan lebih kemas dan sistematik,” kata Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Beliau berkata demikian di majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Peringkat Negeri Terengganu dan Pelancaran Buku PSAMPPT di Wisma Darul Iman pagi ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Terengganu, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian (PTG), Tuan Mamat Tuan Ngah dan Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Katanya, dengan adanya buku ini diharap penjawat awam serta semua agensi dapat bergerak dengan lebih pantas lagi didalam melaksanakan tanggungjawab masing-masing.

Tambahnya, ini adalah satu lagi usaha kerajaan bagi memastikan setiap agenda yang ingin dilakukan, dirancang serta dilaksana dengan lebih kemas dan sistematik.

“Ianya akan terus menjadi satu dorongan kepada penjawat awam negeri agar menjadikan kecemerlangan sebagai satu budaya di dalam melaksanakan tugas seharian,” katanya.


Pejawat awam diminta berani membawa perubahan

Oleh: Esah Abdullah


Penerima Anugerah Perhidmatan Cemerlang peringkat negeri bersama Menteri Besar dan SUK Terengganu. - Foto: Harish Fadzillah.

Pegawai dan kakitangan perkhidmatan awam di negeri ini diingat supaya berani dalam membawa perubahan dan untuk melakukannya mereka tidak boleh lagi menjalankan tugas dalam keadaan zon selesa.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, keberanian ini terletak kepada kekuatan minda dan semangat untuk mencuba serta bersedia menghadapi risiko dan kepayahan.

“Penghalang kepada keberanian adalah sikap acuh tak acuh,” katanya di majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Peringkat Negeri dan Pelancaran Buku Pelan Strategik Agenda Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan di Wisma Darul Iman hari ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Terengganu, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian (PTG), Haji Tuan Mamat Tuan Ngah dan Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri.


Kerangka kerja yang komprehensif serta perkongsian maklumat secara ideal amat perlu dikalangan warga perkhidmatan awam negeri.- YB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said.

Katanya, satu kerangka kerja yang komprehensif serta perkongsian maklumat secara ideal amat perlu dikalangan warga perkhidmatan awam negeri supaya segala tindakan segera berhubung tanggungjawab dapat di ambil dengan cepat dan pantas.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, kerja berpasukan adalah jauh lebih baik daripada persaingan sesama sendiri dan mesti bergerak ke arah mencapai tahap kecemerlangan yang lebih tinggi.

“Saya sentiasa mengharapkan penjawat awam selaku agen pelaksana dapat memberikan khidmat yang terbaik bagi menjayakan segala dasar dan perancangan kerajaan,” katanya.


Kerja berpasukan adalah jauh lebih baik daripada persaingan sesama sendiri dan mesti bergerak ke arah mencapai tahap kecemerlangan yang lebih tinggi. - YB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said.

Menurutnya, tradisi Kerajaan yang memerintah tetap tidak berubah untuk membela rakyat dan banyak menyediakan peluang serta kemudahan dari segi pendidikan, sosio ekonomi, kesihatan, perumahan, bantuan kemiskinan, bencana, insentif sukan dan pelbagai lagi.

“Sebagai Kerajaan yang bertanggungjawab kita akan terus mencari jalan serta memikirkan apakah lagi usaha-usaha yang boleh dilaksanakan agar semua golongan rakyat merasai nikmat serta mendapat pembelaan yang sewajarnya,” katanya.Program PPAT dapat sambutan

Oleh: Suriati Ali

Pendekatan Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) menganjurkan 60 program berilmu dalam tempoh setahun nyata berbaloi berikutan mampu meningkatkan jumlah pengunjung sedia ada.

Berdasarkan perangkaan, Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) menerima peningkatan jumlah pengunjung yang memberangsangkan pada setiap tahun.

Dalam tempoh lima tahun iaitu 2006, PPAT menerima seramai 609,247 bilangan pengunjung, 2007 (805,278), 2008 (1,037,934), 2009 (1,155,205) dan 2010 pula kira-kira 1,200,049 pengunjung pelbagai peringkat umur.

Pengarah PPAT, Puan Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, berkata pihaknya bangga dengan peningkatan jumlah pengunjung dan terbukti promosi dan program yang dianjurkan PPAT setiap tahun mendapat sambutan daripada orang ramai.

“Apa yang membanggakan, golongan belia paling ramai mengunjungi PPAT dengan pelbagai tujuan antaranya membaca dan menghadiri program,” katanya ketika dihubungi pemberita Teganukita.

Menurutnya, setiap sabtu pasti ada program khas untuk kanak-kanak, manakala satu aktiviti umum dalam tempoh sebulan dianjurkan, semata-mata ingin membuka minda masyarakat tentang pentingnya ilmu pengetahuan selain membuka peluang mencari bahan dan maklumat terkini.

Antaranya adalah program jalinan ilmu, kuiz setempat, kaedah membina blog, bengkel teknik bercerita, pameran fotografi, pertandingan bercerita, mari mewarna serta melukis dan jelajah ilmu.

“Apa yang membanggakan, pameran robotik yang dianjurkan pada setiap tahun bersama Kolej Tati , mendapat sambutan lebih 4,000 pengunjung walaupun hanya sehari dianjurkan..

“Progam terbaru, belajar sedikit-sedikit, dapat banyak antara program bersiri, diadakan di setiap daerah dan mendapat sambutan cukup mengalakkan daripada pelajar yang bakal menduduki peperiksaan umum,” katanya.


Menteri Besar jadi contoh terbaik

Oleh : Aida Abd Rahman

Kira-kira 1,000 murid Tahun Enam dari sekolah rendah seluruh Kemaman yang berpotensi mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) pada tahun ini bertuah kerana berpeluang mengenali lebih dekat pemimpin utama negeri, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said sempena program `idolaku, impianku’, di Dewan Seri Amar, Chukai, Kemaman, kelmarin.

Menteri Besar diketengahkan sebagai pemimpin contoh untuk menyuntik semangat dan motivasi kepada kumpulan murid berkenaan supaya turut sama meraih kejayaan dalam pelajaran serta tidak menjadikan kesusahan hidup ketika kecil sebagai alasan gagal mencapai cita-cita apabila dewasa kelak.Adik Nabiha Johan, SK Seri Geliga, Kemaman.

Seorang murid, Nabiha Johan dari Sekolah Kebangsaan (SK) Geliga, berasa lebih bersemangat untuk mencapai sasaran 5A dalam UPSR nanti seterusnya menjadikan Menteri Besar sebagai ikon untuk menurut jejak pemimpin itu dalam menggapai impian apabila dewasa nanti.


Adik Iqbal, SK Seri Geliga, Kemaman.

Seorang lagi murid SK Seri Geliga, Iqbal Muhsali Mat Zuki, juga bercita-cita mahu berjaya seperti pemimpin negeri itu, malah akan berusaha lebih gigih dalam tempoh beberapa bulan lagi sebelum peperiksaan UPSR bermula supaya dapat meraih 5A.Mohd Naqiuddin Alias, SK Bukit Kuang, Kemaman.

Manakala murid SK Bukit Kuang, Mohd Naqiuddin Alias, berpandangan program yang dilaksanakan di peringkat Kemaman itu amat bagus dan mampu menyuntik semangat dia dan rakan lain untuk belajar lebih tekun lagi seterusnya sama-sama memperolehi keputusan 5A.

“Kami amat bangga kerana dapat bersua muka dengan pemimpin (Menteri Besar) yang amat disegani. Beliau memang layak menjadi model dan ikutan kepada generasi muda supaya dapat mengikut jejak i beliau apabila dewasa kelak,” kata pengawas perpustakaan sekolah itu lagi.


Adik Mohd Ridhwan Mohd Nasir, SK Bukit Mentok II, Kemaman.

Pandangan itu turut dipersetujui Mohd Ridhwan Mohd Nasir dari SK Bukit Mentok II yang bercita-cita mahu bergelar seorang pensyarah apabila dewasa kelak. Malah, bermula dari sekarang dia akan berusaha untuk menempatkan diri di sekolah menengah yang terbaik dan melangkah ke universiti pula apabila tamat alam persekolahan nanti.

“Saya mahu skor 5A dan mencapai cita-cita saya serta membuktikan kepada guru serta keluarga bahawa saya mampu lakukan yang terbaik. Program hari ini antara pendekatan terbaik yang dapat memberi motivasi kepada kumpulan murid yang berpotensi berjaya seperti kami,” katanya yang tinggal di Bandar Baru Bukit Mentok itu lagi.


Adik Aireen Arwina, SRJK(Cina) Chukai, Kemaman.

Manakala seorang murid Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) Chukai, Aireen Arwina, juga berbangga kerana terpilih menyertai program itu dan persaingan belajar di sekolah yang majoriti berbangsa Cina menuntut dia belajar lebih gigih untuk sama-sama menempatkan diri dalam kelompok murid terbaik.

Anak sulung daripada empat beradik yang mampu berbahasa Mandarin dengan baik menjadikan Menteri Besar sebagai model pemimpin yang wajar dicontohi kerana mampu berjaya walaupun hidup dalam serba kekurangan.

“Jika Menteri Besar hidup dalam serba kesusahan dapat berjaya dan menjadi orang yang disegani, saya yang mendapat pendidikan yang baik dan dibesarkan oleh bapa seorang jurutera dan ibu berkhidmat sebagai pensyarah sepatutnya boleh melakukan lebih baik daripada beliau,” katanya lagi.