Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

05 May 2012

Pesara kakitangan kerajaan aset penting negara


Oleh: Mohammad Ishak

Golongan pesara terutama bekas kakitangan kerajaan tidak akan dipinggirkan sebaliknya mereka yang menjadi ahli persatuan akan dibela dan diberi perhatian kerajaan negeri.

Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Dato' Haji Mazlan Ngah berkata, pesara dianggap penting kerana mereka juga mampu memberi sumbangan kepada kerajaan malah menjadi aset penting kepada negara.

Katanya,walapun sudah meninggalkan jawatan dalam kerajaan tetapi golongan pesara yang mempunyai banyak pengalaman boleh membantu usaha kerajaan dalam pelbagai bidang.

“Oleh itu semua bekas pesara diminta menyertai Persatuan Pesara Kakitangan Kerajaan bagi memudahkan pihak berkuasa menyalurkan bantuan,” katanya ketika menemui rombongan Ahli Jawatankuasa Pesara Kerajaan di Wisma Darul Iman.

Rombongan diketuai yang Dipertua PPKT,Datuk Abu Bakar Abdullah itu juga menyampaikan beberapa cadangan kepada kerajaan negeri bagi membantu nasib pesara.

Antara yang terkandung dalam memorandum itu termasuk meminta kerajaan menyediakan dana khas pentadbiran, penganugerahan pingat, menunaikan haji dan umrah dan lawatan.

Mazlan ketika mengalu-alukan rombongan itu berjanji akan mengemukakan cadangan persatuan kepada pengetahuan Menteri B esar,Datuk Seri Ahmad Said untuk dipertimbangkan.

Dalam perkembangan lain Mazlan berkata, beliau bersetuju dengan cadangan persatuan berkenaan untuk mengadakan sesi pertemuan dan majlis makan malam bersama pimpinan kerajaan negeri bagi mengeratkan hubungan dua hala antara kerajaan dan bekas pesara.

208 mangsa ribut DUN Bukit Payong dibantu


Oleh FAUZI MOHD dan AMIRULLAH OTHMAN
Gambar oleh AMIRULLAH OTHMAN

Nasib mangsa-mangsa ribut yang melanda sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, Marang mendapat perhatian Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said yang berjanji bantuan segera akan dihulurkan kepada golongan berkenaan.

Dalam kejadian kira-kira pukul 3 petang semalam, 208 buah rumah mengalami kerosakan yang membabitkan 105 buah rumah di Kampung Undang, Kampung Laut (17 buah), Kampung Belukar Jambu (4 buah) dan Kampung Surau Panjang (10 buah).Turut terjejas, Kampung Tok Dir (6 buah) Kampung Mak Kemas (25 buah), Kampung Padang Pak Su Man (23 buah) dan Kampung Batu 9 (18 buah).

Dato’ Seri Ahmad memberitahu, bantuan daripada pihak kerajaan negeri, Jabatan Kebajikan Masyarakat serta pihak lain yang prihatin dapat meringankan beban mangsa bagi meneruskan kehidupan seharian.


“Bantuan membaiki rumah, ganti atap baru akan disalurkan dan diselesaikan dalam tempoh sehari dua ini. Kita telah membuat tinjauan, banyak atap rumah tercabut. Malah ada rosak teruk dihempap pokok besar.

“Walaupun bantuan yang diberikan itu tidak dapat menggantikan kerugian yang ditanggung mangsa, namun sekurang-kurangnya ia dapat meringankan beban mangsa terlibat," katanya yang ditemui ketika menziarahi sebahagian mangsa yang terlibat hari ini.

Hadir sama, Pegawai Pembangunan DUN Bukit Payong, Zaidi Muda.Kayuhan 500 peserta MCC buka tirai Karnival Candat Sotong


Oleh FAUZI MOHD
Gambar ZULKIPLI PUTRA

Majlis perasmian Karnival Candat Sotong Harian Metro (KCSHM) 2012 melakar sejarah baru apabila diadakan serentak dengan pelancaran Kelab Berbasikal Harian Metro (MCC) yang disempurnakan Dato’ Seri Ahmad Said di Dataran Shahbandar, malam tadi.

Lebih bermakna, Menteri Besar turut berbasikal sembilan kilometer sekitar bandar raya ini bersama lebih 500 peserta yang datang dari seluruh negeri.

 Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said dan Pengarang Kumpulan Harian Metro, Dato’ Mustapa Omar.

Pertandingan candat sotong yang bermula jam 5 petang ini dan berakhir jam 7 pagi Ahad disertai lebih 300 peserta termasuk kategori korporat dan individu dari seluruh negara.

Karnival yang dianjurkan dengan kerjasama kerajaan negeri itu mula diadakan pada 2010 di Dungun dan disenaraikan sebagai satu acara dalam kalendar pelancongan Terengganu bermula tahun ini.

Tahun lalu, ia mencatat sejarah tersendiri apabila majlis pelepasan peserta disempurnakan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak di Pulau Duyong, Kuala Terengganu.

 Selain pertandingan mencandat sotong di laut, tapak karnival di Dataran Shahbandar juga berlangsung meriah dengan pelbagai program menarik disusun hingga esok.

Selain aktiviti gerai penaja dan sisipan Harian Metro, karnival itu melibatkan pertandingan dan pertunjukan audio kereta, pertandingan mewarna kanak-kanak, karaoke serta pertunjukan motosikal klasik.

Malam ini juga akan berlangsung konsert bertemakan ‘Riuh Di Laut, Riuh Di Darat’ di Dataran Shahbandar yang menampilkan persembahan artis popular tanah air iaitu Kumpulan May, Yantzen, Black Mentor, Ana Raffali serta Mat Over.Piala Monsun : acara pelayaran terbaik, tarik 900 juta penonton, liputan 176 negara


Oleh FAUZI MOHD
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Kejohanan Perahu Layar Antarabangsa Piala Monsun yang diadakan sejak tujuh tahun di Pulau Duyung ternyata kekal menjadi acara pelayaran terbaik selepas berjaya menarik lebih 900 juta penonton di seluruh dunia yang menyaksikan liputan siarannya di 176 negara.

Penganjuran oleh T-best Events Sdn. Bhd. (T-best) mencatatkan peningkatan dalam Nilai Media Kasar sebanyak 60.3 peratus berbanding tahun 2010 dengan nilai RM896.5 juta yang mana liputan media online merupakan penyumbang tertinggi selepas televisyen, percetakan dan radio.

 Presiden T-Best, Tan Sri Sabbaruddin Chik berkata, penganjuran kejohanan kapal layar itu juga berjaya menarik sebanyak 156,624 orang pengunjung merangkumi jumlah yang hadir di sepanjang Piala Monsun dan Karnival Monsun yang telah dianjur di semua daerah sebagai usaha mempromosi kejohanan itu.

Katanya, kejohanan itu turut memainkan peranan penting dalam menjana pembangunan ekonomi di negeri itu terutamanya penduduk setempat apabila mencatat peningkatan kadar penginapan, perusahaan dan peniaga kecil-kecilan sekurang-kurangnya 50 peratus berbanding tahun sebelumnya.

 "Ini terbukti apabila jumlah perbelanjaan bagi pengunjung tahun lalu mencecah RM16.2 juta merangkumi perbelanjaan penginapan hotel, beli-belah, makanan dan minuman, pengangkutan, penerbangan domestik, lawatan ke destinasi pelancongan serta perbelanjaan pengunjung ke Karnival Monsun di tujuh buah daerah.

"Selain itu, penganjuran itu juga turut memberi peluang pekerjaan kepada seramai 1,753 orang kakitangan termasuk kontraktor, pekerja sementara, pekerja pembersihan dan sebagainya dalam melicinkan acara itu," katanya.

 Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penghargaan dan pengumuman KPI Piala Monsun di Ri-Yaz Heritage Resort dan Spa, Pulau Duyong semalam.

Kata beliau, ia jelas membuktikan penganjuran acara antarabangsa itu mempunyai kapasiti untuk menjadi penjana pendapatan bagi ekonomi negeri itu malah negara.Jaguh trek negara nekad lebur dominasi badminton

Oleh: Aida Abd Rahman

Nada optimis dizahirkan jaguh berbasikal trek negara, Azizulhasni Awang untuk meraih pingat buat negara dan negeri tercinta, di Sukan Olimpik London Julai depan.

Kejayaan itu juga penting buatnya untuk memastikan sukan berbasikal mampu memecahkan dominasi sukan badminton yang sering membawa pulang pingat di temasya sukan berprestij dunia itu.

“Berdasarkan prestasi semasa, saya yakin mampu bawa pulang pingat. Memandangkan badminton selalu sahaja berjaya ke Olimpik dan berjaya membawa pulang pingat, kali ini saya berazam untuk memastikan sukan berbasikal pula dapat memenangi pingat di Olimpik nanti,” katanya.

Azizulhasni menyifatkan penyertaan di Sukan Olimpik Beijing pada 2008 sebagai pendedahan awal untuk menimba pengalaman dan bukan semata-mata mengejar kemenangan.

“Jika dulu, sewaktu mewakili negara pertama kali di Olimpik Beijing (2008) saya lebih menimba pengalaman dan kali ini saya nekad untuk meraih pingat, terutama pingat emas untuk negara dan juga Terengganu,” katanya di Majlis Penyampaian Insentif Khas Olimpian Anak Terengganu London 2012 baru-baru ini.

Keyakinan itu turut dilontarkan ratu trek negara, Fatehah Mustapa yang akan berjuang habis-habisan bagi memastikan peluang pertama kali beraksi di sukan dunia itu dapat direalisasikan dengan menghadiahkan pingat buat negara.

“Saya mahu menang di peringkat awal terlebih dahulu, seterusnya mara ke saringan berikutnya. Kemudian bolehlah mensasarkan kemenangan di persaingan akhir. Cabaran pastinya berat, namun saya bersedia untuk mengatasinya dan mencipta kejayaan sulung di temasya berprestij itu nanti,” kata anak kelahiran Kampung Langgar, Kuala Berang itu lagi.

Selain Azizulhasni dan Fatehah, tiga atlet yang mengesahkan penyertaan ke Olimpik adalah dua atlet memanah, Khairul Anuar Mohamad dan Nurul Syafiqah Hashim serta Mohamad Azwar Bakar@Ibrahim (atlet paralimpik acara ping pong).


Pemimpin BN cakna rakyat

 Oleh: Kamarudin Mat Akib
Gambar oleh Zulkipli Putra


Rakyat Terengganu sangat beruntung kerana Kerajaan Barisan Nasional (BN) menyediakan segala-gala keperluan untuk mereka, bermula dari bantuan persekolahan anak-anak hinggalah bantuan sara hidup bagi golongan kurang berada.

Bagi setiap pelajar yang mendapat kejayaan cemerlang dalam peperiksaan utama seperti Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan (STPM), diberi insentif antara RM120 hingga RM150 seorang.

Pelajar yang berpeluang memasuki sekolah asrama penuh dan pusat pengajian tinggi di beri bantuan pengajian antara RM500 hingga RM1,000 seorang, bagi meringankan beban ibu bapa menyediakan kelengkapan pembelajaran mereka.

Golongan berpendapatan rendah di negeri ini yang menghidap pelbagai penyakit kronik diberi bantuan perubatan serta pembiayaan rawatan sepenuhnya supaya mereka dapat menjalani pembedahan dan akhirnya sembuh daripada penyakit yang dihidapi.

Kerajaan negeri turut menyediakan elaun sara hidup untuk golongan nelayan yang dikaitkan dengan masalah kemiskinan, supaya mereka dapat menjalani kehidupan lebih sempurna.

Semua wakil rakyat BN sentiasa mengamalkan konsep ‘turun padang’ bagi meninjau sendiri masalah rakyat secara lebih dekat, pada setiap masa tanpa mengira bila pilihan raya akan diadakan.

Mereka ‘turun padang’ bukan dengan tujuan untuk meraih undi semata-mata, tetapi atas kesedaran bahawa rakyat memerlukan khidmat yang terbaik daripada Kerajaan BN.

Pemimpin BN meletakkan keperluan rakyat di tahap paling tinggi di mana rakyat perlu merasai nikmat pembangunan hasil kegigihan pemimpin Kerajaan BN memacu ekonomi negeri dan negara.

Setiap kali ‘musibah’ seperti banjir, kebakaran, kemalangan dan penyakit kronik menimpa penduduk tempatan, wakil rakyat di kawasan berkenaan menjadi antara orang yang mula-mula sekali melawat mangsa.

Wakil rakyat BN akan menghulurkan bantuan yang sepatutnya bagi membantu meringankan beban keluarga, tanpa mengira kerenah birokrasi, agar nasib mereka terbela.

Bantuan kepada penduduk tempatan pula diberi tanpa pilih kasih, walaupun sesetengah mereka yang menerima bantuan tersebut merupakan penyokong tegar parti pembangkang.

Penduduk tempatan yang menerima bantuan daripada pemimpin BN sepatutnya malu pada diri sendiri kerana pemimpin yang sering mereka caci inilah sebenarnya yang menjadi ‘penyelamat’ sewaktu mereka susah.

Manakala pemimpin parti pembangkang yang sering menghasut rakyat supaya membenci pemimpin BN sebenarnya tidak pernah berjasa kepada penduduk tempatan kerana mereka hanya tahu ‘bersyarah’ sahaja, tanpa mempedulikan nasib rakyat.

Pemimpin pembangkang hanya pandai berjanji menyediakan bulan, bintang dan cakerawala kepada rakyat, tetapi sejarah telah membuktikan mereka hanya ‘menanam tebu di tepi bibir’ demi bagi meraih undi rakyat semata-mata.
Taman Burung jadi tarikan baru di Tasik Kenyir

 Taman Burung menjadi daya tarikan baru di Tasik Kenyir yang kini dibuka kepada orang ramai.
- Gambar oleh Zulkipli Putra.


Oleh: Suriati Ali

Jika anda ingin melihat puluhan spesies burung terutama yang jarang ditemui secara dekat, boleh singgah atau bercuti di tasik buatan manusia, iaitu di Tasik Kenyir Hulu Terengganu.

Di lokasi pelancongan yang sememangnya terkenal di serata negara itu, kerajaan negeri dengan kerjasama Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) mewujudkan Taman Burung di salah satu pulau yang terdapat di Tasik Kenyir iaitu Pulau Terengganu Mati.

 Taman burung yang dibina di kawasan seluas 1.7 hektar di Pulau Terengganu Mati itu bakal menjadi tarikan baru kepada jutaan pelancong di mana sebelum ini hanya berkunjung di Pulau Petang, Pulau Bayas, Pulau Sumas, Pulau Jelatang dan Pulau Batu Pipit.

Keseluruhan taman burung dilitupi dengan hutan hujan tropika yang tidak ternilai serta kaya dengan pelbagai spesis flora dan fauna yang sukar ditemui di tempat lain.

Mereka yang berminat untuk mengunjunginya boleh mendapatkan khidmat pemandu pelancong dan menaiki rumah bot untuk ke taman burung berkenaan menerusi ejen yang disediakan iaitu Bahtera Petang Houseboat.

Bahtera Petang Houseboat mampu memuatkan maksimum 12 orang dalam satu-satu masa dan bayaran yang dikenakan bergantung kepada tempoh yang dikehendaki oleh pengunjung.

Sehingga kini, taman burung berkenaan mempunyai 153 ekor burung pelbagai spesies termasuk 62 ekor burung Kuang, 11 spesies itik dan angsa berjumlah 101 ekor.

Bagi menarik minat pelancong, taman itu turut dilengkapi pelbagai prasarana seperti jeti, pintu gerbang, jambatan gantung, menara tinjau, kolam ikan dan mini kafe.Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, YB Dato’ Haji Rahin Mohd Said, berkata elemen - elemen di taman burung di pulau itu di reka bentuk dengan mengambil kira elemen asal Pulau Terengganu Mati.

“Ia berada di kawasan alam semulajadi yang kaya dengan pelbagai flora dan fauna, kemudian di adaptasi menjadi sebuah taman yang ‘versatile’,” katanya.

Katanya, tarikan alam semulajadi akan digunakan seperti membuat sarang tiruan dan ‘feeding station’ bagi menarik burung liar.

“Pembinaan taman burung itu akan membantu menjana ekonomi Terengganu malah penduduk setempat,” katanya .
04 May 2012

200 serta Program Masih Ada Yang Sayang

Oleh :Amirullah Othman

Seramai kira-kira 200 pelajar ,guru dan ibu bapa pelajar dari Sekolah Kebangsaan Sultan Mansor terlibat dalam “Program Masih Ada Yang Sayang 2012”.

Program ini dirasmikan oleh Pegawai Pembangunan DUN Bukit Payong, Encik Zaidi Muda, di Dewan Sekolah Kebangsaan Sultan Mansor, semalam.

Beliau meminta semua ibu bapa supaya berwaspada dengan anak-anak dan mengawal pergerakan mereka, terutamanya pada waktu malam.

Program Mentor-Mentee ini melibatkan seramai 31 orang dari tingkatan 1 hingga 2 manakala untuk tingkatan 3 hingga 5 seramai 57 orang.

Program ini adalah penting untuk mengatasi permasalahan disiplin pelajar untuk memperkembangkan potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu.

Ini juga amat penting untuk menanam sikap bertanggungjawab dan berwaspada dalam kelakuan pelajar dan merapatkan hubungan antara guru dan pelajar.

Tujuan program ini dijalankan supaya pelajar dibimbing secara berterusan oleh mentor dalam memenuhi tuntutan disiplin dan tuntutan solat dan meningkatkan motivasi pelajar untuk menempuh kejayaan dalampeperiksaan PMR dan SPM.Pembangkang anjur demo untuk dana

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Parti-parti pembangkang di negara ini sengaja merancang demonstrasi seperti Perhimpunan Bersih 3.0 bagi membolehkan mereka menerima dana dari negara asing.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed mendedahkan parti pembangkang sengaja mahu berbuat demikian bagi memberi gambaran kepada negara asing seolah-olah rakyat negara ini tidak suka dengan kerajaan yang sedia ada dan sedang berusaha menjatuhkannya.

“Pembangkang mahu mengadakan demonstrasi dan tunjuk perasaan secara berterusan supaya negara asing anggap Kerajaan Malayasia zalim dan rakyat mahu menjatuhkannya.

“Negara asing akan menyalurkan dana melalui parti pembangkang bagi menjatuhkan kerajaan sedia ada,” katanya ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Bicara Negarawan di Stadium Tertutup Gong Badak, semalam.

Dr Mahathir berkata, pakatan pembangkang yang turut disertai Anwar Ibrahim sangggup melakukan apa saja, termasuk menggadaikan negara bagi memastikan hasrat mereka untuk mengambil alih Putrajaya tercapai.

Justeru itu, beliau berharap rakyat negara ini, khususnya bangsa Melayu dan penganut Islam supaya bersatu dan menolak pemimpin yang mahu merosakkan masa depan bangsa Melayu dan agama Islam.

Hasrat Pelajar Malaysia mengadakan perhimpunan Bersih 3.0 di batalkan


Oleh: Mohammad Ishak 

Hasrat pelajar Malaysia yang menuntut di Khairah dan Ikandariah,Mesir untuk mengadakan demontrasi Bersih 3.0 di negara itu tidak kesampaian apabila mereka akur dengan keputusan pihak kedutaan yang melarang mereka menyertai agenda yang ditaja pembangkang.

Penasihat Agama Perdana Menteri,Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin berkata, keputusan pelajar berkenaan menarik balik menganjurkan demotrasi serentak dengan penganjur yang mengadakan demotrasi jalanan di ibu nagara Sabtu lalu kerana mereka faham kedudukan sebenar selepas mendapat penerangan mengenai isu berkenaan.

Abdullah yang juga Ahli Parlimen Besut berkata, beliau yang berada di Mesir ketika demotrasi di negara ini sebelum itu mengadakan sesi perjumpaan dengan pemimpin pelajar kemudian dengan pelajar dan menerangkan perkara sebenar mengenai rancangan Bersih 3.0 anjuran pembangkang.

Katanya, kehadiran beliau di negara itu mewakili Perdana Menteri bagi menjemput Sheikh Azhar untuk melawat negara ini mengambil peluang menyampaikan penerangan kepada pelajar di Asrama Pelajar Malaysia di Mesir.

Ketika ini, kira-kira 11,000 pelajar negara ini sedang menuntut di Mesir termasuk 5,000 pelajar tajaan MARA yang mengambil kursus dalam pelbagai bidang.

Abdullah berkata, Sheikh Azhar dan Duta Besar Malaysia di Mesir turut memberi amaran keras kepada pelajar Malaysia di negara itu yang mengadakan perhimpunan Bersih akan dikenakan tindakan menghantar mereka pulang ke negara ini.

“Saya besyukur dan gembira kerna pelajar di Mesir mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh pihak terbabit,” katanya pada media selepas menghadiri Majlis Sarapan Pagi bersama Penduduk Rumah Awam Seberang Jertih, pagi ini.

Katanya, pelajar terbabit akur dengan arahan itu selain mereka sendiri sudah faham dan mengetahu kedudukan sebenar pihak penganjur mengadakan perhimpunan berkenaan di ibu negara. Sementara itu,

Abdullah berkata Sheikh Azhar Mesir yang baru, bersetuju dengan jemputan Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak yang menjemput beliau melawat negara ini yang dijadualkan pada 15 hingga 17 Julai depan.

 Katanya, sempena lawatan itu tokoh Agama terkenal itu akan mengadakan sesi sarahan di Universiti Malaya (UM) yang akan menyentuh mengenai pelbagai isu agama Islam sedunia.

Jelajah 1Malaysia medan pelumba Terengganu ke Olimpik

Oleh: Aida Abd Rahman

Tempoh enam hari kejohanan perlumbaan basikal Jelajah 1Malaysia 2012 yang bermula 8 Mei ini bakal menjadi medan terakhir kepada beberapa atlet berbasikal lebuh raya negara berasal dari Terengganu untuk bersaing bagi memenuhi satu kuota ke Olimpik London Julai ini.

Jelajah berbasikal tertua negara itu bakal disertai sekurang-kurangnya tiga pelumba dalam senarai pendek Persekutuan Berbasikal Kebangsaan Malaysia (PKBM), iaitu Mohd Harrif Salleh, Mohd Zamri Salleh (TSG) dan Amir Mustafa Rusli (Drpac Professional Cycling, Australia).

Seorang lagi pelumba negara dari kelab Champion System, Mohd Adiq Hussainie Othman juga dijangka mengambil bahagian selepas berdepan dengan masalah visa untuk menyertai kejohanan di Amerika minggu depan.

Timbalan Presiden Persekutuan Berbasikal Kebangsaan Malaysia (PKBM) Datuk Naim Mohamad, berkata Mohh Adiq diberi pilihan untuk mewakili pasukan Kuala Lumpur atau pasukan kebangsaan bawah 23 tahun.

Katanya, rundingan masih dibuat oleh pihak-pihak berkenaan bagi menetapkan status jaguh pelumba basikal lebuh raya negara itu.

Selain itu, pelumba berkenaan bersama pasukan trek akan menjalani latihan intensif di Belgium selama 22 hari sebelum ke Olimpik nanti.
Terengganu aktif cungkil bakat baru

Oleh: Suriati Ali

MELETAKKAN objektif untuk menjadi kuasa baru sukan tanah air, Terengganu sememangnya tidak pernah duduk diam untuk mencungkil bakat-bakat baru dalam pelbagai acara sukan.
Lihat sahaja betapa berkuasanya negeri dari Pantai Timur itu di lapangan sukan berbasikal.

Setiap ceruk lebuh raya sudah ditawan menerusi barisan pelumba bertaraf dunia seperti Anuar Manan dan Mohd. Hariff Salleh.

Malah, keunggulan pecutan Azizulhasni Awang dan Fatehah Mustapa di veledrom berbasikal juga cukup digeruni lawan dari serata dunia.

Tidak ketinggalan di arena olahraga dan nama Nazmizan Muhammad pasti diingati dengan rekod dua pingat emas acara pecut di Sukan SEA 2003 di Vietnam. Begitu juga dengan kejaguhan Adi Aliffudin. Atlet berbadan besar ini masih menjadi taruhan negara dalam acara lontar peluru.

Semua catatan sejarah itu cukup indah untuk diceritakan. Namun, hakikat yang pasti, kejayaan oleh anak-anak Terengganu itu terhasil daripada pembangunan sukan yang tersusun.

Justeru itu, Terengganu dengan status sebagai juara Sukan Malaysia (Sukma) edisi 2008, 2010, 2011 dan kini mahu melebarkan penguasaannya.

Kali ini, negeri yang sinonim dengan gelaran Sang Penyu itu mula berjinak-jinak untuk mencari jaguh di kolam renang.

Sebagai langkah pertama, kerajaan negeri menerusi Persatuan Renang Amatur Terengganu (PRAT) telah mengadakan Program Mengenalpasti Bakat (TID) Sukan Renang di Pusat Akuatik Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Batu Burok.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Rozi Mamat sendiri mengakui betapa ruginya negeri ini andai gagal mengaut sebanyak mungkin pingat di kolam renang.

“Salah satu cara untuk kita pertahankan kejuaraan Sukma di Pahang nanti adalah dengan menguasai kolam renang kerana di sinilah jumlah pingat paling banyak ditawarkan.

“Kita juga tidak boleh sepenuhnya kepada acara-acara seperti kenu dan berbasikal. Untuk menjadi kuasa sukan tanah air, kita perlu menawan semua acara termasuklah acara di kolam renang,” katanya..

Sementara itu, Timbalan Presiden Persatuan Renang Amatur Terengganu (PRAT), Dr. Hashim Azmi Che Nor berkata, pasukan renang negeri itu kini hanya mempunyai enam perenang dan mendapat latihan sepenuhnya daripada jurulatih tempatan.

Katanya, jumlah itu masih kecil jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain yang mempunyai ramai pelapis dalam acara renang, terjun, polo air mahupun renang berirama.

“Program Mengenalpasti Bakat ini adalah permulaan kepada kami walaupun kami sedar ia memerlukan masa yang lama untuk memperoleh hasilnya.

“Kami akan mengumpul sebanyak mungkin bakat-bakat muda untuk diserapkan di bawah kendalian persatuan dan mereka yang terpilih akan didedahkan kepada banyak pertandingan sama ada di peringkat negeri mahupun kebangsaan,” jelasnya.


Lieos bakal keluar produk sendiri

Oleh: Suriati Ali

Memulakan perniagaan seawal umur 19 tahun dan tidak memiliki sijil daripada mana-mana Institut Pengajian Tinggi (IPT) awam atau swasta bukan menjadi alasan dan halangan bagi pemilik Lieos Technolgy Sdn Bhd (Lieos), Puan Afiza Khalit, 33, untuk berjaya mengembangkan sayap perniagaannya.

Lieos yang diusahakan bersama suami tercinta, Encik Azli Abdul Aziz saban tahun menampakkan hasil apabila usahawan muda itu kini berjaya memiliki lima rangkaian perniagaan dan sebuah gudang di Chendering, Kuala Terengganu sepanjang 14 tahun beroperasi.

Cawangan Lieos yang bertempat di Jalan Kampung Dalam, Lot Kedai Mydin Mall, Bazar Mara Wakaf Tengah, Kuala Terengganu; Arkib Mara, Dungun dan Kota Bahru, Kelantan mendapat sambutan cukup menggalakkan daripada pelanggan.

Berbekalkan modal perniagaan sebanyak RM10,000 pada 1998, Puan Afiza dan suami sentiasa berazam dan berdoa supaya apa yang diusahakan itu menampakkan hasil sehingga mampu mengeluarkan produk berjenama sendiri.

Berpegang teguh kepada prinsip tidak mudah mengalah, kuatkan semangat dan usaha secara agresif, Lieos kini berjaya `menambat hati’ puluhan syarikat korporat, agensi kerajaan dan swasta supaya menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan secara tetap. .

Puan Afiza berkata, minat mendalam dalam bidang perniagaan ICT sejak di bangku sekolah membuatkan dia tidak jemu menggandakan usaha walaupun pelbagai rintangan dan dugaan dilalui.
Katanya, cawangan Lieos di Wakaf Tengah pernah diugut bakar oleh pihak tertentu dan jatuh sakit melebihi setahun akibat terkena ilmu hitam, tidak sedikit pun memantahkan semangatnya untuk terus maju dan berdaya saing.

“Demi memastikan nama Lioes dikenali ramai, pelbagai langkah dilaksanakan termasuk mengeluarkan produk sendiri berkaitan perkakasan dan peralatan komputer
“Pada masa sama berusaha menjenamakan Lieos melalui program francais di mana akan memperkenalkan kepada bakal-bakal usahawan Teknologi Maklumat (IT) atau di kalangan siswazah yang berminat,” katanya.

Bagi tujuan itu, Lieos dengan kerjasama Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) akan membuka kedai contoh di bangunan Pusat Dagangan Terengganu, Jalan Hiliran, Kuala Terengganu, dalam tempoh terdekat bagi memperkenalkan secara dekat kepada pelanggan.

Sepanjang berbakti kepada Lieos, Puan Afiza pernah menyandang beberapa anugerah, termasuk Usahawan Muda sektor perdagangan oleh Majlis Amanah Rakyat; Anugerah Belia Negara peringkat negeri (Kementerian Belia dan Sukan); Anugerah Usahawan Negeri Terengganu 2011 (YPU) dan Anugerah Kedai Patut Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).


03 May 2012

Azmin patut ambil tindakan undang-undang – Tun Mahathir

Oleh FAUZI MOHDTimbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR, Azmin Ali digesa mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman pihak yang memalukan dirinya berhubung penyebaran gambar yang mengaitkan beliau dengan aksi panas bersama seorang wanita, baru-baru ini.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, tindakan saman oleh Azmin adalah langkah sewajarnya diambil untuk membersihkan namanya setelah dipalit kontroversi berkenaan.

"Dia boleh nafi itu bukan dia. Saya harap dia bawa orang itu ke mahkamahlah. Kena saman malu, RM100 juta ke... RM500 juta ke...buat macam tu (penyebaran gambar) nak bagi malu Azmin saja, jadi dia patut bawa ke mahkamah," katanya.


Beliau berkata demikian kepada pihak media selepas program Bicara Negarawan bersama Tun Dr Mahathir Mohamad dengan tajuk 'Cabaran Umat Islam Masa Kini : Persepsi dan Realiti' anjuran kerajaan negeri Terengganu dengan kerjasama Institut Pengajian Strategik dan Integriti Terengganu di Stadium Tertutup Gong Badak, hari ini.

Ketika ditanya pendapatnya tentang kesahihan gambar berkenaan, Dr Mahathir berkata beliau tidak percaya kepada gambar, namun tidak ada apa yang mustahil dalam dunia ini.Bersih 3.0 imej ‘kerajaan impian’ Pakatan Rakyat – Dr. M

Oleh FAUZI MOHD

Keganasan yang berlaku pada perhimpunan haram Bersih 3.0 baru-baru ini mencerminkan sikap sebenar pembangkang yang tidak senang melihat keamanan dan kesejahteraan yang dikecapi negara selama ini.Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, sikap agresif peserta perhimpunan yang bertindak ganas itu jelas menunjukkan acuan yang bakal digunakan pembangkang sekiranya berjaya mentadbir negara kelak.

Katanya, penganjur dan pembangkang melaung-laungkan perhimpunan itu sebagai aman namun, sikap yang ditonjolkan adalah sebaliknya apabila mereka menyerang, membaling, memecah dan menterbalikkan kereta peronda polis.

"Kejadian itu jelas menunjukkan keadaan negara jika parti pembangkang menjadi pemerintah kerana mereka sudah menunjukkan imej ‘kerajaan impian’ yang mahu mereka bangunkan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya pada Program Bicara Negarawan Bersama Tun Dr. Mahathir Mohamad di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu hari ini.Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said; Yang Di-Pertua Dewan Undangan Negeri (DUN), Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah.

Mengenai penglibatan golongan muda dalam perhimpunan itu, Dr. Mahathir menambah, golongan berkenaan sebenarnya telah lupa pada sejarah.

"Mereka lupa asal usul dan nikmat yang sedang dinikmati kini kerana Malaysia diiktiraf oleh dunia sebagai sebuah negara membangun yang termaju," katanya.

Selain itu, Dr. Mahathir juga tidak menolak objektif sebenar yang ingin ditunjukkan pembangkang dan penganjur Bersih 3.0 adalah perpecahan dalam kalangan masyarakat.

Katanya, dengan menunjukkan keadaan berpecah-belah itu akan membuka ruang kepada kuasa asing mencampuri urusan pentadbiran negara.

"Sekarang pun sudah ada campur tangan asing, namun, setakat ini penglibatan pihak luar hanya dengan menyalurkan dana kepada pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

"Apabila negara tidak stabil, kuasa asing ini akan mengambil kesempatan dengan mendakwa kerajaan yang ada gagal mentadbir urus negara," jelasnya.

Justeru, bekas Perdana Menteri itu mengingatkan rakyat terutamanya orang Melayu supaya tidak termakan dengan janji-janji kosong sehingga menjadi 'keldai' yang akan memusnahkan negara.

"Jika semua itu terjadi, kita akan menerima nasib sama seperti negara-negara Arab yang tidak stabil kerana setiap bantuan diterima daripada pihak luar, pasti memerlukan pembalasan," ujarnya.

Dalam pada itu, Dr. Mahathir turut menyeru para pengundi atas pagar supaya berfikir terlebih dahulu sebelum membuat pilihan agar tidak tersalah memilih kerajaan kerana ia mampu memberikan kesan buruk terhadap nasib sendiri di masa hadapan.


Sultan Mizan berkenan berangkat merasmikan MGA


Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra.

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke Majlis Malam Gala Antarabangsa (MGA) di Ri-Yaz Heritage Resort, Pulau Duyong, Kuala Terengganu, malam tadi.

Baginda diiringi Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah tiba di majlis anjuran Universiti Malaysia Terengganu, kira-kira jam 8.35 malam. 


Turut mengiringi, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said bersama isterinya, To’ Puan Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman; beberapa barisan exco lain dan Naib Canselor UMT, Prof Datuk Dr. Ibrahim Komoo.

Sebaik baginda berdua tiba, lagu Negaraku dan Selamat Sultan dipersembahkan.

Naib Canselor UMT, Prof Datuk Dr. Ibrahim menyatakan rasa bangga kerana MGA mampu menghimpunkan pelajar dan bekas pelajar UMT daripada pelbagai negara, bangsa, agama dan budaya, di mana mereka boleh bergaul serta bertukar-tukar pandangan.


“Pada masa sama, mereka boleh melihat serta mempelajari tarian tradisional dari negara Indonesia China, Arab, India dan Sudan yang dipersembahkan pelajar berkaitan.
“Tidak ketinggalan tarian tradisional Terengganu dan dikir barat untuk dipersembahkan,” katanya.UMT sasar 500 pelajar asing pada 2015

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) mensasarkan pertambahan pelajar asing ke institusi pengajian itu sebanyak lima peratus atau 500 pelajar menjelang 2015 sebagai usaha memantapkan jaringan antarabangsa.

Pertambahan pelajar tempatan dalam tempoh sama dijangka turut meningkat kepada 10,000 pelajar berbanding jumlah sekarang iaitu 7,800 pelajar.

UMT yakin mampu mencapai sasaran itu selepas beberapa strategi, termasuk mempelawa beberapa ahli akademik dari negara maju seperti Jepun dan Korea bakal dilaksanakan dalam tempoh terdekat.


Naib Canselor UMT, Prof Datuk Dr. Ibrahim Komoo , berkata sasaran itu selaras dengan apa yang diamanatkan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) yang mahu supaya lebih ramai pelajar asing menyambung pengajian di Institut Pengajian Awam (IPT) di negara ini.

Katanya, sehingga kini, UMT memiliki lebih 100 pelajar daripada 18 negara yang mengikuti pelbagai peringkat pengajian dan pengkhususan termasuk China, Kanada, United Kingdom, India dan Indonesia.

“UMT sudah bekerjasama dengan lebih 20 institusi pengajian tinggi di seluruh dunia bagi meningkatkan lagi mutu pembelajaran di institusi pengajian kami.

“Ini termasuk Universiti Bergen, Norway, Universiti carolina and East Carolina (USA), Universiti James Cook (Australia), Institut Alfred Wagener (Jerman) dan Universiti Selatan Brittany, Perancis,” katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Malam Gala Antarabangsa (MGA) di Ri-Yaz Heritage Resort, Pulau Duyong, Kuala Terengganu, malam tadi.
Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin dan Sultanah Nur Zahirah berkenan berangkat merasmikan MGA.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said bersama isterinya, To’ Puan Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman dan beberapa barisan exco lain.

Prof Datuk Dr. Ibrahim menyatakan rasa bangga kerana MGA mampu menghimpunkan pelajar dan bekas pelajar UMT daripada pelbagai negara, bangsa, agama dan budaya, di mana mereka boleh bergaul serta bertukar-tukar pandangan.

“Pada masa sama, mereka boleh melihat serta mempelajari tarian tradisional dari negara Indonesia China, Arab, India dan Sudan yang dipersembahkan pelajar berkaitan.
“Tidak ketinggalan tarian tradisional Terengganu dan dikir barat untuk dipersembahkan,” katanya.Janji PRU, Pas hipokrit

Oleh: Aida Abd Rahman

Terpulang kepada dia (pembangkang), itu janji dalam pilihan raya hendak buat macam-macam, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said sebagai mengulas cadangan Presiden Pas, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang untuk meminda Perlembagaan Negara berhubung kedudukan agama Islam.

Menteri Besar yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, berkata pembangkang khususnya Pas akan berjanji apa saja termasuk untuk meminda perlembagaan jika parti itu memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13.

"Walaupun dalam Pakatan, ada masyarakat India, masyarakat Cina..Dia ingat orang (India dan Cina) itu setuju jika dia pinda perlembagaan. Cakap saja bolehlah (pinda perlembagaan). Cakap dengan orang Melayu lain, cakap depan orang Cina nada suara lain pula. Semuanya hipokrit," katanya di sidang media selepas Mesyuarat Mingguan Exco Negeri, semalam (2 Mei).

Laoran akhbar turut menyatakan Dato’ Seri Abdul Hadi berkata pakatan pembangkang akan meminda Perlembagaan negara yang ketika ini meletakkan Islam sebagai agama rasmi kepada Islam sebagai addin, iaitu yang merangkumi seluruh kehidupan manusia.

Presiden Pas itu berkata, Perlembagaan Persekutuan yang digunapakai di negara ini tidak menggunakan Islam sebagai Addin, malah ia dirangka oleh orang bukan Islam yang mempunyai ideologi dan teori manusia yang tidak adil kepada umat Islam.