Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

01 September 2009

Sambutan Merdeka Sederhana Namun Meriah

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Sambutan Hari Kebangsaan ke-52 peringkat negeri pada tahun ini disambut secara sederhana, namun tetap meriah walaupun tanpa perarakan mahupun percikan bunga api sebagai menghormati keberkatan Ramadan.

Majlis sambutan yang diadakan di Masjid Tengku Tengah Zaharah, Kuala Ibai, Kuala Terengganu, malam semalam (30 Ogos), dimulakan dengan bacaan Surah Yasin dan diikuti tahlil serta solat hajat.


Dato' Ahmad, YB Ahmad Razif dan ketua jabatan membaca Yasin pada majlis bacaan Yasin dan Tahlil sempena Kemerdekaan ke 52 di Masjid Tengku Tengah Zaharah, Kuala Ibai. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Sejurus selesai acara berkenaan, lebih 1,000 rakyat yang hadir kemudiannya menikmati majlis Jamuan Berbuka Rakyat dan selesai kira-kira sejam kemudian.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mokhtar Nong; Exco-Exco dan pemimpin masyarakat.


Sebahagian ketua jabatan dan orang ramai yang hadir pada majlis bacaan Yasin dan tahlil sempena sambutan Kemerdekaan ke 52 di Masjid Tengku Tengah Zaharah, Kuala Ibai.

Sementara itu, Program Sahur Rakyat Merdeka peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) seluruh Terengganu turut dilaksanakan dengan pengisian dan pelbagai acara bagi menyemarakkan lagi sambutan kemerdekaan.

Di Dataran Taman Tema Waterfront Balik Bukit, Kuala Terengganu lebih 1,000 rakyat khususnya dari sekitar Kuala Terengganu berkampung di situ sejak jam 11.30 malam hingga jam 1 pagi bagi menyertai pelbagai acara yang disediakan.

Majlis anjuran Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) dan UMNO Bahagian Kuala Terengganu diserikan dengan sambutan memotong kek hari lahir kemerdekaan negara.

Dua tetamu bertuah, Rozy Mohd Rosidi, 38 dan Wan Muliadi Wan Efendi, 31, menjadi tetamu istimewa apabila dijemput ke pentas utama untuk meraikan sambutan hari lahir mereka yang berkongsi dengan tarikh sambutan kemerdekaan negara.

Hadir sama memeriahkan majlis, Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bandar, YB Toh Chin Yaw; Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu, Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh; Timbalan Ketua UMNO bahagian, Encik Mohd Sabri Alwi dan Naib Ketua UMNO bahagian, Dato’ Wan Hisham Wan Salleh.

Sejurus kemudian, hadirin dihiburkan dengan persembahan deklamasi sajak kemerdekaan dan koir lagu patriotik sebelum mereka menikmati juadah bersahur di khemah yang disediakan.

Pada masa yang sama, di Besut dan Setiu, sambutan diadakan di Dewan Terbuka Penyelaras UMNO DUN Kota Putera Kampung Raja (Kota Putera); Pejabat DUN Hulu Besut (Hulu Besut); Dataran Kuala Besut (Kuala Besut) dan Depan Pejabat APMT, Pekan Renek (Jabi).

Manakala bagi DUN Permasuri, sambutan dijalankan di Perkarangan Stesen Bas Permaisuri Dataran Pengkalan Masjid Telong (Langkap) dan Dataran Bestari Batu Rakit.

Sementara di Parlimen Kuala Nerus, acara diadakan di Dewan Sivik Buluh Gading dan Dataran Bukit Tunggal.

Sambutan di Marang pula diadakan di perkarangan Masjid Kampung Surau Haji Daud (Bukit Payong); perkarangan Masjid Sultanah Nur Zahirah (Rhu Rendang); Pejabat Khidmat Masyarakat DUN Wakaf Tapai (Pengkalan Berangan) dan Pejabat penyelaras Pulau Bahagia (Manir).

Di Hulu Terengganu, majlis berlangsung di Pejabat Penyelaras Pulau Bahagia (Manir); Tapak pasar Malam Kg Kuala Telemong (Telemong); perkarangan Masjid Kampung Pengkalan Ajal (Ajil) dan Dataran Kampung Getang (Kuala Berang).

Manakala di Dungun, sambutan di depan Masjid Serdang (Rantau Abang); Dewan Terbuka Sekolah Menengah Paka (Paka) dan bangunan kedai persimpangan Bukit Besi (Bukit Besi).

UKOM

75 Bayi Merdeka Di Selangor, Wilayah Perseketuan Dan Terengganu

KUALA LUMPUR, 31 Ogos (Bernama) -- Seramai 67 bayi merdeka, 37 daripadanya lelaki dan 30 lagi perempuan dilahirkan di 11 hospital kerajaan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Selangor dari 12.01 tengah malam tadi sehingga 12 tengah hari tadi.

Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang mencatatkan jumlah kelahiran tertinggi dengan 13 bayi diikuti Hospital Selayang (12), Hospital Kuala Lumpur (11), Hospital Sungai Buloh (8), Hospital Ampang (6), Hospital Serdang (6), Hospital Banting (4) Hospital Tengku Ampuan Jemaah, Sabak Bernam (3) Hospital Kajang (3) dan seorang di Hospital Kuala Kubu Bharu.

Daripada jumlah itu empat kelahiran dicatatkan melalui pembedahan cesarean masing-masing satu di Hospital Kuala Lumpur, Hospital Sungai Buloh, Hospital Serdang dan Hospital Tengku Ampuan Jemaah.

Hospital Ampang juga turut mencatat kelahiran seorang bayi lelaki membabitkan warga Myanmar.

Bayi pertama Selangor dilahirkan dengan berat 3.1 kg pada pukul 12.10 minit pagi di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang.

Hospital Kuala Lumpur pula menyambut kelahiran bayi pertama mereka Muhammad Adam Iskandar Abdul Aziz seberat 2.46 kg pada 12.17 pagi bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Tiada kes kematian sama ada ibu mahupun bayi dilaporkan sehingga ini di semua 11 hospital kerajaan berkenaan.

Di Kuala Terengganu lapan bayi merdeka dilahirkan di Hospital Sultanah Nur Zahirah di sini bermula dari pukul 12.41 hingga 6 pagi Isnin.

Bayi pertama dilahirkan lelaki pukul 12.41 seberat 2.29 kilogram oleh seorang guru yang mengajar di Sabah, Nafisah Ismail, 32, secara normal.

"Kami gembira dengan kelahiran bayi kami yang pertama ini dengan nama Fawwaz Hasbullah," kata suami wanita berkenaan Hasbullah Abu Bakar, 34, ketika ditemui di wad bersalin hospital itu.

Beliau yang tinggal di Kampung Tebakang, Manir dekat sini berharap apabila besar nanti anaknya menjadi seorang hafiz Al-Quran dan yang mentaati ajaran agama.

Sementara itu jurucakap wad bersalin hospital itu berkata, selain lapan bayi yang dilahirkan itu sehingga jam 6 pagi, lebih ramai bayi merdeka dijangka akan dilahirkan hari ini.

-- BERNAMA

Kerajaan Biayai Kos Rawatan Pesakit Jantung

Kerajaan negeri akan membiayai kos rawatan pesakit jantung berlubang berusia tujuh tahun dari Kampung Simpang Tok Ku, Cabang Tiga, yang perlu menjalani pembedahan dalam tempoh terdekat ini.

Mohd Ayub Mansor, murid Tahun 1 Sekolah Kebangsaan Pusat Cabang Tiga, menghidap penyakit itu sejak dilahirkan dan terpaksa menjalani rawatan di Institut Jantung Negara (IJN), setiap enam bulan sekali.


Menteri Besar bertanya khabar kepada adik Mohd Ayub Mansor yang mengalami sakit jantung di Kampung Simpang Tok Ku, Cabang Tiga, sambil menghulurkan bantuan rawatan.
Oleh : Zulkipli bin CW. Putera


Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said dan isteri To’ Puan Norliza Mahmud melawat mangsa di rumahnya semalam (29 Ogos) dan menghulurkan sumbangan wang tunai bagi menyambut Aidilfitri tidak lama lagi.

Dato’ Ahmad turut memberi jaminan kerajaan negeri akan menanggung sepenuhnya kos rawatan pesakit yang dianggarkan RM30,000.


Keluarga adik Mohd Ayub gembira selepas Kerajaan Negeri sanggup menanggung kos rawatan pembedahan.

UKOM

30 August 2009

NGO Islam Kurang Membantu Pesakit HIV/AIDS

KUALA TERENGGANU, 29 Ogos (Bernama) -- Penglibatan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) ataupun pihak persendirian beragama Islam dalam menyediakan rumah perlindungan khusus untuk pesakit HIV/AIDS Islam di negara ini masih kurang.

Presiden Majlis AIDS Malaysia Prof Dr Adeeba Kamarulzaman berkata, keadaan itu menyebabkan ramai pesakit HIV/AIDS yang dipingirkan oleh keluarga terpaksa menumpang di rumah perlindungan kelolaan agama lain walaupun berhadapan dengan stigma negatif dan cemuhan oleh masyarakat.

"Tidak banyak pihak yang rela mahu ke hadapan untuk membantu kerja-kerja macam ini. Kita mesti belajar daripada agama lain yang mana mereka mendampingi orang-orang terpinggir ini.

"Sedangkan dalam masa yang sama NGO Islam yang berjuang untuk pesakit-pesakit AIDS dan HIV setakat ini belum ada," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis berbuka puasa dan Program Pemasyarakatan HIV/AIDS anjuran Majlis Aids Malaysia dan Jabatan Kesihatan negeri di Taman Tamadun Islam di sini semalam.

Bagaimanapun, katanya terdapat NGO yang dikelolakan orang Melayu yang membantu pesakit HIV/AIDS wanita seperti Prihatin dan Soleha di Kelantan dan Cahaya Harapan di Alor Setar manakala untuk pesakit lelaki tidak ada.

Dr Adeeba berkata, dianggarkan 75 peratus daripada penghidap HIV/AIDS di negara ini merupakan orang Melayu.

Sehubungan itu, beliau meminta umat Islam di negara ini supaya tidak mudah menghukum mereka yang menghidap HIV/AIDS kerana ada di antara mereka merupakan mangsa keadaan.

Sementara itu, mengikut statistik yang dikeluarkan oleh Unit HIV/AIDS Kementerian Kesihatan, jumlah mereka yang dijangkiti HIV menurun daripada 5,830 pada tahun 2006 kepada 4,549 pada tahun 2007, manakala sehingga Jun tahun ini hanya 1,766 orang sahaja yang dijangkiti.

Jumlah mereka yang menghidap AIDS juga menurun daripada 1,842 pada tahun 2006 kepada 1,130 (2007) dan sehingga Jun tahun ini hanya 498 orang telah dijangkiti penyakit itu.

Kelantan mencatatkan jumlah jangkitan HIV tertinggi di negara ini pada tahun lepas dengan 749 kes, diikuti Johor (501) dan Selangor (441).

Dr Adeeba berkata kebanyakan kes jangkitan adalah berpunca daripada masalah penagihan dadah.

-- BERNAMA

BSN Cadang Buka Cawangan Perbankan Islam Di Pantai Timur

KUALA LUMPUR, 29 Ogos (Bernama) -- Bank Simpanan Nasional (BSN) bercadang untuk membuka cawangan penuh perbankan Islam di Kelantan dan Terengganu tahun ini, kata Timbalan Ketua Eksekutif Perbankan Konsumer dan Pembangunan Perniagaannya, Norazian Ahmad Tajuddin.

Beliau berkata pihaknya kini dalam proses untuk mendapatkan kelulusan dari Bank Negara Malaysia untuk membuka cawangan tersebut.

Penubuhan cawangan perbankan Islam itu merupakan komitmen BSN menyokong usaha kerajaan dalam mengembangkan perbankan Islam di negara ini, katanya kepada Bernama dalam satu temubual di sini baru-baru ini.

"BSN memilih Kelantan dan Terengganu untuk membuka cawangan perbankan Islam kerana sebelum ini banyak pertanyaan diterima dari penduduk di sana mengenai produk perbankan Islam BSN," katanya.

Norazian berkata BSN bercadang untuk membuka lima cawangan perbankan Islam menjelang hujung tahun ini.

Walau pun cawangan itu menawarkan perbankan Islam, katanya pelanggan masih boleh melakukan transaksi konvensional.

BSN telah ditubuhkan pada 1 Disember 1974 di bawah Kementerian Kewangan. Dengan penubuhannya, semua tugas dan tanggung jawab Bank Simpanan Pejabat Pos diambil alih oleh BSN.

Misi BSN adalah untuk menggalakkan simpanan, pelaburan dan pengurusan kewangan yang berhemat di kalangan rakyat Malaysia demi meningkatkan kualiti kehidupan rakyat.

Pada masa ini, BSN mempunyai 377 cawangan di seluruh negara.

Mengenai pelancaran produk baru, Norazian berkata BSN bercadang untuk melancarkan produk pelaburan am-i Mudharabah Warga Emas pada suku keempat tahun ini.

Antara ciri istimewa yang ditawarkan untuk produk itu ialah pemegang akaun tersebut bakal menerima perkongsian keuntungan yang tinggi, katanya.

-- BERNAMA

Pemain T'Team Kerjakan Umrah Guna Wang Hadiah

KUALA TERENGGANU, 29 Ogos (Bernama) -- Pasukan bola sepak T'Team yang berjaya muncul sebagai naib juara dalam kempen Piala Liga Perdana musim ini bakal mengerjakan umrah dengan menggunakan wang kemenangan mereka sebanyak RM100,000.

Pengurus pasukan Datuk Rahin Mohd Said berkata Majlis Sukan Negeri sedang menguruskan tentang hal tersebut dan mereka dijangka mengerjakan umrah selewat-lewatnya akhir bulan ini.

"Kerajaan negeri telah bermurah hati untuk menambah peruntukan tersebut jika wang sebanyak RM100,000 yang dimenangi dalam kempen tersebut tidak mencukupi untuk membawa pemain-pemain kita mengerjakan umrah," katanya kepada Bernama di sini pada hari Sabtu.

Rahin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri berkata hadiah tersebut diberikan sebagai insentif di atas kejayaan pemain-pemain mengharumkan nama negeri dan pasukan dalam kejohanan berprestij itu.

Sementara itu, Rahin berkata kontrak jurulatih, Chek Ku Marzuki Che Ku Mohd Nor telah disambung beberapa hari lepas untuk membolehkan beliau membuat persiapan awal pasukan T'Team bagi menghadapi Liga Super tahun depan.

Beliau berkata, persiapan itu termasuklah mencari pemain-pemain dari luar Terengganu, terutamanya pemain penyerang yang terbaik untuk memantapkan pasukan T'Team dalam kejohanan itu.

"Harga boleh dirunding demi sasaran kita hendak menjadi juara liga dan juga juara Piala Malaysia tahun depan, soal harga pemain ia nombor dua. Yang penting pretasi mereka," katanya.

Mengenai prestasi pemain T'Team, beliau berkata penilaian semula ke atas pemain akan dibuat dalam masa terdekat.

-- BERNAMA

Terengganu Agih Dana Khas Hari Raya Minggu Depan

KUALA TERENGGANU, 29 Ogos (Bernama) -- Kerajaan Terengganu akan mula mengagih bantuan dari dana khas hari raya kepada lebih 160,000 keluarga yang terdiri daripada kalangan golongan miskin, orang kurang upaya (OKU), ibu tunggal serta warga emas, minggu depan.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said berkata jumlah keseluruhan dana khas bantuan raya itu belum diputuskan, namun menurutnya jumlah itu dijangka meningkat tahun ini berbanding tahun lepas.

Bercakap kepada pemberita selepas melawat adik Muhamad Ayub Mansor, 7, yang menghidap penyakit jantung berlubang di Kampung Cabang Tiga di sini beliau berkata, tahun lepas kerajaan mengagih bantuan dana khas yang berjumlah kira-kira RM38 juta kepada 160,000 keluarga.

Sementara itu Ahmad berkata kerajaan negeri akan menanggung keseluruhan kos rawatan pembedahan Muhamad Ayob di Institut Jantung Negara (IJN) yang dianggar menelan belanja RM30,000.

Ibu Muhammad Ayob, Haryati Mohd Fauzi, 32, surirumah sepenuh masa berkata anaknya banyak ketinggalan dalam pelajaran kerana kerap tidak ke sekolah berikutan penyakit yang dihidapinya itu.

Beliau berkata anak bungsu daripada dua beradik itu kini mendapat rawatan enam bulan sekali di IJN yang melibatkan perbelanjaan RM500, namun menurutnya oleh kerana tidak mampu memandangkan suaminya yang bekerja sebagai pembantu di kedai alat ganti dengan pendapatan hanya RM700 sebulan, rawatan anaknya itu hanya dapat dibuat setahun sekali.

-- BERNAMA

Sidang Dewan Undangan Negeri Ke-12 (Hari Pertama)

Oleh: AIDA ABD RAHMAN / SURIATI ALI/Mohd Shuhaimi bin Ahmad

Tiada Kematian Daripada 895 Kes Influenza A (H1N1)


Sehingga kini, tiada kes kematian akibat Influenza A (H1N1) dilaporkan di Terengganu walaupun Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu mengesahkan terdapat 895 kes jangkitan wabak itu dikesan di seluruh negeri ini sehingga semalam (24 Ogos).

Daripada keseluruhan kes, hanya enam kes penularan import, manakala selebihnya merupakan kes penularan tempatan.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr Abdul Rahman Mokhtar menjelaskan demikian sebagai menjawab soalan yang dikemukakan YB Dr Alias Razak Pas-Bukit Tunggal) di Persidangan Dewan Undangan Negeri Ke-12, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu pada hari pertama, hari ini (25 Ogos).

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut berkata, daripada keseluruhan penularan kes yang dikesan di Terengganu, Dungun mencatat kes tertinggi iaitu 180 kes, diikuti Kuala Terengganu (146 kes); Marang (145 kes) ; Hulu Terengganu (136 kes); Kemaman (99 kes) dan Besut mencatat 56 kes.

“Setiap individu perlu menjarakkan sekurang-kurangnya satu meter dengan individu lain serta meminimumkan majlis perjumpaan, mengamalkan etika batuk yang baik atau menggunakan sapu tangan ketika batuk, menjaga kebersihan tangan dan mencuci dengan cara yang betul serta lebih kerap,” kata beliau.


Adun Batu Rakit, Yb Ustaz Khazan, Adun Chukai, Dato' Mohamed berbual mesra dengan Adun Manir (Pas), Dato' Harun Taib selepas selesai persidangan DUN hari pertama di Dewan Undangan Negeri, Wisma Darul Iman. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Selain itu, solat hajat perlu dilaksanakan di semua masjid di negeri ini bagi menolak bala dan menghebahkan dalam khutbah Jumaat mengenai bahaya dan cara mengatasi penularannya, agar semua rakyat terhindar daripada ancaman penyakit itu.

Bagi kes yang berkomplikasi dan berisiko tinggi pula, YB Dr Abdul Rahman menjelaskan, pesakit perlu dirawat segera di hospital bagi memastikan impak negatif penularan pandemik dapat diminimumkan.

Pada masa yang sama, pihak majikan dan juga institusi perlu memantau kehadiran pekerja mereka termasuklah mereka yang tidak hadir bertugas kerana sakit.

Sementara bagi mereka yang bersimpton ringan dan tiada masalah kesihatan, mereka digalakkan hanya berehat di rumah dan ke klinik atau hospital jika didapati simpton itu menjadi lebih berat.

“Kehadiran kes ringan di klinik boleh membebankan keupayaan klinik bagi merawat kes-kes yang berisiko tinggi.

“Kejadian kes bersimpton influenza perlulah dilaporkan segera ke pejabat kesihatan daerah terdekat,” katanya.

Katanya, mereka yang bersimpton serta berisko tinggi seperti pesakit asma, obesiti, wanita mengandung, diabetes, penyakit kronik dan paru-paru perlu memakai penutup mulut dan hidung bagi mengelak penularan serta risiko kematian akibat jangkitan.

Sementara itu, YB Dr Abdul Rahman menjelaskan sehingga kini, tiada vaksin khusus Influenza A (H1N1) dijual di pasaran kecuali vaksin untuk demam dan selsema biasa, di mana vaksin itu diragui mampu memberi perlindungan sepenuhnya daripada penyakit berkenaan.

Bagaimanapun, Jabatan kesihatan Negeri akan memastikan pelalian vaksin khusus itu nanti akan diberikan kepada mereka yang berisiko tinggi mendapat penyakit itu apabila ia mula berada di pasaran kelak.

Hamie Enterprise Patuhi Spesifikasi Bekalan Pakaian Sekolah

Kerajaan negeri melantik pembekal tempatan, Syarikat Hamie Enterprise dengan dikecualikan daripada proses tender terbuka bagi membekal peralatan dan pakaian sekolah selepas mendapati syarikat itu mampu mencapai spesifikasi dan kualiti yang dikehendaki.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman, berkata syarikat itu memperolehi pengecualian tender daripada Majlis Bandaraya Kuala Terengganu bagi membekal peralatan dan pakaian sekolah kepada 53,300 pelajar sekolah rendah dengan peruntukan RM7,995,000.

“Kerajaan negeri hanya mengagihkan peralatan dan pakaian sekolah secara percuma kepada keluarga pelajar yang berpendapatan RM1,200 dan ke bawah, serta layak diterima tidak lebih dua orang pelajar dalam satu keluarga,” kata beliau ketika menjawab soalan Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar (Pas-Ladang), di Persidangan Dewan Undangan Negeri Ke-12, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Beliau yang juga ADUN Seberang Takir berkata, Hamie Enterprise juga diterima sebagai pembekal kerana syarikat itu menyediakan peralatan dan pakaian sekolah dengan jenama Ganu Kite dan berkualiti.

Malah, berdasarkan perundingan harga dengan syarikat pembekal lain, Mysutera Sdn Bhd yang membekalkan pakaian sekolah jenama Canggih, kerajaan mendapati Hamie Enterprise menawarkan harga lebih rendah iaitu RM150 bagi set pakej, berbanding MySutera Sdn Bhd dengan harga RM161 (set pakej pelajar lelaki) dan RM173.90 (set pakej pelajar perempuan).

“Hamie Enterprise juga menyediakan tambahan dua helai anak tudung bagi pelajar perempuan berbanding tiada tambahan peralatan yang disediakan pembekal lain.

“Kerajaan negeri yakin dengan kualiti pakaian yang dibekalkan adalah mengikut spesifikasi, di mana selepas agihan awal di Parlimen Kuala Terengganu, tiada rungutan mengenai kecacatan kualiti kain dibangkitkan ibu bapa pelajar,” katanya.

Bagaimanapun, YB Ahmad Razif berkata, kerajaan negeri akan memastikan Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) yang ditawarkan tender pembekalan peralatan dan pakaian sekolah itu sebelum ini dan menolaknya kerana belum bersedia, dapat memenuhi permintaan kerajaan untuk pembekalan yang sama pada tahun depan.

UKOM