Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

23 March 2013

Gelombang biru kuasai hati rakyat-TPM

Oleh; Esah Abdullah

Terengganu antara negeri penting yang menyumbang kejayaan kepada kerajaan sedia ada serta pertahankan Putrajaya agar terus kekal berkuasa di peringkat Kerajaan Persekutuan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin berkata, dalam tinjauan ke seluruh negara dan beberapa kali ke negeri ini ternyata gelombang biru telah menguasai rakyat di sini.

“Saya yakin Barisan Nasional (BN) akan terus kekal dihati rakyat di negeri ini dan negara,” katanya ketika berucap di majlis Jamuan Rakyat di Kampung Petai Bubus, Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Teluk Pasu, Parlimen Kuala Nerus semalam.

Hadir sama isteri beliau, Puan Seri Norainee Abdul Rahman: Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud; Menteri Belia dan Sukan Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek dan Ahli-Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri serta pemimpin-pemimpin parti komponen Barisan Nasional negeri.

Katanya, Terengganu merupakan negeri paling membangun di Pantai Timur serta jauh lebih baik dari Kelantan dan Kedah yang menghadapi pelbagai masalah tanah dan berhadapan dengan kebangkitan rakyat yang tidak puas hati dengan mereka.

“Saya bangga dan yakin kita akan mendapat sokongan padu dari rakyat di negara ini dan berharap mendapat keputusan lebih baik dalam Pilihan Raya ke-13 (PRU13) berbanding tahun 2008,” katanya.

Timbalan Perdana Menteri kemudiannya telah meluluskan RM1.5 juta untuk pembangunan dalam Parlimen Kuala Nerus termasuk RM160,000 untuk penambahbaikan Masjid Kampung Petai Bubus.

Hanya Umno terbaik

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Pengundi di negeri ini diingatkan supaya memilih calon-calon Umno yang akan bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), bagi memastikan usaha menyatukan semula masyarakat Melayu dapat dicapai.

 Ketua Penerangan Umno Negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata pada masa yang sama pengundi perlu memastikan kesemua calon Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak diberi peluang untuk menang walaupun satu kerusi pada pilihan raya akan datang.

 “Jika semua calon Pas dan PKR tewas pada PRU13, sudah tentu Umno akan muncul sebagai sebuah parti Melayu yang dominan dan amat dihormati oleh masyarakat Melayu di seluruh negara.

 “Bila keadaan ini berlaku, usaha untuk menyatukan semula orang Melayu menjadi mudah kerana tidak ada lagi penghalang kepada usaha tersebut,” katanya kepada Teganukita ketika ditemui baru-baru ini.

Sebelum ini, mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan tiada jalan keluar bagi mengatasi masalah perpecahan di kalangan orang Melayu kecuali menumbang atau `meranapkan’ parti Pas pada PRU13.

Dalam ucapannya di Marang, Dr Mahathir berkata, Pas yang dipimpin Presidennya, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang diwujudkan bagi kepentingan pemimpin parti itu saja, bukannya untuk kepentingan agama, bangsa dan negara.

Dato’ Haji Ahmad Razif yang juga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) berkata, pilihan raya ini merupakan peluang terbaik kepada pengundi untuk membuka ruang kepada Umno menyatukan semula masyarakat Melayu yang berpecah sejak sekian lama.

 “Di Terengganu kita mahu kesemua 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan lapan kerusi Parlimen dimenangi oleh Umno dan BN.

“Kita mahu rakyat kekalkan 24 kerusi DUN dan tujuh kerusi Parlimen yang dimenangi BN pada pilihan raya umum lalu dan mengembalikan semula lapan kerusi DUN dan satu kerusi Parlimen kepada BN pada PRU13,” katanya.

Katanya, penduduk negeri ini tidak perlu menunggu lebih lama untuk melenyapkan Pas dan PKR yang menjadi batu penghalang kepada usaha menyatukan semula umat Melayu.

“Pas yang memulakan perpecahan di kalangan masyarakat Melayu dengan Amanat Haji Hadi yang membawa kepada berlakunya dua solat Jumaat dalam satu kariah, isu kafir mengkafir dan macam-macam perkara lagi yang menyebabkan masyarakat Melayu semakin lemah.

“Bila timbul pula PKR, perpecahan di kalangan umat Melayu semakin parah dan menyukarkan usaha pihak tertentu, termasuk Umno sendiri untuk menyelesaikan masalah tersebut.

“Justeru itu, saya berpendapat pilihan raya kali ini patut digunakan sebaik-baiknya oleh pengundi di Terengganu dan seluruh negara untuk melenyapkan Pas dan PKR, demi kebaikan generasi Melayu akan datang,” tegasnya.

 

Pas punca Melayu berpecah

Oleh: Cicit Laksamana 

Sekadar mengimbau sejarah silam, satu perhimpunan besar-besaran dikenali sebagai Kongres Melayu Se-Malaya pertama telah diatur Persatuan Melayu Selangor di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baharu, Kuala Lumpur pada 1 hingga 4 Mac 1946 di mana 41 pertubuhan Melayu telah menghantar wakil masing-masing.

Dua daripada tiga usul yang dululuskan Kongres ialah menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Umno) dan membantah pertubuhan Malayan Union.

Satu jawatankuasa terdiri daripada Dato’ Onn, Dato’ Panglima Bukit Gantang, Dato’ Nik Ahmad Kamil, Dato’ Hamzah Abdullah dan Encik Zainal Abidin Ahmad (Zaaba) dipilih bagi menyediakan draf Piagam atau Perlembagaan Umno dan dibentangkan oleh Kongres Melayu Se-Malaya.

Walaupun mendapat tentangan hebat dari kaum Melayu, Kerajaan British tetap meneruskan rancangan mereka mewujudkan Malayan Union pada 1 April 1946. Tanggal 11 Mei 1946 di Istana Besar Johor Bahru, Kongres Melayu Se-Malaya ketiga dan perhimpunan agung pertama Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau PEKEMBAR (Umno) telah berlangsung dan Perlembagaan Umno telah diterima dan diluluskan oleh para peserta.

Maka Umno pun lahirlah secara rasmi.

Umno kini merupakan parti yang terbesar dan menjadi teras pemerintahan negara dengan jumlah kerusi terbanyak dan pemimpinnya berperanan dalam membuat dasar-dasar kerajaan.

Umno juga antara parti bercorak demokratik yang tertua di negara-negara membangun dan masih kuat kedudukannya setelah melalui pelbagai peristiwa dan cabaran, serta dihormati oleh kawan dan lawan atas prinsip-prinsip keadilan, ketegasan dan keupayaannya menjalankan dasar-dasar yang telah dipersetujui.

Parti keramat ini dilahirkan hasil dari percantuman pertubuhan-pertubuhan Melayu dengan berbagai aliran falsafah dan pendapat, tetapi bersetuju mengambil tindakan bersama untuk survival bangsa Melayu.

Nasionalisme Melayu sebelumnya agak malap kerana wujudnya penduduk berbilang kaum sebagai faktor penghalang, penekanan oleh penjajah, tendensi masyarakat Melayu untuk berpecah-belah mengikut negeri, ketiadaan kesedaran politik yang meluas serta terdapat kemakmuran ekonomi yang membolehkan kehidupan sederhana kepada sebilangan besar rakyat.

Tetapi nasionalisme ini bukan suatu pemikiran sempit kerana ia diperluaskan untuk merangkumi lain-lain kaum demi perpaduan dan kestabilan negara. Di peringkat awal pergerakan ke arah kemerdekaan tidak mungkin bagi sesuatu kaum memaksakan politiknya dan menolak kenyataan hadirnya kaum-kaum lain yang juga berhak untuk menyertai dalam politik negara. Usaha-usaha dibuat bagi mengeratkan kerjasama di antara kaum sehingga tertubuhnya Perikatan UMNO-MCA pada awal 1952 bila kedua-dua parti ini bertanding dalam pilihan raya Perbandaran Kuala Lumpur.

Kemenangan telah diperolehi oleh kedua-duanya dan ini membawa kepada kerjasama yang lebih jauh menjelang kemerdekaan negara. Pada tahun 1955 bagi menghadapi pilihan raya umum yang pertama, Perikatan UMNO-MCA-MIC telah diwujudkan sebagai lambang permuafakatan dan kerjasama yang rapat antara kaum.

 Dengan dipimpin Tunku Abdul Rahman Putra, kemenangan cemerlang telah diperolehi, dengan sendirinya menjelaskan kepada pihak penjajah bahawa kaum-kaum di Tanah Melayu adalah bersatu hati dan boleh merdeka

Rundingan demi rundingan diadakan di London di antara wakil-wakil Perikatan yang diketuai Yang DiPertua Umno, Tunku Abdul Rahman Putra, wakil Raja-Raja Melayu dan wakil-wakil Kerajaan British dan akhirnya persetujuan dicapai bagi kemerdekaan Tanah Melayu sebagai negara yang merdeka dan berdaulat mulai 31 Ogos 1957.

Sebagai negara merdeka dan berdaulat, Umno menjadi tulang belakang dalam Kerajaan Perikatan dan kemudiannya Barisan Nasional, dan tidak putus-putus bergerak untuk mengisi makna kemerdekaan. Usaha membangunkan negara dalam semua bidang dimulakan dengan wujudnya Rancangan Pembangunan Jangkapanjang dan Rancangan Pembangunan bagi tiap-tiap lima tahun bermula dengan Rancangan Malaya Pertama (1956-60).

Tujuan utama rancangan pembangunan negara, antara lainnya meningkatkan taraf politik dan sosio-ekonomi rakyat, menentukan kesalamatan rakyat dari ancaman musuh baik dari dalam atau luar negari, memperkembangkan ekonomi negara dan menyediakan prasarana yang berkesan.

Sejak ditubuhkan hingga sekarang pemimpin Umno berjuang tanpa mengira habuan yang bakal diraih dengan satu matlamat iaitu memerdekakan negara supaya anak-anak watan dapat menentukan sendiri masa depan negara. Pada masa itu, pemimpin Umno berjuang berhabis-habisan tanpa bantuan Pas yang ditubuhkan pada tahun 1951 kerana rasa kecewa Haji Ahmad Fuad Hassan yang kalah dalam merebut jawatan dalam Umno.

Bila Pas ditubuhkan, masyarakat Melayu mula berpecah apabila timbulnya Amanat Haji Hadi, isu kafir mengkafir dan solat Jumaat di masjid berasingan. Pas menyebabkan putus tali persaudaraan dan rakan taulan kerana ahli-ahli dan pengikut parti itu terlalu taksub kepada pemimpin mereka.

Kini Pas bersengkokol pula dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang ditubuhkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim setelah pemimpin pembangkang itu disingkirkan daripada Umno kerana pelbagai salah laku. Apa jasa kedua-dua parti itu yang mendakwa mereka memperjuangkan nasib bangsa Melayu, berbanding Umno?

Justeru, tidak hairanlah bila mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir meminta pengundi supaya memilih calon-calon Umno yang akan bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) supaya usaha menyatukan semula masyarakat Melayu dapat dicapai. Tun Dr Mahathir Mohamad ketika berucap di Marang menegaskan tiada jalan keluar bagi mengatasi masalah perpecahan di kalangan orang Melayu kecuali menumbang atau `meranapkan’ parti Pas pada PRU13.

 “Jika mereka (Pas) benar-benar ikhlas berjuang untuk agama dan bangsa, mengapa timbul isu solat Jumaat dua kariah dan sanggup melabelkan Umno sebagai kafir serta mendoakan agar Barisan Nasional (BN) tumbang dan wujudnya Amanat Haji Hadi. “Semua itu memberi kesan yang cukup hebat kepada masyarakat, terutama golongan Melayu yang kini berpecah kepada tiga puak, iaitu ada yang berpihak kepada Umno, Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR),” kata Dr Mahathir.

Tun Dr Mahathir menjelaskan beliau cukup sedih mengenangkan perkara itu dan meminta pengundi di seluruh negara supaya meranapkan Pas sehingga tiada apa yang tinggal kerana parti itu menjadi penghalang terhadap perpaduan orang Melayu. Amanat Tun Dr Mahathir perlu ditunaikan demi masa depan negara kerana apa yang sedang dilakukan oleh Pas dan PKR membahayakan masa depan generasi Melayu dan rakyat Malaysi berbilang kaum.

Bangkitlah umat Melayu, tegakkan Melayu di Nusantara dan usah diberi undi kepada calon Pas dan PKR yang menjadi pengkhianat bangsa.

Jalin hubungan baik demi kesinambungan transformasi

Oleh: Suriati Ali dan Esah Abdullah 

 Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin menegaskan agenda transformasi negara tidak dapat dilaksanakan sekiranya tiada hubungan baik antara rakyat dan pemimpin demi menjayakan program disusun kerajaan Barisan Nasional (BN).

 Katanya, langkah itu cukup penting untuk kesinambungan yang sudah dirancang dan dilaksanakan pimpinan utama negara Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak.

“Kejayaan-kejayaan yang dicipta oleh kerajaan persekutuan adalah turut dibantu di pihak kerajaan negeri dengan didokong oleh rakyat setempat.

"Apa yang dibukukan dalam laporan tentang pencapaian kerajaan menerusi program transformasi baru-baru ini bahawa usaha yang telah diambil oleh Perdana Menteri telah pun mencatat kemajuan-kemajuan yang luar biasa.

 "Ini jelas terbukti bahawa dengan kesungguhan kepimpinan negara kita melaksanakan perubahan-perubahan besar di negara kita dari segi program transformasi ekonomi, program transformasi kerajaan, program transformasi politik dan sosial, maka semua bidang-bidang yang disebutkan tadi telah mencatat pencapaian yang luar biasa," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Jamuan Rakyat yang dihadiri hampir 20,000 orang di pekarangan Masjid Kampung Petai Bubus, Manir, Kuala Terengganu, semalam.

 Hadir sama isteri, Isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Seri Norainee Abd Rahman; Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud dan Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek.

 Tetamu kehormat lain Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, wakil-wakil rakyat DUN dan Parlimen serta pemimpin Barisan Nasional (BN) dan Umno Terengganu.

 Sebelum itu, Tan Sri Muhyiddin bersama Isteri dan rombongan sempat meluangkan masa bertanya khabar melawat seorang warga emas, Tuan Kamariah Tuan Dalam, 95, yang menghidapi penyakit angin ahmar di rumahnya di kampung sama selepas selesai menunaikan solat Jumaat.

Tan Sri Muhyiddin turut memberitahu, Malaysia adalah satu-satunya negara di mana kerajaan melaporkan kepada rakyat setahun sekali tentang apa yang telah kerajaan rancangkan dan apa kejayaan yang telah negara capai.

 “Tidak ada kerajaan di dunia yang membuat bagaimana yang dibuat kerjaaan kita yang ada pada hari ini. “Kita sentiasa terbuka dan mengamalkan sikap yang telus dalam apa usaha yang kita lakukan dan tidak ada apa yang mahu kita selindungkan," katanya.

 

Sandiwara : dulu Sauk, kini Lahad Datu

Oleh FAUZI MOHD

Parti pembangkang mempotretkan insiden pencerobohan dan kejadian tembak-menembak di Lahad Datu, Sabah hingga mengorbankan anggota keselamatan negara sebagai satu sandiwara kerajaan.

Apa yang tercetus pada fikiran sebahagian pemimpin pembangkang mengenai kejadian ini sama dengan kejadian yang pernah berlaku suatu ketika dahulu iaitu pemberontakan kumpulan Al-Maunah pada 2 Julai 2000 Bukit Jenalek, Perak.

 Ketika itu, sekumpulan anggota Al-Maunah yang berpakaian tentera melakukan pencerobohan nekad ke atas sebuah kem Rejimen Askar Wataniah pada waktu subuh 2 Julai 2000 dan melarikan sejumlah besar senjata api daripada stor persenjataan.

Kumpulan tersebut kemudiannya mendirikan pangkalan rahsianya di kawasan hutan berhampiran perkampungan Bukit Jenalik di Sauk, Perak.

Menurut laman web mereka ketika itu, al Maunah merupakan singkatan kepada Persaudaraan Ilmu Dalam Al-Ma’unah. Laman web organisasi tersebut dikenali sebagai Al-Ma’unah dalam singkatan, sebuah pertubuhan yang terlibat dalam ilmu persilatan yang turut menggunakan tenaga dalaman dan mempelajari ilmu perubatan tradisional Islam.

Pada subuh 2 Julai itu, Mohamed Amin Mohamed Razali telah mengetuai 29 orang ahli kumpulan Al-Ma’unah termasuk seorang pegawai berpangkat Mejar dari Tentera Darat Malaysia telah melancarkan operasi untuk menjatuhkan Kerajaan Malaysia.

Mereka berpakaian pegawai kanan tentera dan berlagak melakukan pemeriksaan mengejut ke atas Kem Batalion 304 Rejimen Askar Wataniah di Empangan Temenggor, Gerik, Perak.

Mereka menipu pegawai kem tersebut dengan alasan ingin mengadakan pemeriksaan mengejut, kononnya ingin membuat pemeriksaan kecemasan ke atas jumlah semua peluru yang disimpan di dalam kem tersebut. Atas pelbagai tekanan yang diberi oleh Amin dan konco-konconya serta diyakinkan dengan kehadiran tiga kenderaan Pajero menggunakan nombor pendaftaran tentera yang bermula dengan huruf ‘Z’, anggota tentera di dua kem tersebut berjaya diperdayakan di mana mereka berjaya masuk ke dalam kem.

Kumpulan tersebut akhirnya berjaya membawa memuatkan pelbagai jenis senjata ke dalam tiga Pajero berkenaan. Mereka melarikan sejumlah besar senjata api dan imunisasi, iaitu 97 laras raifal M16, dua laras raifal Steyr AUG, empat senjata Mesingan Kegunaan Am (GPMG), enam laras mesingan ringan, lima pelancar bom tangan M203, 182 kelopak M16, lapan laras tambahan mesingan kegunaan am, tiga laras tambahan mesingan ringan, 26 bilah pisau benet, 9,095 butir peluru berkaliber 5.56mm dan 60 butir kartus peluru bom tangan berkaliber 40mm. Kumpulan ini kemudiannya menyembunyikan diri di dalam hutan Bukit Jenalik, Sauk, negeri Perak. Amin mengagih-agihkan semua senjata yang dilarikan itu kepada orang-orangnya untuk dilatih.

Bunyi tembakan yang jarang didengar oleh penduduk kampung hasil daripada tembakan senjata api tersebut telah menarik perhatian polis. Kumpulan tersebut membuat persediaan untuk menjayakan rancangan mereka, termasuk mengumpul bekalan makanan dan membawanya ke dalam pengkalan mereka di Bukit Jenalik. Bekalan makanan yang diperolehi itu hanya cukup untuk tiga bulan sahaja.

Mereka juga turut memperolehi senjata lain seperti parang dan senjata senapang panah untuk menjayakan misi mereka. Sepasukan polis dihantar mengepung Bukit Jenalik untuk menyekat pergerakan mereka. Sejumlah anggota pasukan keselamatan dihantar untuk menyusup masuk ke dalam perkhemahan Al-Ma’unah.

Walau bagaimanapun, dua anggota polis iaitu Sarjan Mohd Shah Ahmad dan Koperal Detektif Sanghadevan, serta penduduk kampung Jaafar Puteh dan seorang anggota komando ATM, Truper Matthews anak Medan, telah dijadikan tebusan oleh Al-Ma’unah.

 Dalam radio komunikasi yang digunakan oleh kumpulan itu, mereka memaklumkan bahawa mereka akan menyerang Kuala Lumpur sekiranya tuntutan ke atas Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohamad untuk meletakkan jawatan dalam masa 24 jam tidak dipenuhi. Jaafar ditangkap ketika beliau sedang meneliti dusun duriannya.

Pagi itu mereka berjaya memperdayakan anggota tentera yang berkawal di situ dan melarikan 148 senjata menggunakan tiga unit kenderaan pacuan empat roda jenama Pajero. Malangnya dalam keadaan negara terkejut dengan insiden ini, Pas dengan selamba dan tanpa perasaan mendakwa ini merupakan sandiwara kerajaan Barisan Nasional untuk memburukkan gerakan Islam dan meraih sokongan politik.

Mereka mendakwa adalah mustahil untuk sebuah kem dirompak. Mereka juga mempertikaikan bahawa jumlah senjata yang diumumkan dirompak tidak mungkin dapat dimuatkan dalam tiga buah pajero seperti yang didakwa. Kes ini mengakibatkan anggota Komando Truper Matthews anak Medandua dan Detektif Shangavedan terbunuh.

Namun biar pun dua orang anggota keselamatan terkorban, Pas masih mendakwa insiden Sauk merupakan sandiwara. Mereka mencabar kerajaan membuktikan tiga buah Pajero tersebut boleh memuatkan semua senjata yang didakwa dirompak. Kerajaan akhirnya mengadakan lakonan semula bagi memaparkan kejadian sebenar sewaktu perundingan dilakukan antara pihak tentera dengan kumpulan Al-Maunah dan juga demonstrasi bagi membuktikan senjata-senjata tersebut boleh dimuatkan ke dalam Pajero terbabit.

Demontrasi yang diadakan di Kementerian Pertahanan selepas kejadian di Sauk menunjukkan beratus-ratus senjata berkenaan boleh diangkut ke dalam kenderaan Pajero dalam masa empat minit sahaja.

Namun, ada pemimpin Pas berkata, tindakan kerajaan melakonkan semula kejadian itu bagi membuktikan sejumlah senjata itu boleh diangkut menggunakan empat kenderaan Pajero juga membuktikan kejadian di Sauk itu sememangnya sandiwara.

Di sini sudah jelas, pembangkang tetap sama memainkan rencah mereka apabila timbulnya isu yang mampu menggugatkan keharmonian negara. Mereka mudah menuduh kerajaan sengaja menimbulkan sandiwara walaupun kejadian tersebut mengorbankan nyawa rakyat sendiri tanpa melakukan sebarang kajian dan penyelidikan menyeluruh tentang isu-isu yang berlaku. Sudah hampir 13 tahun peristiwa Al-Maunah berlalu, sekali lagi pembangkang membangkitkan isu ‘sandiwara’ selepas insiden tembak-menembak terjadi di Lahad Datu.

Namun kali ini, Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua pula menuduh insiden Lahad Datu adalah konspirasi UMNO dan sandiwara kerajaan sahaja.

Nampaknya, mereka tetap dengan ideologi mereka sahaja yang mudah menggunakan perkataan sandiwara sedangkan tiada usaha dilakukan pihak berkenaan bagi membantu menyelesaikan isu-isu keselamatan yang timbul. Mereka tidak peduli anak siapa, bapa siapa atau suami siapa yang terkorban.

 Ini semua tidak penting kepada mereka. Yang penting ialah menghasut rakyat membenci kerajaan dan memilih mereka dalam pilihan raya akan datang. Inikah parti yang akan diundi oleh anggota keselamatan dan rakyat biasa?

22 March 2013

Pemimpin pembangkang tidak tetap pendirian

Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin mengandar cenderahati daripada kepimpinan Umno Terengganu.
Oleh: Aida Abd Rahman

Pemimpin dalam Pakatan Rakyat (PR) sentiasa mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan kepentingan umat Islam termasuk dalam isu kalimah Allah.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, berkata pemimpin pembangkang seperti Presiden Pas, Dato’ Sri Abdul hadi Awang sudah diketahui ramai tidak mempunyai pendirian tetap dan sering berdolak-dalik berhubung isu kalimah Allah.


“Apabila isu kalimah Allah dibangkitan, isu ini semua orang tahu apa pendirian Dato’ Seri Abdul Hadi Awang mengenai isu kalimah Allah. Dia berdolak dalik, tidak istiqomah. Saya sebutkan dia tidak beristiqomah kerana hari ini dia kata tidak boleh. Sememangnya umat Islam mempertahankan kalimah Allah.

“Saya sebagai seorang pemimpin Islam mempertahkankan kalimah Allah adalah untuk orang Islam sahaja. Tidak boleh biarkan kepada pihak orang-orang lain (bukan Islam), menggunakan kalimah Allah hanya untuk orang Islam, bahawasa-Nya Allah Yang Satu . Itu sahaja. Tidak boleh disamakan dengan agama-agama yang lain, walaupun tidak menggunakan perkataan itu yang boleh mengelirukan kita,” katanya di Himpunan Rakyat 1Malaysia peringkat Negeri Terengganu, di Padang Bola Rhu Rendang, Marang, hari ini.

 Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN), Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Hadir sama, Ketua Umno Bahagian Marang, Dato’ Yahya Khatib Mohamad, Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang, Haji Nik Dir Nik Wan Ku dan Ketua-Ketua Umno Bahagian serta Ahli Parlimen seluruh Terengganu.

Tan Sri Muhyiddin berkata, Presiden Pas itu terpaksa mengubah pendirian dan bersekongkol dengan DAP bukan sahaja dalam isu kalimah Allah, malah pelbagai isu lain termasuk membentuk Negara Islam kepada Negara Kebajikan dan juga pelaksanaan hukum hudud disebabkan mahu menjaga kepentingan politik semata-mata.

“Bagaimana pendirian (Dato’ Seri) Abdul Hadi. (Dia kata) Tidak boleh. Selepas itu ada satu Majlis Syura Pas kata ini tidak boleh, dia (berubah) kata boleh. Dimanakah pendirian dia. Pasal apa bertukar pendirian dia. Hanya kerana kepentingan politik Pas. Pasal dia sudah bersekongkol dengan DAP.

 “ Bila DAP tidak bersetuju dengan Negara Islam, bila disebutkan oleh pemimpin Pas kita mahu membentuk Negara Islam, (Pengerusi DAP) Karpal Singh sudah berkata `langkah mayat saya dahulu, kalau kamu hendak bentuk Negara Islam’.

“Jadi akhirnya pemimpin Pas terpaksa tunduk kepada DAP, tidak sebut lagi Negara Islam, jadi Negara Kebajikan. Sudah jauh pada prinsip perjuangan asal mereka,” katanya.

Beliau berkata, pendirian Pas untuk kekal dalam Pakatan Rakyat adalah untuk faedah diri, anggota dan pemimpin Pas sahaja, bukan untuk prinsip perjuangan bagi masyarakat Islam keseluruhannnya.

 Pada masa yang sama, Tan Sri Muhyiddin juga mengingatkan supaya rakyat tidak terpengaruh dengan fatwa-fatwa baru yang akan dikeluarkan parti pembangkang apabila tiba hampir dengan pilihan raya ini.

“ Apabila dekat dengan pilihan raya maka akan keluarlah berbagai fatwa-fatwa baru. Saya tidak payah sebut, sebab tadi Menteri Besar sudah beritahu di mana asas fatwa yang dikeluarkan Haji Hadi mengharamkan makan sembelihan orang Umno, tidak boleh itu dan sebagainya yang dikeluarkan dalam amanat Haji Hadi,” katanya.

Beliau juga menasihatkan rakyat supaya tidak terpedaya dengan apa yang dijanjikan pembangkang kerana mereka terbukti gagal melaksanakannya di DUN, Parlimen mahupun negeri yang dikuasai mereka kini.

 

TPM minta pemimpin Umno jaga perpaduan

Puluhan ribu penduduk sekitar Marang, Terengganu menyambut kedatangan Timbalan Perdana Menteri ke kawasan mereka untuk pelancaran Himpunan Rakyat 1Malaysia Gelombang Biru di Padang Bola Rhu Rendang, petang ini.
Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Aida Abd Rahman 

Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, menggariskan empat langkah utama yang perlu dilakukan pemimpin Umno di Terengganu bagi memastikan Barisan Nasional (BN) memenangi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Beliau berkata, mereka perlu menjaga perpaduan sesama mereka dan mengetepikan selisih faham selama ini bagi membulatkan perpaduan di saat genting untuk berdepan dengan parti pembangkang dalam kempen pilihan raya yang akan diadakan dalam masa terdekat ini.


 “Pemimpin Umno perlu berusaha untuk meraih sokongan yang besar dari rakyat bagi memastikan BN menang PRU13,” katanya berucap di majlis pelancaran Himpunan Rakyat 1Malaysia Gelombang Biru di Padang Bola Rhu Rendang, petang ini.

Kira-kira 30,000 orang hadir pada majlis itu yang turut disertai Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Menteri Belia dan Sukan Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah serta pemimpin Umno dan parti-parti komponen BN.

Tan Sri Muhyiddin berkata, pemimpin dan semua ahli Umno perlu akur dengan keputusan pucuk pimpinan berhubung soal pemilihan calon yang akan bertanding pada pilihan raya umum nanti.


“Soal pemilihan calon mengambil masa dan proses yang panjang. Bila pucuk pimpinan pilih calon, beri sokongan 100 peratus,” ujar beliau.

Langkah ketiga, kata beliau, pemimpin dan ahli Umno perlu mengelak daripada menimbulkan sebarang masalah di ambang pilihan raya yang bakal tiba ini.

Akhirnya, beliau meminta mereka supaya bertemu dengan semua pengundi dan memberi layanan yang mesra kepada mereka, bertanya khabar dan membantu menyelesaikan masalah rakyat.

 Beliau yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, jika semua langkah itu diakukan Umno dan BN tidak menghadapi masalah untuk mengekalkan kuasa mereka di Terengganu pada PRU13.

Katanya, Pas dan parti pembangkang lain tidak ada kekuatan dan rakyat pasti menolak mereka pada pilihan raya kali ini.

 

Pakatan pembangkang tidak ada prinsip

Tan Sri Muhyiddin bersama barisan kepimpinan Umno Terengganu di Himpunan Rakyat 1Malaysia Gelombang Biru di Padang Bola Rhu Rendang, Marang, petang ini.
Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Aida Abd Rahman 

Pakatan parti pembangkang tidak mempunyai prinsip seperti Barisan Nasional (BN) iaitu menunaikan setiap janji yang dilafazkan kepada rakyat, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.

Sehubungan itu, katanya, pembangkang tidak layak untuk memerintah negara ini dan mengambil alih tugas yang telah dilakukan BN sejak lebih 55 tahun lalu.


“Kerajaan BN memegang prinsip menepati janji dan menjaga kebajikan rakyat di mana ia menjadi asas yang penting bagi rakyat menyokong BN.

 “Pihak pembangkang tidak ada asas ini kerana mereka tidak berupaya untuk melaksanakan janji yang telah dibuat pada setiap kali pilihan raya,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Himpunan Rakyat 1Malaysia Gelombang Biru di Padang Bola Rhu Rendang, petang ini.


Kira-kira 30,000 orang hadir pada majlis itu yang turut disertai Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Menteri Belia dan Sukan Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah serta pemimpin Umno dan parti-parti komponen BN.

Tan Sri Muhyiddin meminta rakyat negara ini terus mendokong Umno dan BN bagi meneruskan agenda pembangunan agar Malaysia dapat mencapai wawasan menjadi negara maju menjelang tahun 2020.


“Saya mahu pemimpin Umno bekerja lebih keras dan bersungguh-sungguh, turun ke segenap pelusok negeri bagi mendengar rintihan rakyat dan mencari jalan segera menyelesaikan masalah mereka.

“Kita bawa mesej penting kepada semua penduduk negeri ini bahawa Umno dan BN sentiasa berusaha untuk membela nasib rakyat,” ujarnya.

Beliau mahu rakyat negara ini sedar bahawa usaha BN membela nasib mereka tidak terbatas dan ia akan diteruskan hingga mereka bejaya keluar daripada belenggu kemiskinan.

 

LENSA UKOM : Sekitar lawatan TPM ke Terengganu

Hubungan rakyat dan pemimpin BN Terengganu akrab

Oleh: Suriati Ali dan Esah Abdullah 

Sokongan rakyat terutama peringkat akar umbi di Terengganu dilihat semakin kuat kerana mereka menyedari keupayaan Barisan Nasional (BN) yang telah membawa satu anjakan pembangunan kepada negeri ini berbanding masa lalu. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, berkata hubungan rakyat dengan pemimpin setempat juga amat akrab dan rapat sekali, senario itu memberi gambaran amat baik kepada kepimpinan BN di Terengganu, menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU Ke13) nanti. Katanya, Terengganu yang dipimpin Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said adalah sebuah negeri amat penting kepada BN dan mempunyai kisah silamnya tersendiri.

“Saya mahu mengajak rakyat di negeri ini supaya mengimbau kembali kenangan pahit yang mereka alami sewaktu pemerintahan Pas pada tahun 1999 hingga 2004, apabila parti itu memerintah Terengganu.

 “Rakyat jangan beri undi pembangkang kerana dibimbangi menerima nasib serupa di mana kebajikan mereka terabai, tidak ada sebarang pembangunan dilakukan bagi membela nasib rakyat sepanjang pemerintahan parti itu,” katanya.Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Jamuan Rakyat di perkarangan Masjid Kampung Petai Bubus, Teluk Pasu, Kuala Terengganu.

Hadir sama isteri, Isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Seri Norainee Abd Rahman; Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud dan Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek.

Tetamu kehormat lain Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, wakil-wakil rakyat DUN dan Parlimen serta pemimpin Barisan Nasional (BN) dan Umno Terengganu.


Sebelum itu, Tan Sri Muhyiddin bersama Isteri dan rombongan sempat meluangkan masa bertanya khabar melawat seorang warga emas, Tuan Kamariah Tuan Dalam, 95, yang menghidapi penyakit angin ahmar di rumahnya di kampung sama selepas selesai menunaikan solat Jumaat. 


Tan Sri Muhyiddin turut memberitahu  dia hairan kenapa ada segelintir rakyar tetap mahu sokong Pas, sedangkan sudah contoh terdekat, seperti Kelantan yang mempunyai pelbagai isu besar tidak dapat diselesaikan sehinggan kini.

“Apa pula berlaku di Kedah di mana banyak kawasan balak dicerobohi dan ditebang suka hati, akibatnya rakyat dibelenggu pelbagai masalah.

 “Melihat keadaan itu, rakyat mula meluat dengan tindakan pembangkang yang sememangnya mempunyai agenda tersendiri, termasuk mahu berkuasa dan kepentingan parti,” katanya.

 .

TPM kagum pencapaian pendidikan di Terengganu

Oleh; Esah Abdullah dan Suriati Ali

 Komitmen kerajaan negeri di bawah kepimpinan Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said terhadap pembangunan pendidikan membuatkan negeri Terengganu terus mencatat keputusan cemerlang dalam setiap peperiksaan awam di negara ini.Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin berkata, negeri Terengganu tiap-tiap tahun dapat keputusan yang hebat dan merupakan negeri yang catat keputusan cemerlang di negara ini.

“Saya iri hati juga kepada Terengganu kerana Johor negeri saya tidak boleh catat kecemerlangan seperti negeri ini , “ katanya ketika berucap di hadapan lebih 10,000 rakyat di majlis Jamuan Rakyat di Kampung Petai Bubus, Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Teluk Pasu, Parlimen Kuala Nerus hari ini.

 “Saya ucap tahniah kepada Terengganu kerana dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang baru diumumkan, negeri ini mendahului negeri-negeri lain dan catat keputusan paling cemerlang,” katanya.

Hadir sama isteri beliau, Puan Seri Norainee Abdul Rahman: Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud; Menteri Belia dan Sukan Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek dan Ahli-Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri serta pemimpin-pemimpin parti komponen Barisan Nasional negeri.

Katanya, kerajaan sebeginilah yang mesti kita sokong dan kekalkan kerana telah banyak memberi penekanan dan penambahbaikan terhadap pembangunan pendidikan demi masa depan generasi akan datang. Pada majlis itu Timbalan Perdana Menteri telah menyerahkan Watikah Gerakan Pilihanraya kepada wakil-wakil Pusat Daerah Mengundi Parlimen Kuala Nerus yang diketuai Pengarah Pilihanraya Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Haji Mohd Nasir Ibrahim Fikri.Diikuti Pengerusi Pilihanraya DUN Tepoh (N09) YB Haji Muhamad Ramli Noh; Pengerusi Pilihan Raya DUN Teluk Pasu (N10), Dato’ Haji Abdul Rahin Mohd Said; Pengerusi Pilihan Raya DUN Seberang Takir (N11) Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan Pengerusi Pilihan Raya DUN Bukit Tunggal (N12) Haji Ismail Nik.

 

Penduduk Orang Asli Hulu Besut tidak dipinggirkan.


Adam bersalaman dengan YAB Menteri Besar

Oleh: Mohammad Ishak 

Nasib lapan keluarga penduduk Orang Asli,Kuala Sayap, Hulu Besut,tidak pernah diabaikan sebaliknya mereka sentiasa diberi perhatian dalam pelbagai aspek kehidupan.

Kehadiran Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said yang melakukan lawatan ke Kampung Keruak, Hulu, Besut sempena majlis perasmian pembinaan Lebuh Raya Keruak-Gunong Bongsu semalam turut disertai penduduk Orang Asli.

Sempena majlis itu mereka diraikan oleh pemimpin kerajaan dan menyampaikan sumbangan hamper dan wang.

Malah, dalam setiap program kerajaan terutama Pejabat Daerah Besut, golongan berkenaan sentiaasa diundang bersama supaya mereka dapat bergaul dengan masyarakat setempat.

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh berkata, bagi memudahkan penduduk terbabit mendapat manfaat secara langsung mereka juga diberi hak menubuhkan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) sendiri.

Ketika ini ketua mereka, Adam Nilam dilantik sebagai Pengerusi JKKK dan menjalankan urusan dengan pejabat daerah serta agensi lain terutama dalam mendapatkan bantuan dan kemudahan asas.

Anggota Sukarelawan Polis Terengganu beri sumbangan


ASP Zulkifli menyampaikan sumbangan kepada Khatijah Ismail 

Pix: Mohammad Ishak

Walapun bersifat anggota sukarelawan Polis tetapi peristiwa Lahad Datu yang mengorbankan anggota pasukan keselamatan mendorong Anggota Sukarelawan Polis Terengganu tanpil menghulurkan sumbangan kepada mangsa yang terkorban.

Terpanggil dengan semangat perjuangan Pasukan Sukarelawan Polis Terengganu melancarkan tabung bagi mengutip derma dikalangan anggotanya untuk disampaikan kepada keluarga Asisten Superintendan Zulkifli Mamat yang terkorban dalam insiden di Lahad Datu, 1 Mac lalu.

Hasil kutipan RM1,500 daripada anggota sukarelawan mereka kemudian berkunjung ke rumah keluarga wira negara itu di Kampung Kubang Ikan,dekat sini.untuk menyampaikan sumbangan berkenaan.

Majlis sumbangan secara ringkas itu dilakukan Asisten Superintendan, Zulkifli Mokhtar kepada ibu Allahyarham Zulkifli, Khatijah Ismail, 64 di rumahnya di Kampung Kubang Ikan, semalam.

Zulkifli berkata, pihaknya berasa tempias dengan kejadian yang menimpa rakan seperjuangan walaupun kami di barisan sebagai anggota sukarelawan polis.

Menurutnya, pasukan itu yang kini mempunyai 670 anggota seluruh Terengganu, sentiasa prihatin dengan nasib yang menimpa anggota polis malah sumbangan itu sebahagian usaha untuk membantu keluarga polis.

Beliau berkata, sebagai anggota sukarelawan mereka mereka juga mempunyai tanggungjawab besar membantu Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam pelbaagai aspek keselamatan.

Beliau berharap, sumbangan itu sedikit sebanyak dapat membantu meringankan beban ahli keluarga Allahyarham. Sementara itu, Khatijah berkata, beliau amat terharu dengan sikap prihatin masyarakat Malaysia yang bersimpati dengan nasib keluarga dan isteri Allahyarham yang datang menyampaikan pelbagai bentuk bantuan..

Manifesto Bukan Janji – Pakatan Rakyat


Oleh FAUZI MOHD 

Manifesto bukanlah satu perjanjian – demikianlah kata-kata yang terpacul keluar dari mulut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim pada 29 Ogos 2012 ketika mengulas tuntutan rakyat Selangor yang mahu tunggakkan air percuma berjumlah RM300 juta dilangsaikan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) negeri itu.

Maksud pemimpin PR itu apa sahaja yang digariskan dalam manifesto yang dicanang PKR, DAP dan PAS bukanlah satu bentuk perjanjian yang wajib ditunaikan, sebaliknya ia satu umpan politik semata-mata untuk mengaburi mata pengundi.

Rakyat yang terkedu dengan kenyataan itu bagaimanapun tetap dengan prinsip bahawa manifesto itu merupakan satu perjanjian dan ‘keceluparan’ pemimpin PR berkenaan adalah pengkhianatan kepada pengundi.

Pengarah Strategi Umno Terengganu, Dato' Rosli Mat Hassan ketika dihubungi Teganukita turut mempersoalkan apa gunanya manifesto baru yang bertemakan ‘Pakatan Harapan Rakyat’ dilancarkan sekiranya ‘manifesto bukan janji’.

“Apa guna manifesto yang dicetak panjang lebar, dicanang ke serata negeri jika pemimpin mereka anggap ‘manifesto bukan janji’? Adakah untuk populariti atau publisiti murahan?

 “Untuk apa manifesto baru sekiranya ia bukan sesuatu yang mesti ditunaikan, tidakkah itu satu bentuk khianat kepada undi yang diberikan oleh rakyat,” soal beliau yang juga Ketua Umno Bahagian Dungun.

Tidak hairanlah perkataan manifesto dan janji diganti dengan perkataan ‘Tawaran Mega’ dalam satu perhimpunan di Kompleks PAS Pahang, Kerdau, beberapa hari selepas kenyataan Khalid Ibrahim.

Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang hadir pada program itu telah mengumumkan Tawaran Mega 3+1 meliputi peringkat Pusat dan negeri. Sampai bila pemimpin PR mahu dipandang oleh rakyat sebagai ‘penjual temberang’ dengan manifesto-manifesto yang adakalanya penuh retorik dan tidak masuk akal.

Rakyat telah melihat keupayaan PR di Selangor, Kedah, Pulau Pinang mahupun Kelantan yang sehingga kini masih kosong dalam isu pendidikan percuma hatta anak-anak tadika atau pra-sekolah masih perlu membayar pelbagai yuran bulanan serta tahunan. Institut Pengajian Tinggi (IPT) kelolaan kerajaan negeri di Selangor dan Kedah masih tidak mampu menjadi model pendidikan percuma seperti yang dimomokkan atas pentas ceramah politik.

Di Terengganu, soal bagaimana PAS tidak mampu menunaikan janji bukanlah perkara baru kerana parti itu pernah diberi mandat oleh rakyat mentadbir negeri itu pada tahun 1999 hingga 2004.

Contohnya, janji PAS untuk memperkasakan pendidikan di Terengganu ditunaikan dengan tindakan yang ‘pelik’ seperti mengarahkan Kolej Agama Sultan Zainal Abidin (KUSZA) mengambil 38 pelajar dan dua pensyarah yang tidak memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Kerajaan PAS yang ‘berlakon’ di hadapan rakyat kononnya lantang dalam isu kronisme turut meluluskan 10,000 ekar Hutan Simpan Sungai Paka, Dungun kepada Ahli Jawatankuasa PAS Pusat ketika itu, Dato’ Hishamudin Yahaya melalui syarikat North East Plantation Sdn. Bhd. pada 15 November 2000.

Turut diluluskan Kerajaan Pas ialah tanah pertanian seluas 50 hektar kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS Ladang ketika itu, Dr. Sulaiman Abdullah melalui syarikat Imbasan Padu Sdn. Bhd.

Keghairahan Kerajaan PAS meluluskan kawasan balak kepada Jawatankuasa Syura Rakyat, kroni-kroni PAS termasuk kawasan balak bernilai lebih RM5 juta seluas 2,600 hektar di Merang, Setiu kepada gadis berusia 26 tahun merupakan satu perbuatan mungkir janji. Manifesto PAS Fasa 11.1 pada kempen pilihanraya umum tahun 1999 menyatakan, “Kerajaan Pas akan mengawal pembalakan dan pemuliharaan hutan dan memastikan kawasan tadahan hujan dan alam sekitar terpelihara”.

Sementara itu, Kerajaan PAS turut menyenaraikan dalam manifesto mereka bahawa EXCO atau wakil rakyat tidak akan mengambil elaun dan imbuhan daripada anak syarikat kerajaan negeri, tugas dijalankan secara sukarela. Manifesto bukan janji!

Laporan EPIC mencatatkan dengan jelas imbuhan Pengarah sepanjang tahun 2001. EXCO Kerajaan Pas, Dato’ Wan Muttalib Embong menerima bayaran sebanyak RM42,408.

Seorang lagi Pengarah yang juga Ahli Parlimen PAS Kuala Terengganu, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi menerima RM33,056.

Di mana prinsip dan maruah pemimpin Pakatan Rakyat dalam soal menabur dan menunai janji? Jika Khalid Ibrahim pada tahun 2012 berkata ‘manifesto bukan janji’, pemimpin PAS di Terengganu sudah lama mengamalkan prinsip yang layak disebut ‘manifesto hanya gula-gula pilihanraya, bukan untuk ditunaikan’.

Anak buruh cemerlang SPM

Oleh: Noraini Jusoh

Cita-cita anak kepada seorang buruh, Ika Nadia Sulhaki, 18, untuk bergelar jurutera suatu hari nanti semakin cerah apabila beliau memperoleh keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (2012) yang diumumkan, semalam.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Abdul Malek, Kuala Terengganu itu adalah antara pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang 11 A bagi sekolah terbabit.

Ika Nadia berkata, cara belajarnya sama seperti pelajar lain dengan fokus dan memberi sepenuh tumpuan semasa mengikuti sesi pembelajaran di sekolah.

"Semasa di kelas, saya memberi sepenuh tumpuan terhadap apa yang diajar guru dan bertanya terus kepada guru sekiranya ada yang tidak faham.

"Selain itu, saya turut menghadiri kelas tuisyen bagi menambah pemahaman terhadap apa yang dipelajari,” ujarnya ketika ditemui Teganukita semasa mengambil keputusan SPM di sekolah tersebut, semalam.

Anak sulung daripada empat orang adik-beradik bagi pasangan Sulhaki Sarafudin, 43, dan Kamariah Mohd, 45, tidak menjadikan kemiskinan keluarganya sebagai penghalang untuk mencapai kejayaan.

"Walaupun ayah hanya seorang buruh dan emak pula tukang cuci, mereka banyak memberi dorongan kepada saya supaya belajar bersungguh-sungguh dan diharap kejayaan yang diperoleh hari ini menjadi contoh kepada adik-adik,” katanya.

Katanya, selain dorongan kedua ibu bapanya, sokongan guru-guru dan rakan-rakan turut membantu beliau mendapat keputusan yang cemerlang .

Ika Nadia memperoleh 2A+, 6A, dan 3A- di mana A+ bagi mata pelajaran Bahasa Melayu dan Matematik Tambahan, 6A bagi Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Biologi, Pendidikan Syari’ah Islamiah dan Bahasa Arap sementara A- Fizik, Kimia dan Pendidikan Al-Quran dan Sunnah.

 

21 March 2013

435 murid Tahun Empat DUN Sura terima e-Book

Oleh: Noraini Jusoh

Dengan misi mahu membuat lonjakan hebat terhadap penguasaan teknologi komunikasi dan maklumat (ICT), langkah demi langkah digerakkan bagi mengubah lanskap pendidikan di Terengganu.


Selaras dengan hasrat tersebut, kerajaan negeri meneruskan pemberian e-Book kepada murid Tahun Empat di seluruh negeri ini bagi membantu murid-murid menguasai bidang ICT dengan lebih baik.


Bertempat di Dewan Utama majlis Perbandaran Dungun, Dungun, wajah gembira murid, guru dan ibu bapa dirakamkan apabila seramai 435 murid dari Dewan Undangan Negeri (DUN) Sura menerima agihan e-Book secara percuma, semalam.

Lebih bermakna, penyampaian daripada Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said itu ditunggu-tunggu murid tahun empat dari enam buah sekolah di DUN berkenaan.Daripada jumlah itu, 16 penerima daripada Sekolah Pendidikan Khas; Sekolah Kebangsaan (SK) Kuala Dungun (84); SK Pusat Dungun (119), SK Bandar Dungun (62), SK Sultan Omar (124) dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Kwang Hwa (30).

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Dato' Zaabar Mohd Adib serta Pegawai Pembangunan DUN Sura, Datuk Wira Rosli Mat Hassan. 

 

Kursus aritmetik kunci kejayaan

Oleh: Aida Abd Rahman dan Noraini Jusoh

“Kursus aritmetik mental yang diikuti Anis semasa kecil merupakan salah satu faktor kejayaan anak saya dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2012,” kata Puan Ratna Nainy, 45, ibu kepada Anis Raihan Asmadi, 18, yang merupakan seorang daripada 19 pelajar cemerlang negeri ini yang berjaya memperolehi semua A+ dalam keputusan SPM kali ini.

Kursus aritmetik mental merupakan latihan intensif untuk mengembangkan minda kanak-kanak dalam mempelajari matematik khususnya dengan cara yang betul dan cepat terbukti membantu pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan  Agama (SMKA) Sheikh Abdul Malek itu meraih keputusan cemerlang 11A+ bagi semua mata pelajaran yang diambilnya.Anak sulung empat beradik itu melahirkan rasa bersyukur kepada Allah s.w.t atas kejayaan yang diperoleh dan menyifatkan kejayaan itu bukan miliknya tetapi pinjaman daripada Allah s.w.t semata-mata.

"Saya turut terhutang budi kepada ayah dan ibu serta guru di SMKA Sheikh Abdul Malek, guru tuisyen serta datuk dan nenek selain rakan-rakan yang banyak memberi bantuan dan dorongan selama ini."Petua belajar yang selalu saya amalkan ialah belajar setiap malam dan habiskan silibus yang diajar guru manakala dari sudut rohani saya selalu lakukan solat Taubat dan Hajat setiap malam serta tidak lupa berdoa kepada Allah s.w.t kerana doa adalah senjata untuk berjaya,” ujarnya ketika ditemui Teganukita ketika megambil keputusan SPM di sekolah tersebut, hari ini.

Anis Raihan yang merupakan pelajar aktif dalam aktiviti kokurikum juga seorang pemidato terhebat di sekolah serta mewakili negeri ke pertandingan di sekolah luar Terengganu, bercita-cita menjadi seorang peguam seperti ayahnya, Encik Asmadi Awang, 46, seterusnya berhasrat untuk meneruskan legasi di firma guaman milik ayahnya suatu hari nanti.

"Kata-kata motivasi yang sering diberikan oleh ayah dan ibu turut menambah semangat saya untuk belajar bersungguh-sungguh bagi mencapai kecemerlangan dalam SPM,” katanya.

Sementara itu, Puan Ratna berkata, beliau tidak meletakkan harapan yang tinggi dan redha setiap ketentuan Ilahi  dengan apa sahaja keputusan peperiksaan yang bakal diterima cahaya matanya itu, bagaimanapun dengan kecemerlangan berkenaan, mereka sekeluarga sangat bersyukur dan berbangga walaupun sebelum ini Anis merekod 10A dan 1B dalam peperiksaan percubaan SPM.

"Dari kecil Anis sudah diserapkan dengan motivasi, malah mampu membaca serta menunjukkan potensi sejak sekolah rendah dan apabila di peringkat menengah sudah pandai berusaha sendiri,” katanya yang merupakan Juruhias Dalaman.

Tambah beliau, kejayaan yang diperoleh anaknya turut dibantu pihak kementerian dengan mengadakan kelas tambahan di sekolah dan kestabilan ekonomi di negeri ini.Kejayaan Anis Raihan turut dikongsi sahabatnya Syafiqah Yusof,18, yang memperoleh keputusan 11A+ bagi semua mata pelajaran yang diambil dan turut dinobatkan antara 19 pelajar cemerlang bagi seluruh  Terengganu.