Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

03 August 2013

1,000 hadir majlis berbuka puasa anjuran UMNO Bahagian Besut


Sebahian penduduk yang menghadiri majlis berbuka puasa di Dataran Kuala Besut semalam.

Oleh: Mohammad Ishak 

Dataran Kuala Besut yang menjadi lokasi pengumuman calon Barisan Nasional (BN) Pilihan Raya Kecil DUN Kuala Besut, oleh Timbalan Perdana Menteri,Tan Sri Muhyiddin Yassin, baru-baru ini, sekali lagi menghimpunkan ribuan penduduk terutama golongan miskin di daerah Besut dalam majlis berbuka puasa.

Majlis anjuran UMNO Bahagian Besut diadakan dilokasi berkenaan sebagai tanda penghargaan kepada penduduk Kuala Besut yang sekali lagi memilih calon BN untuk kekal di kerusi berkenaan.

Pada PRK itu,Jurutera,Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman,37,yang mewakili BN menag selepas mengalahkan calon PAS, Che Long pada perlawanan satu lawan satu.

Majlis berbuka puasa yang diadakan secara santai di permukaan muara kuala itu tentunya memberi makna penuh erti kepada penduduk DUN Kuala Besut.

Hadir sama Ketua Umno Bahagian itu,Dato’Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Parlimen Besut merangkap Menteri Pendidikan II, ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, ADUN Jertih, Muhamad Pehimi Yusof dan ADUN Kuala Besut yang baru, Tengku Zaihan.

Pada majlis itu UMNO bahagian turut menyumbang duit raya kepada golongan miskin dari seluruh daerah Besut. Idris yang juga Timbalan Pengarah PRK Kuala Besut, mengambil peluang mengucapkan penghargaan terima kasih kepada semua pengundi di DUN Kuala Besut kerana terus memberi sokongan kepada calon BN.

“Insyaalah segala janji yang dibuat oleh pemimpin BN ketika kempen PRK baru-baru ini akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat demi untuk kesejahteran penduduk,” katanya.

40 rumah untuk golongan miskin di DUN Jabi siap dibina


ADUN Jabi Mohd Iskandar Jaafar menziarah pesakit di Kampung Apal, 

Oleh: Mohammad Ishak 

Sebanyak 40 buah rumah untuk golongan miskin di Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jabi, Setiu, sudah dibina sejak awal tahun ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jabi,Mohd Iskandar Jaafar berkata, sebahgian besar rumah terbabit sudah diduduki oleh penduduk terbabit.

Katanya, pembinaan rumah berkenaan dapat membantu golongan miskin di kawasan berkenaan tinggal di kediaman lebih selesa berbanding sebelum ini.

Menurutnya, menjelang akhir tahun ini pihaknya menjangka sebanyak 100 buah rumah akan dibina di kawasan berkenaan.

Beliau berkata, DUN Jabi mempunyai penduduk kategori miskin agak ramai dan usaha membasminya sedang giat dilakukan oleh kerajaan membabitkan agensinya.

Katanya,Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) sudah diarah memantau penduduk miskin yang memerlukan bantuan terutama rumah kediaman.

“Malah saya sendiri kerap turun padang untuk meninjau masalah yang dihadapi rakyat dan tindakan sewajarnya akan dilakukan jika ada masalah berbangkit,” katanya.

Bubur lambuk Masjid Abidin dapat sambutan

Oleh: Suriati Ali 

Bubur lambuk Masjid Abidin, Kuala Terengganu, sememangnya dikenali di kalangan warga bandar raya Kuala Terengganu yang pasti tidak melepaskan peluang untuk mendapatkannya setiap kali ketibaan Ramadan.

Masjid yang lebih dikenali sebagai Masjid Putih itu menjadi tumpuan bermula pukul tiga petang bagi mendapatkan bubur lambuk yang diagihkan secara percuma.

Sejak beberapa tahun lalu, program tajaan kerajaan negeri itu dilaksanakan secara bergotong-royong bagi memeriahkan suasana bulan Ramadan serta merapatkan hubungan sesama anggota masyarakat.

Meskipun ia boleh didapati dengan mudah di mana-mana kedai atau bazar Ramadan dengan harga RM2 sebungkus, namun bubur lambuk Masjid Putih tetap menjadi pilihan ramai.

Bagi Alias Mahmud, 53, yang mengetuai program masakan itu berkata, dengan 20 orang kakitangan sambilan, sebanyak 280 periuk bubur lambuk akan disediakan sepanjang Ramadan ini.

 Menurutnya, bagi menyediakan 10 periuk bubur lambuk sehari, ramuan seperti beras, isi ikan selayang, rempah-ratus dan sayur mula dimasak seawal pukul 9 pagi di perkarangan masjid berkenaan secara serentak.

 Setiap periuk katanya, 10 kilogram beras akan ditanak selama kira-kira sejam sebelum dimasukkan bahan yang lain seperti lima kilogram isi ikan selayang serta pelbagai jenis sayur termasuklah bayam, serai dan pucuk paku.

 "Setiap hari, kami mesti sediakan kira-kira 3,000 bungkus bubur lambur dan sepanjang bulan ini, hampir 84,000 bungkus akan diagihkan secara percuma," katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

 Tambah Alias, dua minggu sebelum bermulanya Ramadan, pihaknya telah menempah pelbagai jenis sayur dan daun kayu untuk tujuan itu kerana ramuan seperti daun kesom, kemanging dan pucuk paku sukar didapati dalam kuantiti yang banyak.

 "Walaupun terpaksa berebut, semua bahan mentah diperolehi dari tempat berdekatan. Sebelum sahur, kita dah tunggu di pasar untuk dapatkan 80 kilogram ikan selayang.

 "Ramuan seperti ikan selayang dan daun kayu yang menjadikan bubur itu sedap atau sebaliknya dan keistimewaan bubur lambuk Terengganu terletak pada bahan sampingannya iaitu budu dan pucuk paku," ujarnya.

 

02 August 2013

Penggunaan elektrik meningkat 10 peratus menjelang hari raya

Oleh; Esah Abdullah 

Tenaga Nasional Berhad (TNB) negeri menjangkakan penggunaan bekalan elektrik pada musim perayaan tahun ini meningkat antara lima hingga 10 peratus di negeri ini.

Pengurus Besar negeri, Ir Md Yuslan Md Yusof berkata, peningkatan itu berlaku kerana banyak aktiviti seperti menjahit dan memasak dilakukan oleh pengguna.

Katanya, berikutan itu persediaan awal telah dilakukan oleh TNB termasuk membabitkan kerja menaik taraf peralatan di pencawang dengan meningkatkan voltan fius, kabel dan beberapa peralatan lain.

“Kawasan yang dikenalpasti pada tahun lepas berlaku gangguan telah dilaksanakan penyelenggaraan lebih awal pada sistem bekalan agar tidak berlaku lagi pada tahun ini,” katanya.

Menurutnya, ini untuk memastikan pengguna dapat menyambut kemeriahan hari raya tanpa ada gangguan yang berpanjangan. Tambahnya, TNB juga mempunyai pasukan bersedia untuk bertugas terhadap sesuatu kerosakan dan aduan yang diterima pada musim perayaan.

“Persediaan rapi dibuat kerana pengguna bekalan elektrik pada setiap musim perayaan akan meningkat dan sekaligus dapat mengurangkan gangguan bekalan.

“Kira-kira 500 petugas akan bertugas secara bergilir-gilir pada musim perayaan untuk memastikan masalah gangguan dapat dibaiki dengan segera,” katanya kepada pemberita pada Majlis Berbuka Puasa TNB Bersama Media di Primula Hotel semalam.

Sementara itu beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak melakukan penyambungan pendawaian dan pendawaian baharu tanpa nasihat atau khidmat syarikat yang diiktiraf TNB bagi mengelakan kejadian litar pintas.

Selain itu katanya, pengguna yang akan pulang ke kampung untuk berhari raya diingatkan supaya mematikan semua suis utama untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.
 

Satu tidak kaut untung

Oleh: Suriati Ali 

Syarikat Air Terengganu Sdn Bhd (Satu) menyangkal dakwaan pihak tertentu yang menyatakan pihak itu mementingkan keuntungan dengan mengenakan caj komisen kepada pengguna yang membuat bayaran bil.

 Ketua Pegawai Eksekutifnya, Husain Embong, berkata apa yang diperkatakan itu tidak benar sama sekali, kerana sebaliknya caj komisen RM0.70 seperti yang didakwa itu sebenarnya dibuat oleh bank-bank komersial atau agensi kutipan luar mulai Jun lalu.

 “Perkhidmatan yang mereka berikan dengan kadar yang berbeza-beza dan Satu tidak mengambil satu sen pun daripada caj berkenaan.enanggung kos yang terus meningkat.

"Satu tidak membuat keuntungan daripada caj itu, bayaran yang diterima adalah mengikut jumlah penggunaan air sebagaimana yang dibilkan kepada pengguna.

Satu tidak dan jauh sekali daripada bertujuan membuat keuntungan mudah dalam hal ini seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak,” katanya.

 "Bagaimanapun, pengguna masih mempunyai pilihan sama ada membuat bayaran di agensi kutipan luar dan dikenakan caj oleh agensi berkenaan atau berurusan di kaunter Satu, Tenaga Nasional Berhad (TNB) atau Telekom Malaysia (TM) dan tidak dikenakan caj," jelas beliau dalam kenyataan di sini.

 Menurut beliau, caj perkhidmatan oleh agensi kutipan luar telah dikenakan sejak penubuhan Satu lagi dan pihaknya yang menanggung caj tersebut dengan membuat bayaran kepada pihak berkenaan mengikut bilangan bil air yang dikendalikan.

 Beliau menarik perhatian sebagai contoh, Pos Malaysia telah menaikkan caj komisen daripada 50 sen kepada 70 sen pada tahun ini manakala sebahagian bank telah memohon menaikkan kadar yang tidak dipersetujui Satu kerana akan membebankan pengguna.

 "Pada setiap tahun, Satu berbelanja lebih RM500,000 bagi tujuan ini dan jumlahnya semakin besar mengikut bilangan bil yang dibayar oleh pengguna di agensi-agensi berkaitan. Satu tidak mampu lagi menanggung caj perkhidmatan ini," ujarnya.

 Sehubungan itu juga katanya, Satu telah menamatkan khidmat beberapa agensi kutipan luar termasuklah bank komersial kerana mengenakan kadar caj perkhidmatan yang lebih tinggi, sekali gus akan membebankan pengguna.

 "Satu meletakkan syarat jika bank-bank komersial berhasrat menjadi ejen kutipan bil Satu, mereka hendaklah mengekalkan kadar caj komisen sedia ada dan perlu membuat pengubahsuaian pada sistem kutipan mereka,'' katanya.

 Namun demikian katanya, ada sebahagian bank telah memohon untuk menaikkan kadar caj komisen dan pihak Satu tidak bersetuju kerana akan membebankan pengguna.

 "Keadaan itu menyebabkan sebahagian bank telah menggantung urusan penerimaan bayaran bil Satu.

"Namun bank seperti CIMB Bank, Bank Islam, AgroBank, Bank Rakyat dan RHB Bank masih menerima bayaran bil Satu sama ada di kaunter mereka atau melalui perbankan internet.

 "Pihak Satu masih meneruskan rundingan dengan bank-bank lain untuk menambahkan kemudahan kepada pengguna dan akan memastikan caj komisen yang dikenakan oleh bank terlibat berada pada tahap minimum dan munasabah bagi menjaga kepentingan pengguna, selain memulakan kaunter kutipan bergerak,” katanya.

 

JPNT anjur Pertandingan Keceriaan Merdeka 2013

Oleh: Aida Abd Rahman dan Nurul Suraya Abdul Sukur (Pelatih)

Jabatan Penerangan Negeri Terengganu (JPNT) menganjurkan Pertandingan Keceriaan Merdeka 2013 sempena sambutan Hari Kebangsaan ke-56 bagi memupuk semangat patriotik dan cintakan negara dalam kalangan masyarakat di negeri ini.

Pertandingan kali keempat yang bermula pada 1 Ogos 2013 dan akan berakhir pada 12 Ogos depan dibahagi kepada lapan kategori iaitu bangunan kerajaan, bangunan swasta, kampung (tradisional/kampung baru/kawasan estet/Felda), sekolah, taman perumahan, individu (kediaman), pintu gerbang dan Anjung Komuniti 1Malaysia.

Menurut kenyataan JPNT, pertandingan itu diharap dapat membantu meningkatkan kesedaran dan penghayatan kemerdekaan negara kepada masyarakat selain menyemarakkan sambutan bulan kemerdekaan.

Pemenang peringkat negeri akan mewakili ke peringkat kebangsaan dan hadiah lumayan disediakan kepada yang berjaya menjadi pemenang mengikut kategori masing-masing pada peringkat kebangsaan.

Borang penyertaan boleh didapati di Jabatan Penerangan Negeri Terengganu, Tingkat Tiga, Wisma Persekutuan, Kuala Terengganu atau Pejabat Penerangan Daerah.

Mereka yang berminat boleh melayari laman web www.penerangan.gov.my/terengganu atau telefon 09 6267826.

Disediakan oleh :
Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat
Jabatan Penerangan Negeri Terengganu
 Tel: 09 6267826


01 August 2013

Kerajaan timbang wujud organisasi khas untuk anak seni Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri bersedia menimbang untuk mewujudkan satu organisasi khusus bagi menyelaras sosio dan kegiatan semasa penggiat seni tempatan serta menjaga kebajikan golongan itu sekiranya tidak lagi mampu bergiat aktif akibat sakit dan kemalangan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Komunikasi dan Multimedia negeri, Dato’ Mohd Jidin Shafee, berkata organisasi berkenaan kemungkinan akan bergerak menerusi geran tahunan yang disediakan kerajaan.

 “Organisasi itu akan menggiatkan lagi aktiviti seni, mereka tidak perlu berjumpa pihak kerajaan untuk meminta sumber kewangan bagi menganjurkan sebarang kegiatan seni.

“Menerusi geran tahunan yang disediakan kerajaan itu mampu melancarkan kesenian dan kebudayaan negeri, malah menjadi pusat untuk menambah ilmu serta melatih generasi baru meneruskan tradisi kesenian itu,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan RM10,000 kepada aktivis seni, Mazlan Zakaria, di Kampung Tasik, Bukit Payong, semalam.

Dato’ Mohd Jidin, berkata kerajaan negeri menyediakan peruntukan khas kepada aktivis seni yang uzur dan ditimpa kemalangan berjumlah RM10,000 seorang sebagai bantuan jangka pendek.

Sementara organisasi itu nanti, katanya sebagai satu usaha menjaga kepentingan anak seni bagi jangka masa panjang di bawah satu bumbung.

“Kita berhasrat menjaga dan membantu anak seni sepanjang karier dan juga apabila ditimpa masalah termasuk uzur seperti yang menimpa Mazlan, Habsah Jusoh dan arwah Ibrahim Hulu Terengganu. Kerajaan negeri bersetuju meluluskan bantuan RM10,000.

 “Walau bagaimanapun bantuan itu bentuk jangka pendek dan mengambil kira pandangan anak seni Terengganu mereka berharap kerajaan mengadakan satu oraganisasi kukuh supaya ada persatuan anak seni berlindung di bawah satu organisasi,” katanya.

Beliau berkata, dengan adanya organisasi itu nanti mampu membela kehidupan dan nasib anak seni tempatan yang kebanyakan tidak mempunyai pendapatan tinggi dan hanya sekadar mampu membela diri serta keluarga dengan kegiatan mereka.

Katanya, kerajaan serius dan komited membantu golongan itu yang sudah banyak mengharumkan nama negeri dan juga negara serta menyemarakkan kesenian negeri supaya tidak berhenti di tengah jalan serta meningkatkan sektor pelancongan .

 “Bukanlah kita mahu membayar hasil seni mereka, tetapi satu penghargaan kepada anak seni yang mereka tidak semua ada pandangan sebagaimana orang seni.

 “Mereka bergerak melalui bidang mereka dan mereka seakan-akan memberi hiburan kepada kebanyakan rakyat , tetapi apabila mereka susah mereka perlukan perlindungan dan kerajaan mestilah mengambil perhatian dan serius dengan keperluan mereka,” katanya.


PETISYEN PAS DITOLAK..HASRAT UNTUK RAMPAS TERENGGANU HANYA TINGGAL HARAPANMahkamah Pilhanraya pada hari in itelah menolak petisyen yang dibuat oleh PAS terhadap kemenangan Barisan Nasional di Dewan Undangan Negeri (Dun) Kuala Berang dan Hulu Besut , Roslan Rahman melaporkan.

Ia telah di tolak dengan kos sebanyak RM50 ribu setiap Dun.

PAS yang telah menghantar petisyen tersebut atas alasan konon wujudnya elemen rasuah  namun mahkamah mendapati ia tidak mempunyai asas yang kukuh.

Dalam Pilihanraya Umum lepas, calon Barisan Nasional (BN) iaitu YB Haji Nawi Bin Mohammad  telah mengalahkan calon PAS Shalahuddin Bin Jaafar dengan majoriti sebanyak 1570 undi.

Manakala di Dun  Kuala Berang , calon Barisan Nasional  YB Dato Tengku Putera Bin Tengku Awang telah mengalahkan calon PAS  Muhyiddin Bin Abdul Rashid dengan majoriti sebanyak 449 undi.

Mahkamah telah memutuskan kemenangan Barisan Nasional di Dun Kuala Berang dan Hulu Besut adalah sah.

Dengan keputusan ini, hasrat Pas kononnya untuk berkuasa semula di Terengganu hanyalah tinggal harapan kerana kedudukan kerusi Dun kekal 17 (BN) dan Pas (15).

Kerajaan Negeri Terengganu akan terus mantap di bawah Barisan Nasional yang diketuai Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said.

Peniaga ayam pasar tani ikut arahan KPDNKK

Oleh: Suriati Ali Mohd Hafizuddin Mat Tahar (Pelatih) 
Gambar: Farah Farina Mohmad Zali (pelatih)

Peniaga ayam di beberapa pasar tani di negeri ini, patuh dengan arahan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dengan menjual ayam standard pada kadar RM7.70 sekilogram.

 Tinjauan Teganukita di Pasar Tani Jalan Hiliran, Kuala Terengganu mendapati rata-rata peniaga mematuhi arahan terbabit dengan menjual bekalan itu pada harga kawalan, meskipun harga yang ditetapkan itu, dianggap masih tinggi oleh segelintir pelanggan.


 Seorang peniaga, Mazlan Zaki, 50, berkata dia menjual ayam pada harga kawalan yang ditetapkan KPDNKK dengan RM7.70 sekilogram biarpun mengetahui ada peniaga pasar basah lain menjual dengan harga lebih tinggi iaitu antara RM8 hingga RM9 sekilogram.
Ayam mentah yang ditawarkan di pasar tani lebih murah berbanding tempat lain

“Harga yang ditetapkan kerajaan sedikit merugikan kami, tetapi tetap akur dengan keputusan tersebut. Apa yang penting pelanggan berpuas hati dengan harga yang ditawarkan.

“Tidak rugi sebenarnya, menjual sesuatu produk dengan kadar lebih rendah, kerana ia diberkati Allah selain pelanggan akan datang kembali untuk membelinya.

“Rata-rata pelanggan tetap menjadikan ayam sebagai menu utama berbuka puasa berbanding ikan yang kini dikatakan lebih mahal berbanding hari biasa,” katanya

Seorang lagi peniaga, Hamzah sidek, 48, berkata meskipun harga yang ditetapkan itu merugikan peniaga namun perlu akur dengan arahan yang telah ditetapkan oleh kerajaan bagi menyelasaikan isu harga ayam.

 “Peniaga mematuhi arahan terbabit dengan menjual pada harga kawalan, meskipun harga yang ditetapkan itu tidak memberi keuntungan yang banyak kepada kami.

 Pengguna juga telah sedia maklumkan berhubung harga yang telah ditetapkan oleh kerajaan,” katanya. Pelanggan dari Batu Rakit, Suhana Alias, 31 berkata dia memang gemar mengunjungi Pasar Tani Jalan Hiliran kerana semua barangan, termasuk ayam mentah murah RM1 hingga RM2 berbanding di tempat lain.

“Walaupun ada pasar berdekatan dengan tempat tinggal, saya tetap ke pasar tani kerana ingin membeli barangan dalam kuantiti yang banyak.

“Jika di pasar tani, pelanggan boleh membeli harga ayam yang ditetapkan KPNNKK iaitu RM7.70 sekilogram, di mana-mana pasar basah lain belum tentu boleh,,” katanya.

 Baru-baru ini, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengumumkan penurunan harga ayam dari harga purata runcit RM8.40 sekilogram kepada RM7.70 sekilogram.

 Harga ini akan dikuatkuasakan selama 17 hari bermula 26 Julai hingga 11 Ogos 2013.

 

Habsah, Mazlan terharu nasib anak seni terbela

Oleh: Aida Abd Rahman, Nurul Suraya Sukur dan Mohd Hafizuddin Mat Tahar (Pelatih)

Nasib dua aktivis seni Terengganu terbela apabila kerajaan negeri menyerahkan sumbangan RM10,000 seorang sebagai menghargai sumbangan mereka dalam menyemarakkan industri itu di negeri ini.

Bantuan khas berkenaan lebih bermakna apabila disampaikan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Komunikasi dan Multimedia negeri, Dato’ Mohd Jidin Shafee kepada mereka, ketika Ramadan dan lebaran yang bakal menjelang seminggu lagi.

Dato' Mohd Jidin Shafee ketika di rumah Puan Habsah.
Sumbangan kepada dua aktivis seni berkenaan, Puan Habsah Jusoh,65, dan Encik Mazlan Zakaria, 53, disampaikan di rumah masing-masing, di Kampung Tasek, Bukit Payong dan Flat Kampung Kolam, Kuala Terengganu, semalam.

Penyanyi lagu asli dan rakyat Terengganu, Puan Habsah, terharu dengan keprihatinan kerajaan dan menganggapnya sebagai rezeki serta rahmat sempena kedatangan Syawal tidak lama lagi.

 “Saya berharap agar kerajaan negeri memberikan sumbangan secara berterusan dan tidak terhenti setakat ini sahaja. Bukan sahaja kepada saya, malah kepada semua anak seni kelahiran Terengganu yang senasib dengan saya.

Puan Habsah Jusoh
 “Saya tidak pernah menerima bantuan daripada mana-mana pihak sebelum ini, selain daripada kerajaan negeri yang turut menyumbang kerusi roda serta RM1,500 sebelum ini,” katanya yang terkenal dengan lagu Watimang Landak dan Ulek Mayang.

 Beliau yang sudah tiga tahun mengidap penyakit strok, terpaksa bergantung sepenuhnya dengan bantuan anak perempuannya dalam menjalani kehidupan seharian.

 Selain itu, beliau berkata, minat dalam bidang seni terutama lagu asli dan rakyat tidak pernah padam meskipun mengidap penyakit strok dan membataskan pergerakan beliau.

 “Walaupun sudah berada dalam kategori usia emas, saya akan meneruskan minat dalam bidang seni. Saya mungkin tidak menyanyi lagi tetapi akan melakukan khidmat masyarakat seperti menjadi tenaga pengajar kepada generasi muda yang berminat dengan lagu-lagu asli,” katanya.

Sementara Encik Mazlan begitu terharu dan bersyukur dengan kesudian kerajaan negeri menerusi Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan Dato’ Mohd Jidin yang sanggup berkunjung ke rumahnya bagi menyampaikan sumbangan itu.

“Terima kasih, YAB Menteri Besar (Dato’ Seri Haji Ahmad), Dato’ Mohd Jidin serta semua persatuan dan penggiat seni yang membantu meringankan beban yang sedang saya hadapi selepas kaki dipotong dan tidak mampu bekerja seperti sediakala.

“Hari raya kali ini lebih bermakna kepada kami. Saya tidak mahu boros berbelanja dengan sumbangan ini sebaliknya akan berbincang dengan isteri, Che Asmah sulong, 47, dan kemungkinan akan menggunakan wang ini bagi memulakan perniagaan kedai makan, ” katanya.

Beliau yang pernah menjadi juara Bakat TV bersama kumpulan Pok Su (Mazlan) dan Pok De (Azmi) pada era 1990-an turut mengharapkan aktivis seni lain yang senasib dengan mereka juga akan mendapat pembelaan sewajarnya dari pihak kerajaan.Jom beli barang raya di program jualan terus dari kilang

Oleh; Esah Abdullah 

Pelbagai jualan dan tawaran istimewa dibuat oleh peniaga dan juga agensi bagi menyemarakkan kedatangan Syawal yang bakal disambut minggu depan.

Encik Samsul Badrin
Ini termasuklah Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) yang menganjurkan ‘Program Jualan Terus Dari Kilang Peringkat Negeri Terengganu’ (Jom Beli Barang Raya) di Perkarangan Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Terengganu bermula 25 Julai hingga 7 Ogos ini.

Pengarahnya, Encik Samsul Badrin Mohshin berkata, program yang berlangsung selama 14 hari itu merupakan inisiatif kerajaan melalui Kementerian Dalam Negeri,Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) untuk memberi peluang kepada rakyat mendapatkan pelbagai barangan pada harga lebih rendah berbanding harga di pasaran dan seterusnya mengurangkan beban perbelanjaan rakyat semasa musim perayaan Aidilfitri.

Menurutnya, program ini diadakan di setiap negeri tetapi pada tarikh yang berbeza dan daripada pengalaman sebelum ini, program berkenaan mendapat sambutan daripada pengguna dan juga peniaga di negeri ini.

“Pelbagai barangan keperluan hari raya terutama pakaian raya dan barangan berjenama dijual pada harga yang istimewa dan jualan terus ini telah memasuki tahun ketiga dengan matlamat mengurangkan beban rakyat ketika menyediakan persiapan menyambut perayaan.

“Sebanyak 80 gerai dibuka melibatkan peniaga tempatan dan juga luar bagi merancakkan lagi kegiatan ekonomi dan waktu perniagaan mulai jam 10 pagi hingga 10 malam dengan menjual pelbagai produk dari pelbagai kategori untuk keperluan menyambut hari raya.

Katanya pelanggan yang membuat pembelian RM50 ke atas akan mendapat nombor cabutan bertuah dengan mengajikan pelbagai hadiah menarik yang bakal dimenangi yang akan dilakukan majlis cabutan pada hari terakhir jualan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, YB Roslee Daud akan melakukan majlis pelancaran karnival bersebelahan premis Perbadanan Perpustakaan Awam negeri pada jam 2.30 petang ini

 

Pelbagai pengisian menarik sempena BBK 2013


Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan negeri dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia dan Dewan Bahasa dan Pustaka bakal mengadakan majlis pelancaran Bulan Bahasa Kebangsaan (BBK) 2013 peringkat Negeri Terengganu di Taman Tamadun Islam pada 9 Oktober depan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dijangka akan merasmikan majlis pelancaran BBK yang merupakan salah satu acara tahunan negara bagi memperkasakan bahasa kebangsaan.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Mazlan Ngah berkata, pihaknya menyasarkan 50 peratus peserta terdiri daripada belia dan pelajar institusi pengajian tinggi akan menyertai program tersebut.

"Bersandarkan pendekatan merakyatkan bahasa dan sastera kebangsaan dengan penglibatan pelbagai lapisan masyarakat yang berbilang kaum, program berkenaan turut melibatkan kakitangan perkhidmatan awam, sektor swasta, pertubuhan bukan kerajaan (NGO),serta masyarakat bukan Melayu.

"Selain mengeratkan dan memperkukuh perpaduan bangsa Malaysia menerusi kegiatan kebahasaan dan kesusasteraan, program tersebut bertujuan menyerlahkan fungsi serta peranan bahasa dan sastera kebangsaan sebagai salah satu tonggak pembinaan tamadun bangsa dan negara," ujarnya.

Sempena sambutan BBK yang bertemakan ‘Cintailah Bahasa Kebangsaan Kita’ pelbagai program akan diadakan seperti kembara bahasa, pameran, Malam Bahasa Jiwa Bangsa, pementasan teater, sayembara deklamasi puisi dan menulis cerpen serta pelbagai lagi acara menarik yang lain.


Pengundi di DUN Kuala Besut tidak lalai


Dato'Haji Wan Zakaria Abd Rahman

Oleh: Mohammad Ishak 

Pengundi di Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut tidak lalai sebaliknya pilihan mereka mengundi calon Barisan Nasional (BN) Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman, 37, amat tepat dan bijak.

Malah, sikap pengundi di DUN berkenaan amat waras dan berfikiran matang kerana meneruskan piihan terhadap BN dengan menolak calon Pas.

Ketua Penerangan UMNO Bahagian Besut,Dato' Wan Zakaria Abd Rahman berkata, tindakan Mursyidul Am PAS, Dato' Nik Aziz Nik Mat, menganggap penduduk Kuala Besut sebagai lalai dan mengetepikan tanggungjawab terhadap agama kerana memilih BN pada Pilhan Raya Kecil Rabu lalu, kerana cemburu dengan kejayaan BN.

Katanya, penduduk Kuala Besut tahu menilai kerana PAS bukan agama sebaliknya hanya sebuah parti politik dan sebab itu mereka menolak perjuangan parti itu.

Wan Zakaria yang pernah menjadi wakil rakyat kawasan itu selama empat penggal menolak dakwaan Nik Aziz kehidupan rakyat Kuala Besut yang mencari pendapatan sebagai nelayan menyebabkan mereka sukar membuat pilihan terbaik untuk menaik taraf kehidupan mereka terutama berfikir demi kepentingan agama.

Beliau berkata, penduduk Kuala Besut sebenarnya sudah maju dalam pelbagai aspek kehidupan bukan sekadar nelayan malah ramai antara mereka sudah menjadi taukeh bot laut dalam dan dalam indistri pelancongan pula mereka mempunyai chalet dan dan bot pelancong.

“Adalah dangkal menuduh penduduk Kuala Besut masih ditahap lama dan berfikiran sempit.sebaliknya mereka juga berpengetahun tinggi dalam bidang agama,” katanya.

Wan Zakaria mengulas kenyataan Nik Aziz yang menganggap pengudi Kua Besut menolak agama Islam dibawa Pas kerana terus memilih calon BN untum kekal di kawasan berkenaan.

Sementara itu, Mubalih, Che Ku Rahman Che Ku Abdullah,74, yang juga bapa kepada calon BN Tengku Zaihan berkata,sewajarnya penduduk Kuala Besut menolak calon PAS kerana parti itu berjuang bukan kerana agama Islam.

Katanya, terlalu banyak fatwa yang dikeluarkan oleh pemimpin Pas mendorong pengundi di DUN Kuala Besut menolak parti itu kerana banyak yang mengelirukan dan memecah belah umat Islam sendiri.

“Rakyat Kuala Besut paling cerdik dan mempunyai maruah tersendiri apabila menghancurkan angan-angan pemimpin Pas untuk menolak BN pada PRK berkenan sekali gus mengketepikan harapan untuk mereka memerintah Terengganu,” katanya. 

Jualan rempah murtabak laris

Oleh; Esah Abdullah 

Murtabak merupakan hidangan ‘wajib’ bagi penggemar menu tersebut ketika berbuka puasa dan tidak hairanlah peniaga juadah tersebut tumbuh bagai cendawan. .

Namun keenakan makanan tersebut bergantung kepada rempahnya dan setiap pelangan pasti mencari murtabak yang boleh membuka selera samaada perisa ayam atau daging.

Puan Syima menunjukkan pelbagai rempah dikedainya
Seorang peniaga rempah, Puan Syima Mohamad, 38, berkata, jika pada hari biasa rempah tersebut dijual sekitar 100 kilo dalam tempoh sebulan yang dibeli oleh peniaga pasar malam sahaja namun dengan kedatangan Ramadan peniaga bertambah termasuk mereka yang menjual murtabak dan tempias turut terkena kepada peniaga rempah sepertinya.

 “Sebelum Ramadan lebih 100 kilogram (kg) rempah murtabak sudah terjual manakala pada minggu kedua lebih 200 kg telah terjual,” katanya.

Menurutnya,seorang peniaga biasanya membeli dengan kuantiti yang banyak, dan ada sehingga 40 kg seorang. Sebab itu, sebelum kedatangan Ramadan, kami memastikan bekalan rempah terutama murtabak adalah mencukupi.

Beliau berkata, berdasarkan pengalaman tahun-tahun sebelum, rempah murtabak terjual sekitar lebih 400 kg, iaitu tiga kali ganda berbanding hari biasa.

Katanya, setiap rempah ratus yang dijual secara kilogram berharga RM4 bagi 100 gram sahaja dan sedia juga menerima tempahan.

“Selain menjual rempah yang dijual secara kilogram, kami jua menjual rempah secara paket bagi setiap hidangan dengan disertakan bersama resipi cara memasak,” katanya.
 

31 July 2013

Dua penggiat seni Terengganu terima `duit raya' RM10,000 seorang

Oleh: Aida Abd Rahman, Nurul Suraya Abdul Sukur dan Mohd Hafizuddin Taha (Pelatih)

Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelma kira-kira seminggu lagi lebih bermakna buat dua penggiat seni Terengganu yang sedang uzur, apabila menerima `duit raya’ RM10,000 seorang , hari ini.Sumbangan kerajaan negeri yang diluluskan dalam Mesyuarat Mingguan Exco pertengahan bulan lalu, disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Komunikasi dan Multimedia negeri, Dato’ Mohd Jidin Shafee kepada Encik Mazlan Zakaria, 53,dan Puan Habsah Jusoh,65, di rumah masing-masing, di Kampung Tasek, Bukit Payong dan Flat Kampung Kolam, Kuala Terengganu.

Terdahulu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengharapkan sumbangan RM10,000 seorang itu daripada kerajaan dapat meringankan beban yang sedang mereka hadapi termasuk menanggung kos perubatan mereka.

Encik Mazlan aktif di bidang teater sejak di bangku sekolah kemudian menyertai Ruang Teater Tamu dan seterusnya menyertai perkumpulan teater Komputer dan pernah menjadi juara Bakat TV bersama kumpulan Pok Su (Mazlan) dan Pok De (Azmi) pada era 1990-an.

Bapa kepada tujuh itu mengidap kencing manis sejak 10 tahun lalu dan kini kaki kanannya turut dipotong untuk mengelak jangkitan kuman.

Sementara Puan Habsah yang terkenal sebagai penyanyi lagu asli dan rakyat Terengganu seperti , Ulek Mayang, Anak Burung Baniong, Anak Udang dan Watimang Landak pernah memenangi Anugerah Tokoh Penggiat Muzik Terengganu 2010.

Beliau yang lebih mesra dengan panggilan mama mengidap serangan strok dan sering berulang alik ke hospital untuk mendapatkan rawatan susulan.


 

Kakitangan kerajaan negeri terima duit raya esok

Reaksi Menteri Besar kepada pemberita ketika mengumumkan kerajaan negeri akan membuat bayaran RM500 seorang kepada kakitangan awam mulai esok.
Oleh; Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra

Kerajaan negeri akan membuat bayaran khas kewangan sebanyak RM500 seorang kepada 6,795 orang penjawat awam di negeri ini mulai esok.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, kerajaan negeri membelanjakan RM3,397,500 dan jumlah berkenaan tidak termasuk bayaran kepada kakitangan badan berkanun yang turut menerima RM500 seorang.

Dato' Seri Haji Ahmad Said keluar dari bilik Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri bersama exco yang lain.
“Jumlah perbelanjaan keseluruhan bagi bayaran khas kewangan kakitangan kerajaan negeri dan badan berkanun di negeri ini dianggarkan hampir RM7 juta,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman hari ini.

Katanya, perkara berkenaan diputuskan dalam Mesyuarat Exco hari ini selaras dengan pengumuman Perdana Menteri untuk beri bayaran khas kewangan RM500 kepada setiap penjawat awam sempena sambutan Aidilfitri tidak lama lagi.

Menjawab pertanyaan pemberita mengenai siapa yang bakal mengisi kekosongan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan wanita, Keluarga dan Masyarakat, Menteri Besar berkata setakat ini belum diputuskan lagi.

“Portpolio berkenaan akan berjalan seperti biasa dengan tugas-tugasnya diambil alih oleh timbalannya iaitu YB Mohd Mahdi Musa,” katanya.
 

Yayasan Terengganu agih 800 bungkus bubur lambuk percuma

Oleh: Noraini Jusoh dan Nurul Suraya Abd SukorYayasan Terengganu mengagihkan 800 bungkus bubur lambuk percuma kepada pengguna jalan raya di laluan Jalan Sultan Ismail bagi menyemarakkan lagi sambutan Ramadan.

Pengarah Yayasan Terengganu, Haji Zakaria Yusof berkata, tradisi mengagihkan sumbangan kepada masyarakat dilaksanakan setiap tahun oleh agensi berkenaan menjelang Aidilfitri.

"Tahun ini merupakan tahun kelima pihak kami mengadakan program seumpama ini dengan juadah yang berlainan.

"Jika tahun lepas diagihkan hidangan lauk berasaskan daging, kali ini kita sediakan bubur lambuk untuk masyarakat di luar sana,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada Teganukita selepas selesai menyempurnakan pemberian bubur lambuk kepada penguna jalan raya di hadapan jabatan berkenaan, hari ini.

Katanya, pengagihan bubur lambuk tersebut adalah sebahagian inisiatif tanggungjawab sosial korporat pihaknya terhadap masyarakat khususnya di bulan mulia ini.

Haji Zakaria berkata, seramai 40 orang kakitangan Yayasan Terengganu bergotong-royong memasak tiga periuk bubur lambuk sejak pukul 8 pagi untuk diedarkan kepada orang ramai.

 

Kanak-kanak istimewa ceria dihadiah baju raya

Oleh: Aida Abd Rahman

Syawal yang bakal menjelma tidak lama lagi memberi seribu pengertian kepada seorang pelajar kurang upaya, Siti Nooraini Abdullah, 5, apabila berpeluang memilih sendiri pakaian sempena hari raya di Mydin Mall, kelmarin.

Kanak-kanak istimewa itu ceria dan petah berkata-kata biarpun dilahirkan serba kekurangan, dibawa bersama 38 kanak-kanak lain daripada Pra Sekolah Pendidikan Khas, Pendidikan Khas dan Sekolah Kebangsaan Sultan Omar membeli belah di pasar raya itu oleh warga Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dungun.

Nooraini yang tinggal bersama ibu dan neneknya di Dungun, kini bersekolah di Pra Sekolah Pendidikan Khas mengalami cacat kedua-dua kaki dan sebelah tangan berikutan kaki sebelah kiri mengerekot, sebelah lagi mereput dan kudung sejak lahir manakala, lima jari tangan kanannya turut kudung sejak kecil.

Dia yang cukup teruja terpilih ke program itu dengan ditemani gurunya, Haidatul Azila Johar, petah berbicara mengenai pakaian pilihannya semepana program itu yang dipilih berdasarkan warna diminatinya, iaitu hitam. Kanak-kanak malang itu yang seakan belum mengerti sepenuhnya kekurangan diri, memberitahu pernah diejek rakan, namun tetap mempunyai ramai rakan lain yang rapat dengannya dan tidak membezakannya. 

“Fadhil, Haikal, Muiz..semua kawan baik Nooraini. Ada juga yang ejek Nooraini, tetapi ada juga kawan-kawan yang layan Nooraini dengan baik.

 “Nooraini sekarang tinggal dengan tok dan Ummi, Ummi baik..,” katanya.

 Menurut Haidatul, Noraini antara kanak-kanak yang ceria di dalam kelas dan amat cerdas, walaupun dirinya dilahirkan cacat fizikal. 

“Walaupun dia tidak boleh berjalan, dia tidak menyusahkan guru apabila hendak ke tandas, dia pandai menguruskan dirinya sendiri, pandai basuh sendiri apabila buang air kecil atau air besar.

 “Alhamdulillah, Nooraini adalah budak pintar dan kita harap dia akan terus berkembang dengan baik sehingga mencecah alam remaja dan dewasa nanti,” katanya.

PENGUNDI KUALA BESUT SIFATKAN NIK AZIZ SEBAGAI ORANG ISLAM YANG TIDAK REDHA DENGAN KETENTUAN ALLAH

Oleh: Ruslan Abdul Rahman


Perbuatan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat menghina pengundi Kuala Besut sebagai lalai dan mengenepikan agama kerana memilih calon Barisan Nasional (BN) baru-baru ini adalah terlalu biadab.
 Beberapa pengundi ditemui, meminta supaya Datuk Nik Aziz menarik balik kata-katanya yang celupar itu, apatah lagi turut pula menghina golongan nelayan yang memilih BN dengan mengaitkan dengan habuan wang.
Pengundi wanita, Maznah binti Daud berkata, perkataan seperti itu tidak sepatutnya keluar dari seorang yang disanjung oleh orang Pas sebagai ulamak dan berpengetahuan agama.
Beliau meminta supaya Nik Aziz menarik balik kata-kata yang menghina penduduk dan pengundi dalam Kuala Besut sebagaimana yang ditulis dalam Facebook Nik Aziz 26 Julai dan disiarkan oleh beberapa akhbar tempatan. Tajuk tulisan Nik Aziz ialah Kuala Besut, Kuala Ujian.
  Nik Aziz dalam kenyataan itu menyifatkan penduduk Kuala Besut lalai apabila memilih BN dalam pilihanraya kecil baru lalu. Nik Aziz berkata, kehidupan rakyat Kuala Besut yang mencari pendapatan sebagai nelayan sukar membuat pilihan terutama demi kepentingan agama.
 Nelayan beri peluang cerah BN tabur projek dan habuan wang ringgit, kata Nik Aziz mengulas kemenangan BN dalam PRK Kuala Besut.
 Penyakit ghaplah atau lalai merajai penduduk Kuala Besut, kata Nik Aziz dalam FBnya.
  Seorang lagi pengundi, Kamarul Izwan bin Md Kamaruzzaman menyifatkan Nik Aziz sebagai orang Islam yang tidak redha dengan ketentuan Allah yang sepatutnya tidak berlaku kepada seorang yang berpelajaran agama seperti bekas Menteri Besar Kelantan itu.
 "Walaupun nelayan, ia tidak sepatut dihina dan dipandang rendah sebegitu rupa oleh Nik Aziz kerana nelayan juga manusia yang berjasa dan berperanan kepada masyarakat dan negara," katanya.
  Saiful Nizan Mohd Sabri, pengundi di pekan Kuala Besut meminta Nik Aziz memohon maaf secara terbuka di atas kenyataan yang menghina penduduk Kuala Besut itu.
“Yang banyak tabur habuan wang ringgit, merasuahkan pengundi ialah Pas sendiri,” katanya yang menolak dakwaan Nik Aziz bahawa pengundi ditabur habuan wang ringgit menyebabkan mereka sokong BN di Kuala Besut baru lalu.

Peniaga, pemborong akur

Oleh; Esah Abdullah

Peniaga dan pemborong ayam di negeri ini mula mematuhi arahan yang dikeluarkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) yang menetapkan harga ayam standard pada kadar RM7.70 sekilogram semasa skim kawalan harga musim perayaan tahun ini.

Tinjauan di Pasar Besar Kedai Payang dan sekitar mendapati rata-rata peniaga mematuhi arahan terbabit dengan menjual pada harga kawalan, meskipun harga yang ditetapkan itu, dianggap masih tinggi pengguna, manakala peniaga dan pemborong ayam pula melihat penetapan tersebut merugikan

Penetapan harga ayam kepada RM7.70 itu turun sebanyak 70 sen daripada harga purata runcit sebelum ini sekitar RM8.50 dilaksanakan selama 17 hari bermula 26 Julai lalu sehingga 11 Ogos atau hari raya ketiga.

Seorang peniaga dan pemborong, Rafiah Ismail, 44, berkata, ayam kini di jual mengikut harga siling yang ditetapkan KPDNKK dengan RM7.70 kg, manakala harga borong pula adalah RM7.

“Harga yang ditetapkan kerajaan sedikit merugikan kami, tetapi tetap akur dengan keputusan tersebut. Sebab harga ayam hidup masih pada kadar harga yang sama sebelum ini, iaitu RM5.40 kg.

“Sekiranya, harga ayam hidup diturun juga, ia mungkin sedikit berbaloi sebab dengan kadar baru itu adakalanya tidak dapat membayar gaji pekerja,” katanya.

Seorang lagi peniaga, Encik Shaharizan Rosli, 33 berkata, meskipun harga yang ditetapkan itu merugikan para peniaga namun perlu akur dengan arahan yang telah ditetapkan oleh kerajaan bagi menyelasaikan isu harga ayam.

“Para peniaga mematuhi arahan terbabit dengan menjual pada harga kawalan, meskipun harga yang ditetapkan itu tidak memberi keuntungan kepada kami. Pengguna juga telah sedia maklumkan berhubung harga yang telah ditetapkan oleh kerajaan,” katanya.

Katanya, pihak KPDNKK juga sering turun padang membuat pemeriksaan, dan adalah mustahil arahan tersebut tidak dipatuhi oleh para peniaga.
 

30 July 2013

Maidam sedia kaunter bergerak

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (Maidam) Terengganu menyediakan perkhidmatan kaunter bergerak menggunakan sebuah van, Bagi memudahkan pembayaran zakat dilakukan umat Islam di negeri ini.

Van tersebut akan bergerak ke seluruh negeri ini dan singgah di kawasan-kawasan tumpuan orang ramai seperti pusat beli-belah, pasar, jabatan-jabatan kerajaan serta sekolah. Inisiatif dimulakan sejak tahun lalu itu mendapat sambutan apabila semakin ramai yang mula mengunjungi van tersebut setiap hari.

 Menurut amil yang bertugas, Mohd. Azlan Khalid, van tersebut bukan sahaja beroperasi ketika bulan Ramadan malah pada bulan-bulan biasa bagi memudahkan orang ramai membayar zakat fitrah, zakat pendapatan, zakat perniagaan, zakat simpanan dan sebagainya.


"Kebanyakan pelanggan yang datang memang mengakui inisiatif van bergerak ini harus diteruskan kerana memberi peluang kepada orang awam yang sibuk dan tidak sempat ke pejabat Maidam untuk melunaskan zakat mereka.

 "Kita harap orang ramai dapat memanfaatkan inisiatif dilaksanakan Maidam ini," katanya ketika ditemui di Kuala Ibai di sini semalam.

 Menurutnya, orang ramai boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang lokasi van bergerak itu di laman web Maidam bagi memudahkan urusan.

 Mereka juga boleh menghubungi Maidam jika mahu memohon kehadiran van bergerak tersebut ke satu-satu lokasi termasuk jabatan-jabatan kerajaan atau institusi pendidikan.

 Sementara itu, seorang pembayar zakat, Mohd. Hazimin Ghazali, 27, mengakui inisiatif yang dilaksanakan Maidam memberi kemudahan kepada masyarakat terutamanya kepada mereka yang terlalu sibuk bekerja.

 Jelasnya, lokasi van bergerak yang ditempatkan di kawasan pusat beli-belah contohnya membantu orang ramai mengingatkan mereka tentang tanggungjawab menunaikan zakat.

 "Saya harap perkhidmatan bergerak seperti ini dapat diperbanyakkan memberi peluang orang ramai menunaikan zakat terutama dalam bulan Ramadan selain menjimatkan masa," jelasnya.

 

Anak yatim DUN Bukit Tunggal, Seberang Takir gembira dapat baju baru

Oleh: Aida Abd Rahman

Hari Raya Aidilfitri yang bakal tiba tidak lama lagi lebih bererti kepada 100 anak yatim dari Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal dan Seberang Takir apabila mereka diberi peluang memilih pakaian baru, di Pasaraya Giant, Gong Badak, kelmarin.Keseronokan mereka bertambah apabila turut diraikan Ketua Umno Bahagian Kuala Nerus, dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri dan Adun Seberang Takir yang juga Pengerusi Jawatankuasa Sains dan Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Air negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman.

Anak yatim berkenaan bukan sahaja dapat memiliki pakaian baru, malah turut menerima baucar bernilai RM100 sseorang sumbangan Pasaraya Giant.

Dato’ Mohd Nasir berkata, sumbangan itu bagi meringankan beban golongan yang tidak bernasib baik seperti anak yatim dan juga ibu atau bapa tunggal untuk menyediakan pakaian baru kepada anak-anak bagi menyambut lebaran tidak lama lagi.

“Program ini sudah menjadi rutin tahunan sebagai satu usaha dan juga komitmen pemimpin di kawasan ini membela nasib golongan yang kurang bernasib baik.

“Tiada yang lebih menggembirakan kita apabila dapat melihat mereka tersenyum gembira ketika memilih pakaian mengikut citarasa masing-masing untuk digayakan sempena hari raya nanti,” katanya.

 

Sayur kampung laris

Oleh; Esah Abdullah 

Keberkatan bulan Ramadan seiring dengan kemurahan rezeki kepada peniaga dan penjaja yang menjual pelbagai keperluan harian termasuk bahan sayuran kampung yang sangat laris dipasaran.

Permintaan terhadap bahan campuran sayuran kampung seperti pucuk paku merah (pucuk midin), daun kaduk, cekur manis, pucuk ubi, daun kesum, kangkung dan sebagainnya begitu mendadak sepanjang Ramadan.

Seorang peniaga di Pasar Chabang Tiga, Puan Amidah Jaafar, 62 berkata, pada bulan puasa dia menambah stok sayur-sayur kampung sebab berdasarkan pengalaman tahun-tahun sebelum permintaannya bertambah berbanding hari biasa.

“Jika hari biasa sayur-sayur ini hanya terjual sekitar 10 ikat sahaja sehari, tetapi pada bulan Ramadan permintaan bertambah. Sebab itu saya menambah jualan sehingga 100 ikat sehari berdasarkan pengalaman sebelum ini.

“Adakalanya 100 ikat boleh habis dalam sehari sebab ada yang membeli untuk membuat bubur lambuk dengan kuantiti yang banyak. Harga bagi satu ikat sayur kampung yang telah disertakan sekali, daun pucuk midin, daun pucuk ubi kayu dan juga daun kaduk serta beberapa daun sampingan lain dengan harga RM2,” katanya.

Tambahnya, selain itu, mungkin setiap ikat itu juga ada tambahan sayur lain yang menyebabkan harganya berbeza,” katanya yang menjual dengan harga RM1.50 satu ikat.

Seorang lagi peniaga, Puan Fatimah Senik, 50, berkata, sayuran ini merupakan penyeri dalam hidangan bubur lambuk, jika tiada bahan tersebut atau bahannya kurang rasa bubur lambuk menjadi kurang enak.

Katanya, jika hari biasa, permintaan tidaklah selaris semasa Ramadan sebab bubur lambuk biasanya dibuat dalam kuantiti yang banyak semasa bulan puasa dan setiap peniaga mungkin menjual dengan kadar berbeza bergantung orang tengah.
 

MKJR anjur kempen keselamatan jalan raya musim perayaan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kempen keselamatan jalan raya sempena musim perayaan Hari Raya Aidilfitri 2013 anjuran Majlis Keselaman Jalan Raya (MKJR) Negeri Terengganu akan diadakan di hadapan Dewan Sivik Kampung Jabi, Besut, pada 4 Ogos ini (Ahad).

Adun Jabi merangkap Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya dan Pengangkutan, YB Mohd Iskandar Jaafar bakal merasmikan program itu, kira-kira jam 5 petang.

Menurut penyelaras program, program MKJR itu dilaksanakan dengan kerjasama Pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi; Jabatan Keselamatan Jalaan Raya (JKJR) Negeri Terengganu, Pejabat Daerah Besut, Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Terengganu dan Allianz General Insurance Company (Malaysia) Berhad.

Untuk rekod, MKJR diwujudkan bagi membantu kerajaan mengurangkan kadar kemalangan jalan raya, menjalankan kajian keselamatan jalan raya dan menyelaras tindakan seperti meningkatkan tahap kesedaran keselamatan jalan raya kepada pengguna jalan raya dan menyebarkan informasi berkaitan keselamatan jalan raya.

Selain itu, MKJR juga memastikan kejuruteraan jalan selari dengan aspek keselamatan jalan raya, memberi nasihat kepada kementerian pengangkutan dalam hal berkaitan keselamatan jalan raya serta menyelaras tindakan keselamatan jalan raya oleh mana-mana jabatan , pertubuhan, syarikat swasta dan badan bukan kerajaan.

 

WALK FOR BN- LELAKI INI PERNAH BERJALAN 380 KM...

"Saya pernah berjalan sejauh 380 kilometer dalam empat hari dari Kemaman ke Besut pada 2008 ," demikian akui Mohd.Nor Mat, 48 tahun, anak kelahiran Besut Terengganu.
 Oleh itu, katanya inilah perjalanan yang paling jauh(Kuala Besut-Kuala Lumpur/Putrajaya) yang akan beliau cuba lakukan, demi menunaikan nazarnya berikutan Barisan Nasional (BN) menang dalam Pilihanraya Kecil Dun Kuala Besut, 24 Julai lalu.
Mohd. Nor seorang pekerja rendah am atau ringkasnya Pra, di Yayasan Islam Terengganu cawangan Besut, akan menunaikan impiannya berjalan kaki sejauh lebih 600 kilometer dari Kuala Besut ke Kuala Lumpur atau Putrajaya.
  Semangat kental dan kecintaan terhadap BN yang menebal menyebabkan Mohd Noor, sanggup berjalan kaki dan akan meneruskan niatnya itu hingga tercapai bagi membuktikan beliau bukan bercakap kosong.
 Ia bertambah hampir menjadi realiti, apabila Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said selaku Pengerusi BN Negeri telah memberi komitmen menyokong dan akan bantu menjayakan apa yang dinamakan sebagai ‘Walk For BN” itu. Bapa kepada tujuh anak berusia antara 4 dan 22 tahun itu akan memulakan perjalanan dari Dataran Kuala Besut ke Kuala Lumpur pada tarikh yang akan ditetapkan, mungkin pada September ini. "Saya akan cuba mengambil masa selama 12 hari bagi menamatkan perjalanan melalui Kuala Besut ke Kuantan dan Kuala Lumpur" katanya. Mohd Noor berkata demikian ketika ditemui semalam selepas menemui Menteri Besar, di Tingkat 16, Wisma Darul Iman.
 Katanya, niat berjalan kaki itu sebelum ini dilafaz pada hari penamaan calon 12 Julai lalu di depan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin, Ahli Parlimen Besut Datuk Seri Idris Jusoh.
 “Dan hari ini saya gembira, Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said pula memberi perhatian dan persetujuan untuk membantu menjayakan hasrat saya ini, malah terus menghubungi pejabat Perdana Menteri untuk memaklumkan perkara ini dan mendapatkan tarikh yang sesuai,” katanya.
  Dato’ Seri Haji Ahmad akan cuba menunaikan hasrat Mohd Noor untuk bertemu Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak sendiri sekaligus menyambut kehadiran Mohd Noor di garisan penamat Walk For BN itu di Kuala Lumpur dan dicatatkan dalam Malaysia Book Of Record.
  Pada masa ini Mohd.Nor sudahpun memulakan latihan dengan tumpuan di kawasan pantai.
 Sebelum ini, beliau banyak menyertai pertandingan berjalan kaki dan menyasar untuk melakukan perjalanan antara 60 hingga 70 kilometer sehari. Mohd Noor juga akan membawa lencana dan lambang parti sepanjang perjalanannya ke destinasi selain mengedar beberapa risalah berkaitan daerah Besut dan negeri Terengganu untuk tujuan pelancongan kepada orang ramai.

                                     Pengarang bersama Mat Nor selepas mewawancaranya

29 July 2013

PRK Kuala Besut wadah satukan pemimpin Umno

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Bulan Ramadan yang memasuki fasa terakhir dan bakal diganti dengan fajar Syawal tidak lama lagi, sememangnya banyak membawa keberkatan kepada umat manusia, khususnya penganut agama Islam.

Bagi umat islam, mereka tentunya mahukan pengampunan daripada Allah s.w.t selepas sebulan lamanya berlapar dan dahaga di siang hari manakala sebahagian besar malamnya dihiasi dengan ibadat.

Parti keramat Umno tidak terlepas daripada mendapat tempias keberkatan bulan Ramadan di mana Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut yang diadakan pada bulan mulia ini telah menyaksikan pemimpin Umno bersatu hati dan berjuang habis-habisan bagi memenangkan calon Barisan Nasional (BN), Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman.

Hasil permuafakatan bulat pemimpin Umno Terengganu dan dari luar negeri ini serta rakan-rakan BN ialah 2,592 undi majoriti diperolehi calon BN yang mengalahkan calon Pas, Endut @ Azlan Jusoh.

Sepanjang tempoh berkempen bagi PRK Kuala Besut baru-baru ini, segala-galanya dapat dilihat di situ...pemimpin veteran bergabung dengan barisan pemimpin pelapis muda bagi memastikan pengundi memilih calon BN.

Bekas wakil rakyat BN sama-sama bekerja kuat dengan wakil rakyat yang masih berkhidmat untuk menjayakan setiap program yang diatur jentera BN di seluruh DUN Kuala Besut.

Mereka yang tidak terpilih sebagai calon pada PRU-13 turut bekerja keras bagi membantu program di sepanjang kempen pilihan raya tersebut.

Kuala Besut juga menyaksikan Pemuda dan ahli-ahli Umno berganding bahu memastikan setiap gerak kerja berjalan lancar sama ada pada siang hari atau sebelah malamnya.

Di Kuala Besut juga Pergerakan Wanita dan Puteri turut tidak ketinggalan memainkan perana masing-masing sebagai perayu undi bagi mempengaruhi pengundi supaya menyokong calon BN.

Kuala Besut menjadi saksi tidak ada kem tententu sepanjang kempen ini, yang ada hanyalah Kem Umno dan BN yang bergerak seiring dengan satu tekad – calon BN menang dengan majoriti yang lebih besar daripada keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Dan keputusannya pada malam 24 Julai lalu ternyata memberi dua kemenangan mutlak kepada BN iaitu menang PRK Kuala Besut dan menang dengan majoriti lebih besar berbanding PRU-13.

Satu lagi kemenangan bagi Umno dan BN ialah menang dalam usaha menyatukan pemimpin-pemimpin mereka yang sebelum ini dikaitkan dengan dua kumpulan selepas berakhirnya PRU-12.

Yang jelas, kini tidak ada lagi kumpulan dalam Umno atau BN Terengganu, yang tinggal hanya kumpulan yang akan memastikan BN mendapatkan semula majoriti dua pertiga dalam DUN Terengganu pada PRU-14.