Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

28 January 2012

1,000 peserta sertai Jom Ngail Ikan daratOleh: Mohammad Ishak


Program Jom Ngail (mengail) ikan darat di Kampung Air Terjun, Jertih, berjaya menarik minat peserta apabila 1.000 penyertaan diterima oleh penganjur menjadikan aktiviti itu paling ramai disertai komuniti setempat di daerah Kawasan DUN Kuala Besut tahun ini.

Program anjuran bersama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Air Terjun dan Pejabat Perdagangan Dalam Negeri,Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Daerah Besut itu dirasmikan oleh ADUN Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Ketua UMNO Bahagian Besut.

Peserta yang mewakili remaja, wanita, pelajar dan orang dewasa memenuhi parit tali air sepanjang dua kilometer untuk mengail di parit tali air kampung terbabit.

Meskipun jadual bermula jam 9 pagi tetapi peserta datang lebih awal untuk mengambil lokasi menarik bagi mendapatkan sumber ikan darat seperti ikan keli,haruan dan pelbagai jenis ikan darat.

Ketua Penerangan UMNO Bahagian Besut,Datuk Wan Zakaria Abd Rahman berkata, program membabitkan penduduk kampung itu akan dijadikan contoh kepada program di tempat lain kerana ia berjaya menarik perhatian ribuan peserta.

Katanya, biro berkenaan akan mengadakan program berasaskan penyertaan rakyat menerusi aktiviti setempat kerana ia satu kaedah berkesaan untuk mengumpul masyarakat dalam program sosial.

Wan Zakaria berkata, pihaknya sudah menyusun pelbagai program di bawah biro berkenanan sebagai persediaan menyalurkan maklumat parti dan kerajaan kepada rakyat di negeri ini.

“Jentera parti perlu digerakkan sekarang kerana suasana menghadapi pilihyan raya sudah dirasai oleh rakyat,” katanya.KPTM, Ketengah jalin kerjasama tubuh kampus ke-10

Oleh FAUZI MOHD

Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) bakal menubuhkan cawangan kampusnya yang kesepuluh di Dungun, Terengganu melalui kerjasama dengan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah).

Pengerusi KPTM, Datuk Sohaimi Shahadan berkata, pihaknya kini dalam proses akhir perbincangan dengan Ketengah bagi merealisasikan rancangan itu yang dijangka mengambil 300 pelajar baru sebagai permulaan.

"Penubuhan cawangan baru akan membuka peluang pendidikan tinggi kepada pelajar luar bandar sama seperti usaha yang dilakukan sebelum ini dengan pembukaan KPTM-Kesedar di Gua Musang pada pertengahan tahun lalu.

"Pihak Ketengah sudah mempunyai bangunan dan fasiliti kolej miliknya sendiri dan fungsi KPTM adalah untuk menyalurkan pengalaman dan kepakaran kita dalam bidang pendidikan," katanya semalam.

Tambah beliau, KPTM sebagai kolej bumiputera terbesar dalam negara dengan 15,000 pelajar kini sudah mempunyai sembilan kampus cawangan iaitu di Kuala Lumpur, Bangi, Batu Pahat, Kuantan, Alor Setar, Kuantan, Semporna, Kota Bharu dan Kesedar-Gua Musang.

Jelasnya lagi, KPTM mahu memberi fokus kepada program yang berimpak tinggi dan antara usaha yang dibuat adalah mengadakan kerjasama dengan kolej luar negara.


Cabaran 14 Minggu : Amboi, Slimnya di Taman Awam Batu Buruk

Oleh FAUZI MOHD

Kelab Riadah dan Taman Awam Batu Buruk Kuala Terengganu (Kertab) menawarkan hadiah wang tunai RM1,000 serta sijil bagi peserta yang menjuarai pertandingan ala The Biggest Loser iaitu 'Cabaran 14 Minggu : Amboi, Slimnya' di Taman Awam Batu Buruk di sini bermula 17 Februari ini.

Dalam pertandingan anjuran bersama Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Terengganu dan Lembaga Promosi Kesihatan Malaysia (Mysihat) itu, naib johan akan membawa pulang wang tunai RM500 serta sijil manakala tempat ketiga, RM300 serta sijil.

Setiausaha Kertab, Md. Hassan Ibrahim berkata, pihaknya juga menyediakan hadiah sagu hati berupa hamper kepada para peserta yang mendapat tempat keempat sehingga 10.

Beliau yang juga pengarah program itu berkata, ia dianjurkan bagi menggalakkan orang ramai mengamalkan gaya hidup sihat melalui aktiviti riadah serta pemakanan seimbang agar masalah berat badan tidak berlebihan sehingga boleh membahayakan kesihatan.

Menurutnya, melalui pertandingan selama 14 minggu berturut-turut yang dijangka berakhir 19 Mei depan, para peserta dikehendaki menurunkan berat badan sekurang-kurangnya tiga kilogram bagi membolehkan mereka mendapat hadiah tersebut.

"Pertandingan ini diadakan setiap minggu bermula 17 Februari ini iaitu pada setiap Jumaat dan Sabtu dengan setiap peserta perlu menjalani pemeriksaan kesihatan, ceramah kesihatan dan senamrobik.

"Aktiviti fizikal serta tips kesihatan yang disediakan pihak penganjur akan dapat mencapai sasaran berat badan yang ideal bagi setiap peserta," kata Md. Hassan ketika ditemui di sini semalam.

Mereka yang berminat menyertai pertandingan Cabaran 14 Minggu : Amboi Slimnya boleh mendapatkan borang penyertaan mulai sekarang dengan menghubungi Md. Hassan (013-9307621), Razali (019-9842429), Ahmad Radzi (017-9802456) dan Toh Puan Sharifah (019-9345277).

Tarikh tutup penyertaan ialah 10 Februari ini.


Basikal fixie 'serang' tiga kampung di Telemong

Oleh FAUZI MOHD

Kelibatnya di atas jalan raya sering menjadi tumpuan masyarakat. Bentuk dan warnanya yang pelbagai juga menarik perhatian pembeli untuk memiliki basikal era moden abad ke-21 ini.Apa tidaknya, ia kini bagaikan badai melanda dan fenomena basikal fixie yang kini menjadi gaya baru remaja, semakin digilai.

Malah, ada pihak berkuasa tempatan di negeri ini yang berhasrat menyediakan laluan basikal dan taman basikal untuk memenuhi keinginan ‘luar biasa’ golongan remaja ini.

Nyata, hobi baru remaja ini mempunyai pelbagai keistimewaan dan apa yang penting ia diharap dapat menghalang mereka daripada terus dilabelkan sebagai mat rempit.

Bagi membuktikan masih terdapat belia yang mengamalkan cara hidup sihat dan mempunyai jati diri tinggi, belia dan remaja di Dewan Undangan Negeri (DUN) Telemong menubuhkan Kelab Fixie N.21 Telemong (KFN.21)

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telemong, YB. Rozi Mamat berkata, penubuhan kelab tersebut dapat menghalang belia daripada melakukan aktiviti yang tidak sihat.

“Mereka mempunyai minat sama iaitu basikal fixie. Jadi saya bercadang kumpulkan mereka di bawah satu persatuan," katanya pada majlis pelancaran kelab itu di Dataran Kuala Ping, Telemong, Hulu Terengganu sebentar tadi.Turut hadir, Ketua UMNO Bahagian Hulu Terengganu, Dato' Tengku Putera Tengku Awang dan Pengarah Majlis Sukan Negeri, Zainal Abidin Hussain.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri itu, usaha itu berjaya apabila kini sudah mengumpulkan hampir 300 orang ahli di bawah KFN.21

“Kebanyakan ahli persatuan ini terdiri daripada pelajar. Setiap petang mereka akan berkumpul di kampung masing-masing untuk melakukan aktiviti bersama," jelasnya.

YB. Rozi berharap ahli kelab tersebut sentiasa mengikuti peraturan di jalan raya.“Jangan ingat kita tidak perlu ikut undang-undang kerana menaiki basikal. Apa yang penting mereka perlu memakai peralatan yang sesuai, sentiasa mengamalkan sikap sabar dan tidak berlumba di atas jalan raya,” katanya.Sempena pelancaran itu, ahli KFN.21 dan 120 peserta berbasikal dari Kelab Ngayuh Kuala Nerus turut serta dalam program gotong-royong membersihkan kawasan kampung yang dilanda banjir di Kampung Kepah dan Tengkawang.

Program dua hari itu turut melibatkan program penyerahan anak angkat daripada ahli Kelab Ngayuh Kuala Nerus kepada keluarga angkat di kedua-dua kampung berkenaan yang disempurnakan Rozi.

Mengunji kejaguhan anak muda, program berkenaan turut melibatkan Kembara Fixie sejauh enam kilometer, Fixie Stunt dan Fixie Kreatif.


Video Basikal Fixie Kampung Telemong
Konvoi Biru Nelang perkukuhkan jentera Pemuda, Puteri Terengganu

Oleh FAUZI MOHDKonvoi Biru Nelang yang menjelajah ke seluruh Terengganu bakal memperkukuhkan barisan jentera kempen Pemuda dan Puteri UMNO menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 tidak lama lagi.

Ketua Pemuda UMNO negeri, Saiful Bahri Baharuddin berkata, konvoi yang disertai lebih 50 kereta dan pacuan empat roda itu akan bergerak ke seluruh Parlimen di Terengganu di mana Marang, Dungun dan Kemaman menjadi destinasi konvoi pertama.

Katanya, konvoi itu bagi menterjemahkan semangan Biru Nelang di mana kepimpinan orang muda yang berani, boleh berhadapan dengan pelbagai cabaran serta pemimpin serba boleh bagi menjadikan Barisan Nasional (BN) pilihan orang muda."Selepas singgah di Marang dan bermalam di Dungun, konvoi diteruskan ke Kemaman untuk bersama jentera Pemuda dan Puteri di bahagian berkenaan.

"Sepanjang program, kita adakan diskusi, ceramah tertutup dan lawatan ke bilik gerakan pilihan raya Pemuda dan Puteri," katanya pada perlancaran konvoi itu semalam.Konvoi itu dilancarkan Setiausaha UMNO Terengganu, Dato' Tengku Putera Tengku Awang di perkarangan Bangunan UMNO negeri di Kuala Terengganu. Turut serta, Ketua Puteri UMNO negeri, Nordiana Shafie.27 January 2012

PM gempur DUN Rhu Rendang, Ladang dan Batu Buruk

Selepas menggempur dan memberi tonik semangat kepada jentera Barisan Nasional (BN) di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal dan Manir, pertengahan tahun lalu, Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, bakal menggempur pula tiga DUN lain yang dikuasai pembangkang.

Tiga DUN berkenaan ialah Rhu Rendang, Batu Buruk dan Ladang, yang akan digempur sempena Program Turung Padang beliau ke Terengganu pada 3 Februari depan, bagi memastikan semua kawasan DUN yang dimenangi pembangkang ditawan semula BN pada pilihan raya umum akan datang.

Kunjungan pemimpin nombor satu negara ke tiga DUN berkenaan kini ditunggu-tunggu oleh pekerja parti BN dan seluruh penduduk di kawasan tersebut.

Mereka pastinya tidak sabar-sabar mendengar amanat dan pesanan daripada Perdana Menteri, serta janji-janji BN bagi memastikan kesejahteraan rakyat negeri ini, khususnya di kawasan DUN berkaitan.

Kunjungan Dato’ Seri Najib ke DUN Manir dan Bukit Tunggal sebelum ini mendapat sambutan luar dugaan dan mendapat pujian daripada mulut Perdana Menteri sendiri.

Pastinya perkara yang sama akan berlaku di tiga DUN berkenaan yang kini dikuasai Pas yang kini semakin ditolak oleh pengundi di kawasan tersebut.

Dengan semangat yang berkobar di kalangan pemimpin Umno selepas program Pemukiman di Janda Baik, baru-baru ini, kunjungan Perdana Menteri akan menambah ‘tonik’ kepada mereka untuk bekerja dengan lebih gigih bagi merampas semula ketiga-tiga DUN tersebut daripada Pas.
Peneroka Felda terima insentif dari kerajaan

Oleh: Nurul Aziela Saberi

Seramai 45 warga peneroka Felda Neram Satu telah menerima bayaran insentif tanam semula pokok kelapa sawit daripada kerajaan melalui Lembaga Minyak Kelapa Sawit Malaysia (MPOB) di Dewan Sivik Felda Neram Satu, baru-baru ini.

Kebanyakan peneroka yang ditemui melahirkan rasa gembira dan bersyukur di atas pemberian bantuan itu yang dianggap sebagai keperihatinan kerajaan yang bersungguh-sungguh untuk meningkatkan hasil pendapatan peneroka Felda.

Seorang peneroka yang ditemui, Ismail Mohamad 65, berkata sumbangan yang diterima kali ini adalah merupakan kumpulan terakhir daripada jumlah keseluruhan lebih 400 peneroka yang terpilih untuk tanam semula.

“Kami mengucapkan jutaan terima kasih kepada kerajaan khususnya MPOB di atas pemberian skim bantuan sebanyak RM1000 bagi setiap hektar di mana setiap peneroka akan mendapat RM4000 untuk menjalankan program tanam semula ini,” katanya.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) berkata, para peneroka sepatutnya berterima kasih di atas pemberian insentif itu dan tidak seharusnya menggunakannya bagi tujuan lain yang boleh merugikan peneroka sendiri.

Seorang peneroka lain, Abdul Ghani Ismail 66, berkata pemberian ikhlas kerajaan melalui MPOB itu jelas membuktikan kesungguhan kerajaan untuk membantu meningkatkan hasil peneroka dan peneroka tidak perlu membayar balik insentif tersebut.

“Kami berterima kasih kepada kerajaan di atas bantuan ini yang dapat membantu kami menanam semula pokok kelapa sawit yang telah berusia lebih 25 tahun serta tidak mengeluarkan hasil. InsyaAllah dalam masa tiga tahun lagi kami akan dapat menikmati hasil yang lebih baik,” katanya.

Pada majlis itu, Ahli Parlimen Kemaman, YB Dato' Seri Ahmad Shabery Cheek telah menyampaikan replika cek bernilai RM181, 248.00 kepada wakil peneroka Ismail Mohamad untuk diagihkan kepada semua peneroka yang layak mendapat skim insentif tanam semula itu.1,000 penduduk dapat kemudahan dewan baru

Oleh: Mohammad IshakPenantian lebih 20 tahun oleh penduduk lima kampung di Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih untuk mendapatkan sebuah dewan dan kelas Tadika bagi kemudahan komuniti setempat menjalankan aktiviti kemasyarakatan akhirnya terlaksana.

Pembinaan dewan berharga RM162,000 di Kampung Telok yang dibiayai Kerajaan Negeri dan bantuan Kerajaan Pusat kini memberi kemudahan kepada penduduk Kampung Telok,Pak Demalik, Pak Wong,Lapang Kotak dan Air Puteh.

Majlis perasmian dilakukan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih YB Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusia Mara pagi tadi disertai lebih 1,000 penduduk termasuk Ahli Parlimen Besut, YB Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin yang juga Penasihat Agama Perdana Menteri.

Dewan dua tingkat itu selain memberi kemudahan kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan pertubuhan bukan keraaan (NGO) mengadakan aktiviti ia juga turut menempatkan kelas Tadika Kemas.


Kampung Telok sebelum ini menjadi kubu kuat Pas sudah bertukar arus apabila cawangan parti itu dibubarkan selepas ahli dan penyokong diketuai pemimpin kanan membubarnya dan menyertai UMno pada 2002 menyebabkan pergeraakan parti itu lumpuh.

Sejak itu, kampung tradisional yang dianggap mundur dan tersorok dari arus pembangunan terus mendapat perhatian kerajaan Barisan Nasional (BN) yang membina pelbagai kemudahan asas termasuk jalan raya dan masjid.

Idris ketika berucap merasmikan dewan itu berharap, penduduk akan memanfaatkan kemudahan yang disediakan kerajaan untuk faedah orang ramai.

Katanya, BN akan terus membela nasib rakyat dan Kerajaan Negeri sentiasa member perhatian
kepada rakyat malah pelbagai bantuan yang disediakan tidak ada di tempat lain.
MBKT kutip hasil letak kereta RM3.88 juta setahun

Oleh; Esah Abdullah

Majlis Bandar Raya Kuala Terengganu (MBKT) berjaya mengutip hasil tempat letak kereta berjumlah RM3.88 juta sepanjang tahun lalu berbanding RM3.71 tahun sebelumnya.

Datuk Bandar MBKT, Dato’ Haji Adzlan Mohd Dagang berkata, limpahan kenderaan yang mengunjungi bandar ini memperlihatkan peningkatan kutipan hasil setiap tahun.

Katanya, pada 2009 jabatan berjaya mengutip hasil RM3.32 juta manakala tahun sebelumnya (2008) sebanyak RM2.76.

“Kewujudan banyak premis perniagaan, institusi kewangan dan pusat membeli belah salah satu faktor utama tumpuan orang ramai berkunjung ke bandar terutama pada hujung minggu,” katanya.

Dato’ Haji Adzlan berkata demikian dalam majlis taklimat Pembangunan Bandar Raya Kuala Terengganu bersempena keberangkatan Sultan Terengganu Tuanku Mizan Zainal Abidin ke pejabat MBKT semalam.

Sehingga ini katanya,terdapat 5,839 petak tempat letak kereta termasuklah 3,200 petak tempat letak kereta bermeter, 2,407 petak di 24 medan letak kereta sekitar bandar serta 232 lagi tempat letak kereta mekanikal di Batas Baru.

“Kita juga meletakkan syarat semua bangunan baru yang akan dibina di bandar ini perlu menyediakan parkir yang mencukupi tanpa pengecualian,” katanya.

Dasar baru tanah haram dilaksana

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan negeri bakal melaksanakan dasar baru berkaitan pemilikan tanah haram setelah kesemua baki permohonan yang lama diselesaikan menjelang pertengahan bulan depan.Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said berkata, ia membolehkan isu berkenaan tanah haram dapat diuruskan dengan lebih sistematik dan mengelak gejala itu daripada berterusan.

Katanya, sejak tempoh tiga tahun lalu, sebanyak 9,916 kes permohonan haram telah berjaya diselesaikan dengan pencapaian 99.28 peratus.

“Hanya tinggal 18 kes permohonan yang dalam proses penyelesaian. Selepas itu tiada lagi permohonan baru akan diproses.

“ Apabila semua kes ini selesai, kerajaan negeri akan melaksanakan dasar baru yang saya akan maklumkan nanti,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas mempengerusi mesyuarat mingguan Exco di Wisma Darul Iman semalam.

Mengulas lanjut Dato' Seri Ahmad berkata, mengikut pecahan daerah, sebanyak 973 tanah haram di Besut berjaya diselesaikan sementara di Dungun sebanyak 540, Hulu Terengganu (2,794), Kemaman (959), Kuala Terengganu (1,167), Marang (504) dan Setiu, 2,979 kes.

Tambahnya, tahap penyelesaian itu menunjukkan prestasi yang amat baik iaitu semua daerah memberikan komitmen bagi kepentingan rakyat.

Dalam pada itu, Dato' Seri Ahmad turut memaklumkan mulai tahun ini, pihaknya akan memastikan tiada lagi penerokaan secara haram dilakukan.

Katanya, jika mendapat maklumat tentang pencerobohan di kawasan baru, pihak berwajib akan mengadakan serbuan dan mengambil tindakan tegas ke atas mereka yang terbabit dalam aktiviti itu.

“Orang ramai kini boleh mendapatkan maklumat melalui Pejabat Tanah dan Galian (PTG) ataupun lebih mudah akses sahaja ke laman sesawang Google.

“Ia bagi memastikan apa status tanah yang mahu diteroka agar tidak timbul lagi soal tidak tahu mengenai status berkenaan,” tegasnya.


Terengganu terima 17 guru ETA

Oleh: Suriati Ali

Seramai 17 daripada 50 Pembantu Guru Bahasa Inggeris (ETA) Fullbright dari Amerika Syarikat (AS) yang dihantar ke negara ini akan ditempatkan di beberapa sekolah di Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman, berkata ia adalah tahun ketujuh negeri Terengganu mendapatkan khidmat ETA sebagai salah satu usaha meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris di kalangan pelajar.

Menurutnya, bagi program kali ini, pihaknya akan menumpukan penempatan di sekolah yang dikategorikan sebagai sekolah premier dan sekolah elit.

"Program ETA sebenarnya bukan asing bagi kita kerana ia dilaksanakan di sini sejak tahun 2006 lagi.

"Bezanya tahun ini ialah, ia tidak lagi diletakkan di bawah seliaan kerajaan negeri sebaliknya telah diambil alih oleh Kementerian Pelajaran," katanya.

ETA adalah program jalinan yang diwujudkan bagi mempromosikan pertukaran pendidikan antara Malaysia dan AS.

Kumpulan 50 guru ETA itu tiba di negara ini pada 4 Januari lalu dan sebahagiannya akan turut ditempatkan di Johor dan Pahang selama 10 bulan mulai 31 Januari.

Menurut Ahmad Razif, berdasarkan pengalaman Terengganu, 100 peratus format dan modul yang pernah digunakan akan terus dikekalkan.

Beliau berkata, kerajaan negeri berhasrat untuk menambah bilangan tenaga pengajar menerusi program ETA, tahun ini.

"Kita ada mohon daripada Fullbright untuk tujuan itu tetapi mereka hanya sediakan 50 ETA untuk Malaysia kali ini.

"Justeru, kita kini sedang mengenal pasti negara-negara lain termasuk United Kingdom untuk menambah bilangan tenaga pengajar Bahasa Inggeris di sini," katanya
74 pegawai, kakitangan APMT terima anugerah

Oleh FAUZI MOHD

Sebanyak lapan Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) menerima anugerah APMT Terbaik.Lapan APMT yang dipilih mewakili setiap kawasan Parlimen itu termasuklah APMT DUN Jertih dari Parlimen Besut, DUN Permaisuri (Setiu) dan DUN Teluk Pasu (Kuala Nerus).

Bagi Parlimen Kuala Terengganu ia dimenangi oleh APMT DUN Bandar, DUN Kuala Berang (Hulu Terengganu), DUN Rhu Rendang (Marang), DUN Bukit Besi (Dungun) dan DUN Cukai (Kemaman).Anugerah disampaikan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said pada Majlis Makan Malam APMT di Taman Tamadun Islam bagi menghargai para petugasnya.Pada majlis itu juga, Ketua Penyelia APMT DUN Kota Putera, Ismail Shafie dan Pembantu Penyelia APMT DUN Manir, Gayah Ismail menerima Anugerah Khas Menteri Besar dengan hadiah pakej mengerjakan umrah.

Secara keseluruhannya, seramai 74 pegawai dan kakitangan menerima penghargaan pada majlis itu melalui beberapa anugerah termasuk Anugerah Inovatif dan Anugerah Khas Pengarah.

Pengarah APMT, Roshali Taha berkata, anugerah tersebut berdasarkan prestasi sepanjang tahun lalu yang meliputi khidmat kepada masyarakat, kerja berpasukan serta pencapaian dalam program yang dianjurkan.

"Jumlah penerima anugerah kali ini sekitar tujuh peratus daripada jumlah keseluruhan kakitangan dan pegawai seramai 1,056 di 32 DUN dan di ibu pejabat," katanya.

Menurut Roshali, pengiktirafan tersebut mungkin akan dijadikan satu kriteria untuk penerima anugerah memegang jawatan dan memikul tanggungjawab yang lebih tinggi pada masa depan.


26 January 2012

Pemimpin masyarakat diminta beri penerangan mengenai Bajet 2012

Oleh: Suriati Ali

Pelbagai pihak terutama pemimpin masyarakat diminta memainkan peranan penting dengan mengingati dan menyampaikan secara telus segala maklumat mengenai Bajet 2012 kepada penduduk setempat.Timbalan Pegawai Kewangan, Pejabat Perbendaharaan Negeri, Haji A. Rahman Yahya, berkata pendekatan itu wajar supaya semua lapisan masyarakat memahami apa yang ingin dilaksanakan kerajaan.

Katanya, pemimpin masyarakat wajar memberitahu pelbagai aspek dan strategi utama yang dilakukan kerajaaan dalam mengurus bajet berjumlah RM1.950 bilion seperti apa yang dibentangkan baru-baru ini.

“Bajet 2012 telah dirangka dengan mengambil kira perencanaan Hala Tuju Pembangunan Negeri Terengganu (HPNT) bagi tahun 2009 sehingga 2013,” katanya ketika memberi taklimat di Majlis Perancangan Bajet 2012 di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, hari ini.Seramai 500 ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dari kawasan Kuala Terengganu, Marang dan Hulu Terengganu hadir mendengar taklimat itu.
Program seumpama itu akan diadakan secara berperingkat-peringkat mengikut zon yang dijadualkan.
Sultan saran guna khidmat arkitek mampu tonjol ciri binaan menarik

Oleh: Esah Abdullah

Sultan Terengganu, Tuanku Mizan Zainal Abidin menintahkan supaya khidmat arkitek yang mampu menonjolkan ciri-ciri binaan lebih menarik digunakan bagi merekabentuk bangunan baru di Bandar Kuala Terengganu.

Baginda bertitah, langkah itu perlu bagi memastikan bangunan yang lebih artistik dan mampu menarik minat pelancong, didirikan sekitar bandar ini, sesuai dengan jolokannya Bandaraya Warisan Pesisir Air.

“Dengan adanya bangunan yang cantik dan unik serta mengekalkan ciri-ciri tradisional, akan menambah daya tarikan pelancong di negeri ini,” titah baginda selepas taklimat Pembangunan Bandar Raya Kuala Terengganu (MBKT) di pejabat Datuk Bandar MBKT di bangunan Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) hari ini.

Taklimat sempena lawatan rasmi baginda ke MBKT, disampaikan Datuk Bandar MBKT, Dato’ Haji Adzlan Mohd Dagang.

Turut hadir pada majlis itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan serta ketua-ketua jabatan.

Baginda Sultan Mizan turut bertitah agar pihak berkuasa mencari jalan menyelesaikan masalah kesesakan dalam bandar Kuala Terengganu bagi mengurangkan rungutan pengguna.

Baginda turut menyarakan agar pejalan kaki diadakan di kawasan strategik bagi kemudahan orang ramai dan pengindahan kawasan bandaraya.

Sementara itu, Dato’ Seri Haji Ahmad menjunjung kasih di atas titah Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin yang prihatin dan mengambil berat terhadap perkembangan pembangunan pesat di negeri ini, terutama di Bandar Kuala Terengganu.

“Kerajaan negeri merafak sembah menjunjung kasih di atas keberangkatan Tuanku Sultan mendengar taklimat dan memberi teguran serta saranan bagi tujuan penambahbaikan kemudahan dalam kawasan bandaraya,” katanya kepada pemberita sebaik taklimat selesai.

Katanya, kerajaan sentiasa mendengar dan mengambilkira suara rakyat serta memastikan semua perancangan pembangunan dilaksanakan memberi keuntungan kedua belah pihak iaitu kerajaan dan rakyat.
Sultan Terengganu lawat MBKT

Oleh; Esah Abdullah

Sultan Terengganu, Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat melawat pejabat Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dan mendengar taklimat pembangunan di bandar ini, pagi ini.Menyambut keberangkatan baginda ialah Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Datuk Bandar MBKT, Dato’ Haji Adzlan Mohd Dagang dan Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri serta ketua-ketua jabatan.

Taklimat disampaikan oleh Dato’ Haji Adzlan merangkumi keseluruhan pembangunan dalam kawasan pentadbiran MBKT bermula sejarah penubuhannya, bidang kuasa, profil, halatuju, struktur pentadbiran, carta organisasi dan fungsi serta peranan organisasi tersebut ke arah kesejahteraan warga bandar.Dalam takilmatnya, Datuk Bandar turut menyentuh tentang perkhidmatan MBKT secara menyeluruh, pendapatan, perbelanjaan, pembangunan semasa merangkumi kepesatan di kawasan bandar raya termasuk pertumbuhan pusat-pusat kesihatan, pendidikan dan pelancongan.

Tambahnya, pembangunan bandar raya menjelang 2018 memerlukan satu perancangan yang teliti lagi komprehensif, antaranya projek Jalan Jeram ke Kampung Tok Kong sepanjang 2.2 kilometer (km) (fasa 1) dan 3.6 km (fasa 2) dengan kos keseluruhan RM225.9 juta.

Manakala projek jambatan di atas Sungai Terengganu ke Pulau Sekati membabitkan jambatan sepanjang 1.15 km serta keseluruhannya 2.5 km dengan kos RM238.5 juta.

Selain itu, MBKT turut merancang membangunkan Kuala Terengganu City Centre (KTCC) sebagai tranformasi utama projek pusat bandar raya membabitkan pelaburan RM5 bilion.


100 pelajar miskin dari DUN Jertih dapat basikal

Oleh: Mohammad Ishak
Kesulitan pelajar dari kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih untuk berulang alik ke sekolah kerana masalah pengangkutan akhirnya dapat diselesaikan apabila mereka diberi basikal untuk kegunaan harian.

Pusat Khidmat Masyarakat Parlimen Besut yang menyedari kesulitan dihadapi oleh pelajar berkenaan tanpil memberi bantuan basikal bagi memudahkan mereka pergi ke sekolah.

Seramai 100 pelajar miskin dari kawasan DUN Jertih dipilih oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan dikemukakan kepada pejabat Ahli Parlimen Besut untuk diteliti dan diambil tindakan.

Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin yang juga Penasihat Agama Perdaana Menteri, merasmikan majlis penyerahan basikal berkenaan kepada pelajar dan ibu bapa yang terpilih menerima bantuan itu.

Abdullah berkata, pihaknya menyalurkan pelbagai bentuk bantuan kepada pelajar daerah itu termasuk bantuan kewangan, peralatan sekolah dan basikal bagi membantu mereka pergi ke sekolah dengan sempurna.

“Pihaknya tidak memilih secara rambang sebaliknya menyerahkan kepada JKKK untuk mencari calon yang layak bagi menerima basikal itu,” katanya.

Beliau berkata, dengan adanya penagagihan basikal itu pelajar yang menghadapi masalah pengangkutan tidak lagi merunggut sebaliknya boleh pergi sendiri tanpa menunggu kenderaan awam.

Katanya, pelajar sekarang amat beruntung kerana mereka mendapat pelbagai bantuan dan sumbangan sama ada daripada individu dan kerajaan berbanding dahulu yang tidak menikmati kemudahan seumpama itu.Wali Band jelajah Terengganu Mac ini

Oleh FAUZI MOHDKumpulan muzik pop kreatif tersohor dari Indonesia, Wali Band akan dijemput untuk mengadakan konsert jelajah di empat daerah di Terengganu pada Mac ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, konsert percuma itu akan bermula di Kemaman sebelum meneruskan jelajah ke Besut, Hulu Terengganu dan berakhir di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu.

Menurutnya, kumpulan yang ditubuhkan pada Oktober 1999 itu dipilih kerana elemen seni dan muzik yang dipersembahkan mampu mendidik masyarakat dengan lagu berkonsepkan ketuhanan serta irama nasyid.

“Pendekatan ini dilihat boleh menjadi wadah untuk menarik minat golongan belia berkumpul dan bergaul secara positif kerana Kerajaan negeri memahami cita rasa orang muda

“Karya seni lima anak muda memang diminati golongan muda di negeri ini memandangkan mereka bermula dari sebuah sekolah pondok di Indonesia sebelum melanjutkan pengajian ke Universiti Islam Syarif Hidayatullah,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Makan Malam Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) di Taman Tamadun Islam, di sini malam tadi yang turut dihadiri Pengarah APMT, Roshali Taha.

Tambah Dato’ Seri Ahmad, konsert anjuran Kerajaan negeri itu akan dikendalikan beberapa badan bukan kerajaan (NGO), persatuan kesenian dan kebudayaan serta Pergerakan Pemuda UMNO Terengganu.

“Bagi pusingan kedua, Wali Band yang banyak menyampaikan mesej-mesej Islam di dalam kebanyakan lagunya akan meneruskan persembahan mereka di daerah Dungun, Marang dan Setiu,” jelasnya sambil memberitahu tarikh dan lokasi persembahan akan dimaklumkan kemudian.

Sementara itu, di majlis berkenaan, lapan APMT di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) memenangi Anugerah APMT Terbaik iaitu DUN Jertih dari Parlimen Besut, DUN Permaisuri (Setiu) dan DUN Teluk Pasu (Kuala Nerus).

Bagi Parlimen Kuala Terengganu dimenangi APMT DUN Bandar, DUN Kuala Berang (Hulu Terengganu), DUN Rhu Rendang (Marang), DUN Bukit Besi (Dungun) dan DUN Chukai (Kemaman).

Dato’ Seri Ahmad turut menyampaikan Anugerah Khas Menteri Besar kepada Ketua Penyelia APMT DUN Kota Putera, Ismail Shafie dan Pembantu Penyelia APMT DUN Manir, Gayah Ismail.


MAJLIS PENERANGAN BAJET 2012Perarakan Maulidur Rasul dijangka disertai 20,000 peserta

Oleh: Aida Abd Rahman

Perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Terengganu pada 5 Februari ini (Ahad) dijangka lebih meriah berbanding tahun sebelumnya berikutan 20,000 peserta bakal menyertai majlis itu.

Pada tahun ini, kira-kira 15,000 pemimpin masyarakat Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) seluruh Terengganu turut menyertai perarakan itu, selain kira-kira 5,000 agensi kerajaan, swasta, badan beruniform serta pelajar.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, berkata kerajaan negeri berhasrat pada tahun ini sambutan hari kebesaran dalam kalendar Islam itu diraikan dengan penuh meriah berbanding tahun sebelumnya.

“Pada 5 Februari ini, kita semua akan menyambut Maulidur Rasul. Kerajaan negeri mahu menganjurkan perarakan lebih besar berbanding tahun sebelumnya, di mana kali ini kita akan libatkan ahli dan pemimpin masyarakat iaitu JKKK.

“Penglibatan mereka nanti akan menjadikan peserta pada sambutan kali ini kira-kira 20,000 orang,” katanya ketika berucap di majlis Perhimpunan dan Anugerah Khidmat Cemerlang Bulanan Peringkat Wisma Darul Iman Bagi Bulan Oktober hingga Disember 2011, di Dewan Besar, Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (25 Februari).

Perarakan dijangka bermula dari Taman Syah Bandar melalui bulatan Ladang sebelum berakhir di Stadium Negeri, Jalan Sultan Mahmud.

Sementara itu, Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin dijangka berangkat ke majlis sambutan kali ini.

Dalam perkembangan lain, sempena sambutan itu juga turut diadakan konsert percuma, Muhammad Al-Ameen yang bakal menggabungkan dua ikon popular industri hiburan tempatan iaitu Datuk Siti Nurhaliza dan Rabbani di Dataran Tamadun Islam, Kuala Terengganu.25 January 2012

Le Tour de Langkawi promosi Terengganu di 70 negara

Oleh FAUZI MOHD


Perlumbaan jelajah berprestij, Le Tour de Langkawi (LTdL) kini sudah menjadi satu jenama kepada acara berbasikal di rantau ini yang bakal memasuki edisi ke-17 bermula 24 Februari depan.

Terengganu terus meniti kemasyhuran sebagai kuasa baru sukan negara apabila melakar sejarah sebagai negeri pertama menjadi tuan rumah siri penjelajahan berstatus dua hors pada kalendar perlumbaan Kesatuan Berbasikal Dunia (UCI).Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, perlumbaan 10 hari yang berakhir di Terengganu pada 4 Mac depan bakal memberi impak besar kepada sektor sukan dan industri pelancongan negeri untuk jangka masa panjang.

Menurutnya, liputan media antarabangsa dari 70 buah negara bukan sekadar mempamerkan aksi kayuhan 22 pasukan profesional, malah mampu menjana peluang ekonomi kepada masyarakat setempat.

“Liputan media asing sudah tentu memberi promosi meluas kepada Terengganu menerusi penyiaran kepada ratusan juta penonton,” katanya selepas majlis penyerahan penajaan LTdL bernilai RM1 juta di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.Pengarah Pengurusan Sukan Majlis Sukan Negara (MSN), Dato’ Ab. Jalil Abdullah menerima tajaan berkenaan daripada Menteri Besar yang mewakili penganjur iaitu Kementerian Belia dan Sukan, MSN dan Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (MNCF).Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB. Rozi Mamat dan Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah.

Tambah Dato’ Seri Ahmad, melalui pengenalan konsep penajaan venue yang pertama kali diperkenalkan dalam penganjuran LTdL, Terengganu tampil mengambil bahagian dalam inisiatif berkenaan.

Menurutnya, konsep itu memecah tradisi penganjurannya yang tidak melibatkan Langkawi dan ia sama seperti konsep Tour de France di mana lokasi permulaan jelajah terbesar itu diadakan di banyak lokasi seperti Monaco, London, Dublin dan Amsterdam.

“Dengan komitmen yang diberikan Kerajaan negeri, penganjur juga akan memberi peluang kepada rakyat negeri ini menyaksikan pelumba kelahiran Terengganu beraksi,” jelasnya sambil merujuk kepada pasukan Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG) yang turut serta.

Beliau turut meminta penganjur menjemput pasukan seperti Champion System dari China yang membarisi dua pelumba kelahiran Terengganu, Anuar Manan dan Adiq Husainie Othman serta OCBC Cycling Team, Singapura yang disertai Ahmad Haidar Anuawar, pelumba kelahiran Kemaman.

“Tidak kiralah apa pasukan yang mereka wakili, apa yang penting ialah pelumba itu kelahiran Terengganu dan ia akan memberi rasa bangga buat rakyat negeri ini nyatakan sokongan ketika perlumbaan berlangsung,” katanya.

Pada edisi kali ini, Terengganu akan menjadi hos kepada tiga peringkat perlumbaan iaitu peringkat kelapan dari Pekan, Pahang ke Chukai sejauh 100.8km, diikuti dua peringkat berikutnya iaitu Kemasik-Kuala Terengganu (165.7km) dan Tasik Kenyir-Kuala Terengganu (114.8km).Video Le Tour De Langkawi