Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

09 February 2013

RM32 juta baiki rumah, ganti atap

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Kerajaan negeri menyediakan peruntukan RM32 juta tahun ini bagi tujuan membaiki rumah penduduk miskin dan menggantikan atap kediaman yang bocor di seluruh negeri.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pihaknya mengagihkan RM1 juta bagi setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) di mana mereka yang layak dikenal pasti melalui Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

“Kerajaan mahu penduduk di negeri ini mendiami rumah yang selesa dan tidak ada lagi masalah rumah yang atapnya bocor,” katanya ketika ditemui selepas melawat rumah penduduk yang uzur di Kampung Pondok Pasir, Kijal, hari ini.

 Salah seorang warga emas yang uzur dan berusia melebihi 100 tahun di kampung berkenaan, Nik Wook Nik Lah, turut dilawati Menteri Besar dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud.

Sebelum itu, beliau turut menyertai penduduk Kampung Bukit Takal bergotong-royong menggantikan atap empat buah rumah penduduk di kampung tersebut. Sempena program turun padang di DUN Kijal hari ini,

Dato’ Seri Haji Ahmad turut meluangkan masa menziarahi tujuh penduduk di beberapa kampung yang uzur.

“Program turun padang ini saya mulakan sejak lama dulu dan diteruskan hingga sekarang ini. Sempena program hari ini saya menyertai program membaiki atap rumah dan menziarahi orang sakit dan warga emas,” katanya.

Beliau berkata, peruntukan RM11,000 disediakan bagi mengantikan atap rumah penduduk di Kampung Bukit Takal yang bocor.

 

Sambutan meriah, acara Walk About Kampung Cina dilanjutkan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri bercadang memanjangkan tempoh masa sambutan Tahun Baru Cina 2013 kepada dua hari berikutan sambutan baik yang diterima di kalangan pengunjung ke acara Walk About Kampung Cina malam tadi.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata sambutan baik itu diharap supaya dapat menyemarakkan kehadiran pelancong ke negeri ini sempena Tahun Melawat Terengganu 2013.

“Saya rasa sambutan pada kali ini lebih meriah berbanding tahun sebelumnya dan kita harap supaya ia dapat dirancang dengan lebih baik supaya dapat membantu menarik pelancong pada tahun ini serta tahun akan datang.

 “Kalau boleh saya mahu pastikan supaya jalan di Kampung Cina ditutup sepanjang dua hari bagi memastikan orang ramai yang pulang bercuti dapat meluangkan lebih masa menyaksikan acara sambutan ini di Kampung Cina (Esplanade),” katanya selepas melancarkan Majlis Walk About Kampung Cina bersempena Tahun Baru Cina 2013 di Esplanade Kampung Cina, Kuala Terengganu.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bandar merangkap Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail.

Dato’ Seri Haji Ahmad meminta supaya Jabatan Kerja Raya dan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu dapat melancarkan usaha itu, selain kerjasama Polis Diraja Malaysia untuk mengawal trafik dan tahap keselamatan orang ramai.


Selamat Tahun Baru Cina, moga perniagaan makin maju : MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Selamat Tahun Baru Cina kepada seluruh masyarakat Tionghua di negeri ini. Sempena tahun ular air pada kali, diharapkan supaya perniagaan mereka bertambah maju pada masa akan datang, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

“Selain itu, saya juga melihat kemeriahan sambutan pada tahun ini lebih berganda berbanding tahun sebelumnya dan ini membuktikan kejayaan kepada usaha kerajaan untuk menyemarakkan perpaduan serta persefahaman di kalangan semua masyarakat di negeri dan negara ini amnya.

“Saya juga yakin kedudukan ekonomi bertambah baik dan masyarakat Tionghua di negeri ini akan terus memberi sokongan kepada pembangunan negeri serta kejayaan Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-13 nanti,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan Majlis Walk About Kampung Cina bersempena Tahun Baru Cina 2013 di Esplanade Kampung Cina, Kuala Terengganu, malam tadi.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bandar merangkap Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail.


Peniaga perlu daftar dengan SSM untuk dapatkan perlindungan insuran

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan memperuntukkan RM16 juta untuk melaksanakan skim perlindungan insuran berkelompok kepada penjaja dan peniaga kecil yang dikenali sebagai Pelan Insuran 1Malaysia Penjaja dan Peniaga Kecil Nasional (Pimpin).

 Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan , Dato, Sri Ismail Sabri Yaakub berkata, skim ini akan mula dilaksanakan tahun ini.

“Peniaga perlu mendaftar perniagaan mereka dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) bagi Semenanjung Malaysia dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) bagi Sabah dan Sarawak,” katanya dalam sidang media di Majlis Bicara Pengguna di Dewan Majlis Daerah Marang semalam.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Haji Yahya Khatib Mohamad; Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNK) Dato’ Md Arif Abdul Rahman dan Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, Senator Datuk Haji Abdul Rahman Bakar.

Katanya, setelah mendaftar peniaga secara automatik dilindungi insuran berkelompok tersebut dan jumlah insuran yang dilindungi adalah antara RM1,000 hingga RM5,000.

“Antara perlindungan yang diberi termasuklah kematian akibat kemalangan, keilatan akibat kemalangan, perbelanjaan perubatan akibat kemalangan, jenayah ragut serta kematian semulajadi,” katanya.

Selain itu katanya, KPDNK turut perkenalkan Skim Pembiayaan Mikro untuk membantu golongan penjaja dan peniaga kecil menambah modal pusingan atau membeli peralatan perniagaan yang lebih baik dan moden.

“Selain mempermudahkan proses pinjaman dan tempoh bayaran balik yang lebih panjang, peniaga boleh membuat pinjaman sehingga kadar maksimun RM50,000,” katanya.
 

Rumah terbuka Sambutan Tahun Baru Cina di Dewan Tunku

Majlis Rumah Terbuka sempena Tahun Baru Cina 2013 akan diadakan di Dewan Tunku Abdul Rahman esok, bagi meraikan warga bandaraya ini, khususnya di kalangan masyarakat kaum Tiong Hua.

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, Dato’ Toh Chin Yaw dan pemimpin MCA Negeri Terengganu akan sama-sama memeriahkan sambutan tersebut.

Orang ramai boleh mengahdiri majlis berkenaan yang diadakan dari jam 9 pagi hingga 12 tengahari.

Atlet Sukma sehari bersama penduduk kampung

Oleh: Mastura Jamaluddin 

Perasaan gembira dan teruja menyelubungi penduduk tiga buah kampung iaitu Kampung Buluh, Buluh Batu Bersurat dan Padang Tara apabila dapat bersua muka serta beramah mesra dengan 172 atlet Sukma Terengganu ke 16 di sini.

Kehadiran atlet Sukma meluangkan masa bersukaneka serta bermesra dengan penduduk di situ bagi menjayakan Program Sukaneka Rangkaian Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung ( JKKK ) Bersama Atlet Sukma Terengganu ke 16 sempena Majlis Perasmian Penutup Program Mini Kem Siri 1 Sukma XVI 2013.

Salah seorang penduduk yang ditemui ,Encik Ahmad Noferi Ismail berkata, program seperti itu memberi peluang kepada penduduk kampung untuk mengenali atlet sukan yang selama ini hanya di lihat melalui media cetak atau televisyen sahaja.

“Saya sebagai peminat dan penyokong utama menharapkan atlet kita dapat mengekalkan gelaran juara pada Sukan Sukma akan datang serta meningkatkan lagi mutu sukan Negeri Terengganu” kata beliau kepada Teganu Kita di sini.

Sementara itu, Ahli Parlimen Hulu Terengganu, YB Mohd Nor Othman dalam ucapan perasmiannya berkata, Terengganu kini bukan sahaja sebagai kuasa baru sukan di Malaysia tetapi sebagai negeri Anjung Ilmu hasil pemerintahan cemerlang Barisan Nasional serta sokongan rakyat.

“Rakyat berperanan penting untuk memastikan segala matlamat Kerajaan Negeri terus dapat di capai supaya perancangan yang di atur tidak berhenti separuh jalan sahaja.Ini bagi membolehkan Terengganu terus unggul pada masa akan datang,” katanya.


Umno Terengganu giat lancar siri ceramah

Oleh: Suriati Ali

 Penerangan Perhubungan Umno Terengganu sudah melancarkan beberapa siri ceramah besar-besaran di peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi menjelaskan kepada rakyat berhubung program dan dasar kerajaan.

 Ketuanya, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata penceramah berkenaan menyalurkan maklumat semasa mengenai bantuan dan program yang dilaksanakan Kerajaan BN bagi membantu rakyat tempatan, khususnya golongan berpendapatan rendah.

 “Pada masa yang sama penceramah Umno turut menjelaskan isu-isu semasa kepada seluruh rakyat Terengganu agar mereka tidak dikelirukan dengan fakta-fakta tidak tepat seperti ditimbulkan parti pembangkang dalam ceramah mereka,” tambahnya .

Katanya, sebelum ini, semua peti undi diarah menggerakkan jentera pilihan raya masing-masing, termasuk menyediakan bilik gerakan dan petugas daalm semua aspek, bagi memastikan kemenangan BN.

 “Umno negeri mengarahkan semua peti undi membentuk petugas bagi mengendalikan urusan pilihan raya seperti jawatankuasa Pusat Daerah Mengundi, jawatankuasa penerangan, kewangan, perbekalan, ‘polling and counting agent’, keselamatan dan pengundi luar,” katanya.

 Dato’ Haji Ahmad Razif turut memberitahu, pihaknya yakin dengan persiapan yang teliti itu BN berpeluang untuk mendapat sokongan padu daripada seluruh rakyat negeri ini, termasuk daripada generasi muda.

 “Kita harap Umno dan BN akan terus menang pada pilihan raya kali ini dan kekal memerintah di Terengganu dan negara ini,” ujarnya.

 

Bekas penyokong Pas pilih Umno

Oleh: Noraini Jusoh

Semakin dekat hari Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) semakin ramai penyokong Pas keluar parti dan memilih Umno setelah timbul kesedaran dan kecewa dengan dengan sikap pemimpin pas yang hanya pandai menabur janji-janji kosong.

Ramly Abdullah, 53, dari Kampung Jerong Seberang, Marang merupakan salah seorang bekas penyokong Pas yang keluar dari parti tersebut dan memilih Umno kerana tidak lagi yakin dengan kepimpinan Pas.

Katanya, setelah 30 tahun lebih bersama Pas telah mula timbul kesedaran dalam dirinya untuk membuat perubahan.

"Walaupun di pulau oleh peyokong Pas setelah membuat keputusan untuk memilih Umno ia tidak mematahkan semangat saya.

"Saya akan terus membuat perubahan dalam masyarakat untuk mendapatkan pembelaan daripada kerajaan walaupun mendapat tentangan dari ahli Pas yang lain,” katanya ketika ditemui Teganukita pada majlis Selamat Tinggal Pas di kediaman Seri Iman, baru-baru ini.Beliau yang pernah memegang jawatan Ahli Jawatankuasa (AJK) Pas di kampungnya telah menjadi wakil kepada 80 bekas penyokong Pas Kampung Jerong Seberang dan Kampung Bukit Chempedak, Marang dan hadir bersama-sama mereka ke majlis tersebut untuk menyerahkan borang keahlian Umno masing-masing kepada Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Sementara itu, bagi Zulharimi Din pula, beliau melihat kepimpinan Pas tidak ada masa depan dan menyebabkannya memilih Umno.

"Apa yang saya lihat, Pas tidak cakna golongan pemuda kerana kurang aktiviti yang melibatkan golongan tersebut.

"Sedangkan, dalam Umno golongan pemudanya dapat melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti contohnya seperti pertandingan bola sepak yang selalu diadakan,” ujarnya.

Katanya, disebabkan Pas yang hanya pandai menabur janji-janji kosong, lebih baik beliau memilih Umno.

Wakil golongan muda, Mohd Zulfadly Zakaria, 28, berpendapat apabila bersama Pas susah hendak maju ke depan dan menyebabkan beliau bertekad untuk menyokong Umno.

 

08 February 2013

i-Heal tarik minat pusat rawatan luar negara

Oleh: Rozita Abd Wahab

 Persekitaran yang baik dan lokasi sesuai serta kos yang efektif memberi kelebihan kepada iHeal Medical Centre menarik minat pusat rawatan luar negara untuk bekerjasama memberi rawatan kepada pesakit. Hari ini pusat perubatan pakar yang beroperasi di Kuala Lumpur itu telah menandatangani satu perjanjian kerjasama dengan Hospital RK charitas,Palembang Indonesia, di pusat perubatan itu.

 MoA itu ditandatangani Pengarah Perubatan iHeal Medical, Dr. David Khoo Sin Keat dengan Pengarah Rumah Sakit RK Charitas, Palembang, Professor Dr. Hardi Darmawan dan disaksikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Menteri Besar ketika ditemui pemberita selepas majlis itu memberitahu, pusat perubatan pakar yang beroperasi di Kuala Lumpur itu akan memberi perkhidmatan kesihatan khususnya rawatan penyakit jantung kepada pesakit dari Palembang.

“Hospital charitas merupakan hospital yang tertua di Indonesia dan telah beroperasi selama 87 tahun. Ia di buka sejak 1926.

Mereka mempunyai kepakaran dan pengalaman yang luas. Cuma tak ada rawatan untuk pesakit jantung. Jadi jika sekiranya ada kes jantung boleh rujuk pada iHeal. Ia merupakan pasaran baru kepada kita. MoA ini adalah satu cara untuk iHeal tambah pesakit,” katanya.

Sementara itu menurut Professor Dr. Hardi Darmawan, Rumah Sakit RK Charitas memilih untuk bekerjasama dengan iHeal kerana misi iHeal sama dengan hospital berkenaan. Selain daripada itu, katanya mereka kagum dengan kepakaran yang dimiliki iHeal dalam menyediakan kemudahan kepada pesakit.
JKKK raikan 30 anak kampung yang berjawatan profesional

Oleh: Mohammad Ishak

Seramai 30 anak jati penghuni Perumahan Awam Seberang Jertih, di sini yang memegang pelbagai jawatan penting sebagai profesional akan diraikan dalam satu majlis Malam Penghargaan Transformasi Anak Bangsa yang akan diadakan di Dataran Rumah Awam Seberang Jertih pada 9 Februari.

Program anjuran Pejabat Penyelaras DUN Jertih dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Rumah Awam bertujuan memberi penghargaan kepada mereka yang berjaya dalam kerjaya masing-masing.

Setiausaha JKKK Rumah Awam Seberang Jertih, Wan Mohamad Ibrahim berkata, pihaknya mengambil masih enam bulan membuat kajian terhadap sosio ekonomi dan pendidikan anak penghuni yang menetap di perumahan itu sejak 25 tahun lalu.

Katanya, haasil pendidikan yang berkualiti berikutan bimbingan ibu bapa dan bantuan kerajaan ramai anak penduduk memegang jawatan penting dalam bidang kedoktoran, jurutera, pensyarah dan akauntan.

Menurutnya, kejayaan itu mendorong pihak JKKK dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh untuk memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada ibu bapa serta anak mereka dalam program berkenaan.dalam pelbagai kmerjaya.

Beliau berkata, program pertama seumpama itu diharap dapat membangkitkan semangat dan memberi kesedaran kepada masyarakat setempat mengenai kejayaan melahirkan anak yang cemerlang Idris yang juga

Pengerusi MARA akan merasmikan program itu dan menyampaikan sijil dan plug kepada mereka yang terpilih dalam program itu.

Pesara tentera minta ahli sertai koperasi

Oleh; Esah Abdullah

Persatuan Veteran Tentera Tidak Berpencen (PVTTB) telah mewujudkan Koperasi PVTTB dan akan digerakkan secara lebih aktif tahun ini.

Yang Dipertua PVTTB, Encik Alias Abdul Razak berkata, setakat ini keahlian persatuan hampir 2,000 orang dan berharap mereka dapat menyertai koperasi yang diwujudkan khusus untuk kepentingan masa depan mereka.

“Daripada jumlah berkenaan hanya separuh yang menyertai koperasi dan berharap lebih ramai berbuat demikian,” katanya kepada Teganukita.

Katanya, perancangan hala tuju koperasi adalah untuk mencari aset kekal yang dapat memberi pulangan kepada ahli-ahli dalam tempoh jangka masa panjang.

“Kita masih dalam peringkat perbincangan bentuk projek yang akan kita masuk nanti yang pasti akan memberi manfaat kepada ahli,” katanya.

Selain itu, pihak persatuan juga sedang mengesan pesara tentera yang uzur , mengidap penyakit kronik dan sebagainya untuk dibantu melalui dana kerajaan negeri.

Katanya, angka yang ada bukan jumlah sebenar kerana masih ramai pesara yang belum berdaftar sebagai ahli dan meminta rakan-rakan dan jiran berilah kerjasama mengesan atau memaklumkan kepada persatuan.

“Saya akui memang sukar mengesan di mana mereka berada tanpa kerjasama rakan-rakan seperjuangan serta orang ramai kerana ada yang telah bersara sejak 10 tahun lalu,” katanya.
 

Promosi Kuala Berang Sebagai Bandar Bawah Tasik Sempena TMT 2013

Oleh: Mastura Jamaluddin 

Keindahan alam semulajadi di kawasan Kuala Berang yang turut menempatkan Tasik Kenyir, tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara, wajar dipromosi sebagai 'Bandar Di Bawah Tasik' sempena Tahun Melawat Terengganu 2013.

Tasik Kenyir telah menenggelamkan beberapa buah kampung dan juga hutan. Banyak haiwan liar telah diselamatkan semasa pembinaan empangan ini.

Pembinaan empangan ini telah mewujudkan pulangan ekonomi kepada penduduknya yang majoritinya adalah petani. Secara tidak langsung, penduduk di sini dapat menaikkan taraf sosial masing-masing.

 Kedatangan pelancong ke sini yang terkenal dengan jagung manisnya telah menaikkan nama bandar Kuala Berang di mata pihak luar yang sebelum ini dikenali sebagai 'bandar mati'.

Sejak darii tu Kuala Berang di kenali dengan jolokan nama Bandar Bawah Tasik.. Tasik ini terdiri daripada 340 buah pulau di tengah tasik, 14 air terjun, beberapa jeram serta sungai, gua & Tasik Kenyir sememangnya menyimpan ribuan khazanah alam yang berharga.

Tasik Kenyir dan hutan belantara di sekelilingnya menjadi rumah bagi lebih daripada 8,000 spesies bunga, 2,500 spesies pokok dan tumbuhan termasuk 800 spesies orkid dan 300 spesies kulat.Kajian terkini mendapati terdapat kira-kira 300 spesies ikan air tawar membiak di dalam Tasik Kenyir..

.Tasik Kenyir juga merupakan pintu masuk ke taman negara..

Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu Datuk Tengku Putera Tengku Awang berkata beliau telah mencadangkan kepada Kementerian Pelancongan supaya menonjolkan keistimewaan dan keunikan Kuala Berang.

"Jika kita berada di Tasik Kenyir, sebenarnya kita sedang berada di atas puncak gunung dan menyebabkan Kuala Berang yang terdiri daripada puluhan kampung terletak nun jauh di bawah, sekali gus menjadikan keadaan ini unik dan istimewa," katanya kepada Teganu Kita ketika di temui baru-baru ini.

Beliau menggesa penduduk Kuala Berang turut mempromosikan pekan itu dengan cara masing-masing sama ada melalui lisan atau laman sosial.


Rakyat diminta jangan bazir undi

Oleh: Suriati Ali

 Rakyat negeri ini diminta tidak mensia-siakan undi pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 dengan cara memilih kerajaan yang benar-benar berwibawa demi memastikan kesinambungan proses pembangunan di Terengganu.

 Ketua Penerangan Umno Terengganu, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman, berkata perkara itu hanya dapat dicapai sekiranya kerajaan yang dipilih benar-benar berwibawa dan dipimpin oleh mereka yang berkebolehan serta berpengalaman.

 “Sebab itu, kita perlukan sebuah kerajaan yang lebih memfokuskan kepada agenda rakyat dan kerajaan yang pandai serta bijak merancang sesuatu pelan berkesan dalam menjaga perihal pembangunan rakyat.

“Jika rakyat memilih dan mengundi mana-mana parti tidak pasti ke mana hala tuju dan hanya pandai menabur janji melalui manifesto `khayalan’ undi mereka dianggap membazir ,” katanya kepada Teganukita.

 Katanya, semua jentera parti Umno Terengganu terutama peringkat bahagian dan negeri sudah bersedia menghadapi PRU Ke-13 walaupun diadakan dalam tempoh terdekat.

 “Pihak kami sudah bersedia sepenuhnya untuk menghadapi demam PRU Ke -13 dengan menyusun semuanya termasuk daripada aspek gerak kerja peringkat cawangan, peti undi, DUN, bahagian dan negeri.

 “Pihaknya sudah nampak persefahaman antara semua barisan kepimpinan sama ada peringkat bahagian mahupun negeri,” katanya.


 

Terengganu miliki padang bola sepak sintetik bernilai RM1.1 juta

Oleh: Noraini Jusoh

Padang bola sepak sintetik atau padang rumput tiruan bernilai RM1.1 juta telahpun siap dibina di Kampung Tok Jiring sekaligus menjadikan Terengganu negeri pertama memilikinya.
Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, projek padang bola sintetik merupakan model baru bagi pembangunan infrastruktur bola sepak negara.

Katanya, dalam Rancangan Malaysia ke-10 (RMK-10), kerajaan telah memperuntukkan RM50 juta bagi membina dua padang bola sepak sintetik di setiap negeri.

"Kampung Tok Jiring dipilih sebagai lokasi pertama di Terengganu untuk membina padang bola sintetik dan antara projek peringkat awal.

"Sekiranya berjaya, secara berperingkat semua padang sekolah dan awam di negara ini akan diganti dengan padang sintetik,” ujarnya.

 Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika melawat padang bola sepak sintetik di Kampung Tok Jiring, baru-baru ini.

Katanya, padang bola sepak sintetik dalam Parlimen Kuala Nerus itu juga telah menepati piawaian minimum Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA).

"Berbanding padang rumput biasa dimana kos pembinaannya sekitar RM500,000 kos untuk membina padang bola sepak tiruan agak mahal iaitu antara RM1.1 dan RM1.7 juta setiap satu.

"Walau bagaimanapun, proses penyelenggaraannya tidak memerlukan kos tambahan dan lebih menjimatkan sehingga mampu bertahan sehingga lapan hingga 10 tahun,” ujarnya.

 Menurut beliau, padang bola sepak sintetik juga menggunakan teknologi tinggi dimana sistem perparitan telah dibina dibawah padang tersebut yang dapat mengalirkan air sekiranya hujan.

 

MB lalui jadual padat di Kemaman esok (9 Februari)

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, bakal melalui jadual yang padat di Kemaman, esok (9 Februari).

Bermula jam 9 pagi beliau akan menyertai program gotong royong memasang atap tiga kediaman penduduk di Kampung Yak Yah, Kijal.

Selepas itu, Menteri Besar akan melawat kediaman salah seorang penduduk kampung itu yang uzur. Beliau turut mengambil kesempatan lawatan ke kampung itu untuk meninjau rumah Program Pembangunan Rakyat Termiskin, sebelum bertolak ke Sungai Mas, Padang Kubu, bagi menghadiri majlis perkahwinan salah seorang penduduk di kampung berkenaan.

Pada jam 3 petang, Dato’ Seri Haji Ahmad akan hadir ke Program Raja Dam peringkat DUN Kijal di perkarangan Pejabat DUN Kijal.

Sejurus itu, beliau dijadualkan merasmikan Kejohanan Piala Veteran Umno anjuran Penyelaras Pemuda Umno DUN Kijal serta Pusat Khidmat Masyarakat DUN Kijal di Padang Bukit Kuang.

Pada sebelah malamnya, beliau akan hadir ke Majlis Rumah Terbuka Sambutan Tahun Baru Cina 2013 di Parking Lot, Hadapan Muzium Kemaman di Bandar Chukai.


07 February 2013

Pusat Khidmat Rakyat sempena Jelajah Anak Malaysia

Oleh: Aida Abd Rahman

`Rakyat Service Centre’ (RSC) sempena program Jelajah Anak Malaysia (JAM) yang diadakan di perkarangan pasar raya Hock Kee Seng, Gong Badak, dua hari bermula hari ini, dijangka menjadi lokasi tumpuan ramai yang mahu mendapatkan perkhidmatan yang disediakan oleh 16 agensi kerajaan.

RSC yang menyediakan kaunter perkhidmatan melibatkan agensi seperti Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pilihanraya, Jabatan Kesihatan, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, Jabatan Pendaftaran Negara, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional, Majlis Amanah Rakyat, Tekun Nasional, Majlis Kerajaan Tempatan, Kementerian Pelajaran Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Job Malaysia, Jabatan Alam Sekitar, Perumahan Rakyat 1Malaysia dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

Pengerusi Gabungan Generasi Muda (G2M), Encik Mohd Shahar Abdullah, berkata pihaknya mensasarkan kira-kira 5,000 penduduk khususnya dari Kuala Terengganu dan Kuala Nerus akan mengunjungi RSC .

“Jika sebelum ini kita merasakan hanya kerajaan dan kementerian sahaja yang dapat mengatur satu karnival yang dapat memberi perkhidmatan kepada rakyat. Bagaimanpun anak muda bersama badan bukan kerajaan (NGO) juga mampu menganjurkan Rakyat Service Centre menerusi 16 kaunter perkhidmatan dan pameran oleh enam agensi.

“Kita mahu mahu anak muda sebgai agen transformasi kepada rakyat, juga mampu menghubungkan agensi dan kementerian yang dekat di hati rakyat,” katanya di sidang akhbar di Pejabat Media Kelab Wartawan Terengganu (Kawat), hari ini.

Encik Mohd Shahar yakin dengan sambutan baik bakal diterima di Terengganu berdasarkan perkembangan di empat lokasi RSC sebelum ini, iaitu di Sungai Siput, Perak (2 hingga 3 Februari); Balik Pulau, Penang (3 hingga 4 Februari) dan Jerai, Kedah (4 hingga 5 Februari).

Katanya, kaunter Jabatan Pendaftaran Negara umpamanya, menerima sambutan amat menggalakkan apabila 300 hingga 400 pengunjung mendapatkan perkhidmatan untuk menukar kad pengenalan baru menyebabkan pihak berkenaan terpaksa melanjutkan masa perkhidmatan sehingga dua jam kemudian.

Selepas Terengganu, pihaknya akan mengadakan RSC di Pekan, Pahang (8 hingga 9 Februari); Sembrong, Johor (9 Februari); Hulu Langat, Selangor (12 hingga 13 Februari) dan Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur (13 hingga 14 Februari).

Jelajah Anak Malaysia anjuran mahasiswa, belia dan NGO di bawah G2M dengan bertemakan transformasi rakyat bakal menjelajah ke 35 lokasi seluruh negara bermula di Putrajaya 30 Januari lalu, berada di Terengganu sebagai lokasi kelapan program dua hari satu malam mereka.

Penggerak program yang terdiri daripada 200 mahasiswa dan belia NGO akan berkampung di setiap destinasi bagi melaksanakan pelbagai acara kemasyarakatan seperti RSC, Suara Rakyat, KAM1 Prihatin, Rakyat Cergas, Jelas Rakyat, santai Rakyat dan Kuliah Rakyat.


Peniaga yakin KUT mampu beri impak positif

Oleh: Suriati Ali dan Aida Abd Rahman 

 “Jutaan terima kasih kepada Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) kerana turut memberi peluang kepada Ety Batik bagi mempromosi dan menjual pelbagai produk Terengganu di Kompleks Usahawan Terengganu (KUT).

 “Peluang seumpama itu dianggap cukup bernilai dan berazam akan mengusahakan perniagaan batik ini sebaik mungkin supaya produk seperti batik, songket dan sutera terus tersohor dikalangan pelancong,” katanya Pemilik Ety Batik, Nor Hayati Kamaldin, 26.

 Nor Hayati antara 70 usahawan tempatan yang bakal berniaga di KUT di Kubang Jela, Manir, Kuala Terengganu. Sebahagian kesil pengusaha sudah mula berniaga dan selebihnya dijangka memasuki ruang niaga masing-masing antara Mac hingga April ini selepas sipa kerja-kerja pengubahsuaian.

Pemilik Lieos Technolgy Sdn Bhd Puan Afiza Khalit, 33, berkata dia tidak akan mensia-siakan peluang yang ditawarkan YPU kerana menyedari KUT mampu memberi impak positif kepada perniagaannya.

 “KUT cukup unik kerana pelbagai kemudahan bakal ditempatkan termasuk hotel, pusat rekreasi keluarga, pawagam, pusat boling dan gelanggang futsal.

 “Saya percaya, apabila siap sepenuhnya kelak, KUT mampu menjadi lokasi tumpuan pelancong setiap kali mengunjungi Terengganu di mana sebelum ini hanya tertumpu kepada pasar payang,” katanya.

 Katanya, syarikatnya kini masih dalam proses mengubahsuai dan menambahbaik lot perniagaan di lokasi itu, supaya nampak lebih menarik dan teratur.

“Walaupun terpaksa mengeluarkan belanja hingga ratusan ribu untuk tujuan itu, saya berasakan diri ini tetap beruntung beruntung kerana terpilih berniaga di KUT,” katanya.

 

Kewujudan KUT, buat peniaga gembira

Oleh: Suriati Ali dan Aida Abd Rahman 

 Pendekatan Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) menwujudkan Kompleks Usahawan Terengganu (KUT) bernilai RM21 juta di Kubang Jela, Manir nyata mengembirakan golongan peniaga dan penduduk setempat.

 Ia bakal menjadi pemangkin kewujudan pusat pertumbuhan baru di kawasan itu dengan kedudukannya yang strategik berhampiran jalan baru menghubungkan Losong, Kubang Jela, Jeram dan Gemuruh.

 Bangunan tiga tingkat itu akan menempatkan 70 usahawan tempatan khususnya dalam industri kraf seperti batik dan songket serta produk berasaskan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT).

Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik, berkata kompleks ini bakal beroperasi seperti sebuah 'mall' dan dapat membantu pengusaha tempatan dari segi penjenamaan dan pemasaran produk mereka.

"Inisiatif ini diharapkan dapat membantu usahawan tempatan dalam menangani masalah mendapatkan premis yang sesuai untuk mereka serta meningkatkan daya maju.

“Gunakan peluang yang diberi ini sebaik mungkin kerana ia mampu memberi pulangan lumayan kepada peniaga jika bijak memikat pelanggan,” katanya pada sidang media baru-baru ini.

Katanya, sebilangan pengusaha yang memulakan perniagaan pada pertangahan tahun lalu mula menampakkan hasil kerana mampu memperoleh pendapatan bulanan yang agak lumayan.

“Ini diakui pemilik Al Bakry T' Cafe yang menawarkan hidangan nasi Arab. di mana kini dapat mengutip hasil jualan harian kira-kira RM1,000 sehari,” katanya.

 

Bukan Pas kuat, tapi rakyat tidak kenang budi : MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Pembangkang berjaya menawan kerusi Dewan Undangan Negeri Manir (DUN) pada pilihan raya umum (PRU) sejak lima penggal lalu, bukan kerana wakil rakyat Pas berjaya memenuhi kehendak rakyat di kawasan itu, bagaimanapun akibat wujudnya `gunting dalam lipatan’ di kalangan penyokong Barisan Nasional (BN) dan Umno sendiri, kata Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said.

“Ada golongan yang mendapat habuan dan nikmat daripada apa yang sudah kerajaan BN laksanakan selama ini tetapi tidak mensyukuri nikmat itu.

“ Kebanyakan mereka mendapat kesenangan kerana dasar dan apa yang dilakukan oleh BN dan Umno, namun atas sebab satu dua perkara yang mereka tidak puas hati, mereka bertindak mensabotaj parti sendiri serta tidak mengundi calon BN pada PRU,” katanya.

Menteri Besar yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu berkata demikian ketika berucap di Majlis Jentera Jalinan Rakyat Wanita dan Penggerak Kemad DUN Manir, di Dewan Komuniti DUN Manir, baru-baru ini.

Dato’ Seri Haji Ahmad, berkata BN mampu menawan semula kerusi DUN itu pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) nanti sekiranya semua pengundi di kawasan itu di kalangan mereka yang tahu bersyukur dengan apa yang sudah mereka nikmati dan perolehi selama ini.

 Antara usaha Pegawai Pembangunan DUN (PPD) berkenaan, Encik Yusof Awang Hitam, yang tidak pernah dilaksanakan di kawasan lain, menurut Menteri Besar adalah Klinik Rawatan Masyarakat Yusof Awang Hitam yang menyediakan rawatan secara percuma kepada penduduk kawasan itu, tanpa mengira latar belakang politik.

“Saya bercakap dengan Perdana Menteri (Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak) dan Timbalan Perdana Menteri (Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin) sebelum ini, saya secara peribadi tidak pernah melihat seorang yang bukan wakil rakyat, dilantik sebagai PPD bekerja begitu kuat dan melaksanakan macam-macam kemudahan untuk penduduk kawasannnya.

“Malah, sepanjang saya menjadi Menteri Besar dan Exco, saya tidak pernah tahu mengenai kawasan yang menyediakan khidmat seperti itu (Klinik Rawatan Masyarakat). Maknanya beliau mengambil inisiatif untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat. Apa lagi yang orang Manir mahukan, kecuali jika masyarakat di sini sememangnya dilahirkan sebagai golongan yang tidak mengenang hati budi orang lain,” katanya.

Beliau berkata, pemimpin pembangkang gagal dan tidak pernah melakukan sebarang pembangunan dan kemudahan untuk penduduk kawasan itu walaupun majoriti pengundi memihak parti itu pada setiap kali PRU lebih 20 tahun lalu.

Menurutnya, tiada sebab lagi penduduk Manir berterusan memilih Pas yang gagal memperjuangkan nasib mereka, malah PRU13 adalah penentu terbaik untuk penduduk DUN itu supaya mengenang jasa kerajaan BN bagi memastikan kesinambungan pembangunan dan bantuan kebajikan dapat terus disalurkan kepada mereka.


Akademik muda lebih ramai di UMT

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) memperkenakan Pusat Pengurusan Bakat Akademik (PPBA) bertujuan memberi perhatian yang serius dalam membangunkan potensi ahli akademik

Naib Censelor UMT, Prof Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim Komoo berkata, mereka ini merupakan sumber kepakaran yang menjadi nadi kepada kecemerlangan akademik.

“Sebelum ini urusan pembangunan kerjaya ahli akademik diurus Bahagian Sumber Manusia khususnya dalam konteks pengambilan, cuti belajar, prestasi tahunan, latihan dan kenaikan pangkat,” katanya dalam sidang media di pejabatnya baru-baru ini.

Menurutnya, UMT mempunyai ramai ahli akademik yang memiliki PhD dan lebih 50 peratus adalah berusia 40 tahun ke bawah.

“Kita akan memberi perhatian kepada pembangunan bakat setiap ahli akademik supaya potensi kesarjanaan mereka terserlah dan dapat dimanfaatkan oleh UMT dan negara,” katanya.

Pada masa yang sama katanya, melalui Pejabat Pendaftaran perlu pengukuhan pembangunan sumber manusia sokongan atau bukan akademik.

 “Usaha untuk meningkatkan kualiti dan prestasi tinggi, sistem latihan dan sangkutan perlu diperkemaskan lagi bagi memenuhi sasaran,” katanya.

Sehubungan itu, pihaknya akan memperbaiki skim perkhidmatan kakitangan sokongan dan pentadbiran dan teknikal supaya terus berdaya maju serta mendorong mereka bekerja dengan semangat yang tinggi.

BN yakin mampu tawan lima kerusi pembangkang

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Kerajaan Barisan Nasional (BN) yakin dapat menawan semula lima daripada lapan kerusi di Terengganu yang pernah dimenangi pembangkang sebelum ini pada Pilihanraya Umum ke-13 (PRU-13).

 Pengerusi BN Terengganu yang juga Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said, berkata keyakinan ini berdasarkan sambutan luar biasa rakyat terhadap program yang dianjurkan oleh Umno atau BN di kawasan berkenaan selepas PRU Ke-12.

 “Kita yakin dapat menawan empat atau lima kerusi Dun yang dimenangi pembangkang dulu pada pilihan raya kali ini. BN yakin mampu tawan lima kerusi pembangkang.


“Jika melebihi bilangan tersebut, ia merupakan satu bonus kepada BN,” katanya kepada sidang media sempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Parlimen Kemaman pagi ini.

 Pada PRU Ke-13, lapan daripada 32 Dun dimenangi oleh pembangkang iaitu Manir, Batu Burok, Rhu Rendang, Wakaf mempelam, Ladang, Sura, Bukit Tunggal dan Bukit Payong.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu dari segi persiapan untuk menghadapi PRU Ke- 13, Umno dan BN sudah lama bersiap sedia.

Beliau berharap setiap Dun dapat memperkemaskan jentera parti masing-masing, bagi memastikan hasrat BN untuk kekal merintah Terengganu akan tercapai.

 

Lebih 40,000 sertai perarakan Maulidur Rasul di Kemaman

Oleh: Kamarudin Mat Akib Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengetuai perarakan sempena Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Parlimen Kemaman pagi ini yang disertai lebih 40,000 penduduk tempatan dan pelbagai pertubuhan.Sebanyak 399 kontinjen terdiri daripada pertubuhan umno, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) serta bagi memeriahkan sambutan Maulidur Rasul tersebut.

 Menteri Besar melahirkan kegembiraan kerana sambutan Maulidur Rasul itu yang diadakan di setiap parlimen mendapat samburan luar biasa daripada pelbagai lapisan masyarakat.

Tutut hadir  Pegawai Daerah Kemaman, Encik Mohamad Kamil Othman, ketua-ketua jabatan dan pemimpin setempat.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, sambutan luar biasa yang menyertai perarakan kali ini tiada kena mengena dengan Pilihanraya Umum ke-13 (PRU-13) tetapi sebaliknya rakyat setia memberi sokongan padu kepada kerajaan Barisan Nasional (BN).“Tahun lalu, kita juga pernah menganjurkan perakan seperti tetapi masyarakat juga keluar beramai-ramai menyemarakkan sambutan maulud yang dianjurkan kerjan BN,” katanya ketika berucap pada sambutan itu.

 

Pelajar cemerlang DUN Ladang terima insentif kerajaan negeri

Oleh: Noraini Jusoh

Seramai 244 pelajar cemerlang Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2012 dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang menerima insentif daripada kerajaan negeri, hari ini.

Sebanyak RM32,320 dibelanjakan kerajaan negeri melalui Yayasan Terengganu sebagai tanda penghargaan kepada pelajar cemerlang di mana daripada jumlah tersebut, RM20,160 untuk 168 pelajar yang mendapat 5A dan RM12,160 untuk 76 pelajar cemerlang yang mendapat 8A atau 9A dalam PMR.

Pegawai Pembangunan DUN Ladang, Dato’ Haji Wan Hisham Wan Salleh berkata, pelajar zaman sekarang beruntung kerana pelbagai bantuan disediakan pihak kerajaan kepada mereka.

"Jika dibandingkan zaman dahulu, tidak banyak bantuan yang disediakan pihak kerajaan dan menyebabkan ramai pelajar tercicir bukan disebabkan tidak pandai tetapi kerana ibu bapa yang tidak mampu menyediakan keperluan persekolahan mereka.

"Justeru, melalui pendemokrasian dalam sistem pendidikan, kita tidak mahu lagi kemiskinan ibu bapa menafikan hak pelajar bagi mendapat pendidikan sempurna,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Penganugerahan Hadiah Kecemerlangan Pelajar Yayasan Terengganu Kepada Pelajar-Pelajar Cemerlang Dalam Peperiksaan UPSR dan PMR 2012 Kali Ke-34 Tahun 2013 DUN Ladang di Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu, hari ini.


Katanya, pelbagai bantuan persekolahan disediakan kerajaan pusat mahupun negeri seperti Bantuan Khas Awal Persekolahan, bantuan pakaian sekolah dan sebagainya bagi membantu meringankan beban ibu bapa dalam menyediakan keperluan persekolahan anak-anak.

Pada majlis tersebut, beliau turut menyempurnakan pemberian hadiah kecemerlangan berupa wang tunai sebanyak RM120 bagi peperiksaan UPSR dan RM160 untuk PMR kepada pelajar yang cemerlang dalam kedua-dua peperiksaan tersebut tahun lalu.

 

Kerajaan BN berada di landasan betul

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan Barisan Nasional (BN) sudah berada di landasan yang betul dan Perlembagaan Negara sebenarnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat berkata, negara kita mengamalkan sikap sederhana dalam semua hal.

“Apa yang kerajaan BN buat selama ini adalah betul dan selari dengan Islam,” katanya di majlis Penyampaian Bantuan Pentadbiran Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Batu Rakit di kediaman beliau semalam.

Hadir sama, Ketua Polis Balai Batu Rakit, Sarjan Mejar Haji Mat Zin; Penghulu Mukim Batu Rakit, Encik Khairul Anwar Hashim dan Pengerusi JKKK, Ketua Wanita, Pemuda dan Puteri dari 32 kampung dalam Dun Batu Rakit.

Beliau yang juga Adun Batu Rakit berkata, kita bertuah menjadi rakyat dalam negara yang dipimpin oleh seorang pemimpin yang bijak dan berwawasan.

 “Saya minta semua ketua-ketua kampung main peranan untuk mengekalkan keharmonian yang ada dan pertahankan kerajaan BN demi masa depan anak cucu kita,” katanya.

Katanya, kita tidak perlu percaya dengan janji yang belum pasti kerana hari ini telah merasai nikmat kehidupan aman damai, saling berbaik dengan orang bukan Islam serta bebas mencari rezeki .

Dalam Majlis berkenaan 32 buah JKKK dalam Dun Batu Rakit menerima bantuan pentadbiran sebanyak RM5,000 setiap JKKK yang disampaikan sendiri oleh YB Haji Khazan.
 

DIA ADALAH ISTERI SAYA YANG SAH :YB ZAKARIA, ADUN PAKA

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

 “Saya tidak membuat kesalahan, saya berkahwin secara sah dan bukannya ditangkap khalwat, melarikan isteri orang atau anak dara orang atau mencari pelacur,” demikian kata Ahli Dewan Undangan Negeri Paka, Zakaria @ Ariffin Abdullah sebagai mengulas laporan beberapa blog dan akhbar tempatan mengenai perkahwinan ketiganya serta tuntutan cerai dari isteri kedua beliau baru-baru ini.

.
 “Saya bukan berkhalwat dengan isteri orang sampai tiga pagi atau skandal dengan Cina Doll atau berkhalwat di bilik 121...tapi dia adalah isteri saya yang sah sejak beberapa tahun lalu,” sambungnya lagi.

Ditanya mengenai soal dakwaan isteri keduanya yang mengemukakan permohonan cerai dan hal-hal berkaitan dengannya beliau berkata “itu biarlah saya selesaikan, hal rumahtangga’.

Apa yang penting katanya, beliau telah berkahwin secara sah dan apa yang dipaparkan di majalah tentang perkahwinan ketiga beliau itu, sekalipun ia tidak dirancang tetapi harus diterima secara positif untuk hebahan bagi mengelak fitnah.

 “Sebagai wakil rakyat yang mewakili parti saya, saya perlu elak dari difitnah, saya bukan muda remaja yang baru hendak berkahwin untuk membuat jamuan walimatul urus, tetapi siaran di majalah itu boleh diterima sebagai kaedah untuk menghebahkan perkahwinan bagi mengelak fitnah”.

 Katanya, ‘ kalau ada oang hendak cuba fitnah saya bila melihat wanita itu bersama saya...orang akhirnya tahu itu adalah isteri saya yang sah”. 

Baginya perkahwinan bukanlah suatu isu kerana adalah perkara yang diharuskan oleh syarak, itu yang perlu difahami oleh semua sama ada di pihak lelaki atau wanita, sama ada orang politik atau orang biasa. 

Beberapa blog pembangkang termasuk sebuah akhbar harian tempatan cuba membangkitkan isu perkahwinan ketiga Adun Paka itu sebagai suatu perbuatan salah Adun berkenaan.

Blog pembangkang cuba dan akhbar berkenaan mengeksploitasi perkahwinan yang sah ini menjadi suatu kesalahan dengan menggunakan dakwaan-dakwaan pihak tertentu yang tidak berpuas-hati dengan perkahwinan sah itu untuk memburukkan suasana dan cara ini amat bertentangan dengan Islam dengan melaga-lagakan untuk kehancuran rumah tangga orang lain.


Kerajaan negeri peruntukan RM1.2 juta untuk pasukan hoki negeri

Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan negeri telah bersetuju untuk memberi peruntukan sebanyak RM1.2 juta kepada pasukan hoki negeri apabila mesyuarat Exco semalam memutuskan pasukan hoki negeri akan mewakili Terengganu untuk bertanding dalam Liga Hoki Kebangsaan bagi musim ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, pasukan hoki negeri merupakan pasukan berstatus negeri pertama yang akan beraksi dan akan bersaing dengan pasukan berstatus kelab seperti Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Maybank.

"Kita dapati ramai pemain kita tidak bermain dimana-mana pasukan, justeru dengan adanya peruntukan oleh kerajaan negeri ini akan memberikan peluang untuk mereka beraksi.

"Kita sebenarnya sudah ada pemain yang terdiri daripada pemain dalam dan luar negeri,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat projek perumahan rumah pangsa mampu milik di Kampung Batin, semalam.

Katanya, selain pemain dalam dan luar negeri pasukan hoki negeri juga turut mendapatkan khidmat pemain import.

Menurut beliau, peruntukan yang diberikan kerajaaan negeri itu adalah untuk gaji pemain serta pengurusan dan selebihnya pasukan akan mencari tajaan sendiri.

 

Kerajaan negeri sasar bina 10000 unit rumah mampu milik

Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan negeri menyasarkan untuk membina 10000 unit rumah mampu milik, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Menurut beliau, sehingga kini 8000 lebih rumah telah dibina dan projek perumahan akan diteruskan bagi mencapai sasaran yang telah ditetapkan.

"Kita akan membina rumah mampu milik di setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi membantu golongan berpendapatan rendah tinggal di rumah yang lebih selesa.

"Projek perumahan rumah pangsa mampu milik di Kampung Batin, Kuala Terengganu ini merupakan inisiatif kerajaan dalam membantu mereka yang belum memiliki rumah sendiri dan berpendapatan di bawah RM3000 memiliki rumah.

"Sama seperti pangsapuri Ladang Gemilang, bagi tiga tahun pertama mereka bayar sewa dan selepas itu jika tiada aduan, bantahan serta tiada penyelewengan, mereka boleh membeli rumah tersebut kerana kerajaan menetapkan tiga tahun pertama sebagai bayaran permulaan kepada sewa beli rumah itu sebagaimana yang telah dijelaskan,” ujarnya kepada pemberita selepas melawat tapak perumahan rumah pangsa mampu milik di Kampung Batin, semalam.

Katanya, beliau berharap rumah pangsa mampu milik Kampung Batin yang mempunyai tiga bilik tidur dan dua bilik air dengan nilai setiap unit kira-kira RM140,000 yang belum diberi subsidi oleh kerajaan itu akan siap sepenuhnya antara April hingga Jun nanti.

Menurut beliau, kadar sewa rumah pangsa mampu milik berkenaan akan ditetapkan kemudian dimana terdapat 722 unit rumah di 19 blok bangunan yang dibina dengan ketinggian empat tingkat setiap satunya.

Dalam pada itu, beliau turut mengingatkan penduduk yang bakal mendiami rumah pangsa berkenaan tidak melakukan proses jual beli rumah tersebut kerana projek perumahan rakyat yang dibina oleh kerajaan negeri adalah untuk keselesaan rakyat dan bukannya untuk diniagakan.

Katanya, kerajaan negeri juga merancang untuk membina sebuah masjid baru di tapak yang telah dikenalpasti bersebelahan projek perumahan itu bagi menampung kariah masjid Kampung Banggol Pauh yang mungkin akan bertambah apabila peduduk mula mendiami rumah pangsa terbabit.

Difahamkan, projek perumahan rumah pangsa mampu milik Kampung Batin juga turut memiliki kemudahan dewan dan surau untuk kegunaan penduduk di situ apabila projek perumahan tersebut siap sepenuhnya nanti.

 

06 February 2013

MCA Besut agih limau kepada komuniti setempatOleh: Mohammad Ishak 

Sudah menjadi satu tradisi setiap kali menjelang sambutan Tahun Baru Cina buah limau menjadi pilihan kepada masyarakat keturunan Tiong Hwa untuk dijadikan makanan utama atau buah tangan kepada kenalan dan keluarga.

MCA Bahagian Besut tidak ketinggalan mengambil kesempatan dengan mengagih-agihkan buah limau kepada semua pemilik premis perniagaan di Bandar ini tanpa mengira status dan keturunan.

Kira-kira 800 kotak limau diagihkan dari rumah ke rumah dan pejabat kerajaan di sekitar Bandar ini semalam sebagai mendanda bermulanya sambutan tahun baru Cina.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih,Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusi MARA bersama pemimpin MCA turun padang mengagihkan limau berkenaan.

Orang ramai yanbg berada di premis perniagaan dan di pejabat turut menerima tempias apabila mereka juga mendapat sumbangan limau dari pemimpin terbabit.

Program mengagihgkan limau itu adalah acara tradisi yang dilakukan oleh MCA Besut pada setiap tahun menjelang sambutan berkenaan.

Idris berkata, peluang seperti itu digunakan sepenuhnya untuk menemui masyarakat Cina di Bandar ini yang sebahagian mereka adalah peniaga.

SKM sasar daftar 600 koperasi

Oleh: Suriati Ali dan Aida Abd Rahman

 Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Terengganu mensasarkan sebanyak 600 koperasi dapat didaftarkan di seluruh negeri sehingga akhir tahun ini.

 Pengarah suruhanjaya itu Wan Mohd Sabri Wan Harun berkata, kira-kira RM318 juta modal pusingan dijangka dapat dikumpulkan dan mampu menjana keuntungan sebanyak RM20 juta dalam tempoh berkenaan.

Ahli Komedia sedang mendengar taklimat dan penerangan pengarah SKM

Katanya, sebahagian besar koperasi baru yang akan diaftarkan itu membabitkan koperasi masjid, iaitu sekurang-kurangnya 50 buah dapat didaftarkan pada tahun ini.

“Sehingga akhir tahun lalu sebanyak 523 koperasi telah didaftarkan dengan keahlian seramai 235,000 dan modal terkumpul sebanyak RM303 juta.

``Koperasi berkenaan mampu menjana keuntungan sebanyak RM18 juta pada tahun lalu, manakala modal saham terkumpul ialah sebanyak RM96 juta,’’ katanya.

 Beliau berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Agung Permulaan Koperasi Media Terengganu Berhad (Komedia) di Hotel Tanjung Vista, Kuala Terengganu, malam tadi.


Pengarah SKM..Encik Mohd Sabri..

 Hadir sama Presiden Kelab Wartwan Terengganu (Kawat), Ayob Mamat. Mohd Sabri berkata, daripada jumlah koperasi yang berdaftar itu 15 buah dikategorikan koperasi yang berskala besar, 24 buah separa besar dan selebihnya adalah berskala sederhana dan kecil.

 Beliau menambah, daripada jumlah koperasi berdaftar itu, dikenalpasti kira-kira 10 peratus koperasi tidak aktif dan gagal melaksanakan aktiviti dengan baik.

 ``Sebahagian besar dikenal pasti berpunca daripada masalah modal dan usaha pemulihan sedang dilakukan untuk memastikan ia bergerak aktif,’’ katanya.

Beliau memuji Koperasi Adik Kakak (KODIKA) Pulau Rusa yang cukup cemerlang dalam mengendalikan pelbagai aktiviti dan mampu menyediakan pinjaman kepada ahli tanpa menghadapi masalah untuk pembayaran balik.

Katanya, SKM ada menyediakan kemudahan pinjaman untuk membantu koperasi termasuk pinjaman tanpa cagaran tidak melebihi RM50,000 dan pinjaman RM1 juta dikenakan faedah dua peratus, manakala RM10 juta dengan faedah dan cagaran,

Mengenai koperasi media beliau berharap KOMEDIA dapat bergerak aktif bersama koperasi lain untuk sama-sama menyumbang kepada KDNK negeri sebanyak 10 peratus menjelang tahun 2020.

 

Hanya 85,000 daripada 224,500 pesara tentera jadi ahli persatuan

Oleh; Esah Abdullah

Semua bekas tentera tidak berpencen di seluruh negara dijangka selesai menerima sumbangan one-off RM1,000 seorang daripada kerajaan menjelang akhir bulan ini.

 Ketua Pengarah Hal Ehwal Veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Tidak Berpencen, Dato’ Zulkifli Mazlan berkata, pengagihan wang berkenaan sedang berjalan di seluruh negara.

 “Setakat ini kira-kira 224,500 orang pesara tentera tidak berpencen yang dikesan di seluruh negara dan 85,000 daripadanya telah berdaftar sebagai ahli Persatuan Veteran Tentera Tidak Berpencen (PVPTTB).

“Masih ramai yang belum berdaftar dan saya harap mereka tampil untuk mendaftar secepat mungkin kerana pengagihan bantuan akan berakhir pada penghujung bulan ini,”katanya.

Beliau berkata demikian di majlis Penyerahan Cek RM1,000 kepada Pesara Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Tidak Berpencen Peringkat Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman semalam yang disampaikan oleh Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Katanya, semua pesara tentera layak menerima wang ini dan mereka yang berdaftar selepas Februari pengagihan dibuat melalui akaun bank masing-masing.

 Menurutnya dengan menjadi ahli persatuan segala bantuan mudah disalurkan tetapi jika sebaliknya sukar bagi kita untuk menyalurkan apa-apa sumbangan.

“Kerajaan amat menghargai pengorbanan bekas pejuang keamanan negara dan sentiasa berusaha menjaga kebajikan serta memberikan kehidupan yang terbaik kepada mereka dan keluarga.

Pada majlis berkenaan seramai 975 orang pesara tentera dari daerah Kuala terengganu, Marang, Hulu terengganu dan Kuala Nerus menerima RM1,000 yang disampaikan Menteri Besar.

Katanya, selepas ini majlis pengagihan akan diadakan di daerah Kemaman dan Dungun pada 16 Februari membabitkan 618 orang manakala daerah Besut dan Setiu pada 17 Februari membabitkan 383 orang.

Pasti tunai janji bina 1,000 rumah, jika Batu Burok menang

Oleh: Suriati Ali

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said sekali lagi mengulangi janji beliau sebelum ini, untuk membangunkan 1,000 unit rumah mampu milik di Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Burok, sekiranya Barisan Nasional (BN) memenangi kawasan itu pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 nanti. Katanya, kerajaan negeri telah mengenal pasti kawasan berpaya bagi pembinaan rumah berkenaan dengan kos pengambilan balik tanah menelan belanja berjuta ringgit.

 “Penduduk di Batu Burok perlu ingat satu perkara saja iaitu memilih pemimpin yang berkaliber dan bertanggungjawab pada pilihan raya nanti, sekiranya mahu melihat kawasan ini benar-benar berubah wajah.

“ Sudah tiba masanya untuk penduduk Batu Burok menamatkan tempoh 26 tahun `bergelap’ di bawah kepimpinan Pas yang hanya pandai berceramah dan memutarbelit fakta,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perjumpaan Menteri Besar Bersama Penduduk Pantai Pandak, Chendering, Kuala Terengganu, malam tadi.

 Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Terengganu, Dato’ Haji Wan Ahmad Farid Dato Wan Salleh; Setiausaha Politik Kepada Menteri Besar, Dato’ Wan Ahmad Nizam Abdul Hamid dan Pegawai Pembangunan DUN Batu Buruk, Dato’ Haji Che Mat Jusoh.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu, demi tanggungjawab dan dasar keprihatinan kerajaan BN, kita tetap menyalurkan keperluan dan peruntukan bagi memastikan penduduk di kawasan itu tidak terpinggir daripada arus pembangunan.

 Beliau menaruh harapan dan keyakinan penduduk di DUN itu bakal melakukan anjakan dan membuat keputusan yang tepat bagi mengembalikan kawasan itu kepada BN pada pilihan raya nanti..

 

Kerajaan dapat pulangan RM50 bilion dalam tempoh lima tahun

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri dijangka memperolehi pulangan pelaburan RM50 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang berdasarkan sambutan menggalakkan pelabur asing yang berminat melabur dalam pelbagai industri berskala besar di negeri ini.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, terbaru sebuah syarikat dari Korea Selatan bersetuju membuka kilang besi di kawasan perindustrian Telok Kalung, Kemaman.

“Pelaburan projek ini bernilai RM6.6 bilion serta mempunyai tiga fasa iaitu RM600 juta pada peringkat pertama , kedua RM1.5 bilion dan ketiga berjumlah RM4.5 bilion,” katanya dalam sidang media di majlis Penyerahan Cek RM1,000 secara one-off kepada Pesara Veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Tidak Berpencen Peringkat Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman semalam.

Hadir sama, Ketua Pengarah Hal Ehwal Veteran ATM, Dato’ Zulkifli Mazlan dan Yang Dipertua Persatuan Veteran Tentera Tidak Berpencen Terengganu (PVTTBT), Encik Alias Abdul Razak serta 975 orang bekas tentera dari daerah Kuala Terengganu, Marang, Kuala Nerus dan Hulu Terengganu.

Katanya, kilang besi ini akan dibina di kawasan seluas 400 hektar di Telok Kalong dan merupakan yang ketiga di negeri ini di mana sebelum ini sudah ada Eastern Steel Sdn Bhd. dan Pewaja Steel Sdn Bhd.

“Majlis menandatangani perjanjian persefahaman projek ini dijangka akan diadakan pada pertengahan tahun ini dan kita masih mempunyai banyak kawasan yang berpotensi tinggi untuk dijadikan hab industri,” katanya.

Sehubungan itu katanya, sebuah lagi syarikat bakal membina kilang besi keempat di Telok Kalong dengan nilai pelaburan RM15 juta.

“Setakat ini kita masih dalam perbincangan dan saya tidak boleh dedahkan nama syarikat berkenaan, jika semuanya selesai kita akan umumkan,” katanya.

Menurut Menteri Besar, kesemua projek berskala besar itu akan mewujudkan ribuan peluang pekerjaan kepada anak tempatan.
 

Artis nafi ahli Pas

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Sebahagian besar artis tanah air yang digunakan oleh Pas untuk menarik orang ramai ke ceramah-ceramah mereka sebenarnya bukan penyokong parti itu, jauh sekali menjadi ahli Pas.

Artis berkenaan membuat pengakuan bahawa mereka tidak pernah menjadi ahli Pas, sebaliknya mahu mendekatkan diri dengan ajaran Islam yang suci.

Sebaliknya Pas akan mencanang ke seluruh negara kononnya artis-artis yang dilihat hadir pada ceramah mereka sebagai ahli Pas, bagi menarik perhatian lebih ramai menyokong parti tersebut.

Semalam seorang pelakon, Azmil Mustapha mendedahkan beliau bukan ahli Pas seperti yang didakwa parti tersebut walaupun pernah berada di atas pentas ceramah anjuran parti berkenaan.

“Percayalah, agenda politik tiada dalam hidup saya,” dedah pelakon Ali Setan itu kepada Utusan Malaysia kelmarin.

Beliau menegaskan tidak pernah menyertai mana-mana parti politik, sebaliknya lebih gemar terlibat dalam kerja-kerja dakwah.

Teganukita difahamkan beberapa artis lain, termasuk Abby Abadi juga tidak pernah menyertai Pas walaupun mereka dilihat berada di majlis ceramah Pas.

Sebenarnya Pas menggunakan artis berkenaan bagi menarik orang ramai hadir ke ceramah mereka, dengan membuat sejumlah bayaran kepada artis berkenaan.

Inilah antara taktik kotor yang digunakan parti pembangkang itu bagi menunjukkan mereka bukan saja mendapat sokongan rakyat, tetapi juga di kalangan selebriti tanah air.


KTS mahu mempertingkat kualiti perkhidmatan

Oleh: Noraini Jusoh

Hospital Pakar Kuala Terengganu (KTS) telah menerima pensijilan ISO 9001:2008 bagi Penyediaan Perkhidmatan Penjagaan Kesihatan oleh Moody International Certification (Malaysia) Sdn Bhd dan Moody International Certification Ltd dimana tempoh sah sijil tersebut adalah selama tiga tahun berkuatkuasa 21 Disember lalu.

Ini sekaligus meletakkan hospital swasta yang merupakan anak syarikat TDM Berhad dan milik kerajaan negeri itu kepada satu standard lebih tinggi dan mematuhi piawaian antarabangsa.

Ketua Pegawai Eksekutif KTS, Zawiah Sharif berkata, pihaknya bangga kerana telah diberi pensijilan tersebut dan menjadi tanggungjawab mereka untuk menambahbaik dan mempertingkat kualiti perkhidmatan terhadap pelanggan.

Semalam, satu majlis penganugerahan pensijilan ISO 9001:2008 telah diadakan di KTS dimana sijil tersebut telah disampaikan oleh Pengurus Besar, Moody International Certification (Malaysia) Sdn Bhd, Dr. Ooi Cheng Lee kepada Pengerusi KTS, Datuk Hajah Fatimah Hamat.

Turut hadir, Pegawai Eksekutif Bahagian Kumpulan Kesihatan TDM Berhad, Bryan Lin Boon Dian; Pengarah Perubatan KTS, Dato’ Dr. S. Menon serta Pengurus Kumpulan TDM Berhad.

Menurut Zawiah, mendapat pensijilan tersebut merupakan satu kejayaan besar pihaknya dalam usaha berterusan untuk memiliki satu sistem pengurusan kualiti.

"Dengan pengiktirafan ini, ia dapat memperkukuh fokus dan komitmen kakitangan KTS bagi menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan terbaik dalam usaha memenuhi kepuasan pelanggan,” katanya ketika berucap di majlis tersebut.