Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

16 November 2013

Pameran TIIAF mampu kembangkan seni khat Islam

Oleh: Noraini Jusoh
Gambar oleh Zulkipli Putra

“Sekiranya Terengganu International Islamic Arts Festival (TIIAF) dapat diketengahkan menjadi medan seni khat dan dianjurkan secara konsisten saban tahun, saya yakin Malaysia berpotensi melahirkan pakar-pakar seni khat bertaraf dunia,” ujar Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Jamil Khir Baharom.

Dato' Seri Jamil Khir Baharom memalu geduk gimik perasmian Terengganu International Islamic Arts Festival di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.
Menurut beliau, dengan adanya ruang pameran yang sebegini secara tidak langsung, anak-anak yang mempelajari seni khat di sekolah dapat menjadikannya sebagai medan dan ruang untuk menonjolkan bakat mereka.

Melihat hasil khat yang dihasilkan peserta jemputan dari luar negara.
“Di peringkat sekolah, para pelajar telah diperkenalkan dengan penulisan khat dan pameran ini mampu menjadi platform terbaik untuk mereka mencurahkan idea masing-masing.

“Begitu juga penggiat seni khat di Malaysia, mereka mempunyai potensi dan kepakaran dalam penulisan khat, cuma tiada ruang untuk mempamerkan kebolehan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Terengganu International Islamic Arts Festival (TIIAF) 2013 di Pusat Kovensyen, Taman Tamadun Islam, hari ini.


Katanya, Terengganu mempunyai kemudahan bertaraf dunia dalam penganjuran pameran ini dan beliau mencadangkan kerajaan negeri bekerjasama dengan kerajaan Persekutuan agar TIAFF menjadi medan seni khat sekali gus mampu melahirkan penggiat seni khat bertaraf dunia dari negara ini.

Mengulas mengenai festival seni khat bertaraf antarabangsa itu beliau berkata, kerajaan Negeri Terengganu menunjukkan komitmen yang tinggi dalam mengembangkan seni khat Islam.

“Saya mengucapkan tahniah kepada kerajaan negeri dan pihak penganjur. Sebenarnya, seni khat Islam itu begitu luas dan begitu besar peranannya sehingga pakar-pakar khat terkenal termasuk daripada Mesir, Iran serta Turki sudi hadir memberi tunjuk ajar dan berkongsi pengalaman mereka.

"Malah, penganjur bersama pameran ini iaitu Research Institute of Islamic History Art and Cultur (IRCICA) mempamerkan kesungguhan yang begitu tinggi mengumpulkan penggiat-penggiat seni khat di seluruh dunia untuk bersama pada festival kali ini,” katanya.

Tambah beliau, festival ini bukan sahaja mempamerkan lambang kesenian Islam sekali gus melebarkan lagi ruang ekonomi yang boleh dikembangkan melalui penulisan seni khat.

Katanya, pengunjung TIIAF 2013 yang kali ketiga dianjurkan melangkaui bangsa dan juga agama menunjukkan satu perkembangan yang positif kerana penulisan seni khat tidak terbatas kepada orang Islam sahaja.

“Mungkin banyak dilihat penulisan khat ditulis menggunakan ayat-ayat al-Quran, tetapi terdapat juga tulisan-tulisan jawi bukan ayat al-Quran yang boleh ditulis dalam bentuk khat sekali gus dapat mengembangkan lagi jawi dalam konteks penulisan,” ujarnya.
209 sertai majlis berkhatan dan bertindik beramai-ramai


Idris memandikan peserta menggunakan penyedok tempurung

Oleh: Mohammad Ishak 

Sudah menjadi kelaziman setiap kali musim citi persekolahan pelbaga aktiviti dilakuikan pihak tertentu bagi mengisi masa lapang pelajar yang bercuti panjang.

Majlis Kebudayaan Daerah Besut (MKDB) dengan kerjasama Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara negeri Terengganu menganjurkan majlis berkhatan dan bertindik beramai-ramai.

Seramai 20 peserta termasuk 129 menyertai majlis khatan dan 80 bertindik yang diadakan dengan penuh adat tradisional sebagai simbolik program.

Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh,yang juga Ahli Parlimen Besut, merasmikan majlis itu serta menyuap pulut semangat dan memandikan peserta dengan menggunakan dayung tempurong yang dicedok dari tempayam.

Sebelum itu, dua pasangan peserta lelaki dan perempuan diarak dengan menggunakan pengusung khas sejauh 100 meter dari Balai Belia Kampung Raja ke Balai Budaya Majlis Kebudayaan Daerah Besut, Kampung Raja.

Yang Dipertua, MKDB Rozali Embong berkata, program tahunan itu bertujuan mengembalikan budaya tradisional Melayu yang sudah lama ditinggalkan generasi sekarang.

Katanya, semua peserta akan berkhatan di Hospital Besut dan acara berkenaan hanya sebagai simbolik program.

Idris ketika merasmikan program itu memuji usaha yang dilakukan pihak penganjur kerana berusaha mengembalikan semula adat tradisi silam yang kini jarang diperlihatkan oleh generasi muda.

Petang Jumaat di Pantai 'Airport'.

Damai...pemandangan indah Pantai Teluk Ketapang.
Teks dan gambar Aminudin Ismail.

KUALA TERENGGANU: Berkunjung ke Pantai Teluk Ketapang (PTK) atau lebih popular di kalangan penduduk tempatan sebagai 'Pantai Airport' anda akan terpikat dengan keindahan suasana di kawasan itu terutamanya pada hari Jumaat kerana pelbagai kegiatan dilakukan oleh pengunjung. 

Selain datang untuk menikmati keindahan pantai, pengunjung juga berpeluang menjengah ke sebuah Pasar Malam yang diadakan di berhampiran pantai itu dengan memilih pelbagai jenis barangan dan makanan untuk dibawa pulang.

Jamu..kedai makanan laut disediakan.
Di Pantai Teluk Ketapang juga, orang ramai boleh memilih beberapa kedai makanan laut untuk menjamu selera terutamannya untuk menikmati makanan seperti ikan goreng, sotong goreng, pisang goreng dan air kelapa muda.

Bagi yang mahu bersantai, pantainya yang landai dan putih bersih sesuai untuk beristirehat sambil melihat pemandangan indah Laut China Selatan yang terdapat beberapa pulau yang jelas kelihatan, antaranya ialah Pulau Kapas dan Pulau Bidong.

Dari jauh juga, pengunjung dapat melihat bandar Kuala Terengganu iaitu beberapa bangunan tinggi yang terletak di tepi muara sungai Terengganu.

Jual..Pasar malam setiap petang jumaat.
Pantai yang terletak berhampiran dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Mahmud itu juga menyediakan khidmat menaiki kuda padi dan jualan layang-layang khususnya untuk kanak-kanak.

Di Pantai ini juga sering diadakan pelbagai aktiviti dan sambutan hari Keluarga dari agensi kerajaan dan swasta.

Pada petang Jumaat, pantai ini bukan sahaja dikunjungi penduduk berhampiran malah penduduk dari daerah-daerah lain yang berhampiran Kuala Terengganu juga turut hadir untuk menikmati keindahannya selain pelancong asing.

Berikut ialah gambar-gambar sekitar pada petang Jumaat di Pantai Teluk Ketapang, Kuala Nerus, Terengganu:-
Saujana..suasana petang di PTK
Berhati-hati..kanak-kanak bermain air di gigi pantai.
Rimbun..pohon ru mengindahkan suasana.
Santai..sekumpulan anak muda bersantai di pantai.
Bersih..bilik solat dan tandas awam disediakan.
Menarik...layang-layang turut dijual.
Penuh...kenderaan penuh di kiri kanan jalan.
Jauh..beberapa bangunan bandar Kuala Terengganu dapat dilihat.

 

Jamuan Kesyukuran dan Solat Hajat Di Rumah Dato' Mohd Jidin.

Erat...Mohd Jidin bersama sebahagian jemputan yang hadir.
Oleh: Aminudin Ismail. 

BANDAR PERMAISURI: Kira-kira 200 hadir pada Jamuan Kesyukuran dan Solat Hajat yang diadakan di rumah Ahli Dewan Undangan (Adun) Permaisuri, Dato' Mohd Jidin Shafee, di Kampung Banggol, dekat sini, semalam.

Majlis yang bermula selepas solat Jumaat itu dimulai dengan solat hajat dan tahlil oleh beberapa jemaah masjid Kampung Banggol serta beberapa tetamu jemputan.

Hadir...Che Zulkifly (tengah) dan Azmi Nazir turut hadir.
Kemudian tetamu yang kebanyakan terdiri daripada jemaaah solat jumaat Masjid Kampung Banggol itu dihidangkan dengan jamuan makan tengahari.

"Majlis ini biasa dilakukan oleh Dato' di kampung ini dan ianya bertujuan untuk mengeratkan hubungan silaturrahim antara penduduk Kampung Banggol serta solat hajat dan tahlil diadakan untuk kesejahteraan seluruh penduduk di daerah Setiu ini," kata seorang penduduk.

Antara tetamu jemputan yang hadir ialah Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh, Setiausaha UMNO Bahagian Setiu, Azmi Nazir dan beberapa Pengerusi Jawatankuasa Kampung (JKK) sekitar Kampung Banggol.
Bincang...Mohd Jidin (kiri) berbincang sesuatu dengan seorang jemputan.
Jamu...sebahagian tetamu yang hadir.

 

15 November 2013

Bazlan rai kejayaan murid UPSR kawasanya.

Gembira..7 murid SK Pagar Besi yang mendapat 5A bergambar kenangan bersama Bazlan dan guru.
Oleh: Aminudin Ismail. 
Gambar Ehsan: Mazlan Mustaffa (Pejabat Dun Batu Rakit)

BATU RAKIT: Kesibukan tugas sebagai wakil rakyat tidak menghalang Adun Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman untuk bersama-sama meraikan kejayaan murid beberapa sekolah di kawasanya yang mendapat keputusan 5A dalam peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) 2013, semalam.

Antara sekolah yang dilawati beliau ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Wan, SK Pagar Besi, SK Batu Rakit, SK Batu Rakit Darat, SK Maras dan SK Padang Kemunting.

Selain bertemu murid dan guru, Bazlan sempat juga menyampaikan slip keputusan peperiksaan itu kepada murid-murid sekolah terbabit.

"Saya mengucapkan tahniah kepada 51 pelajar yang mendapat keputusan 5A di kawasan Dun Batu Rakit ini, semoga lebih ramai lagi pelajar yang akan mencapai keputusan cemerlang itu pada tahun-tahun akan datang.

"Juga kepada guru-guru, saya ucapkan tahniah dan berbanyak terima kasih atas usaha mereka melahirkan lebih ramai pelajar cemerlang dalam peperiksaan di Dun ini.

"Kepada yang kurang cemerlang, jangan mudah berputus asa, teruskan usaha diperingkat menengah nanti," katanya.

 Berikut ialah gambar-gambar sekitar lawatan Bazlan di beberapa sekolah sekitar Dun Batu Rakit:-
Seorang murid 5A menerima slip daripada Bazlan.
Murid 5A Batu Rakit gembira terima slip keputusan.
Seorang murid SK Batu Rakit terima keputusan daripada Bazlan.
Murid Batu Rakit Darat gembira slip daripada Bazlan.
11 murid 5A dan guru SK Bukit Cempaka bergambar bersama Bazlan
Empat murid 5A Sk Bukit Wan bergambar kenangan bersama Bazlan, ibubapa dan guru.
13 murid 5A SK Maras bersama Bazlan dan guru mereka.
Sembilan murid 5A SK Padang Kemunting gembira bersama slip masing-masing.

 

SK Putera Jaya Kedua Paling Ramai 5A di Setiu.

Gembira...murid 5A bergambar bersama guru dan wakil PPD.
Oleh: Aminudin Ismail.

BANDAR PERMAISURI: Hubungan rapat antara murid dan guru adalah antara punca seramai 11 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Putera Jaya, dekat sini, mendapat keputusan 5A dalam peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan semalam.

Zainuddin..kedua terbaik.
Guru Besarnya, Zainuddin Dollah berkata, hubungan baik itu menyebabkan kebanyakan murid tidak segan untuk bertanya sesuatu dengan guru apabila mereka mempunyai masalah dalam bidang pembelajaran ataupun peribadi.

"Guru-guru sentiasa mengambil berat tentang masalah murid terutamanya dalam soal pelajaran, mereka boleh dianggap seperti anak dan ayah atau ibu. Saya mengucapkan tahniah kepada semua guru-guru atas kejayaan ini.

"Kepada murid-murid saya mengucapkan syabas dan teruskan kecemerlangan mereka apabila melangkah ke sekolah menengah nanti," katanya.

Zainuddin berkata, kepada murid-murid yang gagal mendapat 5A, beliau meminta supaya jangan berputusa asa kerana masih banyak lagi peluang untuk mereka memperbaiki kesilapan terutamanya pada peperiksaan SPM yang akan mereka tempuhi lima tahun lagi.

Sementara itu, SK Putera Jaya diumunkan sebagai sekolah terbaik di daerah Setiu mendapat 5A selepas SK Saujana yang mendapat tempat pertama dengan 17 muridnya mendapat 5A.
Kembar...pasangan kembar juga dapat 5A.
Gembira...seorang murid 5A bergambar bersama ibubapanya, Zainuddin (kiri) dan wakil PPD.
Tahniah...Pelajar Cemerlang bergambar bersama ibunya, Zainuddin dan Pegawai PPD.

 

KTTT sasar lima terbaik

Oleh: Suriati Ali

Kelab Taekwando Teguh Terengganu (KTTT) yang mewakili Terenggganu meletakkan sasaran lima pasukan terbaik pada Kejohanan Taekwando Antarabangsa edisi ke 3, Universiti Sains Malaysia (USM) yang bermula hari ini sehingga 16 November.

 Kejohanan selama tiga hari itu berlangsung di Dewan USM, Kubang Kerian, Kelantan dan menyaksikan 60 atlet KTTT berentap dalam tiga kategori utama melibatkan lelaki dan wanita.

 Ketua jurulatihnya, Mohd Salihin Abdullah, berkata pada kejohanan kali ini, pasukannya yang sudah bersedia meraihkan kedudukan terbaik melalui latihan intensif yang dijalankan sejak awal bulan lalu.

Katanya berdasarkan prestasi atlet sepanjang tahun ini, beliau yakin pasukan taekwando KTTT bakal memberi kejutan, seterusnya berada di kedudukan lima terbaik pada kejohanan itu.

 “Kita akan beri saningan dalam tiga acara utama iaitu kategori umur 7 hingga 9 tahun, 10 hingga 13 tahun dan 14 hingga 17 tahun bagi lelaki dan wanita.

 “Pihak kami mempertaruhkan atlet yang memenangi pingat emas dalam Kejohanan Taekwondo Sekolah-sekolah Malaysia edisi ke 2, baru –baru ini dan mengharapkan mereka mampu mengulangi kejohanan pada kali ini,” katanya.

 

TDM sasar pulangan 20 peratus setahun sektor perkhidmatan kesihatan

Oleh: Aida Abd Rahman

TDM Berhad menyasarkan pulangan 20 peratus setahun daripada bidang perkhidmatan penjagaan kesihatan yang ditawarkan menerusi empat hospital milik syarikat itu yang beroperasi di empat negeri.

Hospital berkenaan ialah Kuantan Medical Centre (KMC), Kuantan; Kuala Terengganu Specialist (KTS), Kuala Terengganu; Kelana Jaya Medical Center (KJMC), Selangor dan Taman Desa Medical Centre Sdn Bhd (TDMC), Kuala Lumpur.

Pengurus Kumplan Pemasaran Sumber Manusia dan Penjagaan Kesihatan, Encik Abdul Khalif Mohamad Salleh, berkata empat hospital itu menyediakan semua jenis perkhidmatan perubatan utama seperti bidang ortopedik, pembedahan plastik, pediatrik, radiologi dan perbidanan.

“Kita tidak menetapkan dalam bentuk angka perolehan, tetapi setiap tahun peningkatan dianggarkan sekitar 20 peratus berdasarkan permintaan terhadap penjagaan kesihatan di kesemua hospital kita,” katanya, baru-baru ini.

Dalam perkembangan yang sama, pihaknya juga mensasarkan peningkatan pendapatan melebihi 20 peratus apabila dua hospital iaitu KTS Batu Buruk dan Pusat Perubatan Kuantan (KMC) di Indera Mahkota, Pahang siap kelak.

TDM memperuntukkan pelaburan RM280 juta bagi membangunkan dua hospital berkenaan. KMC Indera Mahkota dibina pada 2011 dan dijangka siap pada suku tahun pertama tahun depan, manakala KTS akan siap pada 2016.

Kedua-dua hospital itu direka serta dibina mengikut akreditasi Suruhanjaya Bersama Antarabangsa (JCI) iaitu yang menetapkan standard pembinaan hospital di Amerika Utara dan Eropah.


14 November 2013

Tiga kali Khatam Quran Resepi Kejayaan UPSR.

Gembira..murid SMK Calok Model Khas menunjukan slip keputusan masing-masing.
Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

BANDAR PERMAISURI: Penumpuan terhadap pelajaran bermula sejak awal tahun secara konsisten serta tiga kali khatam Quran adalah antara resepi kejayaan tujuh daripada 10 murid Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Chalok Model Khas mendapat keputusan 5A dalam peperiksaan UPSR yang diumumkan hari ini.(14.11.2013)

Che Dayang..pengetua SMK Chalok.
Pengetuanya Che Dayang Sulaiman, berkata kejayaan sekolah itu mendapat keputusan terbaik Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) di Terengganu adalah berkat usaha guru-guru serta sokongan daripada ibubapa.

"Alhamdulillah, pada tahun ini kita dapati kejayaan pada begitu membanggakan dan saya rasa bersyukur kerana usaha yang kita lakukan ialah bermula pelajar ini di tahun empat lagi.

"Mereka semua tinggal di asrama jadi kelas tambahan dan juga kem-kem kita laksanakan secara berterusan.

"Semua pelajar khatam Al-Quran dan setiap pelajar sekurang-kurangnya tiga kali khatam Quran, mereka juga mahir Bahasa Arab dan Inggeris.

"Saya ucapkan terima kasih kepada semua guru terutamanya guru model khas, pegawai-pegawai dari PPD Setiu dan juga JPNT kerana memberi kerjasama kepada sekolah," katanya.

Tinjauan Teganukita di sekolah itu mendapati, rata-rata murid begitu gembira dengan kejayaan masing-masing dan mengharapkan akan dapat melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh pada tahun depan.

Wan Farhani bersama bapanya.
Wan Farhani Wan Abdullah berkata, dia mula mentelaah pelajaran sejak awal tahun tetapi mula memberi tumpuan sepenuhnya bermula bulan April sehinggalah ke minggu terakhir sebelum peperiksaan.

"Saya tinggal di asrama, setiap malam kami kena 'study'. Saya mula belajar sejak awal tahun dan belajar ikut 'mood' tetapi apabila sampai bulan 4 barulah saya bersungguh-sungguh. Kalau boleh saya mahu sambung belajar ke Kolej Tengku Khursiah." katanya.

Seorang lagi yang mendapat 5A, Mohd Syakir Irfan Idris, berkata dia mula bersungguh-sungguh belajar bermula bulan Mac dan belajar dua jam setiap hari.

"Saya mula 'study' bermula pukul 7.30 malam sehingga 9.30 malam. Pada saat akhir saya belajar lebih sikit dan kejayaan ini begitu membanggakan saya kerana saya memang mengharapkan keputusan 5A ini," katanya yang dipelihara datuknya, Idris Dollah sejak kecil itu.

Amni Husna Abdul Halim pula yang sudah menjangka memperolehi 5A, mula mentelaah pelajaran sejak awal tahun juga dan dia mula memberi tumpuan sepenuhnya pada pelajaran dua bulan sebelum peperiksaan.

"Kedua ibubapa banyak memberi semangat dan dorongan kepada saya selain guru-guru," kata anak kepada pasangan Abdul Halim Daud, 59 dan Maznaj Hasbullah, 47 yang berasal dari Kampung Banggol itu.
Mohd Syakir gembira bersama datuk dan neneknya.
Amni bergambar bersama kedua ibubapanya.
Che Dayang menyampai slip keputusan kepada  Nurul Noratikah Mohd Roslan bersama dua pegawai dari PPD.
Kenangan..murid bergambar kenangan bersama guru.