Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

31 March 2012

Kongsi idea pendidikan, antarabangsakan pelajar: MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Program penempatan pelajar Jepun dari kelab Hippo bersama keluarga angkat di negeri ini diharapkan dapat mencetus perkongsian kebudayaan dan idea dalam bidang pendidikan sekaligus mengantarabangsakan pelajar Terengganu.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata walaupun kedatangan mereka ke negeri ini hanya dalam tempoh yang singkat, tetapi ia memberi impak yang amat besar terutama dalam aspek kebudayaan dan juga pendidikan.

“Mereka dapat mempelajari dan mengenali budaya tempatan, melalui usahasama ini juga memberi kesan jangka masa panjang kepada peserta dan juga Terengganu khususnya.


“Justeru itu, saya yakin program ini dapat meninggalkan kenangan manis kepada para peserta yang terlibat dan juga dapat berkongsi pengalaman dengan keluarga serta rakan-rakan sekembali ke rumah (negara asal) mereka kelak. Malah, kita berharap mereka akan berkunjung lagi ke Terengganu,” katanya di Majlis Perasmian Penutupan Program Homestay Hippo Club Jepun Terengganu 2012 di Kediaman Seri Iman, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa, Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abdul Rahman, Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat negeri Terengganu (Serikandi), To’ Puan Seri Norliza Mahmud, Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Hashim Mohd Zin dan Ketua Koordinator program, Hatsugo Hatano.

Menteri Besar turut berterima kasih kepada Kementerian Pelajaran kerana memilih negeri ini sebagai destinasi kelima selepas Selangor, Kedah, Melaka dan Negeri Sembilan sejak program itu diperkenalkan pada tahun 2001.

Sepanjang program peserta dibawa melawat ke pusat pertukangan bot tradisional di Pulau Duyong, Kota Lama Pulau Duyong, Taman Tamadun Islam (TTI), Muzium Terengganu sebelum menyertai permainan tradisional di Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail di Telaga Batin.

Sementara itu, seorang peserta, Jonpei Ohasyi, 11 berkata, dia teruja dan sangat seronok menyertai program ini, malah tidak menolak untuk terus mengunjungi negeri ini lagi kelak.

“Saya mendapat pengalaman baru melalui lawatan ini dan pertama kali memakai baju Melayu beserta dengan samping dan songkok. Selain itu, saya berpeluang mendapat keluarga angkat yang baik,” katanya.

Seramai 35 pelajar serta tiga guru pengiring dari Jepun berkampung selama seminggu di Terengganu bermula 25 Mac lalu menerusi Program Homestay Pelajar Antarabangsa Jepun ke Malaysia.

Program kerjasama Kementerian Pelajaran dan Kelab Antarabangsa Hiroshima bagi bertukar pengalaman berkaitan sistem pendidikan sekali gus membina rangkaian persahabatan sejagat.

Peserta program tinggal bersama keluarga angkat di Terengganu yang terdiri daripada guru Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman I, Kuala Terengganu dan Serikandi.

Tekad Zakaria realisasikan ‘Terengganu Negeri Anjung Ilmu’

Oleh FAUZI MOHD

Zakaria Hussin, 57, yang dilantik sebagai Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri yang baru bertekad memastikan Terengganu terus unggul dalam pendidikan dengan melahirkan modal insan cemerlang.

Beliau yang berasal dari Kampung Dusun Nyior, Kemaman itu yakin misi dan visi iaitu bagi mencorak masa depan anak bangsa dan negeri dapat dicapai dengan kerjasama serta sokongan padu seluruh warga pendidik di jabatan dan sekolah.

Katanya yang berkelulusan Universiti Kebangsaan Malaysia dalam bidang Matematik, hasrat itu diperkukuhkan lagi dengan komitmen kerajaan negeri sendiri melalui sokongan dan dokongan yang cukup kuat.

"Saya bersyukur atas bantuan kerajaan negeri selama ini dan sebagai Pengarah Pelajaran baru, saya sedar tanggungjawab besar ini dan saya pikul amanah ini sambil dibantu rakan-rakan lain.

"Walaupun cabaran ini besar tapi pada kesempatan sebegini, saya akan berusaha lebih baik lagi bagi meningkatkan tahap pencapaian dalam bidang pendidikan secara keseluruhannya," katanya baru-baru ini.

Zakaria turut memberi jaminan untuk merealisasikan gagasan Terengganu Negeri Anjung Ilmu yang diilhamkan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said yang antara lain untuk memastikan negeri ini mendahului negeri lain dalam kecemerlangan pendidikan.

"Saya juga akan memimpin dasar pendidikan Terengganu dengan memperkasakan semangat dan budaya kerja berkonsepkan 'pendidik penyayang, murid berkualiti' bagi memacu kecemerlangan," ujarnya.

Zakaria yang menggantikan Razali Daud yang bersara pada 27 November tahun lalu memulakan pendidikan awalnya di Sekolah Kebangsaan Cukai, Kemaman dan menyambung pelajaran peringkat menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Cukai serta SMK Khir Johari, Sungai Petani, Kedah.

Beliau memulakan kerjaya perguruan di SMK Sungai Lembing, Kuantan; SMK Cukai dan SMK Air Putih.

Zakaria juga menjadi Pengetua Sekolah Menengah Teknik Kemaman dan seterusnya sebagai Pegawai Pelajaran Daerah Kemaman sebelum dilantik sebagai Pengarah Kampus Institut Pendidikan Guru (IPG) Sultan Mizan pada Julai 2011.


Jabatan Penerangan Terengganu laksana 486 program

Jabatan Penerangan Terengganu akan melaksanakan 486 program dan aktiviti melibatkan peringkat negeri dan daerah sepanjang tahun ini.

Pengarahnya, Hajah Azizah Awang berkata semua program yang dirancang itu berdasarkan Penunjuk Prestasi Utama (KPI) kementerian dan jabatan.

"Semua program yang akan dijalankan itu adalah mengikut sasaran tertentu dan kesesuaian sesuatu tempat. Setakat ini, sebanyak 25 peratus daripada program itu telah dijalankan," katanya.

Beliau berkata, semua aktiviti jabatan itu melibatkan kumpulan sasar seperti Institut Pengajian Tinggi Awam dan Swasta, kakitangan kerajaan, pelajar sekolah, masyarakat umum dan belia.

Jabatan itu juga mengadakan program Wacana Bicara 1Malaysia di peringkat sekolah selain menubuhkan Kelab Setia di setiap sekolah menengah yang akan membantu menyebarkan dasar kerajaan.

Beliau berkata untuk masyarakat di akar umbi pula, jabatan mewujudkan Komuniti 1Malaysia yang sebelum ini dikenali sebagai Komuniti Bestari di 83 mukim.
Terengganu senarai 12 pemain buru kejuaraan Piala Emas Khir Johari

Oleh FAUZI MOHD

Persatuan Sepak Takraw Negeri Terengganu (PSTNT) meletakkan harapan kepada 12 pemain untuk meledakkan misi kemenangan pada kejohanan sepak takraw Piala Emas Khir Johari di Manjung, Perak.

Pengerusi PSTNT, Mohd Shapian Ali berkata, barisan pemain yang terdiri daripada gabungan muka lama dan baru yang diharap mampu meraih kejuaraan buat pertama kali pada 5 hingga 8 April ini.

"Harapan Terengganu memang tinggi kerana kita sebelum ini tidak pernah memenangi sebarang kejohanan dalam merebut trofi ini, hanya pernah menjadi naib johan sebanyak tiga kali," katanya semalam.

Beliau berkata, untuk melakar kejayaan, Terengganu akan menurunkan tujuh pemain lama yang pernah mewakili skuad itu di mana seorang daripadanya merupakan pemain senior iaitu Rosmadi Abdul Ghani.

Enam lagi pemain senior ialah Mohd Shazwan Hussin, Mohd Hami Khairi Roslan, Mohd Fazli Roslan, Zulhafizazudin Roslan, Mohd Azrol Nizam Zakaria dan Mohd Subbha Mohd Latip yang rata-rata pernah mewakili skuad Sukan Malaysia (Sukma) sebelum ini.


RM8 juta Dana Khas Kebajikan Sosial Perubatan biayai 3,000 pesakit

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan negeri telah membelanjakan lebih RM8 juta di bawah Dana Khas Kebajikan Sosial Perubatan bagi membiayai rawatan lebih 3,000 pesakit yang tidak berkemampuan.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB. Dr. A. Rahman Mokhtar berkata, dana yang dirintis pada 2007 itu menyediakan peruntukan RM2 juta setiap tahun.

"Terengganu merupakan satu-satunya negeri yang menyediakan dana tersebut bagi meringankan beban anak negeri yang tidak berkemampuan untuk membiayai rawatan dan keperluan mereka," katanya selepas melancarkan Program Gempur Subsidi Mamogram Peringkat negeri di Wisma Darul Iman baru-baru ini.

Hadir sama Pengarah Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara negeri, Nurfarhana Lee Mohd. Zulkiflee Lee.

Menurut A. Rahman, di bawah dana tersebut, mereka dibantu termasuk pembelian peralatan seperti kaki palsu, lampin pakai buang dan bekalan susu khas.

Katanya, kerajaan negeri juga mempunyai dana penyakit kronik untuk membantu mereka yang tidak mampu membiayai kos rawatan dan ubat-ubatan mereka.

Mengenai program yang dilancarkan hari ini, beliau berkata, kerajaan negeri amat komited untuk memastikan seberapa ramai wanita di negeri ini melakukan pengesanan awal kanser payu dara melalui program subsidi mamogram yang bermula awal tahun ini dan berakhir pada 31 Julai ini.

Katanya, mereka yang berminat boleh melakukan pemeriksaan di pusat mamogram di Kuantan Medical Centre (KMC) dan Pusat Payudara Universiti Islam Malaysia (UIAM) Kuantan yang mampu menjalankan 2,600 ujian dalam tempoh enam bulan.

Menurut beliau, mereka yang mempunyai sejarah keluarga menghidap kanser payu dara berkemungkinan menghidap penyakit tersebut selain mereka yang mendapatkan rawatan hormon dan kegemukan.

"Kanser payu dara merupakan penyakit kedua tahap bahaya selepas kanser pangkal rahim dan mengikut statistik Kementerian Kesihatan, satu daripada 19 penduduk di negara ini berisiko menghidap kanser payudara,"ujarnya.

A. Rahman berkata, kanser tersebut boleh dirawati jika dilakukan pemeriksaan lebih awal melalui pelbagai kaedah rawatan moden.Sokong program mampu beri impak positif

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri sentiasa menggalakkan penganjuran program dan acara oleh pelbagai pihak yang bukan saja akan memberi impak kepada sektor pelancongan dan ekonomi negeri, tetapi juga limpahan pendapatan untuk rakyat negeri ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, berkata kerajaan negeri sentiasa menyokong program dan acara yang memberi manfaat kepada rakyat dan Karnival Jom Heboh TV3 antara satu program yang memenuhi kriteria itu.

"Karnival sebegini sesuai untuk dikunjungi seisi keluarga dan dalam masa sama dapat mengeratkan hubungan silaturahim dan memanfaatkan aktiviti hujung minggu.

"Kerajaan negeri menyambut baik usaha pihak swasta seperti TV3 menganjurkan karnival ini yang diisi dengan pelbagai program bermanfaat yang boleh disertai seisi keluarga.


"Lebih penting, ia juga memberi pulangan ekonomi kepada rakyat yang boleh mengambil peluang berniaga di tapak karnival besar seperti ini yang menarik kunjungan ramai," katanya yang mengadakan lawatan ke tapak Karnival Jom Heboh TV3 di Kompleks Sukan Gong Badak, di sini, semalam.

Hadir sama Ketua Polis Negeri, Datuk Jamshah Mustapa; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi Negeri, Ahmad Razif Abd Rahman; Pengerusi Media Prima Berhad (Media Prima), Datuk Johan Jaafar dan Ketua Pegawai Operasi Rangkaian Televisyen Media Prima, Ahmad Izham Omar dan Pengurus Besar Kumpulan Pengurusan Jenama TV3 dan TV9, Nurul Aini Abu Bakar.

Karnival Jom Heboh TV3 selama dua hari ini menyediakan pelbagai aktiviti menarik di gerai kendalian TV3 seperti Studio Cereka, Wanita Inspirasiku, Bananana TV3, MyTV3 dan Kota Ilmu yang memuatkan segala maklumat, selain gerai lain seperti Hotlink, Nestle dan Ribena.


4 tahun MB Bersama RakyatOleh: Kamarudin Mat Akib

Masuk kampung keluar kampung...itu sebahagian tugas rutin Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang tidak pernah beliau tinggalkan sejak menerajui pemerintahan negeri ini, empat tahun lalu.

Tanpa menghiraukan hujan dan panas terik, beliau yang diiring wakil rakyat dan pemimpin kawasan terlibat serta ketua-ketua jabatan berkaitan, meninjau sistem perparitan dan jalan kampung yang bermasalah.

Selepas mengenal pasti masalah dihadapi di kawasan yang dilawati, beliau berbincang dengan ketua jabatan terlibat dan membuat keputusan secara ‘ad-hoc’ bagi membolehkan projek-projek kritikal dilaksanakan segera bagi mengatasi pelbagai masalah penduduk setempat.

Bagi kalendar 2012, bermula 6 Februari lalu, Menteri Besar berjiwa rakyat itu melawat daerah Marang, iaitu daerah pertama yang dilawati sebagai acara tahunan lawatan kerja ke daerah-daerah, bagi meninjau sistem perparitan, jalan kampung dan projek-projek kecil yang memerlukan tindakan segera.

Seperti kebiasaan, bermula dengan sarapan pagi bersama penduduk tempatan dan ketua-ketua jabatan, beliau bersarapan di sebuah gerai di depan pasar Marang.

Selepas itu, beliau terus ke pasar Marang untuk meninjau masalah peniaga di situ sambil beramah mesra dengan peniaga yang menjual pelbagai barangan harian.

Sempena lawatan ke daerah Marang, Dato’ Seri Haji Ahmad meluluskan peruntukan serta-merta RM3 juta untuk daerah itu tahun ini bagi tujuan pembinaan jalan baru dan pembesaran jalan kampung di seluruh daerah.

Peruntukan tersebut tidak termasuk projek pembesaran parit dan longkang di daerah itu yang memerlukan pembinaan segera bagi mengatasi pelbagai masalah seperti banjir kilat.

Sewaktu lawatan kerja ke daerah Kemaman pula, Menteri Besar mengumumkan lebih RM100 juta diperuntukkan bagi membina jalan baru dan menaik taraf jalan lama di seluruh negeri, agar mencapai tahap di tetapkan kerajaan.

Bagi daerah Kemaman, RM3.25 juta diagihkan untuk tujuan berkenaan membabitkan peruntukan RM1 juta untuk Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemasik dan masing-masing RM750,000 untuk tiga DUN lain iaitu Kijal, Chukai dan Air Putih.

Di Hulu Terengganu, kerajaan negeri meluluskan peruntukan kira-kira RM6.7 juta untuk membina tebatan banjir bagi mendalam dan melebarkan Sungai Pertang, Hulu Terengganu yang bertujuan mengelak masalah banjir di pekan Kuala Berang.

Peruntukan RM750,000 dilulsukan bagi kerja-kerja melebar, menaik taraf dan membaiki semula jalan bagi setiap DUN di daerah itu yang keseluruhannya melibatkan RM3 juta.

Di Setiu, kerajaan negeri meluluskan peruntukan RM400,000 bagi membina semula jalan dan menambak hakisan Pantai Rhu Sepuluh di mana RM200,000 disalurkan kepada Majlis Daerah Setiu (MDS) untuk membina semula jalan dan selebihnya diperuntukkan kepada Jabatan Pengaliran dan Saliran (JPS) untuk menambak hakisan pantai sepanjang 200 meter.

Di Besut, Menteri Besar meluangkan masa hampir sehari suntuk untuk meninjau pelbagai projek pembangunan di sekitar daerah itu untuk mengetahui sendiri permasalahan pelaksanaan projek dan kehendak rakyat.

Masalah kelewatan pembinaan projek Jertih Souq turut mendapat perhatian beliau yang melahirkan rasa kecewa dengan kelewatan projek berharga RM70 juta itu menyebabkan peniaga tidak dapat menjalankan perniagaan.

Beliau turut meluluskan peruntukan RM6 juta untuk pembinaan jalan dan longkang di kawasan pentadbiran Majlis Daerah Besut (MDB).


IKBN Kemasik meterai MoU dengan 12 Industri

Oleh: Nurul Aziela Saberi

Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kemasik memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan 12 pihak industri agar lebih ramai tenaga mahir dapat dilahirkan selaras dengan hasrat kerajaan untuk menaik taraf bidang kemahiran dan sosial ekonomi negara.

Menteri Belia dan Sukan, Dato' Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, dengan termeterainya MoU berkenaan pihak industri akan berkerjasama dengan pihak IKBN Kemasik bagi mengeluarkan tenaga mahir dalam pelbagai bidang yang ditawarkan di institut itu sekali gus menjadi petanda baik kerjasama antara pihak kerajaan dan swasta.

Menurutnya, pihak industri yang terlibat ialah Awana Kijal Beach & Golf Resort, Eastern Pacific Industrial Corporation Bhd (EPIC), Kelab Golf dan Rekreasi Petronas (KGRP), Ranaco Group Of Companies Sdn Bhd dan Konsortium Usahawan Makanan dan Industri Asas Tani Sdn Bhd (Komita).

Selain itu ia turut melibatkan CIMB Bank Bhd, Akrab Consultancy, Ziq Bakery & Cake, Residence In Cherating, Digi Colour Proshop, Nik Unisex Hair & Beauty Saloon dan Persatuan Kontraktor Daerah Kemaman.

“Semoga langkah yang diambil IKBN Kemasik ini dicontohi IKBN yang lain dalam transformasi ekonomi bersama Model Ekonomi Baru agar kita mampu mencapai taraf negara maju berpendapatan tinggi pada 2020 nanti,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan majlis menandatangani MoU terbabit dan merasmikan Program Gerbang Kerjaya IKBN Kemasik yang diadakan di Kemaman baru-baru ini.

Program Gerbang Kerjaya itu pertama kali dianjurkan IKBN Kemasik tahun ini sekali gus menjadi saluran yang bukan sahaja memberi pendedahan tentang peluang kerjaya, malah membuka ruang kepada pihak industri untuk memilih calon yang layak dalam bidang kepakaran yang diperlukan.

Dalam pada itu, mengenai pemeteraian MoU, Pengarah IKBN Kemasik, Mohd Zaki Mahmud berkata dengan inisiatif itu pihak industri dapat bekerjasama dengan pihak IKBN Kemasik dalam mendokong, visi, misi, dan objektif yang digariskan dalam melahirkan pelajar yang mempunyai kemahiran dan berpengetahuan serta personaliti unggul.
Terengganu basmi kemiskinan, Kelantan paling ramai rakyat miskin

Oleh: Kamarudin Mat Akib

ANTARA DUA DARJAT...begitu perbezaan antara dua negeri berjiran di Pantai Timur di mana Terengganu diperintah oleh Barisan Nasional (BN) manakala Kelantan dikuasai Pas sejak 1990.

Di bawah pemerintahan Kerajaan BN Terengganu yang diterajui Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, kerajaan negeri meletakkan sasaran mengsifarkan (0) kemiskinan tegar menjelang tahun depan.

Bagi merealisasikan hasrat murni itu, usaha berterusan dilaksanakan Kerajaan Terengganu untuk mengeluarkan penduduk miskin daripada garis kemiskinan dengan cara menambah pendapatan mereka.

Melalui Bajet 2012 yang bertema “MERAKYATKAN PENTADBIRAN DAN PEMBANGUNAN: BAJET KESEJAHTERAAN RAKYAT”, kerajaan negeri memberi penekanan kepada tiga strategi utama iaitu memantapkan pembangunan modal insan berkualiti, memelihara kesejahteraan rakyat dan meningkatkan daya saing negeri.

Melalui strategi pertama peruntukan sebanyak RM60.3 juta disediakan bagi sektor pendidikan agar rakyat mendapat pendidikan terbaik bermula dari peringkat asas hingga tahap tertinggi.

Melalui strategi kedua, kerajaan negeri meletakkan sasaran mengsifarkan kemiskinan tegar dan menurunkan kadar kemiskinan kepada 1 peratus pada tahun 2013 dengan peruntukan RM42.6 juta bagi program pembasmian kemiskinan, pembangunan kampung dan masyarakat.

Program Bantuan Rumah, Program Peningkatan Pendapatan, Program Latihan Kemahiran & Kerjaya serta Program Jaya Diri, akan diteruskan bagi menjayakan matlamat itu.

Kerajaan negeri menyediakan peruntukan RM27.3 juta tahun depan dengan tumpuan kepada projek-projek sambungan antara lain Projek Jelapang Padi, Projek Pembangunan Ladang Kelapa Sawit, Projek Tanaman Kelapa dan projek kecil berkelompok yang boleh menjana pendapatan rakyat.

Dalam usaha golongan berpendapatan rendah memiliki kediaman lebih selesa, kerajaan negeri menyediakan Dana Pinjaman Perumahan Rakyat Negeri Terengganu dengan peruntukan permulaan sebanyak RM50 juta.

Melalui skim itu yang kini sedang diperhalusi kaedah pelaksanaan dan syarat-syarat pinjaman, setiap pemohon boleh meminjam sehingga RM50,000 melalui pinjaman yang berteraskan syariah.

Menerusi strategi ketiga, kerajaan negeri akan memanfaatkan sepenuhnya potensi sektor di mana Terengganu mempunyai kelebihan dengan cara memperkenalkan lebih banyak kreativiti dan inovasi.

Bagi menggalakkan pelancongan dari dalam dan luar negara, kerajaan telah mengumumkan tahun 2013 sebagai Tahun Melawat Terengganu dan seterusnya menjadikan setiap tahun adalah Tahun Melawat Terengganu di mana peruntukan RM138.85 juta disediakan tahun depan bagi melaksanakan projek di bidang pelancongan.

Begitu hebat perancangan yang dilakukan Kerajaan BN Terengganu bagi membantu meningkatkan ekonomi penduduk, termasuk membasmi kemiskinan, tetapi negeri Kelantan yang dikuasai Pas tidak mempunyai agenda khusus bagi membantu golongan tersebut.

Sejak Kelantan dikuasai Pas lebih dua dekad yang lalu keadaan fizikal, terutamanya soal menjaga kebajikan penduduk yang miskin tidak banyak berubah kerana ketidakupayaan Pas membangunkan negeri itu.

Oleh itu, tidak hairanlah jika negeri Kelantan terus kekal antara negeri paling ramai mempunyai penduduk miskin di negara ini.

Itulah perbezaan ketara antara dua negeri yang diperintah oleh BN dan Pas.Kerajaan sedia pinda akta berkaitan kewartawanan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kerajaan sedia meminda akta berkaitan kewartawanan bagi memastikan bidang berkenaan di negara ini berkembang mengikut keperluan semasa.

Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak berkata, akta berkaitan perkara itu bukan perkara yang tidak boleh diusik , tetapi ia boleh dipinda mengikut perkembangan dan tuntutan globalisasi.

“Kerajaan tidak bercadang menjadikan golongan wartawan di negara ini ‘seperti katak di bawah tempurung, seballknya mereka akan diberi kebebasan untuk menulis asalkan tidak melampaui had yang ditetapkan,” katanya ketika berucap pada Majlis Malam Wartawan Malaysia 2012 di Hotel The Royale Chulan, Kuala Lumpur malam ini.

Sehubungan itu, Perdana Menteri berkata, kerajaan akan mengemukakan rang undang-undang bagi meminda Akta Mesin dan Cetak pada sidang Dewan Rakyat yang sedang berjalan sekarang bagi memberi ruang yang lebih luas kepada wartawan untuk menjalankan tanggungjawab mereka.

Beliau berharap para wartawan mengambil kesempatan peluang yang lebih luas diberikan kepada mereka oleh kerajaan untuk menjalankan tanggungjawab masing-masing dengan sebaik mungkn agar dapat memberi faedah kepada rakyat, negara dan kerajaan.

“Jika media sesebuah negara itu tidak memainkan peranan yang sepatutnya bagi menghayati denyut nadi dan keluh kesah rakyat, bermakna media itu tidak menjalankan tugas mereka untuk memberi perkhidmatan kepada rakyat, negara dan kerajaan,” katanya.

Perdana Menteri berkata, kerajaan akan terus membiarkan media massa di negara ini menjadi imbang periksa kepada kerajaan dan menyalurkan pelbagai informasi kepada rakyat seluruh negara.

30 March 2012

Penerima BR1M pilih BN, Rhu Rendang milik BN : PPD

Oleh: Aida Abd Rahman

Jika 7,000 penerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) bersama isteri dan suami atau anak masing-masing di Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang yang dianggarkan bersamaan 14,000 pengundi memilih Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13, BN boleh memenangi kerusi DUN ini, kata Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang, Haji Nik Dir Nik Wan Ku.

Katanya, BN boleh merampas semula DUN itu jika 14,000 penduduk DUN Rhu Rendang memilih BN berbanding keseluruhan kira-kira 21,000 pengundi berdaftar yang terdapat di kawasan itu.


“Kalau mereka (penerima BR1M) pangkah BN, BN boleh menang. Jadi kita harap mereka menghargai bantuan yang disediakan kerajaan itu termasuk bantuan lain seperti Dana Khas Hari Raya, Dana Remaja dan sebagainya,” katanya kepada Teganukita, di Sekolah Kebangsaan Medan Jaya, Marang, baru-baru ini.

Sehingga kini, seramai 6,298 penduduk DUN itu menerima BR1M dengan peruntukan kira-kira RM3.1 juta menerusi tiga fasa pengagihan sejak awal tahun ini.

Beliau berkata, fasa ketiga dan keempat akan diadakan dalam tempoh terdekat melibatkan jumlah hampir 400 penerima , selain sejumlah penerima lagi akan mendapat bantuan RM500 setiap orang itu sebaik selesai urusan pemprosesan semula bagi kumpulan pemohon BR1M yang membuat rayuan.

Katanya, BR1M yang baru dimulakan tahun ini diharap dapat mencetus peralihan minda dan perubahan angin majoriti penduduk di Rhu Rendang dan seluruh Marang supaya tidak lagi memihak kepada Pas yang terbukti gagal membela nasib rakyat.

“Di Terengganu termasuk orang Rhu Rendang dan Marang adalah manusia paling bertuah. Bukan setakat di dunia, malah di negara kita sendiri, di mana tiada bantuan yang disediakan di negeri lain, dilaksanakan di negeri ini seperti bantuan Dana Hari Raya, Tabung Penyakit Kronik, bantuan atap biru, membaiki rumah, bantuan sekolah, pakaian seragam dan e-Book.

“Jika dikira bantuan yang kecil lebih daripada sepuluh, yang ada di Terengganu, tidak ada sama sekali di negeri lain. Contohnya bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat, kita terbahagi kepada dua daripada Kerajaan Pusat dan negeri yang mencecah 1,580 penerima bantuan bulanan berkenaan.

Selain itu, katanya lebih 100 penduduk Rhu Rendang turut menerima bantuan bulanan daripada Majlis Agama dan Istiadat Melayu Terengganu yang menjadikan jumlah bantuan daripada kedua-dua agensi itu mencapai sehingga 1,700 orang.
JHEAT pantau ajaran sesat

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kerajaan negeri melalui Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JEHAT) sentiasa memantau kegiatan ajaran sesat, termasuk Ajaran Ayah Pin, bagi memastikan mereka yang bertanggungjawab dalam mengajar ajaran sesat tidak memesongkan umat islam.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan dan Agama Negeri, YB Haji Kazan Che Mat, berkata pihaknya mengawasi kawasan yang dikenalpasti berlaku kegiatan itu dan akan mengambil langkah sewajarnya bagi membendungnya daripada menular ke kawasan lain.

Beliau berkata, kes Ajaran Sesat Ayah Pin mendapat perhatian JHEAT dan pihaknya mendapat laporan pengasas ajaran tersebut kini tidak sihat dan pulang ke kampungnya di Batu 13, Hulu Besut, setelah sekian lama menghilangkan diri akibat diburu pihak berkuasa.

Bagaimanapun, katanya, JHEAT atau pihak berkuasa masih belum menemui pemimpin Kerajaan Langit itu bagi membolehkan beliau ditahan untuk siasatan lanjut.

“Setiap kali penguatkuasa JHEAT atau polis pergi ke Perkampungan Ayah Pin, mereka masih belum menjumpainya,” katanya ketika mengulas desas desus Ayah Pin kini kembali ke kampung tersebut dan lumpuh separuh badan selepas menghidap angin ahmar.

YB Kazan berkata, siasatan di perkampungan itu mendapati masih ada pengikut Ayah Pin tetapi ajaran itu sudah tidak aktif dan samar-samar.

“Kita akan terus memantau keadaan ini dan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pihak yang cuba menghdupkan Ajaran Ayah Pin atau mana-mana ajaran sesat bagi menjaga kesucian Islam,” katanya.


Lembaga Muzium anjur Pertandingan Mewarna

Oleh Che Mohd Hisham Che Jamaluddin

Lembaga Muzium Negeri Terengganu dengan kerjasama Pejabat Pelajaran Dungun akan menganjurkan pertandingan mewarna warisan kita peringkat Daerah Dungun bertempat di Muzium Daerah Dungun pada 31 Mac ini.

Urusetia program, Encik Mohd Saberi Muda berkata, tema pertandingan kali ini adalah ‘Sayangi Warisan Kita’ yang bermatlamatkan memberi apresiasi budaya dan sejarah kepada generasi muda ke arah melahirkan masyarakat yang celik sejarah dan budaya bangsa.

Katanya, acara tahunan ini yang telah memasuki kali kelima akan turut dimeriahkan dengan aktiviti sampingan seperti demontrasi menumbuk emping, permainan tradisional, persembahan bakat kanak-kanak, kuiz dan cabutan nombor bertuah.


“Pertandingan yang bermula jam 8.30 pagi hingga 12.00 tengahari itu dijangka disertai oleh 800 kanak-kanak daripada Tadika KEMAS, Yayasan Islam Terengganu, Tadika Perpaduan, kanak-kanak pra sekolah dan pelajar Tahun Satu hingga Tahun Enam dari sekitar Daerah Dungun.

“Majlis perasmian penutup dan penyampaian hadiah akan disempurnakan oleh YB Datuk Haji Matulidi Jusoh, Ahli Parlimen Dungun,” katanya dalam satu kenyataan kepada Teganukita hari ini.

Tambah Mohd Saberi, urusetia program turut menyeru orang ramai datang untuk sama-sama memeriahkan program itu sekaligus mempromosikan Muzium Daerah Dungun sebagai destinasi patut lawat di Daerah Dungun.
Cahaya baru untuk warga Kijal

Oleh: Nurul Aziela Saberi

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said telah meluangkan masa bersama warga Kijal baru-baru ini, di Dewan Sivik Kijal sekaligus merasmikan Program Khas Khidmat Masyarakat ‘Kesihatan Mata’ (YPK).

Seramai 250 orang penerima telah mendapat bantuan cermin mata dengan kerjasama daripada Optometris Sanadi SDN BHD dan Twintech College University dibantu 25 orang pensyarah dan 15 pelajar.

Menurut Menteri Besar berharap dengan bantuan yang diberikan kerajaan, penerima tidak mudah lupa dengan bantuan yang diberikan dan terus menyokong kerajaan Barisan Nasional (BN) yang sedia ada agar kehidupan semua penduduk negeri ini bertambah baik.

Tuan Rohani Tuan Tengah, 55 yang merupakan ibu tunggal kepada lima orang anak berasa amat bersyukur dengan bantuan yang diterima kerana masalah matanya yang rabun dekat telah membataskan segala pergerakannya seharian dan makin bertambah teruk apabila waktu malam.

“Alhamdulillah penglihatan saya kini jauh lebih baik daripada sebelumnya dan saya dapat melihat dengan lebih jelas lagi. Sekarang saya bebas bergerak kemana sahaja seolah-olah dikurniakan penglihatan yang baru,” katanya.

Bagi Tuan Kamalruddin Tuan Yusof, 71 yang lebih dikenali sebagai ‘Ayah Ngah’, Menteri Besar begitu prihatin terhadap pemasalahan rakyat lebih-lebih lagi golongan yang kurang berkemampuan.

Ayah Ngah yang tidak pernah berkahwin menetap bersama anak angkatnya Azuan Azizi, 24, di Kampung Darat Penunjuk Kijal begitu teruja dengan cermin mata barunya itu. Kehidupannya yang hanya cukup makan memaksa Ayah Ngah menggunakan cermin mata yang lama walaupun penglihatannya semakin teruk.

“Ayah Ngah begitu terharu dan berasa sangat gembira dengan bantuan yang diberikan oleh kerajaan dan berharap program sebegini diteruskan lagi lebih-lebih lagi kepada golongan yang memerlukan,” katanya yang begitu teruja bersalaman dengan Menteri Besar di atas pentas.


Lapor segera jika berlaku jenayah jual orang

Oleh: Suriati Ali

Masyarakat di minta supaya tidak segan silu atau takut untuk menyalurkan maklumat mengenai kes-kes pemerdagangan orang mahupun penyeludupan migran jika ia didapati benar-benar berlaku di persekitaran masing-masing.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, merangkap Naib Presiden Majlis Kebangsaan Pertubuhan-pertubuhan Wanita Malaysia (NCWO) Zon Timur, YB Senator Dato’ Maznah Mazlan, berkata tidakan itu merupakan satu sumbangan yang penting dalam membantu kerajaan membanteras jenayah ini secara serius.

Katanya, walaupun kebanyakan mangsa yang diperdagangkan adalah terdiri daripada warga asing, ini tidak bermakna kita tidak perlu bertanggungjawab ke atas mereka.

“Mereka juga adalah insan, bukan barang dagangan untuk dijual beli sebaliknya perlu dilindungi daripada terus menjadi mangsa kepada sindiket-sindiket yang tidak bertanggungjawab.

“Saya mengakui mungkin ramai di kalangan kita tidak memahami apa sebenarnya makna pemerdagangan orang, walaupun mungkin pernah mendengar atau membaca tentang jenayah ini,” katanya.


Beliau berkata demikian di Majlis Kempen Antipemerdagangan Orang & Pnyeludupan Migran peringkat Terengganu di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, hari ini.

Majlis yang disempurnakan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said itu turut hadiri, Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Dato’ Wahad Mohd Yasin dan Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Abdul Razak Ismail;

Tetamu kehormat lain, Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad dan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman.

Kira-kira 2,000 peserta daripada pelbagai agensi kerajaan, swasta dan Badan Bukan Kerajaan hadir pada majlis anjuran kerajaan negeri dengan kerjasama NCWO dan Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran.

YB Senator Dato’ Maznah, berkata isu itu agak rumit sama ada untuk mentafsirkannya dengan tepat atau mencari bukti yang kukuh untuk mengatakan sama ada seseorang itu terlibat dalam jenayah diperdagangkan atau sebaliknya.

“Apabila kerajaan meluluskan Akta Antipemerdagangkan Orang pada tahun 2007, terdapat landasan yang jelas bukan sahaja untuk menghukum penjenayah yang memperdagangkan orang ini, malahan untuk memberikan perlindungan yang sewajarnya kepada mangsa yang diperdagangkan.

“Nampaknya dalam dunia yang semakin maju dan canggih ini, bukan sahaja barangan, malahan manusia juga turut menjadi komoditi yang diperdagangkan.

Katanya, isu pemerdagangan orang ini merupakan satu jenayah yang kian meningkat pada abad ke-21 dan menjadi satu bentuk perdagangan hamba abdi moden yang tidak mengenal bangsa, agama dan keturunan.

“Ia bukan sahaja sau isu yang timbul di Malaysia, sebaliknya telah menjadi isu global membabitkan semua Negara di dunia. Mangsamangsa ini menderita akibat penderaan mental, fizikal dan seksual.

“Mereka tidak dibayar upah, terikat kerana hutang, dikurung, diugut dan dokumen perjalanan mereka juga ditahan. Wanita dan gadis dijual ke rumah pelacuran atau agen pemerdagangan seks seperti yang dilaporkan melalui akhbar dan melalui internet dan perkara ini tidak sewajarnya dibiarkan begitu sahaja,” katanya.PPNT di minta bantu tarik pelancong

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri berharap Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) akan turut membantu kerajaan dalam usaha menarik lebih ramai pengunjung ke negeri ini sekaligus mampu menjayakan Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, YB Dato’ Haji Rahin Mohd Said,, berkata dengan kerjasama semua pihak termasuk Badan Bukan Kerajaan (NGO) ia dapat meningkatkan industri pelancongan melalui pelbagai aktiviti dan tawaran pakej yang menarik.

“Jika mampu mempertingkat promosi mengenai produk dan tempat menarik di negeri ini, pastinya dapat memberi persepsi yang baik terhadap sektor pelancongan dan kerajaan mensasarkan pelancong domestik lebih ramai berkunjung pada setiap tahuni,” katanya.

Katanya, pihaknya berharap supaya lebih ramai pelancong dari negara jiran seperti Singapura, Thailand, Brunei, Indonesia dan Filipina datang mengunjungi puluhan destinasi menarik yang terdapat di Terengganu.

“Jika pihak berkaitan bijak mengadakan promosi dan menghebahkan keindahan tentang negeri ini kepada pelancong luar, tidak mustahil sasaran yang dikehendaki itu akan tercapai,” katanya.

Menurutnya, pada masa sama, kerajaan negeri sentiasa bersedia sekiranya terdapat mana-mana pihak bersetuju ingin menjadikan Terengganu sebagai lokasi sukan ekstrim.

“Jika bersesuaian dan mampu memberi impak positif kepada rakyat dan ekonomi negeri ia boleh dijadikan sebagi program tahunan serta mengisi kalendar pelancongan negeri.

“Sebelum ini beberapa sukan lasak seperti Kenyir Motocross Monsoon Challenge, 4X4 Rainforest Challenge International, Kejohanan Drive Ride (DR) 4X4 Ranggok Antarabangsa 2012 setia memilih Terengganu selaku tuan rumah,” katanya.


Marang mundur dinaungi Pas

Oleh: Aida Abd Rahman

Pusat Bandar Marang dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang merupakan antara bandar yang paling ketinggalan di segi pembangunan sejak 30 tahun lalu kerana berada di bawah pemerintahan pembangkang.

“Rhu Rendang antara kawasan yang paling ketinggalan dalam arus pembangunan dan segala yang dikecapi hari ini merupakan `ehsan’ daripada Kerajaan Pusat.

“Peruntukan dari aspek bantuan dan menyediakan kemudahan yang disediakan kerajaan negeri kepada rakyat mungkin sama sebagaimana kawasan lain, tetapi banyak pembangunan yang mahu dilaksanakan Kerajaan Pusat seperti Kolej Matrikulasi yang diluluskan sebelum Pilihan Raya Umum (PRU )Ke-12, terbengkalai selepas Parlimen Marang jatuh ke tangan Pas,” kata Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang, Haji Nik Dir Nik Wan Ku.


Katanya, proses menyalurkan peruntukan bagi membangunkan kolej berkenaan yang dikatakan sudah mempunyai kontraktor itu terbantut apabila Marang yang sebelum ini di bawah Kerajaan Barisan Nasional beralih kepada Pas selepas PRU 12.

Selain Kolej Matrikulasi, Pusat Kesihatan Marang, Pejabat Pelajaran Daerah Marang, Pejabat Gunasama Persekutuan, Mahkamah Majistret, Pejabat Pendaftaran Negara, Sekolah Menengah Sains dan Mini Stadium yang mana semuanya sudah ditentukan kawasan bagi pembangunan projek oleh Kerajaan Pusat itu gagal diteruskan.

“Inilah akibatnya apabila penduduk Marang sendiri yang menggadai kawasan mereka kepada pembangkang pada PRU 12 yang lalu.

“Pendek kata semua pejabat kerajaan dan agensi berkenaan sudah ada peruntukan dan tanah masing-masing, serta hanya menunggu untuk dibangunkan sahaja. Tetapi malang sekali, peranan wakil di peringkat Parlimen gagal meneruskan kesinambungan perjuangan membangunkan Marang serta Rhu Rendang sendiri,” ujarnya.

Katanya, penduduk Marang terutama Rhu Rendang perlu berubah supaya zaman kegemilangan ketika Dato’ Abdul Rahman Bakar menjadi Ahli Parlimen selama dua penggal(1999-2008), pelbagai projek Kerajaan Pusat dapat dijayakan dan dilaksanakan dengan lancar.

Sepanjang 1999-2004 pelbagai projek Kerajaan Pusat berjaya dilaksanakan di Marang termasuk Bangunan Mara, jeti pendaratan ikan, projek mendalamkan muara sungai Marang, Institut Latihan Perindustrian, Institut Latihan Belia, bangunan Ibu Pejabat Polis Daerah Marang dan Institut Latihan FRU.
29 March 2012

JHEAT laksana program pulih akidah pengikut Ayah Pin

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri melalui Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) melaksanakan program pemulihan akidah secara intensif bagi memastikan sekumpulan bekas pengikut ajaran sesat Ayah Pin dapat dipulihkan dan kembali kepada ajaran Islam sebenar.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat, berkata sekumpulan kecil pengikut Ayah Pin dikatakan masih mengamalkan ajaran itu di kalangan mereka dan ahli keluarga yang tinggal di penempatan asal mereka di perumahan Kampung Batu 13, Hulu Besut.

Manakala sebilangan lagi yang dikategorikan `pengikut tegar’, dilaporkan sering berulang-alik ke kawasan tersebut.


“Bekas pengikut Ayah Pin ini mengakui mereka sebagai Islam, tetapi ada antara amalan mereka jelas bertentangan dengan syariah serta meragukan.

“Kita bukan bermaksud menolak agama lain yang dianuti rakyat di negara ini yang mempunyai pelbagai etnik bangsa dan kepercayaan agama. Bagaimanapun, sebagai umat Islam kita harus mengamalkan ajaran Islam dengan betul bersandarkan hukum serta prinsip yang jelas dan tidak melakukan amalan yang bertentangan dengan agama, ” katanya ketika ditemui di pejabat JHEAT, Kuala Terengganu, hari ini. Hadir sama, Pesuruhjaya JHEAT, Haji Rozali Saleh.

Haji Khazan berkata, ada di kalangan bekas pengikut Ayah Pin mengakui `ada hubungan dengan ‘Kerajaan Langit’ dan menganggap semua agama adalah sama dan menyuruh manusia melakukan kebaikan dan disebabkan itu jugalah mereka memilih untuk melakukan amalan yang terdapat dalam agama Hindu.

Sementara itu, Haji Rozali ketika diminta mengulas mengenai Ayah Pin kembali ke kampung tersebut dan lumpuh separuh badan akibat angin ahmar berkata, JHEAT turut menerima maklumat daripada adik Ayah Pin sendiri bahawa Ayah Pin kini memang berada di perkampungan itu dan sedang sakit.

Selain itu, JHEAT tetap melakukan pemantauan secara berterusan bagi mengelak wujudnya kegiatan ajaran sesat yang baru.

“Memang sukar mengubah hati (sekumpulan kecil) pengikut Ayah Pin. Kita tidak mahu mengatakan kita sudah berjaya. Jika kita berbalik kepada sirah Rasulullah s.a.w juga, bukan mudah mengubah hati penentang-penentang agama Islam.

“Bagaimanapun, kita harap ajaran sesat itu tidak berkembang dan usaha membangunkan replika yang kita robohkan di perkampungan itu tidak berlaku sama sekali,” katanya.
Wajar pandang serius jenayah pemerdagangan dan seludup orang

Oleh: Suriati Ali dan Che Mohd Hisham Che Jamaluddin (Praktikal)
Gambar oleh Zulkipli Putra

Masyarakat setempat di negeri ini di minta prihatin dan memandang serius mengenai jenayah pemerdagangan orang dan penyeludupan migran supaya tidak terus berleluasa.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kes seumpama itu tidak wajar dipandang remeh kerana ia boleh membabitkan nyawa dan maruah jika seseorang itu mengambil sikap sambil lewa.

“Keadaan geografi dan negara Malaysia yang aman damai, mendorong ramai warga asing lebih berminat menyeludup masuk atau keluar secara haram walaupun pelbagai akta mengenai itu dikuatkuasakan,” katanya.

Beliau berkata demikian di Majlis Kempen Antipemerdagangan Orang & Pnyeludupan Migran peringkat Terengganu di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Timbalan Menteri Sumber Manusia yang juga Naid Presiden Majlis Kebangsaan Pertubuhan-pertubuhan Wanita Malaysia (NCWO) Zon Timur, YB Senator, Dato’ Maznah Mazlan dan Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Dato’ Wahad Mohd Yasin.

Tetamu kehormat lain, Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Abdul Razak Ismail; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad dan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman.

Kira-kira 2,000 peserta daripada pelbagai agensi kerajaan, swasta dan Badan Bukan Kerajaan hadir pada majlis anjuran kerajaan negeri dengan kerjasama NCWO dan Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran.

Katanya, keprihatinan dan kerjasama setempat memudahkan pihak berkuasa menyelesaikan kes-kes jenayah, termasuk di luar sempadan dengan maklumat yang diberikan.

“Sebagai masyarakat, kita perlu timbul rasa tanggungjawab untuk mempertahankan nilai-nilai kemanusiaan dan harga diri,” katanya.
JHEAT serah RM62,266.30 untuk Aman Palestin

Oleh: Aida Abd Rahman

Kesengsaraan rakyat Palestin mendapat perhatian penduduk negeri ini apabila berjaya mengumpul sumbangan wang tunai RM62,266.30 daripada jemaah masjid seluruh Terengganu untuk diserahkan kepada penduduk di negara sedang bergolak itu.

Cek sumbangan itu disampaikan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri,
YB Haji Khazan Che Mat kepada Pengurus Aman Palestin Cawangan Terengganu, Encik Mohamad Sirojul Afkar Hamid, di pejabat Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Pesuruhjaya JHEAT, Haji Rozali Saleh dan Timbalan Pesuruhjaya (Operasi), Haji Omar Musa.

YB Haji Khazan berkata, JHEAT memainkan peranan membantu masyarakat Islam yang kurang bernasib baik dan ditimpa musibah seperti golongan anak yatim dan mangsa tsunami. Malah, bantuan itu juga melangkaui sempadan negara dan benua sebagaimana sumbangan derma kepada rakyat Palestin.

“Ini merupakan sumbangan dan tanggungjawab kita sebagai saudara seagama yang sentiasa menginsafi kehidupan dan membantu meringankan bebanan yang sedang dilalui oleh rakyat Palestin,” katanya.

Sementara Encik Mohamad Sirojul berkata, sumbangan yang diterima daripada JHEAT ini mampu menambah jumlah USD100,000 (RM306,450.39) yang disasarkan Aman Palestin untuk dibawa ke negara Arab itu.

“Dengan adanya sumbangan ini, ia diharap dapat menampung peruntukan kira-kira USD100,000 (RM306,450.39) yang diperlukan oleh Aman Palestin bagi diserahkan kepada rakyat Palestin menerusi misi ke negara itu yang melibatkan rombongan staf, penaja dan media pada April,” katanya.

Selain JHEAT pihaknya turut menerima derma daripada agensi lain termasuk sebelum ini, Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) yang menyerahkan sumbangan RM80,513.

Untuk rekod, Aman Palestin mula beroperasi pada akhir 2004 sebagai inisiatif untuk membantu dan menyalurkan sumbangan serta menjaga kebajikan dan hak kemanusiaan rakyat Palestin.

Manakala cawangan di Terengganu mula dibuka sejak akhir 2009 dalam usaha mengembangkan saluran bantuan berkenaan.

Aman Palestin sentiasa berusaha memastikan setiap ringgit yang didermakan oleh rakyat Malaysia tidak sahaja sampai malah kesemua bantuan tersebut dapat dimanfaatkan sebaik mungkin di Palestin.

Pada 3 Januari 2006, pendaftaran Palestin telah diluluskan secara rasmi dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dengan nama AMAN PALESTIN BERHAD sebagai sebuah syarikat yang tidak berteraskan keuntungan (non-profit organisation) bagi membantu rakyat Palestin secara kolektif, terancang, berterusan dan berkesan.

Semenjak ditubuhkan, Aman Palestin telah berjaya menyalurkan bantuan dalam bentuk projek-projek kepada rakyat Palestin di Palestin, Lubnan dan Syria hasil kutipan dan sumbangan daripada orang ramai.

Diharapkan agar keperihatinan yang berterusan oleh rakyat Malaysia dalam menyalurkan bantuan dapat memberikan sinar harapan dan membantu meringankan penderitaan yang ditanggung oleh rakyat Palestin.


PKR mahu tanding 14 kerusi, PAS tersentak jadi ‘beruk’Oleh FAUZI MOHD

Tradisi merebut kerusi di kalangan pakatan pembangkang yang terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas kini mulai dirasai tatkala gendang pilihanraya mula dipalu di segenap ceruk negara.

Masing-masing merasakan mereka berhak untuk bertanding lebih kerusi daripada apa yang ditandingi pada tahun 2008.

Di Terengganu, PKR berhasrat untuk bertanding tiga kerusi Parlimen dan 11 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya Umum Ke-13.

Jumlah itu menyaksikan pertambahan, memandangkan pada pilihan raya umum lalu PKR bertanding 2 kerusi Parlimen dan 5 kerusi DUN yang menyaksikan kesemuanya rebah.

Tindakan Pas Terengganu yang dilihat memperkecilkan kewibawaan PKR untuk bertanding lebih kerusi telah mencetuskan kemarahan penyokong-penyokong parti Datuk Seri Anwar Ibrahim itu.

Ia berikutan tindakan Timbalan Pesuruhjaya Pas Terengganu, Azman Sharpawi yang secara terbuka meminta PKR negeri itu mengukur baju di badan sendiri.

Beliau mungkin ‘terkejuk beruk’ dengan pengunguman PKR itu yang dibuat oleh Pengerusinya, Azan Ismail yang juga Ahli Parlimen Indera Mahkota, Pahang.

"Kita minta dia (PKR) ukur baju di badan sendiri. Dengan suasana yang ada hari ini, mereka tidak patut bercakap sebebasnya, lebih-lebih lagi perlu mengambil kira pandangan Pas yang menjadi tonggak parti pembangkang di negeri ini," kata Azman seperti dilaporkan sebuah akhbar tempatan.

Lanjutan penyokong-penyokong PKR kembali melakukan serangan ke atas Pas dan ia terbukti apabila sebuah blog milik penyokong PKR mempertikaikan kenyataan Azman.

"Penulis tidak ada masalah kalau rasa tidak puas hati ini disampaikan secara berhemah seperti mana adatnya berkomponen, masalahnya ialah bila Azman menyindir PKR negeri dengan meminta parti tersebut "mengukur baju di badan sendiri".

"Dari gaya bercakap, seolah-olahnya Pas negeri Terengganu yakin akan merampas semula negeri tersebut daripada Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya akan datang tanpa bantuan sesiapa," kata penulis blog berkenaan.

Tidak hairanlah, Ketua Penerangan PKR negeri, Fariz Musa yang pernah tewas di Parlimen Kemaman pada PRU 12 membalas sindiran Azman Shapawi supaya Pas bertanding di semua kerusi Parlimen dan DUN di Terengganu.

“Adalah lebih baik seluruh 32 DUN di Terengganu diboloti Pas yang lebih hebat dan mampu menawan Terengganu dalam PRU 13 nanti tanpa melibatkan PKR yang dilihat sebagai liabiliti kepada Pas,” katanya yang dipetik dari sebuah akhbar tempatan baru-baru ini.

Lebih memburukkan keadaan, Angkatan Muda Keadilan negeri seperti yang disiarkan akhbar tempatan mengeluarkan ugutan untuk memboikot aktiviti dan program Pas jika Azman Shapawi tidak menarik balik kenyataannya mengkritik PKR Terengganu sebelum ini.

Apa yang menarik, ramai penyokong-penyokong PKR mula mempertikaikan jasa Pas kepada pakatan pembangkang.

Mereka menganggap selama ini, Pas tidak menyumbang apa-apa kepada politik pembangkang sebaliknya mengharapkan PKR untuk melakukan serangan ke atas Barisan Nasional (BN).

Apakah perebutan kerusi antara Pas dan PKR ini hanya akan berlaku di Terengganu sahaja?T-Team akur kekalahan, buru saingan Liga Super dan Piala Malaysia

Oleh FAUZI MOHD

Gagal menempah tiket separuh akhir Piala FA, T-Team beralih arah dengan memberi fokus terhadap saingan Liga Super untuk mengakhiri lima pasukan teratas carta liga musim ini.

Skuad bimbingan Yunus Alif itu terpaksa berputih mata apabila tewas kepada Kedah dengan agregat 1-2 dalam perlawanan timbal balik suku akhir di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Selasa lalu.

Yunus berkata, kegagalan pasukan T-Team mengukir kejutan di laman sendiri sangat mengecewakan dan dilihat mempamerkan persembahan buruk dan hambar bertemu lawan.

"Saya terpaksa terima hakikat kekalahan anak didik saya dengan hati terbuka. Misi kami tidak akan terhenti dan akan terus berjuang dalam saingan Liga Super dan Piala Malaysia," katanya semalam.


Anak mangsa kebakaran di Pulau Perhentian dapat bantuan
Oleh: Mohammad Ishak


Anak mangsa kebakaran di Pulau Perhentian yang sedang belajar di sekolah mendapat bantuan dari Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu bagi membolehkan mereka meneruskan pembelajaran selepas rumah mereka musnah terbakar tiga hari lalu.

Bantuan berupa wang tunai, buku teks,pakaian sekolah, alat tulis dan peralatan lain itu di sampaikan sendiri oleh Pengarahnya, Zakaria Hussin dalam satu majlis yang diadakan di Sekolah Menengah Kuala Besut (SMKB) semalam.

Zakaria berkata, bantuan segera itu bagi membolehkan anak mangsa kebakaran di pulau peranginan itu supaya mereka dapat meneruskan pelajaran tanpa menghadapi masalah berikutan semua barang milik keluarga masing-masing musnah dalam kebakaran berkenaan.

Dalam kejadian itu dua keluarga nelayan di pulau itu tinggal sehelai sepinggang apabila rumah mereka musnah dijilat api dalam kejadian kira-kira jam 1015 malam kelmarin.

Hadir sama pada majlis itu ialah Timbalan Pengarah Pejabat Pendidikan Daerah Besut,Ab Halim Hassan,

Beliau berharap menerusi sumbangan itu pelajar terbabit dapat meningkatkan semangat walaupun keluarga mereka kini menghadapi kesulitan hidup

Sebelum ini,keluarga berkenaan sudah mendapat sumbangan daripada penduduk setempat, Pergerakan Pemuda UMNO Kuala Besut dan sumbangan peribadi ADUN Kuala Besut,YB Dr A Rahman Mokhtar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri.

28 March 2012

Hantar pelajar ikuti pengajian Pusat Latihan TAECO

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra

Kerajaan Terengganu akan menghantar lapan pelajar lepasan diploma bagi melanjutkan pelajaran peringkat ijazah di Pusat Latihan TAECO Xiamen, China pada 20 April ini.

Kesemua pelajar itu akan mengikuti bidang Kejuruteraan Penyelenggaraan Kapal Terbang di pusat latihan itu dengan yuran pengajian dibiayai Yayasan Terengganu (YT).

Kira-kira RM1 juta dibelanjakan YT bagi tujuan itu di mana setiap Pelajar dikenakan yuran pengajian sebanyak RM124 ribu bagi tempoh dua tahun.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kesemua pelajar yang dipilih itu adalah berkeluasan Diploma Kejuruteraan Mekanikal dan telah lulus cemerlang dalam ujian berkaitan yang diduduki.

“Kerajaan negeri sentiasa bersedia menjalin kerjasama dengan pusat latihan itu untuk terus menghantar lebih ramai lagi pelajar pada masa akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menangani memorandum persahaman antara YT dengan Pusat Latihan TAECO Xiamen di Wisma Darul Iman, hari ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman; Pengarah Yayasan Terengganu, Encik Zakaria Yusof dan Pengarah Pengarah Yayasan Islam Terengganu (YIT), Haji Md. Kamarul Al-Amin Ismail.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, kerajaan negeri akan menghantar sekurang-kurangnya sepuluh pelajar lepasan diploma untuk mengikuti pengajian di pusat latihan sama pada setiap tahun sekiranya melepasi syarat yang ditetapkan.


Jika PRU-13 Jun ini, tempoh daftar mengundi hanya tinggal tiga hari

Oleh FAUZI MOHD

Rakyat Malaysia yang mendaftar sebagai pemilih sebelum Ahad ini berpeluang mengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), jika pilihan raya diadakan selepas bulan Jun tahun ini.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, daftar pemilih bagi suku pertama tahun ini akan berakhir pada 31 Mac dan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun (DPT ST) 1/2012 dijangka diwartakan pada bulan Mei ini.

"Kalau (pemohon) tidak terlibat dengan bantahan, mereka layak mengundi,” katanya yang dipetik Bernama hari ini.

Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas sama ada rakyat Malaysia yang mendaftar sebagai pengundi pada suku tahun pertama tahun ini layak untuk mengundi pada PRU-13 sekiranya pilihan raya umum diadakan pada bulan Jun dan ke atas.


YB Rozi minta ibu bapa pantau anak guna e-Book

Teks dan gambar oleh: Mastura Jamaluddin

“ Ibu bapa perlu memantau anak-anak mereka menggunakan e-Book ketika berada di rumah bagi mengelakkan berlakunya masalah yang tidak di ingini.

“Gunakan sebaik-baiknya nikmat yang di berikan untuk mendapatkan ilmu supaya pendidikan di tingkatkan dan dapat melahirkan pelajar yang cemerlang, generasi yang celik It dan mampan.” kata Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, YB Hj Rozi Mamat.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Telemong, berkata demikian sewaktu berucap di Majlis Penyerahan e-Book kepada Pelajar Tahun 4 Peringkat DUN Telemong, di SMK Tun Indera, Tersat, semalam.Beliau juga berharap supaya prestasi kecemerlangan Terengganu akan terus dikekalkan dalam UPSR dan meletakkan Terengganu sebagai negeri yang hebat dalam sistem pendidikan.

Katanya, lebih RM50 juta peruntukan dilaburkan untuk pendidikan di Terengganu dan ini membuktikan keperihatinan Kerajaan Negeri Terengganu dalam melahirkan generasi yang berpendidikan tinggi.

Setakat ini, sebanyak 92326 buah e-Book telah di agihkan di seluruh negeri Terengganu meliputi pelajar Tahun 4 dan Tahun 5 dalam usaha Kerajaan Terengganu melahirkan pelajar yang celik komputer dan mahir berinteraksi dalam alam maya.

TMT 2013- Sasar 4 juta pelancong

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri mensasarkan untuk menarik lebih empat juta pelancong ke negeri ini sempena Tahun Melawat Terengganu 2013 (TMT 2013).

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, YB Dato’ Abdul Rahin Mohd Said, berkata untuk tujuan itu kerajaan akan memperhebatkan promosi terutama untuk menarik pengunjung ke kawasan pelancongan Tasik Kenyir.

“Sasaran kita untuk menarik lebih empat juta pelancong pada TMT 2013. Tahun lepas Terengganu dikunjungi 3.8 juta pelancong manakala sasaran untuk tahun ini 3.9 juta,” katanya.

YB Dato’Abdul Rahin berkata untuk TMT 2013, kerajaan akan mengadakan pertandingan mencipta logo TMT 2013 yang dibuka kepada penuntut Art & Design Universiti Teknologi Mara (UiTM) bertemakan `Aspirasi Darul Iman — Satu Idea Seribu Harapan'.

“TMT 2013 juga akan mengetengahkan sukan lasak seperti pertandingan pacuan empat roda, buggy air serta pertandingan tradisional seperti perahu panjang.

“Penganjuran pelbagai sukan lasak di peringkat nasional mahupun antarabangsa akan terus dikekalkan kerana mahu menarik lebih ramai pelancongu sekaligus dapat merealisasikan TMT 2013,” katanya.


Sasar kelas maya di semua sekolah

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri mensasarkan semua sekolah di Terengganu melaksanakan konsep kelas maya menjelang 2015, sekali gus akan menjadikan negeri pertama di negara ini yang berbuat demikian.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri YB Ahmad Razif Abd Rahman berkata sasaran itu berdasarkan kejayaan yang dicapai menerusi projek perintis di tiga sekolah sebelum ini.

"Tahun ini kita akan melaksanakan kelas maya itu di 32 buah sekolah rendah terpilih dan dua sekolah menengah elit iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lembah Bidong, Setiu dan SMK Mak Lagam, Kemaman," katanya.

Beliau berkata pihaknya yakin dapat melaksanakan kelas maya di semua sekolah rendah menjelang tahun depan, sebelum diteruskan di semua sekolah menengah.

“Berdasarkan pelaksanaan projek perintis di Sekolah Kebangsaan (SK) Teluk Kalong di Kemaman dan Sk Paya Bunga serta Sk Kompleks Seberang Takir pada awal tahun lepas, pelajar lebih teruja dan seronok berada dalam kelas maya berbanding dalam kelas biasa.
“Malah ada kes pelajar yang selalu ponteng berubah secara mendadak yang mana lebih rajin ke sekolah bagi mengikuti kelas maya,” katanya.

YB Ahmad Razif berkata kerajaan Terengganu membelanjakan RM25 juta untuk menyediakan e-Book kepada murid yang akan dimanfaatkan untuk kelas maya.

“Saban tahun Terengganu membelanjakan RM300 juta untuk sektor pendidikan yang mana jumlah itu sama dengan peruntukan pengurusan bagi sesetengah negeri di negara ini, namun pelaburan besar tersebut perlu bagi menghasilkan anak negeri berkualiti, katanya.

"Biarlah mereka ini akan terus membangunkan Terengganu melalui kepakaran mereka dalam pelbagai bidang terutama perubatan, perakaunan, kejuruteraan dan ilmuan agama,” katanya.
PPD dekati penerima BR1M uzur

Oleh: Aida Abd Rahman

Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) perlu sampai kepada tangan penerima sendiri walaupun kesihatan mereka tidak mengizinkan, kata Pengerusi Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam, Haji Wan Mahyuddin Wan Ngah.

Sehubungan itu, sembilan daripada 592 penerima BR1M bagi fasa empat dan lima di DUN berkenaan didekati pemimpin itu di dalam kenderaan masing-masing berikutan halangan mereka untuk bersama-sama menerima di pusat pengagihan di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Ahmad, Kuala Terengganu, hari ini.

Sebanyak RM296,000 diperuntukkan untuk tujuan itu, di mana jumlah keseluruhan BR1M yang diagihkan di DUN berkenaan dijangka mencecah sehingga RM3 juta yang melibatkan kira-kira 6,000 penerima.

Haji Wan Mahyuddin berkata, hak penerima BR1M yang uzur terutama warga emas tidak dinafikan kerana sebagai rakyat Malaysia mereka berhak menikmati bantuan berjumlah RM500 seorang itu.

“Kita menyerahkan RM500 itu kepada semua orang tanpa mengira siapa mereka, asalkan ia menepati syarat ditetapkan. Jika dalam keadaan uzur sekalipun kita perlu pastikan wang itu sampai ke tangan masing-masing.

“Bantuan itu diharap dapat meringankan bebanan mereka dan menceriakan golongan yang memerlukan,” katanya.
Bila senang, kerajaan buat semua tidak betul : MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said meminta penduduk di Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang mengenang semula kesusahan hidup lampau yang jauh ketinggalan dalam arus pemodenan, seterusnya menghargai nikmat pembangunan yang dikecap hari ini hasil buah pemikiran pemimpin terdahulu.

“Kita lupa sejarah dan hakikat kehidupan lampau..dulu di kalangan kita, tiada kemudahan asas, tandas pun tiada menyebabkan mahu buang air besar pun terpaksa di merata-rata tempat, makan buah kemunting, makan buah nyamuk, buah gelam tikus, buah gucil.

“Kita lupa sejarah menyebabkan kita `gong’, kita lupa asal-usul kita. Apabila sudah senang lenang kita hebat, rasa semua yang dilakukan kerajaan tidak betul. Ini masalah masyarakat kita, penyakit hati, `penyakit kalbu yang kelabu’,” katanya di Majlis Penyerahan e-Book kepada murid Tahun Empat di DUN Rhu Rendang, di Sekolah Kebangsaan (SK) Medan Jaya, Marang, petang semalam.

Turut hadir, Pegawai Daerah Marang, Haji A Rahman Che Ali; Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang, Haji Nik Dir Nik Wan Ku dan wakil Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Haji Ngah Bidin.

Seramai 723 murid dari 11 sekolah termasuk SK Medan Jaya, SK Pulau Kerengga, SK Kelulut, SK Rhu Rendang, SK Bukit Gasing, SK Batangan, SK Marang, SK Gong Nangka dan SK Rusila menerima e-Book masing-masing.

Menteri Besar berkata, semua penduduk perlu muhasabah diri kerana kehidupan pada masa kini jauh lebih baik disebabkan dasar pendidikan yang dirangka pemimpin sejak awal merdeka lagi di mana ianya dapat dimanfaatkan oleh anak bangsa kita.

Beliau berkata, pendidikan juga menjadi tunggak utama yang boleh mengubah kehidupan yang serba kekurangan menjadi lebih baik.

“Hari ini, kalau musim perayaan, anak cucu balik ke kampung, halaman rumah tidak mampu hendak letak kereta kerana setiap anak-anak memiliki kenderaan masing-masing. Adakah ini membuktikan kehidupan kita semakin susah? Dulu rumah berlantai nibung, dinding kulit kayu, hendak tidur cari pepijat dulu, pakai pelita ayam, mandi air telaga. Musim sekilau cari sekilau, musim lastik burung, cari burung…itu kehidupan kita.

“ Jika dulu ibu bapa tiada pendidikan, tidak pandai membaca. Hari ini, anak-anak tiada lagi yang tertinggal dalam arus pendidikan yang serba moden dan dunia celik IT. Dunia sudah berubah semakin maju dan membangun,” katanya.

Bagaimanapun, katanya ada di kalangan pemimpin parti pembangkang yang tidak bertanggungjawab, hanya tahu bersyarah dan bercakap mengikut emosi serta membangkang setiap pembangunan yang dilaksanakan kerajaan kerana mengutamakan kepentingan politik semata-mata.

Beliau berkata,tindakan tidak berasas kumpulan itu termasuk pada akhir 70-an sehingga awal 80-an, mereka menentang kerajaan kerana mendakwa sistem pendidikan sekular bercanggah dengan Islam seterusnya memperkenalkan Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti).

“Mereka buat Pasti, berapa buah Pasti ada di Terenggganu. Kawasan Rusila mungkin ada 50 buah..Bagaimanapun, sekolah rendah Pas, sekolah menengah Pas ada ke? Jika bercanggah dengan Islam jangan hantar anak mereka ke sekolah kerajaan. Kalau halal, halal belaka, kalau haram, haram semuanya. Tiada istilah jika babi di Amerika haram, di negara kita halal.

“Pemimpin Pas Terenggnu juga menghantar anak mereka belajar sekolah menengah, menyambung pengajian di universiti dan mereka lulusan universiti yang diwujudkan Kerajaan Pusat,” kata beliau lagi.