Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

24 November 2012

300 jawatankuasa KRT Daerah Besut hadir taklimat Akta Rukun Tetangga


Seorang peserta mengemukakan soalan mengenai Akta RT

Oleh: Mohammad Ishak 

Seramai 300 ahli jawatankuasa Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Daerah Besut menghadiri majlis taklimat Akta Rukun Tetangga 2012 yang berlangsung di Demong Beach Resort, Bukit Keluang, Besut, hari ini.

Majlis anjuran Pejabat Perpaduan Daerah Besut itu bertujuan memberi penerangan lebih jelas mengenai fungsi dan peranan yang dilakukan oleh jawatankuasa KRT termasuk pengurusan Skim Rondaan Sukarela (SRS).

Ketua Unit Rukun Tetangga,Jabatan Perpaduan Negeri Terengganu, Asrolnizam Mamat menyampaikan taklimat hampir tiga jam mengenai akta baru yang diluluskan oleh Perlimen baru-baru ini.

Pegawai Perpaduan Daerah Besut, Nor Almizan Mahmod berkata, ahli KRT perlu diberi penjelasan lebih jelas kerana akta itu yang akan dikuatkuasakan Januari 2013 memerlukan banyak perubahan.

Katanya,walaupun akta lama masih diguna pakai tetapi beberapa perubahan yang dipinda dan diberi penambahbaikkan perlu diketahui oleh setiap ahli jawatankuasa KRT.

Menurutnya, ketika ini daerah Besut mempunyai 43 KRT yang berperanan sebagai organisasi yang mampu memberi khidmat sukarela kepada komuniti setempat.

Nor Almizan berkata, proses penubuhan KRT di daerah itu dilakukan setiap masa berikutan sambutan menggalakkan daripada penduduk daerah itu.

Sementara itu, Asrolnizam berkata, ketika ini sesi taklimat itu sudah dilakukan di daerah Kemaman, Dungun, Marang, Kuala Terengganu, Setiu, Besut dan terakhir di Hulu Terengganu tidak lama lagi.

Karnival Usahawan RISDA 2012 beri manfaat kepada usahawan

Oleh: Noraini Jusoh

Berteraskan slogan ‘Menjana Usahawan Global’ Karnival Usahawan Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) 2012 dan Pelancaran Kelab Usahawan RISDA (RISEC) Peringkat Nasional telah berjaya menghimpunkan ramai usahawan RISDA di bawah satu bumbung melalui pelbagai aktiviti yang bermanfaat.

Karnival yang berlangsung selama tiga hari bermula 22 November tersebut menyediakan pelbagai aktiviti menarik seperti demostrasi gubahan bunga daun getah, pameran dan gerai jualan produk usahawan, serta taklimat agensi seperti Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan Agrobank.

Selain itu, para usahawan khususnya dan orang ramai yang berkunjung ke karnival yang berlangsung di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) tersebut amnya, juga dapat menyertai pertandingan karaoke, sukaneka terbuka, cabutan bertuah serta pelbagai aktiviti menarik lain yang disediakan.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Haji Asha’ari Idris berkata kerajaan negeri sentiasa berusaha memperkasa bidang keusahawanan dengan mempertingkatkan penglibatan usahawan tempatan terutamnya dalam bidang pembuatan, perdagangan, perkhidmatan dan peruncitan dengan menyediakan kemudahan pinjaman perniagaan, kursus serta latihan dan bimbingan kepada para usahawan.

"Justeru melalui karnival seumpama ini contohnya, usahawan RISDA khususnya boleh manfaatkan peluang yang disediakan untuk mempromosikan produk masing-masing.

"Pihak kerajaan telah sediakan jalan serta peluang dan menjadi tanggungjawab para usahawan untuk tingkatkan usaha demi menjana pendapatan yang lebih lumayan,” ujarnya dalam ucapan aluan sempena majlis perasmian penutup karnival tersebut yang berlangsung di Galeri A, TTC, hari ini.

 Katanya, beliau difahamkan jumlah usahawan RISDA di negeri ini kira-kira 772 orang serta seramai 28,485 orang pula pekebun kecil RISDA, justeru beliau mengharapkan RISDA akan terus membimbing usahawan dikalangan rakyat Terengganu demi merealisasikan hasrat kerajaan negeri untuk melahirkan lebih ramai usahawan dari kalangan rakyatnya.

 Haji Asha’ari yang mewakili Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, penghargaan harus diberikan kepada Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) serta RISDA yang telah berjaya menganjurkan karnival yang dapat menjadi platform kepada para usahawan dalam menambah pengalaman serta meningkatkan pengetahuan untuk lebih memajukan perniagaan masing-masing.    Penduduk Terengganu usah sokong Pas

Pengikut dan penyokong Pas diminta supaya mengkaji semula sokongan mereka terhadap parti itu yang semakin bertindak keterlaluan dan melampaui batasan, termasuk mendoakan kehancuran sesama umat Islam.

Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar, berkata memang selama ini pemimpin Pas sentiasa bertindak mendoakan kehancuran pemimpin BN dan Umno.

“Perkara ini berlaku sejak 12 kali pilihan raya diadakan di negara ini, tetapi tindakan mereka mengadakan solat hajat dan mendoakan kehancuran Umno dan BN secara terbuka, memang melampau dan tidak boleh diterima,” katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta penghikut dan penyokong Pas supaya tidak lagi memberi sokongan mereka kepada parti yang membelakangkan ajaran Islam itu, bagi kebaikan semua pihak.

“Doa orang-orang Pas ini bertentangan dengan syarak dan berlawanan dengan Sunnah Rasulullah s.a.w. Justeru itu, kira harap penduduk negeri ini tidak lagi bersubahat dengan cara terus memberi sokongan mereka kepada Pas,” tambah beliau.

Beliau berharap mereka kembali ke pangkal jalan dan mengalih sokongan kepada Umno dan BN bagi menguatkan kerajaan yang sedia ada.

“Kita harap dengan sokongan padu daripada rakyat, pemimpin BN dapat melaksanakan lebih banyak program bagi meningkatkan syiar Islam di negara ini,’ katanya.


UMT mampu bersaing di peringkat global-Sultanah Terengganu

Oleh; Esah Abdullah


Sultanah Terengganu Sultanah Nur Zahirah melahirkan keyakinan dengan keupayaan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) untuk bersaing di peringkat global dalam era globalisasi yang kian mencabar dan iklim ekonomi dunia yang semakin kompetitif.

 Titah baginda, bagi memperkukuhkan daya saing graduan,  UMT perlu berusaha untuk melahirkan lebih ramai modal insan  yang kreatif dan inovatif melalui program-program akademik yang menjurus kepada pembangunan modal insan.

Sultanah Nur Zahirah yang juga Canselor UMT bertitah demikian di majlis Konvokesyen UMT Ke-10 di Dewan Sultan Mizan UMT hari ini. Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke majlis itu.Hadir sama Menteri Besar Dato’Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud; Pro-Canselor UMT,  Tan Sri Samsudin Osman dan Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan beserta isteri.

“Beta  bangga apabila Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah mengiktiraf Institut Oseonografi dan Sekitaran (INOS) sebagai Pusat Kecemerlangan Pengajian Tinggi yang ketujuh dan berharap melalui pengiktirafan ini  INOS dapat melonjakkan keupayaan dan pencapaian dalam bidang tujahan kelestarian ekologi marin selain menjadi pemangkin kepada aktiviti penyelidikan dan pembangunan UMT.


“Beta turut merasa bangga dengan pencapaian pelajar UMT yang menyerlah bukan sahaja dalam akademik malahan dalam kemahiran insaniah dan kejayaan mereka dalam beberapa pertandingan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa amat  menyerlah,” titah baginda.

Titah baginda, selain penekanan kepada aspek pengajaran dan penyelidikan, UMT harus terus berusaha memperkasakan kapasiti dan kualiti pegawai akademik, pegawai pengurusan dan profesional serta kakitangan sokongan  agar mengamalkan budaya kerja cemerlang yang menjadi visi dan misi universiti sebagai asas penghasilan perkhidmatan yang bermutu tinggi.

 “Dalam situasi masyarakat kini yang berhadapan dengan krisis integriti, pembudayaan amalan integriti perlu diperkukuhkan bagi menjamin keberkesanan dan kebolehpercayaan proses pengajaran, pembelajaran, penyelidikan, penerbitan dan khidmat masyarakat di samping mampu memperteguhkan keperibadian pelajar sebagai modal insan  yang jujur dan berakhlak mulia,” titah baginda.Tuanku Canselor UMT itu kemudiannya merakamkan setinggi tahniah kepada graduan di atas kejayaan menamatkan pengajian dan juga semua ibu bapa, penjaga dan keluarga yang mengharungi  pelbagai rintangan mendidik dan membesarkan anak-anak  dalam suasana  semakin mencabar ini.

Majlis konvokesyen kali ini menyaksikan 2,080 orang graduan berjaya menamatkan pengajian masing-masing, iaitu 102 menerima sijil  diploma, 1866 menerima ijazah sarjana muda manakala 99 orang penerima ijazah sarjana dan 13 orang menerima ijazah doktor falsafah.

 BN tetap pilihan rakyat

Oleh: Mastura Jamaluddin

Biar apapun doa bala bencana terhadap Barisan Nasional (BN), ia tetap menjadi pilihan rakyat sejak dari tahun 1957 lagi.

Doa pemimpin dan pengikut Pas supaya Tuhan menghacurkan BN dan Umno menunjukkan Pas sudah tertekan, seolah-olah hilang punca ingin menjatuhkan Barisan Nasional.

PAS jelas telah mula diresapi fahaman firqah atau golongan ekstrem hingga sanggup mengadakan solat hajat dan berdoa supaya Umno dihancurkan.
 
Antara kandungan doa itu ialah meminta Umno dan Barisan Nasional (BN) dijahanamkan seperti Firaun ditenggelamkan ke laut, Qarun ditelan bumi dan Namrud serta Abu Lahab dilaknati serta dipermudahkan pembangkang.

Imam Masjid Kampung Tapu ,Ustaz Haji Mat Bidin ketika di temui berkata doa yang di buat oleh Pas itu tidak sesuai dalam ajaran Islam.

“Ini adalah kerana sebagai umat Islam, kita tidak boleh mendoakan keburukan sesama islam kecuali kesejahteraan ,” ujar beliau.

Beliau berkata menggunakan perkataan 'jahanam' dan mendoakan supaya Umno hancur bukan amalan Islam sebaliknya datang daripada fahaman golongan Khawarij yang hanya menganggap bahawa mereka sahaja betul berbanding dengan orang lain.

“Sepatutnya kita berdoa untuk kebaikan dan keselamatan orang islam di saat orang bukan islam cuba menjatuhkan bangsa kita dan bukannya suruh KO. Kita kena ingat sepatutnya kita bersatu menentang pihak yang cuba menghancurkan Islam,” kata beliau ketika di temui Teganu Kita.

“Makin banyak ilmu makin jadi bodoh dan sesat sebab tu mendoakan kemusnahan sesama Islam..Sepatutnya doa untuk kesejahteraan umat Islam, tapi sebaliknya.

“Makin hari Pas makin gila kuasa duniawi bab tu yg halal jadi haram yang haram jadi halal.Kalau begini sudah tentu KO berbalik kepadanya...........Insyallah PRU 13 menjadi milik kita.

“Allah menilai keikhlasan manusia bukan pada jubah, serban tetapi keikhlasan itu dinilai pada hati. Saya langsung tak berminat pada perjuangan Pas dari dulu,kini dan selamanya.

"Setiap menghadapi PRU ada je agenda dan niat jahat Pas.” kata Bilal Mohd @ Mamat Mohd Ali.

Memberikan contoh keadaan Nabi Muhammad SAW yang direjam dengan batu oleh penduduk Taif ketika berdakwah, beliau menegaskan baginda tidak mendoakan kehancuran mereka malah berdoa supaya mereka akan beriman kepada Allah SWT.

 

Langkah efektif cegah denggi

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) menasihatkan orang ramai memberi perhatian serius terhadap peningkatan kes denggi di seluruh negeri sepanjang tahun ini dengan mengambil langkah-langkah pencegahan dan kawalan penyakit demam denggi secara efektif dan berterusan.

Pengarah JKNT, Dr Anwa Sulaiman, berkata langkah yang perlu dilaksanakan seperti meluangkan masa setiap hujung minggu untuk mengesan dan memusnahkan sebarang tempat atau bekas pembiakan nyamuk aedes di dalam dan luar rumah serta premis.

“Pada masa yang sama, orang ramai juga harus peka dan melibatkan diri secara aktif dalam program gotong-royong yang dianjurkan oleh kawasan perumahan atau kampung yang didiami. “Kita juga harus menyediakan aerosol pembunuh nyamuk untuk menyembur tempat-tempat nyamuk bersembunyi di rumah dan persekitaran premis ,” katanya dalam satu kenyataan kepada media, baru-baru ini.

Dr Anwa berkata, masa berada di luar rumah juga perlu dihadkan di mana orang ramai perlu menghindari diri daripada terdedah kepada waktu nyamuk aktif mencari mangsa khususnya pada awal pagi dan senja.

Selain itu, katanya jika mengalami demam, segera mendapatkan rawatan jika mengalami demam kerana tindakan rawatan awal ini akan memudahkan pengesanan kes dan pelaksanaan aktiviti kawalan serta pencegahan denggi yang lebih berkesan.

 Menurutnya, orang ramai juga perlu memberi kerjasama dengan membenarkan anggota kesihatan menjalankan aktiviti semburan kabus di rumah atau premis untuk langkah pencegahan.


25 ,000 akaun pengguna Satu alami gangguan air

Oleh: Suriati Ali

 Kira-kira 25,000 akaun pengguna Syarikat Air Terengganu (Satu) akan mengalami gangguan bekalan air terutama pada waktu puncak akibat kerja-kerja pengubahsuaian paip air di Jalan Kemajuan, Kuala Terengganu, esok (26 November).

 Antara kawasan yang terlibat, Pulau Duyung, Kampung (Kg) Seberang Tuan Chik, Kg Bukit Tunggal, Taman Semarak, Gong Kijang Kg Bukit Datu, Kg Pengkalan Arang dan Kg Pak Katak.

Antara kawasan lain Kg Batu Enam, Kg Tok Jiring, Kg Padang Air, Kg Banggol Air Lilih, Kg Wakaf Tembesu, Jalan Lapangan Terbang, Kg Telaga Batin , Kg Duyung, Kg Telok Ketapang, Seberang Takir, Kg Hulu Takir, Kg Bukit Tok Beng, Kg Batin, Kg Gong Pauh dan Kg Bukit Tumbuh.

 Ketua Pegawai Eksekutif, Haji Husain Embong, berkata pengguna di kawasan terlibat dinasihatkan menyimpan air yang mencukupi sebelum gangguan bekalan air berlaku pada tarikh tersebut.

 “Satu sedang berusaha untuk meminamakan kesan gangguan bekalan air ini melalui pengezonan semula agihan bekalan air ke kawasn yang terlibat.

 

Durian runtuh 112,636 keluarga peneroka FELDA bukti prihitin kerajaan kepada peneroka

Oleh: Mohammad Ishak 

Selepas peneroka diikuti isteri kini generasi kedua FELDA pula mendapat nikmat durian runtuh fasa ketiga apabila kerajaan memberikan mereka RM5,000 kepada anak-anak peneroka yang tinggal di rancangan tanah terbesar itu.

Pemberian durian runtuh membolehkan seramai 112,636 keluarga mendapat manfaat daripada penyenaraian agensi itu di Bursha Malaysia pertengahan tahun ini.

Sebagaimana diumumkan Perdana Menteri,Datuk Seri Naijb Tun Razak, ia bertujuan mempastikan warga FELDA mendapat faedah daripada penyenaraian di bursha berkenaan.Kerajaan Barisan Nasional (BN) menunaikan janji itu apabila RM563.2 juta diperuntukkan untuk diagihkan kepada keluarga peneroka FELDA di seluruh negara.

Sebelum ini keluarga peneroka FELDA tidak pernah bermimpi untuk menerima sejumlah RM15,000 daripada kerajaan sejak mereka tinggal di rancangan tanah berkenaan.

Malah, dengan pemberian itu warga FELDA dilihat mendapat lebih banyak manfaat daripada mereka yang tinggal di luar FELDA.

Bagi anak peneroka yang menghadapi masalah tempat tinggal Perdana Menteri juga mengumumkan pembinaan 4,000 unit rumah mampu milik melalui pelan transformasi Projek Sentuhan Kasih bermula awal Disember ini.

Menerusi program itu kerajan memperuntukkan RM120 juta bagi membolehkan warga FRLDA mendapat rumah kediaman lebih selesa selain meningkatkan pendapatan dan sosio ekonomi.

Rumah banglo yang dicadangkan itu berukuran 1,000 kaki persegi berharga RM70,000 yang dibina mengikut Sistem Pembinaan Industri (IBS) atau pasang siap.

Pengurus Wilayah Terengganu,Mohd Helmi Fakhzan Abd Wahab (gambar), berkata peneroka FELDA di Terengganu juga tidak ketinggalan menikmati kemudahan mendapatkan banglo berkenan apabila lima daripada 20 rancangan tanah FELDA negeri ini akan dipilih menerusi program berkenaan.

23 November 2012

Teganukita 69


Teganukita 68

Program masak bubur asyura perdana di DUN Kuala Besut


YB Dr A Rahman Mokhtar mengacau bubur asyura

Oleh: Mohammad Ishak 

Program memasak bubur asyura yang diadakan di pekan Kuala Besut berjaya menarik penyertaan penduduk setempat yang hadir memeriahkan acara berkenaan.

Sebanyak 18 kawah bubur asyura berjaya dimasak oleh peserta yang mewakili pelbagai lapisan penduduk di perkampungan nelayan itu.

Program anjuran Pejabat Penyelaras DUN Kuala Besut dengan kerjasama Badan Bukan Kerajaan (NGO) di kawasan itu mengambil bahagian dalam gotong royong memasak asyura berkenaan.

Kehadiran Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, YB Dr A Rahman Mokhtar yang juga ADUN Kuala Besut bersama isterinya memeriahkan lagi suasana persekitaran di lokasi tempat memasak.

Dr A Rahman berkata, beliau bangga melihat semangat kerjasama penduduk yang mengambil bahagian dalam program itu dan menampakkan ciri-ciri perpaduan dan keharmonian penduduk negeri ini.

Beliau dan isteri kemudian turut bergotong royong mengacau bubur asyura sambil meninjau kerja yang dilakukan oleh peserta sejak awal pagi semalam.

“Program ini walaupun kelihatan penat tetapi peserta dengan penuh semangat menyiapkan kerja-kerja sejak awal pagi sehingga bubur asyura berjaya di masak pada tengahari,” katanya.

Terengganu pengeluar utama melon di negara ini


Md Yusof (kanan) melihat proses pembukusan melon di TKPM Tok Dor, Besut.

Oleh: Mohammad Ishak 

Terengganu kini muncul negeri terbesar mengeluarkan tanaman melon negara ini dengan kejayaan menghasilkan pendapatan kira-kira RM10 juta sejak beroprasi 2006.

Pengarah Jabatan Pertanian Terengganu, Md Yusof Maidin berkata,tanaman itu yang dikendalikan di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Tok Dor, dekat sini, berupaya memasarkan hasil pengeluaran yang melebihi sasaran untuk keperluan pengguna.

Katanya,selain dipasarkan di dalam negara melon juga mendapat prmintaan tinggi di Dubai, Hong Kong dan Singapura.

Menurutnya, ketika ini TKPM membangunkan 57 hektar untuk projek tanaman berkenaan membabitkan 29 peserta termasuk 14 peserta dari program siswazah tani.

Md Yusof berkata, projek pertanian melon yang menggunakan kaedah canggih mempu mengeluarkan hasil bermutu tinggi dalam tempoh 30 hari ia ditanam.

“Peserta juga mampu meraih pendapatan bulanan sehingga mencecah RM3,000 sebulan hasil jualan buah melon,” katanya ketika melawat projek tanaman berkenan di Tok Dor. semalam.

Beliau berkata, pada masa ini TKPM terbabit sedang mengusahakan 450 ribu melon yang dijangka boleh dituai sehingga akhir 2012.

Katanya, industri melon mungkin agak jarang diterokai petani sedangkan ia mampu memberi pulangan sepanjang masa kerana tanamannya tidak memerlukan musim tertentu.

 Selain, untuk hidangan makanan ringan melon juga boleh diproses untuk jus, jeruk dan makan ringan lalu yang mempunyai kelazatan tersendiri.

Jabatan Pertanian Terengganu juga sedia membuka peluang kepada usahawam tani untuk memasarkan buah melon dari TKPM Besut untuk diedarkan ke seluruh negara dan luar negara.

400 penyelidik sertai ICER 2012

Oleh: Noraini Jusoh

Seramai 400 penyelidik menyertai Kongres Antarabangsa Mengenai Penyelidikan Alam Sekitar atau lebih dikenali ‘International Congress of Environmental Research’ (ICER) 2012 yang bermula 22 hingga 24 November ini.Kira-kira 300 peserta yang menyertai program julung kali dianjurkan oleh Pusat Pembangunan Sosioekonomi, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) terdiri daripada penyelidik luar negara termasuk dari India, Iran, Nigeria, Sri Lanka serta Thailand manakala 100 peserta lagi terdiri daripada penyelidik tempatan.

Program selama tiga hari yang mendapat kerjasama Jurnal Penyelidikan dan Pembangunan Alam Sekitar
(JERAD) membincangkan penemuan baru oleh para penyelidik serta isu semasa berkaitan alam sekitar.


Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw berkata, kerajaan negeri sentiasa mengalu-alukan kedatangan para penyelidik yang datang ke sini untuk membentangkan hasil kajian mereka.

"Kerajaan negeri berbangga dengan usaha yang dilakukan UMT melalui penganjuran progam yang melibatkan penyertaan di peringkat antarabangsa yang membolehkan perkongsian maklumat serta pendapat dalam konteks yang lebih meluas.

"Melalui kongres ini UMT yang banyak membantu kerajaan negeri dalam bidang penyelidikan dan pembangunan alam sekitar di Terengganu diharap dapat mengenalpasti masalah seterusnya menyebarkan konsep kesedaran selain dapat menggerakkan anggota masyarakat dalam aktiviti pemuliharaan alam sekitar khususnya penduduk di negeri ini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena majlis Makan Malam dan Majlis Perasmian ICER 2012 di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu, malam tadi.Turut hadir, Ketua Editor JERAD, Prof. Dr. Subhash C. Pandey; Naib Cancelor UMT, Prof. Emeritus Datuk Dr. Ibrahim Komoo; Timbalan Naib Cancelor UMT, Prof. Dr. Yahaya Ibrahim serta peserta ICER 2012.

Katanya, beliau yakin selain kerjasama yang terjalin dalam bidang penyelidikan menerusi kongres bertemakan ‘Tenaga, Alam Sekitar dan Pembangunan’, program sebegini juga dapat mempromosikan keindahan pulau serta khazanah alam semulajadi contohnya seperti Pulau Redang, Tasik Kenyir serta pelbagai tempat menarik di Terengganu kepada peserta program.

 

Penduduk Rhu Rendang perlu bersyukur.

Oleh: Amirullah Othman 


Seramai 1,819 orang penerima bantuan kebajikan masyarakat dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang gembira apabila mendapat bantuan dari Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah Marang di Dewan Majlis Daerah Marang, Kampung Paya, semalam.

Majlis tersebut turut dihadiri Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, YB. Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar; Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang , Haji Nik Dir Nik Wan Ku dan Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah Marang.


Sebanyak RM 451,350.00 bantuan telah disalurkan pada hari berkenaan meliputi pelbagai kategori bagi penerima-penerima yang layak menerima bantuan.

Dato’ Abdul Rahman Bakar dalam ucapannya berharap penduduk di kawasan Rhu Rendang supaya bersyukur kehadrat Ilahi dan berterima kasih kepada kerajaan negeri Terengganu yang memerintah sekarang ini kerana menjaga kebajikan rakyatnya dan memberikan pelbagai bantuan seperti bantuan dalam bentuk wang pada hari tersebut.

Beliau juga turut menegaskan bahawa hanya kerajaan pimpinan Barisan Nasional sahaja yang mampu dan layak mentadbir Negeri Terengganu dan negara Malaysia.

Manakala Haji Nik Dir pula mengingatkan penerima bantuan supaya menggunakan wang yang diberi kepada mereka sebaik mungkin dan membeli keperluan sahaja dan tidak boros berbelanja.


Katanya, usaha kerajaan BN memberikan bantuan dalam pelbagai bentuk kepada masyarakat tempatan harus dibalas dengan kebaikan oleh rakyat negeri ini.


SPRM puji kerajaan Terengganu

Oleh; Esah Abdullah

 Inisiatif kerajaan negeri memberi ruang Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) menyampaikan taklimat mengenai langkah pencegahan dan memerangi gejala rasuah kepada Anak Syarikat Kerajaan Negeri (GLC) mendapat pujian daripada agensi itu.

Penguasa Kanan SPRM, Puan Halimah Md Sharif berkata, kesungguhan pemimpin negeri untuk menangani gejala rasuah terserlah dengan memberi ruang taklimat dan soal jawab diadakan antara SPRM dan GLC.

“Saya pergi ke negeri-negeri , semalam saya berada di Kelantan dan sebelumnya di Pahang, hanya di sini majlis didahului dengan taklimat sebelum majlis ikrar, ini yang saya puji Terengganu,” katanya di majlis Ikrar Integriti Korporat di Wisma Darul Iman semalam.

Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah hadir selaku tuan rumah dan mempengerusikan majlis beserta Ketua-ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dari 53 Anak Syarikat Kerajaan Negeri (GLC) yang membuat ikrar serta menandatangani surat akuan.

 “Komitmen sesebuah organisasi untuk mendokong prinsip pencegahan rasuah di negara ini mampu menyekat perkara berkenaan daripada terus menular dan semua orang boleh lakukan perubahan untuk memerangi rasuah,” katanya.

Menurutnya, setakat 19 November tahun ini terdapat 41 organisasi seluruh negara telah membuat ikrar dan menandatangani surat akuan dengan SPRM bagi menyatakan kesediaan menghindari dan memerangi gejala rasuah.

 

Terengganu sasar lebih 30,000 pelajar khatam al-Quran tahun depan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kerajaan negeri mensasarkan lebih 30,000 pelajar sekolah rendah dan tabika di seluruh negeri Terengganu akan khatam al-Quran pada tahun depan.

Pada tahun ini, kira-kira 31,600 pelajar sekolah rendah dan tabika telah khatam al-Quran. Dua majlis khatam al-Quran secara berasingan diadakan pada tahun ini melibatkan pelajar Kelas Fardhu Ain (Kafa) dan tabika di bawah pengendalian Yayasan Islam Terengganu (YIT), Jabatan Pelajaran Negeri, Kemas dan Jabatan Perpaduan Negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata pihaknya merancang sekurang-kurangnya 32,000 pelajar sekolah rendah dan tabika akan khatam al-Quran pada tahun depan.

“Kita mahu angka pelajar sekolah rendah dan tabika di negeri ini yang khatam al-Quran pada setiap tahun bertambah dari semasa ke semasa,” katanya.

Beliau berkata, langkah itu selaras dengan hasrat kerajaan agar setiap kanak-kanak yang bakal melangkah ke sekolah rendah mampu menguasai al-Quran manakala murid sekolah rendah fasih membaca al-Quran sebelum mereka melangkah ke alam sekolah menengah.

Seramai 22,000 pelajar Kafa menyertai majlis khatam al-Quran yang diadakan secara serentak di tujuh lokasi, termasuk Stadium Tertutup Gong Badak, baru-baru ini.

Manakala Majlis Khatam al-Quran bagi Program Pintar al-Quran yang melibatkan kanak-kanak kelas tabika pula melibatkan penyertaan serama 9,639 kanak-kanak tabika dari seluruh negeri.


YIM Kids Invent! akan disertai 400 murid

Oleh: Aida Abd Rahman

Seramai 400 murid sekolah rendah akan memeriahkan program YIM Kids Invent ! Terengganu di Galeri A, Pusat Dagangan Terengganu, bermula jam 9 pagi hingga 5 petang, 8 Disember ini (Sabtu).

Program tahun kedua anjuran Pusat Sains dan Kreativiti Terengganu (PSKT) dengan kerjasama Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu dan rakan strategik PSKT, Yayasan Inovasi Malaysia.

Pengarah Urusan PSKT, Encik Ahmad Farhan Abdul Wahab, berkata program yang memfokuskan kepada peserta cilik sebagai langkah menarik penglibatan golongan itu dengan aktiviti sains dan kreativiti khususnya pada musim cuti persekolahan.

“Pelbagai acara dan aktiviti yang bersesuaian dengan usia kanak-kanak diatur bagi merangsang minda dan keseronokan mereka belajar sambil bermain bermula jam 9 pagi hingga 4 petang nanti.

“Perasmian program akan disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman, kira-kira jam 4.00 petang,” katanya dalam satu kenyataan kepada media, baru-baru ini.

 Katanya, program pertama pada tahun lalu turut menghimpunkan jumlah peserta yang sama dari kawasan sekitar Kuala Terengganu dan Marang berjaya mencapai matlamat penganjurannya.

 

Ganu D’Art Gallery pertama Di Terengganu

 Oleh: Suriati Ali

 Usaha murni pemilik Ganu D'Art Gallery, Dr Abdullah Sani menubuhkan galeri seni lukis persendirian yang pertama di Terengganu sewajarnya mendapat pujian kerana mampu membantu kerajaan negeri memperluaskan budaya seni kepada masyarakat luar.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd. Said berkata, pada masa yang sama, dengan tertubuhnya galeri itu, ia akan menjadi `pembuka jalan' terhadap penubuhan galeri-galeri lain yang berkaitan.

 "Galeri ini adalah yang pertama di negeri ini dan saya berbangga dengan usaha yang ditunjukkan oleh pemiliknya, Dr. Abdullah Sani untuk `menghidupkan' galeri ini.

"Aktiviti seni seperti lukisan sebenarnya mempunyai tempat yang khusus di hati masyarakat dan saya harap usaha ini juga dapat mempromosikan Tahun Melawat Terengganu pada tahun depan," katanya selepas merasmikan Ganu D' Art Gallery, di Jalan Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu, semalam.

 Galeri berharga kira-kira RM20,000 itu dibina di sebuah premis dua tingkat di Jalan Sultan Sulaiman dan menempatkan hampir 100 karya seni berkonsepkan `modern art' serta `reality art'.

 Ia dibuka setiap hari mulai 10 pagi hingga 6 petang dan tiada yuran dikenakan untuk masuk ke situ. Dalam pada itu, Abdullah ketika ditemui berharap galerinya akan mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pencinta seni lukisan di negeri ini.

 Beliau yang juga pensyarah sambilan dalam bidang Reka Bentuk Perindustrian di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) berkata, pihaknya akan menggunakan pendekatan berbeza termasuk membawa masuk karya-karya pelukis baru dari semasa ke semasa bagi menarik lebih ramai pengunjung ke galerinya itu.

 "Selain itu, galeri ini juga menyediakan karya-karya yang berunsur abstrak dan realiti kepada peminat-peminat seni atau mana-mana usahawan seni yang berminat mendapatkan karya seni kami untuk dipasarkan.

"Kami juga mahu menjadikan galeri ini sebagai pusat penerangan, perbincangan dan perundingan seni lukis memandangkan kebanyakan karya yang dipamerkan di sini berunsurkan seni bina dan landskap negeri Terengganu," ujar beliau

. Tambahnya, satu akademi seni lukis juga akan ditubuhkan di tingkat bawah premis tersebut dan ia akan dikhususkan kepada mana-mana pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang berminat untuk mendalami bidang tersebut.

 "Saya juga berharap galeri ini akan dimasukkan ke dalam kalendar pelancongan negeri Terengganu sebagai antara destinasi menarik yang perlu dilawat terutamanya sempena Tahun Melawat Terengganu 2013 nanti,"
 katanya

.

YPKT anjur Program Ceria Belia 1Malaysia

Oleh: Suriati Ali Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) menganjurkan Program Ceria Belia 1Malaysia di Dataran Permata, Kuala Ibai, Kuala Terengganu pada 23 November ini. Penolong Pengarah Perancangan, Penyelidikan dan Perhubungan Awam YPKT, Encik Khairuninadwa Che Rosli berkata program yang dianjurkan dengan kerjasama Majlis Belia Negeri dan Majlis Daerah Kuala Terengganu memuatkan pelbagai acara.
“Antara aktiviti itu termasuk, pertunjukkan motosikal, `street soccer’ persembahan muzikal dan pameran dari pelbagai jabatan kerajaan serta agensi swasta,” katanya. Orang ramai yang berminat untuk menyertai aktiviti sehari yang bermula jam 8 pagi hingga 11 malam itu boleh mendaftar di pejabat Majlis Belia Daerah.

22 November 2012

Usahawan Melayu harus bermotivasi tinggi

Oleh: Noraini Jusoh

Golongan usahawan Melayu khususnya harus mempunyai motivasi tinggi untuk berjaya seterusnya dapat memperkukuhkan ekonomi di negeri ini.


Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU), Tuan Haji Azmi Razik (gambar) berkata, pihaknya sentiasa berusaha mengadakan pelbagai program yang boleh meningkatkan motivasi orang Melayu dalam bidang perniagaan termasuk melalui perkongsian pengalaman dengan usahawan yang telah berjaya.

"Melalui program Bicara Tokoh umpamanya, kita dapat mempelajari pelbagai perkara dari tokoh-tokoh perniagaan terkenal tanahair.

"Orang Melayu perlu sedar untuk berjaya dalam bidang perniagaan memerlukan pengorbanan dan sikap tidak mudah berputus asa serta sentiasa berusaha untuk memajukan diri,” ujarnya dalam ucapan aluan sempena program Bicara Tokoh Bersama Tan Sri Muhammad Ali Hashim yang berlangsung di Dewan Kovesyen YPU, hari ini.

Katanya, melalui perkongsian ilmu serta pengalaman yang disampaikan oleh Presiden Dewan Perdagangan Islam Malaysia (DPIM) tersebut, dapat memotivasikan serta membuka mata usahawan Melayu supaya sentiasa gunakan peluang yang ada untuk memajukan perniagaan masing-masing.

"Usahawan Melayu khususnya tidak boleh bersikap lalai dan leka serta beranggapan sentiasa berada dalam zon selesa kerana akan ditindas oleh bangsa asing,” ujarnya.

 Program Bicara Tokoh bertajuk Khalifah Ganti Superman- Cabaran Pengurusan Masa Depan yang merupakan anjuran kali kedua oleh YPU ini mendapat sambutan menggalakkan dari para usahawan, pegawai kerajaan serta agensi berkaitan dari seluruh Terengganu.

 

BEZA HADI 1981 DENGAN HADI 2003 DAN SEKARANG

Oleh: Ruslan Abdul Rahman. 

INGAT DOK LAGI, ucapan atau amanat Presiden Pas, (Haji Hadi) yang disampaikan di Kg. Banggol Peradong, Kuala Terengganu pada 07 April 1981?

“Saudara-saudara sekelian percayalah. Kita menentang UMNO bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah Kerajaan.

Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan Perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah! Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapai mereka.

Oleh kerana itulah kita cuba berlawan dengan mereka! Percayalah saudara-saudara, perjuangan kita adalah jihad! Ucapan kita adalah jihad! Derma kita adalah jihad! Bergantunglah kita kepada ALLAH dengan menghadapi puak-puak ini.

Kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam! Kita tidak perlu masuk Budha. Kita tidak perlu masuk Hindu. Kita tidak perlu masuk Kristian. Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan politik suku agama suku!”.

Dari ucapan itu jelas bahawa Haji Hadi mengatakan PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN ITU KAFIR.

Tetapi selepas itu cuba anda bandingkan ucapan Haji Hadi pada tahun 2003”, iaitu ucapan pada masa itu dua adalah enteri Besar Terengganu setelah PAS menang dalam PRU 10) pada 18 Januari 2003 dalam “Amanat Perdana Pemangku Presiden Tuan Guru Dato’ Haji Abdul Hadi Awang” bertajuk “Pilihanraya ke 11: Formula Kemenangan”.

Kata Haji Hadi: “Justru kerana isu Negara Islam dan perlaksanaan hudud dan syari’at menjadi punca perpecahan Barisan Alternatif dahulu, maka PAS perlu membuat satu pengorbanan dan ijtihad besar untuk tidak memasukkan persoalan Negara Islam dan perlaksanaan hudud di peringkat Persekutuan. Peruntukkan mengenai Islam adalah mencukupi sekadar apa yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan seperti yang diamalkan diperingkat Persekutuan!

Seandai menang dalam pilihanraya akan datang, Barisan pembangkang akan menubuhkan sebuah kerajaan demokratik dan adil diperingkat Persekutuan, yang mendokongi Perlembagaan Persekutuan sedia ada!”. Jelas sekali ucapan HADI pada tahun2003 bahawa: PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN ITU CUKUP ISLAMIK!

Dalam kedua-dua amanat itu sudah jelas menunjukkan Pas bukan sebuah parti yang memperjuangkan agama Islam sebaliknya mempergunakan Agama Islam untuk kepentingan mereka Pada Muktamar Pas yang ke-57 Pas sekali lagi mengemparkan seluruh umat Islam apabila Presiden parti Pas Haji Hadi mengumumkan bahawa Pas terpaksa menggugurkan negara Islam dan digantikan dengan negara berkebajikan.

Ini dibuat bagi memastikan perhubungan antara rakan parti seperti DAP dan PKR terus murni. Fikir-fikirkanlah.

 

Tuduhan Umno murtad melampau

Oleh: Suriati Ali 

 Kenyataan Mursyidul Am Pas, Dato’ Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mendakwa Umno sebagai murtad amat keterlaluan dan melampau kerana tindakan tersebut bertentangan ajaran Islam.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kenyataan pemimpin Pas itu membuktikan perjuangan parti berkenaan kini telah jauh tersasar daripada ajaran Islam sebenar.

Katanya, Pas kini semakin terdesak untuk mendapatkan sokongan rakyat terutama orang Melayu sehingga sanggup melakukan apa sahaja walaupun menyedari perkara itu di luar batasan.

“Mereka sering menyerang Barisan Nasional (BN) dengan pelbagai tuduhan dan fitnah, terbaru mendokan UMNO supaya hancur serta dituduhnya murtad.

"Sebaliknya, parti itu perlu sedar diri kerana banyak perkara terpesong atau sesat telah dilakukan oleh mereka semata-mata mahu tunjuk hebat dan berkuasa di depan rakyat.

 “Apa yang kita buat semua salah dan tidak betul, ulamak kita pun digelar sebagai ulamak `terompah’, ulamak parti itu pula mulia dan baik,” katanya.

Dato’ Seri Haji Ahmad, berkata,sepatutnya Pas yang kononnya memperjuangkan Islam menganjurkan solat hajat dan berdoa untuk menyatupadukan umat Islam di negara ini, itu yang sepatutnya.

 "Semua umat Islam itu bersaudara, kepentingan agama Islam itu perlu diletak lebih tinggi daripada kepentingan politik,” katanya.

 

53 GLC ikrar jauhi rasuah

Oleh; Esah Abdullah

Anak-anak Syarikat Kerajaan Negeri (GLC) sama sekali tidak dibenarkan mendekati atau memberi rasuah sebaliknya melaksanakan tanggung jawab dengan penuh dedikasi memajukan syarikat bagi meraih keuntungan.


Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, semua anak syarikat kerajaan negeri dikehendaki membuat ikrar dan menandatangani surat akuan bagi menjauhi perkara-perkara berkaitan dengan amalan rasuah.

“ Bukan saja anak syarikat kerajaan negeri tetapi syarikat lain yang ada hubungan dengan kita juga perlu menjaga hubungan dan bersih dalam sebarang urusan,” katanya selepas mempengerusikan Majlis Ikrar Integriti Korporat di Wisma Darul Iman semalam.

Hadir sama Penguasa Kanan, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) Puan Halimah Md Sharif dan Timbalan Pengarah (Pencegahan) SPRM Terengganu Encik Mohd Yasin Jusoh.

Katanya, samaada menerima atau memberi rasuah dalam syarikat-syarikat berkaitan yang membuat urusan perniagaan tidak dibenarkan mengamalkan rasuah.

 “Prestasi anak-anak syarikat setakat ini agak baik contohnya EPIC yang mampu cacat keuntungan paling tinggi tahun ini dan berharap selepas buat ikrar hari ini, semuanya beri tumpuan untuk capai peningkatan masing-masing,” katanya.

Pada majlis itu, 53 anak syarikat kerajaan negeri telah melafaz ikrar yang diketuai oleh Encik Ramli Ismail dari Terengganu Incorporated (Terengganu Inc) dan seterusnya menandatangani surat akuan yang diserahkan kepada Setiausaha Kerajaan.

“Saya akan serahkan surat akuan ini kepada SPRM dalam Seminar Sistem Integriti Korporat yang akan diadakan di Kota Bharu pada 3 Disember depan,” katanya.

 

MBNT tubuh sukarelawan belia

Oleh; Esah Abdullah

Belia yang berumur antara 15 hingga 40 tahun dipelawa untuk mendaftar sebagai sukarelawan belia sebagaimana di bawah Akta Belia 2007.


Pengerusi Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT) Encik Mat Yusof Mat Ali (gambar)berkata, mulai tahun depan.pasukan sukarelawan belia mula diwujudkan dalam usaha membantu kerajaan dan badan bukan kerajaan menjalankan pelbagai aktiviti kesukarelawan di negeri ini

“Kita akan menubuhkan Sekretariat Sukarelawan Belia Terengganu (SSBT) di pejabat MBNT bagi memudahkan belia mendaftar dan seterusnya menyelaras aktiviti-aktiviti kesukarelawan,” katanya.

Menurutnya, penubuhan sukarelawan itu juga sejajar dengan hasrat kerajaan untuk menjadikan tahun 2013 sebagai tahun sukarelawan dalam usaha memudahkan penyelarasan aktiviti kesukarelawan di peringkat negeri dapat dilaksanakan.

``Usaha berkenaan juga bertujuan meningkatkan tahap kesedaran kesukarelawan dan peranan mereka kepada masyarakat terutama ketika berlaku sebarang bencana,’’ katanya.

Tambahnya, melalui SSBT yang bertindak sebagai perancang, mengurus dan memantau aktiviti kesukarelawan di peringkat negeri selain bertanggungjawab mengemaskini pengkalan data sukarelawan seluruh negeri. Selain itu SSBT turut mengadakan promosi bagi membolehkan seramai mungkin pendaftaran sukarelawan belia di peringkat daerah dan negeri.

 “Kita merancang mengadakan sekurang-kurangnya 30 aktiviti di peringkat daerah, negeri, kebangsaan dan antarabangsa sepanjang tahun depan,” katanya.

Antaranya seperti program jalinan kasih (warga emas/membaiki kediaman), bengkel pemantapan sukarelawan belia Terengganu (pertolongan cemas/ menyelamat di air/kebakaran), perkhemahan, sukarelawan haji dan skuad banjir.

 

Pembinaan hotel mampu beri impak besar kepada Tasik Kenyir

Oleh: Suriati Ali

 Inisiatif kerajaan negeri membina hotel bertaraf tiga bintang dengan kelengkapan 200 bilik di Pulau Bayas, Tasik Kenyir bakal memberi impak besar kepada industri pelancongan di tasik itu.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, usaha yang dirintis telah mula menyakinkan sektor swasta untuk bersama-sama membangunkan dengan kos pelaburan keseluruhan dijangka mampu mencecah RM1 billion.

Katanya, Kerajaan Negeri dan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) selaku agensi peneraju pembangunan tasik itu telah menggerakkan usaha awal bagi memastikan ia dapat disiapkan menjelang Ogos 2012 sebagai zon bebas cukai.

 “Kerajaan Negeri , Ketengah serta agensi-agensi lain optimis bagi memastikan Tasik Kenyir menjadi destinasi pelancongan unggul," katanya ketika berucap pada Majlis Ramah Mesra Menteri Besar Bersama Pemimpin Muda di Primula Beach Resort, Kuala Terengganu, malam tadi.

Hadir sama; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat dan Pergerakan Pemuda Umno Terengganu Encik Saiful Bahari Baharuddin.

Pada majlis itu, Dato’ Seri Haji Ahmad turut melancarkan Tabung Prihatin Gaza bagi mengutip sumbangan daripada pelbagai pihak termasuk orang ramai semata-mata mahu meringankan kesengsaraan penduduk di Palestin yang dizalimi tentera rejim zionis Israel.

 Katanya, kawasan bebas cukai di Pulau Bayas sedang dibangunkan dengan peruntukan awal RM100 juta bagi penyediaan prasarana termasuk pembinaan jeti, kompleks persinggahan dan premis perniagaan.

 “Pulau Bayas merupakan pulau terbesar di antara 340 pulau di dalam tasik yang berkeluasan kira-kira 700 hektar dan daripada keluasan itu, sebanyak 400 hektar akan dimajukan pada peringkat awal projek,” katanya.

 

Jentera Umno mantap

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Jentera Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu sudah mantap dan berada dalam keadaan bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum yang mungkin diadakan pada bila-bila masa.


Ketua Penerangan Umno Negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata pihaknya bersedia di segi fizikal dan mental, termasuk menyediakan penceramah yang terbaik bagi menangkis serangan daripada parti pembangkang.

“Semua peti undi, bilik gerakan, perayu undi dan jentera parti di setiap peringkat kini berada dalam keadaan siap sedia bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13),” katanya ketika ditemui Teganukita, baru-baru ini.

Beliau berkata, Umno Terengganu memulakan persiapan awal bagi menghadapi pilihan raya sejak awal tahun di mana penceramah parti diberi input berkaitan pelbagai isu bagi memastikan rakyat tidak terpengaruh dengan dakyah pembangkang yang gemar memburuk-burukkan kerajaan dan pemimpin Umno serta BN.

“Kita menyediakan penceramah tidak kurang daripada 20 orang bagi setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi menghadapi pilihan raya umum kali ini,’ ujar beliau.

Penerangan Umno negeri akan melancarkan ceramah besar-besaran di peringkat Parlimen dan DUN dalam tempoh terdekat ini bagi menjelaskan kepada rakyat berhubung program dan dasar kerajaan.

Katanya, penceramah berkenaan akan menyalurkan maklumat semasa mengenai bantuan dan program yang dilaksanakan Kerajaan BN bagi membantu rakyat tempatan, khususnya golongan berpendapatan rendah.

“Pada masa yang sama penceramah Umno akan menjelaskan isu-isu semasa kepada seluruh rakyat Terengganu agar mereka tidak dikelirukan dengan fakta-fakta tidak tepat seperti ditimbulkan parti pembangkang dalam ceramah mereka,” tambahnya .

Sebelum ini, semua peti undi diarah menggerakkan jentera pilihan raya masing-masing, termasuk menyediakan bilik gerakan dan petugas daalm semua aspek, bagi memastikan kemenangan BN.

“Umno negeri mengarahkan semua peti undi membentuk petugas bagi mengendalikan urusan pilihan raya seperti jawatankuasa Pusat Daerah Mengundi, jawatankuasa penerangan, kewangan, perbekalan, ‘polling and counting agent’, keselamatan dan pengundi luar,” katanya.

 Dato’ Haji Ahmad Razif berkata, pihaknya yakin dengan persiapan yang teliti itu BN berpeluang untuk mendapat sokongan padu daripada seluruh rakyat negeri ini, termasuk daripada generasi muda.

“Kita harap Umno dan BN akan terus menang pada pilihan raya kali ini dan kekal memerintah di Terengganu dan negara ini,” ujarnya.

 


PAS makin jauh menyimpang dari matlamat asal perjuangan

Oleh: Nurul Aziella Saberi 

Isu doa selepas solat hajat yang diimamkan adik Menteri Besar Kelantan, Nik Razi Nik Mat bersama penyokong PAS yang memohon kehancuran Barisan Nasional (BN) kecoh diperkatakan dari pelbagai lapisan masyarakat tidak kira tua muda.

Perkara sebegini tidak sepatutnya berlaku apatah lagi daripada pihak mereka yang selama ini amat menitik-beratkan soal agama malah menjadikan isu agama yang membezakan PAS dan UMNO.

Bagi Imam Masjid Jamek Kijal , Ustaz Uzer Mohamad 44, sekeras-kerasnya membantah dan tidak bersetuju dengan perbuatan Nik Razi Nik Mat dan pengikutnya yang sanggup mendoakan pengikut BN dan UMNO supaya dimusnahkan dan dihancurkan.

Baginya yang juga merupakan Jurunikah Mukim Kijal, mereka tidak sepatutnya mendoakan kemusnahan dan kehancuran seseorang itu malah sesiapa sekali pun walaupun mereka pernah dizalimi.

“Apa yang membezakan pengikut parti BN dan pengikut parti PAS? Sama-sama sujud pada Allah s.w.t, berkiblatkan Kaabah dan mengamalkan ajaran Islam sama seperti mereka.

Namun mengapa mereka tergamak mendoakan kehancuran sama-sama muslim? “Nabi sendiri melarang umatnya mendoakan kejahatan dan kemusnahan sesuatu kaum itu walaupun mereka sentiasa dianiaya oleh kaum kafir.

“Sebagai contoh, Nabi Allah Harun as dan Nabi Musa as yang diperintah oleh Allah s.w.t supaya terus berdakwah secara lemah lembut dengan menyampaikan wahyu Allah s.w.t kepada Firaun dan meminta agar Firaun membebaskan Bani Israel daripada perhambaan.

“Mereka berdua dengan berhemah menghadapi keangkuhan Firaun yang mengaku dirinya Tuhan semesta alam dan menzalimi Bani Israil supaya meluruskan jalan hidupnya yang melampaui batas menyimpang daripada ajaran Allah s.w.t dan akhirnya, mereka berjaya membawa keluar Bani Israil dari Mesir.

“Mereka tidak pernah menggunakan kekerasan malah tidak pernah mendoakan kemusnahan dan kehancuran,” ujar Ustaz Uzer ketika ditemubual semalam.

Menjadi persoalan sekarang, banyak lagi isu lain yang boleh dimainkan pihak pembangkang mengapa isu agama menjadi bahan mainan mereka.

Sedangkan isu agama begitu sensitif tidak kira mana-mana agama inikan pula agama Islam yang majoritinya dianuti oleh rakyat Malaysia dan menjadi sebagai agama rasmi.

Jelas sekali, pihak pembangkang iaitu parti PAS sudah jauh menyimpang dari matlamat asal dan mereka kini berada di persimpangan jalan, di antara perjuangan menegakkan cita-cita Daulah Islamiah atau menegakkan sebuah kerajaan berkebajikan.


7,459 keluarga peneroka Felda Terengganu terima durian runtuh


Ramlan Ali bergambar kenangan bersama penerima cek di Felda Selasih,Jabi petang semalam.

Oleh: Mohammad Ishak 

Kerajaan menunaikan janji apabila 7,459 keluarga peneroka di rancangan tanah FELDA negeri kini menerima durian runtuh sebagaimana yang diumumkan kerajaan.

Pengurus Besar Wilayah Felda Terengganu, Mohd Helmi Fakhzan Abd Wahab berkata, pemberian durian runtuh RM15,000 kepada peneroka membabitkan 20 rancangan tanah FELDA negeri ini hampir selesai dilakukan oleh agensi itu.

Katanya, peruntukan RM37.3 juta yang disediakan kepada FELDA Terengganu itu diagihkan dalam tiga peringkat iaitu peneroka lelaki, isteri dan anak mereka

Menurutnya, kini genrasi kedua FELDA pula menikmati insentif kerajaan dalam usaha membantu mereka hasil kejayaan yang diperolehi oleh agensi itu memajukan pembangunan tanah.

“Peneroka seharusnya bersyukur dengan pemberian durian runtuh ini kerana hanya mereka yang tinggal di FELDA sahaja mendapat bantuan seperti ini,” katanya pada majlis penyampaian Durian Runtuh Generasi Kedua Felda Selasih, dekat sini semalam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jabi, Ramlan Ali menyampaikan sumbangan keepada 158 keluarga FELDA itu membabitkan RM785.00.00

Ramlan berkata, generasi kedua di FELDA terbabit juga berpeluang mendapatkan tempat tinggal yang lebih selesa apabila kerajaan bersetuju membina rumah untuk mereka tidak lama lagi.

21 November 2012

Maidam terima zakat MIDF Property Berhad

Oleh: Noraini Jusoh

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menerima bayaran zakat perniagaan daripada MIDF Property Berhad pada majlis yang berlangsung di Wisma Darul Iman, hari ini.

Pengurus Besar MIDF Property Berhad, Mohd Yusoff Abdullah menyerahkan sejumlah RM150,000 kepada Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Haji Wan Harujan Sulaiman sambil disaksikan Menteri Besar Terengganu, Dato Seri Haji Ahmad bin Said dalam satu majlis ringkas selepas selesai mesyuarat Exco.

Mohd Yusoff berkata, zakat perniagaan yang diserahkan itu selepas mengambil kira keuntungan yang diperoleh MIDF Property Berhad sepanjang tahun 2011.

 “MIDF Property Berhad yang merupakan anak syarikat Permodalan Nasional Berhad berharap dapat menyumbangkan jumlah zakat yang lebih besar pada masa akan datang untuk membantu golongan yang memerlukan,” ujarnya.