Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

03 July 2009

Keluarga Bomba Mati Lemas Dibantu

Oleh : Mohd Shuhaimi bin Ahmad

Setiu - 2 Julai 2009

Keluarga anggota bomba yang mati lemas ketika menyertai operasi mencari dan menyelamat di Tasik Kenyir, baru-baru ini, mendapat pembelaan apabila menerima sumbangan RM10,000 daripada kerajaan negeri hari ini (2 Julai).


Dato' Ahmad menziarah balu Aladi Hassan, Madziyah dan anaknya di Bandar Permaisuri, Setiu. -Foto SHUHAIMI AHMAD.


Sumbangan tersebut disampaikan sendiri Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, kepada Madziyah Mohd Ladar, 39, di kuarters guru Sekolah Kebangsaan Kampung Buluh , Setiu.

Madziah yang juga seorang guru adalah balu kepada Aladi Hasan, 41, yang mati lemas selepas tali pada badannya tersangkut pada tunggul kayu di tasik berkenaan.

Dalam kejadian itu, mangsa yang berasal dari Kelantan bersama anggota unit selam lain menjalankan operasi mencari Halmi Shukri Hashim, 28, yang dipercayai terjatuh dalam Tasik Kenyir.

Dato’ Ahmad berkata, kerajaan negeri berharap sumbangan itu dapat meringankan beban keluarga Alahyarham Aladi dan pihaknya akan memenuhi permintaan balunya untuk bertukar ke negeri asalnya iaitu Perlis dalam tempoh terdekat.Sementara itu, beliau turut menyampaikan sumbangan kepada bekas pemain Piala Razak, Rosli Awang, yang mengalami lumpuh sejak tahun lalu, di rumahnya di Gong Badak.

Dalam perkembangan lain, Menteri Besar mengumumkan kerajaan negeri memutuskan untuk melantik sebuah syarikat bagi menjalankan siasatan punca kejadian bumbung Stadium Sultan Mizan yang runtuh bulan lalu.

Beliau berkata, syarikat dari United Kingdom itu diberi tempoh tiga bulan selepas dilantik, untuk menyiapkan laporan berhubung kejadian tersebut.

Katanya, kini pihak kerajaan sedang menentukan kos kajian serta syarat dan terma, bagi membolehkan tanggungjawab itu diserahkan kepada syarikat berkenaan.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu(UKOM)

Taman Agro UMT Pusat Penyelidikan Makanan

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Kuala Terengganu - 1 Julai 2009

Bidang penyelidikan berasaskan makanan negara maju setapak lagi apabila Universiti Malaysia Terengganu bakal membangunkan Taman Agro pertama di luar kampus induk universiti itu di Bukit Kor, Marang tidak lama lagi.


Prof Dr Aziz beramah mesra dengan warga media pada Malam Mesra Umt Bersama Media di Pulau Duyung. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Taman Agro di bawah Fakulti Agroteknologi dan Sains Makanan akan dimajukan menerusi Rancangan Malaysia ke-10 (RMK10) di kawasan seluas kira-kira 240 hektar.

Naib Canselornya, Prof Dr Aziz Deraman, berkata UMT bercadang memohon peruntukan daripada kerajaan bagi membina taman agro yang sesuai dengan program Teknologi Lepastuai dan Sains Makanan di pusat pengajian itu.

“Kalau diihat pada jangka panjang, apabila ada syarikat kecil berasaskan makanan dan sebagainya beroperasi di Bukit Kor, dengan kawasan tanah yang agak luas di situ juga boleh dijadikan makmal pelajar untuk makanan dan makmal penyelidikan berkaitan herba dan sebagainya.


Prof Dr Aziz menikmati hidangan makan malam bersama ahli Kelab Wartawan Terenganu.

“Apabila kawasan itu membangun dengan konsep taman agro tadi, sebahagian pelajar UMT boleh melaksanakan latihan industri mereka di sana,” katanya ketika sidang akbar sempena Malam Mesra Bersama Media, Di Marina Terrace, Ri Yaz Heritage Spa & Resort, Pulau Duyong, Kuala Terengganu, semalam (1 Julai).

Hadir sama, Pengarah Penyiaran Kawasan Timur, Dr Nawiah Che Lah; Penyelidik Kanan UMT; Presiden Kelab Wartawan Terengganu, Ayob Mamat; Ketua Biro dan hampir 80 pengamal media tempatan.

Dalam pada itu, taman agro dijangka mampu menempatkan 500 hingga 600 penyelidik dan pelajar pada satu-satu masa.

Prof Dr Aziz berkata, pelajar akan merasai sendiri pengalaman menanam tanaman yang bernilai tinggi di pasaran serta menjalankan penyelidikan mengenai tanaman yang diusahakan menerusi konsep taman agro.

Sementara itu, penyelidik UMT turut bekerjasama dengan pihak industri yang terlibat bagi mengenalpasti produk yang memiliki potensi dan mendapat sambutan di pasaran serta mempromosikan produk berkenaan menerusi syarikat UMT Holding.

UMT Holding dijangka akan dilancarkan tidak lama lagi beroperasi dengan modal permulaan RM2 juta bertujuan memasarkan produk yang dihasilkan oleh penyelidik UMT.

Selain itu, penubuhan syarikat itu juga bagi membolehkan penyelidik mempelajari selok-belok dalam bidang perniagaan.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

01 July 2009

Usah Hentam Sistem Pendidikan

Oleh : Zulkipli bin CW. Putera

Kemaman - 29 Jun 2009

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said melahirkan rasa dukacita terhadap sesetengah pihak di negeri ini yang masih menghentam kerajaan berhubung sistem pendidikan, semata-mata kerana kepentingan politik.

Beliau berkata, pihak berkenaan sering menyelar kerajaan kononnya mengamalkan sistem pendidikan sekular, tetapi pada masa yang sama mereka menikmati pelbagai kemudahan yang disediakan kerajaan di sekolah-sekolah bantuan penuh kerajaan.


Pelajar Tahun Lima DUN Cukai, Kemaman yang terdiri daripada pelbagai kaum menggunakan e-Book selepas menerimanya daripada Menteri Besar Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.


“Golongan ini mendakwa sistem pendidikan kita sekular, tetapi menghantar anak-anak mereka ke sekolah-sekolah kerajaan dan akhirnya memegang pelbagai jawatan penting bergaji besar dalam kerajaan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis Perasmian e-Book dan Penyampaian Hadiah Pelajar Cemerlang Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) peringkat Dewan Undangan Negeri Cukai, di Dewan Berlian Majlis Perbandaran (MPK), 29 Jun lalu.

Dato’ Ahmad berkata, golongan ini hanya bermain politik dengan cara mengelirukan orang ramai bagi kepentingan pihak tertentu sahaja.“Rakyat sepatutnya bersyukur kerana kerajaan mengeluarkan peruntukan yang besar pada setiap tahun bagi meningkatkan mutu pendidikan di negeri ini.

“Bagi program e-Book ini sahaja pada tahun ini kita membelanjakan RM34 juta bagi membeli komputer riba untuk diagihkan kepada pelajar Tahun Lima di sekolah rendah seluruh negeri,” katanya.

Dalam majlis lain di Sekolah Menengah Kebangsaan Cheneh, Menteri Besar berkata, Terengganu mampu mencatatkan keputusan yang gemilang dalam peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan STPM kerana perbelanjaan besar dikeluarkan setiap tahun bagi membiayai bidang pendidikan

Katanya, Terengganu mencatatkan kejayaan menduduki tempat pertama bagi peperiksaan UPSR selama lapan tahun berturut-turut. Tahun lalu, seramai 3,170 pelajar mendapat 5A dalam peperiksaan UPSR.


Dato' Ahmad mengagihkan e-Book kepada pelajar dalam kawasan DUN Cukai Kemaman.

“Negeri-negeri lain juga mahu berjaya di bidang pelajaran dan mencatatkan kejayaan seperti Terengganu, tetapi mereka tidak mampu mencapainya kerana kemampuan kewangan yang terhad,” katanya.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

29 June 2009

Kesihatan Terjejas Tidak Halang Agih e-Book

Oleh : SURIATI BINTI ALI

Jabi, Besut - 29 Jun 2009


Dato' Ahmad menyerahkan e-Book kepada seorang murid Tahun Lima pada majlis Penyampaian e-Book DUN Jabi di Sekolah Kebangsaan Apal, Besut. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

“Walaupun keadaan kedua belah kaki yang kurang baik, saya tetap gagahkan diri untuk agihkan e-Book kepada semua pelajar dalam setiap program dihadiri.

“Saya tidak kira jumlah murid berapa ramai, sehingga dua ribu lebih pun sanggup agihkan, apa yang penting, kata-kata perangsang dan amanat mampu disampaikan secara berdepan,” kata Menteri Besar Dato’ Ahmad Said di sidang media selepas Majlis Penyampaian e-Book di Sekolah Kebangsaan Apal, Jabi, Besut, hari ini.


Guru Sekolah Kebangsaan Anak Ikan, Besut, Wan Fauzi melihat e -Book bersama muridnya selepas murid beliau menerima e-Book itu daripada Menteri Besar Terengganu.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi, YB Ramlan Ali dan beberapa pegawai kanan kerajaan.

Kira-kira 614 murid tahun lima dari 13 sekolah rendah di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Besut menerima e-Book.

Sehingga kini lebih 7,000 e-Book sudah diagihkan melibatkan beberapa DUN di negeri ini.


Guru Sekolah Kebangsaan Apal, Besut menyusun e-Book untuk diagihkan oleh Menteri Besar kepada murid dalam kawasan DUN Jabi.

Daripada jumlah itu, hampir 5,000 diagihkan sendiri Menteri Besar sebagai tanda usaha dan kesungguhan kerajaan negeri memperkasakan sistem pendidikan sedia ada.

Dato’ Ahmad berkata, kerajaan negeri ingin melihat anak didik Terengganu berjaya mencapai kecemerlangan dalam hidup dan berjaya mengharumkan nama Terengganu di peringkat global.

“Pendidikan penting dalam diri setiap individu sekiranya ingin mengecapi kualiti dalam tempoh 40 tahun akan datang.

“Pada masa depan, anak kelahiran negeri ini semuanya celik Teknologi Maklumat (IT), jika tidak pandai berkaitan itu, ia bukan anak jati Terengganu,” katanya.

Menurutnya, apa yang membanggakan, mereka bukan sahaja mampu menggunakan IT malah menciptanya, setanding penduduk di negara maju, termasuk Jepun dan China.

“Bagi mencapai hasrat itu, kita perlu mendidiknya bermula seawal usia kerana mudah bagi mereka menerima ilmu dan mengolahnya,” katanya.

Dato’ Ahmad turut memberitahu kerajaan negeri bersikap adil dalam memberi bantuan, asalkan mereka itu layak dan cukup syarat, tidak kira sama ada ibu bapa pelajar berkenaan penyokong Barisan Nasional atau sebaliknya.

“Jika ada mana-mana individu menuduh kerajaan bersikap zalim, mereka tergolong di kalangan individu tidak mengenang budi dan lupa daratan,” katanya.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

TNB Bayar Zakat Perniagaan.

Oleh : SURIATI BINTI ALI

Kuala Terengganu


Dato' Senara Muda menerima zakat TNB Terengganu daripada Haji Azman. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Sepanjang tempoh enam bulan pertama tahun ini sebanyak RM18.3 juta zakat berjaya dikumpul Majlis Agama Islam Adat Melayu (Maidam) Terengganu.

Yang Dipertua Maidam, Dato’ Senara Muda iaitu Dato’ Mazlan Hashim berkata, jumlah itu berlaku pergurangan akibat faktor kemelesetan ekonomi.

“Bagi tahun lepas, RM66.2 juta zakat berjaya dikumpul. Daripada jumlah itu, RM35.8 juta diagihkan kepada golongan fakir dan miskin di negeri ini bertujuan membantu meringankan beban,”katanya pada sidang akhbar Majlis Pembayaran Zakat Perniagaan 2007/08, di Wisma Tenaga Nasional Berhad (TNB), Kuala Terengganu.

Sempena majlis itu, TNB membayar zakat perniagaan berjumlah RM1.3 juta. Pembayaran zakat disempurnakan Naib Presiden (Pembahagian) Haji Azman Mohd TNB kepada Dato’ Senara Muda.

Dato’ Senara Muda mengucapkan terima kasih di atas keprihatinan TNB terhadap tanggungjawab membayar zakat.

“Menurut rekod, TNB melunaskan kewajipan itu berjumlah RM1.6 juta bagi tahun lepas.
“Disebabkan beberapa faktor termasuk kemelesetan ekonomi, hanya RM1.3 juta mampu dibayar bagi tahun ini,” katanya.

Katanya, walaupun berlaku penurunan, pihaknya tetap bersyukur dengan menggandakan lagi usaha membasmi kemiskinan dan seterusnya membangunkan sosio ekonomi ummah Islam di Terengganu.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)


Pendidikan Penentu Maruah Negara

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Kuala Terengganu - 26 Jun 2009


Dato' Seri Idris berbual mesra dengan peserta Seminar Pendidikan Kolej Profesional Mara dan Kolej Mara di Felda Residence, Kuala Terengganu. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Kalau mahu mewujudkan sebuah Negara yang maju dan bermaruah perlulah ada rakyat berpendidikan yang menjurus dalam bidang sains teknologi.

“Penekanan harus diberikan terhadap kualiti dalam apa juga bidang yang dilaksanakan,” kata Pengerusi Mara, Dato’ Seri Idris Jusoh ketika merasmikan Seminar Pendidikan Kolej Profesional Mara (KPM) dan Kolej Mara (KM) Kali Ke-5 di Felda Residence, Kuala Terengganu hari ini.

Katanya, untuk melahirkan pelajar-pelajar yang hebat mereka perlu didedahkan dengan cara belajar dan cara berfikir yang lebih berkesan.

Sebahagian warga pendidik Mara yang hadir pada Seminar Pendidikan Kolej Profesional Mara dan Kolej Mara di Felda Residence, Kuala Terengganu.

“Kita nak pastikan kualiti pembelajaran perlu dipertingkatkan agar mampu menempatkan diri mereka ke Pusat-pusat Pengajian Tinggi yang hebat dan ternama dunia,” katanya.

Berubah yang dimaksudkan adalah terhadap semua aspek sama ada kurikulum dan cara pembelajaran atau infrastruktur dimana perkara seumpama ini boleh membantu meningkatkan tahap pencapaian para pelajar.

“Intitusi perlu memain peranan untuk memastikan pembangunan modal insan mampu dilaksanakan dn berfungsi dalam tiga aspek utama iaitu pendidikan, penyelidikan dan inovasi,” katanya.

Oleh itu katanya, tanggungjawab institusi pendidikan tinggi hari ini semakin besar dan mencabar bagi memastikan graduan yang dilahirkan mencapai tahap modal insan mentaliti kelas pertama, budaya kerja berkualiti disamping mengekalkan nilai-nilai etika dan moral yang tinggi.

Tambah Dato’ Seri Idris, pembangunan modal insan perlu pendekatan yang holistik dan seharusnya memberi penekanan kepada pembangunan pengetahuan serta kemahiran di bidang sains, teknologi dan keusahawanan.

“Peranan pendidik sebagai jurutera sosial dan agen perubahan sangat dituntut demi mencapai matlamat Negara kerana dibahu pendidiklah terletaknya tanggungjawab dan harapan membina Negara Malaysia yang maju dan dinamik,” katanya.

Seminar pendidikan yang berlangsung selama tiga hari bermula sejak 24 Jun itu telah menghimpunkan 113 peserta daripada KPM dan KM seluruh Negara dengan membawa tema ‘Pembangunan Modal Insan Inovatif dan Berkeupayaan Teknologi’.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)

Bumi Hijau Medan Jaya Terbaik di Malaysia

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Medan Jaya, Marang - 25 Jun 2009


YB Rozi ketika melawat ladang melon di Medan Jaya, Marang. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Penglibatan 356 penduduk di Taman Medan Jaya, Rusila, Marang dalam program tanaman di kawasan rumah bukan sahaja menjana pendapatan tambahan, malah turut mengumpul hasil jualan Kumpulan Pengembangan Wanita (KPW) sehingga RM11 juta bermula 2006 sehingga pertengahan tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri, YB Rozi Mamat, berkata hasil jualan berkenaan dikumpul dalam tempoh hampir empat tahun sejak pelancaran Bumi Hijau peringkat negeri dilaksanakan di kampung itu pada Mei 2006.

Katanya, pada awal pelaksanaan program itu, kira-kira 100 peserta sahaja terlibat, di mana hasil tanaman itu adalah untuk kegunaan sendiri dan dijual apabila ada lebihan kutipan.

Bagaimanapun, keadaan itu kini berubah, apabila majoriti penduduk melihat usaha kerajaan negeri menerusi Jabatan Pertanian Negeri sebagai platform menambah pendapatan keluarga apabila mereka mengambil inisiatif mengusahakan sendiri di rumah masing-masing.

Katanya, perkembangan itu menyebabkan Taman Medan Jaya dikenali sebagai antara pusat komuniti paling berjaya melaksanakan Program Bumi Hijau di negara ini dan menerima pengiktirafan peringkat negeri serta Malaysia.

Antara projek pertanian yang diusahakan seperti melon, semaian pokok hiasan, sayuran pelihara kambing, lembu dan ikan keli dalam kanvas. Selain itu KPW turut mengusahakan jualan makanan tradisional, sos, biskut dan kerepek sebagai hasil jualan.

“Bagi membantu penduduk Medan Jaya terus mengembangkan usaha mereka, kerajaan negeri akan menimbang untuk mengeluarkan peruntukan bagi memajukan tanah rezab kerajaan seluas 4 hektar bagi meluaskan lagi aktiviti Bumi Hijau.

“Saya minta Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang berbincang dengan Pegawai Daerah Marang sebelum kita mengusulkan perkara itu dalam Mesyuarat Mingguan Exco,” katanya beliau dalam Lawatan Singkat Ke Pusat Komuniti Bumi Hijau Medan Jaya, Rusila, Marang hari ini.

Beliau menggantikan Menteri Besar Dato’ Ahmad Said ke program itu sebagai kesinambungan bagi melihat kemajuan dan perkembangan program Bumi Hijau di kampung itu, sekaligus melihat pembaharuan yang boleh dilaksanakan bagi memantapkan lagi program Bumi Hijau ke keseluruh Terengganu.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM).