Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

28 May 2009

YPU Platform Ceburi Perniagaan

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Dato' Mohamed beramah mesra dengan wartawan yang hadir pada majlis Ramah Mesra YPU - Media di Ri-Yaz Heritage Resort & Spa, Pulau Duyong. -Foto SHUHAIMI AHMAD

Pegawai yang pernah berkhidmat di Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) mampu memanfaatkan pengetahuan yang dimiliki bagi mendekati dan memahami peranan usahawan di kawasan masing-masing apabila bertukar ke jabatan lain.

Malah, mereka bukan hanya menjadi pegawai kerajaan, sebaliknya mereka mampu menjadikan bidang tugas terdahulu sebagai platform menceburi perniagaan dan berkongsi pengalaman dengan pihak lain bagi memajukan lagi prospek perniagaan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi Negeri, Dato’ Mohamad Awang Tera, berkata pegawai di YPU memiliki karakteristik tersendiri untuk membimbing usahawan lain dan mencapai kejayaan dalam perniagaan.

“Mereka bukan setakat menjadi pegawai kerajaan, tetapi mereka menjadikan pengalaman dan pengetahuan yang diperolehi di YPU sebagai platform untuk berjaya.

“Apabila mereka menghayati tugas, mereka lebih mudah mendekati dan memahami kehendak usahawan di kawasan masing-masing,” kata beliau ketika Majlis Ramah Mesra YPU Bersama Media, di Ri-Yaz Heritage Resort & Spa, Pulau Duyong, Kuala Terengganu, semalam (26 Mei).


Dato' Mohamed menyampaikan hamper cabutan bertuah kepada wartawan Berita Harian Hanissyah.

Hadir sama, Pengurus Besar YPU, Haji Azmi Razik dan Presiden Kelab Wartawan Terengganu, Encik Ayob Mamat serta kira-kira 50 tetamu dari pelbagai agensi media tempatan.

Terdahulu, Haji Azmi dalam ucapannya berharap semua pihak perlu berusaha dan memandang ke depan serta mengorak langkah bagi menjadikan Terengganu sebagai hab melahirkan usahawan di negara ini.

Katanya, menerusi Pelan Strategik YPU bagi tempoh lima tahun lagi, seramai 3,800 usahawan baru akan lahir dari seluruh Terengganu.

“Peluang terbuka luas dengan kemudahan dan bantuan memulakan perniagaan yang disediakan pelbagai pihak khususnya daripada kerajaan dan YPU sendiri bagi melahirkan usahawan terbaik yang mampu memberikan kebaikan untuk rakyat,” katanya.

Unit Komunikasi NegeriTerengganu

Pratik Ilmu Tingkat Taraf Kehidupan

Oleh : SURIATI BINTI ALI


To' Puan Norliza memotong kek sempena hari ibu pada majllis perasmian sambutan Hari Ibu 2009 di Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Golongan ibu terutama suri rumah perlu bijak mempratik ilmu kemahiran dipelajari bertujuan meningkatkan pendapatan sekaligus membaiki taraf kehidupan masing-masing.

Pelbagai agensi sama ada kerajaan dan swasta menawarkan pelbagai kursus, termasuk jahitan, masakan, andaman, sulaman dan ukiran semata-mata meningkatkan ilmu pengetahuan golongan itu.

Isteri Menteri Besar, To’ Puan Norliza Mahmud, berkata mana-mana individu yang memiliki kemahiran dalam bidang itu mampu memberi hasil lumayan jika dimanfaat sebaik mungkin serta bersemangat membaiki cara kehidupan.

“Oleh itu, mereka disarankan mempratik ilmu yang dipelajari dan jangan mensia-siakannya kerana tindakan itu hanya merugikan diri sendiri,” katanya ketika berucap merasmikan Sambutan Hari Ibu 2009, di Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Terengganu (PPAT), Kuala Terengganu, hari ini (27 Mei).

Sempena program itu, aktiviti jahitan turut diadakan bagi membantu kira-kira 50 golongan ibu berusaha mempertingkatkan ilmu dan menambah pendapatan.
Program anjuran Pembangunan Wanita Negeri Terengganu dengan kerjasama PPAT dan Pusat Kraf Epal nyata memberi pelbagai manfaat terutama berkaitan sulaman dan teknik mencantum.

To’ Puan Norliza berkata, kerajaan sama ada peringkat pusat dan negeri sentiasa memberi komitmen dan sokongan padu dengan menyediakan peruntukan khas melatih golongan itu.

“Selain kurusus kemahiran, program berbentuk seminar dan ceramah turut dianjurkan bagi meningkatkan kesedaran berkaitan kehidupan di dunia dan akhirat.

“Wanita hari ini perlu bersemangat dan mempunyai tekad untuk bersama-sama meningkatkan keupayaan , supaya terus menyumbang kepada masyarakat dan negara,” katanya.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu

27 May 2009

Bantuan Pendidikan Ubah Nasib Diri

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Dato' Ahmad menyampaikan bantuan pendidikan Yayasan Terengganu kepada pelajar STPM.
- Foto SHUHAIMI AHMAD.

Kerajaan negeri akan memastikan semua anak Terengganu mendapat bantuan sewajarnya dalam aspek pendidikan supaya mereka mampu menempa kejayaan dan mengubah nasib diri serta keluarga pada masa depan.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata demikian ketika berucap di depan 826 pelajar yang bakal menduduki Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) menerima bantuan pendidikan Yayasan Terengganu berjumlah RM1,000 seorang, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini (26 Mei).

“Tahun lepas 700 lebih mendapat bantuan ini, hari ini 835 pelajar akan dapat dan saya mahu bertemu dengan setiap wajah-wajah yang akan naik ke pentas.“Malah, bagi saya melalui pendidikan sahajalah kita boleh mengubah nasib kita dan keluarga kita,” katanya yang kemudiannya menyampaikan sumbangan itu kepada semua pelajar yang hadir.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber
Manusia Negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman, Pengarah Pendidikan Negeri, Haji Ariffin Embong dan Pengarah Yayasan Negeri, Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail.

Sebanyak 15 SMK seluruh Kuala Terengganu mendapat bantuan itu termasuk SMK Padang Midin (96 pelajar); SMK Ibrahim Fikri (79 orang); SMK Sultan Sulaiman (60 pelajar); SMK Sultan Ahmad (74 pelajar); SMK Tengku Bariah (70 pelajar) dan SMK Dato’ Razali Ismail (dua orang).

Seorang pelajar golongan kurang upaya, Aminuddin Hassan, 20, dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Belara yang turut mendapat bantuan itu, berazam mahu menguatkan semangat dan tidak menjadikan kecacatan sebagai penghalang buatnya menempa kejayaan dalam pelajaran.


Sebahagian 835 pelajar STPM yang menerima bantuan pendidikan Yayasan Terengganu di Wisma Darul Iman.

“Terima kasih kepada kerajaan negeri dan Yayasan Terengganu. Walaupun cacat, saya juga mahu berjaya seperti manusia normal yang lain dan tidak menjadikan kecacatan mata saya sebagai halangan,” katanya yang mengidap kanser mata sejak berusia dua tahun lagi.

Manakala Mohd Shafik Yusof, 19, dari SMK Sultan Ahmad akan memanfaatkan bantuan yang diterimanya terutama bagi membeli kelengkapan dan buku sebagai persediaan rapi menempuhi STPM.

“Saya gembira dapat bantuan ini dan berazam belajar bersungguh-sungguh bagi mencapat hasrat dan memenuhi impian keluarga yang mahu melihat kejayaan saya,” kata anak ketiga daripada enam beradik yang tinggal di Kampung Sungai Kiat itu.

Sementara pelajar SMK Padang Midin, Nor Fazwani Mohd Nordin, 19, berkata bantuan itu memberinya semangat mencipta kejayaan dalam STPM, selain menjadikan kata-kata Menteri Besar bahawa jika lebih banyak berusaha mampu memberikan hasil lebih baik sebagai inspirasi kepadanya.

Anak keempat daripada enam beradik berhasrat menggunakan bantuan itu untuk melengkapkan diri dengan ilmu bagi menempuhi STPM tidak lama lagi dan mengikut jejak langkah kakak serta abangnya yang bertugas serbagai pendidik satu masa nanti.

“Saya rasa bertuah kerana berada di negeri yang mana kerajaannya cukup cakna dan peka dengan keperluan dalam aspek pendidikan serta menjana modal insan.

“ Bantuan diberi akan saya manfaatkan sebaik mungkin kerana wang itu menjadi modal saya mencipta keuntungan pada masa depan dalam merealisasikan cita-cita murni bergelar seorang guru,” kata anak Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung Baru Serada itu lagi.

Sementara Al-Wafi Hashim dari SMK Sheikh Abdul Malek pula bersyukur dengan bantuan kerajaan negeri yang dapat meringankan bebanan pelajar yang bakal menempuhi STPM dalam tempoh lima bulan lagi.

“Saya akan lakukan yang terbaik dan itu menjadi impian saya sejak dulu lagi. Malah, semakin bertambah dengan sokongan semua pihak termasuk kerajaan Terengganu yang sememangnya cakna soal pendidikan,” kata pelajar yang menetap di Kampung Petaling, Tepoh itu.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu.

Pelajar Dan Guru Terima E-Book

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAHSeramai 23,191 pelajar tahun lima dari 347 sekolah seluruh negeri akan mula mendapat bekalan e-Book yang akan diagih ke sekolah-sekolah mulai minggu depan.

“Seramai 3,831 guru kelas Tahun Lima turut dibekalkan buku digital ini,” kata Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said pada majlis Pelancaran e-Book di sekolah-sekolah negeri Terengganu di Dewan Tengku Mizan, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) hari ini (26 Mei).

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Ahmad Razif Abdul Rahman; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Khazan Che Mat; Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mokhtar Nong dan Pengarah Pelajaran Terengganu, Haji Ariffin Embong.Menteri Besar berkata, dengan kerjasama Syarikat Top IT yang memasang program interaktif, guru Tahun Lima boleh mengawal secara talian terus dengan pelajar-pelajarnya dan boleh menutup serta membuka e-Book ketika sesi pembelajaran sedang berjalan.

“Sesungguhnya negara maju hari ini bukan lagi yang mempunyai hasil bumi yang banyak ataupun berdasarkan keluasan yang besar, tetapi mempunyai masyarakat yang inovatif, kreatif serta bermaklumat melalui penguasaan dalam bidang IT,” katanya.Oleh itu, katanya, kerajaan mengambil keputusan untuk memberi tumpuan kepada bidang pendidikan dengan mencorakkannya mengikut arus perubahan dunia iaitu pendidikan awal penguasaan IT kepada anak-anak negeri ini.

“Kita yakin bahawa prasarana yang kondusif adalah penting bagi melahirkan pelajar yang bukan saja cemerlang dalam bidang akademik tetapi turut membangun minda serta sahsiah sebagai persediaan menghadapi cabaran global,” katanya.

Katanya, kejayaan mengeluar dan mengagihkan e-Book kepada pelajar Tahun Lima begitu bermakna hasil kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka serta Intel, buku digital ini berjaya dilancarkan.

Beliau berharap pencapaian anak-anak negeri ini terus meningkat pada masa akan datang di mana proses inovasi dan kreatif dalam pelajaran akan membantu mereka lebih berminat untuk mengulangkaji pelajaran.

“Di samping memberi keselesaan dan keyakinan sebagai seorang pelajar tujuan kerajaan juga membantu meringankan beban mereka yang perlu membawa beg yang berat ke sekolah,” katanya..

Kata Dato’ Ahmad sebagai permulaan 25,000 unit e-Book yang dilengkapi dengan pelbagai perisian buku teks sekolah rendah serta perisian tambahan seperti al-Quran, doa-doa dan amalan solat.

‘Kerajaan membelanjakan RM15 juta untuk program ini dan menganggapnya sebagai satu pelaburan jangka panjang di mana hasilnya nanti akan melahirkan anak-anak Terengganu yang celik komputer dari seawal bangku sekolah rendah,” katanya.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu

Terengganu Tuan Rumah Sepak Takraw

Oleh : SURIATI BINTI ALIKerajaan negeri akan terus memberi tumpuan kepada pembangunan sukan dengan menyediakan pelbagai kemudahan serta insentif bertujuan mengalakkan orang ramai, terutama belia menceburi bidang itu.

Langkah itu bukan sekadar untuk mengharumkan nama Terengganu dan negara tetapi lebih penting menarik minat golongan muda untuk menyertai pelbagai aktiviti sihat sekaligus mengelak gejala sosial dan jenayah.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata kerajaan negeri berharap kecemerlangan sukan akan berterusan sehingga berjaya mencipta nama di peringkat negeri, negara dan seterusnya antarabangsa.

Katanya, oleh itu, ibu bapa disaran untuk bersama-sama memberi galakan, semangat dan motivasi supaya anak masing-masing terus melakukan yang terbaik serta mencapai kegemilangan.“Jika mereka mempunyai displin tinggi dan bermotivasi dalam bidang ini, anak-anak kita mampu menjadi duta kecil negara melalui bidang sukan dan jasa mereka akan dikenang hingga akhir hayat.

“Umum mengetahui, suatu ketika dahulu kegiatan sukan dilihat sebagai perkara pasif dan tidak mendatangkan sebarang faedah tetapi selepas sokongan padu daripada kerajaan tanggapan itu kini sudah berubah,” katanya ketika berucap merasmikan Kejohanan Sepak Takraw Dunia Kali Ke-3 di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (25 Mei).

Hadir sama Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mokhtar Nong; Pengerusi Belia dan Sukan Negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said; Presiden Persatuan Sepaktakraw Malaysia, Encik Alias Ismail serta Naibnya, Dato’ Tengku Muhamad Sir Abu Bakar dan Presiden Persatuan Sepak Takraw Terengganu, Tuan Haji Mohd Shapian Ali.

Kejohanan berlangsung selama tujuh hari di Stadium Negeri Kuala Terengganu itu membabitkan 11 pasukan dari pelbagai negara. Tujuh daripada negara itu turut menghantar pasukan wanita.Antara negara itu adalah China, Taiwan, Iran, India, Pakistan, Thailand, Vietnam, Indonesia, Brunei dan Singapura.

Dato’ Ahmad berkata, kerajaan negeri bangga kerana penganjur memilih Terengganu sebagai lokasi kejohanan dan oleh itu, pihaknya akan melaksanakan tanggungjawab sebaik mungkin bagi meletakkan sukan itu antara yang terbaik.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu

Pemeriksaan Awal Dapat Cegah Penyakit

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


YB Haji Khazan melawat pameran pada Program Kem Kesihatan di Kampung Bukit Wan, Batu Rakit. -Foto Ihsan SINAR HARIAN

Badan yang sihat dapat melahirkan pemikiran baik dan boleh menjalani kehidupan yang lancar, kata Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Khazan Che Mat.

“Mengawal lebih baik daripada mengubati dan pemeriksaan awal dapat mencegah penyakit daripada terus merebak,” katanya pada majlis perasmian Program Kem Kesihatan di Kampung Bukit Wan, Batu Rakit, Setiu (23 Mei).

Turut hadir Pegawai Kesihatan Daerah Kuala Terengganu, To’ Puan Dr. Rahmah Elias dan Pakar Perubatan Keluarga, Kelinik Kesihatan (KK) Batu Rakit, Dr Azlin Ahmad.

Katanya, masyarakat perlu diberi pendedahan mengenai bahaya penyakit berjangkit dan penjagaan kesihatan di peringkat awal penting bagi mengelak daripada dijangkiti penyakit merbahaya.

“Dengan adanya program seumpama ini orang ramai berpeluang untuk mengenali ubat-ubatan yang boleh dan tidak boleh diambil serta dapat membuat pemeriksaan kesihatan tanpa perlu pergi ke klinik atau hospital,” katanya.

Kem kesihatan yang bermula seawal jam 7.30 pagi dengan acara senamrobik, turut mengadakan pameran kesihatan, farmasi, kenali penyakit merbahaya dan pemeriksaan kesihatan termasuk pap smear.

Lebih 600 penduduk kampung sekitar iaitu Kampung Bukit Nenasi, Gong Lingai, Lingai dan Bukit Wan hadir ke program anjuran KK Batu Rakit dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), bagi memberi pendedahan dan kesedaran kepada masyarakat pentingnya menjaga kesihatan.

Majlis turut diserikan dengan permainan gasing, pertandingan mewarna kanak-kanak tabika dan cabutan bertuah yang diakhiri dengan jamuan makan tengahari.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu

24 May 2009

Sejarah Batu Bersurat

Batu ini dikatakan telah disedari oleh Saiyed Husin bin Ghulam Al Bukhari iaitu seorang ahli perniagaan. Saiyed Husin meminta Penghulu Ali dan orang kampung mengangkat dan meletakkannya diatas rakit untuk dibawa ke Kuala Terengganu. Sampai di Kuala Terengganu, batu ini telah di persembahkan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Zainal Abidin III dan kemudian batu itu diletakkan diatas Bukit Puteri.

Pada tahun 1922 Timbalan Penasihat Inggeris di Terengganu Encik H.S. Peterson meminta seorang jurufoto berbangsa Jepun, N.Suzuki mengambil gambar dan dihantar kepada C.O. Blegden untuk dibuat pembacaan. Batu itu telah patah sebahagian disebelah atasnya dan ditulis didalam bahasa Melayu dengan tulisan jawi bertarikh 702 Hijrah.

Pada tahun 1923, batu ini dipinjamkan ke Muzium Singapura sehingga Muzium Negara di Kuala Lumpur siap dibina, batu bersurat tersebut telah dipulangkan ke Kuala Lumpur dari Muzium Raffles Singapura.

Pada 12 Februari 1987, Kerajaan Negeri Terengganu telah menulis surat kepada Jabatan Muzium menyatakan hasrat untuk mendapat kembali Batu Bersurat tersebut untuk dijadikan bahan pameran di Muzium Negeri Terengganu. Pada tahun 1991, Jemaah Menteri telah memutuskan supaya Batu Bersurat dipulangkan kepada Kerajaan Negeri Terengganu