Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

29 December 2012

Sukarelawan sertai gotong royong bersih sekolahOleh: Mohammad Ishak 

Seramai 200 sukarelawan mewakili pelbagai pertubuhan sukarela menyertai gotong royong membersih Sekolah Kebangsaan Pasir Akar, Hulu Besut, yang terbabit dalam bencana banjir Ahad lalu.

Sukarelawan terbabit mewakili belia MAYC Besut, Anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG). Gotong royong itu turut dihadiri Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Besut, YB Nawi Mohamad dan Pegawai Pendidikan Daerah Besut, Abdul Halim Hassan.

Sekolah berkenaan adalah antara sekolah paling teruk dilanda banjir di Hulu Besut tahun ini menyebabkan banyak peralatan dan barangan yang disimpan tidak dapat diselamatkan pihak sekolah.

Sukarelawan yang menyertai gotong royong itu terpaksa mendapatkan khidmat Jabatan Bomba dan Penyelamat dengan membuat semburan air di atas lantai simen yang diselaputi lumpur.

Nawi berkata, pihaknya menyambut baik kehadiran anggota sukarelawan yang tanpil menawarkan diri untuk membersih sekolah berkenaan serta masjid di DUN Hulu Besut selepas kawasan itu dilanda banjir kelmarin.

Menurutnya, selain sokongan sukarelawan berkenaan beberapa badan NGO lain termasuk Kelab Media Perlis (KMP) turut menjayakan program anjuran Pejabat Penyelaras DUN Hulu Besut itu.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada pihak yang tanpi membantu menyertai gotong royong mem bersih kemudahan awam selain bantuan kemanusiaan kepada penduduk du Hulu Besut.

PITC Labur RM40 Juta Bina Kompleks Tekstil Kedua

 Oleh FAUZI MOHD

Persatuan Industri Tekstil China (PITC) bersetuju melabur RM40 juta bagi membina kompleks tekstil kedua di Bandar Baru Kijal, Kemaman. Pengerusinya, Dai Bing Nam berkata, PITC akan menjadikan Bandar Baru Kijal sebagai hab tekstil yang terbesar di Asia Tenggara bagi persatuan itu berikutan komitmen Kerajaan Negeri menyediakan prasarana pelaburan terbaik untuk industri tersebut.

 Menurutnya, PITC akan mengeksport barangan tekstil terus dari China ke kompleks itu melalui Pelabuhan Teluk Kalong di Kemaman serta sokongan logistik melalui pembinaan Pelabuhan Darat Bandar Baru Kijal pada tahun depan.


“Kita mahu mencari peluang pelaburan yang baik dan Terengganu mempunyai prasarana kemudahan yang diperlukan seperti di kawasan Bandar Baru Kijal ini yang berdekatan dengan kawasan perindustrian Telok kalong,” katanya.

 Beliau berkata demikian pada majlis menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) antara PITC dan Majlis Perbandaran Kemaman (MPK) bagi perlaksanaan projek itu di Kompleks Tekstil Bandar Baru Kijal, Kemaman semalam.

 PITC diwakili Dai Bing Nam manakala MPK oleh Yang Dipertuanya, Dato’ Mustafar Khalid dengan disaksikan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said. Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw serta 40 deligasi dari PITC. Sementara itu, Dato’ Seri Ahmad berkata, pelaburan kerajaan negeri dengan kerjasama PITC dijangka mampu mendatangkan keuntungan untuk jangka panjang dalam industri tekstil.

 Katanya, dengan adanya kompleks itu, ia akan memberi kemudahan kepada peniaga dan penduduk di Pantai Timur khususnya mendapatkan pelbagai bahan berasaskan tekstil yang bermutu. “Ini adalah projek jangka panjang yang akan memberi keuntungan kepada peniaga tekstil. Kompleks tekstil yang akan dibina itu nanti bakal menjadi hab tekstil yang pertama seumpamanya di Pantai Timur.

 “Penduduk Pantai Timur dan peniaga tekstil tidak perlu lagi pergi jauh bagi mendapatkan barangan berasaskan tekstil serta kain yang bermutu kerana semuanya akan disediakan di kompleks di Bandar Baru Kijal,” katanya.

 Tambah beliau, Kompleks Tekstil pertama yang bernilai kira-kira RM40.7 juta itu telah siap pertengahan tahun lalu akan dibuka sepenuhnya untuk aktiviti jualan pada April tahun depan.

 Katanya, sebanyak 37 daripada 42 lot kompleks tekstil tiga tingkat itu akan disewa oleh pelabur-pelabur dari China dan selebihnya oleh pengusaha tempatan yang telah berminat.

 “Kita telah membuat tawaran sebanyak tiga kali kepada pengusaha-pengusaha tempatan dari seluruh negara.

 Pada asalnya kita jangkakan 10 pengusaha dan yang terakhir hanya lima yang tinggal,” ujarnya.

 Kompleks itu adalah antara lebih 12 komponen projek bagi pembangunan bandar berkenaan yang dianggarkan menelan kos kira-kira RM143 juta.

 Pembangunan di tanah seluas 160 hektar itu turut melibatkan bangunan komersil, pelabuhan darat, balai polis dan bomba, Jabatan Kastam dan Imigresen, perumahan dan institusi pengajian tinggi serta hospital dan mahkamah baru untuk Daerah Kemaman.

 

Bantuan Pakaian Sekolah DUN Kijal

Menyediakan makan minum dan pakaian bagi anak-anak tentunya tanggungjawab ibu bapa atau penjaga yang tidak perlu dipersoalkan. Namun tidak semua keperluan itu dapat disediakan dengan sempurna apatah lagi jika ibu bapa menghadapi kekangan kewangan dalam menguruskan keperluan harian keluarga.

 Dalam konteks pakaian sekolah misalnya ada yang hanya mampu menyediakan sepasang dua pakaian untuk digunakan sepanjang tahun sehingga kelihatan kusam dan lusuh apabila tidak berganti.

Justeru, kerajaan negeri yang terus berusaha memberikan kesejahteraan kepada rakyat dan menjadikan negeri ini sebagai negeri berkebajikan turut memberikan sumbangan pakaian kepada pelajar di seluruh negeri. Semalam, hampir 4,000 murid dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal menerima bantuan pakaian sekolah yang diterima oleh ibu bapa masing-masing.

 Bantuan bernilai RM100 setiap seorang untuk membeli keperluan itu disampaikan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said kepada ibu bapa di empat tempat berasingan iaitu di Sekolah Kebangsaan Payoh, Dewan Sivik Bukit Kuang, Dewan Ketengah Seri Bandi dan Dewan Sivik Kijal. Ibu bapa yang hadir pada majlis itu mengucapkan terima kasih dan syukur kepada pimpinan negeri pasti sumbangan itu pastinya menggembirakan anak-anak.

 Kebanyakan penerima sumbangan tersebut adalah pekerja ladang, petani, nelayan dan buruh binaan menerima bantuan wang tunai sebanyak RM100 seorang dan bagi keluarga yang mempunyai lebih dari seorang anak bersekolah mereka menerima RM200.

 


Polis buka 3,225 kertas siasat jenayah

Oleh; Esah Abdullah

Sebanyak 3,225 kertas siasatan jenayah indeks dibuka dalam tempoh 11 bulan pertama tahun ini, menurun sebanyak 284 kes atau 8.09 peratus berbanding dalam tempoh yang sama pada tahun lalu.


Ketua Polis Terengganu, Dato’ Jamshah Mustapa berkata, tahun lalu sebanyak 3,509 kertas siasatan jenayah indeks dibuka.

Menurutnya, kadar penurunan itu telah mencapai sasaran kerajaan untuk menurunkan kadar jenayah indeks sebanyak lima peratus

Katanya, dalam tempoh itu juga Polis negeri berjaya menyelesaikan 1,620 kes atau 50.2 peratus pada tahun ini berbanding pada tahun lalu sebanyak 1,670 kes atau 47.6 peratus dengan peningkatan sebanyak 2.64 peratus.

``Bagi jenayah jalanan pula sebanyak 204 kes dilaporkan pada tahun ini berbanding pada tahun lalu sebanyak 238 kes dalam tempoh yang sama,’’

 ``Ini telah menunjukkan penurunan sebanyak 34 kes atau 14.29 peratus. Bagaimanapun ianya tidak mencapai kadar penurunan yang telah ditetapkan sebanyak 40 peratus bagi jenayah jalanan,’’ katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perhimpunan Bulanan Polis di Perkarangan Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Polis negeri. Hadir sama Timbalan Ketua Polis negeri, Dato’ Hamzah Mohd Jamil dan Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu ACP Zamri Samsuddin.

Menurut beliau, dalam tempoh itu juga Polis berjaya menumpaskan beberapa kumpulan penjenayah motosikal, motokar, kabel dan lain –lain yang aktif di negeri ini.

Katanya, antara kumpulan penjenayah yang ditumpaskan ialah kumpulan arif, kumpulan zimi Bukit Bading, kumpulan angah, kumpulan mirul payung, kumpulan zuan dan kumpulan botak.

Katanya, walaupun tahun tahun ini banyak kejayaan telah dicapai, tetapi pegawai dan anggota perlu mengambil iktibar dan merancang untuk dijadikan panduan dalam melaksanakan tindakan pada tahun depan.

``Saya berharap pegawai dan anggota akan terus meningkatkan mutu perkhidmatan dari masa ke semasa dengan berkhidmat lebih berintergriti, berhemah, berbudi pekerti dan hindari perkara yang bertentangan disiplin dan undang-undang,’’ katanya.

Sempena dengan majlis itu beliau turut menyampaikan 67 surat penghargaan kepada pegawai dan anggotanya kerana telah menunjukkan kecemerlangan, kegigihan komitmen dan dedikasi dalam menjalankan tugas.
 

81 pelajar cemerlang dapat hadiah

Oleh: Noraini Jusoh

Seramai 81 pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) menerima hadiah insentif atas kecemerlangan yang ditunjukkan dalam peperiksaan awam tersebut baru-baru ini.Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, Dato' Haji Ahmad Razif Abdul Rahman, berkata 56 pelajar cemerlang UPSR serta 25 pelajar cemerlang PMR dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir menerima penghargaan tersebut.

"Setiap pelajar yang cemerlang dalam UPSR menerima wang tunai RM100 dan sijil penghargaan.

"Manakala, bagi pelajar cemerlang dalam PMR pula menerima wang tunai RM150 dan juga sijil penghargaan yang melibatkan peruntukan keseluruhan sebanyak RM9350,” ujarnya.Beliau berkata demikian kepada Teganukita selepas selesai menyempurnakan perasmian Majlis Penyampaian Hadiah Kecemerlangan Pelajar UPSR dan PMR 2012 dan Penyampaian Bantuan Peperiksaan Awam 2013 DUN Seberang Takir, di Bangunan Penyelaras UMNO, DUN tersebut, semalam.

Katanya, pemberian hadiah tersebut adalah sebagai galakan dan sokongan kepada mereka untuk lebih bersemangat dalam meneruskan pelajaran dan sebagai motivasi untuk terus mengekalkan kecemerlangan.

Beliau yang juga merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri turut menasihatkan pelajar agar terus berusaha menuntut ilmu ke peringkat tertinggi.

"Sekiranya kita mempunyai ilmu orang akan hormat dan pandang kita, dan dengan ilmu jugalah kita mampu mengubah nasib keluarga apabila telah berjaya kelak,” katanya.

 Imbuhan kebajikan naik, elaun khas perubatan untuk ahli Kawat

Oleh: Aida Abd Rahman

Bermula Januari tahun depan  imbuhan kebajikan untuk ahli Kalab Wartawan Terengganu (Kawat) akan dinaikkan kepada RM150 berbanding RM100 sebelum ini.

 “Setiap anggota Kawat juga akan menerima elaun khas perubatan RM200 setahun manakala anak-anak anggota yang cemerlang dalam peperiksaan utama juga akan menerima imbuhan,” kata Presidennya, Encik Ayob Mamat ketika berucap di Mesyuarat Agung Kawat 2012, di Hotel Tanjong Vista, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Selain itu, Kawat juga berhasrat membiayai dua orang anlinya mengerjakan ibadah umrah setiap tahun sebagai menghargai jasa pengamal media dalam menjalankan tugas dengan dedikasi selama ini.

 "Kawat juga mahu menjadi sebuah kelab yang maju dan menjadi kebanggaan pengamal media di negara ini di mana golongan wartawan juga mampu menjalankan aktiviti perniagaan menerusi penubuhan Koperasi Media Terengganu Berhad,” katanya.

Menurut Encik Ayob, kewujudan Koperasi Media Terengganu Berhad itu membuktikan Kawat telah menyahut seruan kerajaan yang mahu meningkatkan taraf ekonomi rakyat negara ini dengan menyertai koperasi kerana ia adalah antara medium yang mampu menjana ekonomi ahlinya.


28 December 2012

Kerajaan BN bantu mangsa banjir di DUN Tepoh

Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak pernah mengamalkan sikap pilih kasih dalam usaha membantu rakyat terutamanya yang melibatkan pengagihan bantuan akibat bencana alam.Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, YB Haji Muhammad Ramli Nuh malam tadi telah turun padang bersama-sama Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Kuala Nerus, Encik Apli Yusoff, wakil Kelab Putera 1Malaysia serta para sukarelawan bagi mengagihkan bantuan kepada mangsa banjir di lima pusat pemindahan banjir di Dewan Undangan Negeri (DUN) tersebut.

Adun Tepoh, YB Haji Muhammad Ramli Nuh berkata, pengagihan bantuan seperti tilam, selimut serta barangan keperluan lain diberikan secara adil kepada mangsa banjir yang berdaftar di pusat pemindahan yang telah ditetapkan.

"Kerajaan BN sentiasa cakna kebajikan rakyat dan tidak pernah membezakan fahaman politik dalam menghulurkan bantuan untuk meringankan sedikit beban yang ditanggung mangsa banjir.

"Saya mengharapkan bantuan yang berikan oleh pihak kerajaan contohnya seperti selimut dan tilam yang disalurkan oleh Kelab Putera 1Malaysia dapat memberikan sedikit keselesaan kepada mangsa banjir yang masih berada di semua pusat pemindahan di DUN ini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada Teganukita ketika ditemui di pusat pemindahan banjir di SK Kompleks Gong Badak, malam tadi.

Difahamkan, misi pengagihan bantuan tersebut melibatkan mangsa banjir yang ditempatkan di SK Kompleks Gong Badak, SK Bukit Guntong, SK Tok Jiring, SK Bukit Nenas dan SK Kampung Gemuroh.

 


Empangan Paya Beda Hulu Besut tidak mampu menampung lebihan air


ADUN Hulu Besut Nawi Mohamad (hadapan sekali) meninjau Empangan Paya Beda

Oleh: Mohammad Ishak

Banjir yang melanda Besut hingga menyebabkan lebih 2,300 penduduk berpindah berpunca daripada limpahan air dari satu aliran Empangan Baru Paya Beda, Hulu Besut setelah ia tidak mampu menampung air hujan yang turun tanpa henti sejak Ahad lalu.

Jurutera Projek Pembangunan Pertanian Terengganu Utara (Ketara), Wee Yit Ming berkata banjir luar biasa itu berpunca daripada satu bahagian tebing hulu Empangan Paya Beda yang dalam pembinaan  mengalami hakisan hingga berlaku sedikit keruntuhan.

"Kajian pihak pengurusan mendapati empangan tersebut tidak mampu menakung peningkatan air limpahan hujan sejak Ahad yang mencecah ketinggian 25 meter hingga mengalami sedikit keruntuhan di satu bahagian tebing," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Laporan itu juga menyebut ekoran hujan berterusan pada pagi hari berikutnya, paras air meningkat sehingga ketinggian di tahap maksimum di satu bahagian empangan lencongan tersebut.

Justeru, pihak pengurusan mengambil keputusan mengorek sebuah kawasan bagi melencongkan air ke satu kawasan lencongan bagi memastikan takungan air di empangan utama tidak melimpah keluar.

 "Ketika pekerja melakukan kerja-kerja pengorekan, datang sekumpulan penduduk menghalang pekerja dari meneruskan kerja "

Oleh kerana ketakutan, pekerja tersebut telah memberhentikan kerja dan tanpa disedari paras air empangan utama tersebut meningkat ke ketinggian maksimum 28 meter dan menyebabkan satu bahagian daripada empangan utama tersebut terhakis dan runtuh sedikit hingga menyebabkan air melimpah keluar," katanya. 

Menurut laporan itu juga, air limpahan kemudiannya mengalir ke Sungai Angga berdekatan dan melimpah hingga ke Kampung Padang Bual, di sini hingga menyebabkan kawasan berkenaan ditenggelami sehingga ke paras bumbung.

Laporan itu juga menyebut pihak pengurusan Ketara telah mengadakan mesyuarat tergempar semalam dan memutuskan satu mesyuarat lanjutan akan diadakan bersama Pegawai Daerah Besut bagi memastikan tidak ada urusan campur tangan daripada penduduk setempat di atas pembinaan empangan berkenaan selepas ini.

Projek Empangan Paya Beda yang bernilai RM333 juta itu telah dimulakan pembinaan pada tahun lepas dan dijangka siap akhir tahun 2013. Ia bertujuan membekalkan air kepada 8,000 petani di Besut dan Setiu selain membekalkan sumber air asli untuk kegunaan penduduk daerah berkenaan.

270 terima agihan pemutihan dana hari rayaOleh: Mohammad Ishak 

Seramai 270 golongan miskin di Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih,yang terbabit dalam pemutihan hari ini menerima agihan dana hari raya.

Mereka adalah dari kategori miskin, ibu tunggal, duna, OKU dan usia emas yang sebelum ini nama mereka tercicir daripada senarai penerima bantuan berkenaan.

Proses bayaran kepada penerima terbabit dilakukan kakitangan Pejabat Daerah Besut (PDB) yang berlangsung di Dewan Majlis Daerah Besut,Gong Kemuntong, selepas nama penerima terbabit disenarai semula selepas semakan pihak terbabit.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh merasmikan pengagihan dana berkenaan. Pengagihan dana berkenaan sebelum ini dilakukan menjelang Aidilfiri lalu tetapi disebabkan beberapa teknikal nama penerima terbabit tiada dalam senarai sehinggalah dibuat pemutihan semula.

Berucap pada majlis itu Idris berkata, rakyat Terengganu sepatutnya bersyukur dan berterima kasih kepada Kerajaan Negeri yang menyediakan dana berkenaan untuk membantu golongan terbabit.

Katanya, pelbagai skim bantuan di sediakan kerajaan negeri untuk membantu rakyat tetapi masih ada yang menuduh kerajaan zalim.

Menurut, selepas ini rakyat Terengganu akan diberikan bantuan pakaian sekolah yang dijangka diadakan pada awal Januari dan diukuti dengan pemberian BRIM oleh Kerajaan Pusat.

PPAT anjur persembahan seni tutup tirai 2012

Oleh; Esah Abdullah

Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) akan mengadakan persembahan seni dan sastera, sebagai penutup tirai 2012 di PPAT esok (29 Disember) bermula 8.30 pagi hingga 12.00 malam.

Persembahan seni dan sastera itu diadakan sempena Seminar Kewartawanan Islam Nusantara, pasca Anugerah Seni Terengganu dan penubuhan Galeri Seni Sastera Terengganu.

Menurut kenyataan itu antara aktiviti yang diadakan ialah diskusi buku, pameran dan jualan buku, demontrasi khat, persembahan teater, deklamasi puisi serta pembicaraan buku.

Acara yang diadakan itu adalah sebagai usaha untuk memartabatkan ilmu dan menanam minat membaca di kalangan masyarakat negeri ini. ``Ia selaras dengan wawasan pendidikan negara ke arah mewujudkan generasi celik ilmu dan menghargai sejarah serta kesusasteraan Melayu,’’ katanya.

Melalui usaha seperti itu juga dapat memberi pendedahan kepada generasi baru tentang kepentingan sastera dan teater dalam kehidupan bagi membantu generasi 3K iaitu kreatif, kritis dan kualiti.

Manakala Galeri Sastera Terengganu yang bakal ditubuhkan oleh PPAT akan menjadi sebahagian daripada koleksi Terengganu dengan menempatkan karya-karya penulis tempatan sebagai rujukan umum di samping mengumpul semua hasil seni dan kesusasteraan negeri ini.

Empat persatuan bergabung untuk mengadakan program tersebut iaitu Majlis Pengarang dan Sastera Terengganu (Master), Persatuan Karya Negeri Terengganu (Karya), Persatuan Wartawan Terengganu (Pewarta) dan Persatuan Seni Khat Trerengganu (Pikat).

 

BN Diminta Turun Padang Bantu Mangsa Banjir

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin meminta semua jentera Barisan Nasional dan pemimpin tempatan agar turun padang membantu mangsa banjir termasuk membersihkan rumah penduduk.

Menurut beliau, pasukan sukarelawan terbabit yang akan dibantu pihak keselamatan diminta memantau rumah-rumah yang ditinggalkan kerana penghuninya berpindah.

 “Di mana ada ahli dan pemimpin Barisan Nasional di situ aka nada bantuan. Ini pendekatan kita kerana kita dekat dengan rakyat.

 "Jaminan yang saya berikan pasukan keselamatan akan memantau dan menjaga keselamatan termasuk rumah yang ditinggalkan di samping memberi kerjasama kepada skuad sukarelawan," katanya selepas melawat pusat pemindahan banjir di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Mentok, Kemaman.

 Turut serta isterinya Puan Sri Norainee Abdul Rahman, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek dan Timbalan Menteri Pembangunan Keluarga dan Masyarakat, Dato’ Noriah Kasnon.

 Kata Muhyiddin, dengan jaminan itu, penduduk tidak akan khuatir untuk berpindah seperti yang dilaporkan sebelum ini.

 Mengenai sekolah yang terlibat banjir termasuk dijadikan pusat pemindahan, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata keputusan untuk menangguhkan sesi persekolahan hanya akan diputuskan oleh Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing.

 Beliau juga berkata bantuan seperti bekalan makanan dan keperluan diri adalah mencukupi di setiap pusat pemindahan banjir.

 "Kita minta perhatian khusus diberikan kepada warga emas dan kanak-kanak dan makanan pula perlulah dipelbagaikan. "Soal kesihatan dan bekalan air bersih juga sangat memuaskan dan kerajaan sangat komited menjaga keperluan rakyat," katanya.  Kawat cipta sejarah

Oleh: Aida Abd Rahman

Sejarah dicipta sebuah persatuan media - Kelab Wartawan Terengganu (Kawat) apabila muncul sebagai kelab media pertama di Malaysia yang menubuhkan koperasi bagi menjana pendapatan tambahan kepada anggotanya.

 Koperasi Media Terengganu Berhad berkenaan dijangka akan dirasmikan pada Januari 2013 ini akan menawarkan pembelian saham maksimum lima unit bagi setiap ahli koperasi dengan nilai RM100 seunit.

Presiden Kawat, Encik Ayob Mamat berkata pihaknya menyasarkan kira-kira 300 petugas media negeri itu yang menjadi ahli akan menganggotai koperasi tersebut.

“Fokus utama perniagaan koperasi itu ialah penerbitan dan pengurusan acara memandangkan Kawat mempunyai kemahiran di bidang itu.

 "Sasaran kita untuk modal permulaan sebanyak RM300,000 dan menjelang akhir tahun depan kita sasarkan pendapatan koperasi mencecah RM500,000 menerusi dua cabang perniagaan utama itu," katanya.

Malah, katanya kewujudan koperasi itu membuktikan kesungguhan Kawat untuk menjadi kelab yang mampu berdikari, sekali gus menjaga kebajikan dan menjana pendapatan tambahan kepada anggota melalui pengagihan dividen setiap akhir tahun.

 "Selepas lebih 32 tahun ditubuhkan, sudah sampai masanya Kawat mempunyai platform yang boleh menjadi masa depan pendapatannya, tetapi pada masa sama kami masih mengharapkan bantuan pelbagai pihak. 

"Kawat juga mempunyai rangkaian rakan strategik yang akan bertindak sebagai rakan dalam menjayakan aktiviti perniagaan koperasi itu nanti," katanya.

 

PMINT kekal pencapaian 4 bintang audit akaun

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) mengekalkan pencapaian terbaik apabila mendapat penarafan 4 bintang di dalam Pengauditan Indeks Akauntabili Pengurusan Kewangan selama tiga tahun berturut-turut.

Pengurus Besarnya, Dato’ Osman Muda, berkata pihaknya berharap pencapaian itu dapat dikekalkan dan ditingkatkan dari masa ke semasa terutama untuk menghadapi persediaan kerja-kerja pengauditan kali ke -6 yang akan bermula pada Januari 2013 nanti.

Beliau berkata, bagi proses pengauditan kali ini, PMINT telah mengenal pasti beberapa elemen yang perlu ditambahbaik berdasarkan criteria dan pemerhatian audit yang lepas.

“Memang tidak dapat dinafikan bahawa pengauditan ini telah banyak membantu PMINT memastikan tatacara dan peraturan pengurusan kewangan yang ditetapkan sentiasa dipatuhi yang mana ianya sekaligus dapat menambahbaik lagi keyakinan pelanggan terhadap sistem penyampaian perkhidmatan PMINT,” ujarnya.

Selain itu, beliau berharap agar warga kerja PMINT dapat meningkatkan lagi usaha dan bekerja dengan lebih gigih untuk mengekalkan pencapaian-pencapaian lain yang diperolehi sebelum ini seperti Pensijilan Sistem Pengurusan Kualiti MS ISO 9001 : 2008, Pensijilan Amalan Persekitaran Berkualiti (QE/5S) dan lain-lain pencapaian.

“Setiap hasrat dan matlamat yang ingin dicapai tidak akan dapat dicapai tanpa adanya modal insan yang kompeten dan berprestasi tinggi,” ujarnya.

Beliau berkata, sebagai sebuah badan korporat terutamanya Syarikat Yang Berkaitan Kerajaan (GLC), PMINT perlu mempunyai system kawalan dalaman dan tadbirurus korporat yang baik.


Jangan mempolitikkan usaha kerajaan

 Oleh: Suriati Ali 

Pembangkang di negeri ini di minta lebih bertanggungjawab dan tidak mempolitikkan setiap usaha yang dilakukan kerajaan untuk rakyat.

 Ketua pemuda Umno Bahagian Kuala Terengganu, Encik Badrul Hisham Zaki, berkata sikap pembangkang di negara ini cukup berbeza dengan pembangkang di luar negara di mana mereka boleh berkerjasama antara satu sama lain sehingga dapat mengukuhkan negara dan melahirkan rakyat berdaya saing.


“Sebaliknya keadaan positif itu tidak berlaku di negara ini kerana pembangkang sentiasa menggangap setiap pelaksanaan kerajaan daripada sudut negatif.

 “Kalau kita tengok pada hari ini dan sebelum ini, banyak perkara yang telah dibuat kerajaan ke arah keharmonian, baik dari sudut sosial dan ekonomi,” katanya.

 Katanya, bagaimanapun kalu dilihat keadaan pembangkang dari dulu, mereka seolah-seolah tidak boleh melihat sesuatu yang murni untuk rakyat. 

“Mereka sentiasa berfikiran negatif, sebagai contoh Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan juga penyeneraian Felda Global Ventures Holding (FGV) dalam Bursa Malaysia.

 “Sedangkan mereka yang terlibat mendapat kebaikan daripada usaha ini termasuk penyokong pembangkang,” katanya.

 

27 December 2012

Timbalan Menteri KPWKM lawat mangsa banjir di SK Kompleks Gong Badak

Oleh: Noraini Jusoh

Timbalan Menteri Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), YB Dato’ Noriah Kasnon hari ini melawat mangsa banjir Pusat Pemindahan Bencana di SK Kompleks Gong Badak, Kuala Terengganu.Kehadiran beliau diiringi Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri, Encik Zuhami Omar dan disambut oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, YB Haji Muhammad Ramli Nuh.

Difahamkan kebanyakan mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan tersebut terdiri daripada penduduk Taman Desa Tanjung Damai, Gong Badak.

Dato’ Noriah meluangkan masa kira-kira sejam beramah mesra dan bertanya khabar serta meninjau keadaan 339 mangsa daripada 76 keluarga yang masih berada di pusat pemindahan itu sejak dibuka Isnin lalu.

Beliau melahirkan rasa syukur kerana dapat meninjau dan melihat sendiri situasi yang dialami mangsa banjir di negeri ini.

"Setakat ini, alhamdulillah tidak ada masalah kerana tindakan awal telah diambil oleh pihak JKM, jawatankuasa bencana daerah, dan pihak-pihak lain yang terlibat dalam menguruskan mangsa banjir.

"Ada penduduk yang menyatakan rasa bimbang keadaan ini akan berulang kerana sebahagian daripada penduduk taman perumahan ini mendapati kawasan kediaman mereka merupakan kawasan takungan air hanya setelah mendiami rumah tersebut,” ujarnya ketika ditemui Teganukita di pusat pemindahan tersebut, hari ini.

Katanya, walau bagaimanapun beliau percaya pihak kerajaan akan mengambil tindakan untuk mengatasi masalah yang dialami oleh penduduk Taman Desa Tanjung Damai terutamanya yang melibatkan masalah takungan air dan sistem saliran dengan kerjasama pihak jabatan berkaitan.

Menurutnya, beliau ada mencadangkan kepada pengerusi taman perumahan terbabit supaya membuat permohonan rasmi kepada pihak tertentu supaya sekurang-kurangnya ada inisiatif awal untuk menyelesaikan masalah yang timbul apabila banjir melanda.

 

5,193 keluarga berpindah akibat banjir di Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Dato' Haji Mazlan Ngah
Banjir yang melanda di negeri ini sejak 22 Disember lalu menyebabkan 20,929 orang daripada 5,193 keluarga di seluruh negeri ini berpindah ke pusat-pusat pemindahan yang disediakan pihak berkuasa.

Pengerusi Jawatankuasa Bencana Negeri Terengganu, Dato’ Haji Mazlan Ngah, berkata sehingga ini 193 pusat pemindahan telah dibuka bagi menempatkan mangsa banjir di negeri ini.

Beliau berkata, setakat jam 8 pagi ini (27 Disember 2012), terdapat 11,340 orang daripada 2,869 keluarga masih berada di 77 pusat pemindahan di seluruh negeri.

“Keadaan banjir di negeri Terengganu beransur pulih berikutan sebahagian pusat pemindahan telah ditutup di daerah Besut, Setiu, Marang dan Hulu Terengganu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan taklimat mengenai keadaan banjir di negeri ini ini kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin di Bilik Orang Kenamaan di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, petang ini.

Terdahulu ketibaan Timbalan Perdana Menteri yang diiringi isteri, Puan Seri Norainee Abd Rahman, disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan dan pegawai-pegawai kanan kerajaan negeri dan Persekutuan.

Dato’ Haji Mazlan yang juga Setiausaha Kerajaan Negeri, berkata kerajaan negeri telah menyediakan sejumlah bajet yang besar dalam pengurusan bencana agar kesejahteraan dan kebajikan rakyat terjaga.

Beliau berkata, banjir yang melanda negeri ini setakat ini telah meragut empat nyawa di mana kes pertama dilaporkan pada 25 Disember apabila seorang suri rumah lemas selepas dipercayai terjatuh dalam air bah di Kampung Sri Bayah, Permaisuri, Setiu.

Selepas taklimat itu, Timbalan Perdana Menteri serta isteri dan rombongan menaiki helikopter Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) untuk melawat kawasan banjir di daerah Kemaman.


TPM diberi taklimat mengenai banjir di Terengganu

Tan Sri Muhyiddin Yassin memperkatakan sesuatu ketika mendengar taklimat oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu mengenai perkembangan banjir di Terengganu.
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, yang tiba dengan pesawat khas di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, kira-kira jam 1.30 petang ini diberi taklimat mengenai perkembangan terkini banjir di Terengganu.

Apa yang dibualkan oleh Timbalan Perdana Menteri dengan Menteri Besar Terengganu sebaik tiba di Terengganu untuk meninjau kawasan banjir.

Taklimat tersebut disampaikan Pengerusi Jawatankuasa Bencana Negeri Terengganu, Dato’ Haji Mazlan Ngah, di Bilik Orang Kenamaan di lapangan terbang tersebut.

Terdahulu ketibaan Timbalan Perdana Menteri yang diiringi isteri, Puan Seri Norainee Abd Rahman, disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan dan pegawai-pegawai kanan kerajaan negeri dan Persekutuan.

Selepas taklimat itu, Timbalan Perdana Menteri serta isteri dan rombongan menaiki helikopter Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) untuk melawat kawasan banjir di daerah Kemaman.


Polis tingkatkan rondaan ke rumah yang dilanda banjir

Oleh; Esah Abdullah

Polis Terengganu mempertingkatkan rondaan dan lawatan ke rumah-rumah yang terlibat dengan pemindahan banjir bagi mengelakkan jenayah mencuri dan pecah masuk rumah yang ditinggalkan.

Ketua Polis Terengganu, Dato’ Jamshah Mustapa berkata, semua Ketua Polis Daerah sudah diarahkan menubuhkan pasukan rondaan dan lawatan bagi mencegah sebarang jenayah tidak berlaku di kediaman ketika musibah yang melanda penduduk.

Menurutnya, rondaan dari masa ke semasa dengan menggunakan bot dan kenderaan lain dibuat secara berterusan untuk memastikan harta benda awam dan persendirian tidak menjadi tumpuan penjenayah.

Katanya, ketika ini mangsa banjir terpaksa meninggalkan rumah untuk menyelamatkan nyawa dan berpindah ke pusat pemindahan yang disediakan.

``Dalam usaha membanteras jenayah pecah rumah ketika banjir pihak polis turut bekerjsama dengan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) untuk membantu,’’ katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita sempena Majlis Perhimpunan Bulanan Polis di Perkarangan Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Polis negeri, Hadir sama Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Hamzah Mohd Jamil dan Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu ACP Zamri Samsuddin.

 Bagaimanapun katanya, mangsa yang terlibat dengan pemindahan banjir juga dinasihatkan agar dapat memaklumkan alamat rumah yang ditinggalkan kepada Balai Polis yang berhampiran atau kepada anggota polis yang bertugas di pusat pemindahan banjir.

Katanya, ini untuk memudahkan menghubungi pemilik kediaman jika berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini semasa pihak polis menjalankan rondaan.

Sehubungan dengan itu juga, beliau menasihatkan orang ramai supaya peka dan berwaspada dengan amaran banjir yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa dan menyimpan dokumen penting di tempat selamat.

 ``Ibu bapa juga perlu sentiasa mengawasi anak-anak agar tidak bermain dengan air kerana arus deras apabila hujan lebat yang berterusan, tambahan pula pada masa ini musim cuti persekolahan dan malang tidak berbau,’’ ujarnya.

Katanya, IPK Terengganu turut menubuhkan Bilik Gerakan Banjir negeri dan daerah telah dibuka dan beroperasi 24 jam. Bilik Gerakan negeri boleh dihubungi melalui telefon 6354744.

 

Maidam berjaya kutip zakat RM98.3 juta

Oleh; Esah Abdullah

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) telah berjaya mengutip RM98.3 juta sehingga 26 Disember tahun ini di mana zakat pendapaan merupakan penyumbang tertinggi dengan jumlah kutipan RM 37.4 juta diikuti zakat perniagaan (RM30 juta) dan zakat simpanan (RM18.2 juta).


Yang Dipertua Maidam, Dato’ Bentara Luar Dato’ Omar Pilus berkata, Maidam mensasarkan jumlah kutipan zakat RM100 juta tahun ini.

Katanya, sebanyak RM80.5 juta telah dikeluarkan bagi agihan zakat dan jumlah tertinggi ialah untuk golongan miskin (RM30.4 juta) diikuti fisabilillah (RM24.9 juta).

“Maidam juga telah memperluaskan bantuan khusus kepada golongan faqir dan miskin dengan memberi bantuan pembinaan rumah baru dengan kos RM38,000 setiap unit,” katanya kepada pemberita di majlis Penyerahan Zakat Bank Islam Malaysia Berhad kepada Maidam di Pejabat Maidam Kuala Terengganu hari ini.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Dato’ Haji Mohd Rozali Saleh dan Pengurusan Besar Bank Islam, Dato’ Wan Ismail Wan Yusoh.

Katanya, sehingga Disember tahun ini sebanyak 30 buah telah berjaya dibina di bawah skim baru ini manakala bantuan baiki rumah masih diteruskan.

Selain itu katanya, Maidam juga telah membelankan hampir RM10 juta khusus untuk bantuan pendidikan sekolah menengah dalam bentuk seragam sekolah, baucer makanan waktu rehat, tambang bas serta yuran asrama membabitkan 24,572 pelajar dari 366 buah sekolah seluruh negeri.

“Seramai 2,121 orang golongan yang sudah tidak produktif juga telah menerima bantuan antara RM250 hingga RM450 sebulan,” katanya.

Pada majlis itu, Bank Islam yang diwakili Dato’ Wan Ismail telah menyerahkan zakat perniagaan berjumlah RM324,938 kepada Dato’ Bentara Luar yang mewakili Maidam.

Sehubungan itu Bank Islam telah menunaikan zakat perniagaannya setiap tahun sejak beroperasi di negeri ini yang berjumlah RM272,000 (2009), RM385,000 (2010) dan RM390,000 tahun lalu (2011).

Selain itu hasil kerjasama yang terjalin dengan Bank Islam, Maidam berjaya membina 37 unit rumah teres kos rendah dengan kos RM1.4 juta di Banggol Peradong, Manir untuk golongan faqir dan miskin yang telah siap sepenuhnya awal tahun ini.

 

GPMS anjur malam integrasi nasional

Oleh: Noraini Jusoh

Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) negeri Terengganu akan menganjurkan Malam Integrasi Nasional di Dewan Besar Kolej Multimedia Telekom, Rusila, Marang, pada 28 Disember 2012 ini.

Pengerusi GPMS negeri Terengganu, Ahmad Izani Abdul Ghani berkata, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dijangka merasmikan program yang berkonsepkan 1Malaysia itu nanti.

"Program ini akan menghimpunkan kira-kira 200 orang kaum Melayu dan Cina di bawah satu bumbung yang bertujuan untuk memupuk semangat integrasi dan memberi ruang kepada mereka untuk berinteraksi dan bersosial sesama mereka.

"Justeru, melalui program ini diharapkan dapat mengukuhkan lagi perpaduan kaum antara masyarakat Melayu dan Cina khususnya di negeri ini,” ujarnya ketika dihubungi Teganukita, hari ini.

Katanya, pada program yang lebih berbentuk santai itu nanti para tetamu juga akan dihiburkan dengan persembahan kebudayaan oleh wakil setiap kaum.

Menurut Ahmad Izani, sudah menjadi matlamat GPMS untuk menyatukan masyarakat berbilang kaum yang terdapat di Malaysia dan beliau mengharapkan semangat 1Malaysia akan terus dipertahankan demi keamanan negara tercinta.

 

NGO sertai gotong royong bersih masjid dilanda banjir


YB Datuk Seri Idris Jusoh menyembur air bersih simen masjid

Oleh: Mohammad Ishak

Seramai 100 peserta mewakili pelbagai badan bukan kerajaan dan jabatan kerajaan menyertai gotong royong membersih Masjid Kampung Padang Bual,Hulu Besut yang dilanda banjir teruk kelmarin.

Selepas dilanda banjir teruk menyebabkan banyak rumah dan kemudahan awam dicemari lumpur penduduk daerah Besut yang terjejas dengan bencana banjir mula mengadakan gotong royong membersih rumah dan tempat awam.

Belia MAYC dan Briged Tani bergabung tenaga menjalankan aktiviti membantu komuniti yang terbabit dalam kejadian banjir kelmarin.

Masjid Kampung Padang Bual,Hulu Besut, yang terjejas teruk dengan banjir menjadi lokasi pertama gabungan NGO berkenaan mengadakan gotong royong membersih lumpur.

Program itu turut disertai pasukan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Jabatan Bomba dan Penyelamat serta Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) kampung terbabit.

Ketua Umno Bahagian Besut,Datuk Seri Idris Jusoh yang juga ADUN Jertih dan ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad hadir sama menyertai gotong royong itu

Kerja gotong royong itu terpaksa menggunakan pacutan air bomba bagi membersih lumpur dan sampah sarap yang tersangkut sekitar masjid terbabit.

Selepas menyertai gotong royong Idris bersama sukarelawan terbabit menyampaikan sumbangan makanan kepada mangsa banjir dari rumah ke rumah sekitar Kampung Padang Bual, yang terjejas teruk akibat banjir Isnin lalu.

Keceluparan hakis kredibiliti Pas

Oleh: Aida Abd Rahman

Sikap Mursyidul Am Pas, Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat yang gemar mengularkan hujah mengelirukan, selain menghamburkan kata-kata kesat yang langsung tidak wajar dikeluarkan oleh seorang pemimpin yang bertaraf ulama serta tok guru, kian menangis kredibilitinya sebagai pemimpin parti yang kononnya memperjuangkan Islam.

Beliau terus menanam politik kebencian di kalangan penyokong Pas terhadap Umno dengan mengentam Umno dan memberi pelbagai gambaran buruk kepada parti Melayu itu seakan-akan Umno tidak pernah memberi jasa dan manfaat kepada negara dan umat Islam, termasuk keluarganya sendiri.

Malah, butir bicara juga kadangkala seperti `orang tua nyanyuk’ yang cakap lepas dan tidak mengambil pusing risiko bakal dihadapinya kelak.

 Terbaru, kata-kata Nik Aziz “…kalau Umno tukar dasar kebangsaan kepada Islam dan Umno dan Pas bersatu, buat apa lagi saya berpolitik. Tidur malam pun nyenyak.

 Tetapi, kalau selagi Melayu sokong Umno, wajib atas saya melawan kerana ini bahagian mungkar.’ Susulan itu, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin menyifatkan Mursyidul Am berkenaan sebagai bermulut celupar dan suka membuat fatwa sendiri apabila mengatakan orang Melayu yang menyokong Umno sebagai perkara mungkar.

Kata-kata Nik Aziz itu bukan pertama kali, malah sudah acap kali pemimpin Pas itu lantang bersuara demi meraih populariti dan mempertahankan perjuangan politik Pas yang semakin kabur.

Tan Sri Muhyiddin berkata kenyataan seumpama itu tidak pelik jika dibuat oleh Mursyidul Am itu apatah lagi setiap kali menjelang pilihan raya yang bertujuan mempengaruhi pengundi supaya tidak menyokong calon Umno dan BN pada pilihan raya umum nanti.

 “Itu satu lagi bukti Nik Aziz mengeluarkan faktwa yang tidak mengikut hukum bila dia sebut kumpulan orang yang mungkar ni kafir, orang Umno ni Firaun dan macam-macam lagi zalim dan sebagainya

 “Saya bimbang pasal (perkara ini) bukan baru, Nik Aziz selalu dia celupar, lepas cakap yang tidak ada bersandarkan hukum, dia buat fatwa sendiri, banyak tokoh-tokoh ulamak mempertikaikannya.

“Inilah antara sebab masalah perpecahan di kalangan umat Islam kerana oleh fatwa-fatwa songsang oleh pemimpin PAS,” katanya di Kuala Terengganu, baru-baru ini.

 

Peminat T-Team berpeluang bertemu pemain pujaan

Oleh: Aida Abd Rahman

Penyokong dan peminat pasukan T-Team berpeluang beramah-mesra sambil menyertai pelbagai aktiviti bersama pemain bola sepak pujaan mereka, di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, esok.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Encik Abdul Rasid Jusoh berkata, kira-kira 400 peminat yang sudah mendaftar nama di laman Facebook T-Team-Titans layak menerima baju-T secara percuma.

“Mereka yang bertuah berpeluang memenangi pelbagai hadiah dalam beberapa acara yang disediakan penganjur program.

 “Program itu bertujuan memberi peluang kepada peminat terutama penyokong ‘The Titans’ bertemu pemain pujaan mereka selepas sambutan yang diterima pada program pertama sempena Bulan Pelayaran Terengganu dan Kejohanan Piala Monsun 2012 di Pulau Duyong, bulan lalu,” katanya.

 Katanya, kesempatan itu membolehkan peminat berpeluang bermesra dengan semua pemain termasuk dua pemain import, George Boateng dan Caleb Folan.

 

Banjir di Terengganu ragut dua nyawa

Banjir di Terengganu meragut satu lagi nyawa semalam apabila seorang remaja lemas ketika bermain air banjir di kawasan perumahan Bukit Mentok, di Kemaman. Dalam kejadian kira-kira 2 petang itu mangsa Mohd Hamidi Abdul Hamid, 15, dan seorang rakannya, dipercayai bermain dan mendayung sampan berhampiran rumahnya. Kelmarin, seorang wanita Samhanim Ramli, 36, yang lemas selepas terjatuh ke dalam Sungai Lanjut di Jambatan Permaisuri, Setiu.
Ketua Polis Daerah Kemaman Che Suza Che Hitam berkata seorang lagi rakan mangsa yang belum diketahui identitinya pula turut dilaporkan hilang dan belum dapat dipastikan lagi nasibnya. "Kejadian itu disedari keluarga mangsa setelah hampir dua jam mangsa tidak pulang ke rumah. "Keluarganya melihat sampan yang dinaiki mangsa kosong dan lantas mencari mangsa di kawasan sekitar. Menurutnya ahli keluarga mangsa bagaimanapun berjaya menemui mangsa kira-kira 4.30 petang tadi berhampiran sampan berkenaan. Panik dengan kejadian itu bapa mangsa memanggil Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) lalu menghantar mangsa ke hospital dan pihak hospital mengesahkan mangsa telah meninggal. Difahamkan kediaman mangsa di taman perumahan itu ditenggelami air sedalam 1.5 meter berikutan hujan lebat sejak dua hari lalu. Dalam pada itu Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang turut melawat mangsa banjir di daerah ini hari ini berkata banjir yang melanda daerah Kemaman tahun ini adalah antara banjir terburuk sejak lebih 30 tahun lalu. Sementara itu, keadaan banjir yang melanda negeri di Pantai Timur semalam semakin buruk dengan jumlah mangsa di pusat pemindahan di Kelantan, Pahang dan Terengganu meningkat kepada 17,443 petang ini berbanding 13,746 orang pada sebelah pagi. Keadaan banjir di Terengganu paling buruk apabila jumlah mangsa meningkat kepada 10,412 orang petang semalam berbanding 6,550 pada sebelah pagi. Menurut portal banjir negeri, mangsa yang paling ramai dipindahkan sehingga 6 petang semalam ialah di daerah Besut seramai 2,666 orang diikuti Kemaman (2,272 orang), Dungun (1,983 orang), Hulu Terengganu (1,390 orang), Besut (1,088 orang), Kuala Terengganu (807 orang) dan Marang (206 orang). Sehingga tempoh itu, 30 pusat pemindahan dibuka di Setiu, Kemaman (23), Dungun (29), Hulu Terengganu (16), Besut (10), Kuala Terengganu dan Marang (masing-masing 7).

Jalan tanah runtuh boleh dilalui

Jalan masuk utama Jabor-Jerangau ke Air Puteh di Kilometer 139 kini sudah boleh digunakan selepas kerja membaik pulih jalan terbabit yang terjejas akibat runtuhan tanah awal pagi semalam selesai dijalankan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR).

Dalam kejadian itu, lapan buah kereta tertimbus apabila tebing jalan masuk utama Jabor-Jerangau ke Jalan Air Puteh di kilometer 139 di Kemaman runtuh, berikutan hujan lebat berterusan di kawasan itu.

Ketua Polis Daerah Kemaman, Supt Che Suza Che Hitam berkata, jalan tersebut dibuka kira-kira 5 petang semalam dan turut terbabit dalam runtuhan tanah itu ialah sebuah lori dan lima kenderaan jenis sedan.

"Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian itu dan kini jalan sudah boleh dilalui semua jenis kenderaan," katanya.

Dalam kejadian kira-kira 3.30 pagi ini tebing jalan setinggi 12 meter runtuh dan menimbusi jalan sepanjang 50 meter.

Tebing jalan runtuh kira-kira 3.30 pagi ini lalu menghempap kenderaan-kenderaan terbabit yang diletakkan di kawasan berkenaan.

"Kita khuatir kemungkinan ada orang yang tidur di dalam kereta yang tertimbus itu," katanya sebelum ini.

Che Suza berkata pihaknya menghubungi Jabatan Kerja Raya (JKR) bagi membantu kerja-kerja membersihkan kawasan yang tertimbus menggunakan jentolak.

Katanya kejadian itu berikutan hujan lebat berterusan menyebabkan pergerakan tanah di kawasan itu. Menurutnya runtuhan itu dipercayai berpunca daripada hujan lebat sehingga menyebabkan berlaku pergerakan tanah.


TPM lawat kawasan banjir di Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin dijadualkan melawat pusat penempatan banjir di Terengganu, hari ini.

Beliau yang diiringi isteri, Puan Seri Norainee Abd Rahman, dijangka tiba dengan pesawat khas dari Kuala Lumpur di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, kira-kira jam 2 petang.

Ketibaan beliau akan disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan dan pegawai-pegawai kanan kerajaan negeri dan Persekutuan.

Timbalan Perdana Menteri serta isteri akan menaiki helikopter Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan mendarat di Mini Stadium Mak Chili, Chukai, Kemaman.

Beliau dan rombongan kemudiannya dijadualkan melawat pusat perpindahan banjir di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Mentok dan Sekolah Kebangsaan Bukit Mentok, Chukai, Kemaman.

Selepas itu, beliau dijadualkan bertolak ke Kuantan dan menaiki pesawat khas di Lapangan Terbang Kuantan untuk balik ke Kuala Lumpur.


Ampangan Paya Beda,Hulu Besut tidak pecahOleh: Mohammad Ishak 

Pihak pengurusan projek pembinaan Ampangan Paya Beda,Hulu Besut,terpaksa bertindak membina saliran air bagi mengalirkan air keluar dari takungan ampangan berkenaan bagi mengelak berlakunya kejadian banjir lebih buruk di Hulu Besut.

Pengarah Projek Pembangunan Pertanian Terengganu Utara, Mohd Kabri Abdul Ghani berkata, jika tindakan sedemikian tidak dilakukan dikhuatiri banjir besar akan berlaku secara mendadak kerana takungan air ampangan itu berada pada tahap luar biasa.

Katanya, sebelum tindakan itu diambil pihaknya bersama pengurusan pembinaan projek itu sudah berbincang dengan penduduk dan tindakan yang perlu dilakukan bagi menyelamatkan penduduk daripada berlakunya banjir besar.

Menurutnya, hujan lebat berlebihan berlaku Isnin lalu menyebabkan takungan air ampangan yang dalam pembinaan itu berada pada tahap kandungan air 29 meter padu.


Projek berharga RM300 juta yang dimulakan pembinaan tahun lalu dan dijangka siap akhir 2013 bertujuan membekalkan air kepada 8,000 petani di daerah Besut dan Setiu selain membekarkan sumber air asli untuk kegunaan penduduk daerah berkenaan.

Mohd Kabri berkata, beliau menolak dakwaan penduduk mengenai ampangan itu pecah menyebabkan limpahan air berlebihan sehingga mengakibatkan banjir besar berlaku di Hulu Besut terutama penduduk Kampung Padang Bual.

 “Kami melakukan tindakan semata-mata untuk menyelamatkan penduduk dan jika tidak berbuat demikian dikhuatiri takungan air ampangan itu akan melimpah dan menjadi banjir kilat,” katanya

Beliau berharap, penjelasan itu tidak lagi menjadi isu kepada penduduk daerah Besut yang sebelum ini melemparkan pelbagai tanggapan terhadap usaha kerajaan membina ampangan terbabit.

26 December 2012

MB lawat kawasan banjir guna helikopter, lori

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, menaiki helikopter dari Kuala Terengganu hari ini bagi melawat beberapa kawasan di sekitar daerah Kemaman yang teruk dilanda banjir.Sebaik selepas mempengerusikan mesyuarat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) di Wisma Darul Iman, tengahari ini, beliau terus bergegas menaiki helikopter bagi melawat kawasan tanah runtuh dan mangsa banjir di daerah Kemaman.

Menteri Besar melawat kawasan tanah runtuh di Jalan Air Puteh, Kemaman yang menyebabkan lapan buah kereta tertimbus, awal pagi tadi.

Beliau dan rombongan turut menaiki lori untuk melawat beberapa pusat pemindahan banjir di sekitar daerah Kemaman bagi melihat sendiri keadaan di situ dan bertanya khabar mangsa banjir.