Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

02 June 2012

Bagai sireh pulang ke gagang

Oleh; Esah AbdullahProgram Menteri Besar masuk kampung boleh diibaratkan bagai sireh pulang ke gagang, apabila memori rumah bernombor 518A, di Kampung Ladang yang pernah didudukinya kira-kira 36 tahun lalu kembali bertemu tuannya.

“Saya tinggal menyewa bersama kawan-kawan ketika belajar di Sekolah Adabi di bandar ini,” katanya yang ceria sambil meninjau disekeliling rumah itu hari ini (2 Jun).


To' Puan Seri Hajjah Norliza mencium tangan ibu angkat Dato' Seri Haji Ahmad

Program anjuran Pergerakan Pemuda dan Penyelaras UMNO Dun Ladang itu juga telah memberi kesempatan Dato’ Seri Haji Ahmad Said bertemu ibu angkatnya Puan Eshah Mohamed atau Mok Mek, 80 tahun yang kini uzur.Kehadiran Menteri Besar bersama isteri, To; Puan Seri Hajah Norliza Mahmud membawa sinar bahagia kepada penduduk di sekitar kampung berkenaan di mana 14 keluarga miskin, uzur, kurang upaya dan warga emas telah menyambut salam pemimpin nombor satu itu dengan genggaman erat.

Rata-rata mereka ini bakal berpindah ke rumah baru yang lebih selesa disediakan kerajaan kerana kawasan yang diduduki sekarang akan dibangunkan oleh kerajaan negeri dan ternyata mereka tidak keberatan demi pembangunan untuk generasi akan datang.Mengiringi lawatan itu, Pegawai daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail; Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Terengganu, Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh dan Pegawai Pembangunan DUN Ladang, Dato’ Haji Wan Hisham Wan Salleh.Beberapa artis turut serta iaitu Shahezy Sam , Sari Yanti dan CEO Metrowealth International Group (MIG), Dato’ David Teo.

Jaga kebersihan, bantu promosi pelancongan

Oleh: Aida Abd Rahman

Usaha meningkatkan tahap kebersihan dan keceriaan persekitaran turut membantu kejayaan mempromosikan sektor pelancongan negeri yang diibaratkan sebagai `serampang dua mata’, kata Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah.

Katanya, kebersihan serta keceriaan menjadi elemen utama yang membantu mewujudkan persekitaran menarik dan selesa, selain menarik kunjungan pelawat dalam mahupun luar negara ke satu-satu lokasi.

“Selain itu, sokongan, keazaman dan kesedaran masyarakat setempat dalam isu kebersihan amat diharapkan bagi memastikan program ini tidak sekadar hanya satu pertandingan, sebaliknya mampu menjadi ingatan yang baik dalam mendidik masyarakat untuk cintakan kebersihan.

“Pembentukan budaya mencintai kebersihan amat wajar digembeleng di seluruh peringkat tanpa mengira golongan,” katanya ketika berucap dimajlis penyampaian hadiah Pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Kampung Peringkat Negeri Terengganu 2011/2012, di Padang Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman I, Kuala Terengganu, petang semalam (30 Mei).

Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Za'abar Mohd Adib dan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat.

Dato’ Mazlan berkata, pembangunan insan juga menjadi asas penting dalam pembangunan negeri dan tidak hanya tertumpu kepada pembangunan fizikal semata-mata di mana semua masyarakat perlu kaya dengan budi bahasa dan akhlak mulia termasuk dalam aspek menjaga kebersihan.

Oleh itu, katanya selain program kebersihan kampung peringkat negeri, kerajaan negeri juga menganjurkan program aktiviti pendidikan kebersihan, pertandingan kebersihan dan keceriaan tabika, pertandingan kebersihan premis makanan, pertandingan kebersihan tanah perkuburan Islam, pertandingan kebersihan dan keceriaan masjid dan surau serta pelbagai pertandingan kebersihan peringkat Pihak Berkuasa Tempatan.

Beliau berkata, pada tahun ini kerajaan negeri memperuntukkan hampir RM2.4 juta bagi menjayakan kesemua program berkenaan.

Selain itu, beliau juga berharap semua kampung menjadikan kampung terbersih dalam daerah mereka sebagai model dan contoh terbaik serta penanda aras kepada pencapaian kampung masing-masing.

Pantai Penarik, sumber rezeki orang kampung

Oleh: Suriati Ali

JIKA anda ingin mengetahui bagaimana orang kampung memproses ikan masin, ikan bilis, keropok keping, sotong dan udang kering, silalah berkunjung ke Pantai Penarik, Setiu, kerana mereka sedia memberi jawapan serta tunjuk ajar.Hampir setiap pagi, terdapat beberapa penduduk kampung, terutama kaum ibu setia dengan aktiviti itu yang sememangnya menjadi sumber rezeki tambahan kepada keluarga masing-masing sejak dulu lagi.

Aktiviti seumpama itu sinonim dengan Pantai Penarik kerana kebanyakan ketua keluarga yang tinggal berhampiran lokasi itu mencari rezeki di laut.

Terletak kira-kira 71 kilometer dari Bandar Raya Kuala Terengganu dan berada di kawasan perkampungan nelayan membuatkan pelancong seakan terpikat dengan keindahan pantai yang bersih dan air laut membiru itu.

Lebih menarik lagi, struktur beberapa pulau tersohor iaitu Pulau Redang, Pulau Bidong, dan Pulau Perhentian dapat dilihat jika pengunjung berada di Pantai Penarik.

Deretan gerai menjual pelbagai jenis hasil laut seperti ikan, sotong, ketam dan udang segar sentiasa menjadi pilihan ketua keluarga dan suri rumah untuk dijadikan hidangan tengahari atau malam.

Pada hujung minggu dan cuti sekolah, orang ramai termasuk pengunjung luar Terengganu pasti mengambil peluang membawa keluarga masing-masing untuk beriadah dan berkelah.

Bagi penduduk terutama golongan muda di perkampungan itu, mereka gemar menjadi pantai itu sebagai lokasi bagi membuktikan kehandalan dengan bermain bola sepak pantai dan bola tampar.

Majlis Daerah Setiu (MDS) sentiasa berusaha memperindahkan destinasi pelancongan itu dengan menaiktaraf kemudahan sedia ada, menanam ratusan pokok rhu dan tidak lupa menambah lampu jalan semata-mata ingin memberi keselesaan dan menarik minat pengunjung ke Pantai Penarik.

Pengunjung dinasihatkan supaya tidak melakukan aktitiviti membahaya ketika berada di kawasan pantai termasuk bermain air dan mandi.


01 June 2012

ADUN Hulu Besut ketuai gotong royong usung rumah penduduk Kampung La

YB Nawi (tengah) mengusung rumah seorang penduduk di Kampung La,Hulu Besut

Oleh: Mohammad Ishak 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Besut, Nawi Mohamad, membuktikan semangat setia kawan bersama rakyat apabila beliau sanggup berpeluh dan berganding bahu bersama penduduk ketika menyertai gotong royong mengusung sebuah rumah di Kampung La, Hulu Besut, selepas solat Jumaat semalam.

Nawi bersama lebih 100 penduduk Kampung La, berjaya memindahkan sebuah rumah dari tapak asal ke tapak baru sejauh 50 meter dalam kerja sosial bersama masyarakat.

Rumah milik Ayob Yasin,40, dipindahkan bagi membolehkan tapak rumahnya dijadikan tapak kedai dan terpaksa meminta bantuan penduduk kampong untuk melakukan kerja pemindahan rumah berkenaan.

Kelihatan mudah tetapi kerja untuk memindahkan rumah itu terpaksa berhadapan beberapa halangan kerana laluan sempit dan keadaan rumah yang berat.

Nawi yang turut serta dalam kerja mengusung rumah berkenaan turut kagum dengan semangat kerjasama dan kesungguhan penduduk membantu jiran memindahkan rumah itu.

“Bukan sedang hendak mencari kerja gotong royong yang memerlukan keringat dan tenaga berat seumpama ini tetapi penduduk kampung berkenaan sudah membuktikannya,” katanya.

Malah kata Nawi, beliau gembira kerana penyertaan gotong rpyong itu turut dihadiri ramai penyokong Pas serta golongan muda.

Beliau berkata, amalan mengusung rumah jarang dilakukan sekarang tetapi ia menjadi perkara biasa pada satu ketika dahulu dan kegiatan itu satu contoh baik kepada generasi sekarang.

Laksana tugas dengan jujur

Oleh; Esah Abdullah

Segala pengorbanan dan tanggung jawab yang dilaksanakan oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) terhadap penduduk tempatan dapat menjadi satu legasi kecemerlangan sebagai ikutan penambahbaikan untuk generasi seterusnya.Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail berkata, laksanakan tugas dengan jujur dan setia kerana apa yang dilakukan pasti menjadi sebutan generasi akan datang.

“Ketika kita memegang jawatan laksanakan tugas sebaik mungkin, jaga kebajikan rakyat dan pertahankan kerajaan memerintah,” katanya di majlis Perjumpaan Menteri Besar bersama JKKK Daerah Kuala Terengganu di Stadium Negeri, Kuala Terengganu semalam.Katanya, menjadi tanggung jawab JKKK menyampaikan mesej kerajaan kepada masyarakat kampung, jaga kebajikan, jaga kebersihan dan sebagainya.

“Kalau bukan kita, siapa? dan kalau bukan sekarang, bila?. Kampung kita adalah tanggung jawab kita tidak akan ada orang luar yang akan datang untuk jaga,bersih,bantu melainkan kita sendiri,” katanya.

Pada majlis itu, JKKK Kampung Undang terpilih sebagai JKKK paling cemerlang 2011 manakala JKKK Kampung Laut kedua terbaik dan JKKK Wakaf Mempelam tempat ketiga.

JKKK cemerlang menerima wang tunai RM3,000, RM2,000 (kedua) dan RM1,000 (ketiga) manakala 10 JKKK terpilih menerima saguhati RM500.Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said telah menyampaikan hadiah kepada semua JKKK yang menang.

Dana hari raya untuk semua kaum

Oleh: Aida Abd Rahman

Hanya Terengganu yang mengamalkannya sejak lapan tahun lalu. Tiada negeri lain yang menyediakan peruntukan cukup besar bagi memastikan rakyat yang tidak berkemampuan gembira dan ceria sebaik mendapat manfaat ganjaran RM200 hingga RM400 seorang apabila tiba musim perayaan.

Kerajaan negeri tidak hanya mengeluarkan perbelanjaan menyedaikan dana hari raya kepada masyarakat Islam dan kaum Melayu sahaja, sebaliknya Cina dan India turut menerima tempiasnya apabila menjelang musim perayaan mereka.

Jika Dana Hari Raya Aidilfitri 2011 diperuntukkan sebanyak RM50.47 juta dengan 176,838 keluarga menerima manfaat itu, Dana Tahun Baru Cina bagi tempoh yang sama pula dinikmati 8,929 keluarga dengan peruntukan RM2.33 juta manakala Dana Deepavali melibatkan 212 keluarga dengan agihan RM58,600.

Untuk rekod, Kerajaan Terengganu memperuntukkan kira-kira RM335 juta bagi menyediakan Dana Hari Raya Aidilfitri bermula 2005 sehingga tahun lalu.

Daripada jumlah itu, seramai 146,543 penerima dengan peruntukan RM43,962,900 (2005), diikuti 153,162 penerima dengan peruntukan RM46,088,700 (2006) dan 162,066 penerima dengan jumlah RM49,540,300 pada 2007.

Manakala seramai 56,290 penerima melibatkan RM47,522,800 (2008), 166,029 penerima yang melibatkan RM50,616,400 (2009), 164,243 penerima dengan jumlah RM164, 243 (2010) dan 176,838 penerima dengan peruntukan RM50,472,400 pada tahun lalu.

Bagi Dana Tahun Baru Cina pula, sebanyak RM16.63 juta dibelanjakan kepada 58,838 penerima sejak 2005 hingga tahun ini, manakala RM239,000 pula disediakan untuk Dana Deepavali kepada 845 penerima sepanjang empat tahun sejak 2008.

Bantuan khas yang disediakan Kerajaan Terengganu kepada ketua keluarga yang berpendapatan bulanan RM1,500 ke bawah termasuk warga emas dan ibu tunggal itu tidak dilaksanakan di negeri lain, sekaligus mencerminkan keprihatinan pemimpin Barisan Nasional dalam memastikan rakyat mendapat pembelaan sewajarnya, khususnya ketika musim perayaan.

Malah, terbaru peruntukan Dana Hari Raya Aidilfitri dijangka bertambah 10 peratus lagi apabila kerajaan negeri bersetuju menaikkan kadar had kelayakan pendapatan bulanan ketua keluarga daripada RM1,500 kepada RM2,000 bagi memastikan lebih ramai menerima habuan itu bermula tahun ini.

Dalam laporan terbaru, kerajaan negeri akan membelanjakan kira-kira RM55 juta untuk dana hari raya bagi menambahkan keriangan rakyat berpendapatan rendah pada Aidilfitri ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata dana itu dijangka mula diagihkan pada Ramadan ini dengan jumlah penerima dijangka meningkat 10 peratus berbanding tahun lalu.

"Tahun lepas kita beri kepada lebih 176,000 penerima dan tahun ini, kita jangka ia bertambah 10 peratus," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Wisma Darul Iman, semalam (30 Mei).

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, dana raya bakal diagihkan dalam tiga peringkat iaitu kepada warga emas sebanyak RM200, keluarga miskin dan orang kurang upaya (RM300) serta keluarga yang mempunyai ramai tanggungan (RM400).
Masyitah Sutera tawar reka corak terkini

Oleh: Suriati Ali

SUTERA digital ekslusif dengan reka corak terkini, titisan kasih, flamingo, fatansia, trologi, merak, bonia dan brush, boleh didapati di Masyitah Sutera, Pasar Besar Kedai Payang dengan kadar harga yang berpatutan.

Pengurusnya, Puan Masyitah Alias, 26, berkata tekstil dengan reka corak itu adalah yang paling laris dan diminati pelanggan tempatan mahu pun luar Terengganu setiap kali singgah di premis milik keluarga mentuanya.

“Sebagai peniaga, saya perlu memahami apa kehendak pembeli kerana cita rasa mereka sentiasa bertukar-tukar mengikut peredaran masa.

“Jika tidak, pasti kedai yang diusahakan bersama suami, Mahatdir Mohd,28, tidak laris dan jauh ketinggalan berbanding premis perniagaan lain,” katanya.

Perniagaan itu asalnya kepunyaan bapa mentua, Haji Mohd M Kassim sedia menerima tempahan menjahit pakaian seragam batik secara berkumpulan atau dalam kuantiti banyak.

Harga tempahan yang ditawarkan serendah RM100 hingga RM250 sehelai bergantung kepada kualiti dan jenis kain.

Menurutnya, , persaingan antara peniaga lain antara cabaran yang perlu ditempuh kerana pada masa sekarang begitu ramai individu yang meminati bidang jualan kain.

“Saya menganggap semua itu persaingan positif yang boleh mematangkan lagi Masyitah Sutera yang sudak bertapak di PBKP hampir 30 tahun ini.

“Alhamdullilah rezeki saya bertambah setiap kali tiba musim cuti sekolah dan ketika ingin menyambut Hari Raya Aidilfitri,” katanya.

Menurutnya, dia manfaat sepenuhnya apabila tiba `durian runtuh’ itu dengan menawarkan harga berpatutan supaya pelanggan tidak jemu dan paling penting, mereka datang kembali.

“Rata-rata pelanggan yang datang ke kedai saya semuanya menyatakan puas hati dan memuji kerana corak dan jenis kain yang dijual moden dan terkini.

“Pembeli luar Terengganu lebih mengemari sutera, batik lukis dan songket asli kerana di tempat mereka sukar untuk memperolehnya,” katanya.

Masyitah Sutera yang dibuka jam 9.00 pagi hingga 6 petang itu turut mempunyai cawangan di tingkat 2, Bazar Warisan.


Penerima dana raya, bakti remaja perlu lahir rasa syukur

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Mengikut bancian, hampir 200,000 keluarga di negeri ini akan menerima dana hari raya tahun ini. Bantuan tersebut disediakan Kerajaan Terengganu pimpinan Umno dan Barisan Nasional (BN) bagi membolehkan keluarga berpendapatan rendah membeli pelbagai keperluan bagi menyambut Aidilfitri.

Pada tahun ini, kerajaan negeri dijangka membelanjakan kira-kira RM55 juta untuk bantuan tersebut yang dimulakan sejak 10 tahun lalu, bagi menambah keceriaan penduduk tempatan menyambut hari lebaran.

Pada masa ini, mereka yang layak sedang dikenalpasti dengan sebahagian besarnya sudah mengisi borang yang disediakan dan dana berkenaan akan mula diagih kepada rakyat mulai pertengahan bulan Ramadan.

Bagi bantuan dana raya, setiap warga emas akan diberi RM200, keluarga miskin dan orang kurang upaya (RM300) manakala mereka yang mempunyai ramai tanggungan RM400.

Mulai tahun ini, kerajaan menaikkan had pendapatan isi rumah daripada RM1,500 kepada RM2,000 bagi membolehkan lebih ramai layak menerima bantuan tersebut.

Bermula bulan Jun pula, agihan bantuan Dana Bakti Remaja RM200 seorang bagi setiap remaja yang berusia 21 tahun ke atas akan mula dilakukan, bagi membolehkan mereka membeli pelbagai keperluan, termasuk persiapan menghadapi Aidilfitri.

Tahun ini, dijangkakan kira-kira 95,000 remaja mendapat manafaat daripada program berkenaan di seluruh negeri dengan perbelanjaan hampir RM24 juta.

Jika dihalusi begitu ramai penduduk Terengganu mendapat manfaat daripada program cakna saf kepimpinan Negeri Terengganu untuk membela nasib penduduk tempatan.

Sewajarnya mereka yang menerima bantuan berkenaan melahirkan rasa kesyukuran dan terima kasih mereka kepada pemimpin yang sentiasa menunjukkan keprihatinan mereka terhadap nasib rakyat negeri ini.

Pemimpin kerajaan negeri tentunya amat kecewa jika penerima bantuan berkenaan menentang Umno dan BN, apatah lagi jika mereka memberi sokongan kepada parti pembangkang.

Golongan ini perlu muhasabah diri mereka dan usah terikut-ikut dengan rentak segelintir penduduk tempatan yang suka ‘mengigit tangan yang memberi mereka makan”, akibat fahaman politik sempit.
PMINT bina tempat letak kereta

Oleh: Suriati Ali

Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) akan membina tempat letak kereta bertingkat di Jalan Engku Embong Fatimah, Kuala Terengganu sebagai langkah mengurangkan kesesakan lalu lintas yang semakin ketara di kawasan bandar raya.

Pengurus Besar PMINT, Dato’ Haji Osman Muda, berkata kemudahan setinggi 9 tingkat itu akan mengadungi 718 lot tempat letak kereta berada di tingkat 1 hingga tingkat 6) dan lapan lot kedai di tingkat 1.

“Manakala kemudahan lain iaitu pusat boling yang mempunyai 30 lorong ditempatkan di tingkat 7 dan 10 dewan panggung payang berada di tingkat 8 hingga tingkat 10.

“Kos bagi projek ini masih dalam perbincangan dengan pihak berkaitan perundingan dan jika tiada aral, kita akan membinannya dalam tempoh terdekat,” katanya.

Katanya, apa yang dilaksanakan itu menggambarkan keseriusan kerajaan negeri untuk menyediakan kemudahan kepada rakyat.

“Sewajarnya, kita sebagai rakyat tidak mensia-siakan apa yang diberi supaya pihak mampu meneruskan kesinambungan pada maa depan,” katanya.


31 May 2012

102 terima Geran Teman 1Azam

Oleh FAUZI MOHD

Seramai 102 wanita yang berkecimpung dalam perniagaan kecil di negeri ini dibantu keluar daripada kepompong kemiskinan menerusi pemberian geran berbentuk peralatan perniagaan di bawah program Teman 1Azam.Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad berkata, peralatan keperluan perniagaan itu termasuk kelengkapan berniaga burger, andaman, dobi, menjahit dan gunting rambut.

Menurutnya, fasa permulaan itu melibatkan semua empat program iaitu Azam Tani, Azam Niaga, Azam Kerja dan Azam Khidmat.

“Program yang berteraskan konsep keusahawanan sosial itu menawarkan bantuan barangan perniagaan dengan kadar maksimum RM5,000 seorang.“Selain itu, mereka turut dipertimbangkan bagi memohon pinjaman kewangan melalui skim pinjaman mikro di bawah Amanah Ikhtiar Malaysia," katanya pada majlis penutup Program Kebajikan Rakyat 1Malaysia di Pasar Awam Binjai Rendah, Marang hari ini.

Program penutup itu dirasmikan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said. Turut hadir, Pengerusi Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara, Tan Sri Napsiah Omar.

Geran Teman 1Azam itu adalah salah satu inisiatif kerajaan melalui Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bagi membantu golongan wanita dan ibu tunggal yang berpendapatan rendah meningkatkan pendapatan diri dan keluarga.

Menurut Dato’ Yahya, usaha kerajaan memperkenalkan program itu merupakan strategi bagi menggalakkan golongan tersebut berdikari menerusi bidang keusahawanan.

"Program ini mampu membantu rakyat keluar daripada belenggu kemiskinan dan terbukti sebelum ini ramai peserta berjaya meningkatkan jumlah pendapatan antara RM500 sehingga RM700 sebulan," jelasnya.


JKKK diminta pantau hal ehwal kampung -MB

Oleh; Esah Abdullah

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said meminta Jawatan Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) sentiasa memantau perkembangan yang berlaku sekitar kampung serta mengambil tahu mengenai kesihatan penduduk.“Jangan sampai mereka masuk surat khabar, kerana ini membabitkan nama baik wakil rakyat kawasan berkenaan,” katanya di majlis Perjumpaan Menteri Besar bersama JKKK Daerah Kuala Terengganu bertempat di Stadium Negeri Kuala Terengganu hari ini (31 Mei).

Katanya, kerajaan beri peruntukan RM1 juta setiap kawasan untuk bantu rakyat di kampung-kampung yang menghadapi pelbagai kesukaran.

“Bantulah siapa saja yang layak, biar pun mereka berlainan parti, mudah-mudahan mereka nampak siapa yang lebih mengambl berat terhadap kebajikan rakyat,” katanya di hadapan kira-kira 2,227 orang daripada 293 JKKK dalam daerah ini.

Hadir sama, Setiausaha Politik Perdana Menteri, Dato’ Sahlan Ismail; Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Haji Abdul Rahin Mohd Said dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail dan Ketua Pengarah Biro Tata Negara, Raja Arif Raja Ali.

Turut serta dalam perjumpaan itu, Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Terengganu, Dato’ Haji Wan Ahmad Farid Wan Salleh; Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Haji Mohd Nasir Ibrahim Fikri; Adun Tepoh, YB Haji Muhammad Ramli Noh ; Pegawai Pembangunan DUN Batu Burok, Dato’ Haji Che Mat Jusoh dan Pegawai Pembangunan DUN Manir, Haji Yusof Hitam.

Menteri Besar juga berharap tidak ada yang mengambil sikap sabotaj parti semata-mata kerana tidak sebulu dengan calon yang dipilih pucuk pimpinan parti.

“Kalau parti kuat, kerajaan akan kuat dan JKKK juga akan teguh tapi jika parti rebah JKKK pun akan lenyap,” katanya.

Menteri Besar kemudiannya mengajak semua organisasi dalam kampung termasuk cawangan UMNO dan JKKK berpadu tenaga pertahankan parti dan kerajaan demi masa depan bangsa Melayu yang gemilang.

Dana Remaja diagih esok

Oleh: Suriati Ali

Anak jati Terengganu terutama golongan belia di negeri ini terus mendapat manfaat daripada kerajaan negeri yang sememangnya prihatin mengenai pelbagai aspek terutama berkaitan kebajikan, kemudahan dan pendidikan.

Terbaru, kira-kira 91,517 belia yang layak di seluruh Terengganu akan menerima Dana Remaja bermula besok (1 Jun) di Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing.

Daripada kira-kira RM18.3 juta akan diperuntukan di mana setiap belia berusia antara 18 hingga 40 tahun dan belum berkahwin layak menerima RM200.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata jumlah itu meningkat 10 peratus berbanding tahun lalu iaitu seramai 83,197 belia membabitkan peruntukan RM16.6 juta menerima dana itu.

Sehubungan itu, beliau meminta golongan belia dan remaja supaya sentiasa bersyukur dan berterima kasih kepada Kerajaan BN yang sentiasa membela nasib mereka.

“Dalam hal ini, adalah tidak wajar jika golongan belia ‘mengigit’ tangan yang memberi mereka makan.

“Mereka tidak wajar tepengaruh dengan hasutan pembangkang agar membenci Kerajaan BN, sebaliknya menyokong kerajaan pada setiap masa bagi memastikan BN terus memerintah negeri ini selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti,”katanya.


Belanja RM36.26 juta, bayar elaun imam dan bilal

Oleh: Suriati Ali

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) membelanjakan kira-kira RM36.26 juta sepanjang tempoh 2008 hingga tahun lalu, bagi membayar elaun kepada 2,100 imam dan bilal seluruh Terengganu.

Daripada jumlah itu, pembayaran elaun sebanyak RM12.95 tahun lalu meningkat sekali ganda berbanding RM6.70 juta pada 2010 berikutan imam dan bilal menerima penyelarasan elaun baru.

Pesuruhjaya JHEAT, Haji Mohd Rozali Saleh, berkata kadar elaun yang diterima golongan itu bermula 1 Januari tahun lalu adalah sebanyak RM800 bagi seorang iman berbanding tiga skim sebelum ini iaitu RM650, RM625 dan RM600.

“Manakala bilal pula dibayar sebanyak RM600 seorang berbanding RM450, RM425 dan RM400,” katanya.

Menurutnya, JHEAT turut membelanjakan kira-kira RM480,000 bagi melaksanakan kursus pengimarahan masjid seluruh Terengganu sepanjang 2010 hingga tahun lalu.

“Daripada jumlah itu, sebanyak tujuh siri kusus dijalankan pada 2010 dengan melibatkan perbelanjaan hampir RM277,000, manakala lima siri kursus diadakan pada tahun lalu dengan peruntukan RM203,000.

“Seramai 1,830 peserta di kalangan imam dan bilal menyertai kursus mengimarahkan masjid menerusi tujuh siri dengan setiap siri merangkumi tiga sesi sepanjang 2010,” katanya.

Katanya, sehingga kini, lebih 70 peratus peserta berjaya hadir ke setiap sesi kursus yang lazimnya diperuntukkan kepada 100 hingga 120 peserta itu,” katanya.

“Pihak kami akan terus mengadakan program pengimarahan itu bagi memastikan peranan pemimpin barisan depan dalam masyarakat itu akan terus diperkasakan dan di pandang tinggi seluruh umat Islam,” katanya.


JKKK Jalan Tekukur, Gong Lingai muncul johan kampung bersih peringkat negeri

Oleh: Aida Abd RahmanMenjadikan Kampung Bukit Wan, Batu Rakit yang memenangi pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Kampung Peringkat Negeri 2010/2011 sebagai indikator dan panduan memberi pulangan kepada Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Jalan Tekukur, Kuala Terengganu apabila memahat kejayaan serupa bagi kategori dalam kawasan operasi pada tahun ini.Kemenangan kampung yang memiliki kepadatan 2,750 penduduk dan berbilang kaum diketuai Pengerusi JKKK, Puan Arpah Othman berjaya membawa pulang wang tunai RM25,000 beserta RM250,000 sebagai dana bagi menjalankan projek pembangunan kampung.

Hadiah kemenangan disampaikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, di Padang Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman I, Kuala Terengganu, petang semalam (30 Mei).

Selain menggondol hadiah utama, JKKK Jalan Tekukur turut meraih hadiah terkumpul RM4,000 masing-masing bagi kategori Kebersihan Persekitaran Dalam Kawasan kampung, Keceriaan Landskap, Kawalan Vektor dan Kepimpinan.

Menurut Puan Arpah, sifat muafakat dan kerjasama semua AJK JKKK dan penduduk dengan bantuan penghulu sejak September tahun lalu bagi memastikan kampung mereka boleh memenangi pertandingan yang julung kali disertai itu membuahkan hasil apabila diumumkan johan pertandingan.

Katanya, ramai wanita kampung berkenaan terlibat dengan Industri Kecil Sederhana termasuk mengusahakan makanan seperti sate, karipap, popia, selain mengusaha kedai kek popular di bandar ini, Ziq Bakery & Cake.

“Ziq Bakery turut membantu memberi peluang dan ruang kepada anak muda yang menganggur untuk mempelajari selok-belok penyediaan biskut dan kek sebagai persiapan melibatkan diri dalam perniagaan itu.

“Malah, kami juga akan menganjurkan bengkel perniagaan untuk penduduk kampung bagi memberi pendedahan dan memajukan lagi kampung kami pada masa depan,” katanya.

Selain itu, Puan Arpah berkata balai raya di kampungnya juga akan dinaiktaraf dengan peruntukan RM265,000 bagi dijadikan dewan serbaguna untuk kegunaan pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno menjalankan aktiviti persatuan, selain berfungsi sebagai gelanggang badminton serta juga lokasi bagi mengadakan majlis keraian serta kenduri.

Sementara itu, bagi kategori kampung luar kawasan operasi pula dimenangi oleh Kampung Gong Lingai yang membawa pulang wang tunai RM25,000 serta peruntukan RM250,000 bagi menjalankan projek pembangunan kampung.

Selain hadiah kemenangan itu, kampung berkenaan yang diketuai Pengerusi JKKK, Encik Mohamad Mat Ali, 55, itu turut menggondol wang tunai RM3,000 masing-masing bagi kategori Kebersihan Infrastruktur Dalam Kawasan Kampung, Keceriaan Landskap dan kawalan Vektor.

TERIMA KASIH FELDA DAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL…….


Oleh: Mastura Jamaluddin
Gambar oleh Mastura Jamaluddin

“ jangan sesekali lupa pada jasa FELDA yang banyak membantu orang Melayu dalam mengubah kehidupan sehingga menikmati kesenangan yang ada sekarang.

“Bila dah senang, ada segelintir peneroka yang sudah lupa pada jasa FELDA dan menjadi pengkhianat kepada bangsa Melayu, ”demikian pesanan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, kepada peneroka Felda yang sudah banyak menerima bantuan daripada kerajaan.

Menurut beliau, sikap lupa diri sesetengah peneroka Felda adalah ciri-ciri mereka yang tidak tahu mensyukuri nikmat yang di terima malah mendengar bisikan-bisikan luar untuk menentang kerajaaan.

“FELDA yang berdiri teguh sekarangan ini ditubuhkan hasil ilham daripada Parti Perikatan yang kini lebih di kenali sekarang Barisan Nasional,” katanya pada majlis perjumpaan dengan warga Felda Bukit Bading, semalam.

Durian runtuh sebanyak RM8,775,000 dalam bentuk cek telah di serahkan kepada peneroka yang diwakili Ketua Peneroka Felda Bukit Bading, Abdul Rahman Hassan.

FELDA Bukit Bading merupakan FELDA yang tertua di daerah Hulu Terengganu dan merupakan kawasan penerokaan terbaik di negeri Terengganu.

Majlis tersebut diteruskan lagi selepas itu dengan Perasmian Pecah Tanah 130 Lot Perumahan Generasi Baru oleh YAB Menteri Besar dan diikuti dengan persembahan kebudayaan pada sebelah malam.Promo Teganu Kita @ Tv3! (Setiap Khamis - 6.00 petang)
Penerangan anjur Pidato 1Malaysia 2012 untuk bukan Melayu

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Penerangan Negeri Terengganu (JPNT) mempelawa warga Malaysia bukan Melayu bagi menyertai Pertandingan Pidato 1Malaysia 2012 (Bukan Melayu) peringkat Negeri Terengganu yang akan diadakan di Kolej Komuniti Kuala Terengganu pada 21 Jun ini.

Pengarah JPNT, Puan Azizah Awang, berkata program tahunan ini menawarkan hadiah berjumlah RM4000 dengan johan akan menerima wang tunai RM1500, RM1000 (kedua), RM500 (ketiga) manakala lima hadiah sagu hati RM500 setiap pemenang.

Katanya, pertandingan yang bertemakan nilai-nilai murni itu bertujuan meningkatkan kesedaran, pengetahuan serta kefahaman orang ramai mengenai dasar negara khususnya Gagasan 1Malaysia selain memperkasakan penggunaan bahasa kebangsaan dikalangan pelbagai kaum dalam kehidupan harian.

"Kita juga berharap dengan penganjuran program ini dapat menyubur serta mengekalkan semangat perpaduan di kalangan warga Malaysi, "katanya.

Kepada mereka yang berminat, boleh melayari lama sesawang JPNT di http://www.penerangan.gov.my/terengganu atau hubungi Encik Mohd Iskandar Jaafar di talian 012 9649939/ 019 9605939 atau Encik Hong Kam Chiong di talian 09 6267826.

Tarikh tutup penyertaan ialah pada 17 Jun 2012.

Peruntukan kebersihan tinggi, mentaliti masyarakat rendah

Oleh: Aida Abd Rahman

Menteri Besar kesal dengan mentaliti masyarakat Terengganu yang masih gagal menjaga kebersihan persekitaran sedangkan kerajaan memperuntukan jumlah hampir RM40 juta setahun bagi menjayakan usaha itu.

Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata masih banyak ruang dan peluang yang boleh ditingkatkan dalam aspek kebersihan bagi memastikan seluruh pihak berganding bahu memanfaatkan peruntukan besar yang disediakan kerajaan khususnya bagi membiayai kontrak kebersihan bermula dari sempadan Terengganu-Kelantan sehingga sempadan Terengganu-Pahang.

“ Pelbagai kerja kontrak kebersihan dilakukan termasuk memotong rumput, mengangkut sampah dan membersihkan longkang. Bagaimanapun, masih banyak lagi longkang tidak diuruskan dengan sempurna. Sudah menjadi tabiat orang kita mencampak puntung rokok, sampah-sarap..kertas serta plastik di bahu-bahu jalan terutama di kawasan lampu isyarat.

“Saya berharap budaya menjaga kebersihan di kalangan masyarakat kita berubah..sebab itu saya masih tidak berpuas hati. Pagi jalan raya bersih bagaiamanapun apabila menjelang petang sudah mula ada sampah dan kekotoran disebabkan sikap pengguna jalan raya termasuk masyarakat kita yang tidak prihatin dengan kebersihan,” katanya di sidang media selepas majlis penyampaian hadiah Pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Kampung Peringkat Negeri Terengganu 2011/2012, di Padang Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman I, Kuala Terengganu, petang semalam (30 Mei).


Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Za'abar Mohd Adib dan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat.

Menteri Besar turut tidak berpuas hati dengan sikap segelintir kakitangan awam yang gagal mengurus kuaters kerajaan yang didiami mereka sehingga kotor dan ditumbuhi semak-samun.

Katanya, sebagai penjawat awam, penghuni kuaters berkenaan seharusnya mengambil inisiatif bergotong-royong sesama mereka pada setiap petang untuk membersihkan kawasan persekitaran tempat tinggal mereka.

Malah, apa yang lebih dikesalkan lagi ada di kalangan penghuni kuaters bertindak membela haiwan ternakan dan membina reban sehingga mencemarkan pandangan serta persekitaran, selain mengganggu ketenteraman jiran tetangga.

“Sesetengah daripada penghuni kuaters bertindak membela ayam dan ternakan sehingga kacau ganggu jiran. Perkara ini mesti dielakkan,” katanya.
30 May 2012

Pas guna artis tarik orang ramai hadir ceramah

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Bagi orang terdesak, mereka akan menggunakan apa saja yang ada di sekeliling dan boleh mendatangkan faedah kepada mereka. Begitulah yang terjadi kepada Pas yang kebelakangan ini menggunakan beberapa artis bagi menarik orang ramai hadir ke cemarah mereka.

Sebelum ini, antara artis yang dijadikan ‘umpan’ oleh Pas untuk menarik minat orang ramai datang ke ceramah mereka ialah Bob Lokman dan Catriona Ross.

Kedua-dua artis tersebut telah ‘dijaja’ ke segenap pelosok sebagai ‘pelaris’ ceramah-ceramah Pas yang kian merosot kehadirannya akibat isu-isu lapuk diputarkan oleh penceramahnya.

Terbaru, seorang pelakon berstatuts janda, Abby Abadi pula ‘dijaja’ Pas untuk tujuan yang sama.
Dengan kehadiran Abby pada ceramah Pas, orang ramai menyangka atris berkenaan telah masuk Pas dan berjuang untuk parti tersebut.Bagaimanapun, pelakon tersebut tampil memberi penjelasan di laman twitternya menafikan dia hadir dalam majlis Pas kerana minat pada perjuangan parti itu.

Sebaliknya, artis tersebut mendedahkan taktik busuk pemimpin Pas yang mengajaknya turut berada di pentas politik parti itu.

Perkembangan mutakhir Pas menggunakan artis untuk menarik minat orang ramai datang ke ceramah mereka secara jelas menzahirkan kaedah terdesak parti itu menggunakan individu tertentu bagi kepentingan politik mereka.

Inilah sikap sebenar pemimpin Pas yang bijak menggunakan peluang yang terhidang untuk ‘menjerat’ orang ramai dalam memberi sokongan kepada parti mereka.

Pemimpin Pas sebenarnya sudah tidak ada isu untuk menarik minat orang ramai datang ke ceramah mereka, lalu mereka menggunakan artis sebagai umpan.

Khabarnya ramai yang mengeluh apabila artis yang dipanggil sebagai penceramah sebenarnya mahu memberitahu orang ramai bahawa mereka kini sudah insaf setelah sekian lama hidup bergelumang dengan maksiat ketika menjadi artis dan kini mahu kembali ke pangkal jalan.

Sepanjang cermah tersebut, artis berkenaan tidak pun menyentuh pasal Umno atau Barisan Nasional (BN), mahu pun mengutuk pemimpin kerajaan BN seperti yang sering dilakukan pemimpin Pas.

Maka hampalah penyokong-penyokong Pas yang selama ini sering disogokkan dengan kata-kata hina dan nista terhadap pemimpin BN seperti yang dilakukan pemimpin mereka.

RM55 juta dana raya, RM24 juta dana bakti remaja

Oleh FAUZI MOHD

KERAJAAN negeri akan membelanjakan kira-kira RM55 juta untuk dana hari raya bagi menambahkan keriangan rakyat berpendapatan rendah pada Aidilfitri ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, dana itu dijangka mula diagihkan pada Ramadan ini dengan jumlah penerima dijangkat meningkat 10 peratus berbanding tahun lalu."Tahun lepas kita beri kepada lebih 176,000 penerima dan tahun ini, kita jangka ia bertambah 10 peratus," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Wisma Darul Iman hari ini.

Tambah Dato’ Seri Ahmad, dana raya diagihkan dalam tiga peringkat iaitu kepada warga emas sebanyak RM200, keluarga miskin dan orang kurang upaya (RM300) serta yang mempunyai ramai tanggungan (RM400).

Jelas beliau, kelayakan untuk pemberian dana raya tahun ini juga dinaikkan daripada mereka yang berpendapatan isi rumah RM1,500 kepada RM2,000.

“Kerajaan negeri telah bersetuju untuk naikkan pendapatan isi rumah kepada RM2,000 seiring dengan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang memberi bantuan kepada keluarga yang berpendapatan RM3,000 ke bawah,” katanya.

Tahun lalu, kerajaan negeri membelanjakan RM50.47 juta bagi tujuan itu, RM46.88 juta (2010), RM50.62 juta (2009) dan RM47.52 juta (2008).

Sementara itu katanya, Kerajaan Terengganu juga sedang mengemaskini data bagi bantuan Dana Bakti Remaja RM200 seorang yang akan diagihkan bermula Jun ini.

Tahun lalu kata Dato’ Seri Ahmad, sejumlah RM24 juta dibelanjakan untuk program bantuan itu, RM23.42 juta (2010), RM23.15 juta (2009) dan RM18.69 juta (2008).

“Tahun ini, kita jangkakan kira-kira 95,000 remaja mendapat manafaat daripada program berkenaan di seluruh negeri dengan perbelanjaan hampir RM24 juta,” ujarnya.


Peniaga di premis Maidam mesti jelas sewa ikut waktu

Oleh; Esah Abdullah

Semua peniaga yang menduduki premis milik Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) bakal berdepan tindakan tegas jika liat menjelaskan sewa bulanan pada waktu yang ditetapkan.

Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Haji Wan Harujan Sulaiman mengesahkan terdapat peniaga memberi pelbagai alasan bila tiba waktu pembayaran.

“Kita tidak boleh berkompromi lagi dalam hal ini dan akan mengunci premis yang didapati tidak dapat menjelaskan sewa bulanan mereka,” katanya.

Katanya, semua kedai dan perumahan yang dibina di tanah baitulmal disewakan dan dengan cara itu hasil Maidam yang sebelum ini bergantung sepenuhnya kepada kutipan zakat akan bertambah.

Katanya, pihaknya terpaksa mengambil tindakan tegas dengan mengunci premis jika peniaga gagal membayar sewa bulanan dua bulan berturut-turut sebab ia melibatkan harta baitulmal.

Menurutnya, Maidam akan terus memajukan sebahagian daripada tanah Baitulmal di negeri ini dengan melaksanakan pelbagai projek termasuk pembinaan bangunan perniagaan dan perumahan.

“Semua premis dan perumahan disewakan kepada orang ramai untuk meningkat pendapatan dan akan disalurkan kepada golongan asnaf yang memerlukan,” katanya.