Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

08 February 2014

PRK Kajang: UMNO Setiu akur keputusan Najib.

Mohd Jidin...perkukuh jentera parti.
Oleh: Aminudin Ismail.

UMNO Setiu akur dengan apa jua keputusan yang dibuat oleh pucuk pimpinan parti, Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak mengenai calon pilihanraya kecil (PRK) Dun Kajang yang akan diadakan pada 23 Mac depan.

Ketua UMNO Bahagian Setiu, Dato' Mohd Jidin Shafee berkata, setakat ini ahli UMNO masih lagi menunggu keputusan presiden UMNO itu dan menghormati sebarang keputusan dibuat.

"Dan jika Barisan Nasional (BN) meletakan calon, kita diperingkat negeri dan bahagian akan turut membantu jentera pilihanraya itu nanti," katanya yang juga Adun Permaisuri dan Exco kerajaan negeri itu.

Mohd Jidin berkata, walaupun pelbagai andaian dikeluarkan mengenai PRK itu tetapi BN perlu memperkukuhkan jentera parti bagi menghadapi pilihanraya itu.

"Ini adalah soal parti dan kepentingan negara, kita akan menghadapinya dengan baik dan menyerahkan kepada pucuk pimpinan BN samada mahu letakan calon atau tidak.

"Dan kita diperingkat sokongan, sentiasa berdiri teguh untuk sebarang arahan yang akan diberikan nanti," katanya kepada Teganukita.

Dalam pada itu, Mohd Jidin berkata, secara peribadi, beliau menyokong sepenuhnya sekiranya BN meletakan calon pada pilihan raya kecil itu nanti.

"Dari segi perlawanan, kita memang menyokong (pencalonan), kita tidak boleh biarkan sesuatu yang kita tetapkan dalam sebuah negara dipermainkan. Dan kalau berhadapan dengan peraturan-peraturan, saya sangat penyokong kita meletakan calon (di PRK itu)," katanya.

Mohd Jidin berkata, Barisan Nasional akan meneruskan agenda bagi membangunkan negara dan membantu rakyat tanpa memikirkan sangat soal-soal yang tidak memberi faedah kepada rakyat dan beliau mengharapkan pengundi Dun Kajang akan memilih BN sekiranya ada pertandingan dalam PRK itu.

Kerusi Dun Kajang kosong berikutan penyandangnya Lee Chin Chen dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) meletak jawatan pada 27 Januari lalu.

Lee memenangi kerusi Dun itu dengan majoroti 6,824 undi dalam Pilihanraya Umum (PRU) ke 13 Mei tahun lalu.

Hari ini (8 Feb 2014), SPR melalui Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mengumunkan bahawa tarikh penamaan calon PRK itu ialah pada 11 Mac manakala tarikh pengundian ialah pada 23 Mac ini.


 

Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) jadi pusat integrasi masyarakat


Ahmad ketika melawat gerai Bank Simpanan Nasional (BN)

Oleh: Mohammad Ishak 

Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) yang ditubuhkan di negeri ini akan dijadikan pusat pengumpulan pelbagai perkhidmatan kepada penduduk terutama di kawasan luar Bandar.

Setiausaha Bahagian Pengupayaan Komuniti dan Infodesa, Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), Ahmad Sulaiman berkata, RTK akan dijadikan pusat integrasi yang menyediakan perkhidmatan meliputi pengumpulan, pemprosesan dan pengedaran hasil pengeluaran pertanian.

Katanya, RTS juga akan memfokoskan kepada skim latihan jangka pendek kepada penduduk setempat dalam pelbagai bidang bagi melahirkan usahawan berkalibar.

Menurutnya, antara kemudahan yang disediakan di RTS termasuklah latihan kemahiran, pertanian, pemerosesan produk agro makanan, perkhidmatan kesihatan, kemudahan pembiayaan kewangan dan latihan dalam bidang teknologi maklumat.

“Medan Info di RTC dapat membantu penduduk setempat mempromosikan hasil produk selain mendapat latihan dalam bidang kemahiran,” katanya ketika merasmikan Perkhidmatan Bank Negara Malaysia (BNM) Link Bergerak di Kampung Tok Has, dekat Jertih, hari ini.

Ketika ini,katanya Terengganu mempunyai 34 RTC yang dibangunkan oleh Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) bagi faedah penduduk.

Beliau berkata, penduduk boleh menyertai aktiviti yang berpusat di RTC yang diadakan dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Sempena dengan program itu, penduduk mendapat perkhidmatan pelbagai agensi kerajaan dan bank yang mengadakan pameran mengenai fungsi dan tanggungjawab masing-masing.

Hasil berbudi kepada pantai.

REZEKI...seorang nelayan, Mat Isa Said sedang mengangkat temerang yang ditahannya bagi menangkap ikan kerapu di Pantai Merang, Setiu, kelmarin.

Mat Isa yang bekerja sebagai nelayan sejak lebih 20 tahun itu memperolehi sebanyak 400 dan 500 ekor anak ikan kerapu setiap kali dia mengangkat temerang yang ditahannya.

Mat Isa berkata, hasil tangkapanya itu dijual kepada penternak ikan kerapu dengan harga sekitar 15 sen seekor dan mampu memperolehi pendapatan antara RM50 dan RM60 sehari.

Banyak...Isa menunjukan anak ikan kerapu yang ditangkapnya.
Menurutnya, anak ikan kerapu ini ditangkap dengan cara merendamkan daun pokok celorang atap ke dalam laut selama sehari.

"Daun itu diikat sebanyak kira-kira 15 berkas dalam satu tali panjang yang disebut temerang yang menjadi tempat anak ikan kerapu berlindung.

"Kemudian daun ini akan digoncang untuk mengeluarkan ikan kerapu yang terlekat pada daun itu ke dalam bekas berjaring sebelum dialihkan ke dalam bekas yang mengandungi oksigen," katanya.- Aminudin Ismail.

 

07 February 2014

Ahli Exco Negeri YB Muhamad Pehimi Yusof dekati penduduk


YB Muhamad Pehimi Yusof beramah mesra dengan penduduk

Oleh: Mohammad Ishak 

Program turun padang mendekati penduduk yang dilakukan Ahli Exco Kerajaan Negeri, YB Muhamad Pehimi Yusof dengan sesi sarapan pagi dan mendengar aduan rakyat mendapat sambutan dan pujian dari rakyat.

Selepas bergelar Ahli Exco Negeri Muhamad Pehimi memulakan langkah menyusun jadual dengan menemui orang ramai terutama pada hujung minggu dan cuti umum.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, berkata program sarapan pagi bersama rakyat dapat merapatkan lagi hubungan selain dia sendiri dapat mengetahui pelbagai permasalahan rakyat secara langsung.

Penduduk di Perumahan Awam Seberang Jertih, adalah destinasi pilihan Muhamad Pehimi hari ini apabila beliau mengatur jadual menemui komuniti sambil beramah mesra dan mendengar apa sahaja rintihan orang ramai.

Program dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Rumah Awam Seberang Jertih dan Pejabat Khidmat Masyarakat DUN Jertih sememangnya mendapat sambutan menggalakkan daripada penduduk setempat.

Rata-rata penduduk yang hadir mengambil kesempatan untuk menyampaikan pelbagai permasalahan mereka untuk diberi perhatian dan pertimbangan oleh Muhamad Pehimi.

Malah, beliau secara terus terang menyatakan tidak mampu untuk menemui semua rakyat kecuali menernusi program secara berkelompok yang dianjurkan oleh pejabat terbabit.


Sempena kehadiran beliau di kawasan perumahan itu, seramai 12 penduduk yang uzur dan sakit diberi sumbangan hamper sebagai tanda ingatan.

500 hadir sambutan tahun baru Cina Setiu.

Kanak-kanak menerima ang pau dari 3 YB.
Oleh: Aminudin Ismail. 

KIRA-KIRA 500 penduduk Kampung Fikri, Setiu dan sekitarnya, bersama-sama meraikan Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina anjuran Persatuan Masyarakat Cina Tiong Hua dan Siam Daerah Setiu, yang diadakan di kampung itu, semalam.

Majlis yang bermula kira-kira jam 8 malam itu disajikan dengan jamuan makan malam, pertunjukan tarian singa, persembahan gendang panjang dan pemberian ang pau kepada kanak-kanak.

Mohd Jidin dan isteri bersama-sama mengaul yee sang.
Turut hadir memeriahkan majlis ialah Adun Permaisuri, Dato' Mohd Jidin Shafie, Adun Langkap, Dato' Sabri Mohd Nor dan Adun Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman.

Pengerusinya Wee Beng Hai, berkata seramai kira-kira 100 masyarakat Cina dan 100 masyarakat siam hadir menjayakan sambutan itu dan beliau berterima kasih kepada semua yang hadir terutamanya kepada tiga wakil rakyat dan penduduk kampung.

"Ini adalah acara tahunan kita dan sambutan orang ramai begitu mengalakan dan pada tahun depan kita akan membuat lebih meriah lagi dan bercadang membuat di dalam dewan yang lebih besar dan akan menjemput Menteri Besar," katanya.
Persembahan tarian singa

Gendang panjang turut dimainkan.

Kanak-kanak beratur menarima ang pau.

Isteri Dato Mohd Jidin (dua dari kanan) bersama Ketua Wanita (dua dari kini)

Wee (baju kuning) melayani tetamu.

Penduduk kampung turut memeriahkan majlis.

Antara jemputan yang hadir.

Terima..seorang kanak-kanak menerima ang pau.

Tetamu turut sama mengaul yee sang.

 

Delegasi Nazir Brunei puji Insentif Bai'ah diperkenal Kementerian Pendidikan

Oleh: Noraini Jusoh

Delegasi Jabatan Kenaziran Sekolah-Sekolah Negara Brunei memuji pelaksanaan program Tawaran Baru atau Bai'ah oleh Kementerian Pendidikan bagi memberi penghargaan kepada guru dan sekolah yang berjaya menaikkan prestasi kecemerlangan akademik.

Program Bai'ah merupakan program insentif diberikan kepada guru besar dan guru yang berjaya melonjakkan prestasi kecemerlangan akademik sekolah dengan guru besar layak menerima RM7,500 seorang, lima peratus guru paling cemerlang akan menerima RM1,800 seorang dan guru lain RM900 seorang.

Pemangku Pengarah Jabatan Kenaziran Sekolah-Sekolah Negara Brunei Tan Lian Lian berkata, pihaknya berpendapat program itu merupakan amalan terbaik untuk dicontohi dan diaplikasikan di negaranya.

 "Untuk mendapat gelaran sekolah berprestasi tinggi bukan senang dan untuk mempertahankannya juga bukan mudah. Ini boleh diamalkan untuk menjamin kualiti pendidikan di sesebuah negara dan lawatan ini memberikan kami gambaran untuk berbincang dengan pihak atasan (untuk dilaksanakan di negara kami)," katanya.

 Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Program Jalinan Silaturahim bersama Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti Negeri Terengganu dan Jabatan Kenaziran Sekolah-Sekolah Negara Brunei di Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Turut hadir Ketua Nazir dan Jaminan Kualiti Terengganu Wan Ahmad Hizan Wan Hassan.

Tan berkata, pihaknya juga berminat mencontohi pelaksanaan sekolah berprestasi tinggi dan sekolah kluster kecemerlangan di negara ini.

"Kami juga tertarik dengan sistem pembelajaran di Terengganu yang menggunakan e-book kerana ia memberi peluang kepada pelajar untuk akses kepada teknologi.

"Di Brunei, cuma ada satu sekolah yang menggunakan sistem pembelajaran seperti e-book ini tetapi kami menggunakan iPad dan baru dilaksanakan tahun lepas, mungkin di Brunei kita juga perlu memikirkan perkara sama," katanya.

Lawatan empat hari itu turut disertai Penolong Pengarah Nazir Brunei Ardinah Orang Kaya Maha Bijaya Othman dan 10 lagi nazir yang bertujuan memperkukuhkan hubungan jemaah nazir kedua-dua negara serta melihat sistem pendidikan di negara ini, khususnya di Terengganu.

 

YIT teliti rayuan guru Kafa

Yayasan Islam Terengganu (YIT) telah meneliti rayuan guru Kelas al-Quran dan Fardhu Ain (Kafa) yang telah tamat tempoh kontrak untuk diberi tempoh kontrak baru.

 Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi dan Tugas-Tugas Khas negeri, Ghazali Taib berkata, YIT akan menghantar surat tawaran kepada guru Kafa yang berjaya dalam rayuan dalam tempoh terdekat.

 “Tawaran diberi tidak terikat dengan sokongan dan desakan mana-mana pihak kerana YIT mempunyai cara tersendiri dalam menilai calon terbaik untuk berkhidmat dengan mereka.

 “YIT akan meneliti setiap rayuan berdasarkan prestasi kerja, kebolehan dalam mengajar, kerjasama dengan sekolah tempat bertugas, hubungan baik dengan masyarakat setempat, berdisiplin dan mematuhi peraturan serta garis panduan yang ditetapkan,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, YIT akan memilih guru yang benar-benar berminat dan berkebolehan serta guru yang didapati memenuhi syarat yang ditetapkan akan disambung kontrak.

 Katanya, telah menjadi amalan YIT, semua guru Kafa akan dilantik secara kontrak daripada masa ke masa dan apabila tamat tempoh, mereka perlu memohon semula atau membuat rayuan untuk dibuat kontrak baharu.

 “YIT juga akan menemu duga calon baharu yang muda dan berkelulusan agama lebih baik untuk mengisi kekosongan guru berusia dan guru tidak berupaya memberi perkhidmatan terbaik.

 “Ada juga sesetengah guru tidak lagi berminat untuk berkhidmat kerana faktor kesihatan,” katanya.

 

Pembesaran Masjid Nasiruddin Shah, Kota Putra beri manfaat.

Masjid Kampung Raja, Besut.
Teks dan gambar Aminudin Ismail. 

BAGI menampung jumlah jemaah semakin meningkat terutamanya untuk solat Jumaat dan solat sunat dua hari raya, pembesaran Masjid Nasiruddin Shah Kampung Raja, di Kota Putra, Besut pada tahun 2000 ternyata tidak sia-sia kerana ianya kini boleh menampung kira-kira 3,000 jemaah dari sekitar pekan itu.

Pertambahan beberapa buah sekolah dan pusat pengajian menjadikan masjid itu menjadi tumpuan ramai untuk menunaikan kedua-dua solat itu dan lima solat fardu serta mendengar ceramah agama yang diadakan hampir setiap hari.

Haji Ibrahim..Iman II.
Iman masjid itu, Ibrahim Latif berkata, masjid yang pada asalnya dibina sekitar tahun 1970-an itu pada mula dibaikpulih untuk membaiki beberapa kebocoran atap dan menukar siling tetapi peruntukan itu ditambah untuk pembesaran masjid.

“Memandangkan jumlah jemaah yang semakin bertambah adalah wajar masjid itu diperbesarkan dan kerajaan menambah peruntukan daripada membaikpulih kepada pembesaran masjid yang boleh menambah jumlah jemaah pada tahun 2000.

“Ketika ini pelajar dari beberapa buah sekolah dan pusat mengajian tinggi datang bersolat Jumaat di masjid ini, antaranya ialah MRSM, SM Teknik, SMA Maarif dan Maktab Perguruan Sultan Mizan,” katanya yang mula bertugas sebagai iman di masjid itu pada tahun 2000.

Ibrahim berkata antara aktiviti agama yang diadakan di masjid yang terletak di atas tanah seluas dua ekar itu ialah kuliah magrib, bacaan yasin, solat hajat, pengajian Al Quran, Tazkirah dan beberapa sambutan keagamaan.

“Malam Ahad, Ustaz Mohd Yusri mengajar Tasuf dan Tauhid, malam Isnin pula Ustaz Zawawi Ibrahim mengajar tafsir, seorang ustaz dari Maktab Perguruan mengajar fekah pada malam selasa manakala pada malam Khamis, Ustaz Wan Mahyuddin mengajar syariat dan faraid.

“Sebagaimana masjid lain pada setiap malam Jumaat kita mengadakan bacaan yasin, tahlil dan solat hajat. Setiap kali subuh selepas solat jemaah membaca yasin dan belajar taranum dan tajwid sehingga jam 7 pagi,” katanya.

Luas..pemandangan dalam masjid.
Masjid yang dihadiri kira-kira 200 jemaaah solat fardu dan kira-kira 2000 jemaah solat Jumaat itu juga mengadakan tazkirah selepas solat asar dan pada setiap Selasa dan Rabu selepas solat Isyak, setiap dua minggu sekali, Ustaz Abdul Rahim mengajar Taranum .

Ibrahim berkata, pihak pentadbiran sentiasa mengambil berat soal kebersihan kawasan masjid, dalaman masjid dan tandas.

“Kita mengaji seorang tukang kebun untuk membersih kawasan masjid dan dua pekerja untuk menjaga kebersihan tandas manakala bahagian dalaman masjid dijaga oleh iman dan bilal secara bergilir,” katanya.

Ibrahim mengharapkan semua pihak sentiasa mengimarah masjid dengan datang menunaikan solat Fardu berjemaah dan ibadat lain dan sentiasa menjaga kebersihan sekitar masjid serta mempastikan tandas sentiasa bersih.

Iman besar masjid itu ialah ustaz  Mohd Ridwan Fauzi manakala bilalnya ialah Zulkifli Salleh dan Razali Othman manakala pengerusi Masjid Kampung Raja ialah Tuan Pegawai Daerah Besut.
Menara masjid.

Kolah panjang di sediakan untuk berwuduk.Hijau..tamanan menghiasi kawasan masjid.

Wakaf yang indah untuk pengujung berehat.

Tandas yang sentiasa bersih dan terjaga.

 

Terengganu peruntuk RM26 juta untuk kecemerlangan sukan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri memperuntukkan kira-kira RM26 juta untuk pembangunan sukan dan merealisasikan hasrat muncul sebagai pusat melahirkan atlet cemerlang di pentas negara dan antarabangsa.

Pengerusi Jawatankuasa Belia & Sukan dan Sumber Manusia negeri, YB Rozi Mamat berkata peruntukan terbesar pada tahun ini berbanding negeri-negeri lain membuktikan Terengganu terus komited untuk mengungguli bidang sukan.

“Perbelanjaan besar ini bukan sahaja untuk melaksanakan program pembangunan sukan, tetapi juga bagi menyaksikan pelbagai kejayaan Terengganu khususnya melahirkan atlet-atlet yang cemerlang di peringkat negara dan juga dunia.

"Jumlah peruntukan tahun ini akan diagihkan untuk keseluruhan pembangunan sukan di negeri ini termasuklah untuk akademi, atlet, prasarana, kejurulatihan dan pertandingan,” katanya di Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Midin, Kuala Terengganu, kelmarin.

Hadir sama, Timbalan pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu, Ibni Amin Busu; Pengarah Cawangan Pelapis Majlis Sukan Negara, Encik Jeffri Ngadirin dan Pengetua SMK Padang Midin, Puan Zah Mohamad.
Terdahulu, beliau menyampaikan geran tahunan pengurusan RM30,000 kepada Projek Akademik Sepak Takraw Terengganu (Pasta).

YB Rozi berkata, kerajaan negeri mempunyai perancangan dan persiapan rapi menjelang Sukan Malaysia (Sukma) Perlis pada 24 Mei ini.

"Kita telah mengadakan pelbagai persiapan rapi sejak tahun lalu, termasuklah latihan, pelbagai kem dan juga Mini Kem Sukma telah kita adakan bagi memastikan kejuaraan milik kita," katanya.

Terengganu menjuarai temasya Sukma sebanyak empat kali iaitu pada 2008, 2010, 2011 dan 2012. Manakala pada edisi ke-16 di Kuala Lumpur, tahun lepas, Terengganu dipintas Selangor untuk menjadi naib juara dengan pungutan 23 pingat emas, 17 perak dan 30 gangsa.


 

22 Majikan disiasat Imigresen.

Zahari...serahkan Pati.
Oleh: Aminudin Ismail. 

SEBANYAK 22 majikan di negara ini sedang disiasat kerana melakukan kesalahan mengaji pendatang tanpa izin (PATI), kata Pengarah Bahagian Penguatkuasa Jabatan Imigresen Malaysia, Zahari Abdul Aziz berkata,

Menurutnya, kertas siasatan membabitkan kes berkenaan sedang disiapkan sebelum pendakwaan dilakukan mengikut akta Imigresen sedia ada.

Katanya, majikan yang mengajikan pekerja asing tanpa izin di negara ini diingatkan supaya tidak berbuat demikian kerana kesalahan itu boleh dikenakan hukuman sebatan.

"Kita mengingatkan majikan yang mengaji PATI supaya menyerahkan pendatang terbabit kepada pihak kami dan bagi yang ingkar tindakan undang-undang boleh diambil.

"Kepada majikan yang mengaji PATI lebih lima orang boleh dikenakan hukuman sebatan jika disabit kesalahan oleh pihak mahkamah," katanya.

Zahari berkata, tempoh seminggu saja ditetapkan untuk seseorang PATI menghuni depo Imigresen sebelum mereka diusir ke negara asal dengan kos tambang, makan dan sebagainya ditanggung oleh PATI atau kedutaan mereka.

 

06 February 2014

Enam pelumba TSG galas cabaran di Melbourne

Oleh: Aida Abd Rahman

Enam pelumba Terengganu Cycling Team (TSG) menggalas cabaran pada Kejohanan Lumba Basikal Herald Sun Tour Victoria 2014 di Melbourne, Australia sepanjang lima hari, bermula semalam (5 Februari).

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Rozali Salleh berkata, kejohanan lima hari itu akan dibarisi enam pelumba yang diketuai dua pelumba hebat iaitu Anuar Manan dan Muhammad Adiq Hussaini Othman.

"Empat lagi pelumba ialah Mohd Harris Salleh, Zamri Salleh, Mohd Shahrul Mat Amin dan Nur Amirul Fakhruddin Marzuki.

"Ini merupakan kejohanan kedua yang disertai TSG bagi 2014 selepas Kejohanan Jiexpo Kreterium 2014 Jakarta, Indonesia pada 25 Jan lepas yang mana Manan berjaya menduduki tempat ketiga iaitu penyertaan sulungnya bersama TSG tahun ini," katanya.

Katanya, kesemua pelumba terbabit sebelum ini giat menjalani latihan intensif di sekitar bandar Kuala Terengganu dan Dungun di bawah bimbingan penolong jurulatih Jasmin Roslan sebelum ke Melbourne.

Menurutnya, latihan secara intensif itu bagi memastikan mereka mempamer persembahan hebat pada kejohanan edisi ke-61yang diadakan sejak 1952 dan mendapat pengiktirafan Kesatuan Berbasikal Dunia (UCI) itu.

Anuar bekas pelumba Synergy Baku Cycling Project dari Azerbaijan dan Muhammad Adiq Muhammad Adiq bekas pelumba Champion System Pro Cycling dari China kembali bersama TSG berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Dalam pada itu, TSG sekarang sedang mencari jurulatih baharu bagi menggantikan Sebastian Duclos dari Itali yang telah tamat kontraknya untuk membimbing pasukan berkenaan.

Tambah beliau, pasukan itu juga bakal mengadakan latihan di laluan jalan raya yang terlibat dengan perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2014 yang akan diadakan hujung Februari bagi memastikan setiap pelumba dapat menyesuaikan diri dengan laluan itu.

LTdL 2014 edisi ke-19 itu yang akan bermula dari 27 Feb hingga 8 Mac dengan jarak keseluruhan sejauh 1,506.5km meliputi 10 peringkat bermula di Langkawi dan berakhir di Kuala Terengganu.

Perlumbaan berstatus 2.HC (hors category), juga acara terbesar dalam kalendar Jelajah Asia UCI, sekali lagi mempamerkan keindahan pemandangan di seluruh Semenanjung Malaysia.


100 sertai latihan menembak Imigresen/ 3,290 Pati di tahan dalam Op 6P Fasa II di seluruh negara.

Seorang peserta wanita sedang fokus untuk menembak.
Oleh: Aminudin Ismail.

SERAMAI kira-kira 100 anggota Jabatan Imigresen negeri ini dan beberapa wakil dari 20 agensi kerajaan menyertai latihan menembak di Lapang Sasar Lembah Bidong, hari ini.

Program tahunan yang bertujuan untuk meningkatkan tahap kecekapan pengunaan senjatapi oleh anggota Imigresen itu turut dihadiri Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Imigresen Malaysia, Zahari Abdul Aziz dan Pengarah Jabatan Imigresen Terengganu, Azhar Abdul Hamid.

Menurut Azhar, antara jabatan lain yang terbabit dengan latihan itu ialah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Suruhanjaya Pencengahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis Di Raja Malaysia (PDRM) dan lain-lain.

Azhar (kiri) bersama Zahari (tengah) di sidang media.
"Selain itu, program ini juga bertujuan memberi penghargaan kepada agensi-agensi yang terbabit membantu Jabatan Imigresen negeri ini ketika operasi mengempur pendatang tanpa izin (Pati), baru-baru ini," katanya.

Sementara itu, Zahari berkata, sepanjang tempoh operasi bersepadu Fasa II Op 6P yang dilancarkan kerajaan baru-baru ini, beberapa premis dan kediaman diperiksa.

"Setakat ini sebanyak 397 operasi dilancarkan di seluruh negara (Op 6P Fasa II) termasuk Sabah dan Serawak. Sepanjang tempoh itu, 14, 919 Pati diperiksa, 3,290 ditangkap dan ditahan di lokap-lokap Imigresen seluruh negara." katanya.

Menurutnya, beliau berterima kasih kepada semua agensi dan jabatan kerajaan yang terbabit dengan operasi bersepadu itu dan katanya, operasi itu akan berakhir pada 31 Disember 2014.
Zahari...14,919 pati diperiksa.

Anggota Imigresen membaca ikrar.

Azhar bersama Pegarah JPJ, Abdul Rahman Emang. (tengah).

Sekumpulan wartawan bertanya soalan kepada Zahari.

Antara tetamu yang hadir.

Bebarapa anggota Imigresen mendengar ucapan Zahari

Zahari menyampaikan cenderahati kepada peserta.
Seorang anggota Imigresen menerima cenderahati.

Antara peserta menembak jemputan yang hadir.