Halaman

04 February 2014

Suhu sejuk dijangka berakhir akhir bulan ini.

Oleh: Aminudin Ismail. 

KEADAAN suhu rendah yang melanda di kebanyakan kawasan di negeri ini dijangka akan berakhir pada hujung Februari ini.

Penolong Pengarah Pejabat Meteorologi Pahang, Norain Farah Aida Ismail ketika dihubungi Teganukita, berkata fenomena suhu sejuk yang melanda beberapa tempat di negara ini adalah fenomena biasa.

“Suhu udara sejuk daripada biasa yang dirasai di kebanyakan tempat, terutamanya di kawasan Pantai Timur dan Utara Semenanjung sejak pertengahan bulan lalu adalah disebabkan tiupan angin Timur Laut yang agak kencang.


“Sebenarnya keadaan suhu rendah ini pernah berlaku di beberapa tempat sebelum ini tetapi mungkin di kawasan tertentu ia baru berlaku.

“Tiupan angin ini datangnya dari tanah besar China yang pada ketika ini sedang mengalami musim sejuk.

“Disebabkan tiupan angin ini sangat kuat dan mengenai keseluruhan negeri Pantai Timur Semenanjung Malaysia jadi kerana ini negeri-negeri ini berkeadaan lebih sejuk berbanding negeri di Pantai Barat,” katanya.

Menurutnya, orang ramai tidak perlu bimbang dengan keadaan kedinginan ini keadaan cuaca masih berada di tahap yang baik dan ianya dijangka akan kembali normal pada akhir bulan ini.

Sementara itu, tinjauan Teganukita di beberapa tempat sebentar tadi (sekitar jam 11 pagi) di Setiu mendapati walaupun matahari memancar namun bacaan suhu tidak meningkat iaitu sekitar 19 dan 20 darjah celcius.

 

No comments: