Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

23 April 2011

Rumah mampu milik fasa dua Pulau Duyong siap tahun depan

Oleh: Aida Abd Rahman

Penduduk sekitar Pulau Duyong terus menikmati kemudahan perumahan lebih baik dan selesa apabila 176 unit rumah pangsa mampu milik yang sedang dalam pembinaan, dijangka siap tahun depan.

Kemudahan itu yang dilaksanakan Perbadanan Memajukan Iktiisad Negeri Terengganu (PMINT) merupakan projek kedua selepas projek pertama mengandungi 120 unit kediaman sudah didiami penghuni kawasan itu sejak lima tahun lalu.
Projek yang berterusan dan dilaksanakan secara terancang itu membuktikan kerajaan negeri mengambil berat terhadap keperluan tempat tinggal penduduk Pulau Duyong dan seluruh Terengganu.

Terbaru, 11 blok baru setinggi empat tingkat dengan setiap blok sebanyak 16 unit, mula dibina tahun lalu dan dijangka dapat didiami pada 2012.

Pengurus Besar PMINT, Dato’ Zakaria Awang, berkata projek baru yang bernilai kira-kira RM24 juta, tidak termasuk nilai tanah itu sedikit berbeza reka bentuk berbanding pangsapuri mampu milik fasa pertama.

“PMINT mengekalkan struktur dalaman seperti tiga bilik tidur dan dua bilik air serta kemudahan perumahan yang lain. Malah spesifikasi pembinaan juga menepati kehendak dan sesuai untuk didiami mereka yang mementingkan keselesaan dan berpendapatan sederhana dan rendah,” katanya.

Dato' Zakaria berkata, projek perumahan itu yang terbuka kepada penduduk Pulau Duyong serta penduduk kawasan lain khususnya mereka yang berpendapatan rendah, juga mempunyai binaan yang lebih luas berbanding rumah mampu milik lain yang dibangunkan PMINT di seluruh Terengganu.

Beliau berkata, kadar sewa bulanan yang bakal dikenakan belum ditetapkan, bagaimanapun ia pasti murah dan mampu dibayar penghuninya. Caj sewa bulanan pangsapuri sedia ada adalah RM186.50.
Kadar jenayah Terengganu turun

Oleh: Aida Abd Rahman

Kadar jenayah di Terengganu menurun 13.6 peratus dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Ketua Polis Terengganu, Senior Asisten Komisioner Datuk Jamshah Mustapa, berkata dalam tempoh yang sama juga, kadar jenayah di semua daerah di negeri ini termasuk Kuala Terengganu juga menunjukkan penurunan.
Katanya, kerjasama erat antara Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan masyarakat terutama dalam aspek menyalurkan maklumat mengenai kejadian jenayah sedikit sebanyak membantu pihak polis menyelesai dan mengurangkan kadar jenayah di seluruh Terengganu.

“Penganjuran program bersama masyarakat selain penguatkuasaan yang berterusan seperti Operasi Samseng Jalanan juga mempengaruhi pengurangan jenayah di negeri ini,” katanya selepas Perhimpunan Bulanan April 2011 di Dataran Kawad Ibu Pejabat Polis Kontinjen Terengganu.

Turut hadir, Timbalan Ketua Polis Terengganu, Senior Asisten Komisioner Datuk Hamzah Mohd Jalil.

Datuk Jamshah juga mengharapkan semua warga PDRM dapat mempertingkatkan dan mengamalkan budaya murni termasuk mesra, proaktif, bekerjasama, berdisiplin dan berbudi bahasa semasa melaksanakan tugas yang dipertanggungjawabkan.Serikandi jadi tuan rumah kejohanan sukan kebangsaan

Oleh: Esah Abdullah


Yang Dipertua Serikandi yang juga Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud.

Badan Amal Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Terengganu (Serikandi) akan menjadi tuan rumah kepada kejohanan sukan badminton serta boling Badan Amal Kebajikan Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) Peringkat Kebangsaan pada 6 hingga 9 Julai depan.

Yang Dipertua Serkandi yang juga Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud berkata, tahun ini merupakan kali kedua Terengganu dipilih menjadi tuan rumah kejohnanan sukan tersebut, kali pertama pada tahun 1995 yang hanya melibatkan sukan badminton sahaja.


Katanya, Isteri Perdana Menteri yang juga Yang Dipertua Bakti, Datin Seri Rosmah Mansor adalah antara kira-kira 500 ahli yang mewakili 14 persatuan di negeri-negeri akan bertandang ke Kuala Terengganu.

Beliau berkata, dua lokasi yang akan dijadikan tempat kejohanan ialah di Stadium Negeri bagi acara badminton dan Terengganu Equestrian Resort (TER) Kuala Ibai bagi acara boling.

"Bagi memastikan kejohanan tersebut berjalan dengan lancar dan sempurna, persiapan telah mula dilaksanakan sejak awal tahun lagi,’’ katanya selepas majlis perasmian Mesyuarat Agung Serikandi kali ke 24 yang dirasmikan oleh Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang di Dataran Marang, semalam (22 April).Beliau yang akan menyertai acara badminton dalam kejohanan itu berkata, beberapa ahli Serikandi yang terlibat dengan kejohanan tersebut telah mengadakan latihan intensif bagi memastikan Serikandi selaku tuan rumah dapat menjuarai acara yang dipertandingkan.

Terdahulu ketika berucap di majlis itu Norliza berkata, Serikandi membelanjakan kira-kira RM70,000 bagi menyampaikan sumbangan kepada badan-badan kebajikan dan Pusat Dalam Komuniti (PDK) Parlimen di seluruh negeri.Katanya, ia merupakan satu aktiviti Serikandi dalam usaha mendekatkan ahli-ahli melalui program kebajikan ke arah melahirkan masyarakat penyayang.

“Sebagai sebuah pertubuhan yang disertai oleh isteri wakil-wakil rakyat ianya diharapkan akan menjadi pemangkin atau penghubung secara terus kepada rakyat,’’ katanya.

Beliau juga berharap, Serikandi dapat dijadikan sebagai contoh kepada pertubuhan wanita lain dalam sama-sama membantu masyarakat yang kurang berkemampuan.

Di majlis itu, Dato’ Hajah Rogayah Sulong yang pernah menjadi johan qariah antarabangsa, kebangsaan dan negeri dalam Musabaqah al-Quran dianugerahkan Tokoh Berjasa. Hadiah disampaikan oleh Dato’ Tengku Putera.


Pemimpin BN berfikiran jauh – MB

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pemimpin Kerajaan Barisan Nasional (BN) sentiasa berfikiran jauh dan melaksanakan pelbagai projek dengan mengambilkira kepentingan serta keperluan masa depan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata apabila Kerajaan BN mahu melaksanakan sesuatu projek di negeri ini mereka sanggup menghadapi pelbagai kritikan dan kencaman daripada pemimpin parti pembangkang yang sengaja ‘menutup mata’ mereka terhadap kebaikan yang bakal dilakukan BN.

Sebagai contoh, katanya, pembinaan Jambatan Bukit Kuang terpaksa dilewatkan kerana kerajaan negeri mahu reka bentuk jambatan lebih tinggi bagi membolehkannya dilalui oleh kapal besar di bawahnya, tidak seperti jambatan lain yang dibina agak rendah dan menghalang laluan kapal atau bot besar.

“Bila jambatan ini lambat dibina orang Pas ambil tanda tangan nak protes kepada kerajaan negeri. Inilah kerja orang Pas, mereka selalu mengambil kesempatan untuk menghentam pemimpin BN,” katanya ketika berucap merasmikan mesyuarat Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Bukit Kuang, petang semalam.

Menteri Besar berkata, pembinaan jambatan tersebut memakan belanja lebih tinggi hampir RM200 juta, tetapi ia akan menjadi mercu tanda Bandar Kemaman dan daya tarikan pelancong apabila siap nanti.

“Sungai kita pula cantik dan pembinaan jambatan yang tinggi seperti ini kita boleh mengadakan perkhidmatan ‘river cruise’ untuk tarikan pelancong,” ujar beliau.

Beliau berkata, hal-hal seperti ini tidak disedari pemimpin parti pembangkang yang berfikiran cetek, tetapi mereka tidak pernah mahu mengakui pandangan jauh pemimpin BN kerana kepentingan politik mereka.22 April 2011

Semua ADUN Umno ikrar sokong Dato' Seri Ahmad- YB Alias


YB Alias Abdullah sewaktu menyampaikan ucapan berkaitan

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Ahli Dewan Undangan Negeri Terengganu kawasan Alor Limbat, YB Alias Abdullah berkata, Umno Terengganu sudah pulih dan semua wakil-wakil rakyat berdiri teguh menyokong YAB Dato' Seri Ahmad Said selaku Menteri Besar dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu.

Dato' Seri Ahmad adalah seorang pemimpin yang mempunyai 'supremo'dan supremo itu telah diberikan oleh Presiden parti yang perlu semua kita akur dan sokong, katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di program retreat Umno Bahagian Marang petang tadi (22 April).


Beliau yang juga Timbalan Ketua Umno Bahagian Marang berkata, musuh kita yang sebenar ialah bukan sesama kita dalam Umno, tetapi musuh kita yang sebenar ialah lawan kita yakni pembangkang.

"Sebenarnya musuh tidak kuat, yang membuat kita tewas ialah bila kita tidak bersatu, kalau kita tidak bersatu,kita masuk gelanggang sebagai calon, kita masuk dalam keadaan kepala berdarah dan sudah lemah kerana bergaduh sesama sendiri, maka sukarlah untuk menang berdepan lawan sebenar" kata Alias dalam anologinya.

Beliau mengucap terima kasih kepada Dato' Sri Mohd Najib kerana memberi supremo kepada kepimpinan Umno Terengganu dengan melantik Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu.
Ahmad Maslan puji Umno Terengganu yang kreatif

Ketua Penerangan Umno Malaysia, YB Dato' Haji Ahmad bin Haji Maslan memuji langkah Umno Terengganu di bawah pimpinan Dato' Seri Ahmad Said selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu yang membuat pemantauan dan persiapan untuk menawan semula kawasan yang berada di bawah pembangkang.


Sebahagian dari peserta Retreat DUN Bukit Payong dan Rhu Rendang

Katanya, Umno di negeri lain belum berbuat demikian dan Terengganulah satu-satunya yang kreatif dan bersungguh-sungguh membuat program pemantauan dan 'retreat' bagi berbincang dan merancang untuk kemenangan.


Beliau yang juga Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri berkata demikian kepada media dan juga sewaktu berucap di perasmian Retreat Umno Marang, di Kuala Terengganu petang tadi (22 April).

Beliau yakin dan percaya, kawasan-kawasan itu boleh menang jika usaha dijalankan dengan bersungguh-sungguh oleh jentera parti dan perpaduan diutamakan.

"Dato' Rahman Bakar dan Dato' Awang Jabar pernah mengalah Presiden Pas, tidak mustahil kalau kita berusaha dan berpadu, kemenangan boleh berulang," katanya.

Pemimpin dan bekas pemimpin Umno Bahagian Marang hadir, termasuk Dato' Muda Mamat, Dato' Dr.Latif Awang, Yusof Musa dan ramai lagi.

Oleh: Ruslan Rahman


SK Bukit Kuang dipilih laksana kelas maya keempat

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Makmal Komputer SK Bukit Kuang, Kemaman, Terengganu.

Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Kuang, Kemaman, telah dipilih sebagai sekolah keempat di negeri ini melaksanakan kelas maya, bagi menggalakkan pelajar menggunakan Teknologi Komunikasi Maklumat (ICT).

Bagi tujuan itu, pelbagai peralatan ICT akan mula dipasang di sekolah berkenaan dalam masa terdekat ini di mana selepas ini para pelajarnya berpeluang belajar secara ‘on-line’ dengan guru-guru mereka.

Sebelum ini, tiga sekolah di negeri ini dipilih melaksanakan kelas maya iaitu SK Paya Bunga (Kuala Terengganu) dan SK Kompleks Seberang Takir (Kuala Terengganu) dan SK Telok Kalong (Kemaman).

“Kita akan melaksanakan kelas maya di SK Bukit Kuang ini dalam tempoh tiga bulan lagi,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said ketika berucap merasmikan mesyuarat agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SK Bukit Kuang, petang ini.

SK Bukit Kuang merupakan sekolah kedua di daerah Kemaman melaksanakan kelas maya dan keempat di negeri Terengganu.

Kelas Maya yang diperkenalkan kerajaan negeri sejak awal tahun ini telah mendapat perhatian banyak negara yang berminat melaksanakannya di negara mereka.

“Terbaru Arab Saudi turut berminat untuk melawat negeri ini bagi melihat sendiri pelaksanaan kelas maya,” katanya.Umno masih buka pintu kepada Pas- Ahmad Maslan


YB Hj.Ahmad bin Maslan bersama pimpinan tempatan di Retreat Umno Marang.


Oleh: Ruslan Abdul Rahman
Ketua Penerangan Umno, Dato' Haji Ahmad bin Haji Maslan berkata, Umno masih lagi membuka pintu rundingan kepada Pas jika mahu melihat perpaduan orang-orang Melayu dan Islam.

Mana-mana bangsa sekalipun, katanya tidak salah bersatu untuk kebaikan, bangsa Cina pun bersatu sesama mereka untuk kebaikan bangsa mereka, apa bangsa sekalipun boleh bersatu untuk kebaikan.

Beliau berkata demikian kepada media, sebelum merasmikan Retreat kawasan Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang dan Bukit Payong, Parlimen Marang, di Kuala Terengganu petang ini (22 April).

Hadir sama, Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri, Dato' Tengku Putera Awang yang juga Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu dan Ketua Penerangan YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

YB Haji Ahmad berkata, Pas pernah bersama Umno dalam Barisan Nasional (BN) di zaman Allahyarham Tun Abdul Razak, kini di zaman anakandanya pula Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak menjadi Presiden Umno dan Perdana Menteri.


YB Haji Ahmad bin Hj Maslan sewaktu mengadakan sidang media bersama YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan Pengerusi Pemantau Dato' Hj Awang Jabar.

Beliau mengulas pertanyaan wartawan akhbar Sinar Harian yang menyebut Setiausaha Agung Pas, Dato' Mustaffa Ali sebagai berkata, Pas sedia kaji balik kedudukannya dalam pakatan PKR dan Dap.

Kebelakangan ini isu video seks yang dikatakan membabitkan orang kanan parti pembangkang telah menimbulkan pelbagai spekulasi tentang pakatan itu.

Mengulas perkara lain, YB Haji Ahmad berkata, untuk berdepan dengan pilihanraya akan datang Umno dan BN memerlukan calon CBMYT (Calon Boleh Menang Yang Terbaik).

Walau bagaimanapun katanya, ahli dan penyokong Umno dan BN perlu ingat matlamat mestilah jelas untuk menang, jentera mesti kuat dan kukuh, perpaduan mesti diutamakan dan calon mestilah yang terbaik untuk boleh menang.


Budaya celit IT

Oleh: Esah Abdullah

Pemimpin masyarakat dan penduduk kampung diminta merebut peluang yang ada untuk mendalami pengetahuan dalam bidang teknologi maklumat (IT) yang kini menjadi sebahagian dari keperluan hidup khususnya ketika berurusan dengan jabatan atau institusi kewangan.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat berkata, banyak kelebihan yang akan diperolehi jika seseorang sentiasa berusaha untuk memperbaiki kekurangan diri dan belajar komputer juga satu daripada cabang ilmu.


“Saya berharap Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dapat menggunakan kemudahan ini dengan mengadakan kursus komputer kepada penduduk dan carilah guru untuk mengendalikan kursus tersebut,” katanya, di majlis Penyerahan Komputer Riba di Pejabat JKKK Bukit Wan baru-baru ini.

Kelab Remaja Islam Malaysia (Krim) Network telah menyumbangkan empat unit komputer riba dan satu LCD/projector kepada masyarakat Kampung Bukit Wan, Batu Rakit dan kos keseluruhannya dianggarkan RM10,000.

Hadir sama Pengerusi JKKK Bukit Wan, Haji Chek Harun Ismail; Setiausaha Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Encik Ambak Ismail dan Wakil Krim, Encik Mohd Hamizul.

Katanya, dengan adanya kemudahan ICT ini terutama LCD/projector, jawatankuasa masjid boleh menggunakannya untuk menyiarkan Khutbah Multimedia bagi tatapan jemaah masjid setiap hari Jumaat.

“Saya harap masyarakat di sini dapat memaksimunkan penggunaan kemudahaan yang ada ini terutama pelajar sekolah, pemimpin organisasi dan juga orang ramai yang berminat,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit.

YB Haji Khazan kemudiannya mengalu-alukan usaha Krim menyumbang komputer untuk kegunaan orang ramai dan berharap budaya celik IT ini dapat diserapkan kedalam masyarakat kampung.
Program bakti remaja dapat RM29 juta

Oleh: Esah Abdullah

Kira-kira RM29 juta diperuntukan di bawah program Bakti Remaja yang membabitkan 100,000 belia berusia antara 21 tahun hingga 40 tahun yang belum berkahwin di seluruh negeri tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat berkata, tahun lalu kerajaan memperuntukan RM25 juta untuk program yang mula diperkenalkan pada 2001dan setiap tahun pertambahan belia dianggarkan 10 peratus.

Katanya, mulai tahun ini kerajaan akan memberi beberapa pendekatan baru terutama modul kursus program berkenaan di samping mengadakan kerjasama dengan beberapa agensi berkaitan.

“Biro Tata Negara (BTN), Jabatan Belia dan Sukan serta Majlis Sukan negeri Terengganu (MBNT) akan bekerjasama melaksanakan program Bakti Remaja,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Majlis Perundingan Belia Negara di Kuala Ibai, Kuala Terengganu semalam.

Hadir sama, Pengarah Jabatan Belia dan Sukan negeri, Encik Abd Aziz Abd Rahman dan Pengerusi MBNT, Encik Mat Yusof Mat Ali.

Katanya, beberapa modul baru yang akan diperkenalkan adalah selaras dengan hasrat kerajaan negeri untuk melahirkan generasi belia cemerlang, dinamik dan progresif.

“Mulai tahun ini juga kerajaan akan member peruntukan kewangan untuk pentadbiran kepada semua pertubuhan belia yang berdaftar dengan Pertubuhan Pendaftaran Belia (ROY),” katanya.

YB Rozi berkata, jumlah sebenar yang akan diagihkan kepada pertubuhan belia belum diputuskan kerana bergantung kepada peruntukan yang akan diluluskan.

“Sehingga ini terdapat 513 pertubuhan belia yang berdaftar dengan ROY dan 200 buah pertubuhan lagi masih menunggu proses kelulusan,” katanya.
MB kesal tahap kesedaran rendah dalam aspek kebersihan

Oleh: Aida Abd Rahman

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said kesal dan tidak berpuas hati dengan tahap kesedaran yang rendah di kalangan penduduk di negeri ini dalam aspek pengurusan kebersihan.

Katanya, kerajaan membelanjakan RM20 juta setahun bagi tujuan kebersihan melibatkan longkang, parit dan memotong rumput di kawasan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). Bagaimanapun, masih terdapat rakyat negeri ini yang sanggup membuang sampah di merata tempat.
“Kira-kira 96 peratus daripada masyarakat di negeri ini beragama Islam dan kebersihan menjadi amalan dan sebahagian daripada tuntutan agama. Namun, orang kita sengaja pula membuang sampah, terutama di kawasan yang kita pasang larangan membuang sampah,” katanya.

Beliau berkata di majlis Penyampaian Hadiah pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Kampung peringkat Negeri Terengganu 2010, di Perumahan Awam Kos Rendah Bukit Sawa, Marang, petang kelmarin.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, YB Yahya Khatib Mohamad; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Alor Limbat, Haji Alias Abdullah dan Adun Jabi, Haji Ramlan Ali.

Menteri Besar berkata, penguatkuasaan yang dijalankan oleh kerajaan tidak akan memberi sebarang makna, jika sikap individu itu masih tidak mahu berubah dan sanggup melihat kawasan persekitaran rumah dan tempat awam kotor.

“Saya selalu mengulangi perkara ini kerana tidak puas hati dengan sikap kebanyakan kita yang sengaja mencampak sampah merata tempat. Kalau di negeri Melaka, Negeri Sembilan umpamanya, kawasan rumah mereka cukup indah dan bersih. Mahu lihat sampah memang susah.

“Berbeza dengan sikap orang kita, suka buang sampah depan rumah. Rumah sendiri seperti `tokang pecah’. Kalau keluar dengan kereta pun, dengan tidak semena-mena buka tingkap kereta dan buang sampah keluar dari kereta,” katanya.

Katanya, amalan menjaga kebersihan sepatutnya menjadi budaya rakyat negeri ini kerana bukan hanya menjadikan kawasan persekitaran indah dan bersih, malah mengelak daripada ancaman penyakit berjangkit seperti denggi akibat pembiakan nyamuk aedes.

Exco Agama lawat `Pak Im' Bernama

Oleh: Aida Abd Rahman

Kesibukan dengan tugas sebagai Pengerusi Agama dan Penerangan negeri tidak menghalang Haji Khazan Che Mat mengunjungi rakan media dari Bernama , Ibrahim Abu Bakar, 68, yang kini sedang uzur akibat penyakit gout sejak sebulan lalu, di rumahnya di Kampung Ladang Sekolah, semalam.

Sebaik selesai merasmikan satu program di sebuah sekolah menengah agama di bandar ini, Haji Khazan terus singgah ke rumah Ibrahim dan mengambil masa hampir setengah jam berbual-bual serta melihat perkembangan kesihatannya.
Dalam pertemuan yang turut dihadiri Presiden Kelab Wartawan Terengganu (Kawat), Encik Ayob Mamat serta rakan media daripada Bernama, Unit Komunikasi Negeri dan Jabatan Penerangan Negeri,Haji Khazan menghulurkan sedikit bantuan peribadi dan mengharapkan supaya Ibrahim pulih seperti sediakala sekaligus mampu berkhidmat seperti biasa.

Sumbangan Ibrahim yang lebih dikenali sebagai `Pak Im’ di kalangan rakan media cetak dan elektronik di Terengganu, tidak dapat dipertikai lagi memandangkan dia sudah berkhidmat sejak 40 tahun lalu dalam bidang kewartawanan dan aktif menulis pelbagai skop berita sama ada umum, politik serta sukan.

Sebelum itu, Ibrahim turut dikunjungi Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri. Hadir sama, Presiden Kawat, Encik Ayob Mamat dan 15 rakan media cetak serta elektronik daripada pelbagai agensi di Terengganu.

Dato’ Mohd Nasir menyampaikan sumbangan peribadi dan cenderahati kepada Ibrahim. Beliau turut berjanji untuk menyediakan seunit laptop kepada Ibrahim dalam tempoh terdekat.

Kawat turut menyampaikan hamper serta sumbangan wang tunai bagi meringankan bebanannya yang kini tiada sumber pendapatan tetap selepas diserang penyakit itu.

Pasar baru, bonus tidak ternilai bagi peniaga dan penduduk

Oleh: Suriati Ali

Hasrat kerajaan membina pasar baru bagi menggantikan Pasar Bukit Tunggal atau lebih dikenali masyarakat setempat sebagai pasar `koboi’ sangat dinanti-nantikan penduduk terutama peniaga di kawasan itu.

Lebih 30 tahun mereka menunggu kemudahan itu dan berita yang bakal diumumkan Perdana Menteri sewaktu lawatan kerja pada 30 April nanti bagaikan satu bonus paling istimewa dan cukup berharga.

Apabila wujudnya pasar itu kelak, mereka tidak perlu lagi berdepan dengan risiko kemalangan kerana pasar sedia ada terletak hanya lima meter dari jalan raya selain kedudukan gerai yang disewa dengan pemilik persendirian itu tidak tersusun.

Seorang peniaga, Nailah Che Wook, 51, berkata dia sangat berterima kasih sekiranya berita untuk menerima pasar baru menjadi kenyataan kerana sudah 30 tahun dia mengimpikannya.

“Pasar yang ada sekarang sudah tidak sesuai kerana bukan sahaja berdekatan dengan jalan raya malah tidak menampakkan pasar seperti yang terdapat di tempat lain,” katanya.

Peniaga sayuran Zaleha Mamat, 45, dia antara belasan peniaga yang paling gembira ketika mendengar berita mengenai pembinaan pasar baru.

Katannya, dia mengharapkan pasar itu benar-benar wujud kerana dia dan rakan niaga lain cukup terdesak ingin pasar yang lebih selesa.

“Peniaga di pasar ini tidak mahukan pasar yang besar dan gah seperti ditempatkan lain, cukup sekadar dengan bangunan yang sederhana dan selesa untuk kami berurusniaga,” katanya.

Peniaga ikan dan daging, Encik Jaafar Wook, 57, berkata dia sangat mengharapkan pihak berkaitan mengutamakan peniaga tempatan sebagai penama di pasar yang bakal di bina itu.

Katanya, sekiranya mempunyai lebihan ruang dan sudah tiada permintaan daripada penduduk tempatan, barulah diberi tawaran kepada penduduk luar untuk berniaga.Pilih kontraktor sebelum buat tawaran

Oleh: Suriati Ali

Golongan kontraktor berlesen di negeri ini disarankan agar lebih berhati-hati dan mengetahui skop kerja dengan terperinci bagi mengelak berlakunya projek terbengkalai.

Yang Dipertua Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Negeri Terengganu (PKMMNT) yang juga Ahli Parlimen Kuala Nerus, YB Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri, berkata apabila perkara itu berlaku ia bukan saja merugikan kontraktor itu sendiri malah pembangunan di Terengganu.

Katanya, banyak faktor yang menyebabkan projek diusahakan terbengkalai termasuk kontraktor itu tidak kurang berkemampuan, bencana alam dan harga yang ditawarkan terlalu rendah.

“Agensi kerajaan yang berkaitan disarankan terlebih dahulu menilai kemampuan setiap kontraktor melalui rekod terdahulu selain menawarkan harga berpatutan mengikut harga semasa bahan pembinaan.

“Apabila harga yang ditawarkan terlalu rendah menyebabkan terdapat kontartor mencari jalan singkat untuk mengurang kos. Keadaan ini menyebabkan mudah berlakunya kerosakan selepas beberapa tahun siap,” katanya.

"Pada masa sama masalah ini perlu dikaji sama ada bahan yang digunakan mengikut spesifikasi atau kontraktor menyalahgunakan peruntukan yang diberi", tambah beliau.

Dato’ Mohd Nasir berkata, pihak kami akan mengadakan rundingan dengan pihak berkaitan termasuk Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) bagi menangani isu banjir yang berlaku di Sekolah Menengah Tok Jiring bagi mengatasi masalah air bertakung setiap hujan lebat.
Penjawat awam perlu berintergriti dalam kerjaya – SUK

Oleh: Kamarudin Mat AkibPenjawat awam diingatkan supaya berpegang kepada prisip profesional dan berintergriti dalam kerjaya masing-masing, sesuai dengan tuntutan masyarakat yang mahukan mereka menunjukkan nilai-nilai terbaik.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, dalam memberikan perkhidmatan kepada pelanggan masing-masing, ideologi dan cara pendekatan setiap penjawat awam mungkin berbeza antara satu sama lain.

Bagaimanapun, katanya, masyarakat sentiasa menuntut agar penjawat awam menunjukkan nilai-nilai yang terbaik dan mengamalkan integriti paling tinggi.

“ Tiada tempat dalam perkhidmatan awam atau pun agensi lain bagi mereka yang tidak berintegriti. Jangan mengambil jalan mudah untuk mengumpul kekayaan dengan menggunakan kaedah yang tidak sepatutnya,” katanya ketika berucap pada majlis Perjumpaan YAB Menteri Besar dengan pegawai tadbir negeri dan ketua-ketua jabatan di Awana Kijal, baru-baru ini.

Dato’ Haji Mazlan berkata, integriti bukan bermaksud penyelewengan serta penyalahgunaan kuasa semata-mata, tetapi ia membawa pengertian yang sangat komprehensif dan meluas.

“Integriti dalam pengurusan masa, integriti dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik, integriti dalam menyampaikan maklumat, integriti dalam membuat keputusan, integriti dalam komunikasi dengan ketua jabatan, rakan sekerja dan pelanggan,” tambah beliau.

Beliau juga berkata, masa depan negara memerlukan komitmen daripada ketua-ketua jabatan untuk melakukan “Transformasi Minda”.

“Transformasi ini menuntut kita supaya beralih dari paradigma lama, bagi membentuk budaya baru yang mengutamakan inovasi dan penciptaan serta pemerkasaan intelektual dan profesionalisme,” katanya.
21 April 2011

Sekolah Agama diberi sumbangan RM53 juta

Oleh: Esah Abdullah

Sekolah-sekolah Menengah Agama di negeri ini menerima peruntukan RM53 juta sumbangan kerajaan negeri dan Pusat bagi memberi tambah nilai terhadap pembangunan infrastruktur , pengurusan dan program kecemerlangan pelajar.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat berkata, daripada jumlah berkenaan, Kerajaan Pusat menyumbang RM32 juta dan kerajaan negeri RM21 juta.

“Sebanyak RM19 juta dibelanjakan untuk mencantikkan bangunan sekolah termasuk mengecat, membina pagar atau menambah struktur bangunan lama kepada yang baru,” katanya di majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar Sekolah Menengah Agama Atas Sultan Zainal Abidin (SMAASZA) di Batu Buruk, Kuala Terengganu hari ini.

Hadir sama, Ketua Penolong Pesuruhjaya Jabatan hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) (Pendidikan), Encik Jusoh Ngah; Pengetua SMAASZA, Encik Hashim Embong dan Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) SMAASZA, Haji Ruzak Mohd Nor.

Katanya, RM800,000 dibelanjakan untuk program kecemerlangan pelajar dan RM700,000 untuk melaksanakan Kem Imam Muda dan kelas Tamayus setiap tahun.

“Saya dapati pencapaian pelajar dalam peperiksaan awam dan peperiksaan dalaman tahun ini amat membanggakan serta mendapat keputusan 100 peratus dalam tiga subjek iaitu Sains, Ekonomi Asas dan Pendidikan al-Quran dan Sunnah,” katanya.

YB Haji Khazan berharap pelajar sekolah aliran agama terus tingkatkan pembelajaran hingga ke universiti serta membuat pilihan tepat untuk masa depan keluarga dan negara dan jadilah seorang cendikiawan yang tinggi ilmu agamanya.

Dalam majlis itu, 43 pelajar yang mendapat 9A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR), 40 pelajar cemerlang dalam peperiksaan I’Dadi, 32 pelajar cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan tujuh pelajar cemerlang dalam peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) menerima penghargaan.

PBT, JKKK perlu tingkat kebersihan kampung -SUK

Oleh: Aida Abd RahmanPihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) diarah supaya menambah kualiti kerja bagi meningkatkan kebersihan dan keceriaan di setiap lokasi kampung dalam bandar serta kawasan dalam pentadbiran PBT.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, mengeluarkan arahan itu apabila mendapati kampung di luar kawasan operasi PBT jauh lebih bersih dan ceria berbanding kampung yang berada di kawasan operasi PBT.
Kampung Dalam Kawasan Operasi dan Kampung Luar Kawasan Operasi adalah dua kategori utama yang baru diperkenalkan bagi Pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Kampung peringkat Negeri Terengganu Tahun 2010.

“Nampaknya luar kawasan operasi PBT atau Majlis Daerah lebih bersih jika dibanding dengan kampung dalam kawasan operasi. Jadi kita minta jawatankuasa kerja dalam operasi PBT meningkatkan kualiti dan memastikan kawasan mereka benar-benar bersih pada tahun ini dan tahun akan datang.

“JKKK juga perlu menggandakan penglibatan mereka dalam usaha memastikan masyarakat dapat memajukan ekonomi mereka, sekaligus bebas dari belenggu kemiskinan dan mampu menurunkan kadar kemiskinan,” katanya di majlis penyampaian hadiah sempena pertandingan itu, di Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) Bukit Sawa, Marang, petang semalam.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, YB Encik Yahya Khatib Mohamad; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Alor Limbat, Haji Alias Abdullah dan Adun Jabi, Haji Ramlan Ali.

Dato’ Mazlan yang juga pengerusi jawatankuasa pertandingan itu berkata, penyertaan peserta dari seluruh daerah pada kali ini amat menggalakkan berbanding tahun sebelumnya.

Beliau berkata, pertandingan bukan hanya bertujuan menilai dari aspek kebersihan dan keceriaan kampung sahaja, tetapi juga melihat dari sudut ekonomi dan kepimpinan kampung, selain pembabitan secara aktif masyarakat kampung dan JKKK dengan aktiviti yang mampu menjana pembangunan setempat.

“Pertandingan ini mampu menyedar dan mewujudkan tanggungjawab di kalangan semua penduduk terhadap kebersihan kawasan persekitaran tempat tinggal mereka. Pada masa yang sama mampu menjadikan Terengganu selaku negeri contoh dari aspek kebersihan kepada negeri lain,” katanya.

Sementara johan bagi kategori Kampung Dalam Kawasan Operasi dimenangi PAKR Bukit Sawa diikuti tempat kedua, Kg Guntong Luar, Setiu dan tempat ketiga Kg Medan Jaya, Marang.

Manakala tempat pertama bagi kategori Kampung Luar Operasi pula menjadi milik Kg Bukit Wan, Kuala Terengganu, diikuti Tok Dor, Hulu Terengganu dan Kg Tanjung Baru, Hulu Terengganu masing-masing mendapat tempat kedua dan ketiga.

Johan berjaya membawa pulang RM100,000 (projek) dan wang tunai RM10,000, tempat kedua mendapat RM750,000 (projek) dan wang tunai RM7,500, sementara tempat ketiga memperolehi RM50,000 (projek) serta wang tunai RM5,000.3,000 rakyat sambut PM di Pekan Batu Enam


Pekan Batu Enam

Kira-kira 3,000 orang, termasuk sebahagian besarnya para peniaga akan menyambut ketibaan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, ke Pekan Batu Enam yang terletak di kawasan dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal, pada 30 April ini.

Pelbagai persiapan awal sedang rancak dilakukan di kawasan itu bagi menyambut ketibaan pemimpin nombor satu negara, yang sememangnya amat dinanti-nantikan penduduk kawasan tersebut.

Perdana Menteri akan mengadakan lawatan sehari ke Terengganu sempena Program Turun Padang (PTP) pada 30 April di mana dua kawasan DUN yang kini dikuasai pembangkang, termasuk Bukit Tunggal, menjadi tumpuan lawatan itu.

Satu lagi kawasan DUN pembangkang yang menjadi tumpuan lawatan Perdana Menteri ialah Manir yang letaknya tidak jauh dari Pekan Batu Enam.

Kehadiran beliau dijangka menaikkan semangat jentera parti Umno dan Barisan Nasional (BN) untuk melakukan persiapan awal bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Beliau dijadualkan tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud pada jam 8.45 pagi dan terus memulakan lawatan ke Pekan Batu Enam dengan berjalan kaki menemui pemimpin dan rakyat di Peti Undi Batu Enam, DUN Bukit Tunggal dan Parlimen Kuala Nerus.

Dato’ Seri Mohd Najib turut dijadualkan menikmati sarapan pagi di Kedai Alias, di Pasar Batu Enam yang menjadi tumpuan penduduk kawasan itu.

Mengikut jadual yang diatur, beliau akan melawat kawasan menjual kuih muih, pasar basar, sayur-sayuran, buah-buahan dan pelbagai barangan lain di Pekan Batu Enam.Bukit Wan muncul kampung paling bersih dan ceria di Terengganu

Oleh: Aida Abd RahmanKampung (Kg) Bukit Wan, Kuala Terengganu muncul johan bagi kategori Kampung Luar Kawasan Operasi dalam Pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Kampung Peringkat Negeri Terengganu Tahun 2010.

Kemenangan itu membolehkan Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) itu menerima RM100,000 bagi menjalankan projek dan wang tunai RM10,000. Malah, kerajaan negeri juga bakal menghantar JKKK kampung itu melawat Australia tahun depan.
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menyampaikan hadiah kemenangan itu di majlis penyampaian hadiah yang berlangsung di Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) Bukit Sawa, Marang, petang semalam.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, PembangunanMasyarakat dan Wanita negeri, YB Yahya Khatib Mohamad; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Alor Limbat, Haji Alias Abdullah dan Adun Jabi, Haji Ramlan Ali.

Kg Bukit Wan yang terletak di Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Rakit sebelum itu turut diumumkan pemenang JKKK bagi kategori Kebersihan Persekitaran (jalan utama dan jalan kampung), Kebersihan Infrastruktur Dalam Kawasan dan Keceriaan Lanskap. Kemenangan itu membolehkan mereka menerima wang tunai RM1,000 bagi setiap kategori.

Pengerusi JKKK Bukit Wan, Chek Harun Ismail, berkata sebaik sahaja dicalonkan mewakili daerah dalam pertandingan itu pada September tahun lalu, hampir 80 peratus masyarakat di kampung berkenaan melibatkan diri dan menggandakan usaha membersih serta mengindahkan kawasan kampung.

“Setiap hujung minggu, pada Jumaat dan Sabtu kami akan turun padang bergotong-royong memastikan setiap sudut dalam kampung kami ceria, bersih dan indah dengan tanaman serta lanskap yang menarik pandangan.

“Apa yang membanggakan, majoriti belia di kampung kami turut sama membantu. Suasana itu pastinya sukar ditemui di kampung lain dan ia memberi kelebihan kepada kami dalam memastikan matlamat dan slogan `Kampung Kita, Tanggungjawab Kita’ terlaksana,” katanya.

Perkara itu turut diakui Setiausahanya, Ambak Ismail yang sentiasa menyuntik semangat kepada golongan muda di kampung mereka untuk turut sama dalam sebarang aktiviti kampung dengan menjaga kebajikan dan keperluan golongan itu dalam setiap program, mahupun menyalurkan dana yang disediakan kerajaan sebaik mungkin.

Selain kemenangan terbaru, kampungnya juga pernah memenangi johan Anugerah JKKK Cemerlang Daerah Kuala Terengganu 2010, tempat ketiga Anugerah Desa Cemerlang peringkat negeri 2009 dan tempat ketiga Anugerah kebersihan dan Pengurusan Kubur Terbaik peringkat negeri 2010.

Sementara johan bagi kategori Kampung Dalam Kawasan Operasi dimenangi PAKR Bukit Sawa, Marang diikuti tempat kedua, Kg Guntong Luar, Setiu dan tempat ketiga Kg Medan Jaya, Marang.

Manakala tempat kedua dan ketiga bagi kategori Kampung Luar Operasi pula menjadi milik Kg Tok Dor, Hulu Terengganu dan Kg Tanjung Baru, Hulu Terengganu.

Johan berjaya membawa pulang RM100,000 (projek) dan wang tunai RM10,000, tempat kedua mendapat RM750,000 (projek) dan wang tunai RM7,500, sementara tempat ketiga memperolehi RM50,000 (projek) serta wang tunai RM5,000.

Selain pemenang tempat pertama yang bakal mendapat penajaan kerajaan melawat Australia, pemenang tempat kedua dan ketiga pula masing-masing berpeluang ke Beijing dan Shanghai, China.
Bandar di Terengganu disusun semula

Oleh: Esah Abdullah


Kerajaan negeri akan menyusun semula bandar-bandar di Terengganu secara berperingkat. - Foto: Zulkipli CW Putra.

Kerajaan negeri akan membuat penyusunan semula semua bandar-bandar di negeri ini secara berperingkat dengan menetapkan 80 peratus Bumiputera akan memiliki atau menyewa lot-lot perniagaan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, tidak boleh dielakkan bila ada pembangunan baru yang akan dilaksanakan , tentu membabitkan pengambilan balik tanah mengikut nilai harga semasa.

“Untuk pembangunan dalam kawasan bandar kita terpaksa lakukan biarpun kadang-kadang ia menjadi isu kepada pihak yang suka ambil kesempatan dengan menangguk di air keruh,” katanya kepada pemberita selapas membuat tinjauan ke daerah Besut.

Katanya, melalui Lembaga Amanah Tabung Warisan Negeri urusan mengambil balik tanah dilakukan bertujuan membina lot-lot perniagaan untuk diagihkan kepada masyarakat setempat yang membabitkan seluruh daerah.

“Kerajaan juga akan pastikan masyarakat Melayu dalam bandar yang terbabit dengan pengambilalihan tanah ini akan ditempatkan semula di kawasan sama kerana bimbang jika dipindahkan jauh dari tempat asal mereka akan kehilangan sumber pendapatan,” katanya.

Katanya, bagi memastikan hak milik orang melayu tidak hilang, kerajaan menetapkan 80 peratus diberikan kepada Bumiputera untuk memiliki atau menyewa lot-lot perniagaan yang disediakan.

Sehubungan itu, dua lot rumah pangsa mampu milik lima tingkat yang mengandungi 144 unit berharga RM26 juta sedang dalam pembinaan di Kuala Besut untuk mengatasi isu kekurangan rumah kediaman di kalangan masyarakat hari ini.

Terengganu paling banyak salah guna jenama `homestay’

Oleh: Aida Abd Rahman


Dato' Seri Ahmad Said melihat halaman rumah penduduk kampung selepas menyampaikan hadiah pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Kampung peringkat Negeri Terengganu 2010. - Foto: Syed Abdul Rahman.

Pengusaha pelancongan di Terengganu dikesan paling banyak menyalahgunakan jenama perkhidmatan `guest house’ atau rumah tumpangan kepada `homestay’ (inap desa), sedangkan mereka tidak mengamalkan cara dan amalan sebenar perkhidmatan yang sepatutnya sebagai sebuah inap desa.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said kesal dengan sikap pengusaha berkenaan kerana mereka sanggup menggunakan jenama yang tidak sepatutnya itu berbanding dengan perkhidmatan yang disediakan semata-mata kerana kelihatan lebih popular di kalangan rakyat negara ini.
“Sebagaimana yang saya katakan tadi, `homestay’ ini bermakna mereka (pengunjung) tinggal bersama dengan tuan rumah, sama ada makan pagi, minum petang dan menjalankan aktiviti bersama-sama dengan tuan rumah.

“Sekarang ini dia sediakan rumah (penginapan), pengunjung datang dan duduk, itu dinamakan `guest house’. Itu perbezaannya dan penyalahgunaan istilah itu sendiri, Terengganu paling banyak menyalahgunakan istilah berkenaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang akhbar sempena majlis Penyampaian Hadiah pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Kampung peringkat Negeri Terengganu 2010, di Perumahan Awam Kos Rendah Bukit Sawa, Marang, petang semalam.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, PembangunanMasyarakat dan Wanita negeri, YB Yahya Khatib Mohamad; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Alor Limbat, Haji Alias Abdullah dan Adun Jabi, Haji Ramlan Ali.

Sehubungan itu, kerajaan negeri sudahpun mengarahkan Pihak Berkuasa Tempatan supaya memanggil pengusaha rumah penginapan berkenaan supaya menurunkan papan tanda (perniagaan) masing-masing dan digantikan dengan papan tanda yang baru.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, inap desa diberi pengiktirafan oleh Kementerian Pelancongan berdasarkan penilaian, kategori serta syarat tertentu bagi melayakkan mereka menggunakan jenama inap desa berkenaan.

“Bagaimanapun, pengusaha pelancongan ini sewenang-wenangnya menggunakan label dan meletakkan anak panah dengan memaparkan `Homestay’ .

“Pandangan saya, di Terengganu majoriti boleh dikatakan menyalahgunakan jenama itu, sedangkan hakikat sebenar `guest house’. Saya tidak pasti kenapa mereka menggunakan jenama itu, tetapi mungkin disebabkan mahu lebih popular, tetapi saya minta diperbetulkan.

Katanya, penggunaan rumah tumpangan ataupun inap desa bagi pelancong tempatan mungkin tidak memberi apa-apa kesan kerana mereka hanya mahu sebuah tempat tinggal sementara, tetapi tanggapan pelancong asing terhadap perkhidmatan yang disediakan sebuah inap desa adalah berbeza.Majlis belanja RM8 juta untuk pendidikan

Oleh: Suriati Ali

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) memperuntukkan RM8 juta bagi membiayai pelbagai program pendidikan di Terengganu pada tahun ini.

Jumlah itu meningkat RM3 juta berbanding peruntukan RM5 juta untuk program seumpama itu tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Wan Harujan Sulaiman berkata, di bawah peruntukan tahun ini, jumlah itu juga merangkumi kos pembiayaan bagi pelajar daripada keluarga asnaf dan fakir miskin di Terengganu.

“Bagi tujuan itu, seramai 500 pelajar asnaf fakir miskin lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 akan dibiaya bagi mengikuti kursus pra-diploma dengan kerjasama Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Beliau memberitahu, sesi kedua pengambilan pelajar itu akan menjalani kursus selama satu semester bermula Jun ini.

"Jumlah 500 pelajar ini merupakan sesi kedua manakala untuk sesi pertama, seramai 126 orang pelajar sedang mengikuti kursus tersebut dengan kos pembiayaan berjumlah RM252,000," katanya

Katanya, pelajar dariapada golongan tersebut yang berminat dan mempunyai syarat kelulusan sekurang-kurangnya kredit dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik boleh mengemukakan permohonan.

Katanya, borang permohonan telah diedarkan Maidam menerusi kaunselor di sekolah-sekolah di negeri ini dan tarikh akhir permohonan pada 30 April ini.

Wan Harujan turut memberitahu, pelajar berkenaan seterusnya berpeluangmenyambung pengajian untuk peringkat diploma di UiTM dalam bidang perdagangan atau bukan aliran sains.

"Maidam juga akan mengkaji untuk membiayai pelajar ini yang menyambung pengajian mereka ke peringkat lebih tinggi (diploma atau ijazah), pelajar miskin yang memerlukan bantuan mungkin kita akan bantu," katanya.
Tazkirah bulanan untuk pemantapan modal insan

Oleh: Suriati Ali dan Noor Asmihan Mansor


SIGNIFIKAN ... Program pemantapan untuk membina modal insan.

Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayan Negeri Terengganu telah mengadakan aktiviti berupa tazkirah bulanan bertempat di Auditorium Radio Malaysia, Bukit Pak Apil, Terengganu (TERENGGANUfm) baru-baru ini.

Seramai 80 0rang dari berbagai agensi di bawah Kementerian Penerangan Komunikasi Kebudayaan Negeri Terengganu telah hadir dalam Tazkirah yang telah disampaikan oleh Yang Berbahagia Ustaz Haji Kamalruddin Omar, Pegawai Khas Agama Menteri Besar Terengganu dengan tajuk " Pemantapan Jiwa Penjawat Awam".
Ceramah tersebut telah dirakamkan dan disiarkan dalam program HIDAYAH yang ke udara setiap hari pada pukul 1.35 minit tengahari.

Program ini diadakan setiap bulan dengan kerjasama Jabatan Penyiaran Terengganu, Jabatan Penerangan Terengganu, JASA Terengganu dan lain-lain agensi di bawah kementerian.Antara tujuan diadakan program keilmuan ini diadakan adalah untuk membina jati diri warga kerja agar cemerlang, gemilang dan terbilang.Ketepikan budaya kerja lapuk – SUK

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, meminta agar penjawat awam di negeri ini mengetepikan budaya kerja lapuk, tetapi meneroka bidang-bidang baru melalui kekuatan iltizam dan perubahan dalam cara mereka berfikir dan bertindak.

Beliau berkata, dalam menongkah arus transformasi, cabaran yang dihadapi penjawat awam kini amat berat, khususnya bagi mewujudkan perkhidmatan awam yang bersepadu dan meningkatkan prestasi secara menyeluruh.

“Bagaimanapun, ia bukanlah satu alasan untuk kita berputus asa sedangkan warga perkhidmatan awam telah dibekalkan dengan kelengkapan yang mencukupi untuk menghadapi cabaran ini,” katanya ketika berucap pada majlis perjumpaan YAB Menteri Besar dengan pegawai tadbir negeri dan ketua-ketua jabatan di Awana Kijal, baru-baru ini.

Beliau berkata, untuk menjadi penjawat awam yang lebih cemerlang, budaya pemikiran mereka perlu diberi nafas baru dengan mengamalkan budaya pemikiran secara produktif agar dapat menghasilkan idea-idea baru yang lebih inovatif.

Katanya, mereka tidak perlu lagi memberi fokus penambahbaikan idea-idea lama, yang mungkin tidak dapat bertahan apabila berdepan dengan arus perubahan yang mencabar.

“Pengamalan budaya pemikiran secara kreatif dan inovatif akan membuka ruang-ruang baru, serta akan dapat menjayakan agenda transformasi perkhidmatan.

“Sekiranya momentum ini dapat digandakan, saya percaya agenda “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan” yang telah diperkenalkan oleh Y.A.B Dato’ Seri Haji Ahmad bin Said, Menteri Besar Terengganu akan tercapai,” katanya.

Dato’ Haji Mazlan berkata, penjawat awam perlu menyedari bahawa meerka merupakan agen perubahan dan keupayaan untuk membawa perubahan itu yang hanya boleh dibuktikan dengan pemikiran kreatif dan bersifat inovatif.

“Selain melalui kursus bagi peningkatan ilmu, penyediaan suasana persekitaran dan cara kerja yang kondusif menggalakkan keupayaan berfikir secara strategik, perlu diberi keutamaan,” katanya.20 April 2011

TH bayar zakat hampir RM3 juta

Oleh: Suriati Ali


Majlis penyerahan cek zakat disampaikan Encik Mohd. Hisham Harun kepada Tengku Sri Bendahara Raja Tengku Mustafa Kamel Sultan Mahmud bagi pihak Maidam, di Istana Tetamu di Kuala Terengganu.

Tabung Haji (TH) menyerahkan wang zakat perniagaan tahun ini berjumlah RM2,931,925.89 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam).

Sumbangan zakat tersebut menyaksikan peningkatan sebanyak RM153,665 berbanding RM2,778,291 pada tahun lalu.

Penyerahan cek zakat tersebut disampaikan Pengurus Besar Kanan Kewangan Korporat & Perkhidmatan TH, Encik Mohd. Hisham Harun kepada Tengku Sri Bendahara Raja Tengku Mustafa Kamel Sultan Mahmud bagi pihak Maidam, di Istana Tetamu di Kuala Terengganu, pagi tadi.

Pada majlis itu, anak syarikat TH iaitu TH Travel & Services turut menyerahkan sumbangan zakat perniagaan berjumlah RM150,000 kepada Maidam yang disampaikan oleh Pengurus Wilayah Timurnya, Ahmad Zawawee Mohd. Noor.

Hadir menyaksikan penyerahan itu Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Haji Wan Harujan Sulaiman.

Encik Mohd. Hisham berkata, sumbangan zakat perniagaan tahun ini adalah hasil kutipan daripada 428,852 pendeposit di negeri ini sepanjang tahun 2010.

“Untuk zakat perniagaan tahun 2009, ia merupakan sumbangan daripada 351,518 pendeposit di Terengganu,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan wang zakat itu.

Beliau turut memberitahu, TH sedang mengkaji untuk menyediakan perkhidmatan bagi kemudahan para jemaah Haji di tiga negeri Pantai Timur sejurus Kompleks TH Wilayah Timur di Kuala Nerus siap pada Julai 2012 nanti.

Beliau memberitahu, buat masa ini, pembinaan projek berkenaan yang menelan belanja RM70.3 juta itu kini baru lima peratus siap dan bakal menyediakan pelbagai fasiliti untuk jemaah haji.

"Apabila kompleks berkenaan siap kelak, ia turut menempatkan 182 bilik, bilik persidangan untuk kapasiti 1,000 orang selain hotel dan kolam renang," katanya.
Imam Besar Makkah puji usaha kerajaan martabatkan Islam

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Imam Besar Masjidil Haram, Dr Abdul Rahman Assudais, memuji usaha Kerajaan Malaysia memartabatkan agama Islam dan sentiasa berlaku adil kepada penganut agama lain di negara ini

Sebelum ini sudah ramai ulamak dan cendikiawan Islam dari seluruh dunia memberi pengiktirafan dan memuji pelbagai usaha yang dilakukan pemimpin dan Kerajaan Malaysia bagi memartabatkan agama Islam.

Malah, tokoh ulamak terkenal Mesir, Sheikh Yusuf al-Qaradawi yang sering datang ke negara ini sama ada atas jemputan rasmi kerajaan mahu pun bagi memenuhi undangan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) tidak jemu-jemu menegaskan bahawa Malaysia adalah sebuah negara Islam.

Setiap kali bertemu dengan pemimpin negara atau pun berucap di khalayak ramai, pasti ulamak dan cendikiawan Islam terkenal itu menegaskan bahawa Kerajaan Malaysia melakukan yang terbaik bagi menegakkan agama Allah itu.

Terbaru, Imam Besar Masjidil Haram, Dr Abdul Rahman Assudais, memuji usaha Kerajaan Malaysia memartabatkan agama Islam dan sentiasa berlaku adil kepada penganut agama lain di negara ini.

Mengikut laporan akhbar hari ini, Dr Abdul Rahman yang sedang dalam rangka lawatan ke negara ini berharap kita akan sentiasa beristiqamah dalam kempimpinan dan memberikan keadilan kepada seluruh rakyat yang ada di Malaysia tanpa mengira agama dan bangsa.

Begitulah hebatnya pandangan ulamak dan cendikiawan Islam yang pernah melawat negara ini di mana mereka secara jujur melahirkan kekaguman terhadap kempimpinan negara dan mengiktiraf usaha-usaha yang dilakukan bagi memartabatkan syiar Allah.

Bagaimanapun, atas kepentingan politik dan fahaman sempit, masih ada segelintir rakyat di negara ini yang masih lagi menghentam kerajaan dan sesetengahnya pula sanggup melemparkan tuduhan bahawa negara kita bukan negara Islam.

Sewaktu berucap dalam majlis-majlis anjuran parti pembangkang, mereka mengemukakan pelbagai pandangan bagi menidakkan usaha-usaha yang dilakukan pemimpin kerajaan untuk memartabatkan agama Islam.

Bagi mereka hanya parti mereka yang berjuang menegakkan Islam sedangkan apa yang dilakukan kerajaan sekarang ini bukan Islamik.

Jika kita berfikir secara logik, ulamak dan cendikiawan Islam dari negara lain tidak akan memuji kepimpinan negara ini sekarang jika apa yang mereka lakukan tidak Islamik atau bercanggah dengan tuntutan agama.

Apa pula kepentingan ulamak luar negara untuk memuji pemimpin negara kita jika benar ia tidak Islamik ?.

Inilah masanya untuk rakyat kita berfikir secara waras – usah biarkan pemikiran anda dibelenggu dengan unsur-unsur luar yang berniat jahat terhadap kepimpinan negara ini dan negeri Terengganu.188 pelajar mohon ikuti jurusan perubatan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Seramai 188 pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu yang mendapat kelulusan cemerlang, memohon mengikuti kursus perubatan di luar negara.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata permohonan tersebut akan diproses secepat mungkin dan mereka yang layak akan dihantar ke luar negara bagi menyambung pelajaran mereka di bidang perubatan.
“Kita harap pada tahun ini, kuota untuk menghantar 150 pelajar mengikuti pengajian di bidang perubatan dapat dipenuhi kerana ia mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pelajar lepasan SPM,” katanya ketika berucap pada majlis Permuafakatan Ibu Bapa dan Guru Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Badrul Alam Shah, Kemasek, baru-baru ini.

Seramai 405 pelajar di Terengganu mendapat kelulusan semua A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 dan mereka telah diberi hadiah wang tunai RM500 seorang, sebagai ganjaran kejayaan mereka meraih keputusan cemerlang.

Ganjaran tersebut merupakan insentif kepada para pelajar yang telah mengharumkan nama sekolah dan negeri ini.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, pada tahun lalu kerajaan negeri hanya menghantar lebih 100 orang pelajar lepasan SPM 2009 ke luar negara bagi mengikuti pengajian di bidang perubatan kerana bilangan yang memohon kurang daripada kuota yang ditetapkan.

Kerajaan negeri menetapkan 150 pelajar cemerlang akan dihantar mengikuti pengajian di bidang perubatan di tiga negara iaitu Mesir, Russia dan Indonesia.

“Bagaimanapun, disebabkan perkembangan terbaru di Mesir (yang berlaku pergolakan disebabkan tentengan rakyat terhadap Presiden Hosni Mubarak), kita mungkin akan menghantar lebih ramai pelajar ke Russia,” katanya.

Ahli Parlimen Kuala Nerus kunjungi wartawan sambilan Bernama

Oleh: Aida Abd Rahman


Ahli Parlimen Kuala Nerus, YB Dato’ Haji Mohd Nasir Ibrahim Fikri mengunjungi wartawan sambilan Bernama, Ibrahim Abu Bakar. Foto: Zul CW Putra

Sejak sebulan terlantar sakit dan tidak mampu bekerja seperti biasa akibat penyakit gout, wartawan sambilan Bernama, Ibrahim Abu Bakar, 68, ceria apabila dikunjungi Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri, di rumahnya di Kampung Ladang, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Presiden Kelab Wartawan Terengganu (Kawat), Encik Ayob Mamat dan 15 rakan media cetak serta elektronik daripada pelbagai agensi di Terengganu.

Dato’ Mohd Nasir menyampaikan sumbangan peribadi dan cenderahati kepada Ibrahim. Beliau turut berjanji untuk menyediakan seunit laptop kepada Ibrahim dalam tempoh terdekat.

Kawat turut menyampaikan hamper serta sumbangan wang tunai bagi meringankan bebanannya yang kini tiada sumber pendapatan tetap selepas diserang penyakit itu.

Ibrahim yang sudah 40 tahun berkhidmat dengan Bernama terharu menerima kunjungan pemimpin berkenaan serta rombongan rakan media yang lain.

Katanya, rakan-rakan media sentiasa bertanya khabar mengenai perkembangan kesihatannya dan sokongan mereka memberi semangat untuknya untuk pulih dan menjalankan tugas seperti sediakala.

“Terima kasih kepada Dato’ Nasir kerana sudi datang.Beliau pemimpin pertama yang sudi menjenguk saya sejak tidak mampu bekerja dan hanya berehat di rumah sebulan lalu.

“Saya juga bersyukur kerana beliau mahu menghadiahkan laptop untuk kegunaan saya melakukan tugas dan menaip berita dari rumah. Sokongan semua pihak amat saya hargai termasuk rakan ahli Kawat yang sentiasa menjaga kebajikan ahli,” katanya yang kini dijaga sepenuhnya isteri, Zainun Zakaria, 57 dan empat anak berusia 20 hingga 30 tahun yang turut tinggal bersamanya.

Menurut Ibrahim, dia berhasrat untuk meneruskan pekerjaan seperti biasa selepas ini memandangkan kesihatannya semakin pulih selepas menjalani beberapa sesi rawatan di Klinik Pakar Bukit Payong dan mengambil ubat-ubatan yang dinasihatk oleh pakar perubatan.

Sebelum ini, Ibrahim pernah tidak bekerja hampir setahun akibat penyakit yang sama kira-kira-kira tujuh tahun lalu dan sejak itu juga, kesihatannya sentiasa terjejas.