Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

30 July 2010

Ibu Tunggal Berjaya Didik Sembilan Anak

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Seorang ibu tunggal dari Kampung Batu 4, Binjai, Kemaman berjaya membesar dan mendidik sembilan cahaya mata sehingga enam daripadanya berjaya melanjut pelajaran ke menara gading serta memiliki kerjaya yang baik walaupun wanita itu hanya bersandarkan pendapatan hasil kedai runcit kecil-kecilan berhampiran rumah.

“Mak cik selalu pesan anak-anak jangan tinggal sembahyang dan mereka sejak kecil memang menghormati saya dan arwah suami serta orang tua. Dengan sikap sedemikian mereka membesar dengan baik dan beroleh keberkatan dalam hidup,” kata Kiah @ Saadiah Talib, 64, selepas menerima Anugerah keluarga Mithali Terbilang 2010 Parlimen Kemaman, di Awana Kijal, Kemaman, kelmarin 27 Julai .

Kiah berkata, walaupun kematian suami yang mengidap barah hati pada 30 September 2007, dia tidak menganggap kehilangan tunggak keluarga itu sebagai penghalang untuk terus mengecap kebahagian bersama anak-anak yang sudah dewasa dan enam daripadanya bekeluarga.

Nenek kepada 15 cucu itu berkata, kesemua anak-anaknya sering mengambil berat dan saling membantu antara satu sama lain sekaligus menguatkan lagi hubungan mereka sekeluarga dan setiap masalah yang melanda keluarga mereka dapat diatasi dengan baik.

Menurutnya, walaupun hidup mereka sejak dulu hanya bergantung kepada pendapatan yang tidak menentu melalui perniagaan kuih sebelum beralih menjual barangan runcit di kedai yang dibina berhampiran rumah, mereka tetap mampu menjalani kehidupan yang sederhana dan tidak berserah nasib kepada takdir semata-mata.

“Walaupun hidup ketika muda dan anak-anak masih kecil dulu tidak begitu senang, mak cik tetap bersyukur dikurniakan rezeki memiliki anak-anak yang mendengar kata dan rajin belajar untuk mengubah nasib keluarga dan hasilnya kami nikmati kini, “ kata Kiah yang turut berterima kasih kepada Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) kerana memilih keluarganya sebagai penerima anugerah itu.

Sembilan anak Kiah adalah Noriah Abu Bakar, 48, surirumah; Noreha, 46, guru (bekas penuntut Universiti Putra Malaysia); Musalmah, 44, surirumah; Hanafi 42, berniaga (bekas penuntut Universiti Teknologi Malaysia (UTM); Tarmizi, 39, juruteknik (bekas penuntut Politeknik); Suhaidi, 35, pegawai agensi pelancongan ; Nurbairi, 29, jurutera (bekas penuntut UTM); Zatul Itri, 25 (sedang mengikuti Master, di UPM) dan Nor Hasmira, 20, penuntut Universiti Teknologi Mara.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said dengan diiringi isteri, To’ Puan Norliza Mahmud menyampaikan hadiah kepada semua penerima anugerah mengikut Dewan Undangan Negeri (Dun). Hadir sama, Adun Air Putih, YB Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar dan Adun Kemasik, Ir Rosli Othman.

Turut hadir, Pengarah YPK Terengganu, Encik Shafaruddin Mustafa.


TEGANUKITA

Terengganu Jadi Medan Gamelan Dunia

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Terengganu menjadi medan pertemuan ramai pakar, pencinta serta peminat gamelan dari seluruh dunia termasuk Amerika Syarikat, Australia, Singapura, Indonesia, Jepun dan Thailand bagi menyertai Festival Gamelan Sedunia 2010 di Taman Syahbandar, Kuala Terengganu, sejak 23 Julai lalu.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata para penggiat serta pencinta gamelan tempatan seharusnya merebut peluang ini dengan sebaik mungkin untuk mencungkil dan menggali seribu rahsia dan infomasi daripada mereka ini untuk dimanfaatkan ke arah perkembangan dan pembangunan gamelan di Terengganu khasnya.

“Saya amat beharap menerusi portfolio Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri akan dapat merancang strategi terbaik bagi merealisasikan hasrat murni ini.

“Kita tidak mahu festival ini muncul dan kemudiannya berlalu begitu sahaja tanpa meninggalkan apa-apa kesan dan faedah yang positif. Jadikan ia sebagai pemangkin dalam usaha kita untuk mengangkat seni gamelan ke pentas antarabangsa dan sudah tentu kita juga inginkan agar seni gamelan ini menjadi ikon dan teras kepada kegiatan seni di Terengganu yang kita sayangi,” katanya di Majlis Perasmian Festival gamelan Sedunia 2010, malam kelmarin (23 Julai).

Beliau berkata, sudah sampai masa dan ketikanya untuk jadikan gamelan Melayu ini menjadi hebat dan bertaraf lima bintang, setanding dengan gamelan-gamelan lain yang sudah tersohor sebagaimana gamelan Jawa dan Bali.

Dato’ Ahmad juga berharap supaya pihak berwajib terutama Kementerian Pendidikan melalui Pejabat pendidikan Negeri dapat mengembangkan lagi program pendidikan seni gamelan ini.

Misalnya dengan memperuntukkan sejumlah wang kepada sekolah terpilih bagi membiayai pembelian set alat muzik gamelan, mengadakan program latihan kemahiran khas kepada guru muzik sekolah dan mengadakan satu pusat latihan khas bagi murid-murid yang berpotensi mempelajari seni gamelan.

Katanya, diharap dua tahun lagi setiap daerah di negeri ini terdapat sekurang-kurangnya lima sekolah yang memiliki kumpulan gamelan sendiri.

“Kita perlu mencontohi Johor dalam usaha memartabatkan seni tarian zapin, di mana setiap sekolah di Johor mempunyai kumpulan zapin mereka sendiri. Kita mahu agar suatu masa nanti Terengganu bakal menjadi peneraju serta negeri yang memayungi seni gamelan di negara ini. Sebut sahaja gamelan, maka tergambarlah negeri Terengganu,” katanya.

TEGANUKITA

28 July 2010

Terengganu Labur RM120 Juta Bina KMC

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Kerajaan Terengganu menerusi anak syarikat, TDM Berhad melabur RM120 juta bagi membina pusat perubatan terbesar di Pantai Timur, Kuantan Medical Centre (KMC), di Bandar Indera Mahkota,Kuantan.

Hospital baru tujuh tingkat dibina atas tapak seluas 4.3 hektar bakal dilengkapi kemudahan teknologi perubatan tercanggih dan siap pada 2012 sebelum beroperasi pada awal 2013.

KMC yang akan dilengkapi 150 katil berdasarkan konsep bilik individu dengan 10 katil untuk Unit Rawatan Rapi (ICU) dan tujuh dewan bedah.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata Kerajaan Terengganu amat berterima kasih dengan sokongan Kerajaan Pahang yang memberi peluang kepada TDM meluaskan pelaburan ke negeri itu dalam usaha memberi perkhidmatan kesihatan terbaik kepada masyarakat.

Katanya, keperluan membina bangunan baru berikutan kedudukan bangunan KMC yang sedia ada terletak di pusat bandar Kuantan tidak begitu kondusif serta kelengkapan yang semakin terhad berbanding permintaan tinggi pesakit.

KMC yang mula beroperasi sejak 1997 memiliki 84 katil termasuk tiga unit rawatan rapi dan 18 pakar perunding.

“Kita berharap dengan bangunan baru ini pesakit berasa lebih selesa dengan peralatan yang lebih baik dan canggih selain tambahan pakar perubatan dalam pelbagai bidang yang akan diambil untuk meningkatkan mutu perkhidmatan kepada pesakit, “ kata beliau pada sidang media selepas majlis pecah tanah projek bangunan baru KMC di Kuantan, petang semalam ( 27 Julai).

Turut hadir Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob dan Pengerusi TDM Bhd, Datuk Senator Roslan Awang Chik.

Dato’ Ahmad berkata, sejajar dengan hasrat Kerajaan Terengganu yang mengutamakan aspek perkhidmatan kesihatan kepada rakyat dengan menyediakan peruntukan yang besar untuk tujuan itu, termasuk membiayai pengajian 150 pelajar anak Terengganu ke luar negara bagi mengikuti pengajian dalam jurusan perubatan.

“Sebahagian pelajar yang kita hantar belajar perubatan akan ditawarkan berkhidmat dengan KMC atau mana-mana pusat perubatan negeri selepas mereka menamatkan pengajian nanti.

“Apabila sudah ramai doktor yang dapat kita lahirkan nanti, pastinya keperluan untuk doktor wanita merawat pesakit wanita sahaja dan lelaki merawat pesakit lelaki dapat kita lakukan,” katanya.

TEGANUKITA

UniSZA Mampu Lahir Modal Insan

Oleh:Wan Haironniza Wan Naim


Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah berkenan berangkat ke Istiadat Konvokesyen Kali ke-2 UniSZA Kampus Gong Badak, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah yakin Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) bakal menjadi peneraju utama sumber modal insan yang berkualiti dan muncul sebagai pusat kepakaran dan kecemerlangan ilmu terbilang di rantau ini.

Sehubungan itu, baginda menitahkan seluruh warga UniSZA supaya berusaha lebih gigih, mengamalkan sifat yang dinamik dan sentiasa berfikir di luar lingkungan tradisi ke arah pencapaian yang lebih mantap dan matang.

Baginda bertitah, tiada jalan mudah untuk mencapai kejayaan selain daripada mengamalkan budaya penambahbaikan berterusan yang bersandarkan kepada tanda aras yang telah digariskan.Selain itu, titah baginda, kerajaan meletakkan kualiti perkhidmatan sebagai salah satu daripada elemen Pelan Tindakan Transformasi Pengajian Tinggi dengan tadbir urus, budaya kerja, infrastruktur dan sumber sebagai faktor kritikal.

“Beta menyeru agar visi dan misi universiti mesti difahami dan dihayati oleh semua warga universiti dan juga berharap penetapan Key Performance Indicator (IKP) bagi universiti ini mahupun individu dipatuhi agar ianya dapat menilai serta memantau pelaksanaan aktiviti yang mampu menyumbang ke arah matlamat universiti dan negara”, titah baginda.

Tuanku Nur Zahirah bertitah demikian sempena Istiadat Pemasyhuran baginda sebagai Canselor pertama UniSZA dan Istiadat Konvokesyen Kali Ke-2 pusat pengajian tersebut hari ini, di Dewan Al-Muktafi Billah Shah, UniSZA, Kampus Gong Badak, Kuala Terengganu.


Sebahagian daripada graduan menerima ijazah dan diploma masing-masing.

Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin turut berangkat ke majlis berkenaan. Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said dan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Saifuddin Abdullah.

Seramai 1003 graduan menerima ijazah dan diploma masing-masing daripada Tuanku Nur Zahirah sempena konvokesyen tersebut.

TEGANUKITA

Sumber Ekonomi Dari Laut Negara Masih Banyak

Oleh: Ruslan Abdul Rahman


Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia, Fadillah Yusof menyaksikan majlis menandatangani memorandum antara UMT dengan NOD di Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Program-program penyelidikan sains marin, oseanografi dan pelayaran sainifik akan ditingkatkan di negara ini melalui satu memorandum persefahaman di antara Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dengan Direktorat Oseanografi Kebangsaan (NOD) ditandatangani.

Timbalan Meneri Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia, Fadillah Yusof menyaksikan majlis menandatangani memorandum itu di UMT kelmarin sempena Seminar Kedua Ekspidisi Pelayaran Saintifik Perdana (EPSP 2009) anjuran Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

Seramai 60 saintis dari luar dan dalam negara termasuk Indonesia, Australia dan Kanada menyertai seminar selama dua hari itu.


Fadillah Yusof ketika gimik perasmian Seminar Kedua Ekspidisi Pelayaran Saintifik Perdana (EPSP 2009) anjuran Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

Bercakap kepada media selepas merasmikan majlis itu Fadillah berkata, kerajaan akan menggabungkan kepakaran terutama dari universiti tempatan untuk meneroka peluang ekonomi dari laut sebagai sumber baru ekonomi negara pada masa datang.

Katanya, sektor berkenaan ketika ini kurang diterokai sedangkan sebagai negara maritim, peluang boleh diperolehi dari laut seperti makanan, perubatan,kecantikan dari rumai-rumpai laut dan sebagainya.

Turut hadir di majlis itu, Timbalan Ketua Setiausaha (Sains) kementerian berkenaan, Datin Paduka Prof Dr.Khatijah Yusof, Setiausaha Bahagian Direktorat Oseanografi Kebangsaan (NOD), Prof Dr.Nor Aeini Mokhtar dan Naib Canselor UMT, Prof Dr Aziz Deraman.


Apa yang dibincangkan oleh Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia, Fadillah Yusof dengan Naib Canselor UMT, Prof Dr Aziz Deraman.

Kata Fadillah, kerajaan memberi penekanan terhadap pembangunan sains marin kerana ia dilihat mempunyai potensi besar dari segi ekonomi.

Beliau memuji langkah universiti dalam menyediakan kepakaran dalam bidang ini, malah UMT menyediakan peralatan dan teknologi bersesuaian misalnya kapal penyelidikan sendiri, RV Discovery untuk ekspedisi saintifik.

Katanya, ekspedisi saintifik akan datang dirancang untuk diadakan dalam tempoh Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) yang dijangka disertai lebih ramai penyelidik dari pelbagai agensi.

Beliau kemudiannya melancarkan portal Pusat Direktorat Oseanografi Kebangsaan (NODC) yang merupakan daya usaha baru dalam pengumpulan data serta maklumat berkaitan.

TEGANUKITA

Tokoh Dan Aktivis Gamelan Dunia Berhimpun Di Terengganu

Oleh: Ruslan Abdul Rahman


Dato' Ahmad mengetuk gong gimik perasmian Festival Gamelan Sedunia 2010 di Dataran Shahbandar, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Perhimpunan Gamelan Sedunia kali kedua yang diadakan di Terengganu bakal membei impak yang amat bermakna dalam menyemarakkan seni muzik itu bukan sahaja dalam konteks tempatan, malahan di peringkat antarabangsa, kata Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said.

Katanya, festival itu memberikan nafas baru kepada kesinambungan dan perkembangan muzik itu agar terus subur.

Beliau berkata demikian ketika berucap di majlis pembukaan Festival Gamelan Sedunia (FGS) 2010, di Taman Shah Bandar, Kuala Terengganu.

Tokoh-tokoh dan pemuzik gamelan dari seluruh dunia berhimpun di negeri ini, termasuk jurulatih gamelan dunia Profesor Dr I Wayan Dibia dari Bali, Profesor Dr Rahayu Supanggah dari Jawa dan Bob Khalil dari Malaysia.

“Gamelan kini menjadi satu identiti serta lambang kebanggaan bangsa Malaysia kerana kesenian itu sudah terkenal ke seluruh pelusuk dunia seperti yang dapat dilihat melalui festival ini, “ kata Dato’ Ahmad.


Peserta Gamelan diperkenalkan kepada Menteri Besar Terengganu.

Katanya, gamelan boleh diangkat sama tinggi dengan kesenian bangsa-bangsa lain yang sudah maju di dunia dan Terengganu mengambil daya usaha itu.

Festival selama tiga hari itu bermula 23 Julai disertai 15 kumpulan gamelan dari dalam dan luar negara, membabitkan kumpulan gamelan profesional, kumpulan Institusi Pengajian Tinggi dan kumpulan pelajar sekolah.

Sempena festival, Bengkel Gemelan juga turut diadakan dikendalikan oleh pengajar gamelan dunia.


Persembahan gamelan Terengganu pada malam pertama.

Ketua Sekteriatnya, Mohd Yusof Abdullah yang juga Pengarah Muzium Terengganu memberitahu antara kumpulan yang menyertai ialah Sanggar Singamurthi dari Bali, Garasi Seni Benawa dari Jawa, Lambangsari dari Jepun, Japan Gamelan Club dan Gastarana dari Bukit Tinggi Sumatera.

Manakala kumpulan dari dalam negara pula adalah seperti Hand Percussion, Istana Budaya, Akademi Senibudaya dan Warisan Malaysia, Kumpulan Kesenian Kerajaan Terengganu dan Kumpulan Warisan Negeri Terengganu.

Kata Mohd.Yusof, IPT dan sekolah yang mengambil bahagian termasuk Sekolah Menengah kompleks Gong Badak, Universiti Sultan Zainal Abidin, Universiti Islam Antarabagsa dan Universsiti Malaysia Sarawak.

TEGANUKITA

Wariskan Ilmu Persilatan Kepada Generasi Akan Datang

oleh: Wan Haironniza Wan Naim

Guru-guru dan pesilat disarankan supaya berusaha untuk mewariskan ilmu persilatan kepada generasi akan datang suapaya ia tidak pupus ditelan zaman.

Saranan ini dibuat oleh Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said ketika berucap di majlis
Himpunan Pendekar, di bandar Chukai Kemaman baru-baru ini.

Di majlis itu seramai 62 orang guru-guru silat negeri Terengganu diberi pentauliahan yang pertama kali oleh Dato’ Ahmad disaksikan 2,000 pesilat lima perguruan negeri terdiri dari negeri Pahang, Perak, Kelantan, Johor dan Terengganu.

Majlis yang penuh bermakna itu membabitkan 4,000 pesilat diadakan di Taman Bandar Chukai, Kemaman itu diselaraskan oleh Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT).

Dato’ Ahmad dalam ucapannya di majllis itu menyarankan agar satu dokumentasi
ilmu persilatan dilakukan untuk rujukan generasi akan datang.

Oleh itu, pihak yang diberikan tanggungjawab dalam usaha ini perlu
menggerakkan misi dokumentasi persilatan ini untuk dijadikan panduan kepada
generasi seterusnya dan sebagai produk pelancongan.

Difahamkan pesilat yang terbabit itu datangnya dari kira-kira 52 perguruan
seluruh negara.

“Guru seni silat perlu mewariskan ilmu persilatan mereka kepada generasi muda
agar seni warisan budaya ini tidak hilang begitu sahaja pada masa hadapan”
katanya.

Selain itu, Dato’ Ahmad menyarankan pengumpulan dan kerjasama guru-guru silat diadakan bagi sama-sama berkongsi ilmu persilatan serta berganding bahu
memartabatkan seni pertahanan diri ini.

“Penggabungan para guru silat ini juga akan menjadi kekuatan kepada seni silat tanah air,” katanya.

Beliau turut menyatakan kemungkinan merancang pemberian elaun kepada guru-guru
silat dalam meningkatkan lagi komitmen mencurahkan bakti dan menurunkan ilmu
persilatan kepada anak bangsa.

Beliau turut mengingatkan para pesilat agar tidak menyalahgunakan ilmu persilatan untuk kepentingan diri semata-mata, tetapi untuk agama, bangsa dan di negara.

Pelbagai pertunjukkan diadakan pada majlis tersebut termasuklah persembahan
pantomin, berkisar tentang perjuangan dan sokongan padu rakyat pada pucuk kepemimpinan, khususnya kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar, Dato’
Ahmad Said.

Sementara itu, Setiausaha Persatuan Silat Daerah Kemaman, Mustaffa Salleh memberitahu salah satu produk silat dari Terengganu yang satu-satunya terdapat
di negara ini ialah silat kura-kura.

“Silat ini berasal dari Kuala Berang dan hampir pupus, ia perlu diberi perhatian sewajarnya agar generasi akan datang terus dapat mewarisinya, “ kata beliau
kepada Teganukita selepas majlis tersebut.


TEGANUKITA

Generasi Ke-2 Orang Asli Bakal Miliki Rumah Baru

Oleh: Wan Haironniza Wan Naim

Generasi kedua masyarakat orang asli Sungai Pergam, Kemaman bakal memperolehi tanah tambahan sebanyak 400 ekar dan 40 buah rumah baru dan kerja-kerja pembinaan akan bermula pada tahun 2011.

Kesemua mereka berjumlah 469 orang dan merupakan penganut agama Islam. Menteri Besar Dato’ Ahmad Said menyampaikan berita baik ini kepada penduduk orang asli itu, sempena majlis ramah mesra beliau dengan orang-orang asli di kampung tersebut baru-baru ini.

Katanya, kerajaan mengeluarkan kos sebanyak RM33,000 bagi satu unit rumah baru tersebut dan ini merupakan salah satu manifestasi kerajaan negeri dalam merakyatkan pentadbiran dan pembangunan bagi masyarakat orang asli.

Dijangkakan pembinaan tersebut akan siap dalam setahun dan kerajaan menyediakan rumah diperbuat dari batu kepada mereka agar lebih kukuh dan selesa.

“Kita tidak mahu masyarakat orang asli terpinggir dalam menikmati transformasi pembangunan, dan mereka juga berhak untuk turut menikmati sama arus pembangunan dan permodenan yang berlaku di negara ini”, katanya dalam majlis tersebut.

Orang asli Sungai Pergam ini bertutur menggunakan ‘bahasa samakbri’ dalam pertuturan harian.

“Saya telah biasa dengan mereka dan boleh memahami apa yang disampaikan kepada saya walau pun menggunakan bahasa Malaysia yang bercampur dengan bahasa ibunda mereka itu,” kata Dato’ Ahmad.

Kedatangan Menteri Besar itu disambut dengan penuh adat tradisi masyarakat orang asli termasuk tarian sewang yang dikenali sebagai tarian selamat datang dipersembahkan bagi menyambut kedatangan pemimpin utama kerajaan negeri ke kampung mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Sungai Pergam, Roslan Ismail berkata, pemberian tanah tambahan dan rumah kepada mereka amatlah dihargai.

Katanya, ini menunjukkan bahawa kerajaan tidak mengamalkan dasar diskriminasi, malah semua golongan diberi perhatian.

“Kesudian Menteri Besar datang ke Sungai Pergam ini akan kami kenang sampai bila-bila dan saya berharap selepas ini beliau akan datang lagi,” katanya.

Lawatan Dato’ Ahmad ke kampung itu adalah merupakan salah satu program mendampingi penduduk daerah Kemaman yang merupakan daerah asal beliau.

TEGANUKITA

Tindakan tegas diambil jika terbukti salah

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri akan bertindak tegas sekiranya terdapat mana-mana penjawat awam di negeri ini tidak amanah dalam menjalankan tugas termasuk menyeleweng, salahguna kuasa dan menerima rasuah.

Dato’ Ahmad Said berkata, kesalahan yang dilakukan itu dalam pemerhatian dan jangan terkejut sekiranya dia bersama pegawai Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) turun memantau dan mengambil tindakan tegas jika terbukti benar.

Katanya, dia kesal dengan sikap segelintir kakitangan kerajaan yang tidak amanah ketika menjalankan tugas. Apa yang dilakukan dilakukan itu boleh merosakkan imej jabatan selain menimbulkan rasa sangsi masyarakat yang ingin berurusan.

“Saya mengetahui perkara ini dipercayai dilakukan oleh segelintir pihak selepas mendapat laporan beberapa pihak tertentu. Semua perkara yang jelas menyalahi hukum agama dan melanggar etika perkhdmatan awam, perlu diberhentikan segera sebelum tindakan tegas diambil”, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan e-Book dan Baucer Pakaian Sekolah di Sekolah Kebangsaan (SK) Paya Resak, Marang.

Seramai 618 murid Tahun Lima daripada tujuh sekolah rendah di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, menerima e-Book yang diagihkan sendiri Dato’ Ahmad.

Manakala kira-kira 2,200 baucer pakaian sekolah bernilai lebih RM400,000 disampaikan kepada pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung (JKKK) sebelum diagihkan kepada pelajar miskin dan kurang berkemampuan.

TEGANUKITA

Guru mencorak generasi

Oleh: Wan Haironniza Wan Naim

Guru-guru diminta menunjukkan contoh teladan yang baik kepada pelajar bagi melahirkan modal insan yang berdaya saing di samping berintegriti.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said menyifatkan guru-guru sebagai orang yang mempunyai kuasa dalam mencorak generasi akan datang dan negara memerlukan generasi yang berilmu, berkemahiran dan bermoral.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap di majlis sambutan Perayaan Hari Guru 2010, peringkat Daerah Kemaman yang dihadiri kira-kira 3000 orang guru di daerah berkenaan.

Dalam hal lain, Dato’ Ahmad memberitahu kerajaan negeri sedia membantu guru-guru yang menghadapi penyakit kronik dan tidak mampu membiayai rawatannya.

Katanya, kerajaan negeri juga dalam proses membina institut jantung, kanser dan strok (angin ahmar) bagi memudahkan rakyat negeri ini mendapatkan rawatan.

“Apa yang dilakukan oleh kerajaan adalah selaras dengan pendekatan merakyatkan pentadbiran dan pembangunan yang menjadi fokus kita masa kini,” katanya.

Beliau juga mengumumkan bagi memperingkatkan kemudahan belajar kepada semua lapisan rakyat di kawasan bandar dan luar bandar, tambahan 20 buah sekolah menengah dan 40 buah sekolah rendah akan dibina tahun hadapan di negeri ini.

Sebuah Sekolah Menengah Imtiaz di bawah Yayasan Terengganu juga dalam proses pembinaan di Kemaman yang akan memberi peluang kepada 1,000 orang pelajar terbaik memasuki sekolah berasrama penuh itu, katanya.

Sempena majlis itu Dato’ Ahmad juga turut menyampaikan cenderamata yang disumbangkan oleh kerajaan negeri kepada 3182 guru daerah Kemaman, anugerah-anugerah kecemerlangan guru dan sekolah serta tokoh guru 2010.

Pada majlis itu Haji Mohamad Yong Hitam telah diumumkan sebagai tokoh guru daerah Kemaman.

TEGANUKITA

Teruskan perjuangan arwah –YB Rozi

Oleh: Aida Abd Rahman

Atlet Terengganu diharap dapat meneruskan bakat dan kemahiran masing-masing bagi mengharumkan nama negeri ini sebagaimana semangat dan sumbangan yang pernah diberikan Allahyarham Mohd Fadli Muhammad, 19, sebelum menghembuskan nafas terakhir di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) pada 6 petang, Isnin lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat mewakili Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata demikian di majlis menyampaikan sumbangan wang tunai kepada keluarga mangsa, di rumahnya di Jeram Hulu, Tepoh, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

“Saya berharap rakan-rakan beliau yang lain dapat meneruskan lagi perjuangan arwah kerana arwah seorang pemain yang sangat berbakat dan berkaliber. Yang mana kita difahamkan sejak berumur 14 tahun lagi arwah sudah mewakili Terengganu dalam semua kejohanan peringkat sekolah, Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT)dan juga terbaru, Sukan Malaysia (Sukma). Selain itu, beliau juga ketua pasukan bola tampar bagi pasukan Terengganu,” katanya .

Walau bagaimanapun, YB Rozi berkata, dengan kembalinya arwah ke rahmatullah tidak menghalang perjuangan rakan-rakan beliau, terutama rakan seperjuangan daripada Kampung Jeram (Tepoh) yang berjaya melahirkan ramai bakat baru dalam sukan bola tampar.

Sementara itu, pihak Kerajaan Terengganu sangat berterima kasih dengan keprihatinan Kerajaan Melaka sepanjang SUKMA baru-baru ini dan perkara berkaitan.

“Pihak kita masih belum menubuhkan jawatankuasa penyiasat. Bagaimanapun setakat ini kita hanya menerima laporan daripada Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu yang menunjukkan mangsa mengalami jangkitan kuman daripada paru-paru ke bahagian otak.

“Pihak MSNT boleh menghubungi Kementerian Kesihatan jika masih ada keraguan daripada mana-mana pihak untuk penyiasatan lebih lanjut,”katanya.

YB Rozi berkata, laporan perubatan mengesahkan Mohd Fadli meninggal dunia selepas beberapa hari dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah akibat serangan kuman daripada paru-paru ke otak.

Malah, laporan itu sekaligus menolak spekulasi mengatakan arwah dijangkiti H1N1.

TEGANUKITA

HUTAN LIPUR JAMBU BONGKOK, LOKASI JAMBORI ASIA KE-12

Oleh: Wan Harironniza Naim

Jambori Pengakap Peringkat Asia kali ke-12 bakal diadakan di Hutan Lipur Jambu Bongkok, bermula 4 hingga 9 Jun tahun depan, demikian diberitahu oleh Menteri Besar, Dato’ Said.

Katanya, pemilihan Hutan Lipur Jambu Bongkok sebagai lokasi kem jambori tersebut adalah untuk memperkenalkannya sebagai hutan lipur yang kaya dengan keunikan pokok ‘balau pasir’, ‘pokok gelam’ dan juga tanah beris yang jarang ditemui di hutan lipur lain.

Kem pengakap ini juga bakal menyaksikan Terengganu menjadi tuan rumah buat kali kedua siri Jambori Kebangsaan yang sebelum ini pernah menjadi tuan rumah pada tahun 1997, siri ke-9.

Lokasi yang strategik iaitu berhampiran dengan jalan raya dan berdekatan dengan kawasan pelancongan terkenal Rantau Abang.

Sehubungan dengan itu katanya sebanyak kira-kira 54 ekar tanah akan digunakan untuk pembangunan hutan lipur tersebut sempena dengan Jambori Asia tahun hadapan, katanya sewaktu membuat lawatan ke lokasi berkenaan baru-baru ini.

Beliau memaklumkan hutan lipur ini akan dibangunkan pada tahun ini dengan menyedia dan mengemaskinikan infrstruktur sedia ada seperti menaiktaraf bekalan air dan system perparitan, mewujudkan pejabat pengurusan persatuan pengakap, padang kawat, chalet , termasuk untuk VIP dan pelbagai kemudahan lain”.

“Ini juga merupakan pelaburan jangka panjang dalam mempromosikan hutan lipur yang terdapat di Terengganu dan mampu memberi daya tarikan pelancong dan pengunjung”. tambah beliau.

Dijangkakan seramai 8000 peserta pengakap dan 1000 pegawai akan terlibat dalam Jambori Asia 2011.

Antara objektif utamanya adalah untuk memupuk integrasi dan perpaduan di kalangan ahli dan pemimpin pengakap selaras dengan matlamat 1 Malaysia.

TEGANUKITA

Tambah peruntukan jika perlu

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri bersetuju menambah peruntukan sedia ada sekiranya mana-mana persatuan atau Badan Bukan Kerajaan (NGO) berjaya menarik minat ramai peserta atau penonton untuk mengikuti program bermanfaat yang dianjurkan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata setiap program yang ingin dianjurkan perlu mendatangkan manfaat kepada masyarakat terutama kepada golongan belia.

Katanya, sebelum peruntukan yang diberikan, kerajaan perlu mengetahui pelbagai aspek termasuk tujuan, sasaran peserta dan jumlah perbelanjaan sebenar yang diperlukan.

“Semua aspek itu perlu diperinci bagi mengelak penyelewangan dan salahguna peruntukan yang diagihkan,” katanya ketika berucap di Majlis Tilawah Al-Quran dan Pertandingan Nasyid Sekolah-sekolah Rendah DUN Seberang Takir di Kampung Baru, Seberang Takir, Kuala Terengganu baru-baru ini.

Menurutnya, pihak kerajaan cukup gembira sekiranya penduduk dapat meluangkan masa dalam setiap program dianjurkan sama ada agensi kerajaan atau swasta kerana pelbagai ilmu yang diperolehi melalui program berfaedah itu.

“Program berilmu dan bercorak keagamaan seperti tilawah Al-Quran, berzanji dan nasyid sewajarnya dimanfaat sebaik mungkin dengan membawa keluarga dan sanak-saudara untuk bersama-sama hadir.

“Pertandingan yang anjur ini bukan semata-mata ingin mencungkil bakat peserta, tetapi bertujuan merapatkan hubungan kekeluarga, mengeratkan tali persaudaraan antara penduduk kampung dan memperoleh ilmu,” katanya.

TEGANUKITA

555 pelajar DUN Ajil dapat e-Book

Oleh: Muhaini Muhammad & Wan Haironniza Wan Naim

Seramai 555 orang pelajar telah menerima e-Book dan 3726 orang pelajar telah menerima bantuan pakaian sekolah bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Ajil, Hulu Terengganu.

Majlis yang telah disempurnakan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said ini dihadiri sama oleh Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan berkenaan, Dato’ Rosol Wahid.

Berucap di majlis yang diadakan baru-baru ini di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Diman, Dato’ Ahmad berkata, sebanyak 25 peratus perbelanjaan negeri telah dikhususkan untuk bidang pendidikan sahaja.

“Ini selaras dengan matlamat kerajaan untuk memartabatkan pendidikan dan kecemerlangan anak-anak Terengganu dalam pelajaran,” katanya.

Katanya, pelbagai inisiatif dilakukan kerajaan bagi memastikan pencapaian cemerlang pelajar-pelajar negeri ini mengatasi negeri-negeri lain termasuk dalam beberapa peperiksaan awam seperti Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan juga Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM).

Beliau berharap dengan penyerahan e-Book kepada para pelajar sekolah rendah ini ia akan dimanfaatkan sepenuhnya oleh pelajar kerana selain kandungan buku teks, ia (e-Book) juga mengandungi bank soalan, sehingga 300 ribu soalan dapat diakses oleh pelajar.

“Apa yang kerajaan negeri jalankan di bidang pendidikan serta ilmu pengetahuan ini adalah selaras dengan hasrat untuk menjadikan Terengganu sebagai negeri Anjung Ilmu,” jelasnya.

TEGANUKITA

TUKAR GANTI PORTFOLIO PERKARA BIASA

Oleh: Putera Pesisir Air

Sama ada rombakan portfolio mahu pun rombakan keanggotaan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) ia bukanlah perkara baru dalam sistem dan kaedah pentadbiran kerajaan.

Begitulah juga kalau di peringkat negara, rombakan kabinet atau portfolio Menteri dan Timbalan Menteri juga perkara biasa yang sering dilakukan dengan berbagai sebab dan tujuan, tetapi tidak lari dari kepentingan pembangunan negara dan kesejahteraan rakyat.

Perdana Menteri mempunyai kuasa istimewa (prerogatif) untuk menentukan perkara tersebut, begitulah juga Menteri Besar di peringkat negeri.

Malah ada Menteri dan Timbalan Menteri yang gugur, ada kementerian yang ditiadakan, malah dalam sejarah kabinet Malaysia terdapat kejutan yang dibuat dengan membubarkan jawatan Setiausaha Parlimen di kementerian.

Begitulah juga di peringkat negeri, Menteri Besar selaku ketua kerajaan boleh memikir dan merancang untuk kebaikan rakyat dan negeri dan membuat keputusan dengan kuasa istimewa (prerogatif) yang diberikan kepadanya.

Justeru itu apabila Menteri Besar Dato’ Ahmad Said mengumumkan lima Anggota Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) bertukar portfolio ialah bukanlah suatu perkara yang baru.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri yang sebelum ini disandang Yahya Khatib Mohamad akan digantikan oleh Datuk Za'abar Mohd Adib manakala Yahya akan memegang jawatan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri.

Portfolio baru Yahya itu sebelum ini dijawat Asha'ari Idris yang dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri.

Jawatan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian, dan Warisan Negeri yang sebelum ini disandang Za'abar akan digantikan oleh Datuk Rahin Mohd Said.

Rahin sebelum ini Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, digantikan Rozi Mamat yang sebelum ini menjadi Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri. Ia berkuatkuasa mulai 1 Julai 2010.

Di negeri-negeri yang bukan di bawah penguasaan Barisan Nasional (BN) sekalipun, perkara yang sama telah dilakukan sebelum ini seperti di Kedah dan Kelantan, malah menggantikan Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan dengan muka baru untuk keperluan rakyat dan negeri masing-masing.

Apa yang rakyat mahukan ialah program-program pembangunan terus berjalan dengan cemerlang untuk kepentingan rakyat selaras dengan pendekatan ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan” (MPPNT) yang diperkenalkan oleh kepimpinan negeri Terengganu.

Kita hendaklah sentiasa berfikiran positif dan menjauhi memikirkan sesuatu dari sudut negatif. Orang yang berfikiran negatif akan selalu tertekan atau ‘stress’.

Seringkali kita lupa bahawa sebenarnya sesuatu perkara berlaku di luar pengetahuan kita mengapa ia berlaku dan dilakukan dan hikmah di sebalik sesuatu kejadian.

Sesetengahnya juga sering kali bertindak berdasarkan sangkaan atau andaian dan ini jelas tidak positif kepada kehidupan.

Usaha memperkasakan pembangunan Terengganu yang memberi faedah dan impak terbaik kepada rakyat masih belum selesai.

Untuk berjaya ahli masyarakat perlu ‘berjiwa besar’ dan berani membuat perubahan setelah kita yakin apa yang dibuat itu adalah untuk kebaikan.

Selaras dengan ajaran agama masyarakat juga perlu berjiwa besar menerima keputusan yang dibuat oleh pemimpin kita yang sudah tentu mengetahui keperluan dan hasrat yang sebenar.

Rakyat amat yakin dengan pendekatan merakyat yang dibawa oleh Dato’ Ahmad turun ke gelanggang rakyat, merasai sendiri denyut nadi rakyat dan membantu rakyat tanpa ragu-ragu.

Semua anggota kerajaan perlu menghayati falsafah dan pendekatan yang dibawa oleh Dato’ Ahmad yang meletakkan kepentingan rakyat mengatasi kepentingan lain.

Selamat menjalankan tugas buat semua.

TEGANUKITA

KECEMERLANGAN PENGURUSAN ZAKAT TERENGGANU

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Pengurusan wang zakat yang sempurna adalah penting kerana ia ada kaitannya dengan pengurusan, imej dan umat Islam itu sendiri.

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) adalah agensi yang bertanggungjawab dalam hal ehwal punggutan zakat dan pengagihannya.

Pengiktirafan Ketua Audit Negara kepada Maidam sebagai Majlis Agama Islam pertama di Malaysia menerima sijil bersih audit penyata kewangan bagi tahun 2009 amatlah bernilai sekali.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Wan Harujan Sulaiman pengiktirafan pada 15 Jun lalu itu adalah hasil pemeriksaan daripada transaksi perakaunan yang didokumenkan dengan tepat, tiada penyelewengan atau pembaziran berlaku serta penyimpanan rekod secara teratur dan mencukupi oleh Jabatan Audit Negara.

Pemilihan Maidam sebagai majlis agama Islam yang mempunyai rekod bersih berkaitan penyata kewangan membuktikan agensi itu mengamalkan prinsip amanah dan telus dalam mengurus tadbir sistem kewangan.

Kita berharap umat Islam akan tidak akan lupa kewajipan membayar zakat sama ada dalam konteks individu mahupun agensi, perniagaan dan sebagainya.

Pengertian zakat pada bahasa ialah tumbuh; berkembang; subur atau bertambah atau dapat pula berarti membersihkan atau mensucikan.

Menurut hukum Islam (istilah syara'), zakat adalah nama bagi suatu pengambilan tertentu dari harta yang tertentu, menurut sifat-sifat yang tertentu dan untuk diberikan kepada golongan tertentu.

Oleh itu apabila pengurusan agensi zakat seperti Maidam ini diperakui cemerlang sudah tentu keyakinan akan meningkat lagi.

Kejayaan ini merupakan suatu lagi kekuatan negeri Terengganu dalam aspek pengurusan, termasuk yang berkaitan keagamaan, termasuk pengurusan zakat.

Diharapkan punggutan zakat akan terus meningkat dan mereka yang memperolehi bantuan zakat dalam pelbagai perkara akan bertambah mengikut kelayakan yang ditetapkan agama.

Sesungguhnya wang zakat dengan pengurusan yang baik dan cemerlang itu adalah komponen yang penting sebagai nadi pembangunan negeri dan masyarakat. Tahniah kepada Maidam dan kepada pegawai dan kakitangannya yang telah menjalankan tugas dengan amanah lagi bertanggungjawab.

TEGANUKITA