Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

02 November 2013

KPM akan laksana kokurikulum Ulul Albab

Oleh: Suriati Ali 

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan memastikan sekurang-kurangnya satu sekolah di setiap negeri melaksanakan kokurikulum Ulul Albab, mulai tahun depan.

 Menteri Pendidikan II,Dato' Seri Idris bin Jusoh, berkata pihak mencadangkan agar kokurikulum itu diguna pakai bermula tahun depan, tetapi jika sekolah yang terpilih melaksanakan program berkenaan belum bersedia, dari aspek peralatan pembelajaran dan kemampuan penerimaan pelajar, ia boleh ditangguhkan ke tahun seterusnya.

 “KPM serius ingin melaksanakannya kerana ia bukan saja mampu membantu meningkatkan kesedaran terhadap pembelajaran Agama Islam malah dapat menghafaz, memahami Al-Quran, Hadith dan mengamalkan cara Ahli Sunnah Wal Jamaah,” katanya.Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Khatam Al-Quran Perdana dan Penyampaian Hadiah Pertandingan Kalam Jama'i Sekolah-Sekolah KPM di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, hari ini.

 Dato’ Seri Idris Jusoh turut memberitahu, Program Jawi, al-Quran, Arab, Fardu Ain (j-QAF ) merupakan satu pendekatan pembelajaran agama Islam di setiap sekolah di negara ini, bermula awal 2005 lalu.

 “Melalui pelaksanaan program j-QAF ini, kebanyakan pelajar bukan saja mampu khatam al-Quran lebih awal iaitu sebelum menjejak kaki ke sekolah menengah malah dapat menguasai bahasa Arab dengan baik. “Apa yang membanggakan, minat pelajar terhadap bahasa Arab terus mendapat respon positif, sehingga mampu mengikuti program `coral speaking’ dalam bahasa itu dengan baik,” katanya.

 

MB lawat PDM Gelang Patah

Menteri Besar Terengganu ,Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengadakan kenduri rakyat di Pusat Daerah Mengundi (PDM) Gelam 3 di Sungai Limau, Kedah yang merupakan ‘anak angkat’ kepada Umno Negeri Terengganu, petang semalam.

Kira-kira 500 orang hadir bagi memeriahkan majlis itu dan meraikan Menteri Besar yang juga Pengerusi Barisan Nasional Negeri Terengganu.

Berucap pada majlis itu, Menteri Besar meminta agar pengundi di Gelam 3 berfikir banyak kali untuk mengundi calon PAS pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Limau kali ini. Beliau berkata, sepanjang lima penggal PAS mentadbir DUN Sungai Limau, tidak ada sumbangan kepada pengundi di kawasan itu semalam ini.

“Apa sumbangan PAS kepada Pengundi di DUN Sungai Limau selama ini dari segi kebajikan,pembangunan,sosioekonomi,pelajaran & kesihatan? DUN inilangsung tidak membangun,” katanya

Katanya, adalah amat dikesali kawasan itu jauh ketinggalan walaupun bekas wakil rakyat kawasan DUN Sungai Limau juga bekas Menteri Besar Kedah.

“Oleh itu, saya menyeru semua pengundi PDM Gelam 3 agar mengundi Barisan Nasional bagi menjamin perubahan yang akan dibawa oleh Kerajaan Kedah kepada penduduk di Gelam 3 khasnya.

 “Apa lagi rakyat daripada PAS Masa mereka menjadi kerajaan di Kedah ini apa PAS buat untuk Rakyat Sungai Limau ini. Tiada apa pun.

 “Kini tiba masanya untuk berubah dengan mengundi BN di hari pembuangan undi nanti.. contoh dah ada dengan apa yang berlaku kepada rakyat sungai limau ini.Marilah kita sama-sama berhijrah dari PAS kepada BN kali ini, dan ambil kesempatan Hijrah yang akan berlaku selapas 5 haribulan ini,” katanya.

 Selepas kenduri itu, Menteri Besar sempat melawat sembilan buah rumah dibawah jagaan Perhubungan Negeri Terengganu di PDM Gelam 3.

Antara rumah yang dilawatinya ialah PuanHajjah Robiah Harun yang berumur 73 tahun dan mengalami sakit lumpuh separuh badan. Menteri Besar menghulurkan bantuan sebuah kerusi roda kepada Hajjah Robiah bagi memudahkan pesakit itu bergerak.


Banyak sekolah di Terengganu ada akses internet berkelajuan tinggi

Lebih 90 peratus sekolah di Terengganu sudah dilengkapi kemudahan Internet berkelajuan tinggi yang mempermudah proses pembelajaran secara maya atau VLE.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-tugas Khas Ghazali Taib berkata kadar itu meliputi 447 daripada 494 sekolah di Terengganu.

Hasrat ini direalisasikan dengan kerjasama syarikat telekomunikasi YTL Communications Sdn Bhd yang menyediakan kemudahan Internet 4G dan VLE di Terengganu, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Profesionalisme Pengurusan VLE Sekolah-Sekolah Negeri Terengganu semalam.

Mengenai VLE, Ghazali berkata setakat September lepas sebanyak 694 guru dari 347 sekolah sudah menerima latihan itu.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu Zakaria Hussin yang turut hadir berkata, sehingga kini 1,396 pelajar telah menerima latihan VLE

VLE merupakan sebahagian daripada 1BestariNet iaitu portal pembelajaran yang diperkenal oleh Kementerian Pendidikan bagi meningkatkan proses pengajaran dan pembelajaran selain merapatkan jurang digital antara pelajar bandar dan luar bandar.

200 anggota Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) Besut sertai latihan berjalan kaki


Pegawai Rela Daerah Besut, Abd Razak Ishak memegang jalur gemilang melepaskan peserta

Oleh: Mohammad Ishak 

Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) Daerah Besut, meningkatkan tahap kecergasan anggota di daerah itu dengan mengadakan sesi latihan berjalan kaki dalam usaha memantapkan lagi keupayaan mental dan fizikal ketika menjalankan tugas.

Bagi tujuan itu seramai 200 anggota kumpulan pertama dipilih menyertai latihan yang diadakan pada waktu malam.

Pegawai Rela Daerah, Abd Razak Ishak berkata, pihaknya menetapkan laluan sejauh 10 kilometer bermula dari Kampung Bukit Payong dan berakhir di Kampung La, Hulu Besut.

Katanya, peserta termasuk wanita menunjukkan tahap kecergasan dan ketahan diri yang baik dan mampu menamatkan perjalanan tanpa menghadapi sebarang masalah.

Menurutnya, kejayaan program pertama itu menjadi asas kepada agensi terbabit untuk menganjurkan sesi latihan selanjutnya membabitkan semua anggota tanpa mengira pangkat.

Sementara itu, penyelaras Rela Mukim Hulu Besut, Abdul Rani Ibrahim berkata, menerusi latihan itu semua anggota mendapat sedikit pengalaman terutama berjalan kaki pada waktu malam pada jarak yang agak jauh.

Katanya, anggota terutama wanita sanggup meninggalkan keluarga dan anak kerana ingin mencuba pengalaman baru dengan berjalan kaki dan mereka mampu bersaing dengan anggota lelaki.

Kegagalan saksi tampil, bantut kes jenayah seksual : Prof Datin Noor Aziah

Oleh: Aida Abd Rahman

Kegagalan saksi kejadian gangguan seksual tampil membantu memberi keterangan kepada pihak berkuasa menyebabkan banyak kes jenayah melibatkan wanita itu gagal diselesaikan dengan cepat, kata Pengerusi Majlis Perunding Wanita Islam Malaysia (MPWIM), Prof Datin Noor Aziah Mohd Awal.

“Kesukaran orang ramai tampil menjadi saksi setiap kes walaupun mereka mengetahui secara langsung dan berada di tempat kejadian menimbulkan masalah untuk mempercepatkan proses perundangan kes gangguan seksual.

 “Oleh itu, kesedaran orang ramai perlu dipertingkatkan lagi menerusi pelbagai forum, seminar dan juga diskusi yang dilaksanakan pelbagai pihak dan agensi bagi membantu menangani, memberi keyakinan sekaligus memperkasakan lagi kedudukan serta martabat golongan wanita di negara kita,” katanya di Seminar Perundangan Dan Hak-Hak Wanita Negeri Terengganu 2013, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu.

Program dirasmikan Penaung Persatuan Suri dan Anggota Perkhidmatan Awam Malaysia Negeri (Puspanita) yang juga isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud.

Hadir sama, Timbalan Pengerusi II Puspanita Negeri Terengganu, To’ Puan Hajah Maimunah Mohd Yusof dan Ketua Penolong Pengarah Pembangunan Insan Yayasan Islam Terengganu (YIT), Ustaz Ahmad Fadluldin Mohamad.

Seramai 1,000 ahli Puspanita seluruh Terengganu hadir ke majlis itu.

Selain itu, Prof Datin Noor Aziah yang juga Pensyarah Undang-Undang Universiti Kebangsaan Malaysia, berkata enam punca wanita sering mendiamkan diri dan tidak melaporkan gangguan seksual yang dihadapi mereka adalah disebabkan perasaan malu, kesan publisiti, bimbang diperbodohkan, takut dibuang kerja, tiada dan tidak mengetahui prosedur membuat laporan serta tiada keyakinan kepada sistem perundangan yang ada.

Katanya, kesan gangguan seksual boleh mengakibatkan implikasi kepada maruah dan semangat, selain produktiviti kerja merudum, tempat bekerja sebagai tempat menakutkan dan keselamatan pekerja terancam.


Khouluddin rapat dengan penduduk.

Khouluddin..Pengerusi JKKK Calok Kedai.
Teks dan gambar Aminudin Ismail. 

HUBUNGAN eratnya dengan penduduk kampung dan sikapnya yang suka membantu menjadikan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Kampung (JKKK) Chalok Kedai, Setiu, Wan Mohd Khouluddin Ab. Rahman begitu disenangi penduduk setempat.

Khouluddin yang memegang jawatan Pengerusi JKKK sejak lima tahun lalu itu, berkata, sebagai orang yang diamanahkan untuk mentadbir kampungnya, beliau perlu berlaku adil kepada semua penduduk dalam usahanya membantu mereka.

“Saya memegang jawatan ini kerana saya begitu berminat untuk membantu penduduk. Melalui jawatan inilah saya berpeluang membantu seluruh masyarakat di kawasan saya yang memerlukan bantuan dan semua penduduk berhak mendapat apa jua bentuk bantuan sekiranya mereka layak,” katanya.

Beliau yang pernah menjawat jawatan Ketua Pemuda UMNO Cawangan Chalok Kedai selama dua penggal itu, mula menjadi ahli UMNO sejak berusia 21 tahun dan aktif dalam UMNO di kampungnya selepas menduduki jawatan AJK Pemuda.

“Tujuan saya aktif dalam UMNO dan Barisan Nasional ini, adalah kerana saya yakin bahawa parti inilah mampu memajukan dan memakmurkan kira-kira seramai 800 penduduk kawasan ini,” kata bapa kepada lima anak itu.

Khouluddin bersama Dato'Sabri dan Dato' Mohd Jidin.
Sepanjang memegang jawatan Pengerusi JKKK, Khouluddin, berjaya membantu penduduk kampungnya untuk mendapat pelbagai bantuan daripada kerajaan, antaranya ialah rumah PPRT, bantuan membaiki rumah, dan jalan raya.

“Setakat ini, sebanyak tujuh buah rumah PPRT berjaya dibina dan lebih 20 buah rumah dibaiki untuk penduduk yang layak. Beberapa jalan untuk keselesaan penduduk juga sudah dibina di kampung ini termasuklah jalan Batu Hampar ke Felda Calok Barat sejauh lima kilometer,” katanya.

Menurutnya, beliau kini sedang berusaha untuk mempercepatkan pembinaan sebuah sekolah rendah baru di kampungnya kerana sekolah yang asal agak jauh dari penempatan penduduk.

"Kerajaan sudah meluluskan pembinaan sekolah itu tetapi atas beberapa sebab, pembinaannya belum bermula dan jika semuanya selesai, Insya Allah, penduduk kampung ini akan mendapat sebuah sekolah rendah yang baru," katanya.


JPNDS urus lebih 100 pelanggan sehari.

JPNDS
Teks dan gambar Aminudin Ismail.

LAYANAN baik serta urusan cepat adalah antara faktor, Jabatan Pendaftaran Negara Daerah Setiu (JPNDS) yang terletak di Bandar Permaisuri, tidak pernah menerima aduan rasmi rungutan orang ramai sepanjang operasinya sejak hampir 30 tahun lalu.

Terletak berhampiran Pejabat Daerah Setiu, JPNDS mula beroperasi di daerah Setiu pada 1983 lalu dan berpindah ke bangunan sendiri pada 2001 dengan mempunyai pelbagai kelengkapan moden bagi memudahkan urusan dengan orang ramai.

Shukri...khidmat terbaik.
Pegawainya, Mohd Shukri Mohd Nor, kira-kira 100 hingga 150 pelanggan berurusan dengan PPDS pada setiap hari dan kebanyakannya untuk mendaftar kelahiran dan membuat kad pengenalan. 

"Setakat ini kita belum menerima komen negatif mengenai urusan kaunter malah ada yang berterima kasih atas khidmat yang kami berikan dan pihak kami mengharapkan semua kakitangan dapat memberi khidmat yang terbaik sepanjang masa.

"Selain daftar kelahiran dan membuat kad pengenalan, urusan lain ialah daftar kematian, daftar anak angkat, daftar perkahwinan dan permohonan kewarganegaraan," katanya mengenai JPNDS yang bermoto "Rakyat Di Hati JPN" itu.

Mohd Shukri berkata, kepada warganegara Malaysia yang tidak mempunyai dukomen kelahiran kerana sesuatu sebab seperti terpisah dengan keluarga ataupun kematian ibubapa bolehlah datang ke JPNDS.

"Kita akan cuba membantu mereka ini untuk mendapatkan surat beranak ataupun kad pengenalan tetapi dengan syarat mereka adalah warganegara Malaysia," katanya.

Menurutnya, JPNDS juga meminta orang ramai yang belum mengambil kad pengenalan dan Mykid yang siap supaya datang menuntutnya kerana pihaknya akan melupuskan kad pengenalan dan Mykid itu apabila sampai tempohnya.
Layan..seorang kakitangan sedang melayani pelanggan.
Rehat..pondok rehat untuk orang-ramai.
Indah..pokok bunga ditanam untuk indahkan kawasan.

 

01 November 2013

Pusat Minda Besut jadi rujukan pelajar mengetahui bidang sains


Pelajar melawat Pusat Minda Besut

Oleh: Mohammad Ishak 

Kelab Sains Sekolah Menangah dan Rendah dari Kelantan dan Terengganu mempelbagaikan aktiviti bagi menarik minat pelajar dalam bidang sains dengan mengadakan lawatan ke Pusat Minfa Besut (MindCet) di sini semalam.

Program diluar bilik darjah itu bertujuan membuka minda pelajar supaya lebih mendalami ilmu sanins yang sebelum ini hanya dipelajari melalui makmal sains di sekolah masing-masing.

Seramai 70 yang menggangotai Kelab Sains di daerah Kota Bharu,Kelantan dan Kuala Besut, dekat Jertih bergabung tenaga mengadakan lawatan sehari ke Pusat Minda Besut bagi melihat secara lebih dekat mengenai pusat berkenaan.

Pusat yang ditubuhkan dengan kerjasama BrainNetwork, Universiti Sains Malaysia (USM) pada 15 Julai 2008, adalah yang pertama diwujudkan di negara ini sebagai usaha menjana kreativiti dan memberi kefahaman terhadap kepintaran minda manusia.

Pengarah Pusat Perkhiudmatan dan Penyelidikan Neurosurosains, HUSM Kubang Kerian, Prof Dr Jafri Malin Datuk Abdullah, menyampaikan taklimat mengenai fungsi pusat berkenaan dalam mengembangkan ilmu sains kepada pelajar terbabit. 

Prof Dr Jafri berkata, pusat berkenaan berperanan untuk mencetuskan minat pelajar dalam bidang sains seterusnya menggalkkan mereka dalam usaha melahirkan generasi pintar,inovatif dan kreatif.

Katanya, pelajar perlu didedahkan dengan ilmu sains bagi mempastikan generasi akan datang mampu melakukan sesuatu tanpa bergantung kepada pakar luar untuk membangun negara.

 “Di Pusat Minda Besut, pelawat akan dapat mengetahui dengan jelas peranan yang menggunakan otak untuk mengubah minda dan pemikiran manusia,” katanya.

Beliau berkata, orang ramai juga boleh mengunjungi pusat itu yang dibuka kepada pelajar dan ibu bapa untuk melihat sendiri pameran dan bahan sains terutama otak manusia yang menjadi teras kepada minda seseorang.

Dr Jafri berkata, ahli kelab sains berkenaan yang turut dihadiri guru sains dapat mengetahui lebih jelas men genai peranan otak melalui sesi penerangan dan percambahan minda.

Beliau berkata, rakyat Negara ini yang kurang berminat dengan sains perlu diberi penekanan supaya pelajar masa kini akan dilahir dengan pakar sains.

Wanita lebih bijak, berani pertahan hak : peserta seminar

Oleh: Aida Abd Rahman

Peserta Seminar Perundangan Dan Hak-Hak Wanita Negeri Terengganu 2013, menyifatkan program itu amat tepat dan relevan pada masa kini memandangkan wanita perlu bijak dan berani mempertahankan diri mereka supaya tidak terus menjadi mangsa keadaan.

Seorang peserta, Puan Narizan Salleh, dari Pejabat Tanah Daerah Kuala Terengganu, berkata pendedahan secara langsung kepada golongan ibu dan wanita sepertinya dapat membuka minda mengenai ancaman dan juga langkah pencegahan sekiranya berdepan dengan pelbagai gangguan dan isu.

“Jika sebelum ini, kebanyakan kita mengabaikan hak-hak yang sepatutnya diperjuangkan apabila berdepan pelbagai masalah dan gangguan, dengan seminar oleh pakar di bidang ini mampu memberi input berguna untuk memanfaatkan cara yang terbaik bagi melindungi diri kita supaya tidak terus menjadi mangsa.

“Pengetahuan amat penting dan seharusnya dikongsi bersama rakan wanita yang lain demi memastikan taraf dan nilai wanita dalam masyarakat sentiasa terbela,” katanya.

Seorang lagi peserta, Puan Adi Azura Ramlee dari Pejabat Exco Wisma Darul Iman, pula berkata menerusi program itu wanita lebih bersemangat mendepani isu berkaitan wanita serta cara penyelesaian berdasarkan perundangan negara.

“Banyak undang-undang bagi mempertahan dan melindungi golongan wanita menjadikan kita semua lebih bijaksana dan bersedia apabila terjebak dengan isu itu.

“Kita tidak boleh mendiamkan diri, sebaliknya perlu bertindak mengikut prosedur dan langkah yang sepatutnya bagi menjamin setiap masalah itu dapat diselesaikan sehingga akar umbi,” katanya.

Seramai 1,000 ahli Puspanita menghadiri program yang dirasmikan Penaung Persatuan Suri dan Anggota Perkhidmatan Awam Malaysia Negeri (Puspanita) yang juga isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Hadir sama, Timbalan Pengerusi II Puspanita Negeri Terengganu, To’ Puan Hajah Maimunah Mohd Yusof dan Ketua Penolong Pengarah Pembangunan Insan Yayasan Islam Terengganu (YIT), Ustaz Ahmad Fadluldin Mohamad.

 Turut hadir, dua ahli panel, Penolong Pengarah Penyelidikan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pahang, Ustaz Badly Shah Alaudin dan Pensyarah Undang-Undang Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Datin Noor Aziah Mohd dan moderatornya, Ustaz Haji Muhammad Ramli Haji Nuh.


JKM sedia RM530 ribu sebagai persiapan banjir

Oleh: Suriati Ali 

Kerajaan negeri melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) memperuntukkan kira-kira RM530 ribu sebagai persediaan menghadapi ancaman banjir tahun ini. Pengarah JKM, Encik Zuhami Omar berkata, peruntukan tersebut bertujuan untuk membeli barangan keperluan harian untuk diserahkan kepada mangsa-mangsa banjir nanti.

 “JKM akan menyediakan keperluan asas seperti beras, gula selain menyediakan selimut, tikar dan tuala untuk mangsa-mangsa banjir,” ujarnya .

Katanya, bagi peringkat pertama JKM menyediakan 3,000 kampit beras 10 kilogram; 10, 000 tin sardine; 45,100 kg gula; 3,060 minyak mask; 5,260 tin susu; 5,000 paket susu.

 “Selain itu, JKM turut menyediakan 18,000 bidang tikar; 6,300 kain sarung; 7,500 tuala dan 10,000 selimut. “Barang-barang tersebut akan dihantar ke 110 pusat pangkalan hadapan di seluruh daerah di Terengganu, terutamanya kawasan-kawasan yang biasa dilanda banjir.

 "Jika dahulu Kuala Berang antara tempat yang selalu dilanda banjir tetapi kini keadaan sudah berubah dan fenomena banjir sukar diramal akan melanda kawasan mana, justeru pihak kami sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga," ujarnya.

 Beliau berkata, tahun ini 353 buah pusat pemindahan terdiri daripada sekolah, balai raya, masjid dan surau yang dapat menampung hampir 49,000 mangsa banjir disediakan di seluruh negeri ini.

 “JKM menasihatkan orang ramai supaya sentiasa berhati-hati dan memaklumkan kepada pihak berkuasa sekiranya berlaku kejadian banjir di kawasan mereka agar pihak berwajib dapat menghulurkan bantuan dengan kadar segera,” katanya.

 

65 kakitangan JKR naik pangkat tahun ini

Oleh: Noraini Jusoh, Mohd Syazni Zainudin, Mohd Hafizuddin Mat Tahar (pelatih) 

Seramai 65 kakitangan Jabatan Kerja Raya (JKR) Negeri Terengganu menerima kenaikan pangkat sepanjang tahun ini.

Yang Di Pertua Kesatuan Pekerja-pekerja JKR Negeri Terengganu, Salleh Samat berkata, sebilangan besar kakitangan jabatan itu yang mengambil peperiksaan dalaman lulus dan berjaya dinaikkan pangkat.

“Pekerja yang berjaya lulus dalam ujian kenaikan pangkat nyata gembira apabila keputusannya dikeluarkan dalam peperiksaan yang dijalankan pada tahun lepas.

“Walaupun diberi kenaikan pangkat, mereka tidak akan dipindahkan ke cawangan lain dan akan terus kekal di tempat mereka bekerja sekarang”, katanya ketika ditemui semasa Mesyuarat Agung Kali Ke-40 Kesatuan Pekerja-pekerja Jabatan Kerja Raya Terengganu di PusatDagangan terengganu (TTC) hari ini.

Turut hadir, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya dan Pengangkutan negeri, YB Mohd Iskandar Jaafar serta Pengarah JKR Terengganu, Dato’ Ir Shafii Mohamad.

Salleh berkata, kebanyakan yang terlibat dalam kenaikan pangkat terdiri daripada tukang k2 dan k3.

Tambahnya lagi, jabatan juga turut memberi bantuan kepada ahli-ahli yang berdaftar dengan pihak kesatuan seperti bantuan kesihatan dan pendidikan kepada anak-anak ahli yang menyambung pelajaran.

“Lebih RM10, 000 setahun dibelanjakan untuk bantuan kesihatan dan RM15,000 pula dikeluarkan bagi bantuan pendidikan”, ujarnya.

 

Masjid Gong Terap beri keselesaan kepada jemaah.

Teks dan gambar: Aminudin Ismail. 

Masjid Gong Terap, Setiu.
BAGI menampung jemaah solat Jumaat dan sembahyang dua hari raya yang semakin bertambah, kerajaan Barisan Nasional yang mentadbir negeri Terengganu meluluskan pembinaan sebuah masjid baru di Kampung Gong Terap, Calok, Setiu yang lebih besar dan indah pada 2009 lalu.

Jika sebelum itu, jemaah terpaksa bersesak di bahagian sah belakang untuk bersolat tetapi dengan siapkan masjid baru itu, suasana yang lebih selesa dan tenang dapat dirasai jemaah untuk menunaikan solat fardu dan melakukan ibadah sunat.

Hashim..Imam1.
Imam(I)masjid itu, Hashim Shafie berkata, usaha Jawatankuasa Masjid dengan kerjasama Adun ketika itu untuk mendapatkan sebuah masjid baru tidak sia-sia apabila kerajaan bersetuju membina masjid baru di atas tanah yang sama dengan masjid asal iaitu seluas satu setengah ekar.

"Kami tidak menunggu terlalu lama untuk mendapat kelulusan membina masjid baru bagi mengantikan masjid lama yang tidak lagi dapat menampung jumlah jemaah yang semakin meningkat setiap tahun.

Keperihatinan kerajaan terhadap masalah yang kami hadapi ini memberi banyak keselesaan kepada jemaah," katanya mengenai masjid yang boleh memuatkan lebih 1,000 jemaah itu.

Hashim berkata, pelbagai aktiviti keagamaan dilakukan di masjid itu, antaranya ialah sarahan agama pada setiap malam ahad dan kuliah jumaat.

"Seorang ustaz dari sebuah kolej mengajar agama pada setiap malam ahad dan seorang ustaz lagi dari kampung ini mengajar tafsir setiap kali sebelum masuk waktu solat jumaat. Sambutan orang ramai terhadap ceramah agama ini amat mengalakan iaitu kira-kira 50 orang hadir.

"Pada setiap malam jumaat pula diadakan bacaan yasin dan solat hajat manakala aktiviti lain ialah gotong-royong bersih masjid dan tempat akad nikah pasangan yang berkahwin," katanya.

Papan tanda masjid.
Masjid yang dikendalikan tiga iman dan tiga bilal itu juga mempunyai satu keunikan tersendiri ialah terdapat sebuah beduk lama yang dipercayai berusia lebih 50 tahun masih boleh digunakan.

"Masa saya mula datang ke kampung ini dahulu, beduk itu sudah ada malah hingga sekarang beduk itu kelihatan masih kukuh dan boleh dipukul dan mengeluarkan bunyi yang agak kuat," katanya.
Luas..ruang dalaman yang luas.

Seni...mimbar yang dihiasi khat.
Rehat...wakaf rehat disediakan.
Cantik...ruang letak kereta imam dan bilal.
Ukir...kayu ukiran juga terdapat di bahagian depan masjid.
Wuduk...kolah untuk berwuduk.
Lama..beduk berusia lebih 50 tahun.
Iskandar giat bantu BN di Sungai Limau.

Oleh: Aminudin Ismail.

Tulus..Iskandar bersemangat memasang bendera parti.
BANDAR PERMAISURI: Sekalipun sibuk dengan tugas sebagai wakil rakyat namun Adun Jabi, Mohd Iskandar Jaafar sempat meluangkan masa berkunjung ke Sungai limau, Kedah untuk membantu jentera parti Barisan Nasional bagi menghadapi pilihanraya kecil Dun itu pada Isnin ini (4hb November 2013).

Sebagai Exco Pemuda Umno Malaysia, adalah menjadi tugasnya untuk memastikan kemenangan Barisan Nasional dalam pilihanraya itu, kerana itulah beliau dan ketua pemuda serta beberapa jawatankuasa pemuda yang lain bertungkus-lumus menjalankan kempen supaya BN menang di Sungai Limau.

Pelbagai akviti dilakukan Iskandar dan rakan-rakan pemuda yang lain sepanjang berada di Sungai Limau termasuklah memasang bendera BN dan bergerak dari rumah ke rumah bertemu penduduk.

"Dengan usaha ini, saya mengharapkan penduduk Sungai Limau akan memilih BN pada pilihanraya kecil Isnin ini dan Insya Allah, kita akan dapat mandat semula kawasan ini selepas lama ditadbir pembangkang," katanya ketika dihubungi Teganukita.

Barikut ialah gambar-gambar aktiviti yang membabitkan Iskandar sepanjang berada di Sungai Limau, Kedah:-
Ronda..menaiki motosikal meronda kampung berkempen.
Mesra...walaupun baru kenal, Iskandar mesra dengan penduduk.


Sapa...Iskandar sedang menyapa seorang penduduk.  
Rapat...sedang berbincang sesuatu dengan Menteri Dalam Negeri.
Bergambar..Iskandar bersama Ketua Pemuda UMNO Malaysia dan rakan-rakan.
Bantu...Iskandar mengiringi calon BN berkempen.
Jelajah...bersama petugas BN menjelajah kampung.

 

31 October 2013

50 keluarga eKasih Daerah Besut dipilih menyertai kursus Modal Insan


Oleh: Mohammad Ishak

Seramai 50 peserta yang tersenarai dalam eKasih dipilih menyertai Kursus Modal Insan Azam Tani peringkat daerah Besut semalam.
Kursus dua hari anjuran MARDI yang berlangsung di Demong Beach Resort, Besut, bertujuan memberi latihan kepada peserta Azam Tani sebelum mereka menyertai projek pilihan masing-masing.

Selain itu ia juga bertujuan memberi peluang kepada golongan miskin tegar menyertai aktiviti berasaskan penjanaanendapatan tambahan keluarga menerusi projek ekonomi.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman, merasmikan kursus berkenaan dan menyampaikan peralatan kepada peserta terbabit.

Antara peserta terbabit ialah tanaman, ternakan, pemerosesan makanan, perniagaan kecil berasaskan pertanian, menjahit pakaian dan perkhidmatan pertanian, bersih taman dan lanskap.

 Berucap ketika merasmikan kursus itu, Tengku Zaihan berkata, golongan miskin di negeri ini tidak pernah diabaikan sebaliknya, kerajaan menerusi pelbagai agensi berkaitan sentiasa memberi peluang untuk membina hidup lebih baik menerusi kegiatan ekonomi.

Katanya, selain menyediakan latihan dan bimbingan peserta juga diberi kemudahan pelbagai jenis peralatan untuk menjalankan perniagaan berasaskan bidang yang diceburi peserta.

Beliau berharap, selepas tiga bulan menyertai aktiviti berkenaan MARDI akan melakukan pemantauan terhadap semua pesertabagi mempastikan latihan dan kursus yang dihadiri dipraktikan di tempat masing-masing.


JKR terima laporan terperinci runtuhan bumbung Masjid Kampung Tebauk

Oleh: Noraini Jusoh, Mohd Syazni Zainudin dan Mohd Hafizuddin Mat Tahar (pelatih)

Jabatan Kerja Raya (JKR) Terengganu telah menerima laporan terperinci mengenai runtuhan bumbung Masjid Kampung Tebauk, Bukit Tunggal daripada Unit Forensik JKR Pusat.

Pengarahnya, Dato’ Ir Shafii Mohamad (gambar) berkata, pihaknya baru mendapat laporan berkenaan dan akan membuat penilaian terhadap laporan itu.

“Setelah semua masalah dikenal pasti kita akan melaksanakan projek itu secepat mungkin, selaras dengan kehendak kerajaan negeri yang meminta masjid berkenaan dibaik pulih dengan kadar segera supaya dapat digunakan dengan lebih selesa oleh orang ramai.

“Kita juga akan berbincang balik dengan kontraktor dan pembekal yang baru dilantik untuk melakukan kerja-kerja pemasangan semula bumbung Masjid Kampung Tebauk,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada Teganukita ketika ditemui di Majlis Mesyuarat Agung Kali-40 Kesatuan Pekerja-Pekerja JKR Negeri Terengganu di Pusat Dagangan Terengganu (TTC), hari ini.

Turut hadir, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya dan Kemudahan Awam negeri, YB Mohd Iskandar Jaafar serta Yang Di Pertua Kesatuan Pekerja-Pekerja JKR Negeri Terengganu, Salleh Samat.

Menurut Dato’ Ir Shafii, pihaknya terpaksa mengambil masa sebelum kerja-kerja baik pulih dijalankan kerana banyak perkara yang perlu dikenalpasti dan disiasat dengan teliti sebelum sebarang keputusan dibuat.

Sebelum ini, Teganukita melaporkan sebahagian bumbung dan siling Masjid kampung Tebauk, Bukit Tunggal runtuh dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 4 pagi 29 September lalu.

Hampir 20 peratus atau keluasan 10x15 meter bumbung di bahagian ruang solat yang bernilai RM5.8 juta itu runtuh dipercayai berpunca daripada masalah kekuda.

Bagaimanapun, masjid yang dibina pada Januari 2010 dan siap sepenuhnya pada Oktober 2011 itu masih dapat digunakan setelah ia didapati selamat, kecuali bahagian yang terlibat dengan runtuhan yang terpaksa ditutup berikutan kerja kajian yang perlu dilakukan oleh Unit Forensik.

Bahagian lain masjid dapat digunakan bagi tujuan solat dan sebagainya kerana hasil pemeriksaan mendapati tiada tanda runtuhan berikutan bumbung masjid tersebut dibina secara berasingan.

 

Fahami hak wanita dalam perundangan : To' Puan Norliza

Oleh: Aida Abd RahmanSetiap wanita memiliki hak dalam rumah tangga, di tempat kerja dan sebagai anggota masyarakat boleh mengambil tindakan undang-undang jika berdepan masalah dan gangguan sebagaimana diperuntukkan dalam perundangan negara.

Penaung Persatuan Suri dan Anggota Perkhidmatan Awam Malaysia Negeri (Puspanita) yang juga isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, berkata banyak hak-hak wanita yang terdapat dalam perundangan , tetapi luar pengetahuan golongan itu kerana tidak mendapat pendedahan yang tepat dan sewajarnya.

 “Saya sangat berharap dengan adanya seminar sebegini, dapat membantu serta memberi ilmu pengetahuan kepada semua. Tajukyang sangat khusus ini begitu penting kerana di dalamnya kita dapat mengetahui hak-hak kaum wanita.

“Dengan informasi yang disampaikan oleh barisan panel tadi, membuka minda dan pemikiran kita bahawa keistimewaan kaum hawa diletakkan tinggi dalam Islam,” katanya dalam ucapan perasmian Seminar Perundangan Dan Hak-Hak Wanita Negeri Terengganu 2013, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Timbalan Pengerusi II Puspanita Negeri Terengganu, To’ Puan Hajah Maimunah Mohd Yusof dan Ketua Penolong Pengarah Pembangunan Insan Yayasan Islam Terengganu (YIT), Ustaz Ahmad Fadluldin Mohamad.Turut hadir, dua ahli panel, Penolong Pengarah Penyelidikan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pahang, Ustaz Badly Shah Alaudin dan Pensyarah Undang-Undang Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Datin Noor Aziah Mohd dan moderatornya, Ustaz Haji Muhammad Ramli Haji Nuh.

To’ Puan Seri Hajah Norliza berkata, menerusi seminar juga mampu memberi kefahaman bagaimana wanita boleh mempertahankan diri dan mencegah jenayah yang semakin menjadi-jadi pada masa kini.

Katanya, program anjuran Puspanita dengan kerjasama YIT itu juga dapat menyebarluas kefahaman mengenai keindahan dan keistimewaan perundangan yang boleh digunapakai dan melindungi hak wanita.“Pada masa yang sama, program ini juga menjadi medium yang dapat menarik perhatian kepada masalah, isu dan keperluan golongan wanita yang perlu dikenalpasti,” katanya.

Selain itu, beliau juga mengingatkan wanita bahawa kebahagiaan golongan itu terletak di tangan masing-masing untuk memilih yang terbaik buat diri kita.

Katanya, wanita tidak seharusnya berputus-asa apabila berdepan dengan masalah kerana akan ada jalan penyelesaian serta hikmah pada setiap kejadian.