Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

24 October 2009

Menteri Besar ‘pulang’ ke USM

Oleh: Kamarudin Mat Akib, Zulkipli bin CW. Putera dan Harun Hassan.Menteri Besar Terengganu, Dato' Ahmad Said bersama isteri menerbitkan semula kenangan silam ketika belajar di USM dengan beberapa kenalan sepelajaran. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Selepas 26 tahun meninggalkan kampus Universiti Sains Malaysia (USM), Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said ‘pulang’ semula ke kampus tersebut bagi menghadiri Program Alumni USM malam ini (24 Oktober).
Wajah Dato’ Ahmad Said jelas keriangan apabila beliau berkesempatan bertemu semula rakan-rakan lama yang turut hadir pada majlis berkenaan yang diadakan khusus bagi mengeratkan silaturahim di kalangan bekas pelajar USM.


Pelawak terkenal Zaibo juga adalah bekas penuntut USM.

Malam sebelumnya, Dato’ Ahmad menghadiri majlis ramah mesra mahasiswa/i dan pensyarah USM dari Terengganu dengan Menteri Besar di kampus berkenaan di mana beliau banyak mengimbau sejarahnya ketika menuntut di USM.


Bertanya khabar kenalan lama ketika sama-sama menuntut di USM.

Isteri Menteri Besar, To’ Puan Norliza Mahmud turut hadir pada kedua-dua majlis berkenaan.

Sewaktu menuntut di USM, Dato’ Ahmad mengambil bidang Sains Politik dan turut memegang pelbagai jawatan penting dalam persatuan anak Terengganu dan perwakilan pelajar USM.

UKOM

Utara: USM kumpul bekas penuntut sejak 1969
dipetik dari Berita Harian Online
GEORGETOWN: Universiti Sains Malaysia (USM) sedang menghimpunkan lebih 100,000 alumninya bagi memeriahkan lagi program Balik Kampus Alumni 2009 yang akan diadakan di kampus induknya pada 23 hingga 25 Oktober ini.

Program sempena sambutan 40 tahun USM itu bakal diserikan dengan kehadiran Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said yang juga alumni universiti berkenaan.

Pengurus Pejabat Perhubungan Alumni USM, Sharifah Munirah Syed Mohamed, berkata kedua-duanya sudah menyatakan komitmen mereka bagi bersama-sama memeriahkan program berkenaan.

"Usaha menghimpunkan semua alumni USM sejak 1969 adalah bagi mengukuhkan hubungan alumni dengan universiti kerana pembangunan sesebuah institusi ilmu turut disumbangkan oleh aspek hubungan serta sumbangan alumni.

"Masih banyak yang boleh dilakukan oleh seseorang alumni dalam membina imej dan keupayaan intelek sesebuah universiti. Inilah kekuatan institusi ternama seperti Oxford University dan University Of Cambridge.

"Selain itu, Balik Kampus akan menjadi platform pertemuan dan pembentukan jaringan selepas sekian lama terpisah. Program ini juga membolehkan pelajar sedia ada mengetahui rahsia alumni yang berjaya dalam bidang diceburi,” katanya.

Sharifah Munirah berkata, antara program bakal diadakan adalah pertandingan golf alumni, Malam Menyambung Kasih, sesi mencari harta karun 'Suka Cari', Majlis Makan Malam Curahan Kasih dan Projek Kelestarian Kampus.

"Menerusi Projek Kelestarian Kampus, alumni USM akan menanam lebih 100 pokok pelbagai spesies di kampus sebagai langkah mewujudkan persekitaran sihat buat warganya," katanya.

Beliau berkata, alumni USM yang inginkan maklumat lanjut berhubung program Balik Kampus boleh menghubungi Pejabat Pemajuan dan Perhubungan Alumni USM di talian 04-6534791/4792/4796.

"Mereka juga boleh menghubungi kami melalui e-mel alo@notes.usm.my atau laman web http://alo.usm.my," katanya.

Universiti New Zealand Buka Cawangan Di Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib, Zulkifli Putra dan Harun HassanMenteri Besar Terengganu, Dato' Ahmad Said bermesra dengan Mahasiswa/I dan Pensyarah USM di Kampus USM Pulau Pinang. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Sebuah universiti dari New Zealand, Nursing University akan membuka cawangan di Terengganu bagi melatih pelajar di bidang kejururawatan.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata pihak pengurusan universiti berkenaan berminat untuk beroperasi di Taman Ilmu, Tembila, Besut yang sedang dalam pembinaan.

“Rundingan dengan universiti berkenaan sedang dilakukan dan kita harap lebih banyak universiti termasuk dalam negara, membuka cawangan mereka di Taman Ilmu,” katanya ketika berucap pada Majlis Temu Mesra Mahasiswa/I Dan Pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) di kampus USM, malam tadi (23 Oktober).


Isteri Menteri Besar, To' Puan Norliza Mahmud bersua dengan Mahasiswi USM.

Dato’ Ahmad berkata, kini kerajaan negeri sedang giat melaksanakan pelbagai program di bidang pendidikan, selaras dengan usaha menjadikan negeri ini sebagai ‘Negeri Anjung Ilmu’.


Sebahagian Mahsiswa/I USM Pulau Pinang hadir pada majlis berkenaan.

Malah, kerajaan negeri akan memperuntukkan lebih RM100 juta bagi melaksanakan pelbagai program di negeri ini tahun depan, melalui Bajet 2010.“Kita akan menambah bilangan murid-murid yang menggunakan e-Book, memberi biasiswa kepada pelajar cemerlang dan menghantar pelajar cemerlang mengikuti pengajian di bidang perubatan di universiti luar negara,” ujarnya.


Dato' Ahmad menyampaikan sumbangan kepada wakil pelajar Terengganu yang membuat pengajian di USM Pulau Pinang.

Menteri Besar memberitahu lebih 400 pelajar USM yang hadir pada majlis tersebut, beliau bertungkus lumus membantu meningkatkan kecemerlangan pelajar bagi melahirkan lebih ramai cendikiawan dan ilmuan di Terengganu.Pada masa sama, katanya, kerajaan negeri turut berusaha melahirkan cendikiawan yang mampu menghafal al-Quran, khususnya dari Sekolah Imtiaz.


Penuntut USM Pulau Pinang yang terdiri daripada anak Terengganu mengambil kesempatan bergambar bersama pemimpin nombor satu, Dato' Ahmad Said.

UKOM


23 October 2009

Majlis Temu Mesra Pelajar Dan Pensyarah USM dengan MB

Oleh : Kamaruddin Mat Akib

Pulau Pinang – 23 Oktober 2009. Majlis Temu Mesra Pelajar-pelajar Dan Pensyarah Terengganu Di Universiti Sains Malaysia (USM) Bersama Y.A.B. Dato’ Ahmad Bin Said, Menteri Besar Terengganu di Dewan Utama Desa Siswa (RST) Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang pada jam 8.00 malam ini.


Petugas Unit Komunikasi dengan dibantu kakitangan Yayasan Terengganu dan beberapa pelajar Universiti Sains Malaysia sedang bertungkus lumus menyediakan bungkusan cenderahati kepada mereka yang akan hadir pada majlis malam ini.

Kemaskini berita selepas majlis malam ini.

UKOM

22 October 2009

DUN Manir Milik BN

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Menteri Besar, Dato' Ahmad Said menegur kanak-kanak ketika hadir pada rumah terbuka DUN Manir di Kampung Pulau Bahagia, Manir. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Penduduk Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir harus bersyukur dengan pembangunan yang disediakan kerajaan dan membalasnya semula dengan memastikan Barisan Nasional (BN) dapat merampas kembali DUN berkenaan pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 kelak.Menteri Besar dan isteri bersalaman dengan penduduk DUN Manir.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata pelbagai kemudahan dan pembangunan sudah dilaksanakan pemimpin BN di kawasan itu walaupun majoriti rakyat di DUN berkenaan memilih PAS pada PRU yang lalu.

“Walaupun kawasan ini dimenangi oleh Pas, kita tetap menjalankan pelbagai pembangunan dan tidak lama lagi kita akan bangunkan 500 unit rumah kos rendah dengan dilengkapi padang bola dan taman permainan di kawasan Batu Hampar (Manir).“Malah, hari ini kita datang merayakan sambutan Aidilfitri, lebih baik pada pilihan raya ke-13 nanti kita merayakan pula kemenangan BN,” katanya ketika menghadiri jamuan rumah terbuka DUN Manir di Pejabat Penyelaras DUN Manir, di Pulau Bahagia, semalam (19 Oktober).

Hadir sama, Yang Dipertua DUN, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang yang juga Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu serta pemimpin setempat.

Kira-kira 5,000 penduduk kawasan Manir membanjiri rumah terbuka bermula jam 8 malam dan berakhir tiga jam kemudian yang menyediakan pelbagai menu istimewa seperti nasi dagang, sate dan ketupat.Dalam pada itu, Menteri Besar berkata pemimpin setempat seperti Dato’ Tengku Putera dan Pegawai Pembangunan DUN (Manir) Encik Yusof Awang Hitam melaksanakan pelbagai pembangunan dan kebajikan demi kepentingan ramai.

Dato’ Ahmad berkata, penduduk Manir juga mendapat kemudahan yang sama sebagaimana dilaksanakan kerajaan di seluruh negeri seperti dana khas, bantuan Hari Raya, selain pengagihan e-Book yang kini masuk peringkat kedua serta melibatkan murid Tahun Empat pada tahun-tahun akan datang.

Katanya, dengan kemudahan dan pembangunan yang disediakan kerajaan hari ini, sepatutnya rakyat mampu menilai dan memilih kerajaan yang mampu berkhidmat dan membela nasib mereka.


Cenderamata kenangan buat Menteri Besar tersayang daripada penduduk DUN Manir.

UKOM

Lima Penerbangan Terus Terengganu-Mekah

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Dato Ahmad melihat kerusi roda yang akan digunakan pihak Tabung Haji untuk jemaah yang uzur. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Seramai 1,775 bakal jemaah Haji dari Terengganu, Pahang dan Kelantan dijangka berlepas ke Mekah menaiki penerbangan terus dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) menerusi lima siri penerbangan bermula petang esok (22 Oktober).

Kumpulan pertama 355 jemaah dijadualkan berlepas 7.15 malam (waktu Malaysia) dan diminta melapor diri pada jam 3.15 petang atau selewat-lewatnya dua jam sebelum berlepas.

Penerbangan kedua pula dijadualkan berlepas pada 23 Oktober (Jumaat), jam 7.50 malam dan waktu melaporkan diri empat jam sebelum itu.

Manakala penerbangan ketiga pula pada keesokan harinya, Sabtu (24 Oktober) jam 7.15 malam dan jemaah perlu melaporkan diri pada jam 3.15 petang hari yang sama.


Menteri Besar bersama pihak Tabung Haji ketika membuat kenyataan akhbar.

Penerbangan keempat pada 3 November (Selasa) jam 11.05 pagi dan waktu melapor diri pada 7.05 pagi.

Sementara penerbangan terakhir dijadualkan pada 4 November (Rabu) pada jam 11.15 pagi dan melaporkan diri pada jam 7.15 pagi.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata, Lembaga Tabung Haji mengesahkan lima penerbangan dijangka beroperasi di LTSM menjelang musim Haji 2009 (1430H).

Selain LTSM, keseluruhan 4,101 jemaah haji dari zon timur turut berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Sementara jumlah bakal Haji dari seluruh Terengganu sehingga 13 Oktober melibatkan 791 orang dari Kuala Terengganu, 219 orang dari Kemaman, Dungun (224 orang), Hulu Terengganu (88 orang), Setiu (48 orang) dan Dungun seramai 240 orang.

Manakala 1,461 jumlah bakal jemaah Haji yang disahkan dapat berlepas menunaikan rukun Islam ke itu, diikuti dari Kelantan 2,225 orang dan Pahang 259 orang.

Pada masa yang sama, pihak Malaysian Airport Sdn Bhd LTSM mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelak penyakit berjangkit di kalangan jemaah Haji.

Untuk itu, pihak Malaysia Airport Sdn Bhd akan memastikan orang ramai yang datang ke lapangan terbang tidak bertemu dengan jemaah Haji yang sudah menjalani pemeriksaan di dewan timbang dan berlepas.

“Saya berharap semua jemaah haji dapat menunaikan Haji dengan lancar dan selamat, selain perlu menitikberatkan penjagaan kesihatan sepanjang menjalani ibadat di tanah suci nanti,” kata Menteri Besar.

UKOM

Sokong Usaha Puspanita

Oleh : SURIATI BINTI ALI


Dato' Ahmad bermesra dengan Warga Emas ketika menghadiri Sambutan Hari Raya dan Jubli Perak Puspanita di Dewan Besar Wisma Darul Iman. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Kerajaan negeri menyokong penuh setiap pogram dan aktiviti anjuran Persatuan Suri dan Anggota Perkhidmatan Awam Malaysia Negeri (Puspanita) kerana memberi pelbagai manfaat untuk masyarakat terutama warga emas dan golongan miskin.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata masyarakat kurang berkemampuan wajar dibantu bagi mengurangkan tekanan hidup walaupun sekadar menyertai seminar atau program tertentu.

“Melalui program, masyarakat yang mengalami tekanan hidup akibat masalah tertentu mampu mengembalikan semangat selain beryakinan untuk berdepan dengan keadaan itu.“Oleh itu, saya berharap pihak lain termasuk agensi swasta turut menyokong usaha murni Puspanita kerana bukan sahaja memberi impak positif kepada individu malah kepada kerajaan negeri,” katanya ketika berucap di Majlis Sambutan Hari Raya dan Jubli Perak, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (19 Oktober)

Sempena majlis itu, seramai 100 anak yatim dan 30 warga emas sekitar Kuala Terengganu dirai dengan memberi sumbangan duit raya dan goodies.


To' Puan Norliza menyampaikan sumbangan kepada anak-anak yatim.

Hadir sama memeriahkan majlis, Isteri Menteri Besar, To’ Puan Norliza Mahmud, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mokhtar Nong, Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan beberapa pegawai kanan kerajaan negeri.


Anak-anak yatim dihidangkan pelbagai juadah istimewa pada sambutan Hari Raya dan Sambutan Jubli Perak Puspanita.

UKOM

RM6 Juta Elak Banjir Berulang

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Kerajaan negeri memperuntukkan RM6 juta untuk kerja pembinaan sistem perparitan sementara di kawasan perumahan Pusu Tiga dan Kampung Banggol Tok Jiring, Kuala Terengganu yang dilanda banjir tahun lalu.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata kerajaan telah melantik kontraktor untuk menjalankan kerja membina sistem perparitan sementara bagi mengelak banjir dan masalah air bertakung di dua kawasan berkenaan secepat mungkin.


Penduduk dalam kawasan DUN Tepoh menyambut ketibaan Dato' Ahmad.

“Saya percaya dengan altenatif yang diambil ini dapat mengatasi sebahagian masalah penduduk di kawasan terbabit,” katanya di Majlis Jamuan Hari Raya Dewan Undangan Negeri (DUN ) Tepoh dan penyampaian hadiah Pertandingan Pelita Raya, di Dewan Sivik Padang Nenas, Kuala Nerus, hari ini ini (19 Oktober).

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pendidikan Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abdul Rahman; Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Za’abar Mohd Adib dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, YB Haji Muhammad Ramli Noh.


YB Ramli Noh membantu Menteri Besar memasak nasi minyak di majlis jamuan Hari Raya DUN Tepoh dan penyampaian hadiah Pertandingan Pelita Raya di Dewan Sivik Padang Nenas, Kuala Nerus. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Beliau seterusnya berharap kerja-kerja pembinaan parit dan ban di kawasan terbabit berjalan lancar serta disiapkan secepat mungkin bagi mengelak banjir berulang.

Sementara itu, Kampung Padang Hangus telah diumumkan sebagai johan dalam pertandingan pelita raya DUN Tepoh yang membawa hadiah wang tunai RM700, manakala tempat kedua Kampung Raja Tepoh (RM500) dan ketiga dimenangi Kampung Pagar Ubi (RM300).


Wakil penduduk Kampung Padang Hangus menerima replika cek daripada Menteri Besar selepas diumumkan pemenang Pertandingan Pelita Raya.

Seramai 188 peserta dari lima kampung yang menyertai pertandingan seperti Kampung Tokeng dan Kampung Baru Tepoh di mana pertandingan ini diadakan untuk mengembalikan tradisi memasang pelita setiap kali menjelang bulan Ramadan.

Menteri Besar kemudiannya menyarankan aktiviti pertandingan pelita raya ini turut diadakan di kawasan lain yang memperlihatkan semangat bergotong royong dan kerjasama kalangan penduduk kampung yang terbabit di samping menjadikan suasana kampung ceria dan meriah sepanjang bulan Ramadan.

UKOM

20 October 2009

Kepimpinan Kerajaan Terengganu Makin Mantap

Oleh : Zulkipli bin CW. Putra


Kepimpinan Kerajaan Terengganu kian mantap apabila pucuk pimpinan kawasan Parlimen Setiu berganding bahu mengukuhkan perpaduan sesama mereka. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, yakin Kerajaan Barisan Nasional (BN) akan terus kekal memerintah Terengganu selepas pilihan raya umum akan datang, berdasarkan senario terbaru politik di negeri ini yang menyaksikan perpaduan lebih kukuh di kalangan pemimpin Umno yang menjadi tunggak BN.

Beliau berkata, jika keadaan ini berkekalan, tidak ada ruang bagi pihak pembangkang untuk berkuasa semula di negeri ini, apatah lagi rekod lalu jelas menunjukkan ia gagal mentadbir negeri ini selepas diberi peluang memerintah negeri ini pada 1999 hingga 2004.

“Saya boleh katakan Umno akan memenangi semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen di Kemaman, Besut dan Setiu. Kita juga boleh menang dengan selesa di bahagian-bahagian lain dan seterusnya membentuk kerajaan negeri pada pilihan raya umum akan datang,” katanya.Beliau berkata demikian sebagai reaksi spontan berikutan ikrar Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi, Haji Ramlan Ali, yang berikrar untuk taat setia kepada Menteri Besar dan saf kepimpinan Umno negeri selaras dengan gesaan Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak, supaya pemimpin dan ahli Umno bersatu bagi menguatkan parti.

Terdahulu Haji Ramlan memohon maaf secara terbuka kepada Dato’ Ahmad dan Ketua Umno Bahagian Setiu, Datuk Mohd Jidin Shafee, kerana tindak tanduknya sebelum ini menunjukkan sikap kurang hormat kepada pemimpin tersebut.

Dalam ucapan sempena sambutan Aidilfitri peringkat DUN Jabi, Ramlan melahirkan kekesalannya kerana membelakangi saf kepimpinan bahagian dan negeri dan berjanji ia tidak akan berulang.


Penduduk dalam kawasan Parlimen Setiu menyambut baik kedatangan Menteri Besar Terengganu ke kawasan mereka bagi mengukuhkan silaturrahim.

Sebaliknya, Ramlan yang turut dikaitkan dengan peristiwa memboikot Dewan Undangan Negeri (DUN) tidak lama dulu sebagai protes kepada kepimpinan Dato’ Ahmad, memberi jaminan akan membantu menguatkan Umno di semua peringkat.

Menteri Besar berkata, kesediaan Adun berkenaan memberi kerjasama penuh kepada kepimpinan kerajaan sekarang ini akan memantapkan lagi pentadbiran negeri.

Beliau menyifatkan langkah tersebut juga sekaligus mengukuhkan lagi kedudukan Umno, selaras dengan kehendak Datuk Seri Mohd Najib dan membantu kepimpinan negeri menguatkan kedudukan parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13.

UKOM

MB Lawat Keluarga Mangsa Kemalangan Di India

Oleh : Zulkipli bin CW. Putera


Dato' Ahmad melihat gambar pelajar perubatan tahun tiga yang terbunuh dalam kemalangan jalan raya di India ketika melawat keluarga Allahyarham di Kampung Chabang Tiga, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Dalam kesibukan tugas harian, Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, sempat meluangkan masa melawat keluarga pelajar perubatan tahun tiga, Fatimatussolihah Aziz, yang terbunuh dalam kemalangan jalan raya di India minggu lalu.

Sebaik saja selesai menghadiri majlis khatam al-Quran pelajar tadika Yayasan Islam Terengganu (YIT) dan beberapa agensi lain pada 17 Oktober, Dato’ Ahmad singgah di Kem Seri Pantai, Seberang Takir, bagi menghadiri majlis sambutan Aidilfitri.


Menteri Besar menyedekahkan al-Fatihah buat Allahyarham.

Selepas itu, beliau yang diiringi Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman, terus ke rumah keluarga Fatimatussolihah di Kampung Cabang Tiga dan bertanyakan khabar.

Dalam kejadian itu, mangsa yang merupakan pelajar tahun akhir pengajian di Vinyaka Mission Dental College di Salem, kira-kira 400km dari Chennai, sedang dalam perjalanan pulang ke rumah sewa mereka yang terletak kira-kira 20km dari kolej itu.


Adik Mohd Ayub semakin pulih selepas menjalani pembedahan jantung berlubang.

Selepas itu, Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, melawat pesakit jantung berlubang, Mohd Ayub Mansor, 8 tahun yang menjalani rawatan penyakit jantung di Pusat Perubatan Prince Court (PPC) , Kuala Lumpur, akhir bulan lalu.

Menteri Besar menyampaikan sumbangan peribadi kepada keluarga Allahyarhamah Fatimatussolihah dan Mohd Ayub.


Mohd Ayub kini mula menjalani hidup seperti kanak-kanak biasa.

UKOM

Sambut Deepavali Di Sungai Nerus

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

“Saya tetap seronok menyertai kayak di Sungai Nerus sambil mengenali budaya kampung ini walaupun terpaksa melupakan kemeriahan sambutan Deepavali bersama keluarga di Kuala Lumpur,” kata Ranzini Munisamy, 20, dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT), ketika ditemui TeganuKita, di Dataran Kampung Jeram, Manir, Kuala Terengganu, malam kelmarin (16 Oktober).
Ranzini pelajar Tahun Pertama Jurusan Sains Marin bersama kira-kira 60 penuntut UMT, Universiti Darul Iman Malaysia (UDM) dan Kolej Komuniti Kuala Terengganu mula berkayak menyusuri Sungai Nerus dan berhenti di Taman Tamadun Islam sebelum meneruskan kayuhan sehingga ke Seberang Takir sempena Program Kayak Merdeka Ke-8 2009.

Program ekspedisi berkayak sempena 52 tahun kemerdekaan negara selama dua hari bermula 16 Oktober itu berupaya mendedahkan peserta dengan pengalaman menerokai keindahan dan hidupan sepanjang sungai menerusi ekspedisi.


Datuk Abdul Rahin (tengah) memberi semangat kepada peserta kayak yang terdiri daripada penuntut UMT di tebing Sungai Nerus berhampiran Kampung Jeram. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Malah, peserta juga diberi peluang terlibat dengan masyarakat setempat dalam usaha memperkenalkan universiti kepada komuniti yang ada di sekitar Terengganu.

Ranzini yang ceria sepanjang menyertai program itu turut berbangga kerana dapat mengenali masyarakat kampung Jeram dan menikmati makanan Melayu yang menyelerakan sekaligus melupakan menu tosai, halwa dan laddu selain upacara `Rangoli’ yang menjadi keutamaannya sempena `perayaan cahaya' setiap tahun.Sementara Teow Boon Shyan, 20, dari Kedah juga menerokai pengalaman baru dan dapat berkumpul bersama bangsa lain bagi melnjayakan program yang julung kali disertainya, apatah lagi program kali ini melibatkan penduduk kampung berhampiran.

“Penduduk kampung di sini sungguh ramah dan melayani kami dengan baik. Walaupun berbangsa Cina saya tidak kekok menyesuaikan diri dengan mereka serta rakan peserta yang kebanyakannya bangsa Melayu.

“Saya tidak sabar lagi untuk memulakan aktiviti kayak ini, malah tidak mungkin melepaskan peluang jika program seumpama ini diadakan lagi selepas ini,” kata penuntut Tahun Pertama Sains Samudera UMT itu.Manakala Azaman Mohd Jamudir, 21, dari Segamat, Johor pula berpendapat program bersama komuniti setempat harus digalakkan lagi kerana pelajar dari pelbagai lapisan masyarakat dan bangsa dapat mengenali adat dan budaya masyarakat lain.

“Program ini bukan sahaja menjadikan peserta lebih berkeyakinan dan berani, malah dapat mendedahkan kita kepada dunia luar kampus yang mempunyai pelbagai tarikan dari aspek sosio budaya dan alam semula jadinya.

“Apa yang penting, pelbagai pengisian sepanjang program ini dapat menarik minat penduduk untuk sama-sama terlibat dan berganding bahu menjayakan sebarang aktiviti dengan lancar dan meriah,” kata penuntut Pengurusan Pemasaran UMT.

Program dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said. Turut hadir, isteri beliau, Datin Haslina Ab Rashid serta pemimpin setempat.

UKOM

i-Iqra jadi kebanggaan semua pihak

Oleh : SURIATI BINTI ALI


Kanak-kanak tadika seluruh negeri Terengganu di majlis Khatam dan Pintar al-Quran di Stadium Tetutup Gong Badak. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Kerajaan negeri memperkenalkan satu lagi teknologi baru dikenali sebagai i-Iqra dalam usaha memudahkan pembacaan al-Quran di kalangan masyarakat Islam.

I-Iqra merupakan buku elektronik, dilengkapi 30 juzuk al-Quran yang menggunakan teknologi skrin sesentuh.

Teknologi baru itu berupaya mengeluarkan suara bagi memudahkan pembaca mengikut setiap rentak dan alunan yang dibaca.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata, kerajaan negeri bangga kerana teknologi yang diperkenalkan itu bakal melahirkan lebih ramai masyarakat celik al-Quran sekaligus usaha murni ini mendapat berkat daripada Allah S.W.T.

Katanya, teknologi i-Iqra telah berada di pasaran sejak tiga bulan lalu dan mendapat sambutan mengalakkan di kalanggan pengguna terutama yang kurang mahir berkaitan pembacaannya.

“Selepas kejayaan menyediakan kemudahan e-Book untuk pembelajaran di sekolah rendah, kini i-Iqra diperkenalkan kepada masyarakat agar mereka mahir membaca al-Quran terutama kepada generasi muda.“Melalui kaedah yang diperkenalkan ini, masyarakat perlu mengambil peluang untuk mendalami al-Quran dan tidak perlu lagi memberi pelbagai alasan untuk tidak membacanya termasuk tiada guru dan kurang mahir,” katanya kepada sidang media selepas merasmikan Majlis Khatam dan Pintar al-Quran di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu, kelmarin (17 Oktober).

Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mokhtar Nong, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia, YB Ahmad Razif Abd Rahman, Pengarah YIT, Haji Mohd Zulkifli Abu Bakar dan beberapa pegawai kanan kerajaan.

Majlis anjuran kerajaan negeri dengan kerjasama Yayasan Islam Terengganu (YIT) itu melibatkan 4,622 kanak-kanak tadika di seluruh negeri Terengganu.

Kanak –kanak berusia 5 dan 6 tahun itu adalah dari empat gabungan tadika iaitu YIT, Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas), Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) dan Jabatan Perpaduan dan Integriti Nasional.


Menteri Besar, Dato' Ahmad membaca al-Quran Digital ketika merasmikan majlis berkenaan.

Dato’ Ahmad turut memberitahu, program kali ke tiga dan mendapat pujian pelbagai pihak berjaya mencipta rekod baru dalam Malaysia Book of Records (MBOR) di mana mendapat penyertaan berganda daripada kanak-kanak berbanding tahun sebelum ini.

Katanya, kerajaan negeri berharap, dengan ilmu yang dimiliki kanak-kanak ini dapat menjadi contoh kepada masyarakat luar dan bangsa lain.

UKOM

19 October 2009

Ekonomi negara dijangka pulih tahun depan

KUALA TERENGGANU 18 Okt. — Keadaan ekonomi negara dijangka kembali pulih tahun depan dengan mencatatkan pertumbuhan yang positif sekaligus membuka lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat, kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin.

Beliau berkata, keyakinan dan andaian itu berdasarkan pergerakan ekonomi dunia sekarang yang menunjukkan ke arah pemulihan.

"Dalam suku pertama dan suku kedua pertumbuhan ekonomi negara kita pada tahun ini mencatatkan pertumbuhan yang negatif dan duniapun macam itu.

"Bagaimanapun ada baiknya apabila penguncupan pada akhir suku kedua ia kecil sedikit iaitu 3.9 peratus berbanding sebelum ini penguncupannya sehingga enam dan tujuh peratus,” katanya. - Bernama

Graduan pertama bidang pembantu perubatan


Sebahagian graduan wanita Diploma Pembantu Perubatan di Majlis Konvokesyen KIST Ke-2 di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, semalam.

KUALA TERENGGANU 18 Okt. – Walaupun pekerjaan sebagai pembantu perubatan lebih didominasi golongan lelaki, graduan Kolej Islam Sains dan Teknologi (KIST), Roshita Remli, 21, bertekad untuk menceburi kerjaya tersebut.

Roshita adalah kumpulan graduan pertama KIST yang terdiri 33 wanita dan 33 lelaki menerima Diploma Pembantu Perubatan di majlis konvokesyen kolej tersebut di Taman Tamadun Islam, di sini hari ini.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussein menyampaikan sijil kepada graduan.

Mengulas lanjut, Roshita berkata, minat dan dorongan ibu bapa menyebabkannya memilih untuk menceburi bidang tersebut.

‘‘Sebelum ini, saya menerima tawaran untuk belajar kursus lain dari maktab perguruan tetapi saya tolak kerana lebih meminati jurusan ini.

‘‘Saya bersyukur dan gembira kerana berjaya mencapai kejayaan ini,’’ katanya yang juga anak ketiga daripada empat beradik yang berasal dari Felda Raja Alias, Negeri Sembilan.


ROSHITA REMLI

Roshita menambah, sejak 15 Ogos lalu, dia bekerja sebagai pembantu perubatan di wad kecemasan di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) di Cheras, Selangor.

‘‘Bekerja sebagai pembantu perubatan memang ada cabarannya tetapi ia tidak sukar untuk dilakukan jika kita berminat dan cekal menghadapinya,’’ ujarnya.

Roshita yang bercita-cita menjadi seorang doktor berkata, dia merancang untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang sains perubatan di UKM pada masa depan.

Seramai 568 graduan KIST dalam jurusan Diploma Kejururawatan, Diploma Pembantu Perubatan, Diploma Diagnostik Radiografi, Diploma Psikologi dan Diploma Syariah menerima sijil masing-masing di majlis tersebut.

Dipetik daripada Utusan Malaysia Online

Deivee cemerlang pengajian Islam


J. Deivee menunjukkan Anugerah Khas Presiden, yang diterimanya kepada ibu bapanya, K. Muniamah (kiri) dan S. Jayakumaran di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, semalam.

KUALA TERENGGANU 18 Okt. - Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih.Itulah semangat yang dipegang oleh salah seorang penerima Anugerah Khas Presiden sempena Konvokesyen Kolej Islam Sains dan Teknologi (KIST) Terengganu, J. Deivee dalam mengikuti kursus Diploma Psikologi.

Gadis berusia 21 tahun itu bukan sahaja cemerlang dalam mata pelajaran asas kursus tersebut malah mata pelajaran melibatkan agama Islam termasuk Penghantar Akidah, Pengajian Islam, Fiqh Ibadat dan Bahasa Arab.

Deivee yang merupakan penganut Hindu bersama 240 lagi pelajar menerima Diploma Psikologi masing-masing pada majlis konvokesyen itu yang diadakan di Taman Tamadun Islam di sini hari ini.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussein menyampaikan sijil kepada graduan.

Deivee berkata, dia pada mulanya tidak mengetahui diwajibkan untuk mengambil mata pelajaran berkaitan agama Islam ketika mendaftar di kolej tersebut.

''Namun, kerana ingin mencuba sesuatu yang baru, saya mengambil keputusan untuk terus mengikuti kursus ini.

''Minat juga mendorong saya berusaha keras untuk berjaya,'' katanya ketika ditemui.

Anak kedua daripada tiga beradik itu berkata, dia berjaya mencapai kejayaan itu atas galakan dan dorongan yang diberikan oleh ibu bapa, pensyarah dan rakan-rakan.

''Untuk mata pelajaran berkaitan agama Islam, saya mempelajarinya seperti saya belajar mata pelajaran Sejarah iaitu dengan cara menghafal.

''Saya selalu belajar bersama rakan-rakan. Semasa peperiksaan dekat, mereka memberi saya buku dan menyuruh saya tulis dan hafal,'' katanya yang memperoleh 3.6 Purata Nilai Gred Keseluruhan (CGPA).

Anugerah dan kejayaan itu menjadikan sambutan Deepavali kali ini paling bermakna buatnya dan keluarga.

''Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua terutama rakan-rakan yang banyak membantu saya dalam mencapai kejayaan ini,'' katanya.

Dipetik daripada Utusan Malaysia Online

Tiga abad berdaulat

Oleh Hanneeyzah Bariah Baharin
hanneeyzah@bharian.com.myPameran kesultanan Terengganu papar legasi pemerintahan beraja

MENGIKUT sejarah, Terengganu dipercayai menjadi antara negeri terawal di Malaysia menerima kemasukan Islam pada sekitar kurun ke-14. Ini diperkukuhkan dengan penemuan Batu Bersurat yang tercatat tarikh Hijrah 702. Batu bersurat ini menjadi saksi kewujudan Islam di negeri ini.

Tidak lama kemudian, disebut pula penemuan kupang emas yang tertulis beberapa kalimah dalam huruf jawi dengan tarikh Hijrah 1120 terukir pada bahagian belakang duit itu. Pada bahagian depan kupang emas yang dikeluarkan sempena pertabalan Sultan Zainal Abidin Shah itu pula, tercatat nama baginda sebagai Sultan Terengganu yang pertama.

Kalimah itu jelas membuktikan kehadiran Sultan Zainal Abidin Shah sebagai Sultan yang membuka negeri di Tanjung Baru, Kuala Berang, Hulu Terengganu. Dengan penemuan itu, pengkaji mencapai ketetapan bahawa Kesultanan Terengganu bermula dengan Sultan Zainal Abidin Shah, selewat-lewatnya pada 1708 Masehi dan memerintah Terengganu dari 1708 hingga 1733.

Sedar atau tidak, kegemilangan kesultanan Terengganu sudah memasuki usia tiga abad. Ini bukan saja memberi makna tersendiri buat rakyat Terengganu, malah mencatat sejarah manis kerana waris kesultanan negeri ini, Tuanku Mizan Zainal Abidin dilantik menjadi Yang di-Pertuan Agong ke-13, sekali gus menjadi Raja Melayu termuda memegang tampuk pemerintahan negara pada usia 41 tahun.

Bagi berkongsi kegemilangan kesultanan Terengganu dengan rakyat tempatan, Jabatan Muzium Negeri menganjurkan Pameran Tiga Abad Kesultanan Terengganu bertujuan mengetengahkan kronologi sistem pemerintahan beraja negeri di Kompleks Muzium Negeri, Bukit Losong, Kuala Terengganu hingga akhir bulan ini.Kronologi pameran bermula dengan pelantikan dan pertabalan Tun Zainal Abidin sebagai Sultan Terengganu pertama di Kampung Tanjung Baru, Hulu Terengganu. Ini diikuti siri pemerintahan silih berganti disulami pelbagai peristiwa penting sepanjang pemerintahan sultan.

Pengisian pameran juga lebih bertumpu kepada artifak diraja termasuk semua hadiah yang diterima Sultan Terengganu daripada Sultan atau pemerintah negeri dan negara luar, replika serta gambar dan ilustrasi yang setiap satunya mempunyai kaitan dengan sejarah kesultanan Melayu negeri.

Pengarah Muzium negeri, Mohd Yusof Abdullah, berkata Pameran Tiga Abad Kesultanan Terengganu diharap dapat menarik minat ramai pelawat dan pengkaji bagi melihat lebih dekat koleksi barangan milik Sultan Terengganu yang amat sukar dilihat masyarakat sebelum ini.

Beliau berkata, pihaknya mengambil masa lima bulan untuk mengumpul semua koleksi bahan pameran yang diperoleh daripada pelbagai pihak, termasuk Jabatan Muzium Negara; koleksi perseorangan dan tidak terkecuali koleksi istana sendiri untuk dipaparkan.

Katanya, simbolik pameran sempena sambutan tiga abad kesultanan Melayu di Terengganu bukan saja memaparkan kepentingan dan peranan institusi diraja Terengganu sebagai teras kepada kedaulatan, kesejahteraan, kemakmuran dan pembangunan negeri, malah merapatkan jurang antara masyarakat kebanyakan dengan golongan Istana.

"Walaupun pengunjung tidak dapat bersua muka secara langsung dengan waris kesultanan Terengganu ini, bahan pameran yang diketengahkan mampu meningkatkan pengetahuan dan mendekatkan masyarakat dengan institusi diraja. Selain itu, ia juga dapat memupuk semangat dan kesedaran ramai terutama generasi muda terhadap taat setia kepada raja dan negara.

"Pameran ini juga diharap dapat memartabatkan kedudukan institusi diraja yang sudah bertapak di negeri ini sejak lebih 300 tahun lalu. Paling tidak, kita harap masyarakat khususnya generasi zaman baru dapat mengenang kembali semangat patriotik dan perjuangan raja-raja Melayu mempertahankan kedaulatan negeri dan ketuanan Melayu di Terengganu," katanya.

Ia juga diharap dapat memberi inspirasi kepada generasi muda dalam menyemai semangat kecintaan terhadap susur galur kesultanan negara yang masih utuh dipelihara dan memayungi rakyat pelbagai lapisan di Malaysia.

Pameran ini menonjolkan beberapa segmen merangkumi semua perkara yang berlaku membabitkan kesultanan Melayu di Terengganu bermula seawal tahun 1708 hingga 2008.

Mengunjungi pameran ini, pengunjung boleh menyelami pengenalan sejarah awal Terengganu, sejarah dan budaya masyarakat semenjak zaman pra sejarah hingga ke zaman logam; riwayat hidup dan aktiviti Permaisuri Terengganu serta pelantikan Pemangku Raja dan aktiviti dilakukan baginda.

Tidak sekadar fakta dan gambar memaparkan peristiwa sejarah serta perkembangan Kesultanan Melayu Terengganu, pameran ini juga meletakkan alat kebesaran diraja seperti keris panjang dan nobat diraja selain mahkota bertanjak yang digunakan pada majlis pertabalan Sultan Terengganu untuk tontonan umum.Turut diselitkan, pameran bintang dan darjat kebesaran, karya dan khazanah istana dan tentunya paling menarik upacara perkahwinan dan pertabalan Tuanku Mizan sebagai Sultan Terengganu yang penuh adat istiadat diraja. Malah, pengunjung juga boleh melihat transformasi wajah Tuanku Mizan sedari kecil hinggalah menginjak dewasa.

Justeru, jangan berlengah lagi. Sempena cuti sekolah ini, bawalah anak-anak anda mengunjungi Pameran Tiga Abad Kesultanan Melayu Terengganu ini sebelum ia berakhir pada 31 Disember. Bukan mudah untuk mendapat peluang mengenali dengan lebih mendalam kehidupan dan susur galur Kesultanan Melayu negeri ini.

Dipetik daripada Berita Harian Online

Damai jiwa tercetus dengan 1,000 kenangan

48 jam: Pulau cinta

Oleh Noor Aznida Alias

bhkt@bharian.com.my


ANDAI mahu dicari kelebihan Terengganu sebagai destinasi pelancongan popular, faktor keindahan pulau peranginan di negeri ini harus menduduki tangga pertama.

Terengganu bertuah kerana memiliki pulau peranginan eksotik yang tidak putus-putus dikunjungi pelancong. Pulau Perhentian, Pulau Redang, Pulau Lang Tengah dan Pulau Kapas misalnya, tidak pernah pudar tarikannya kepada insan pencinta.

Selain menjadi lokasi romantik pasangan berkasih, Pulau Perhentian misalnya, dikagumi pencinta alam dek keindahan landskap, air membiru dan kehidupan dasar laut yang penuh warna-warni.Baru-baru ini, penulis berpeluang memijak pasir putih di Pulau Perhentian apabila diundang penganjur pertandingan fotografi, Cabaran Dasar Laut Pulau Perhentian mendekati pulau peranginan ini serta menyaksikan gelagat peserta bersaing merakamkan foto tercantik.

Pertandingan Cabaran Dasar Laut Pulau Perhentian yang dianjurkan Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Terengganu (MTPTN) dan Coral Malaysia berlangsung meriah dengan kategori tambahan diperkenalkan bagi memberi peluang kepada lebih ramai pencinta alam mengambil bahagian.


LAUT membiru di perairan Pulau Perhentian bagai terapi jiwa kepada pengunjung.

Nyata program ini bukan sekadar membongkar rahsia keindahan Pulau Perhentian yang mendapat jolokan Pulau Zamrud, malah setiap gambar yang dirakamkan punya 1,001 cerita.

Ikuti catatan ini...

Jumaat

10.30 pagi: Semua wakil media dan peserta Pertandingan Cabaran Dasar Laut Pulau Perhentian berkumpul di jeti Kuala Besut untuk menaiki bot ke Perhentian Island Resort yang menjadi lokasi penginapan.

Masing-masing tidak sabar menjejakkan kaki di pasir putih di pulau istimewa ini. Kami bergilir-gilir menaiki bot kerana jumlah peserta ramai dan bilangan bot yang disediakan terhad.

11.30 pagi : Selepas hampir sejam menaiki bot, kami tiba di Perhentian Island Resort. Kami diberi taklimat ringkas dan diminta memperkenalkan diri masing-masing. Kami juga diperkenalkan kepada krew Coral Malaysia yang menjadi buddy kepada jurugambar dasar laut.

Jelas dilihat, peserta mula teruja dan tidak sabar-sabar meneroka keindahan dasar laut yang kaya dengan pelbagai spesies hidupan marin dan terumbu karang.

12.30 tengah hari : Perut mula berbunyi minta diisi. Kami menikmati makan tengah hari yang sungguh menyelerakan berteman angin dan pemandangan pantai memukau.

Pelbagai juadah ‘panas-panas’ menjadikan kami bertambah selera. Selesai makan, kami menuju ke bilik masing-masing untuk bersiap-siap mengikuti acara seterusnya.

2.30 petang : Kami berkumpul dan mengikuti majlis perasmian Cabaran Dasar Laut Pulau Perhentian oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Za'abar Mohd Adib.

3 petang : Semua penyelam skuba dan jurugambar dasar laut dibawa ke lokasi ditetapkan untuk merakam gambar manakala wakil media dan peserta fotografi darat dibawa ke pantai peranginan popular, Long Beach.

Mengikut maklumat pemandu pelancong, Long Beach popular di kalangan pelancong asing yang suka berbaring di bawah terik mentari.

Kali pertama tiba di Long Beach, penulis terpukau dengan kejernihan air laut membiru sehingga nampak jelas dasarnya. Geram melihat gelagat ikan jinak berenang-renang seolah tidak menghiraukan manusia.Tanpa membuang masa, penulis mengambil kesempatan berendam dalam laut bersama rakan-rakan yang cukup sporting. Ketika ini, peserta pertandingan berpecah bagi mencari sudut terbaik merakamkan gambar.

Selesai mandi, kami bersantai di Bubu Resort sambil menikmati keenakan kuih-muih tradisional dan jus tembikai yang sejuknya meresap hingga kepala.

Kami juga dibawa mengelilingi Pulau Perhentian Kecil bersebelahan Pulau Perhentian Besar. Pemandangan sungguh mempesona dengan deretan calet dan panorama pulau-pulau kecil.

6.30 petang : Badan mula letih, kami pulang ke bilik penginapan dan menikmati makan malam.

8.30 malam : Peserta mengikuti sesi dialog alam sekitar yang dikendalikan penganjur. Sesi ini pengerusikan Pengurus Besar MTPTN, Ahmad Fathil Ghani. Beberapa jemputan seperti Pengarah Jabatan Taman Laut Terengganu, Bahrina Bahrin dan Penolong Pegawai Daerah Besut, Saidi Salleh serta wakil dari Fakulti Sains Marin, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) juga hadir.

Sesi berlangsung hangat kerana banyak soalan terutama membabitkan isu pemuliharaan penyu dan alam sekitar dibangkitkan peserta. Pelbagai idea berhubung usaha meningkatkan mutu pelancongan di Terengganu juga dilontarkan pada sesi ini

11 malam : Sebelum pulang ke bilik penginapan, penulis dan beberapa rakan ‘mengambil angin’ di tepi laut sambil menghirup udara malam. Damainya dirasakan...Sabtu

9 pagi : Semua wakil media dan jurugambar darat dibawa ke Kampung Perhentian Kecil untuk meninjau kegiatan penduduk serta merakam foto aksi penduduk.

Terlintas pula di fikiran, bertuahnya hidup mereka. Biarpun jauh dari pembangunan kota, namun suasananya sungguh tenang dan bebas daripada hiruk pikuk. Dilihat, kanak-kanak riang bermain di tepi laut sambil menanti ayah pulang dari menangkap ikan.

10 pagi : Kami menuju ke Teluk Aur untuk melakukan aktiviti snorkeling. Perasaan penulis bercampur baur antara takut dan teruja kerana pertama kali mencuba aktiviti ini, apatah lagi penulis tidak pandai berenang.

Bagaimanapun, selepas ditenangkan rakan, perasaan takut beransur hilang malah bertukar seronok apabila anak ikan berkerumun dan berebut roti yang dipegang penulis di tangan.

1 petang : Selepas hampir tiga jam berendam dalam air, kami bertolak balik ke resort untuk menikmati makan tengah hari.

2.30 petang : Selepas makan dan berehat, kami berkumpul di pusat selam Skuba East Marine untuk mencuba aktiviti skuba. Aktiviti ini biarpun agak sukar dilakukan, namun berbaloi kerana dapat melihat keindahan dasar laut di depan mata.

6.30 petang : Kami pulang ke bilik penginapan dan bersiap-siap untuk menikmati makan malam.

8 malam : Tidak lengkap bermalam di pulau tanpa sesi barbeku. Selepas seharian penat bermain air, kami menikmati makan malam menyelerakan di tepi pantai dengan ditemani desiran ombak dan angin malam.

8.30 malam : Acara penyampaian hadiah bagi pertandingan Cabaran Dasar Laut Pulau Perhentian dan Melukis Di Dasar Laut diadakan. Selesai majlis, kami mengambil kesempatan berborak, bertukar emel dan melihat koleksi gambar dirakamkan.

Jurugambar pula menghabiskan masa hingga larut malam, berdiskusi dan meneliti semula gambar yang dirakam.

11.30 malam : Mata mula mengantuk. Kami pulang ke bilik penginapan dan 1,001 kenangan indah di Pulau Perhentian.Info

# Terletak 21 kilometer dari pinggir pantai Terengganu.

# Terbahagi kepada Pulau Perhentian Besar dan Pulau Perhentian Kecil.

# Dilitupi hutan bersih, pepohon kelapa, pantai yang putih dengan pasir yang halus serta dikelilingi air laut yang biru dan jernih.

# Menjadi tempat persinggahan nelayan, burung hijrah dan pelancong yang bercuti di pulau peranginan ini.

# Terletak di pinggiran Taman Laut Pulau Redang.

# Ideal untuk aktiviti selam skuba, snorkling, luncur papan air, kenu dan memancing laut dalam.

# Lawatan bot ke pulau kecil boleh diatur dan bot boleh disewa jika pelancong mahu meneroka teluk terlindung.

# Pulau Perhentian Kecil lebih sesuai untuk aktiviti lasak.

# Pulau Perhentian Besar lebih membangun dan menawarkan kemudahan yang selesa dan sempurna.

# Kemudahan calet, asrama dan tapak perkhemahan boleh didapati di pulau berkembar ini.

# Jika mahu melihat pemandangan matahari terbenam paling indah, pergi ke Coral View Island Resort.

Bagaimana ke sana?

Jalan Darat

Dari Kuala Terengganu, naik teksi atau bas ke pelabuhan Kuala Besut. Pelabuhan ini terletak kira-kira sejam perjalanan di utara bandar Kuala Terengganu. Jeti untuk ke Pulau Perhentian terletak di sini.

Jalan Laut

Di Kompleks Perikanan, naiki bot yang menuju ke Pulau Perhentian. Perjalanan bot ke pulau ini memakan masa selama sejam.

Hubungi:

Pejabat Pelancongan Terengganu di talian 09-6221433/1893


Dipetik daripada Berita Harian Online

Terengganu Perkenal I-Iqraq Untuk Mempelajari Al-quran

KUALA TERENGGANU, 17 Okt (Bernama) -- Terengganu sekali lagi mengorak langkah ke hadapan dalam bidang pendidikan apabila memperkenalkan kaedah pembelajaran Al-Quran secara elektronik dengan menggunakan I-Iqraq untuk pelajar di negeri ini.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said berkata alat elektronik yang menyamai komputer riba itu mengandungi 30 juzuk Al-Quran di samping surah lazim untuk memudahkan kanak-kanak mahupun orang dewasa mempelajari tajwid dan hukum secara tepat.

"Sebagai permulaan, Yayasan Islam Terengganu (YIT) telah memperkenalkan I-Iqraq ini kepada murid-murid kelas bimbingan kanak-kanak (Tadika) YIT di negeri ini sejak tiga bulan lepas.

"Setiap kelas dibekalkan dengan seunit alat ini dan melalui kaedah itu pembelajaran Al Quran akan lebih mudah untuk dipelajari kerana ia turut dilengkapi suara," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Khatam Program Pintar Al-Quran kanak-kanak Tadika peringkat negeri Terengganu 2009, di Stadium Tertutup Gong Badak di sini Sabtu.

Seramai 4,622 kanak-kanak Tadika berusia lima dan enam tahun yang berjaya khatam Al-Quran tahun ini diraikan pada majlis itu.

Ini merupakan tahun keempat YIT menganjurkan majlis sedemikian dan jumlah kanak-kanak yang berjaya menghabiskan bacaan 30 juzuk Al-Quran pada tahun ini meningkat sekali ganda berbanding 2,066 pada tahun lepas.

Ahmad berkata I-Iqraq akan dijual kepada orang ramai tidak lama lagi menerusi syarikat yang dilantik kerajaan negeri dengan harga RM1,988 seunit dan akan diperluaskan ke seluruh negara pada masa akan datang.

-- BERNAMA

JPJ Terengganu Buka Tender Nombor Pendaftaran TAX 1

KUALA TERENGGANU, 14 Okt (Bernama) -- Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu membuka tender untuk nombor pendaftaran kenderaan TAX 1 sehingga TAX 999 kepada orang ramai bermula hari ini sehingga 3 Nov ini.

Pengarah JPJ negeri Abdul Rahman Emang Anyie berkata beliau yakin nombor pendaftaran TAX itu akan mendapat sambutan kerana keunikannya tersendiri.

"Bagaimanapun kutipan hasil untuk nombor pendaftaran TAX 1 mungkin tidak dapat menyaingi nombor pendaftaran TAN 1 yang telah dibeli dengan harga RM200,090 sebelum ini yang juga merupakan paling mahal di Malaysia setakat ini," katanya.

Beliau yang ditemui pemberita di majlis sambutan Aidilfitri JPJ di sini hari ini, berkata JPJ Terengganu berjaya mengutip hasil lebih RM42.5 juta dalam tempoh sembilan bulan tahun ini.

Kutipan tertinggi ialah lesen kenderaan bermotor sebanyak lebih RM27 juta, diikuti lesen memandu kenderaan RM4 juta.

"Kutipan hasil tahun ini mungkin menyamai tahun lepas iaitu sebanyak RM54.6 juta dan kita masih mempunyai dua bulan lagi sebelum 2009 menutup tirai," katanya.

-- BERNAMA

PMINT Cadang Bina Replika Masjid Sultan Di TTI

KUALA TERENGGANU, 14 Okt (Bernama)-- Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) bercadang membina sebuah lagi replika masjid di Taman Tamadun Islam (TTI) di sini iaitu Masjid Sultan di Singapura, menjadikan jumlah keseluruhan replika monumen bangunan bersejarah Islam di TTI sebanyak 22 buah.

Pengurus Besar PMINT Datuk Zakaria Awang berkata bagi tujuan itu, pihaknya yang menyelia TTI mendapat kerjasama Jawatankuasa Masjid di Republik Singapura untuk membina replika berkenaan tahun hadapan.

"Kita akan maklumkan hasrat kita itu kepada kedutaan Singapura mengenai pembinaan replika masjid Sultan. Kita rasa hasrat yang murni ini tidak ada masalah untuk merealisasikannya," katanya ketika ditemui Bernama di sini.

Sehingga kini, TTI menempatkan 21 replika iaitu monumen bangunan-bangunan bersejarah Islam di dunia seperti Masjid Al-Aqsa (Palestin), Masjid Nabi (Madinah), Taj Mahal (India), Al-Hambra (Sepanyol) dan Menara Kaylan (Uzbekistan).

Zakaria berkata idea untuk membina replika Masjid Sultan itu timbul berikutan banyak cadangan daripada pelancong dari Singapura yang mengunjungi taman itu terutama semasa cuti penggal persekolahan.

Sementara itu, dalam usaha menarik pelancong ke Terengganu, kerajaan negeri berhasrat membeli sebuah kapal pesiaran yang mampu memuatkan seramai 200 penumpang untuk program menyusuri sungai Terengganu.

Zakaria berkata kapal setinggi dua tingkat itu dibeli di Thailand dengan harga RM1.2 juta.

"Di TTI sekarang sudah ada bot menyusuri persekitaran taman berkenaan seperti ke muzium, melalui kampung-kampung di pinggir sungai Terengganu dan Pulau Duyong. Kita akan naikkan taraf pemandu pelancong yang ada untuk memastikan program river cruise itu berjaya," katanya.

-- BERNAMA

Pelajar Perubatan Malaysia Terbunuh Dalam Kemalangan Di Salem

CHENNAI, 14 Okt (Bernama) -- Seorang pelajar perubatan tahun tiga dari Malaysia, Fatimatussolihah Aziz dan dua rakannya warga India terbunuh apabila kereta yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan dengan sebuah bas ketika sedang dalam perjalanan pulang ke rumah sewa mereka petang semalam.

Pemandu kereta yang hanya dikenali sebagai Dr Sabree dan seorang lagi warga India, R. Sree Kumaran meninggal dunia di tempat kejadian manakala seorang lagi pelajar warga India, Dr Mohseen, cedera parah dalam kemalangan itu.

Fatimatussolihah, 22, yang berasal dari Kuala Terengganu, sedang mengikuti pengajian di Vinyaka Mission Dental College di Salem, kira-kira 400km dari Chennai.

Kemalangan itu berlaku apabila pelajar terbabit dalam perjalanan pulang ke rumah sewa mereka yang terletak kira-kira 20km dari kolej itu, apabila sebuah bas penumpang tiba-tiba merempuh bahagian belakang kenderaan mereka, di sebatang jalan yang sedang dalam pembinaan.

Kereta Suzuki Maruti yang mereka naiki remuk akibat kemalangan itu.

"Pelajar Malaysia itu meninggal dunia di tempat kejadian. Pejabat Konsul Besar di Chennai sedang melakukan persiapan untuk membawa pulang mayat pelajar berkenaan ke Malaysia hari ini," kata Khairudin Abdullah, kaunselor pendidikan Malaysia yang berpusat di Chennai, kepada Bernama pada Rabu.

Mayat itu dibawa ke Bangalore, iaitu lapangan terbang yang paling hampir, dan akan diterbangkan ke Malaysia lewat malam Rabu.

-- BERNAMA

Pemain Golf Asia Berkampung di Terengganu

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Datuk Za'abar melakukan `putting' gimik pelancaran Terengganu Masters Golf Invitational 2009 di Kuala Terengganu Golf Resort. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Seramai 144 pemain golf dari seluruh Asia akan berkampung selama seminggu di Terengganu bagi menyertai kejohanan `Terengganu Masters Golf Invitational 2009’, di Kuala Terengganu Golf Resort, Tok Jembal, Kuala Terengganu bermula 29 Oktober depan.

Program kali keempat anjuran kerajaan negeri menerusi Persatuan Golf Terengganu dan Tourism Malaysia Terengganu yang berakhir pada 3 November depan melibatkan penyertaan pemain profesional seluruh Malaysia (70 orang), pemain profesional Asia (50 orang) dan Amatur 24 orang.


Majlis penyerahan cek untuk juara Terengganu Masters Golf Invitational 2009.

Selain pemenang Masters 2007, Feroz Ali Mollah dari India yang mengesahkan penyertaan pada kejohanan ini, peserta lain yang turut berbuat demikian adalah Huyuh Von San dan Michale Tran (Vietnam); Shinjo Fukushima dan Takashi Okuda (Japan); Chris Carey dan Andrew Argus (Australia); Aung Hla han dan Zaw Zin Win (Myanmar) dan lima pemain profesionals masing-masing dari Filipina dan Thailand.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Za’abar Mohd Adib, berkata kedatangan pemain dari seluruh negara ke kejohanan itu nanti dapat memperkenalkan dan memproosi negeri ini sebagai satu destinasi golf terkemuka melalui penganjuran pertandingan golf bertaraf profesional.

Katanya, kejohanan itu juga menjadi acara pelancongan Terengganu yang berprestij dan terkenal di kalangan peminat golf di dalam dan luar negara.Selain itu, secara langsung ia akan dapat menarik lebih banyak penganjuran acara seumpamanya.

“Kerajaan sedang berusaha ke arah menjadikan Terengganu antara destinasi yang menyediakan pakej golf yang setanding dengan negeri lain yang sudah maju.“Setakat ini kita sudah ada beberapa tempat yang menjadi tumpuan pemain golf seperti di Ibai Golf Resort (Tuanku Mizan Golf & Country Resort) dan lokasi itu perlu dinilai tambah supaya menarik lebih ramai pelancong dan kaki golf ke pusat pelancongan itu, sekaligus menambah kehadiran pelawat ke Terengganu,” katanya ketika sidang media Terengganu Masters Golf Invitational 2009, di Kuala Terengganu Golf Resort, hari ini (12 Oktober).

Datuk Za’abar turut mengharapkan lebih ramai syarikat korporat tampil menaja kejohanan itu supaya menarik lebih ramai penyertaan luar dan setanding dengan penganjuran golf lain dengan tawaran hadiah yang lebih lumayan.


Datuk Za'abar ketika mengadakan sidang media mengenai kejoahanan golf berkenaan.

Beliau kemudiannya menyampaikan replika cek kepada Pengerusi Persatuan Golf Terengganu, Haji Zubir Azhari berjumlah RM23,250 sebagai hadiah juara keseluruhan kejohanan itu.

UKOM
_______________________

82 Peserta Sertai Terengganu Master 2009

KUALA TERENGGANU, 31 Okt (Bernama) -- Seramai 82 pemain termasuk tujuh dari luar negara akan bersaing pada Kejohanan Golf Jemputan Terengganu Masters 2009 bernilai RM150,000 di Kuala Terengganu Golf Resort di sini mulai Ahad.

Selain pemain tempatan, kejohanan tiga pusingan itu, anjuran kerajaan negeri dengan kerjasama Tourism Malaysia, turut disertai tujuh pemain profesional dari Singapura, Jepun, Thailand, Taiwan dan Korea Selatan.

Pengerusi Jawatankuasa Penganjur, Zubir Azhari, berkata pihaknya bercadang mengadakan kejohanan edisi kelima tahun depan pada pertengahan tahun bagi mengelak musim tengkujuh.

Bercakap kepada pemberita selepas majlis perasmian "Tee-Off" di resort itu pada Sabtu, beliau berkata pertandingan Pro-Am hari ini terpaksa ditangguhkan kerana hujan.

Zubir, yang juga Presiden Persatuan Golf Terengganu, berkata antara pemain tempatan yang akan menyerikan kejohanan itu ialah P. Gunasegaran, S. Sivachandran, M. Ramayah, Shaaban Husin dan Mohd Sukree Othman.

-- BERNAMA