Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

28 January 2011

DULU PEREMPUAN TAK BOLEH JADI CALON/WAKIL RAKYAT,SEKARANG BOLEH?


Dalam banyak perkara memang pemimpin Pas suka mengubah hukum dan fatwa yang mereka buat bersandarkan tafsiran mereka; dan mengubahnya pun mengikut selera dan keadaan mereka.
Seorang Naib Presiden PAS bergelar YB, mengakui Pas telah membuat tafsiran semula terhadap ayat 34 Surah An Nisa’ yang berbunyi,
“Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka. Maka perempuan-perempuan yang soleh itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemuliharaan Allah dan pertolonganNya dan perempuan-perempuan yang kamu bimbang melakukan perbuatan derhaka (nusyuz) hendaklah kamu menasihati mereka dan (jika mereka berdegil) pulaukanlah mereka di tempat tidur dan (kalau juga mereka masih degil) pukullah mereka (dengan pukulan ringan yang bertujuan mengajarnya). Kemudian jika mereka taat kepada kamu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkan mereka. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi, lagi Maha Besar.”
Di dalam pilihanraya 1990 dan sebelumnya, iaitu sejak golongan ulama menguasai PAS, mereka telah menggunakan ayat “Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan” sebagai dalil yang mengharamkan umat Islam mengundi calon wanita dari Barisan Nasional.
Ia menjadi isu besar di dalam PRU 1990, bila berlaku pertandingan di antara calon lelaki dari PAS menentang calon perempuan dari BN dalam perebutan kerusi DUN Selising di Pasir Puteh Kelantan. Bagi memastikan calon mereka menang, PAS telah mengharamkan para pemilih mengundi calon perempuan BN bernama Cikgu Hajjah Wan Esah Binti Nik Hassan.
Dalil yang digunakan ialah ayat 34 Surah An Nisa’ yang ditafsirkan oleh mereka sebagai larangan Allah S.W.T kepada umat manusia dari mengangkat calon perempuan menjadi wakil rakyat. PAS juga telah menggunakan hadith Nabi yang diriwayatkan oleh Bukhari yang berbunyi,
“Tidak akan beruntung suatu kaum yang mereka menyerahkan urusan mereka kepada seorang wanita”
Sebelum 1990, PAS pernah meletakkan calon wanita di dalam PRU awal yang disertainya tetapi selepas golongan ulama’ menguasai parti itu, ia telah mengharamkan perletakan calon wanita berdasarkan apa yang mereka katakan sebagai larangan Allah S.W.T.
Namun begitu, bermula 2004 PAS kembali membenarkan calon wanita bertanding untuk PAS. Bagaimanapun perletakkan Normala Sudirman sebagai calon PAS di dalam PRK DUN Tenang memanaskan semula isu ini, terutama bila BN meletakan calon lelaki menentang calon wanita PAS itu.
Pengakuan Naib Presiden PAS semalam dalam temubual dengan wartawan dari Berita Harian akhirnya membongkar apa yang berlaku secara dalaman di dalam Parti Islam SeMalaysia itu.

Sesetengah pihak mengugut untuk menyiarkan beberapa keping gambar beberapa pimpinan tertinggi PAS bersalaman dengan wanita bukan muhrim. Ada juga yang bertanya sama ada PAS telah gagal menjelaskan tentang Islam kepada seorang bekas Naib Presiden PAS yang secara terbuka bersalam dengan Teresa Kok dari DAP di hadapan para jurufoto di lobi Jabatan Perdana Menteri pada tahun 2007.
Kita tidak hairan itus semua kerana tafsiran agama di dalam PAS boleh diubah-ubah berdasarkan kesesuaian semasa dan kehendak perjuangan politik.

Yang jeliknya ada di kalangan muslimat Pas yang hebat bercakap tentang agama, tetapi dalam masa masih sebagai isteri mempunyai skandal atau hubungan sulit dengan lelaki lain, sehingga akhirnya berpisah dengan suami pertama dan kahwin dengan lelaki yang dijalini hubungan sulit itu, kini menjadi suaminya. Siapakah muslimat Pas yang dimaksudkan itu? Sama-samalah kita siasat.Panas!!!!!TEGANUKITA

PERUBAHAN DALAM UMNO TERENGGANU-APA KATA MEREKA?

Oleh: Ruslan Abdul RahmanBagaimana keadaan Umno Terengganu sebaik Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu (BPUNT) dikembalikan semula kepada Dato’ Seri Ahmad Said (Menteri Besar)?
Apa komen orang-orang penting tentang perlantikan semula Dato’ Seri Ahmad Said?
Jawapannya bagi orang-orang Umno keseluruhannya amatlah dialu-alukan serta tunggu dan lihatlah pekembangannya, tetapi bagi pihak parti lawan- semuanya tak bagus dan tak baik sesiapa pun menerajui Umno.


TEGANUKITA

Namun begitu Dato’ Seri Ahmad telah pun melaksanakan beberapa tugas awalnya, termasuk membantu kempen pilihanraya DUN Tenang dan balik ke Terengganu semula mengadakan Mesyuarat BPUNT kali pertama bagi tahun 2011 serta membuat perlantikan pegawai-pegawai kanan parti, Setiausaha, Ketua Penerangan dan Bendahari.
Dengan perbincangan yang telah diadakan dengan Presiden Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak sendiri, beberapa muka baru telah dibawa oleh Dato’ Seri Ahmad untuk perkuatkan Umno Terengganu termasuklah YB Ahmad Razif Abdul Rahman (Ketua Penerangan) dan YB Dato’ Za’abar Mohd Adib (Bendahari). Kedua-kedua mereka adalah Exco Kerajaan Negeri.Speaker Dewan Undangan Negeri Terengganu,yang juga Ketua Umno Bahagian Hulu Terenganu,Tengku Putera Awang kekal sebagai Setiausaha.
Di samping beliau sendiri yang diberi tanggungjawab semula menerajui Umno Terengganu di samping Timbalannya, YB Haji Yahya Khatib Mohamad, dibantu oleh Dato’ Rosli Mat Hassan (Pengarah Strategik).


Lain-lain, Dato’ Seri Idris Jusoh (bekas Menteri Besar), Dato’ Nasir Ibrahim Fikri (Ketua Bahagian merangkap Ahli Parlimen Kuala Nerus), YB Datuk Mat Jidin Shafie (Ketua Bahagian merangkap Ahli Parlimen Setiu) dan Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh (Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu).
Penulis sempat merakamkan pandangan dan komen beberapa Ketua Umno Bahagian:
Ketua UMNO Bahagian Besut ,Dato’ Seri Idris Jusoh yang juga bekas Menteri Besar berpandangan bahawa pelantikan dan penyusunan semula PBUNT itu mampu menyerlahkan lagi semangat baru untuk memastikan kemenangan cemerlang dalam PRU akan datang.
Manakala Ketua UMNO Bahagian Marang, YB Yahya Khatib Mohamad, pula berkata amalan melantik Pengerusi BPUNT di kalangan MB bukannya perkara baru malah menjadi tradisi sejak dahulu lagi termasuk di zaman pimpinan Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad dan Dato’ Seri Idris Jusoh di mana Menteri Besar (MB) akan memegang jawatan sebagai pengerusi BPUNT.
“Saya percaya segala urusan seperti merancang strategi dan meraih undi akan bertambah mudah, selain mampu menambah kepercayaan rakyat terhadap parti Barisan Nasional (BN),” katanya.
Ketua UMNO Bahagian Dungun, Dato’ Rosli Mat Hassan pula menyifatkan pelantikan MB sebagai Pengerusi BPUNT suatu yang ditunggu-tunggu oleh semua ahli UMNO seluruh Terengganu.
Malah ia membuktikan suatu keyakinan tinggi pucuk pimpinan tertinggi negara khususnya Presiden UMNO yang memiliki kuasa eksklusif untuk membuat pilihan mana-mana pemimpin negeri bagi menerajui parti dan memenuhi harapan rakyat.
“YAB MB pastinya sesuai menggalas dan mengetuai kepimpinan parti berdasarkan ketokohan dan pengalaman yang ada pada beliau selama ini. Malah, beliau juga menjadi Ketua UMNO Bahagian (Kemaman) yang berjaya memimpin kawasan dengan cemerlang sehingga mampu merekodkan keahlian teramai di Malaysia.
“Beliau merupakan individu yang layak menjadi perantara antara barisan pemimpin dan rakyat, ditambah pula peranan sebagai MB yang saling berkesalinan atau melengkapi dengan kedua-dua amanah yang dipegang kini.
Ketua Bahagian Hulu Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang, pula berkata rakyat Terengganu dan pemimpin setempat sebenarnya sudah lama menunggu berita gembira ini untuk mengembalikan semula jawatan Pengerusi BPUNT kepada anak negeri.
“Dato’ Seri Ahmad Said sememangnya seorang yang bekerja kuat dan sentiasa turun padang bagi memastikan kebajikan rakyat tidak terabai. Sewajarnya jawatan itu layak untuk beliau bagi memantapkan lagi saf kepimpinan,” katanya.
Beliau yang kekal sebagai Setiausaha BPUNT sejak 2004 berkata , Presiden Parti, Dato’ Seri Najib Abdul Razak sering menyuarakan di mana setiap pemimpin perlu melaksanakan perubahan atau transformasi politik supaya lebih mantap dan mendapat lebih kepercayaan.
Sementara Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh mengucapkan tahniah kepada Dato’ Seri Ahmad dan berterima kasih kepada Presiden parti yang telah mengambil satu keputusan bijak melantik MB untuk menerajui parti.
“Memang tepat, Dato’ Seri Ahmad diberi tanggungjawab memikul tugas berkenaan dan pengalaman pernah menjawat jawatan sama sebelum ini dan yakin tidak ada masalah besar untuknya memikul amanah itu di samping memperkukuhkan parti untuk menghadapi pilihan raya umum nanti.
Ketua UMNO Bahagian Setiu, Dato’ Mohd Jidin Shafee, pula berkata keputusan yang diambil oleh Presiden Parti memberi tanggung jawab mengurus parti kepada MB merupakan tindakan yang tepat pada masanya demi memastikan kesejahteraan rakyat serta kebaikan kepada parti yang memerintah.
Beliau melahirkan keyakinan, MB mampu memikul tanggungjawab baru ini dengan menyusun agenda memperkuatkan jentera parti untuk menawan kembali kawasan yang dimenangi parti pembangkang di samping mengekalkan kerusi BN.
Manakala Ketua UMNO Bahagian Kuala Nerus, Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri, berkata semua pihak perlu menyokong kepimpinan MB dan juga Pengerusi BPUNT.
Katanya, Bahagian Kuala Nerus mengucapkan tahniah kepada Dato’ Seri Ahmad kerana diberi tanggungjawab menerajui UMNO Terengganu di samping turut merakamkan pengharagaan kepada Naib Presiden Parti, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein kerana menggalas peranan itu sebelum ini.
Beberapa pandangan pihak lain juga dirakamkan:
Yang Dipertua Mubarak, Dato’ Ahmad Sidi Ismail berkata,Majlis Bekas Wakil Rakyat Terengganu (Mubarak) menyokong penuh di atas pelantikan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said selaku Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu yang baru.
Yang Dipertua Mubarak, Dato’ Ahmad Sidi Ismail berharap pelantikan itu memberi mandate lebih besar kepada Dato’ Seri Ahmad menyusun jentera parti bagi persiapan menghadapi piliranraya umum akan datang.
“Mubarak penuh yakin dengan kepimpinan Menteri Besar, usaha menawan kembali kawasan parti pembangkang dapat di tawan semula di samping mengekalkan kerusi BN,” katanya.
Setiausaha Mubarak, Haji Harun Hasan berkata,
“Pelantikan Dato’ Seri Ahmad amat tepat, kerana selaku pemimpin tempatan beliau lebih memahami masalah yang timbul dalam parti,” .
Katanya, dengan perlantikan itu, dapat menyelaraskan pentadbiran kerajaan dan jentera parti berjalan seiring demi kesejahteraan rakyat dan negeri.
Malah Mubarak pernah membawa usul dalam mesyuarat agungnya tahun lepas, agar Menteri Besar dilantik menjadi pengerusi perhubungan untuk memudahkan perjalanan parti dan setiap masalah berbangkit dapat ditangani segera.
Sementara itu, Pengerusi Veteran UMNO Negeri Terengganu, Dato’ Haji Yahya Hashim turut mengalu-alukan pelantikan tersebut dan anggota veteran seluruh negeri memberi sokongan penuh untuk memperkasakan parti dan menjamin kemenangan parti dalam pilihan raya umum nanti.
“Sewajarnya sebagai ketua negeri, sekaligus menjadi ketua parti dan dapat laksanakan dasar-dasar kerajaan dan parti diselaras dan seiring bagi memenuhi tuntutan masyarakat di negeri ini,” katanya.
Dato’ Haji Yahya seterusnya melahirkan rasa yakin Dato’ Seri Ahmad dapat memikul tanggung jawab ini dengan baik dan ahli-ahli veteran sentiasa menyokong apa saja perancangan demi untuk memperkukuhkan perpaduan dalam parti.

Adun Permaisuri, Setiu, Haji Abdul Halim Jusoh menyatakan;
“Perlantikan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu merupakan perlantikan yang menyeluruh di seluruh negara dan stategik pihak pusat untuk memberi peluang pemimpin tempatan menerajui parti di negeri masing-masing,”.
“Keputusan ini memang tepat dan InsyaAllah, Dato’ Seri Ahmad mampu memikul tanggungjawabnya dengan baik,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permaisuri itu.
Beliau juga yakin pengerusi perhubungan yang baru ini akan mendapat sokongan semua pemimpin umno di peringkat bahagian dan kawasan serta mampu memenangi hati rakyat hingga ke akar umbi.
Adun Kuala Berang, Haji Mohd Zawawi Ismail mengucapkan tahniah dan syabas kepada Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said kerana mendapat kepercayaan YAB Presiden parti untuk menerajui Umno Terengganu.
“Tentunya kepimpinan dan cetusan idea Menteri Besar, memperkenalkan moto ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan di negeri ini menyakinkan YAB Presiden akan kemampuan Dato’ Seri Ahmad mengepalai parti dan negeri dengan jayanya,” katanya.
Katanya, apa pun perubahan yang berlaku, tentu untuk kebaikan rakyat dan negeri dan ini merupakan agenda besar parti yang menjurus kepada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 yang akan datang.


TERIMA KASIH ‘ DATUK MAT SAID’

Datuk Mat Said yang suka membantu golongan susah..."

Tidakkah sesuatu yang sungguh mengembirakan rakyat Terengganu bilamana, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said memberitahu kira-kira 106,000 pelajar sekolah menengah dan rendah di negeri ini bakal menerima bantuan pembelian pakaian sekolah pertengahan Februari depan.

Ia akan diagihkan secara beperingkat di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Bukan sedikit dibelanjakan pada tahun ini untuk tujuan itu tetapi RM12 JUTA.
TEGANUKITA

Setiap pelajar yang pendapatan bulanan keluarga adalah kurang daripada RM1,200 juga akan menerima RM100- katanya.

"Satu keluarga boleh dapat bantuan maksimum dua orang, satu untuk pelajar sekolah menengah dan satu sekolah rendah," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di Kuala Terengganu, semalam.

Ahmad Said berkata pengagihan bantuan itu, yang bertujuan meringankan beban ibu bapa, akan dibuat secara berperingkat mengikut kawasan Dewan Undangan Negeri.

Begitulah caknanya Kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu terhadap golongan yang berpendapatan rendah.

Menteri Besar Terengganu yang amat sinonim dengan panggilan “Datuk Mat Said” di kalangan rakyat menghayati dan menjiwai orang-orang yang susah sentiasa memikirkan apa sahaja untuk dibantu.

Seorang bapa yang bekerja sebagai buruh ‘angkat tabik’ kepada “Datuk Mat Said’ yang menjiwai kesusahan rakyat bawahan dan berharap akan terus memikirkan lebih banyak lagi usaha-usaha membantu rakyat yang berpendapatan rendah.

“Terima kasih Datuk Mat Said” katanya dengan nada yang sayu.

Emak penulis sudah hampir berusia 80 tahun menceritakan betapa sukarnya dia dan arwah bapa seorang buruh kampung dulu mencari duit untuk membeli pakaian sekolah dan buku teks bagi membolehkan anak-anak belajar.

Mengimbas kembali kenangan lalu, emak berkata, dia sanggup mengikat perut semata-mata untuk membolehkan anak-anak belajar sehingga berjaya, tetapi tiadalah bantuan seperti sekarang ini, ceritanya sedih.

Begitu juga anak penulis yang bersekolah rendah pernah memberitahu, kawannya tiada pakaian sekolah dan beg sekolah- dan minta yang terpakai kerana tidak mampu membeli.

Kini syukurlah kerajaan sendiri membantu membelikan pakaian seragam sekolah untuk pelajar yang miskin ini! Demikian sebuah kerajaan yang benar-benar adil dan menghayati cara pemerintahan menurut pendekatan Islam.


Penulis membuat tinjauan ke negeri jiran yang dikatakan memerintah menurut Islam, tetapi sayangnya tiada bantuan pakaian sekolah diberikan seumpama ini.
Kadang-kadang pelajar miskin ini mengemis bantuan untuk membeli pakaian sekolah dari peniaga-peniaga, syarika, pihak hotel dan sebagainya untuk mendapat simpati.

Malangnya penulis difahamkan yang dibantu oleh pihak hotel itu hanya murid-murid miskin yang cemerlang sahaja, membabitkan beberapa buah sekolah berjumlah 190 orang sahaja pada tahun lalu.

Walau bagaimanapun, penulis terfikir eloklah juga peniaga, jutawan dan pemilik-pemilik syarikat besar yang mempunyai kewangan turut sama mencontohi apa yang dibuat oleh kerajaan dalam membantu pelajar miskin ini.- OLEH:RUSLAN RAHMANPENERANGAN UMNO- CABARAN BUAT YB RAZIF


Gambar di atas menunjukkan calon Pas DUN Tenang, Puan Normala sedang berceramah dan mengangkat tangannya yang lembut kepada pengundi lelaki dan wanita kaum Cina khususnya ..tapi kalau membaca ayat al-Quran, pemimpin Pas kata tak boleh aurat, ni berceramah macam artis macam mana pula?Oleh: RUSLAN RAHMAN

Perlantikan YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman sebagai Ketua Penerangan Umno Terengganu yang baru menggantikan YB Dato’ Ahmad Shabery Cheek merupakan suatu pengharapan agar jentera penerangan Umno di negeri ini akan aktif dan berkesan.
Pemberian tugas kepada Ahmad Razif yang merupakan Exco Kanan Kerajaan Negeri merupakan suatu pengiktirafan dan perseimbangan di antara kedudukan beliau dalam parti dan kerajaan, kerana selama ini beliau hanya Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Kuala Nerus sahaja.
Namun lebih dari itu perkiraan positif yang dibuat oleh Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said setelah berbincang dengan Presiden parti ialah mahu melihat gerakan penerangan berjalan seiring dengan pembangunan yang dijalankan oleh kerajaan dan parti yang memerintah.
TEGANUKITA

Peranan Penerangan untuk memberi kefahaman kepada rakyat tentang kebenaran perjuangan Umno dan Barisan Nasional (BN) serta kerajaan yang memerintah Malaysia dan Terengganu bukanlah sesuatu yang boleh dikesampingkan.
Buat apa pembangunan hebat kalau akhirnya kerajaan dijatuhkan kerana dakyah pembangkang serta kegagalan Umno menerangkan kepada rakyat jelata dan pengundi tentang kebaikan dan persediaan yang kerajaan mereka buat untuk masa depan rakyat.
Justeru itu, penerangan dan penyampaian maklumat secara berkesan kepada rakyat hendaklah selari dengan pembangunan dan perbelanjaan yang dijalankan; dan janganlah fikir pembaziran wang untuk kerja-kerja penerangan kerana ia sama pentingnya juga dengan pembangunan lain.
Sudah sampai masanya gerakan penerangan Umno dimulakan di peringkat Bahagian-bahagian dan Dewan Undangan Negeri (DUN) malah peti undi sekalipun kerana pilihanraya di ramalkan akhir tahun ini atau awal tahun hadapan. Masa dah terlalu singkat!!
Kaedah penerangan juga perlu dipelbagaikan supaya apa yang diterangkan itu berjaya masuk ke dalam fikiran dan hati sasaran kita.
Di sini perlunya dilatih kader-kader penceramah; dan apa salahnya wakil-wakil rakyat Umno dan Exco Kerajaan Negeri juga turun padang berceramah di pentas parti memberikan maklumat kepada rakyat apa yang mereka lakukan.
Mempelbagaikan kaedah penyampaian maklumat penting. Kemahiran menceritakan dan meggambarkan seterusnya mempengaruhi sokongan itu amat penting.
Parti lawan bukannya hebat sangat, beberapa negeri yang mereka perintah haru-biru seperti Selangor, Kedah, Kelantan, Pulau Pinang- tetapi sejauhmanajkah Umno telah menerangkan kepada rakyat tentang haru-biru pemerintahan mereka di sana?
Benarkah Pas laksanakan hukum Allah dan undang-undang Islam dalam kerajaan yang mereka perintah dan anggotai di beberapa negeri?

Hakikatnya tak laksana pun, cakap dan ceramah sahaja berdegar-degar oleh pemimpin mereka mencanangkan seolah-olah mereka telah memerintah menurut Islam yang dilaung-laungkan...tetapi sejauhmana diterangkan kepada rakyat,khususnya di Terengganu tentang temberang pemimpin Pas itu?
Pendekatan penerangan kepada golongan muda juga berbeza; hari ini media baru mendominasi kehidupan golongan remaja ini. Sesuaikah dengan ceramah? Jawabnya tidak.
Sekarang dunia Facebook, Twitter, SMS, MMS, baca blog, youtube, webtv, bermacam-macam blog, tetapi sejauhmana Penerangan Umno sudah memanfaatkannya, berbanding parti lawan yang dikatakan lebih ke hadapan dalam pendekatan media baru ini sekian lama.
Ini semua juga menjadi cabaran kepada Ahmad Razif untuk memikirkan bertindak sesuatu dan membuat tranformasi Penerangan Umno yang berkesan dan realistik.


27 January 2011

Penjawat Awam diminta Turun Padang

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, hari ini terus mengulangi peringatan kepada semua ketua jabatan dan pegawai kanan kerajaan agar lebih kerap mendampingi anggota masyarakat bagi menyelesaikan masalah mereka.

“Ini bukan seruan kali pertama saya, bahawa pegawai mesti turun padang. Jika wakil rakyat ramai yang duduk bersama rakyat di kawasan mendengar masalah rakyat, pegawai juga perlu duduk bersama wakil rakyat untuk menyelesaikan masalah rakyat,”.

Beliau berkata demikian di majlis Bicara Eksekutif bersama Menteri Besar dengan pegawai dan anggota penjawat awam kerajaan negeri dan Pusat, Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan pemimpin masyarakat, di Wisma Darul Iman, hari ini (27 januari).

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mazlan Ngah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail; Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, ketua-ketua jabatan negeri dan Persekutuan dan pemimpin masyarakat.

Menteri Besar berkata, sebagai pegawai, mereka lebih berkemampuan menyelesaikan masalah kerana ada sistem yang memiliki kemampuan tersebut, sebab itulah umum menggelarnya sebagai jentera kerajaan yang mampu merubah keadaan dalam memperkasakan pentadbiran atau mensejahterakan rakyat.

“Sebagai jentera pelaksana, pentadbiran kerajaan negeri mesti kemas, kukuh dan tegas, tetapi ketegasan kita janganlah sampai menghakis kemesraan kepada rakyat kerana ramai yang bergantung kepada perkhidmatan yang diberikan,” katanya.

Dato’ Seri Ahmad berkata, sekiranya kita sendiri tidak boleh membantu rakyat, sekurang-kurangnya boleh memberi petunjuk kepada mereka untuk pergi ke jabatan yang berkaitan dengan urusan yang mereka perlukan.

“Itulah sebabnya, penjawat awam tidak kira kedudukan dalam hiraki pentadbiran, perlu tahu skop tanggungjawab jabatan-jabatan lain supaya mereka dapat membantu rakyat, terutama masyarakat luar bandar yang kabur mengenai fungsi sesuatu jabatan dan pendekatan mesra pelanggan perlu wujud serta menjadi amalan setiap penjawat awam ,” katanya.

Dato’ Seri Ahmad menambah, nilai murni ini bukan rekaan atau sekadar slogan tapi adalah nilai universal yang telah diterima pakai, bukannya diolah dengan logik semata-mata tetapi disadur dengan nilai-nilai Islamik.

“Kita boleh menerima nilai-nilai ini kerana ia tidak bercanggah dengan ajaran Islam, tetapi menerima tanpa menghalusi dan menjadikan satu budaya, usaha ini akan menemui kegagalan,” katanya.

Katanya, tugas penjawat awam adalah untuk mencelikkan mata hati rakyat supaya mereka tahu betapa besarnya usaha kerajaan untuk membawa kesejahteraan kepada rakyat dan negeri ini sudah melalui beberapa fasa pembangunan yang terancang sejak 35 tahun lalu dan setiap fasa dilalui dengan cabaran tersendiri untuk mencorak kehidupan rakyat ke arah yang lebih selesa dan terjamin.

“Alhamdulillah, dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini, perkhidmatan awam Terengganu telah mendapat pengiktirafan demi pengiktirafan dan saya mahu melihat kecemerlangan ini berterusan,” katanya.

Katanya, apa saja boleh dicapai dengan amanah, komitmen dan disiplin yang tinggi dan ketua-ketua jabatan perlu pandai menilai antara kakitangan di bawah jagaan mereka yang benar-benar mempamerkan kebolehan ‘multi-tasking’ dan bekerja bukan untuk memenuhi waktu yang ditetapkan dari lapan hingga lima petang sahaja.

TEGANUKITA

Exxonmobil Sedia 10.5 Peratus Kerja Untuk Anak Terengganu

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Syarikat korporat terulung di Malaysia, Exxonmobil Exploration and Production Malaysia Inc (Exxonmobil) menawarkan peluang pekerjaan kepada 97 peratus rakyat Malaysia dengan 225 daripadanya atau 10.5 peratus adalah anak Terengganu.

Tenaga kerja berkenaan menjalankan tugas dengan positif, berkemahiran tinggi dan sentiasa mahu belajar selain menyumbang kepada kejayaan Exonmobil dan juga kejayaan negara.

Pengerusi Subsidiari Exxonmobil (Malaysia), Mr Hugh W Thompson, berkata syarikat itu sudah 30 tahun berada di Terengganu dalam industri petroleum dan gas yang menjadi nadi utama perindustrian Malaysia.

“Kami juga bangga kerana dapat bersama-sama-sama menjadi rakan pembangunan ke arah pencapaian Wawasan 2020. Kami juga sentiasa berusha menjadi warga korporat yang cakna dan prihatin dengan menjayakan program untuk komuniti di Terengganu.

“Saya gembira kerana program ini berjalan lancar dan memberi faedah secara terus kepada rakyat Terengganu,” kata beliau sempena majlis meraikan Anugerah Guru Unggul 2010, di Ri-Yaz Heritage marina Resort & Spa, Pulau Duyong, Kuala Terengganu, malam semalam (27 Januari).

Seramai 25 guru terdiri daripada 12 sekolah rendah dan selebihnya sekolah menengah menerima pengiktirafan daripada Exxonmobil berupapa wang tunai RM1,500 berserta plak dan sijil penghargaan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman menyampaikan hadiah berkenaan.

Haji Ahmad Razif dalam ucapannya turut berterima kasih dengan Exxonmobil kerana banyak membantu kepada kejayaan dan kecemerlangan sektor pendidikan di Terengganu yang terbukti apabila Terengganu terus unggul sebagai negeri terbaik dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah selama sepuluh tahun berturut-turut, selain peperiksaan Penilaian Menengah Rendah selama tiga tahun berturut-turut.

“ Insya-Allah dalam Sijil Pelajaran Malaysia, Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia dan Sijil Tinggi Agama Malaysia kita juga akan menggunggulinya nanti.

“Saya amat berharap supaya hubungan baik dan kerjasama erat ini akan terus terjalin dalam usaha mrealisasikan hasrat kerajaan negeri menjadikan Terengganu sebagai `negeri anjung ilmu’” katanya.

TEGANUKITA

Kecekapan Perkhidmatan Agensi Kerajaan Ditingkatkan

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Esah Abdullah

Kerajaan Terengganu akan memperluaskan usaha memendekkan tempoh pemprosesan pelbagai urusan di agensi-agensi kerajaan, bagi memastikan rakyat mendapat perkhidmatan lebih cekap.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, pendaftaran pindah milik dalam masa satu hari yang telah diisytiharkan oleh YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak sebagai Produk Satu Malaysia, perlu diperluaskan kepada produk-produk lain di agensi kerajaan negeri.

“Kerajaan negeri akan melakukan proses ini secara berperingkat-peringkat di jabatan lain agar rakyat dapat menikmati perkhidmatan yang lebih efisien dan menjimatkan tempoh menungggu,” katanya pada sidang media selepas Majlis Bicara Eksekutif Bersama YAB Menteri Besar di Wisma Darul Iman, hari ini (27 Januari 2011).

Sebelum ini pentadbir tanah negeri berjaya mempamerkan kecemerlangan dalam urusan tanah di mana Pejabat Tanah dan Galian (PTG) menggunakan sistem secara ‘online’ bagi mempercepatkan urusan tanah.

Satu lagi penambahbaikan yang dilakukan pentadbiran tanah di negeri Terengganu ialah Sistem Pendaftaran Satu Hari di mana semua pejabat tanah dan PTG memulakan usaha mendaftarkan urusan tanah dalam masa sehari mulai Oktober 2010.

Sebelum ini, pendaftaran urusan tanah seperti pindahmilik, gadaian, kaveat, tarekah dan lain-lain didaftarkan dalam tenpoh lima hingga lapan hari.

Terdahulu dalam ucapannya, Menteri Besar mengucapkan syabas dan tahniah kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) Kontinjen Terengganu kerana telah melaksanakan segala usaha bagi mengurangkan kadar jenayah seperti yang digariskan oleh Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

“Sepanjang tahun lalu, sebanyak 4,037 kes jenayah telah dilaporkan berbanding 5,319 kes pada tahun sebelumnya. Penurunan sebanyak 1,282 kes ini bersamaan dengan 24.10 peratus dan mencapai kadar yang ditetapkan oleh NKRA iaitu 20 peratus,” tambahnya.

TEGANUKITA

Usah Jadi ‘gunting dalam lipatan’

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kakitangan awam di seluruh Terengganu dingatkan supaya tidak menjadi ‘gunting dalam lipatan’ dengan cara membocorkan rahsia kerajaan kepada parti pembangkang dan pihak tertentu yang berniat jahat menjatuhkan kerajaan negeri.


Tindakan segelintir kakitangan awam yang mendedahkan maklumat sulit kerajaan kepada pihak tidak bertanggungjawab, amat tidak wajar dan bertentangan dengan Perintah Am yang melarang mereka berbuat demikian.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, sepatutnya kakitangan awam menghargai dan taat setia kepada kerajaan semasa yang mengurus tadbir negeri ini.

“Jika ada kakitangan yang tidak bersetuju dengan dasar kerajaan semasa dan tidak boleh bekerja untuk kerajaan, mereka perlu meletak jawatan,” katanya di sidang media selepas program Bicara Eksekutif Bersama YAB Menteri Besar Terengganu d i Wisma Darul Iman, hari ini (27 Januari 2011).

Hadir sama pada majlis itu, Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mazlah Ngah; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (EXCO), ketua-ketua jabatan agensi kerajaan negeri dan Persekutuan dan kakitangan awam.

Menteri Besar berkata, kerajaan negeri akan bertindak terhadap mereka yang melakukan kesalahan seumpama itu bagi memastikan kerajaan yang ada sekarang ini tidak tergugat.

Beliau turut berharap pembocoran maklumat suilt tidak lagi berlaku, sebaliknya kakitangan awam perlu menumpukan tugas masing-masing dengan bekerja dengen lebih gigih bagi membantu melaksanakan program kerajaan untuk kesejahteraan rakyat.

TEGANUKITA

26 January 2011

MB bangga TSG harumkan Terengganu

Oleh: Suriati Ali

Kerajaaan negeri bangga dengan kejayaan Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG) menduduki tempat kedua peringkat ketiga Le Tour De Langkawi (LTdL) 2011, walaupun julung kali menyertai kejohanan tersebut.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad yang melahirkan rasa kagum dan terharu dengan kejayaan itu turut menaruh harapan agar Raja Pecut, Anuar Manan dan rakan sepasukan, Mohd Harif Salleh terus mengungguli serta sentiasa berada di kedudukan teratas dalam kejohanan itu.

“Dalam perlumbaan hari ini iaitu zon pendakian ketiga, kerajaan negeri tidak meletakkan harapan terlalu tinggi kerana zon itu bukan menjadi kegemaran pelumba TSG tetapi masih mengharapkan keajaiban.

“Sebenarnya, anak kelahiran Terengganu ramai yang berbakat dalam bidang sukan, bukan sahaja dalam perlumbaan basikal malah dalam acara-acara lain dan pernah dibuktikan dalam Sukan Malaysia (Sukma) sebelum ini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusi Mesyuarat Mingguan Ahli-Ahli Kerajaan Negeri di Wisma Darul Iman (WDI), Kuala Terengganu, hari ini (26 Januari).

Dato’ Seri Ahmad turut memberitahu kira-kira 106,000 pelajar sekolah menengah dan rendah di negeri ini bakal menerima agihan pakaian sekolah pertengahan Februari depan.

“Kos yang dikeluarkan melalui bajet pendidikan membabitkan RM12 juta dan kelengkapan itu akan diagihkan secara berperingkat di setiap Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Dua pelajar dalam setiap keluarga berpendapatan kurang RM1,200 sebulan layak menerima sumbangan itu bagi meringankan beban terutama mereka yang mempunyai anak yang ramai,” katanya.

Katanya, kerajaan negeri mengharapkan ibu bapa, benar-benar membeli pakaian sekolah dan bukannya menggunakan wang sumbangan itu untuk tujuan lain.

“Setiap pelajar pasti gembira apabila mendapat pakaian sekolah baru dan lebih bersemangat untuk menuntut ilmu bersama rakan sebaya lain,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Dato’ Seri Ahmad berkata, pihaknya gembira dengan pengiktirafan pihak luar negara, termasuk Singupura dan Sudan terhadap pengagihan e-Book yang sedang dilaksanakan.

“Perkembangan terbaru, Menteri Pendidikan Sudan menyatakan persetujuan untuk meninjau sistem pendidikan yang diusahakan kerajaan, pada 7 Febuari ini .

“Untuk tujuan itu, Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) memilih Sekolah Kebangsaan Paya Bunga (SKPB), Kuala Terengganu, sebagai langkah memperkenalnya,” katanya.

Menurutnya, sekolah itu nanti akan menggunakan pendekatan teknologi maklumat, kelas maya dan peperiksaan melalui talian (secara online) sebagai asas pembelajaran.

TEGANUKITA

YB RAZIF DAN YB DATO’ ZA’ABAR SEBAGAI KETUA PENERANGAN DAN BENDAHARI

Laporan terkini oleh: Ruslan Abdul Rahman

Segala teka teki terjawab, apabila malam ini YB Tengku Putera Awang diumumkan kekal sebagai Setiausaha Umno Negeri Terengganu, manakala Exco Kanan Kerajaan Negeri YB Haji Ahmad Razif Abul Rahman (Ketua Penerangan) dan YB Dato’ Za’abar Mohd Adib (Exco Kerajaan Negeri) sebagai Bendahari.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu UMNO Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said membuat pengumuman ini kepada media sebaik sahaja selesai mempengerusikan mesyuarat Umno Negeri kali pertama 2011 malam ini (25 Januari), selepas beliau dilantik sebagai Pengerusi BPUNT berkuatkuasa 1 Januari baru-baru ini.

Semua Ketua-Ketua Bahagian dari lapan bahagian di Terengganu hadir.YB Haji Ahmad Razif, 46 tahun merupakan Ahlijawatankuasa Umno Bahagian Kuala Nerus dan Ahli Dewan Undangan Negeri Terengganu (ADUN) Kawasan Seberang Takir yang baru bertanding dan menang dalam PRU yang lalu. YB Haji Ahmad Razif merupakan Exco kerajaan Negeri bagi portfolio Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia Negeri.Manakala Dato’ Za’abar Mohd Adib adalah Timbalan Ketua Umno Bahagian Dungun dan ADUN Rantau Abang serta Exco Kerajaan Negeri bagi portfolio Pembangunan Infra dan Kemudahan Awam Negeri.

Dato’ Seri Ahmad juga memaklumkan bahawa satu jawatan baru diwujudkan iaitu Pengarah Strategik Umno Terengganu, disandang oleh Ketua Umno Bahagian Dungun, Dato’ Rosli Mat Hassan, sekaligus menduduki jawatankuasa Pengurusan Umno Negeri yang dipengerusikan oleh Timbalan Pengerusi BPUNT, YB Haji Yahya Khatib Mohamad (Ketua Bahagian Marang).

Menjawab soalan wartawan,Dato’ Seri Ahmad yakin bahawa Umno Terengganu cukup mantap untuk menghadapi Piliharaya Umum ke 13 dengan penyusunan baru dan perpaduan yang ditunjukkan oleh seluruh ketua-ketua bahagian yang hadir.

“Saya mengucap terima kasih kepada semua ketua-ketua bahagian yang hadir dan tahniah kepada semua yang dilantik, termasuk Timbalan, YB Haji Yahya Khatib Mohamad”.

Sementara itu, Tengku Putera Awang ketika diminta oleh Teganukita mengulas mengenai pengekalannya sebagai Setiausaha BPUNT berkata, kini Umno Terengganu begitu jelas berada dalam penyatuan di semua peringkat.

“Segala kemelut yang digembar-gemburkan selama ini telah pun berakhir dan kita sudah bersedia untuk menghadapi PRU 13 dan Pengerusi sendiri memberi jaminan akan mengambilkira semua peringkat parti,” katanya.

Sementara itu, Ketua Umno Bahagian Besut Dato’ Seri Idris Jusoh ketika mengulas pelantikan dan penyusunan semula BPUNT berkata; “Insya Allah akan menyerlahkan lagi semangat baru untuk mempastikan kemenangan cemerlang dalam pilihanraya umum akan datang”.

TEGANUKITA

25 January 2011

Kelas Maya Di Sekolah Perintis

Oleh: Suriati Ali

Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) bersedia menaiktaraf sistem pelajaran Sekolah Kebangsaan Paya Bunga (SKPB), Kuala Terengganu sebagai langkah menarik minat lebih ramai murid menimba ilmu di sekolah itu.

Ketua Sektor JPNT, Haji Zubir Embong berkata, mewujudkan kelas maya dan peperiksaan melalui talian antara pendekatan yang bakal dilaksanakan di SKPB dan dua lagi sekolah rendah di negeri ini
.
“Tiga sekolah rendah itu termasuk Sekolah Kebangsaan Kompleks Seberang Takir, Kuala Terengganu dan Sekolah Rendah Teluk Kalong, Kemaman adalah sekolah perintis sebelum dilaksanakan sepenuhnya di sekolah lain.

“ JPNT yakin melalui pendekatan itu, tiga sekolah rendah itu terutama SKPB akan menerima kemasukan lebih ramai murid di mana sebelum ini, SKPB hanya menempatkan 50 hingga 70 bilangan murid sahaja dalam tempoh setahun,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Majlis Penyerahan e-Book bagi sekolah rendah kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bandar, di Kompleks Seri Iman, Kuala Terengganu, hari ini (25 Januari).

Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said; Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar Negeri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bandar, YB Toh Chin Yaw dan beberapa pegawai kanan kerajaan.

Seramai 781 termasuk 18 murid Tahun Lima Sekolah Pendidikan Khas, Kuala Terengganu hadir ditemani ibu atau bapa bagi menerima e-Book percuma.

Haji Zubir berkata, bagi sesi persekolahan 2011, SKPB menerima seramai 101 murid berbanding 71 murid tahun lalu.

“ Pihaknya bangga dengan maklum balas positif itu kerana ibu bapa sudah mula mempercayai pendekatan yang dilaksanakan,” katanya.

Dato’ Seri Ahmad ketika sidang akhbar berkata, kerajaan negeri akan berkerjasama dengan Top IT Sdn. Bhd bagi melaksanakan penggunaan kelas maya dan peperiksaa melalui talian di tiga sekolah rendah terpilih itu.

Katanya, bagi menjayakan kaedah pembelajaran ini,semua pihak terutama keluarga perlu memainkan peranan penting bagi memastikan pembelajaran anak dalam semua subjek tidak ketinggalan.

“Ibu bapa perlu peka dengan memastikan anak yang memperoleh e-Book terlebih dahulu mengecas bateri peralatan itu di rumah sebelum hadir ke sekolah,” katanya.

TEGANUKITA

Jersi Putih LTdL Milik Anuar

Oleh: Aida Abd Rahman

Ketua Pasukan Terengganu ProAsia Cycling Team (TSG), Anuar Manan yang berjaya merampas jersi putih dari pelumba pasukan kebangsaan Korea Selatan, Park Sungbaek untuk dinobatkan sebagai juara semasa Asia, di peringkat kedua Le Tour de Langkawi (LTdL) 2011, semalam (24 januari).

Jika kelmarin, rakan sepasukan Mohd Harrif Salleh berjaya mencuri tumpuan untuk berada di kedudukan ketiga sejurus tamat perlumbaan peringkat pertama, Anuar pula mengambil tempat di kedudukan yang sama dan menjejakkan kaki di podium, semalam.

"Sasaran saya ialah cuba mengumpul mata bagi jersi biru tetapi saya fikir memenangi gelaran Asia adalah bonus. Saya juga bernasib baik dan bertuah kerana tidak terbabit dalam kemalangan," kata Anuar.

Anuar berkata, jika tidak kerana kehilangan tenaga akibat mengejar pelumba lain di hadapan selepas tergaanggu kerana perlanggaran melibatkan beberapa pelumba pasukan lain, dia mungkin mampu menamatkan perlumbaan selaku juara.

“Saya akan cuba memungut seberapa banyak mata esok (hari ini) kerana sasaran saya kini adalah memenangi jersi biru,” kata anak kelahiran Kuala Ibai, Kuala Terengganu itu.

Oleh kerana tidak akan wujud zon bukit pada perlumbaan itu, gelaran Raja Bukit (jersi merah) dikekalkan oleh pelumba pasukan Skil Shimano Cycyling Team, Koen De Kort dengan mengumpul enam mata.

Sementara itu, pasukan benua Malaysia, Terengganu Pro Asia Cycling (TSG) mendahului 23 pasukan lain dalam kategori Asia selepas mengumpul catatan masa 16 jam 29 minit 42 saat.

Hari ini akan berlangsung perlumbaan peringkat ketiga dan menyaksikan kayuhan sejauh 144.9 kilometer dari Taiping ke Sitiawan dengan satu zon bukit di Bukit Gantang dan tiga zon pecutan di Kuala Kangsar, Beruas dan Pantai Remis.

TEGANUKITA

23 January 2011

ROMBONGAN TERENGGANU TERUS BANTU KEMPEN

Laporan: Ruslan Abdul Rahman,Rahim Daud (jurukamera), Syed Abdul Rahman (Jurufoto) dan Wahab Awang (logistik).

Suasana kempen pilihanraya di Dewan Undangan Negeri Johor (DUN) Tenang terus rancak sebaik sahaja proses penamaan calon selesai.Rombongan Terengganu yang diketuai Dato’ Seri Ahmad Said (Pengerusi Perhubungan Umno merangkap Menteri Besar Terengganu) terus menjalankan gerak kerja secara turun terus ke rumah pengundi, khususnya melawat pengundi yang uzur.Kira-kira jam 3.00 petang semalam (22 Januari) Dato’ Seri Ahmad dan rombongan megunjungi beberapa buah rumah di sekitar Perumahan Awam Labis.

Bagi beliau, sentuhan terus kepada jiwa dan perasaan pengundi melalui program ziarah itu adalah amat berkesan, lebih-lebih lagi kepada pengundi yang sakit atau uzur di rumah mereka.

Perumahan Awam Labis yang terletak kira-kira 8 kilometer dari Pekan Labis kebanyakannya didiami oleh golongan berpendapatan rendah.

Selepas itu, rombongan beredar menemui golongan muda yang bereakreasi di sebuah kawasan berha mpiran padang awam di kawasan perumahan itu dan mengajak semua yang ada minum bersama-samnya di sebuah warong berhampiran.

Pada sebelah malam Dato’ Seri Ahmad menemui jentera pilihanraya BN Perumahan Awam tersebut serta memberikan taklimat mengenai pengalaman beliau menghadapi Pas di Terengganu.

Dato’ Seri Ahmad meminta orang-orang Johor menolak Pas kerana golongan ini hanya pandai berkata-kata semata-mata tetapi tidak melaksanakan apa yang diperkatakannya itu, malah rakyat menderita sepanjang pemerintahan mereka.

“Saya berdepan secara berdepan dengan Haji Hadi sendiri pun mengenai Pas yang saya anggap sebagai Parti Ajaran Sesat yang banyak merosakkan aqidah umat Islam,” ujarnya kepada jentera pilihanraya di kawasan itu.

Bayangkalah berlaku sembahyang dua imam, nikah dua kali kerana pemimpin Pas menfatwa jurunikah Umno tidah sah, sembelihan orang Umno diharamkan dan sebagainya yang amat merosakkan aqidah kerana tindakan pemimpin PAS mengkafirkan sesama Islam.

Hadir sama Dato’ Tengku Putera Awang (Speaker DUN Terengganu), YB Toh Chin Yaw (ADUN Bandar Kuala Terengganu), Ketua Wanita Umno, Ketua Pemuda dan Ketua Puteri Umno Terengganu.

Sementara itu dalam ceramahnya di Felda Cempelak Barat selepas itu beliau menyifatkan orang Johor bertuah kerana Umno dilahirkan di negeri Johor, yakni di Istana Sultan Johor.

Pas dilahirkan dari rasa tidak puas hati seorang pemimpin yang asalnya berada dalam Biro Agama Umno tetapi tewas dalam pemilihan parti kepada Allahyarham Tunku Abdul Rahman, kemudian keluar dengan penuh rasa keciwa dan menubuhkan Pas.

Turut berceramah bersama beliau ialah bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mohd.Fairus Khairuddin yang keluar dari Parti Keadilan (PKR).

TEGANUKITA

Perlu Kekalkan Adat Bertindik

Oleh: Suriati Ali dan Razlan Mamat


To' Puan Seri Norliza Mahmud merenjis air mawar kepada kanan-kanak yang menyertai Titian Sayang (bertindik beramai-ramai) di Dewan Sivik Bukit Kuang, Kemaman. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Teriakan dan tangisan hampir 30 kanak-kanak yang `gerun’ untuk bertindik menggamatkan Majlis Titian Sayang anjuran Puteri Umno Dewan Undangan Negeri (DUN), Kijal, Kemaman di Dewan Sivik, Bukit Kuang, Kemaman, semalam (21 Januari).

Kebanyakan kanak-kanak berusia antara enam hingga sepuluh tahun, mempamerkan mimik muka sedih, mungkin disebabkan perasaan gerun apabila melihat alat bertindik.

Program yang dirasmikan isteri Menteri Besar, To’ Seri Puan Norliza Mahmud itu julung kali diadakan, bertujuan mengekalkan adat budaya masyarakat Melayu yang diamalkan sejak dahulu lagi, selain meringankan beban ibu bapa.Sebelum bertindik, kanak-kanak dihiburkan dengan alunan selawat serta marbahan dan rejisan air mawar oleh To’ Puan Seri Norliza.

To’ Seri Puan Norliza, berkata beliau yakin kanak-kanak yang terpilih mengikuti program ini cukup gembira dan akan mengingatinya apabila besar kelak.

“Mereka bertuah kerana diraikan secara besar-besaran begini, kebiasaannya rakan sebaya lain hanya bertindik di kedai emas atau salun kecantikan tanpa mengadakan sebarang majlis kesyukuran.“Adat bertindik sewajarnya dikekalkan, supaya apabila meningkat dewasa nanti, mereka secara sendirinya pandai berhias dan menguruskan diri,” katanya ketika berucap sempena majlis itu.

Menurutnya, adat bertindik jauh berbeza jika dibandingkan 50 tahun dahulu dimana ketika itu tiada lagi alat khas untuk menebuk teliga, kebiasaan orang terdahulu mengunakan pin baju sebelum dipakaikan tali tangsi.


TEGANUKITA