Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

14 April 2012

Senarai calon PRU 13 belum muktamad – Setiausaha Agung UMNO

Oleh FAUZI MOHD

UMNO pusat sudah menerima semua senarai nama calon parti itu yang berpotensi bertanding pada pilihan raya umum ke-13 ini, kata Setiausaha Agung Umno, Dato’ Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Menurutnya, senarai nama calon itu diterima dari bahagian-bahagian parti secara berperingkat sehingga tarikh akhir penyerahan pada 2 April lalu.

Beliau berkata, semua bahagian UMNO telah diminta mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Khas bagi menamakan calon-calon yang dicadangkan bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

"Bagaimanapun senarai nama calon yang diutarakan kepada pucuk pimpinan ini bukan muktamad," katanya semalam yang dipetik Bernama.

Tengku Adnan yang juga Setiausaha Agung BN berkata, beliau juga telah meminta parti komponen BN lain untuk menyenaraikan nama-nama calon di kawasan yang akan ditandingi.


Keahlian Srikandi hanya untuk isteri pertama

Oleh FAUZI MOHD

Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Terengganu (Srikandi) menegaskan keahlian pertubuhan itu hanya untuk isteri pertama wakil rakyat Barisan Nasional (BN) negeri ini.Pengerusinya, To’ Puan Seri Norliza Mahmud berkata, syarat keahlian itu telah ditetapkan dalam peraturan Srikandi dan ia selaras dengan amalan Badan Amal Kebajikan dan Tenaga Isteri-Isteri Menteri (Bakti) serta badan kebajikan itu di negeri-negeri lain.

Menurutnya, penegasan itu penting berikutan masih terdapat di kalangan wakil rakyat atau bekas wakil rakyat yang turut mempersoalkan perkara itu.

“Tidak ada masalah untuk wakil rakyat atau bekas wakil rakyat beristeri lebih dari seorang, tetapi keahlian Srikandi terhad untuk isteri pertama kerana banyak program kita (Srikandi) turut melibatkan suami masing-masing,” katanya.

Beliau yang juga isteri Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata demikian dalam ucapannya pada Mesyuarat Agung Tahunan Srikandi kali ke-25 di Dewan Majlis Perbandaran Dungun, hari ini.

Tambah To’ Puan Seri Norliza, peraturan itu tidak bermakna Srikandi tidak mengiktiraf peranan isteri kedua atau ketiga seseorang wakil rakyat, kerana mereka mempunyai banyak peluang lain dalam membantu suami berkhidmat kepada masyarakat.Mesyuarat yang dirasmikan Menteri Besar itu turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrasturktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Zaabar Mohd Adib dan Ketua UMNO Dungun, Datuk Rosli Mat Hassan.

Dato’ Seri Ahmad dalam ucapannya memberi peringatan kepada isteri wakil-wakil rakyat di negeri ini supaya tidak menunjukkan kemewahan ketika bersama masyarakat.

Beliau berkata, peringatan tersebut diberikan bagi mengelak perilaku mereka itu mencalarkan imej suami mereka di mata rakyat sehingga menyebabkan masyarakat tidak lagi menyokong wakil rakyat itu dan parti yang diwakilinya.

Sebaliknya, kata beliau, isteri seharusnya bertindak sebagai pembantu dan menegur perbuatan suami mereka jika tindak-tanduk wakil rakyat itu mungkin menjejaskan kredibilitinya.“Isteri-isteri wakil rakyat diingatkan supaya tidak membebani suami mereka dengan menonjolkan kemewahan walaupun mampu memilikinya tetapi mereka sebaliknya perlu menunjukkan sifat sederhana dan membantu suami mereka,” katanya.

Srikandi kini mempunyai 63 keahlian terdiri daripada isteri kepada individu yang sedang dan pernah menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Negara.Sementara itu, Srikandi turut menyumbangkan RM40,000 kepada 40 buah Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Jabatan Kebajikan Masyarakat tahun ini bagi keperluan kanak-kanak dan remaja yang dilatih di pusat itu.Imtiaz Besut jalin kerjasama universiti Jordan, Mesir

Oleh FAUZI MOHD

Yayasan Terengganu (YT) sedang dalam perancangan untuk memperkenalkan program pendidikan secara usahasama dengan beberapa universiti luar negara di Kompleks Imtiaz Besut.

Pengarahnya, Zakaria Yusof ketika memberitahu perkembangan tersebut berkata, antara negara luar yang terbabit adalah Jordan dan Mesir.

Beliau menjelaskan, pada masa sama, kompleks yang menelan belanja kira-kira RM50 juta itu mampu menempatkan 1,000 pelajar elit apabila siap dibina menjelang 2014.

"Ini bermakna, kompleks ini bukan sahaja untuk penempatan kira-kira 1,000 pelajar elit, malah, kita akan melaksanakan program pendidikan dengan universiti di Jordan dan Mesir.

"Jadi, kita minta orang ramai supaya bersabar dan mengikis persepsi negatif kononnya kompleks ini akan jadi 'gajah putih'. Sebenarnya kita sedang dalam proses perancangan untuk memastikan kompleks ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya," katanya baru-baru ini.

Beliau mengulas keluhan 'Anaknya Hafiz' dalam ruangan forum Utusan Malaysia yang khuatir kompleks berkenaan bakal menjadi projek 'gajah putih' apabila gagal dimanfaatkan oleh para pelajar secara keseluruhannya.

Zakaria seterusnya menyatakan keyakinannya bahawa program pendidikan dengan universiti luar negara itu turut memberi peluang kepada pelajar menyambung pengajian di kompleks tersebut sebagai persediaan sebelum ke universiti kelak.

Menurutnya, pihaknya kini memberi tumpuan menyiapkan pagar untuk keselamatan kompleks berkenaan daripada sebarang pencerobohan.

Buat sementara waktu, kesemua 500 pelajar Kompleks Imtiaz Besut terpaksa ditempatkan di bangunan baru di Kampung Pelagat, Besut.


534 graduan PSMZA terima diploma

Oleh FAUZI MOHD

Seramai 534 graduan Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin (PSMZA) menerima diploma pada Istiadat Konvokesyen PSMZA ke-9 yang berlangsung di Dewan Besar politeknik itu di Dungun baru-baru ini.

Mereka terdiri daripada graduan Jabatan Kejuruteraan Awam, Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Jabatan Kejuruteraan Mekanikal serta Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi.

Majlis penyampaian disempurnakan oleh Pengerusi Yayasan Pelajaran Mara, Datuk Rosli Mat Hassan. Turut hadir, Pengarah PSMZA, Mejar (K) Zolkarnain Jobshi.

Terdahulu, Rosli dalam ucapannya berharap, institusi-institusi pendidikan tinggi tempatan terutamanya PSMZA mengambil peluang daripada kepesatan pembangunan daerah ini bagi menyediakan modal insan secukupnya

Ini kerana katanya, kekayaan sumber alam dan kemudahan pengangkutan sempurna telah menjana perkembangan industri yang mantap dan ekonomi stabil di daerah ini, sekali gus menawarkan banyak peluang pekerjaan.

"Status Majlis Perbandaran Dungun pada Ogos 2008 lalu telah membuka laluan untuk kerajaan negeri menjadikan daerah ini sebagai hab pelancongan, industri asas tani, industri petrokimia dan pendidikan menjelang 2015.

"Justeru itu, seharusnya warga PSMZA merebut peluang ini untuk menjadi sebagai sebuah institusi yang menyediakan tenaga kerja pakar dan profesional dalam bidang berkaitan," katanya.

Beliau berkata demikian pada Istiadat Konvensyen PSMZA kali ke-9 yang berlangsung penuh gilang-gemilang itu.

Pada istiadat itu, Huda Maisarah Ab. Halim, 26, dipilih sebagai penerima Anugerah Kecemerlangan Akademik dan Kokurikulum (Jabatan Kejuruteraan Mekanikal) manakala Fatin Hanis Nadhirah Mat Adam, 22, bagi Jabatan Kejuruteraan Awam dan Nasibah Mat Jaafar, 22, Jabatan Kejuruteraan Elektrik.

Sementara itu, Zolkarnain berkata, sejak 2001 hingga Disember 2010, PSMZA telah menampung 15,083 pelajar dan mengeluarkan 10,721 graduan dan tenaga kerja separa profesional dalam industri di negara ini.

Jelasnya, untuk menggarap kecemerlangan akademik, PSMZA tidah pernah berhenti berusaha untuk memantapkan kualiti graduannya.

Ia terbukti apabila politeknik itu berjaya mencapai Tier 4, yang merujuk kepada taraf amat baik bagi keputusan penarafan Politeknik atau PolyRate 2011 yang diumumkan oleh Menteri Pengajian Tinggi tahun lalu.

"Ia merangkumi elemen seperti tahap kebolehpasaran graduan, kepuasan majikan dan pelajar terhadap politeknik serta pencapaian para pelajar dalam generic students attribute." jelasnya.


Semua pihak diajak kekalkan perpaduanOleh: Mohammad Ishak


Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri ini berperanan membentuk kumpulan masyarakat yang harmoni dan bersatu padu bukan sahaja dikalangan penduduk pelbagai kaum malah antara masyarakat berlainan fahaman politik.

Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, tanggungjawab pertubuhan sukarela amat penting dalam menyatupadukan rayat kerana sebagai organisasi yang tidak dipengaruhi politik ia mampu mengajak rakyat menyertai sesuatu program sosial.

Sebagai contoh,katanya, Kawasan Rukun Tetangga (KRT) yang diujudkan Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional, Jabatan Perdana Menteri (JPM), berupaya meningkatkan penyertaan rakyat menerusi pelbagai program yang dilaksanakan.

Program Sukaneka Perpaduan boleh dijadikan contoh dalam usaha memumuk semangat perpaduan dikalangan masyarakat pelbagai kaum di negeri ini kerana ia disertai pelbagai lapisan masyarakat setempat.

Program bersama membabitkan tiga KRT iaitu KRT Bandar Jertih,KRT Seberang Jertih dan KRT Simpang Tiga Jertih selaku tuan rumah yang diadakan di Padang Sekolah Pusat Jertih, amat menarik kerana disertai komuniti pelbagai kaum serta masyarakat pelbagai fahaman parti politik.

Ketika merasmikan program itu Idris yang juga Pengerusi MARA berharap menerusi aktiviti seumpama itu dapat meningkatkan semangat kesukanan dan kerjasama ibu bapa, pemimpin masyarakat dan komuniti setempat.

“Kerajaan amat menghargai usaha yang dilakukan oleh badan sukarela seperti KRT kerana ia mempunyai pengaruh kuat dikalangan masyarakat setempat,” katanya.

Sempena program itu, pelbagai acara menarik diadakan membabitkan kira-kira 100 peserta termasuk kanak-kanak Tabika Perpaduan, Ibu bapa dan ahli jawatankuasa KRT di kawasan DUN Jertih.
Tiada sebab tolak BN

Oleh: Aida Abd Rahman

Segala janji sudah banyak dilaksanakan dalam tempoh empat tahun pemerintahan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Malah, nikmat pembangunan dirasai segenap lapisan masyarakat tanpa mengira mereka penyokong kerajaan mahupun pembangkang.

Tanpa mengira ideologi politik pembangunan tetap berjalan di semua kawasan secara adil dan tiada yang diketepikan. Malah, dalam kes tertentu kawasan pembangkang pula menerima dana paling tinggi berbanding kawasan yang dimenangi BN.

Bantuan dan insentif diberikan semua lapisan masyarakat, sama ada pelajar, atlet sukan, warga emas dan remaja kerana mereka semua layak menerima faedah menerusi konsep `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’.

Selain e-book kepada murid Tahun Empat hingga Enam yang sudah diterima hampir 100,000orang, bantuan laptop kepada guru, kelas maya, bantuan atap rumah, membaiki rumah mahupun insentif kepada atlet serta pelajar cemerlang.

“Saya minta semua penduduk di kawasan pembangkang ini supaya berubahlah. Tiada sebab untuk saudara saudari semua menolak kepimpinan kerajaan (Barisan Nasional) hari ini.

“Segala pembangunan, kemudahan dan pelbagai bantuan kita berikan. Daripada bermula kelahiran sehinggalah meninggal dunia, bantuan kerajaan tidak pernah berhenti,” katanya.

Terlalu banyak bantuan wang ringgit dan tidak terhitung juga pembangunan serta kemudahan fizikal dan prasarana di sekeliling kita yang diwujudkan sebagai memenuhi kehendak dan keperluan rakyat.

Di peringkat nasional pula, Program Transformasi Kerajaan (GTP) yang diperkenalkan Kerajaan BN pimpinan Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak juga jelas memberi kesan positif ke serata negeri termasuk Terengganu.

Pelbagai kejayaan dan program yang memberi manfaat kepada rakyat sepanjang tiga tahun pemerintahan Dato’ Sri Najib yang jelas berpaksikan `Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan’.

Program yang mula dinikmati rakyat awal tahun ini termasuk Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)kepada 5.2 juta rakyat berpendapatan rendah dan sederhana berjumlah RM500 kepada setiap isi rumah.

Selain perubatan percuma menerusi Klinik 1Malaysia dengan bayaran caj perkhidmatan RM1 jelas memberi kelegaan dan membantu rakyat yang kurang berkemampuan.

Pelajar turut mendapat faedah menerusi Baucar Buku 1Malaysia yang sudah dinikmati 1.3juta pelajar dengan peruntukan RM200 bertujuan meringankan beban mereka bagi membeli keperluan pembelajaran.

Malah, setiap pelajar sekolah rendah dan menengah diberi bantuan persekolahan RM100 seorang, tanpa mengira taraf hidup keluarga mereka.

Terbukti, Kerajaan BN tidak sekadar berjanji kosong, sudah terbukti realitinya yang kian membuka mata dan hati setiap rakyat untuk menilai antara` kaca dan permata’.

Kuasa berada di tangan setiap rakyat apabila tiba Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti bagi menentukan parti yang benar-benar membela bangsa dan agama seperti mana yang dilaksanakan BN, ataupun memilih parti yang hanya tahu berjanji, namun `tidak mengukur baju di badan sendiri’.
Golongan muda diminta bantu jentera parti

Oleh: Suriati Ali

Golongan muda termasuk kepimpinan puteri diminta bersama-sama perkemas barisan untuk membantu jentera Barisan Nasional (BN) negeri untuk mengekalkan kemenangan serta merampas kembali kawasan yang dikuasai parti pembangkang.

Ketua Penerangan Umno Terengganu YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, pihaknya tidak mahu semangat ahli-ahli itu bermusim terutama ketika menjelang pilihan raya, sebaliknya terus mendokong semangat kerjasama bersama sayap lain termasuk Pemuda dan Wanita.

“Kerajaan memperjuangkan kepentingan bangsa Melayu dan sebarang usaha menganggu hak keistimewaan kaum Bumiputera mesti dipertahankan,” katanya.

Katanya, pergerakan Puteri yang mewakili pengundi muda perlu bekerja keras mendekati dan memberi penerangan kepada orang muda yang mungkin tidak begitu menghayati apa yang diperjuangkan oleh pemerintah hari ini.

“Kita yakin hasil kerjasama semua sayap dalam parti, kerajaan di bawah kepimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said mendapat sokongan penuh seluruh rakyat yang cintakan keamaman,” katanya.

YB Razif turut memberitahu, penerangan Umno negeri membuat penerangan berterusan untuk meneruskan penyampaian maklumat kepada rakyat di setiap peringkat Dewan Undangan Negeri di Terengganu, sebagai persiapan awal untuk pilihanraya umum ke 13.

“Apabila maklumat sampai kepada rakyat, membolehkan mereka tahu apa sebenarnya yang sedang, telah dan akan dilakukan oleh pihak kerajaan di bawah kepimpinan Barisan Nasional (BN) untuk masa depan mereka.

“Pada masa yang sama penerangan juga perlu diberikan kepada rakyat tentang kepalsuan pembangkang yang berjuang semata-mata untuk mendapat kuasa, tetapi gagal membela rakyat dan mentadbir negeri bila diberikan kuasa,” katanya.

BN perlu mandat rakyat

Kini sudah empat tahun Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, menerajui pentadbiran Negeri Terengganu yang berpaksikan slogan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”, menabur bakti kepada seluruh rakyat, tanpa mengira fahaman politik.

Dalam setiap pemberian dan program kerajaan, semua penduduk yang layak, menerima imbuhan tersebut, tidak kira mereka menyokong Umno dan Barisan Nasional atau pun parti pembangkang.

Setiap tahun agihan peruntukan yang adil dan saksama diberi kepada semua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di seluruh negeri, termasuk yang diwakili calon Pas.

Masalah rakyat seperti jalan berlubang, parit tersumbat, jambatan rosak dan pelbagai masalah lagi diselesaikan Kerajaan BN dengan segera walaupun sejak berpuluh tahun lalu penduduk di kawasan itu mengundi calon pembangkang.

Terlalu banyak peruntukan disediakan kerajaan bagi memajukan Terengganu dan hasilnya kejayaan demi kejayaan diicipta dalam banyak bidang, sekaligus menjadikan negeri ini dicemburui negeri lain.

Bukan saja pemimpin negeri ‘turun padang’ bagi meninjau masalah rakyat, tetapi pemimpin Pusat, termasuk Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, turut berbuat demikian, demi bagi memastikan rakyat menikmati segala kemudahan.

Dek kerana terlalu sayangkan rakyat, ada kalanya dengan kaki terhincut-hincut kerana kecederaan lama di lutut, Menteri Besar tetap hadir pada majlis bertemu rakyat kerana mahu mendengar segala rintihan mereka.

Sepanjang tempoh pentadbiran beliau, golongan pelajar sentiasa diberi keutamaan mendapat pelbagai kemudahan bagi melanjutkan pelajaran, termasuk di luar negara.

Ratusan juta ringgit dibelanjakan setiap tahun bagi membiayai program di bidang pendidikan dan menyediakan bantuan pelajaran dan pembiayaan pelajaran.

Menteri Besar mahu melahirkan lebih ramai pelajar cemerlang supaya mereka mampu menjawat pelbagai jawatan yang elok agar dapat mengubah nasib keluarga masing-masing.

Begitu cekal Dato’ Seri Haji Ahmad dan saf kepimpinan Negeri Terengganu meniti ranjau dan duri serta jalan penuh liku bagi mentadbir negeri dengan hanya satu tujuan – memberi kemudahan dan khidmat terbaik kepada rakyat Terengganu.

Bagaimapun, seperti yang sering dikatakan Menteri Besar, kerajaan negeri tidak pernah meminta balasan atas apa jua bentuk bantuan yang diberikan kepada rakyat, tetapi pemimpin BN hanya mahu rakyat membalas budi dengan memberikan undi mereka kepada BN bila tiba pilihan raya.Lebih ramai rakyat Terengganu dapat ‘duit raya’

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Sambutan Aidilfitri tahun ini pasti lebih meriah kerana makin ramai rakyat Terengganu bakal mendapat ‘duit raya’ daripada Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memerintah negeri ini.

Tahun lalu, semua ketua keluarga yang berpendapatan RM1,500 ke bawah diberi Dana Raya, kira-kira dua minggu sebelum umat Islam seluruh dunia menyambut Aidilfitri.

Kerajaan negeri membelanjakan RM59 juta bagi memberi bantuan kepada 165,000 keluarga yang berpendapatan rendah bagi membolehkan mereka membeli keperluan menyambut hari lebaran, tanpa mengira fahaman politik.

Bagaimanapun, kerajaan negeri pimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, dalam mesyuarat Exco minggu ini telah memutuskan untuk menaikkan had kelayakan keluarga yang layak menerima bantuan berkenaan.

Sebagai kerajaan yang prihatin kepada rakyat, kadar had kelayakan pendapatan bulanan ketua keluarga yang menerima bantuan itu dinaikkan kepada RM2,000 supaya lebih ramai rakyat layak menerima bantuan tersebut.

Dengan kadar baru itu, bermakna ketua isi rumah yang berpendapatn RM2,000 ke bawah layak menerima bantuan menyambut Aidilfitri yang disediakan kerajaan negeri bagi meringankan beban golongan berpendapatn rendah membuat persiapan menyambut lebaran.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, keputusan menaikkan kadar kelayakan tersebut dilakukan selaras dengan kelayakan penerima BRIM Kerajaan Pusat iaitu RM3,000 ke bawah.

Borang-borang bagi memohon bantuan berkenaan akan mula diedar kepada orang ramai pada akhir bulan ini atau selewat-lewatnya awal Mei depan.

Dengan kenaikan had kelayakan bagi bantuan tersebut, kerajaan negeri dijangka menyediakan peruntukan tambahan antara RM5 juta hingga RM10 juta bagi membiayai program cakna rakyat itu.

Itulah gambaran keperihatinan Kerajaan BN Terengganu membela nasib rakyat selaras dengan moto ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’ yang diamalkan sejak empat tahun lalu.

Tentunya sebagai balasan kerajaan amat menghargai jika rakyat berterima kasih kepada pemimpin BN yang sentiasa memikirkan kaedah untuk membela nasib mereka.

13 April 2012

Kempen Hidup Sihat sedarkan penduduk kampung


YB Ramlan Ali bersama penduduk kampung


Oleh: Mohammad Ishak

Program Kempen Hidup Sihat satu kaedah menarik bagi menyedarkan msyarakat apabila pelbagai acara yang membabitkan komunti dan jabatan kerajaan dapat dilaksanakan di peringkat kampung.

Pejabat Kesihatan Daerah Besut dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselatan Kampung (JKKK) Gong Pasir, Jabi, kelmarin berganding tenaga menganjurkan program berkenaan dalam usaha mendekati masyarakat dengan jabatan kerajaan.

Sempena dengan program pelbagai acara menarik termasuk mengayuh basikal sejauh 10 kilomter dari Klinik Kesihatan Sri Medan, Besut ke Pusat Sumber JKKK Gong Pasir, Jabi, menarik perhatian peserta.

Acara kayuhan itu disertai 60 peserta disertai oleh pelbagai lapisan masyarakat apabila laluan menggunakan tanah sawah yang cantik mampu memikat peserta.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jabi Ramlan Ali, merasmikan program berkenaan di Kampung Gong Pasir dan turut menyampaikan sumbangan kepada penduduk.

Pengerusi Penganjur Dr Muhd Izuddin Alias yang juga Pegawai Perubatan dan Kesihatan Klinik Kesihatan Gong Medan ,berkata program itu bertujuan merapatkan hubungan penduduk dengan kakitangan jabatan selain menyampaikan maklumat mengenai penjagaan kesihatan kepada penduduk.

Selepas menyertai gotong royong membersih kampung bersama penduduk peserta kayuhan basikal meneruskan kayuhan menuju ke pusat pelancongan Lata Belatan Jabi untuk menyertai aktiviti lasak.

Katanya, peserta kemudian menyertai acara “Flying Fox” yang dikendalikan anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) bagi menguji semangat ketahanan mental peserta kayuhan.
Simpan maklumat `pengkhianat’ kerajaan

Oleh: Aida Abd Rahman

Bukanlah suatu yang mengejutkan apabila melihat paparan berita di sebuah akhbar tempatan, beberapa hari lalu mengenai Pas mendakwa ada pegawai tinggi kerajaan yang bersedia berkhidmat untuk parti itu dan sanggup menjadi calon sekiranya ditawarkan.

Kenyataan yang dibuat Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Pusat, Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh itu dikatakan berdasarkan pengakuan dibuat beberapa pegawai kerajaan dalam satu perjumpaan dengan beliau sendiri.

Jika berbalik kepada logik akal, mana mungkin dalam satu komuniti dan kampung mempunyai pendapat serupa terhadap sesuatu perkara, malah atas sebab tidak berpuas hati dengan sesuatu isu juga ada individu ataupun kumpulan tertentu cenderung melakukan perkara yang berlawanan sebagai tanda protes termasuklah menjadi penentang kerajaan.

Begitu jugalah dengan `pegawai kerajaan’ yang didakwa Nik Muhammad itu. Walaupun menerima gaji dan sudah cukup kenyang dengan rezeki yang diperolehi hasil bekerja di bawah majikannya, golongan `cerdik pandai’ itu tetap `tidak sebulu’ dengan tuannya itu.

Mana mungkin setandan pisang, kesemua buahnya elok dan boleh dimakan.Walaupun membesar dan mendapat makanan daripada batang dan akar yang serupa, tetap ada yang `cacat celanya’. Begitu jugalah dengan sikap penjawat awam terbabit.

Dakwaan orang kuat Pas negeri itu juga tidak diketahui sejauh mana kebenarannya, malah isu itu bukan suatu ancaman, sebaliknya boleh dianggap sekadar persepsi dalam usaha menutup kelemahan `tuan’ mereka sendiri.

Pun begitu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, dalam satu perjumpaan dengan kakitangan awam Persekutuan dan negeri, baru-baru ini berkata, beliau bukan tidak boleh mengambil tindakan terhadap `pengkhianat’ dalam kerajaan, bagaimanapun lebih mahu bersikap hanya `tunggu dan lihat’.

“Kita mempunyai maklumat mengenai setiap penjawat awam yang menjadi `gunting dalam lipatan’ dan `api dalam sekam’ ini,” kata beliau.

Dalam hal itu juga, Menteri Besar masih mahu berkompromi dengan golongan yang tidak tahu berterima kasih itu supaya mereka kembali merenung perjuangan dan jasa Kerajaan BN yang sudah banyak responsif terhadap kehendak mereka, melakukan kebaikan serta kebajikan sejak dulu lagi.

Malah, golongan itu juga diingatkan supaya lebih bijak menafsir dan menilai sebarang maklumat, selain membantu kerajaan memberi informasi yang tepat dan benar, tanpa menokok tambah atau pun bersikap prejudis.

“Sebagai penjawat awam perlu lebih peka dan memahami setiap isu dan tidak hanya menerima sebarang tohmahan yang dilemparkan kepada kerajaan termasuk bertindak menyebarkan maklumat tidak tepat itu kepada umum.

Pada masa yang sama, penjawat awam yang dibayar gaji oleh Kerajaan Pusat mahu pun negeri perlu menunaikan tanggungjawab kepada rakyat sebaik mungkin kerana rakyat akan menilai sejauh mana mutu perkhidmatan yang diberikan kepada mereka.

“Amanah haruslah dipikul dengan sebaik mungkin. Bagaimanapun, `berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul’ kerana kami `orang politik’ terpaksa menjawab setiap lima tahun sekali.

“Bukan setakat lima tahun, kadangkala tidak sampai lima tahun kita perlu berhadapan dengan rakyat dan diadili oleh rakyat (ketika Pilihan Raya Umum),” katanya.Pinjaman RM19 juta kepada 18 koperasi seluruh Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) memperuntukkan RM19,159,620 kepada 18 koperasi seluruh Terengganu pada tahun ini sebagai Pinjaman Tabung Modal Pusingan dengan Koperasi Keluarga Dato’ Hashim Mamat Kuala Terengganu Berhad menerima pinjaman tertinggi yang berjumlah RM3.5 juta.

Suntikan dana yang besar bagi setiap koperasi itu memberi semangat baru untuk menjana keuntungan dan menambahkan daya saing di kalangan usahawan Bumiputera.

Replika cek sebagai simbolik penyerahan dana pinjaman itu disampaikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said di Majlis Himpunan Koperator Satu Terengganu, di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, semalam (12 April 2012).

Seorang penerima yang mewakili Koperasi Al-Falah Kijal Kemaman, YM Raja Mazlan Raja Muda, berkata pinjaman berjumlah RM1,889,100.80 yang diterima bagi pihak koperasinya mencerminkan kerajaan yang prihatin menerusi dasar yang ditetapkan di peringkat Pusat serta negeri kerana berupaya menyediakan pelaburan cukup besar kepada setiap koperasi bagi memajukan ekonomi Bumiputera.

“Pinjaman kira-kira RM1.89 juta ini bertujuan untuk membiayai kos membeli empat aparment Samsuria Becah Residence di Sungai Ular Mukim Sungai Karang, Pahang bagi dijadikan sebagai tempat penginapan bagi tujuan disewakan kepada pelancong.

“Kami akan memastikan tempat penginapan ini mampu menjana hasil dan memberi keuntungan yang boleh dinikmati oleh 321 orang ahli yang berdaftar di bawah koperasi yang mula ditubuhkan sejak 2006 ini,” katanya lagi.

Pada masa yang sama, SKM turut menyediakan Bantuan Pembangunan SKM kepada enam koperasi yang mendaftar melebihi dua tahun serta memiliki projek yang berdaya maju dan terlibat dalam Program Tukar dengan peruntukan keseluruhan RM280,000.

Koperasi terlibat termasuk Koperasi Adik Kakak kampung Pulau Rusa Kuala Terengganu Berhad (RM30,000), Koperasi Perwaja Kemaman Berhad (RM50,000), Koperasi Ladang Rakyat Kemaman Terengganu Berhad (RM50,000) dan Koperasi Peserta Felcra Seri Bandi Kemaman (RM50,000).

Selain itu, sejumlah RM50,000 turut disediakan sebagai Bantuan Pembangunan Koperasi Kerajaan Negeri Terengganu kepada lima koperasi yang berpotensi dan berdaya saing untuk menyediakan kemudahan asas dengan masing-masing menerima suntikan RM10,000.

Koperasi berkenaan adalah Koperasi Ummu Wahidah Terengganu Berhad, Koperasi Noor Arfa Terengganu Berhad, Koperasi Peka Malaysia Berhad, Koperasi Wawasan Rukun Tetangga Losong Atap zin Kuala Terengganu Berhad dan Koperasi Bersatu Jaya Pulau Perhentian besut Berhad.

Saya tidak akan masuk campur - MB

Oleh; Esah Abdullah

“Saya tidak akan masuk campur dalam isu penyokong bola sepak negeri ini yang bertindak menaikkan kain rentang di luar Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah kerana kecewa dengan kekalahan pasukan Terengganu di tangan Tampines Rovers, Singapura ,” kata Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Katanya, beliau bersuara sebagai peminat dan tidak berhajat untuk masuk campur dalam kemelut penyokong dengan pihak pengurusan bola sepak negeri ini bagi mengelakkan kemungkinan dikenakan tindakan pihak FAM.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kejadian Selasa lalu di mana lebih 300 penyokong fanatik berkumpul di luar stadium sambil menaikkan kain rentang mendesak Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Dato’ Che Mat Jusoh meletak jawatan.

Katanya, selaku peminat bola sepak beliau juga berharapkan kemenangan pasukan dalam setiap perlawanan tapi adatlah pertandingan mesti ada kalah dan menang.

“Saya faham mereka kecewa, tapi berilah peluang pengurusan mencari formula baru untuk baiki kelemahan,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Konvensyen Media Sosial 1Malaysia di di Dewan Besar, Wisma Darul semalam.

Selasa lalu Terengganu tumpas 2-0 di laman sendiri dalam perlawanan keempat Piala AFC dan telah menimbulkan tidak puas hati segelintir penyokong fanatik.
Yakin undi BN meningkat- Dato’ Yahya

Oleh: Suriati Ali

Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato' Yahya Khatib percaya undi populariti Barisan Nasional (BN) akan terus meningkat pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 berbanding PRU-12 pada 2008.

“Keyakinan itu berdasarkan sokongan pengundi muda di samping tindakan keluar parti ramai penyokong pembangkang khususnya Pas di negeri ini sejak beberapa tahun lalu,” katanya.

Jelas beliau pembangkang di negeri ini cukup terdesak dan bangkrap isu untuk berdepan BN sehingga sanggup memperbodohkan ahli mereka sendiri terhadap beberapa program yang diadakan UMNO termasuk program Selamat Tinggal Pas.

"Selain ketandusan isu mereka cuba menenangkan penyokong mereka yang lain setelah ramai ahli mereka bertindak keluar parti", katanya.

Katanya, pihaknya akan terus mengadakan pelbagai program khususnya mendekati golongan muda terutama mengajak mereka mempertahankan pembangunan dan kemajuan yang sedang rancak dilakukan di negeri ini.

UMNO juga katanya lagi kini mahu rakyat menghayati slogan "Tidak Pernah Sebelum Ini dan Masihkah Kau Ingat" sebagai ingatan agar mereka tidak memperjudikan masa depan mereka dengan menyokong pembangkang pada pilihanraya umum akan datang.

Slogan "Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’" merujuk kepada projek pembangunan untuk rakyat yang dilaksanakan di bawah kerajaan BN dan tidak wujud pada zaman pemerintahan Pas.

Antaranya pembinaan lebuh raya, kompleks belia, pembesaran lapangan terbang, mewujudkan universiti serta pelbagai projek infrstruktur yang lain.

Manakala slogan "Masihkah Kau Ingat" pula menjurus kepada kezaliman yang dilakukan oleh Pas ketika mereka memerintah seperti menghalau kanak-kanak Tabika Kemas daripada premis belajar, penyelewengan hasil balak dan pelbagai bentuk kezaliman lain.22 tahun perintah Kelantan Pas bina dua masjid

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pas hanya membina dua masjid dalam tempoh 22 tahun parti itu memerintah negeri Kelantan.

Dalam tempoh yang sama, parti itu hanya mampu mewujudkan sebuah gedung perniagaan iaitu Tesco, bagi menjana ekonomi negeri tersebut, demikian kata seorang blogger, Azmi Awang Kechik.

Disebabkan kegagalan Pas meningkatkan syiar Islam dan membangunkan ekonomi negeri tersebut, Azmi memberitahu lebih 1,500 pengamal sosial dari negeri Terengganu, beliau malu untuk mengaku sebagai orang Kelantan.

Pengamal media sosial yang terdiri penulis blog, facebook dan twitter berhimpun di Wisma Darul Iman, pagi semalam, bagi mendengar amanat YAB Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, yang mahu mengenali mereka secara lebih dekat.

“Dalam tempoh 22 tahun berkuasa di Kelantan, Pas berjaya membina sebuah patung Budha yang berada dalam keadaan berdiri, yang terbesar di Asia Tenggara,” katanya.

Kedaan itu jauh berbeza dengan negeri Terengganu yang ditadbir urus oleh pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) di mana lebih 30 buah masjid dibina pada setiap tahun sejak 2004.

Pada masa pentadbiran Pas di negeri Terengganu, masalah yang sama berlaku di mana parti itu hanya mampu membina beberapa masjid dalam tempoh empat tahun (1999 hingga 2004), itu pun sebahagiannya tidak mampu disiapkan mengikut jadual ditetapkan.

Beberapa masjid yang dibina pada masa Pas memerintah negeri ini terbengkalai dan dia hanya dapat disiapkan selepas Umno dan BN mengambil alih semula pemerintahan negeri ini daripada Pas.

Itulah pebezaan ketara antara Umno dan BN yang mempunyai rekod cemerlang dalam mentadbir urus sesebuah negeri dan negara berbanding Pas dan rakan-rakan pakatan mereka yang hanya tahu bercakap.
12 April 2012

Koperasi bantu capai pemilikan ekuiti Bumiputera 30 peratus

Oleh: Aida Abd Rahman

Gerakan koperasi memainkan peranan penting merealisasikan hasrat kerajaan untuk mewujudkan masyarakat perdagangan dan perindustrian Bumiputera, sekaligus dapat mencapai pemilikan ekuiti Bumiputera sebanyak 30 peratus dalam negara, kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Himpunan Koperator di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama,Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Datuk Md Yusuf Samsudin dan Pengarah SKM Negeri Terengganu, Encik Osman Ismail.

“Justeru itu, saya yakin pendekatan berkoperasi sebagai jentera ekonomi dalam negara secara saksama, mengurangkan kadar kemiskinan dan mewujudkan perpaduan dan kesejahteraan di kalangan masyarakat, tanpa mengira agama, bangsa dan fahaman politik.

“Diharapkan menerusi koperasi segala dasar dan hasrat kerajaan akan tercapai dalam tempoh masa yang ditetapkan,” katanya.

Beliau berkata, penekanan SKM yang menggalakkan masyarakat menjadi koperasi adalah sebagai mekanisme alternatif untuk menjana ekonomi.

Katanya, masyarakat juga dissarankan membudayakan koperasi dalam kehidupan harian mereka serta menjadikan koperasi sebagai satu gaya hidup.

“Lebih-lebih lagi koperasi sudah diiktiraf kerajaan sebagai sektor ketiga dalam pembangunan ekonomi negara selepas sektor awam dan swasta.

“Oleh itu, saya menyeru semua anggota koperasi supaya mengambil bahagian aktif dalam setiap koperasi baik pengeluaran, kewangan, pengurusan, pentadbiran dan pemasaran supaya koperasi serta ahlinya mendapat manfaat sepenuhnya melalui kewujudan koperasi berkenaan,” katanya.Sasar tujuh peratus sumbangan sektor koperasi kepada KDNK Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri mensasarkan sumbangan sektor koperasi kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negeri Terengganu sebanyak tujuh peratus menjelang 2013.Sasaran bersama Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Negeri Terengganu itu dijangka akan meningkat tiga peratus lagi menjadi 10 peratus pada 2020 berbanding masa kini hanyalah sekitar satu peratus sahaja.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata bagi merealisasikan hasrat itu, kerajaan negeri bersama SKM negeri akan terus menggiatkan lagi pendaftaran koperasi baru, selain menambah nilai koperasi sedia ada.


“Kerajaan negeri mensasarkan 600 buah koperasi di negeri ini menjelang 2013. Pada 1 Julai tahun lalu, kerajaan negeri melalui Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri telah melancarkan 1 Kampung, 1 Koperasi.

“SKM juga dengan kerjasama jabatan hal Ehwal Agama Terengganu sedang giat menubuhkan koperasi di setiap khairiah masjid di seluruh negeri,” katanya ketika merasmikan Majlis Himpunan Koperator Satu Terengganu, di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera; Pengerusi Eksekutif SKM, Datuk Md Yusuf Samsudin dan Pengarah SKM Negeri Terengganu, Encik Osman Ismail.

Menteri Besar berkata, bagi merancakkan lagi penubuhan koperasi baru, kerajaan negeri turut bersetuju memberi bantuan kepada koperasi baru peringkat kampung dan komuniti yang menunjukkan prestasi baik dan boleh berdaya saing yang melibatkan dana RM10,000 setiap satu.

Katanya, sebanyak 10 koperasi menerima faedah itu pada tahun lalu, manakala jumlah itu meningkat sebanyak RM100,000 pada tahun ini.

Untuk rekod, sehingga 31 Disember lalu, sebanyak 492 koperasi di seluruh Terengganu dengan 236,756 orang ahli keseluruhannya.

Sementara modal syer dan yuran berjumlah RM182,234,150.23 dengan aset Rm375,449,185.88 selain urusniaga pada 2011 berjumlah Rm297,808,470.49.


Pengamal media diminta dapatkan sumber sahih

Oleh: Suriati Ali

Pengamal media sosial diingatkan supaya mendapat kesahihan maklumat atau berita secara tepat sebelum disiarkan melalui mana-mana medium sama ada blog, facebook dan twitter.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata sebagai pihak yang benar tidak seharusnya terikut-ikut dengan gaya penulisan yang berbaur negatif kerana ia boleh menjurus kepada perpecahan politik, pemisahan dan kebencian antara satu sama lain.

Katanya, blogger dan facebooker juga mempunyai peranan penting bagi memperbetulkan keadaan, sekiranya masih terdapat lompang atau apa-apa kecacatan yang dilaksanakan kerajaan.

“Kita janganlah guna kemahiran atau saluran yang ada ini untuk memfitnah, berbohong dan menjatuhkan orang yang tidak berdosa.

“Peranan pengamal media sosial cukup penting kerana apa yang ditulis itu bukan saja dapat disebarkan kepada umum malah mampu menangkis tohmahan negatif daripada pihak tidak bertanggungjawab,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Perasmian Penutup Konvenyen Media Sosial di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu hari ini.Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman; Ketua Pengarah Penerangan Jabatan Penerangan Malaysia; pemimpin-pemimpin masyarakat setempat dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

Kira-kira 2,000 peserta daripada pelbagai agensi, media sosial dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) hadir bagi memeriahkan majlis yang bertujuan mewujudkan jalinan kerjasama antara pasukan pangamal media sosial.

Pada masa sama menggandakan potensi dalam menyampaikan maklumat kepada pengguna alam siber pelbagai medium.

Beliau berkata, penggunaan media baru itu penting kerana ia turut menjadi wadah sebahagian besar rakyat ini mendapatkan maklumat mengenai perkembangan politik semasa.

“Kita akan memberi input-input yang berkaitan kepada blogger-blogger berkenaan supaya mereka mendapat gambaran yang jelas mengenai program dan projek yang sudah dilaksanakan pemimpin Barisan Nasional (BN),” katanya.


Had kelayakan terima dana raya dinaikkan

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri akan menaikkan kadar had kelayakan pendapatan bulanan ketua keluarga daripada RM1,500 kepada RM2,000 bagi penerima Dana Raya tahun ini, supaya lebih ramai yang layak menerima bantuan tersebut.

Dengan kadar baru itu, bermakna ketua isi rumah yang berpendapatn RM2,000 ke bawah layak menerima bantuan menyambut Aidilfitri yang disediakan kerajaan negeri bagi meringankan beban golongan berpendapatn rendah membuat persiapan menyambut lebaran.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, keputusan menaikkan kadar tersebut dilakukan selaras dengan kelayakan penerima BRIM Kerajaan Pusat iaitu RM3,000 ke bawah.

“Syarat dulu mereka yang berpendapatan RM1,500 ke bawah (layak terima Dana Raya), tapi mulai tahun ini kita naikkan kepada RM2,000,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Media Sosial 1Malaysia di di Dewan Besar, Wisma Darul Iman hari ini.

Beliau berkata, borang-borang bagi memohon bantuan berkenaan akan mula diedar kepada orang ramai pada akhir bulan ini atau selewatnya awal Mei depan.

Menurutnya, penerima dana raya mungkin bertambah 10 peratus tahun ini kerana terdapat keluarga baru serta perubahan pada had kelayakan penerima.

Tahun lalu kerajaan membelanjakan RM50 juta yang diagihkan kepada 165,000 penerima dana raya di seluruh negeri.

Dana raya diagihkan dalam tiga peringkat iaitu warga emas (RM200), keluarga miskin dan orang kurang upaya (RM300) serta yang mempunyai ramai tanggungan (RM400).

Perlu bijak sampaikan berita

Oleh: Suriati Ali

Setiap pegamal media sosial dan facebooker sewajarnya menyampaikan maklumat secara berkesan dan lebih menarik supaya mudah bagi orang ramai memahaminya.

Ketua Pengarah Penerangan Jabatan Penerangan Malaysia, berkata kaedah penyampaian berita juga perlu diteliti supaya tidak disalah erti serta mengelak berlakunya jurang antara penyampai dan pendengar berita.

Katanya, oleh itu, kita perlu memahami teknik pengolahan maklumat dengan baik dan menyampaikan berita itu sebaik mungkin. Jika masih menggunakan idea dan kaedah lama, mungkin tidak lagi berkesan terutama kepada golongan belia.

“Cabaran untuk menyampaikan berita kini semakin sukar kerana terdapat pihak tertentu gemar menggunakan media baru seperti blog, twitter dan sebagainya untuk menyampaikan maklumat palsu.

“Oleh itu, kita perlu bijak menilai setiap maklumat yang disampaikan kerana dibimbangi apa yang dibaca itu fitnah atau berita mengaibkan maruah seseorang iindividu,” katanya ketika berucap di Majlis ketika berucap di Konvensyen Media Sosial di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman; Ketua Pengarah Penerangan Jabatan Penerangan Malaysia; pemimpin-pemimpin masyarakat setempat dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

Kira-kira 2,000 peserta daripada pelbagai agensi, media sosial dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) hadir bagi memeriahkan majlis yang bertujuan mewujudkan jalinan kerjasama antara pasukan pangamal media sosial.

Pada masa sama menggandakan potensi dalam menyampaikan maklumat kepada pengguna alam siber pelbagai medium.

Katanya, alam siber begitu popular pada setiap remaja dan dewasa pada masa kini. Ia seakan menjadi satu keperluan dan bukan lagi kehendak pada setiap pengguna internet di Malaysia.

Pelbagai implikasi dan perisian yang digunakan untuk disesuaikan dengan keperluan masing-masing. Terdapat di antara mereka menggunakan untuk tujuan menghentam, fitnah kerajaan, melaga-lagakan orang politik dan sebagainya.


500 kedai runcit berubah wajah

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mensasarkan 500 lagi kedai runcit lama di seluruh negara akan berubah wajah tahun ini di bawah progam Tukar yang dilaksanakan kementerian tersebut.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata sehingga Mac lepas hampir 200 kedai runcit telah bertukar wajah di bawah program Tukar dan pada tahun lepas sebanyak 519 kedai lama menyertai program itu di mana ia melebihi sasaran asal iaitu 500 buah.

"KPDNKK memperuntukkan RM50 juta bagi program itu tahun ini, iaitu sebanyak RM40 juta bagi perbelanjaan mengubahsuai kedai dan membekal peralatan perabot termasuk almari, rak dan lain-lain manakala RM10 juta untuk modal pusingan.

"Pada tahun lepas kita membelanjakan RM40 juta bagi melaksanakan program Tukar ini di mana kerajaan komited membantu para peniaga runcit supaya maju dan berdaya saing dengan peniaga lain," katanya.

Ismail Sabri yang juga Ahli Parlimen Bera berkata, kedai-kedai lama yang bertukar wajah di bawah program itu ternyata menguntungkan di mana kebanyakan kedai terbabit mencatat peningkatan jualan sehingga melebihi 200 peratus.

Menurutnya, peniaga yang terlibat juga dinilai setiap enam bulan sekali dan akan dihantar mengikuti kursus perniagaan singkat yang dikendalikan konsultan terdiri daripada Syarikat Tesco, Mydin, Giant dan syarikat antarabangsa lain.

Beliau berkata, peniaga yang mendapat pinjaman program Tukar itu hanya dikenakan bayaran balik dalam tempoh 15 tahun dengan kadar faedah tiga peratus.

Tidak berganjak walau sejengkal – Presiden PBSNT

Oleh FAUZI MOHD

Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Dato’ Che Mat Jusoh menegaskan bahawa beliau tidak sesekali akan berganjak meninggalkan persatuan itu walaupun sejengkal.

Malah, beliau turut menempelak segelintir penyokong Terengganu yang disifatkannya tidak faham mengenai prestasi sebenar skuad Penyu itu ketika ini.

Menurutnya, Terengganu bukannya berada pada kedudukan kritikal sehingga memaksa peletakan jawatan mana-mana individu termasuk jurulatih, sebaliknya skuad itu berada pada landasan terbaik untuk mencatat satu lagi kejayaan musim ini.

"Kita masih berada pada kedudukan kedua dalam Kumpulan F Piala AFC dan telah melayakkan diri ke separuh akhir dalam misi mempertahankan gelaran Piala FA.

"Dalam saingan Liga Super pula, Terengganu bukannya menghuni kedudukan tercorot tetapi berada dalam kelompok tiga pasukan terbaik ketika ini," jelasnya semalam.

Justeru, Che Mat yang mula menyertai PBSNT sebagai ahli jawatankuasa (AJK) pada 1974 sebelum memenangi pemilihan jawatan presiden pada 2000 mengakui, tidak faham apa sebenarnya yang dimahukan oleh segelintir penyokong Terengganu.

Bagaimanapun, Che Mat berkata, beliau percaya kumpulan penyokong itu mungkin mempunyai agenda tersendiri sehingga memaksanya untuk berundur daripada mengemudi PBSNT.

"Kalau mereka kecewa disebabkan kekalahan kita kepada Selangor dan Tampines Rovers kelmarin, kenapa pula mereka tidak menyambut pemain-pemain kita di lapangan terbang selepas menang ke atas Tampines Rovers minggu lalu.

"Jika ingin menjadi penyokong, mereka patut sentiasa berdiri di belakang pasukan tidak kira ketika Terengganu kalah atau menang," tambahnya.

Che Mat juga tidak menolak kemungkinan bahawa segelintir penyokong yang tidak berpuas hati dengannya apabila terlalu lama berada dalam PBSNT.

"Mungkin mereka rasa saya sudah lama berada dalam persatuan ini dan inginkan perubahan. Tapi saya ingin tanya, siapa yang mahu ambil persatuan ini," katanya.

Mengenai nasib jurulatih Terengganu, Mat Zan Mat Aris, beliau mengakui tanggungjawab besar yang perlu dipikul oleh bekas pemain kebangsaan itu.

"Mat Zan mengambil alih pasukan pada ketika pasukan berada pada kedudukan yang baik dan sudah pasti para penyokong mengharapkan sesuatu daripada dia.

"Tapi apabila tewas, penyokong menyalahkan jurulatih sedangkan mereka tidak tahu pemain kita cukup keletihan apabila perlu melalui jadual perlawanan padat," jelasnya.

Kelmarin, hampir 300 penyokong Terengganu berkumpul di luar Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu dan mendesak Che Mat berundur daripada memimpin PBSNT.

Desakan itu berlaku sejurus Terengganu tewas 0-2 kepada Tampines Rovers pada aksi Kumpulan F Piala AFC.

Sebelum ini, para penyokong Terengganu turut mendesak Che Mat berundur ekoran perpindahan bekas jurulatih, Irfan Bakti ke Selangor secara mengejut.


Wacana PAS Parti Ajaran Sesat diperluas ke setiap Parlimen

Oleh FAUZI MOHD

UMNO Terengganu akan memperluaskan program wacana bagi menerangkan mengenai penyelewengan perjuangan politik Pas ke seluruh negeri itu.

Timbalan Pengerusi UMNO negeri, Dato' Yahya Khatib Mohamad berkata, program itu akan dilaksanakan di peringkat Parlimen dan seterusnya ke peringkat DUN, sekiranya keadaan memerlukan.

Beliau memberitahu, pihaknya yakin masyarakat lebih faham malah dapat menerima segala penjelasan secara ilmiah selain disokong bukti kukuh yang dibentangkan barisan ahli panel.

“Berdasarkan respons yang kita terima hari ini sangat memberangsangkan, kita akan teruskan program ini ke peringkat Parlimen dan DUN di Terengganu, selepas ini.

“Program ini diadakan bukan semata-mata sebagai persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), lebih penting ialah membetulkan akidah umat Islam,” katanya pada sidang akhbar selepas tamat program itu di Taman Tamadun Islam (TTI), semalam.

Dato' Yahya seterusnya berkata, untuk masa akan datang, lebih ramai ahli panel dalam kalangan tokoh agama dan intelektual akan diundang bagi menjayakan program tersebut.

Dalam pada itu, Pengarah Strategik Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Dr. Rosli Mat Hassan berkata, pihaknya juga percaya beberapa negeri lain akan mengambil langkah serupa dalam menganjurkan program sedemikian.11 April 2012

Universiti, Kolej di Selangor dan Kedah turut ‘bungkus’ tanpa PTPTN

Oleh FAUZI MOHD

Ramai pemimpin pembangkang sudah mula berlagak ‘hero’ apabila bercerita pasal Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN).

Mereka memberi pelbagai alasan dan janji termasuk hapuskan hutang pelajar dengan PTPTN jika pembangkang menang pilihan raya nanti.

Mereka juga desak kerajaan hapuskan hutang RM43 bilion walaupun negara boleh jatuh bangkrap jika tindakan itu dilakukan.

Bercakap tanpa menoleh kiri dan kanan memang sesuatu yang mudah asalkan rakyat dapat dipengaruhi untuk menyokong Dato’ Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri.

Sebab itu kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bercakap memang mudah kerana Ketua Pembangkang itu bukan kerajaan dan tidak mempunyai rasa tanggungjawab.

"Mereka yang berhutang dengan PTPTN mungkin suka, tapi ini akan menyebabkan masalah besar. Jangan fikir keuntungan jangka pendek sahaja," katanya baru-baru ini.

Itu kata Muhyiddin tapi bagi Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Seri Khaled Nordin, elok pembangkang buat dulu perkara itu di negeri dikuasai mereka dan jangan ‘double standard’.

Jangan tidak tahu, universiti dan kolej yang ditadbir oleh negeri pembangkang di Selangor dan Kedah menerima manfaat daripada tabung tersebut.

Khaled mendedahkan Isnin lalu kepada sebuah portal berita, sebanyak RM1.3 bilion pinjaman PTPTN diberikan kepada pelajar Universiti Selangor (Unisel), Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) dan Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kedah.

Seramai 25,649 pelajar Unisel menerima pinjaman PTPTN berjumlah lebih RM851 juta, 13,763 di KUIS babitkan jumlah RM369 juta dan 6,072 pelajar di KUIN dengan pinjaman lebih RM258 juta.

Dengan wang PTPTN itulah pelajar-pelajar membiayai pendidikan dan membolehkan Unisel, KUIS dan KUIN beroperasi sehingga sekarang.

Bayangkan, kalau tiada lagi pinjaman PTPTN yang terpaksa ‘tutup tabung’ jika tiada wang lagi andainya kerajaan melupuskan semua hutang pelajar sedia ada.

Jawapannya, ketiga-tiga IPT itu juga bakal ‘lingkup’.

Sebab itu, Khaled mahu pembangkang berfikir dulu sebelum bercakap termasuk menabur janji asalkan mereka boleh mencapai matlamat politik masing-masing.

Ini kerana banyak janji yang diberikan pemimpin pembangkang semasa pilihan raya lepas pun masih banyak belum ditunaikan.


Maidam belanja RM3.6 juta taja 60 pelajar ke Jordan

Oleh; Esah Abdullah

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) membelanjakan RM3.6 juta melalui program al-Ansar bagi menaja 60 pelajar yang mengikuti pengajian di beberapa universiti di Jordan tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Haji Wan Harujan Sulaiman berkata, setiap pelajar mendapat tajaan sebanyak RM60,000 untuk tempoh empat tahun.

“Kesemua pelajar terpilih dari Sekolah Menengah Agama (SMA) di negeri ini akan mengikuti bidang pengajian Islam seperti Feqah, Usulluddin, Muamalat dan bahasa Arab,” katanya pada sidang media selepas menerima pembayaran zakat perniagaan dari Telekom Malaysia di pejabatnya, semalam.

Sehubungan itu, Maidam mengadakan sesi temuduga selama dua hari pada 9 dan 10 April bagi memilih mereka yang benar-benar layak menerima tajaan Maidam.

Katanya, senarai nama mereka yang berjaya dalam temuduga itu akan dihantar kepada Kementerian Pengajian Tinggi selewat-lewatnya pada 15 Mei depan bagi tujuan penempatan di mana-mana universiti di Jordan.

Mulai tahun ini, katanya, pelajar yang terpilih mengikuti program ini perlu membayar RM300 bagi menampung kos penterjemahan, visa dan pengesahan di Wisma Putra bagi mengelak kerugian bila pelajar menarik diri pada saat akhir.

Katanya, tahun lalu Maidam telah menghantar 47 orang pelajar mengikuti pengajian Islam termasuk tiga orang dalam bidang perubatan dan pakar sakit puan .

“Maidam juga melahirkan rasa bangga, terhadap perkembangan pengajian tiga pelajar tajaan tahun pertama dalam bidang perubatan yang mendapat pencapaian mumtaz (1) dan jayyid jiddan (2),” katanya.


WWF gesa haramkan makan telur penyu

Oleh: Aida Abd Rahman

Kegiatan menjual dan memakan telur penyu yang masih berleluasa menimbulkan reaksi tidak senang pelbagai pihak khususnya Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF) Malaysia Cawangan Terengganu yang bimbang terhadap ancaman kepupusan haiwan reptilia itu.

Berikutan itu, WWF menggesa kerajaan meminda Akta Perikanan 1985 secepat mungkin bagi mengharamkan aktiviti memakan telur penyu di seluruh negara.

Ketua Program Pemuliharaan Penyu WWF Terengganu, Puan Rahayu Zulkifli, berkata sehingga kini telur penyu masih dijual secara berleluasa di negeri ini walaupun sedia maklum haiwan itu diancam kepupusan.

“Kita bimbang jika kerajaan lewat mengharamkannya, penyu akan mengalami kepupusan kerana jumlah pendaratan empat spesis penyu iaitu penyu belimbing, penyu karah, penyu agar dan penyu lipas di perairan pantai Terengganu semakin berkurangan.

"Setakat ini, hanya telur penyu belimbing sahaja sudah diharamkan, namun WWF mahu pengharaman memakan telur penyu ini meliputi semua spesis," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Sehingga kini, telur penyu dikatakan masih boleh didapati dengan mudah terutama di Pasar Besar Kedai Payang yang menjadi tumpuan pelancong.

Malah, ia menjadi bualan mulut di kalangan pelancong yang teringin merasai keenakan telur penyu itu supaya berkunjung ke Terengganu kerana ia boleh dibeli dengan mudah, berbanding Sabah atau Sarawak kerana kedua-dua negeri itu sudah mengharamkan penjualan dan memakan telur penyu.

Selain itu juga, Puan Rahayu turut meminta pihak berkuasa agama Islam supaya mencari nas atau dalil yang sahih untuk mengharamkan manusia memakan telur penyu dari pelbagai aspek.
Pada tahun lalu, Malaysia sudah menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) pengurusan dan pemuliharaan penyu rantau Lautan Hindi dan Asia Tenggara (IOSEA) yang bertujuan melindungi spesies terancam itu, tapi tiada tindakan susulan dilakukan.

WWF juga sudah menyerahkan memorandum yang mempunyai fakta kukuh mengenai betapa pentingnya pengharaman penjualan dan memakan telur penyu kepada kerajaan tahun lalu
Penduduk di kawasan pembangkang sedia berubah

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Penduduk di kawasan yang dikuasai pembangkang rata-rata sudah sedia memberi undi kepada calon Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13), bagi memastikan arus pembangunan dilaksanakan di kawasan mereka.

Keadaan ini dapat dibuktikan apabila mereka keluar beramai-ramai pada program anjuran Umno dan BN – satu manifestasi bagi melahirkan secara terang-terang sokongan mereka kepada BN.

Beribu-ribu penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir membanjiri dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Belara baru-baru ini bagi meraikan kunjungan YAB Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, yang julung-julung kalinya hadir ke sekolah tersebut.

Walaupun kedatangan Menteri Besar ke sekolah itu untuk membahagikan e-Book secara percuma kepada murid-murid Tahun 4 di DUN Manir, ada kalangan hadirin yang datang itu tidak terlibat pun dengan majlis yang dianjurkan.

Sesetengah hadirin merupakan penyokong Pas yang datang ke majlis itu kerana mahu mendengar ucapan Menteri Besar mengenai dasar-dasar dan program yang telah dilaksanakan kerajaan negeri pimpinan Dato’ Seri Haji Ahmad.

Dalam uacapannya, Menteri Besar mahu penduduk di DUN Manir memberi peluang kepada BN untuk mewakili mereka dan membangunkan DUN Manir yang agak ketinggalan setelah sekian lama berada dalam ‘taklukan’ Pas.

Melalui gerak badan dan tepukan semangat setiap kali Menteri Besar mengumumkan kejayaan BN mentadbir negeri ini, jelas penduduk Manir sedia berubah dan akan memberi undi mereka kepada BN.

Begitu juga sewaktu Perdana Menteri melawat DUN Manir pada tahun lalu, mereka memberikan sambutan luar biasa kepada Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak dan rombongan.

Bukan saja di Manir, tetapi DUN lain yang dimenangi pembangkang pada pilihan raya umum lalu, turut memberi isyarat bahawa mereka sedia berubah dan mengundi calon BN pada PRU 13.

Ini dapat dibuktikan apabila program-program anjuran BN di DUN Bukit Tunggal, Batu Burok, Sura, Wakaf Mempelam, Rhu Rendang, Ladang dan Bukit Payong, sentiasa mendapat sambutan hangat daripada masyarakat tempatan.

Dato’ Seri Haji Ahmad selaku Pengerusi Badang Perhubungan Umno dan Pengerusi BN negeri, menyifatkan keadaan itu sebagai petanda baik kepada Umno dan BN bagi menghadapi PRU 13.

“Kita yakin Umno dan BN akan menang besar pada PRU 13 dengan sekurang-kurangnya menang 29 kerusi DUN,” katanya.Penempatan baru warga nelayan

Oleh: Nurul Aziela Saberi

Kerajaan Negeri merancang membuka kawasan penempatan baru untuk memindahkan nelayan-nelayan di daerah Dungun ke satu kawasan seluas 24 hektar di Rantau Abang, Dungun untuk memberi peluang kepada mereka menambah pendapatan melalui bidang ternakan dan pertanian.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, projek pemindahan nelayan ke kawasan penempatan baru itu akan dibiayai oleh Kerajaan Pusat dengan kos sebanyak RM23 juta dan kos tambahannya akan dibiayai kerajaan negeri.

"Hasil tangkapan semakin berkurang dan ia menjejaskan pendapatan bulanan golongan nelayan. Justeru itu, kerajaan terpaksa mengambil inisiatif baru untuk membasmi kemiskinan mereka dengan menyediakan sumber ekonomi baru untuk mereka terokai sebagai pendapatan sampingan.

"Satu unit rumah akan disediakan kepada setiap keluarga dan kita akan pantau projek ternakan atau penanaman buah-buahan seperti tembikai jenis mas melon dan ternakan ayam yang dijalankan agar mereka boleh keluar dari garis kemiskinan," katanya.

Tambah beliau lagi, projek pemindahan nelayan ke kawasan penempatan baru itu akan dijadikan projek printis di Terengganu dan dijangka akan bermula pada Jun ini.

“Projek pemindahan itu akan diperluaskan ke seluruh kawasan Terengganu secara berperingkat di mana ia dapat mengubah nasib keluarga nelayan untuk menikmati kehidupan lebih selesa.

“Dengan usaha tersebut, nelayan yang berpindah ke penempatan baru dijangka dapat memperolehi pendapatan bulanan antara RM1200 hingga RM1500 hasil kerja pertanian dan penternakan yang dijalankan,” katanya.

Sehubungan itu, Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said juga menggesa nelayan agar mengubah sikap untuk berdikari sendiri bagi menambah sumber pendapatan selain dibantu kerajaan.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyampaikan elaun sara hidup nelayan secara tunai dan merasmikan mesyuarat agung tahunan Persatuan Nelayan Kijal baru-baru ini.
Ketua cawangan di minta bersiap sedia

Oleh: Suriati Ali

Semua Ketua-ketua UMNO cawangan seluruh negeri diminta jangan leka dengan tanggungjawab harian sebaliknya perlu bersiap sedia daripada sekarang bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 yang dijangka diadakan bila-bila masa.

Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato' Yahya Khatib Mohamad, berkata, jentera parti perlu diperkemaskan dan semua ketua cawangan hendaklah bergerak seiring.

“Ahli-ahli di cawangan merupakan penentu kalah menangnya parti dalam setiap pilihanraya.

“Ketua cawangan lebih dekat dengan pengundi di peringkat akar umbi dan amat arif dengan sikap dan gerak geri anak buah dalam kampung masing-masing,” katanya.

Katanya, dia yakin dengan kemampuan ketua cawangan yang sentiasa menjaga kebajikan penduduk kampung dan rata-rata mereka terdiri daripada orang yang telah lama memegang jawatan berkenaan dan sudah masak dengan keadaan sekeliling,” katanya.

“Semua yang sayangkan parti dapat bekerja dengan jujur dan ikhlas serta dapat beri maklumat tepat walaupun pahit untuk diterima dimana setiap kekurangan dan kesilapan akan diperbaiki secepat mungkin,” katanya.


Kemas bentuk sahsiah kanak-kanak

Oleh: Suriati Ali

Tugas mendidik generasi kecil diperingkat tadika menjadi sebahagian tanggungjawab anggota di Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) dalam membentuk sahsiah dan keperibadian kanak-kanak.

Pengarah Kemas, Puan Nor Hazelina Hashim, berkata tidak terbatas mendidik kanak-kanak tetapi turut membantu menyampaikan inspirasi kerajaan kepada masyarakat di kampung-kampung.

Katanya, pada masa sama, Kemas Terengganu memberi penekanan khusus kepada pendidikan awal kanak-kanak di mana pelbagai usaha dilaksanakan semata-mata ingin memperkasakan pendidikan pra sekolah baik dari segi silibus pengajaran, pembelajaran, aspek fizikal dan guru berkemahiran.

“Masyarakat di Terengganu, terutama ibu bapa sewajarnya tidak perlu bimbang dan mempunyai perasaan ragu-ragu untuk menghantar anak-anak masing-masing ke tabika Kemas kerana tabika itu menggunakan Kurikulum Prasekolah Kebangsaan di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.

“Selain itu, program untuk meningkatkan kemahiran tenaga pengajar turut diwujudkan bagi memastikan mereka berkemahiran, berpengetahuan dan mampu berkhidmat dengan sebaik mungkin melalui program Kursus Dalam Cuti di institut-institut perguruan,” katanya kepada Teganukita.

Katanya, sehingga kini, Kemas merupakan salah satu jabatan yang berperanan dalam melahirkan modal insan berkualiti khususnya melalui tabika kerana pengajaran dan pembelajarannya menggalakkan perkembangan sosial, emosi, intelek dan fizikal di samping menyediakan asas yang kukuh kepada kanak-kanak sebelum pendidikan formal di sekolah rendah.

“Taraf pendidikan guru tabika yang memiliki kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) turut dinaiktaraf kepada Diploma Bidang Pendidikan Awal Kanak-Kanak.

“Pada tahun lalu, kerajaan telah mengumumkan enam teras bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dan salah satu daripada teras tersebut adalah meluaskan akses pendidikan berkualiti dan berkemampuan,” katanya.10 April 2012

Terengganu tersungkur, Tempines Rovers bawa kemenangan pertama AFC

Oleh FAUZI MOHD

Pasukan Terengganu sekali lagi tersungkur apabila gagal memanfaat kelebihan beraksi dilaman sendiri selepas tewas kepada Tempines Rovers, 0-2 di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, sebentar tadi.

Faktor keletihan jelas menjadi isu serius yang dihadapi pasukan tuan rumah setelah juara bertahan Piala FA itu dikejutkan apabila dibelasah Selangor, 1-6, pada aksi Liga Super Sabtu lalu, di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

Babak pertama perlawanan menyaksikan kedua-dua pasukan melancarkan serangan bagi memburu gol , namun peluang yang terhidang bagi pasukan tuan rumah untuk mendahului kedudukan gagal disempurnakan penyerang import berbisa, Francis Forkey Doe apabila rembatan kencangnya di dalam kotak penalti berjaya di tampan penjaga gol pelawat, Sasa Dreven minit ke-17.

Pun begitu, pasukan pelawat yang sesekali melancarkan serangan berjaya membolosi benteng pertahanan Terengganu dan peluang meledakkan gol pertama mereka pada minit ke-24 dipersia-siakan kapten pasukan, Aleksandar Duric setelah sepakannya tersasar melepasi gawang gol .

Forkey Doe sekali lagi gagal memanfaatkan peluang meledakkan gol pada minit ke-32 perlawanan apabila tendangan derasnya sekadar melepasi gawang gol pasukan pelawat.

Kebuntuan pasukan Tempines Rovers dalam mencari gol pertama berhasil setelah kapten pasukan, Aleksandar Duric berjaya menyempurnakan hantaran lintang yang dilakukan Ahmad Latiff Khamarudin pada minit ke-37.

Gol pertama itu nyata mengembalikan semangat skuad kendalian, Steven Tan untuk mengukuhkan kedudukan pada minit ke-40, namun peluang menambah jaringan gagal disudahkan dengan sempurna penyerangnya, Ahmed Fahmie Jamil.

Masuk babak kedua perlawanan, kedua-dua pasukan mula mempamerkan corak permainan yang lebih agresif dalam memburu gol.

Terengganu yang tampil dengan gaya permainan yang lebih kemas bagaimanapun masih gagal menghasilkan gol biarpun mempunyai peluang keemasan dihadapan gol pelawat apabila sepakan Joseph Kalang Tie sedikit tersasar pada minit ke-51.

Keghairahan tuan rumah mengatur serangan akhirnya dihukumsekali lagi oleh kapten pasukan pelawat, Aleksandar Duric pada minit ke-90 untuk gol kedua Tempines Rovers sekaligus membolehkan kelab dari Singapura itu membawa pulang kemenangan pertama selepas empat perlawanan dari Kuala Terengganu.

Tempines Rovers kini kembali bernafas dan mempunyai peluang cerah ke pusingan kedua selepas mengalami dua kekalahan dan seri dalam tiga perlawanan yang dilalui sebelum ini dengan kutipan empat mata.

Bagaimanapun, pasukan Terengganu masih kekal di tangga kedua Kumpulan F dengan enam mata selepas empat perlawanan.

Pertemuan sengit antara dua juara liga di kedua-dua negara sepanjang 90 minit perlawanan petang semalam, menyaksikan dua kad kuning dilayankan pengadil dari Tukrmenistan, Kurbanov Charymurat masing-masing kepada Terengganu (Joseph Kalang Tie) dan Tempines Rovers (Mustafic Fahrudin) pada minit ke-27.


Dana RM700 ribu bela nasib golongan wanita

Oleh: Suriati AliDana Pendahuluan Nafkah sebanyak RM700,000 yang disediakan kerajaan negeri melalui Jabatan Kehakiman Syariah Terengganu (JKST) mampu membela nasib golongan wanita yang diabaikan suami.

Daripada jumlah itu, lebih RM71,000 telah diagihkan kepada 31 penerima sejak dana itu diperkenalkan tahun lalu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, bayaran kepada setiap mangsa atau penerima bergantung kepada keputusan mahkamah di mana mereka yang mempunyai jumlah tanggungan ramai, layak menerima kadar dana berjumlah sehingga RM6,000 seorang.

Katanya, pemberian dana seumpama ini, bukan bertujuan meringgankan beban si bapa atau si suami, sebaliknya ingin memastikan semua keperluan mangsa ditunaikan sementara suami yang dengan sengaja ingkar dengan arahan mahkamah.

“Sekalipun bayaran dana ini bersifat bayar balik tetapi bukanlah ia perlu dibayar oleh duit poket si anak atau si isteri sebaliknya ia perlu dibayar melalui bayaran balik tunggakan nafkah di suami.

“Jika mereka masih enggan membayar dana ini, si suami boleh dikenakan hukuman lebih berat iaitu dipenjarakan dengan persetujuan mahkamah,” kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Dana Pendahuluan Nafkah Akaun di Mahkamah Syarikah Kuala Terengganu, hari ini.Hadir sama, Ketua Hakim Syarie Terengganu, Dato’ Haji Ismail Yahya.
Seramai 17 penerima menerima dana yang membabitkan peruntukan sebanyak RM41,000 iaitu masingh-masing menerima dana berjumlah antara RM600 sehingga RM6,000, bergantung jumlah tanggungan.

Katanya, segala usaha dan komitmen kerajaan yang dilakukan ini adalah bertujuan memastikan kesejahteraan dan keharmonian rakyat.Kerajaan tanggung subsidi tinggi demi rakyat

Oleh: Aida Abd Rahman

Tahukah anda… Gas (silinder 14kg) – Harga sebenar RM47.56;
subsidi kerajaan RM20.96

Harga yang perlu ANDA BAYAR hanya berjumlah RM26.60 bagi setong gas 14kg.

Gas silinder atau LPG adalah antara barangan komoditi yang menjadi polemik dan isu perbahasan di kalangan semua pihak, khususnya kumpulan penentang kerajaan tanpa mereka membuka mata untuk menilai fakta sebenar asas kepada penentuan harga sesuatu produk mahu pun perkhidmatan.

Walhal, Kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Umno yang menerajui pemerintahan negara ini, memberi subsidi paling tinggi dengan menawarkan harga paling rendah bagi setiap kilogram gas silinder iaitu RM1.90 sahaja berbanding RM2.55 (Indonesia), RM6.42 (Singapura), RM2.99 (Thailand) dan RM5.11 di Filipina.

Subsidi adalah wang yang dibayar oleh kerajaan kepada pengeluar atau penjual sesuatu produk supaya harga runcit produk tersebut rendah berbanding kos sebenar atau harga pasaran.

Kaedah itu merupakan bantuan untuk meringankan beban kepada pengguna,sekaligus bagi menjana pertumbuhan melalui peningkatan daya pengeluaran, menambah kuasa membeli dan mengurangkan inflasi.

Berdasarkan sumber Kementerian Kewangan Malaysia, tanggungan subsidi kerajaan kian bertambah dari tahun ke tahun di mana RM10.32 bilion pada 2010, diikuti RM22.48 bilion pada 2011 dan tahun ini meningkat kepada RM22.52 bilion..

Selain gas silinder, senarai 11 barang kawalan berjadual yang lain termasuk minyak masak, diesel, simen, gula, baja, minyak tanah, ayam, bar bulat keluli lembut, tepung gandum, roti (semua jenis) dan petrol (gasoline motor untuk semua gred).

Pengguna juga mungkin tidak mengetahui bahawa harga tepung gandum jika tanpa subsidi RM1.90 (harga terkini RM1.35), harga beras ST15 sebelum subsidi RM24, berbanding harga semasa RM18, gula sebelum subsidi RM2.50 berbanding selepas subsidi RM2.30 dan minyak masak 1kg kini berharga RM4.75 selepas subsidi RM2.25!

Selain itu, rakyat juga perlu sedar kerajaan menanggung sepenuhnya pembelian buku teks dan segalanya diberi secara percuma atau disubsidikan demi kepentingan serta manfaat rakyat tanpa mengira pelajar di kalangan anak penyokong kerajaan mahu pun pembangkang.

Terbaru, Klinik 1Malaysia yang hanya mengenakan caj RM1 bagi rawatan biasa,selain RM5 bagi rawatan pakar berbanding harga berganda dan lebih tinggi jika mendapat perkhidmatan perubatan di klinik swasta.

Bukan sahaja di Malaysia, isu subsidi berlaku di setiap pelusuk dunia sama ada negara kaya seperti Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah atau negara miskin seperti Mesir.

Di Mesir tercetus rusuhan apabila subsidi roti dikurangkan, manakala di Eropah petani merusuh dengan membinasakan hasil keluaran akibat pengurangan subsidi bahan makanan.

Oleh yang demikian, jika tidak bersandarkan subsidi yang disediakan Kerajaan BN dan Umno, seperti baja dan harga padi, ratusan ribu petani kita akan hidup dalam kemiskinan tegar dan hasil padi atau beras negara pastinya merudum.

Mengikut sifir ekonomi, kita harus saling bekerjasama di mana mereka yang membeli beras membayar harga yang tinggi sedikit dan harga tambahan itu dipindahkan kepada penanam padi sebagai subsidi.

Seorang pengguna yang menerima RM1 subsidi akan membelanjakan duit itu kepada pekedai.. Pekedai sudah pasti membuat keuntungan kerana barang yang dijual dengan kadar harga RM1 itu diperolehnya dengan harga lebih rendah daripada pembekal.

Sementara pembekal pula membeli lebih rendah dari pengilang. Setiap kali duit RM1 itu bertukar tangan, ia menambah kepada nilai ekonomi.

Perlu diingat bahawa harga subsidi ini kerana peranan rakyat yang memilih kerajaan yang prihatin,bertimbang rasa dan rasional dalam memastikan rakyat tidak mendapat kesan daripada kenaikan ekonomi global.Pembangkang tabur janji kosong

Oleh: Kamarudin Mat Akib

PEMBANGKANG HANYA MAMPU TABUR JANJI KOSONG...Itu hakikat sebenar yang berlaku jika Pakatan Rakyat (PR) yang turut disertai Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) memerintah negara ini.

Rakyat tidak wajar mempercayai janji manis pembangkang kononnya mereka akan menghapuskan kutipan tol dan bayaran balik pinjaman pelajar yang dibuat melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) serta gaji minimum RM4,000 sebulan.

Cuba bayangkan, jika benar pembangkang diberipeluang memerintah negara ini selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13), mereka perlu mengeluarkan perbelanjaan lebih RM200 bilion setahun bagi merealisasikan janji tersebut saja.

Perbelanjaan itu tidak termasuk peruntukan pengurusan, pembinaan projek-projek pembangunan dan sosial bagi kesejahteraan rakyat seluruh negara seperti yang dilakukan Kerajaan Barisan Nasional (BN) sekarang ini.

Jika Kerajaan Pusat menghapuskan kutipan tol, ia terpaksa mengeluarkan perbelanjaan tambahan sebanyak RM100 bilion setahun manakala perbelanjaan untuk PTPTN berjumlah RM43 bilion.

Perbelanjaan untuk gaji minimum RM4,000 sebulan seperti yang dijanjikan oleh pembangkang pula menelan belanja RM60 bilion setahun.

Bayangkan dari punca mana ‘kerajaan angan-angan’ pembangkang mahu mengumpul dana bagi membiayai peruntukan demi bagi membolehkan mereka menunaikan janji-janji manis tersebut.

Hakikatnya, Malaysia akan muflis dalam tempoh dua tahun jika pakatan pembangkang memerintah negara ini dan menunaikan tiga perkara yang dijanjikan itu bagi memancing undi penduduk tempatan pada PRU 13.

Selama ini, Kerajaan BN mentadbir urus negara dengan berhemah dan mereka memberi subsidi dan bantuan kepada rakyat mengikut keupayan semasa kewangan negara.

Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak mengumumkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), bantuan persekolahan RM100 bagi setiap pelajar sekolah rendah dan menengah serta Baucer Buku 1Malaysia kepada pelajar institusi pengajian tinggi semasa membentang Bajet 2012.

Bantuan tersebut disediakan bagi meringankan beban rakyat dan ia dilakukan kerana Kerajaan Pusat mampu berbuat demikian.

Selepas pembentangan bajet tersebut, bantuan yang dijanjikan terus diberi kepada rakyat secara adil dan telus, tanpa mengira fahaman politik.

Begitu murni perjuangan BN, di mana mereka yang menyokong Pas dan parti pembangkang turut menerima bantuan berkenaan, walaupun ramai daripada penerimanya pernah memaki hamun pemimpin Pusat dan negeri.

Bagaimanapun, disebabkan dengki dan iri hati dengan kejayaan BN memerintah negara ini sejak 55 tahun yang lalu, pemimpin parti pembangkang yang sememangnya berhati busuk dan gilakan kuasa, mula menjanjikan bulan, bintang dan cakerawala kepada rakyat bagi mengaburi mata mereka.

Pemimpin pembangkang mula membuat janji kosong bagi meraih undi dengan satu niat saja iaitu mahu menjatuhkan Kerajaan BN.
Itulah sebenarnya yang berlaku dan rakyat perlu faham keadaan ini. Mereka tidak perlu terpedaya dengan janji pembangkang, sebaliknya terus memberi sokongan mereka kepada BN pada PRU 13.