Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

26 February 2011

River Cruise Rangsang Peningkatan Pelancong

Oleh: Aida Abd RahmanProgram `River Cruise’ atau menyusuri Sungai Terengganu yang disediakan Taman Tamadun Islam (TTI), Kuala Terengganu, semakin mendapat sambutan menggalakkan dan penyumbang kepada peningkatan pengunjung di pusat pelancongan terkenal itu sepanjang Januari lalu.

Seramai 33, 523 pengunjung TTI direkodkan dengan 28,495 adalah pengunjung Taman Monumen, diikuti Pulau Wan Man 3,298 dan 1,731 penumpang `River Cruise’.

TTI menyediakan bot tradisional payang dan kolek, Sri Wan Man (bot fiber) dengan 32 muatan, selain Sri Paloh, Sri Warisan dan Sri Kristal yang menyediakan 45 muatan dengan kesemuanya merekodkan 32,299 penumpang sepanjang tahun lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said, berkata dengan adanya program menyusuri sungai itu telah memberi impak besar kepada kedatangan dan peningkatan sektor pelancongan negeri.

Katanya, sokongan penduduk setempat, selain tarikan pelancong tempatan serta luar negara amat memberangsangkan menyebabkan kerajaan negeri bersedia menambah jumlah bot sedia ada bagi memenuhi permintaan itu.

“Semua yang sudah ada dan akan ditempah sebanyak 14 buah bot termasuk bot tradisional yang dihasilkan daripada kayu cengal oleh masyarakat tempatan atau dikenali sebagai Katamara.

“Bot tradisional yang sudah digunakan dua buah dan dua lagi sudah ditempah. Dua bot tradisional kini diserahkan operasinya kepada Koperasi Bot Penambang Seberang Takir,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Dalam pada itu, di TTI lima pakej yang ditawarkan termasuk `River Cruise’ (persiaran),` River Cruise (Dining)’, Pakej Sekolah, `Island Tour’ dan `Family Day Package’.

TEGANUKITA

Jabatan Pertanian belanja RM1.81 juta di bawah PPIK.

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Pengarah Jabatan Pertanian Terengganu, Encik Md Yusof Maidin.

Kerajaan negeri serius untuk melihat golongan petani di negeri ini berjaya dalam menguruskan kawasan pertanian masing-masing lebih-lebih lagi dalam mengendalikan tanaman kelapa yang kini mengalami kekurangan bekalan bahan berkenaan.

“Melalui penyelidikan dan kajian yang dijalankan oleh Jabatan Pertanian terhadap beberapa jenis kelapa ternyata kelapa hibrid mampu beri pulangan lumayan kepada petani,” kata Pengarah Jabatan Pertanian Terengganu, Encik Md Yusof Maidin.

Katanya, baka baru yang dikenali sebagai kelapa matag ini berbuah lebat antara 15 hingga 25 biji setandan dengan harga sekitar RM2 sebiji.

Mengambil kira kelebihan berkenaan jabatan telah mengagihkan 7,068 benih kelapa matag kepada pekebun kecil kelapa seluruh negeri tahun lalu.

Katanya, petani digalakkan mengantikan pokok kelapa sedia ada yang tidak produktif kepada tanaman kelapa matag yang tebal isinya dan banyak santan.“Jabatan juga telah memperuntukan RM1.18 juta bagi tujuan penanaman semula dan pemulihan kawasan tanaman menerusi Program Pembangunan Industri Kelapa (PPIK),” katanya.

Katanya, jabatan juga sudah ada kawasan perintis penanaman kelapa matag yang sudah dimulakan beberapa tahun tahun namun penanaman secara ladang masih belum dapat dilaksanakan kerana kesukaran mendapatkan benih.

TEGANUKITA

Kemas penyampai inspirasi kerajaan

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Langkap, Haji Ashaari Idris.

Tugas mendidik generasi kecil diperingkat tadika menjadi sebahagian tanggungjawab anggota di Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) dalam membentuk sahsiah dan keperibadian kanak-kanak.

“Tidak terbatas mendidik kanak-kanak tetapi turut membantu menyampaikan inspirasi kerajaan kepada masyarakat di kampung-kampung,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Langkap, Haji Ashaari Idris ketika meraikan warga Kemas DUN Langkap di Sutra Beach Resort, Rhu Tapai, Setiu.

Katanya, sebagai tonggak kepada kerajaan, anggota Kemas perlu memberi komitmen padu dalam menjalankan tugas masing-masing dan memberikan perkhidmatan yang berkualiti dan cemerlang.

“Selaku tonggak kepada kerajaan jangan mudah keliru dengan pelbagai perubahan yang berlaku sama ada dari aspek sosial dan politik sebaliknya sentiasa terbuka menerima sesuatu perkara yang berbangkit,” katanya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Industri Asas Tani Negeri.

Katanya, peranan yang dimainkan warga Kemas penting dalam memastikan kekuatan kerajaan meneruskan kelangsungan pembangunan yang dirancang demi kesejahteraan rakyat.

Haji Ashaari berharap semua pihak dapat mengekalkan perpaduan di semua peringkat bagi mengukuhkan kekuatan dan peranan orang Melayu.

TEGANUKITA

YDP, Pegawai Daerah Digesa Serius Tangani Denggi

Oleh: Aida Abd Rahman


Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr A Rahman Mokhtar.

Yang dipertua majlis tempatan dan pegawai daerah seluruh Terengganu digesa mengambil serius kaedah pengurusan sampah dan kebersihan di kawasan masing-masing bagi mengelak peningkatan kes demam denggi di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr A Rahman Mokhtar, berkata peranan dua pemimpin di setiap daerah itu amat penting untuk memastikan wabak denggi tidak terus menular dan mencatat angka yang membimbangkan.

Katanya, dalam Mesyuarat Majlis Tindakan Negeri pada minggu lalu,Jabatan Kesihatan Negeri turut meminta yang dipertua majlis tempatan serta pegawai daerah menekankan aspek penjagaan alam sekitar dan kebersihan di daerah masing-masing.

Bagaimanapun, menurut Dr A Rahman, rekod negeri menunjukkan sejak beberapa minggu lalu, catatan kes demam denggi lebih rendah daripada tahun lalu dan berada di bawah median tiga tahun.

Beliau berkata demikian kepada Teganukita sebagai mengulas laporan akhbar arus perdana hari ini (25 Februari), berhubung Terengganu antara tujuh negeri yang mencatat peningkatan kes demam denggi dalam tempoh seminggu mulai 13 Februari lalu, menjadikan 420 kes berbanding 391 kes pada minggu sebelumnya.

Mengikut statistik terbaru yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan, Terengganu dan Johor meningkat 12 kes, diikuti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (11 kes), Sabah (sembilan), Sarawak (lapan) dan Melaka tujuh kes.

Dr A Rahman juga berharap semua masyarakat mengambil langkah proaktif bagi menangani isu ini lebih awal serta tidak hanya mengharapkan tindakan jabatan kesihatan dan pihak berkuasa tempatan semata-mata untuk membersihkan kawasan mereka apabila dikesan terdapat kes demam denggi.

“Kesedaran dan mentaliti individu lebih penting dalam isu menjaga alam sekitar dan kawasan sekeliling terutama sekitar rumah sendiri. Jangan biarkan sampah merata-rata, longkang dan parit tidak diselenggara dengan betul sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes dan punca kepada pelbagai wabak lain,” katanya.
TEGANUKITA

Hubungan Terengganu dan Melaka akrab

Oleh: Suriati Ali


To' Puan Seri Norliza Mahmud (kiri) dan Datin Seri Datuk Wira Hajah Asmah Abdul Rahman menjalin hubungan akrab bagi memperkukuhkan ekonomi negeri antara Terengganu dengan Melaka. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Hubungan Terengganu dan Melaka sememangnya cukup akrab dan banyak persamaannya kerana bersama-sama ingin maju dalam sektor pelancongan dan memperkukuhkan ekonomi negara.

Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Terengganu (Serikandi) yang juga Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, berkata paling terkini, Terengganu turut terlibat dalam Projek Mega Melaka Trem (PMMT) di Air Keroh yang dilancarkan Perdana Menteri pada 19 Februari lalu.

Katanya, pekerja trem di Melaka akan dihantar ke Kolej Universiti Tati (Tatiuc) di Telok Kalong, Kemaman untuk di latih dengan kemahiran pemanduan trem. Pada masa sama kolej itu akan menyediakan kepakaran bagi ujian landasan atau `test track’.

“Projek (PMMT) adalah pertama seumpamanya di dunia menggunakan gas asli sebagai tenaga penggerak. Malah teknologinya juga dicipta rakyat tempatan.

“Sebagaimana kita maklum, Melaka telah mendapat pengiktirafan sebagai Bandaraya Warisan Dunia, manakala di Terengganu mengekalkan slogan Bandaraya Warisan Pesisir Air,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Makan Malam Bersama Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat (Bistari) dan Kelab Badminton Seri Murni (KBSM) di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu, malam tadi.

Tetamu istimewa dari Melaka itu termasuk Isteri Ketua Menteri Melaka yang juga Pengerusi Bistari, Datin Seri Datuk Wira Hajah Asmah Abdul Rahman turut dihiburkan dengan persembahan tarian tradisional dan nyanyian lagu asli Terengganu.

Pada sebelah petang, semalam (25 Februari) rombongan seramai 18 orang itu dibawa melawat beberapa lokasi terkenal di negeri ini, termasuk Taman Tamadun Islam (TTI), menyelusuri Sungai Terengganu dengan menaiki Bot Cruise, Pasar Besar Kedai Payang dan Bazar Warisan.Pagi ini (26 Februari) turut berlangsung perlawanan persahabatan acara badminton di Stadium Negeri, Kuala Terengganu bagi mengeratkan lagi silaturahim.

To’ Puan Norliza turut memberitahu, Terengganu aktif dalam projek penjagaan alam sekitar terutama di Pulau Redang yang telah diiktiraf sebagai pulau tercantik di dunia.

“Terengganu dan Melaka bersama-sama memberi tumpuan dalam sektor pelancongan, YAB Menteri Besar Terengganu sendiri menyatakan hasrat mencontohi Melaka dalam bidang ini untuk menjadikan sebagai tulang belakang ekonomi,” katanya.

Sementara itu, Datin Seri Datuk Wira Hajah Asmah, berkata dia cukup kagum dengan Terengganu, kerana banyak perubahan yang berlaku bukan saja berkaitan infrastruktur, kemudahan awam malah kebersihannya terjaga rapi.

“Berdasarkan perubahan ini, tidak hairanlah pelancongan akan sentiasa meningkat dan ekonomi negeri bertambah kukuh,” katanya.


TEGANUKITA


MB Terengganu turut iringi calon DUN KerdauOleh: Ruslan Abdul Rahman

PRK Kerdau: Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said yang juga Menteri Besar Terengganu adalah di antara pimpinan Umno/BN yang bersama-sama Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Mohd.Yassin dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pahang, Dato' Seri Adnan Yaakob mengiringi calon Barisan Nasional (BN) DUN Kerdau, Temerloh Pahang.

Perarakan bermula dari Dewan Tun Abdul Razak menuju ke Dewan Majlis Perbandaran Temerloh tempat penamaan calon dilangsungkan. Penamaan calon bermula jam 9.00 pagi ini dan calon BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad bersama penyokong yang diketuai oleh Timbalan Presiden Umno/BN itu tiba di pusat penamaan calon kira-kira jam 9.05 pagi.

Dato' Seri Ahmad yakin bahawa calon BN, Syed Ibrahim yang mempunyai latarbelakang pendidikan, pergaulan dan pengalaman kerja kerajaan dan parti mampu untuk memberi kemenangan cemerlang kepada BN di PRK Dun Kerdau itu.

PRK diadakan berikutan kematian Allahyarham Datuk Zaharuddin Abu Kassim, Adun BN Kerdau sebelum ini.

Pas mengumumkan calon mereka ialah Hassanuddin Salim yang dianggap oleh orang ramai kurang popular, berbanding calon BN.

Umno Terengganu menghantar jentera penerangan diketuai YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman yang akan membongkar kelemahan,penyelewengan dan kezaliman Pas semasa memerintah Terengganu 1999-2004 sehingga akhirnya ditolak rakyat Terengganu.

Haji Ahmad Razif berkata, beberapa penceramah Umno Terengganu akan mula berceramah malam ini (26 Februari), termasuk Haji Shamsuddin Sulong (Pengarah Unit Komunikasi Terengganu).

Selain itu Pergerakan Wanita,Pemuda dan Puteri dari Terengganu juga dihantar bagi sama-sama mempastikan kejayaan calon BN di Kerdau.


TEGANUKITA

360 penceramah Umno Terengganu siapsedia untuk PRU 13


Seramai 350 orang penceramah Umno Terengganu bersiap sedia untuk menghadapi Piliharaya Umum (PRU) 13 pada bila-bila masa, demikian ikrar mereka dalam satu Retreat Penerangan (Program Bicara Penerangan) yang diadakan di Melaka Bandar Bersejarah selama dua hari bermula semalam (24- 25 Februari 2011).TEGANUKITA

25 February 2011

Lima Pertubuhan Kebajikan Dapat Perhatian Sempena Jom Heboh

Oleh: Aida Abd Rahman

Di sebalik kemeriahan aktiviti hiburan yang dihidangkan kepada masyarakat Terengganu bersempena Karnival Jom Heboh yang berlangsung di Dataran Syahbandar, Kuala Terengganu bermula hari ini (25 Februari), Media Prima Berhad selaku penganjur karnival turut menunaikan tanggungjawab sosial dengan menyumbang RM50,000 kepada lima badan kebajikan di negeri ini.

Badan kebajikan yang terpilih masing-masing menerima sumbangan RM10,000 adalah Rumah Sejahtera Taman Bahagia Bukit Payong, Rumah Tunas Harapan Anak Yatim Darul Hilmi, Orang Kurang Upaya Anggota Terengganu, Pertubuhan Kebajikan Warga Tua Nurul Saadah dan Persatuan Kebajikan Islam Terengganu.

Sumbangan disampaikan sempena kunjungan personaliti TV3 ke Rumah Tunas Harapan Anak-anak Yatim Darul Hilmi di Seberang Takir, Kuala Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman berterima kasih dengan keprihatinan Media Prima terhadap mereka yang kurang bernasib baik dan memerlukan perhatian semua pihak termasuk badan korporat.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Seberang Takir turut teruja kerana penganjur memilih rumah anak yatim di kawasan pimpinannya sebagai destinasi untuk menjalankan tanggungjawab sosial.

Hadir sama, Ketua Penerbitan Program Majalah, Primeworks Studio Media Prima Berhad, Aziz ismail; Ketua Penerbit Program Wanita Primeworks Studios, Siti Hatija Yusof dan beberapa personaliti TV3 seperti Maria Tunku Sabri, Teh Syuhada, Aidid Marcello dan Azura Azizul Azman.TEGANUKITA

Kutipan Zakat Bertambah Kesan Pemulihan Ekonomi

Oleh: Aida Abd Rahman


Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Wan Harujan Sulaiman.

Kesan pemulihan ekonomi dan aktiviti perniagaan yang semakin menggalakkan dijangka mampu meningkatkan kutipan zakat seluruh Terengganu pada tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Wan Harujan Sulaiman, berkata pihaknya menyasarkan kutipan zakat mampu mencapai jumlah sehingga RM80 juta pada tahun ini, dengan zakat perniagaan menjadi penyumbang terbesar kepada jumlah itu.

Katanya, zakat perniagaan mencecah 21 hingga 23 peratus, diiikuti zakat pendapatan penyumbang kedua tertinggi iaitu sebanyak 20 peratus daripada nilai keseluruhan kutipan.

Beliau berkata , Maidam berjaya mengumpul RM76 juta zakat tahun lalu, iaitu peningkatan RM2 juta berbanding 2009.

Selain itu, kutipan dijangka meningkat pada tahun ini juga bersandarkan kepada perkembangan semasa, yang mana RM7.6 juta peningkatan direkodkan berbanding tempoh masa yang sama tahun lalu.Bagaimanapun, beliau berkata sasaran zakat pada tahun ini juga perlu dilihat kepada kutipan zakat sehingga suuku pertama tahun ini bagi menentukan sama ada ia mampu mencapai sasaran atau sebaliknya.

Seramai 12 ejen yang dilantik oleh Maidam untuk menilai, menafsir dan mmengutip zakat juga antara faktor yang menyumbang kepada peningkatan jumlah kutipan zakat pada tahun ini.


TEGANUKITA

BISTARI luang masa membeli belah di Pasar Payang

Oleh : Zulkipli bin CW. Putera


Ahli BISTARI memilih pakaian batik di Pasar Kedai Payang, Kuala Terengganu. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Batik dan songket Terengganu memang diakui yang terbaik penghasilannya. Tidak sah sekiranya pengunjung yang datang ke negeri ini tidak membeli dan membawa balik hasil tangan penduduk tempatan yang tersohor sejak turun temurun lagi.

Tidak ketinggalan rombongan Badan Amal Kebajikan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Negeri Melaka (BISTARI) mengambil kesempatan singgah di Pasar Kedai Payang sambil menjamu mata melihat dan membeli batik serta songket buatan Terengganu.

Mereka meluang masa kira-kira tiga jam mengunjungi beberapa buah kedai yang menjual pakaian itu dan membelinya sebagai buah tangan untuk dibawa balik ke Melaka. Selepas itu ahli BISTARI turut mengadakan lawatan ke Bazar Warisan bersebelahan Pasar Kedai Payang.

Kunjungan ke Pasar Kedai Payang salah satu aktiviti sampingan dalam rangka lawatan selama tiga hari ahli BISTARI ke negeri ini bermula hari ini (25 Februari). Pagi tadi, mereka menikmati panorama indah Bandaraya Warisan Persisir Air sebelum melawat Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man.

TEGANUKITA

Terpukau Keunikan Terengganu

Oleh : Zulkipli bin CW. Putera


Datin Seri Datuk Wira Hajah Asmah dan To' Puan Seri Norliza bersama rombongan menjamu selera nasi dagang di atas bot sambil menikmati permandangan Bandaraya Warisan Pesisir Air ketika melakukan lawatan ke negeri Terengganu selama tiga hari bermula hari ini. - Gambar oleh Zul Putra.

Isteri YAB Ketua Menteri Melaka, Datin Seri Datuk Wira Hajah Asmah Abd. Rahman bersama rombongan kagum dengan keindahan serta keunikan negeri Terengganu ketika mengadakan lawatan selama tiga hari ke negeri ini bermula hari ini (25 Feb).
Datin Seri Datuk Wira Hajah Asmah yang juga merangkap Pengerusi Badan Amal Kebajikan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Negeri Melaka (BISTARI) disambut isteri YAB Menteri Besar Terengganu, To’ Puan Seri Norliza Mahmud yang juga merangkap Yang Di-Pertua Badan Amal Kebajikan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Negeri Terengganu (SERIKANDI) di Lapangan Terbang Sultan Mahmud sebelum rombongan menaiki bot menyusuri Sungai Terengganu di Riyaz Pulau Duyung.Sepanjang perjalanan, rombongan Melaka disajikan makanan tradisi Terengganu iaitu nasi dagang di atas bot sambil melihat panorama Bandaraya Warisan Pesisir Air dan melawat Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man.

Petang ini, rombongan dari Melaka seramai 20 orang itu dijangka akan mengadakan lawatan ke Pasar Payang dan Bazar Warisan kira-kira jam 3.00 petang.

TEGANUKITA

Semakin ramai pelajar luar negara di TATiUC

Oleh: Kamarudin Mat AkibKolej Universiti TATI (TATiUC) di Kemaman, bakal menerima lebih ramai pelajar dari luar negara pada sesi pengajian akan datang, sesuai dengan hasrat kerajaan negeri untuk mengangkat institusi pengajian tersebut ke tahap antarabangsa.

Sehingga ini pihak pengurusan TATiUC menjangkakan 50 pelajar dari luar negara akan mendaftar masuk ke pusat pengajian itu, di mana 10 orang sudah membuat pengesahan untuk melanjutkan pelajaran dalam pelbagai jurusan yang disediakan.

Rektor TATiUC, Dr Mohd Rozailan Mamat @ Ibrahim, berkata kini 10 pelajar dari Sudan dan Arab Saudi sedang menuntut di pusat pengajian itu yang semakin mendapat perhatian di luar negara.“Pada masa yang sama TATiUC juga sedang giat menarik tenaga pengajar dari luar negara bagi menarik lebih ramai pelajar asing melanjutkan pengajian di sini,” ujarnya.

Pada masa ini TATiUC sudah berjaya mendapatkan tenaga pengajar dari Indonesia, Yaman, India dan United Kingdom, mengajar di situ.

Beliau berkata, walaupun dengan pertambahan pelajar dari luar Terengganu dan negara asing belajar di TATiUC, pihaknya tetap akan mengekalkan kuota minimum pengambilan pelajar Terengganu 70 peratus.

“Pengajian berasaskan kemahiran masih menjadi teras pengajian di TATiUC, terutama pengajian di peringkat diploma 70 peratus praktikal 30 peratus teori masih tetap dikekalkan,” katanya.

Menurutnya, pihak industri puas hati dengan sistem pembelajaran yang diamalkan di TATiUC dan lepasan pusat pengajian itu tidak menghadapi masalah mendapatkan pekerjaan selepas graduan.


TEGANUKITA

24 February 2011

Kemahiran asas dalam penyembelihan haiwan

Oleh: Esah Abdullah


Peserta sedang melakukan pratikal cara sembelih yang betul ketika Bengkel Penyembelihan Halal, di UniSZA Kampus Kota, Kuala Terengganu.

Memberi pengetahuan dan kemahiran asas dalam penyembelihan haiwan mengikut hukum syarak serta pendedahan kepada masyarakat mengenai proses dan konsep pengurusan penyembelihan halal.

Penyaluran maklumat berkaitan penyembelihan halal serta isu-isu berkaitan kepentingan penyembelihan dalam konteks kesihatan umum veterinar teknologi semasa perlu didedahkan kepada umum agar tidak timbul keraguan mengenainya.

Selaku Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mempunyai fungsi pengajaran, penyelidikan dan khidmat masyarakat melalui sumbangan berbentuk ilmu serta perkhidmatan komuniti sekitar.

“Tahun ini UniSZA akan mengadakan empat siri perbengkelan mengenai penyembelihan halal ini dan orang ramai dialu-alukan untuk membabitkan diri dalam program ini,” kata Naib Canselor UniSZA, dato’ Prof. Dr Alias Daud.Katanya, tahun lalu UniSZA berjaya mengadakan bengkel ini dua kali dan tahun ini bercadang menambahnya kepada empat dimana peluang ini harus dimanfaatkan oleh orang ramai kerana asas pengetahuan dalam soal penyembelihan halal ini jarang diadakan oleh mana-mana agensi.“Peserta akan diberi sijil penyertaan oleh UniSZA dan jika lulus dalam sesi penilian dan temuduga yang dikendalikan oleh panel dari Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan Jabatan Kesihatan ,” katanya.

Sehubungan itu katanya, peserta yang berjaya akan dicadangkan kepada Jawatankuasa Persijilan Penyembelihan Halal Negeri Terengganu untuk perakuan dan dianugerahkan Sijil Penyembelihan.

TEGANUKITA

Ibu tunggal disaran tidak mudah putus asa.

Oleh: Suriati Ali

Ibu tunggal sama ada kematian suami atau bercerai diingatkan supaya tidak mudah berputus asa menempuh hari mendatang, sebaliknya perlu kuat semangat dan tabah menghadapi dugaan.

Pengarah Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT), Encik Mohd Shafaruddin Mustaffa, berkata pihaknya menyediakan pelbagai program bagi membantu golongan itu kembali hidup cerdas seperti sedia kala sekaligus dapat membesarkan anak dengan sempurna.

Antaranya menganjurkan kursus kemahiran internet dan pembangunan e-Perniagaan yang diselia khas oleh beberapa pegawai di bawah Program Bengkel Latihan Jendela Industri Kecil dan Sederhana.

Katanya, program ini diadakan untuk membantu Ibu tunggal mengembangkan perniagaan dan meningkatkan pendapatan masing-masing melalui penggunaan teknologi maklumat selain memberi pendedahan berkaitan laman sesawang.

“Secara tidak langsung mereka dapat mempromosikan barangan dan perkhidmatan yang disediakan ke serata dunia,” katanya.

Sementara itu, Encik Shafaruddin turut memberitahu program pasca perkahwinan turut diwujudkan YPKT semata-mata bertujuan memulih kembali hubungan intim pasangan suami isteri yang telah lama berkahwin dan mengatasi masalah penceraian.

Katanya, daripada jumlah 10,500 pasangan yang berkahwin pada tahun lalu, sebanyak 10 peratus pasangan telah melalui proses penceraian.

"Bila kita anjurkan program ini, pasti ramai menyangka mereka yang mengikuti program ini adalah pasangan bermasalah tetapi mereka tersilap kerana peserta yang dipilih ini bertuah kerana berpeluang menghabiskan masa bersama dengan pasangan masing-masing tanpa dikenakan sebarang bayaran.

"Kita berharap melalui penganjuran program ini dapat meningkatkan keutuhan sesebuah institusi kekeluargaan di saat pasangan suami isteri telah sampai tempoh terasa hambar dan tidak lagi menarik seperti seawal perkahwinan dulu,” katanya.

TEGANUKITA


Nelayan Perlu Bijak Rancang Masa Depan

Oleh: Suriati Ali

Golongan nelayan di negeri ini, terutama yang masih di kategorikan golongan miskin perlu mengurangkan sikap gemar bergantung kepada hasil laut sekiranya serius ingin menaiktaraf ekonomi keluarga.

Mereka perlu bijak merancang masa depan dengan mencari pekerjaan sampingan seperti berniaga kecil-kecilan dan bercucuk tanam. Pendekatan ini secara tidak langsung boleh menambah pendapatan sedia ada.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, YB Haji Asha’ari berkata kerajaan negeri prihatin dengan nasib golongan nelayan yang kebanyakannya masih dikategorikan miskin.

Katanya, mereka yang miskin pendapatan mampu berubah kerana mempunyai sikap ingin berusaha bagi menambah pendapatan, jika sebaliknya iaitu miskin minda, cukup sukar untuk berbuat demikian.

“Kerajaan negeri cukup kesal dengan mereka yang miskin minda berikutan bertindak tanpa berfikir masa depan. Sekiranya bantuan seperti bot, enjin, pukat dan pelbagai kelengkapan bot lain dihulurkan kerajaan, mereka tanpa segan silu akan menjualnya bagi mendapat keuntungan segera.

“Mereka yang mempunyai sikap seperti ini tidak akan berubah sampai bila-bila, kerana bukan sahaja tidak mempunyai masa depan malah payah untuk berusaha,” katanya.

Menurutnya, sikap gemar menambung dan tidak membazir juga perlu ada dalam diri para nelayan bagi mengelak kesuntukkan wang terutama pada musim tengkujuh.

“Jika tiada duit simpanan, pelbagai masalah lain akan timbul termasuk terpaksa berhutang untuk membeli barangan keperluan harian dan perbelanjaan sekolah anak-anak,” katanya.


TEGANUKITA

Firefly Teruskan Operasi Musim Tengkujuh

Oleh: Aida Abd RahmanKerajaan negeri memutuskan supaya syarikat penerbangan tambang murah, Firefly Sdn Bhd (Firefly) meneruskan operasi penerbangan dua hala Terengganu - Singapura walaupun pada musim tengkujuh tahun depan.

Perkara itu diputuskan kerana terdapat permintaan dan kecenderungan pelancong daripada negara berkenaan ke Terengganu khususnya bagi menyertai serta menyaksikan beberapa acara antarabangsa termasuk Piala Monsun di Pulau Duyong dan Kejohanan Kuda Lasak di Lembah Bidong pada musim tengkujuh.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Keseniaan, dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said, berkata faktor lain kerajaan negeri meminta syarikat penerbangan berkenaan meneruskan operasi pada musim monsun selepas melihat kekurangan penginap hotel pada Disember hingga Mac setiap tahun.

Katanya, bermula 1 Mac ini, Firefly juga akan meneruskan perkhidmatan ke beberapa destinasi termasuk Terengganu-Pulau Pinang dan Pulau Pinang-Subang yang dahulunya dilaksanakan oleh Pelangi Air.

“Bermula bulan Mac juga, Firefly sudah bersetuju untuk mengadakan semula penerbangan tiga kali seminggu Subang-Terengganu dan Penang- Subang.

“Selain itu, pada tahun depan, kerajaan negeri membuat keputusan supaya Firefly tidak boleh menutup dan menghentikan penerbangan pada waktu monsun kerana untuk memulakan semula perkhidmatan setelah memaklumkan kepada orang mengenai pemberhentian sementara itu, amat sukar ,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Beliau berkata, usaha meneruskan semula penerbangan yang pernah dihentikan itu mampu memberi impak positif kepada kemasukan pelancong pada musim tengkujuh selain membantu mengatasi masalah kemerosotan penginap hotel pada tiga bulan pertama setiap tahun itu.

Firefly menyediakan perkhidmatan tiga kali seminggu pada Selasa, Khamis dan Sabtu dengan kapasiti muatan sehingga 70 penumpang dan memakan masa perjalanan sejam 20 minit selain memulakan perkhidmatan di Terengganu sejak 14 Julai 2009.

TEGANUKITA

Monumen ke-22 TTI Siap Jun Ini

Oleh: Aida Abd Rahman


Monumen kincir air umat Islam zaman lampau di Syria yang menggunakan Teori Al-Jazari.

Masjid Sultan, Singapura merupakan monumen ke-22 yang sedang dibangunkan di Taman Tamadun Islam (TTI), Kuala Terengganu yang dijangka siap pada Jun ini.

Pembinaan monumen berkenaan termasuk dalam pembangunan fasa kedua dengan peruntukan keseluruhan kira-kira RM6 juta itu sebagai menghargai permintaan ramai pengunjung dari Singapura yang mahu supaya ada mercu tanda daripada negara mereka turut diabadikan sebagai antara monumen di pusat pelancongan terkenal itu.
Pengarah Urusan TTI, Engku Md Azmi Engku Abd Rahman, berkata Masjid Sultan yang dibina pada skala 1:7 berbanding rekabentuk asal bangunan itu sebagai menghargai sokongan pengunjung negara itu yang mencatat pengunjung paling ramai ke TTI di kalangan negara Asean.

Katanya, selain Masjid Sultan, monumen Masjidil Haram turut menjalani kerja pengubasuaian yang mana teater sedia ada bakal dinaik taraf kepada 3D yang dikenali sebagai virtual Hajj.

“Apabila siapnya teater baru itu, orang ramai pastinya akan dapat merasai suasana dan pengalaman jemaah haji dengan lebih menarik dan terperinci,” katanya kepada teganukita, baru-baru ini.

Engku Md Azmi berkata, fasa kedua itu juga turut melibatkan pembinaan kincir angin yang merujuk kepada kincir air umat Islam zaman lampau di Syria yang menggunakan Teori Al-Jazari.

Katanya, kincir yang berukuran diameter sembilan meter yang turut digunakan untuk sistem pengaliran ke tasik di TTI itu adalah suatu inovasi Islam silam yang mahu diketengahkan semula untuk pengetahuan dan tontonan seluruh pengunjung TTI tidak lama lagi.

Beliau berkata, dengan siapnya kesemua pembangunan itu kelak, pihaknya mengharapkan supaya mampu menarik jumlah pengunjung lebih ramai ke TTI bagi menyaksikan monumen dan seni bina Islam di dalam satu taman yang diselenggara dengan baik oleh pihak pengurusan TTI.

TTI yang dibangunkan di kawasan seluas 23 hektar ini terbahagi kepada dua zon: Kompleks Taman Tamadun Islam dan Zon Awam.

Kompleks ini menempatkan 21 replika monument dan tugu sedia ada yang dibangunkan sejak 2008 berkaitan sejarah Islam dunia termasuk Masjid Negara (Malaysia), Dome of the Rock (Palestin), Masjidil Haram (Arab Saudi), Al-Hambra Citadel (Spain) dan Taj Mahal (India).

Selain itu, Mimbar Kalyan (Uzbekistan), Makam Abu Nasr (Afghanistan), Mimbar Berputar Samarra (Iraq), Masjid Mohd Ali (Kaherah), Masjid Besar Qairawan (Tunisia), Masjid Besar Agadez (Nigeria), Aleppo Citadel (Syria), Masjid Kul Syarif (Russia) dan Mimbar Xian, China.TEGANUKITA

Pemimpin Umno Perlu Wujud Kerjasama Erat

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Amirullah Othman

Pegawai Pembangunan Parlimen, Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) dan wakil-wakil rakyat perlu mewujudkan kerjasama erat bagi memastikan rakyat mendapat faedah maksimum daripada setiap program dan projek yang dilaksanakan kerajaan.

Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar, berkata banyak masalah yang dihadapi oleh rakyat dapat diselesaikan pihak berkenaan jika pemimpin-pemimpin di setiap kawasan bekerjasama antara satu sama lain.

“Justeru itu, kita semua perlu berganding bahu bagi membantu rakyat agar hasrat pucuk pimpinan parti mahu melihat negeri ini maju dan bebas daripada belenggu kemiskinan mencapai matlamat,” katanya dalam ucapan Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Primula Beach Resort, kelmarin.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Ketua Pemuda Umno Bahagian Marang merangkap Ketua Pemuda Umno Negeri, Encik Saiful Bahri Dato’ Baharuddin.

Kira-kira 700 orang termasuk Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan wakil Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), turut hadir di majlis tersebut.

Dato’ Haji Abdul Rahman berkata, jika pemimpin peringkat bahagian tidak bekerjasama, proses pembangunan yang dirancang Kerajaan Negeri dan Kerajaan Pusat di kawasan tersebut tidak akan lancar.

Pada majlis itu, enam di kaawsan parlimen Marang diberi hadiah wang tunai antara RM1,000 hingga RM2,000 kerana pelbagai kejayaan yang diraih sama ada peringkat negeri atau kebangsaan.

JKKK Alor Limbat menerima wang tunai RM2,000 kerana menerima Anugerah Desa Cemerlang peringkat Kebangsaan 2010 (tempat kedua) manakala JKKK Bukit Sawa juga menerima RM2,000 kerana menang tempat kedua Anugerah Kitchen Garden peringkat kebangsaan.

TEGANUKITA

Penaja Tanggung Kos Pelajar Pulang Ke Mesir

Oleh : KAMARUDIN B MAT AKIBKos kepulangan pelajar negeri ini yang menuntut di Mesir akan ditanggung sepenuhnya oleh penaja masing-masing.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, Yayasan Terengganu (YT) akan membayar kos kepulangan semula pelajar tajaannya ke mesir seramai 240 orang.

“Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) pula sudah mewujudkan tabung bagi membiayai kos penerbangan pulang pelajar mereka seramai 323 orang,” katanya kepada Teganukita.

Beliau berkata, kerajaan negeri belum membuat keputusan mengenai lebih 200 pelajar yang belajar di Mesir secara persendirian.Bagaimanapun, katanya, nasib mereka tidak akan diabaikan dan kemungkinan besar akan diberi bantuan, tetapi bentuknya belum dapat ditentukan.

YB Haji Ahmad Razif berkata, pada masa ini kerajaan negeri sedang memantau keadaan di Mesir yang dikatakan sudah reda selepas perletakan jawatan Presiden Hosni Mubarak.

“Kita juga sedang berunding dengan pihak berkuasa Mesir mengenai kemungkinan membawa pensyarah ke negara ini bagi membolehkan pelajar mengikuti kuliah dan mengambil peperiksaan di negara ini,” ujarnya.

TEGANUKITA

23 February 2011

Pusat Pupuk Semangat Teluk Kalong Kampus Kedua TATiUC

Oleh: Aida Abd RahmanKampus kedua Kolej Universiti Tati (TATiUC) bakal dibangunkan di kompleks Pusat Pupuk Semangat di Teluk Kalong, Kemaman bagi menampung jumlah kemasukan pelajar ke pusat kemahiran itu yang semakin meningkat setiap tahun.

Seramai 400 pelajar peringkat Sijil dan pelajar kursus pendek lepasan siswazah akan ditempatkan di kampus baru itu kelak.

Rektor TATiUC, Dr Mohd Rozailan Mamat, berkata pada kemasukan sesi 2010./2011 yang lalu, seramai 780 lepasan SPM dan STPM mendaftar untuk ekmasukan di TATiUC.
Katanya, itu merupakan satu rekod kemasukan paling ramai dalam sejarah 17 tahun penubuhan Tati dan TATiUC.

“Pihak pengurusan mengucapkan berbanyak terima kasih atas segala kerjasama semua pihak menjayakan matlamat TATiUC pada 2010. Kami mengharapkan pada 2011, kemasukan akan bertambah kepada 900 orang yang mana kuota paling maksimum boleh diambil tahun ini kerana kekangan tempat penginapan di kampus,” katanya pada Majlis makan Malam TATiUC Bersama Guru Kaunselor Daerah Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Dr Mohd Rozailan berkata, pada sesi 2011/2012 akan datang, TATiUC bercadang menawarkan 32 program melibatkan satu program peringkat Sarjana, 11 program Ijazah Muda, 12 program Diploma, dua program peringkat HND dan enam program Sijil.

Katanya, TATiUC juga dalam rancangan menambah kemudahan di kampus utama termasuk membina sebuah perpustakaan dan kediaman baru pelajar yang masing-masing boleh menampung 1,000 pelajar serta sebuah kompleks sukan.

Beliau berkata, kesemua projek baru ini sedang dalam proses rekabentuk oleh pihak arkitek dan akan dimulakan pada tahun ini serta dijangka siap pada 2014.

“Semua pembangunan ini selaras dengan hasrat TATiUC untuk menjadi sebuah universti penuh, iaitu Universiti Kemahiran pada 2015 dan kesemua kemudahan infrastruktur serta peralatan akan disediakan sepenuhnya sebelum 2015,” katanya.
TEGANUKITA

Penoreh getah selesa

Oleh: Esah Abdullah

Pekebun kecil getah di negeri ini mampu memperolehi pendapatan kasar antara RM3,000 hingga RM4,000 sebulan mengambilkira purata keluasan tanah dua hektar.

Sehubungan itu, pekebun dan penoreh diminta supaya menyuburkan amalan menabung sebahagian daripada pendapatan hasil getah untuk keperluan masa akan datang sama ada perbelanjaan keluarga dan juga penjagaan kebun.

Pengarah Risda Terengganu, Haji Zakaria Mat Zin berkata, dengan kenaikan harga getah di pasaran sekarang iaitu antara RM8 hingga RM8.40 sekilogram harga di ladang ia mampu memberi kelegaan kepada penoreh.

Katanya, merujuk kepada sistem maklumat pekebun kecil getah negeri sejumlah 25,614 orang dengan keluasan 48,589 hektar yang didaftarkan dan daripada jumlah berkenaan dianggarkan 10,988 pekebun kecil getah yang produktif membabitkan kawasan seluas 20,599 hektar.

Sehubungan itu, katanya, pendapatan hasil pekebun kecil dipengaruhi oleh faktor bilangan pokok, pengeluaran susu sepokok dan bilangan hari yang ditoreh setiap bulan serta harga semasa.

“Tahun ini prestasi pencapaian pengeluaran hasil getah yang dipantau adalah purata 1,540 kg sehektar berbanding matlamat yang disasarkan 1,600 kg sehektar setahun,” katanya.

Oleh itu, katanya, dengan kenaikan dan kestabilan harga getah, pekebun kecil perlu mengambil langkah bijak dengan memastikan pokok-pokok getah perlu ditoreh sepenuhnya mengikut peraturan bagi memaksimumkan produktiviti dan pendapatan mereka.

Katanya, pihaknya sentiasa mengadakan kursus dan tunjuk ajar serta lawatan ke kebun bagi membimbing ke arah pengurusan kebun yang baik termasuk kerja penyelenggaraan, pembajaan, kawalan rumpai, penyakit dan sistem penorehan.

“Amalan pembajaan yang betul, sistem penorehan dan penyelenggaraan kebun yang betul dapat meningkatkan hasil dn produktiviti yang lebih tinggi,” katanya.

Haji Zakaria juga menasihatkan pekebun kecil dapat menjual hasil getah secara berkelompok melalui koperasi di setiap daerah untuk memperolehi harga yang berpatutan.

Selain itu Haji Zakaria berkata, Risda memperuntukan RM7.02 juta tahun ini bagi membiayai program tanam semula getah seluruh negeri.

TEGANUKITA

Program ETA diperluas seluruh negara

Oleh: Suriati Ali


Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat, Dato’ Seri Jamaluddin Jarjis dalam lawatan kerja bersama Duta Amerika Syarikat, Paul W. Jones di Sekolah Menengah Lembah, Bidong, Kuala Terengganu.

Program English Teaching Assistant (ETA) yang dilaksanakan di beberapa sekolah menengah terpilih di negeri ini bakal diperluaskan ke sekolah-sekolah seluruh negara bagi melahirkan lebih ramai pelajar terbilang yang mampu menguasai bahasa Inggeris secara lebih mendalam.

Melalui konsep pembelajaran ETA, setiap pelajar nyata lebih berani menjawab soalan, tidak gentar membentang hasil kerja dan gemar menjalankan pelbagai aktiviti berasaskan penggunaan bahasa berkenaan.

Di Terengganu, program seumpama ini sudah enam tahun dilaksanakan, bermula 2006 di mana setiap tahun terdapat 10 hingga 12 sekolah menengah dipilih untuk memberi ruang kepada pelajar universiti di Amerika Syarikat mengajar di sekolah itu.Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat, Dato’ Seri Jamaluddin Jarjis, berkata dia bangga dan kagum kerana Kerajaan Terengganu mampu mewujudkan program ETA yang nyata dapat membuka minda pelajar menguasai subjek bahasa Inggeris secara bijaksana..

Katanya, menyedari ianya memberi banyak manfaat, pihaknya akan mengambilnya sebagai contoh atau model sebelum diperluaskan ke sekolah lain seluruh negara.

“Pihak kami sedang merangka kertas kerja berkaitan itu dan akan membentangkannya kepada Perdana Menteri dan Kementerian Pelajaran Malaysia dalam masa terdekat.

“Jika mereka menyatakan persetujuan, kita akan laksanakannya secepat mungkin, secara tidak langsung mewujudkan kembali apa yang pernah dilaksanakan dahulu,” katanya ketika kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja bersama Duta Amerika Syarikat, Paul W. Jones di Sekolah Menengah Lembah, Bidong, Setiu, hari ini.

Lawatan itu bertujuan mengetahui keberkesanan ETA yang dilaksanakan di beberapa sekolah di negeri ini.

Dato’ Seri Jamaluddin turut memberitahu, konsep yang bakal dilaksanakan mungkin berbeza sedikit di mana menggunakan sistem pertukaran tenaga pengajar.

“Seramai 300 hingga 500 guru mata pelajaran bahasa Inggeris di negara ini dijangka terlibat bagi memantapkan penggunaan bahasa Inggeris,” katannya.

Sementara itu, Paul W.Jones, berkata idea pertukaran tenaga pengajar cukup baik dan sewajarnya dilaksanakan. Apabila pulang nanti, dia akan berbincang dengan Presiden.

“Kerjasama dan hubungan baik antara Malaysia khususnya Terengganu dan Amerika Syarikat akan diteruskan untuk kepentingan bersama terutama berkaitan ekonomi dan persahabatan,” katanya.

TEGANUKITA

Bayar Cukai Pintu Elak Denda

Oleh: Suriati Ali

Pejabat Pengarah Tanah dan Galian (PTG) menyarankan pemilik rumah membuat pembayaran cukai tanah dengan kadar segera bagi mengelak dikenakan denda.

Segala urusan pembayaran cukai tanah bagi tahun ini, boleh dibuat di semua PTG Daerah dan Negeri selewat-lewatnya 31 Mei.

Waktu urusan boleh dibuat pada hari bekerja bermula jam 8 pagi sehingga 4.30 petang dan pada Khamis bermula jam 8 pagi sehingg 3.30 petang. Pembayaran juga boleh dibuat melalui laman sesewang Maybank2u.

TEGANUKITA


Kelapa Matag Jana Pendapatan Petani

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Cocos nucifera L.

Kelapa Matag - Isinya yang tebal dan banyak santan, merupakan daya tarikan utama baka kelapa terbaru yang akan diperkenalkan kepada petani di negeri ini untuk diusahakan secara komersial.

Kelapa tersebut dikatakan mampu mengeluarkan buah sehingga 40,000 biji bagi tanah seluas satu hektar yang boleh memuatkan 170 pokok.

“Kawasan seluas 250 hektar di daerah Setiu sudah dikenal pasti sebagai perintis bagi tanaman berkenaan,” kata Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Haji Ashaari Idris.Beliau berkata, kelapa Matag merupakan baka baru kelapa hibrid yang dikacuk hasil pendebungaan silang antara kelapa rendah Malaya dan kelapa Tagnanan dari Filipina dan pelaksanaan projek akan menggunakan peruntukan RM25.76 juta yang disediakan kerajaan negeri dalam Bajet 2011 bagi sektor pertanian.

Tambah beliau, baka ini dipilih kerana mampu mengeluarkan hasil tinggi, produktif dan berdaya tahan dan dijangka dapat memberi pulangan lumayan kepada petani.

“Baka ini mempunyai ciri agronomi yang baik seperti pertumbuhan yang cepat dan tidak cerewet untuk dijaga serta pelbagai guna seperti pengeluaran santan, air kelapa muda dan kelapa kering untuk minyak,” katanya.

Kelapa Matag boleh mengeluarkan hasil dalam tempoh tiga hingga empat tahun selepas berada di tapak pertanian dan setiap tandan mampu menghasilkan 15 biji pada peringkat awal berbuah dengan jangka hayatnya antara 25 hingga 30 tahun.

TEGANUKITA

Taman Ilmu Boleh Diguna Akhir Tahun

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan
Taman Ilmu yang dibina di Kampung Tembila, Besut dan boleh menempatkan enam universiti, boleh mula digunakan akhir tahun ini, apabila sebahagian besar komponen pentingnya, siap sepenuhnya.

Lawatan Teganukita bersama-sama pegawai kanan Jabatan Kerja Raya (JKR) petang semalam, mendapati sebahagian besar komponen utama seperti kerja-kerja prasarana, perpustakaan, pusat pelajar, kompleks sukan, dewan konvokeseyen, kediaman pelajar dan masjid, hampir siap.

Pelbagai wakil media turut menyertai lawatan tersebut yang dianjurkan Unit Komunikasi Negeri (Ukom), bagi memberikan maklumat mutakhir mengenai prestasi projek bernilai lebih RM300 juta itu.

Sehingga ini, kerja-kerja menyediakan prasarana sudah pun 90 peratus siap, masjid (70 peratus), perpustakaan (100 peratus), kompleks sukan (92 peratus), pusat pelajar (90 peratus) dan dewan konvokesyen (75 peratus) dan kediaman pelajar (95 peratus).

Mengikut penilaian JKR, secara purata kemudahan asas untuk membolehkan taman tersebut mula beroperasi sudah 85.29 peratus siap, berbanding peratus sebenar 93.75 peratus.

Sehingga ini, beberapa universiti termasuk dari luar negara berminat untuk membuka cawangan mereka di Taman Ilmu dan perbincangan sedang dilakukan dengan kerajaan negeri bagi tujuan itu.

Difahamkan kerajaan negeri sedang menimbang permohonan tersebut dan masih belum membuat keputusan muktamad mengenainya.

Kerja-kerja terakhir (finishing) di beberapa komponen utama sedang giat dilakukan manakala perpustakaan sudah mula diisi dengan sebahagian perabot yang ditempah sebelum ini.

Apabila siap semua komponen yang dirancang, Taman Ilmu mampu menempatkan 35,000 pelajar di mana mereka akan berkongsi pelbagai kemudahan yang disediakan di kawasan tersebut.

Taman Ilmu meliputi kawasan seluas 700 ekar dan bakal menjadi pemangkin ekonomi negeri Terengganu, khususnya di bahagian utara melibatkan derah Besut dan Setiu.

TEGANUKITA

Kerajaan Mahu Lebih Banyak SBT Di Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib


YB Ahmad Razif berbincang sesuatu mengenai Kompleks Imtiaz Besut.

Kerajaan negeri mahu lebih banyak sekolah di Terengganu diiktiraf sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) supaya para pelajar mendapat faedah yang maksimum untuk pembelajaran mereka, sekaligus meningkatkan taraf pendidikan rakyat tempatan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abdul Rahman, berkata pada tahun ini pihaknya berharap sebuah sekolah lagi iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Lembah Bidong akan diiktiraf sebagai SBT selepas Sekolah Menengah Imtiaz Besut.

Pada masa ini hanya dua buah sekolah di negeri ini mendapat pengiktirafan SBT iaitu SM Imtiaz Besut dan Sekolah Kebangsaan (SK) Sultan Ismail, Cukai, Kemaman.

“Pada tahun ini Kementerian Pelajaran baru mengumumkan 23 sekolah sebagai SBT sedangkan sepatutnya 30 sekolah diberi pengiktirafan tersebut.

“Oleh itu, kita harap SMK Lembah Bidong akan termasuk salah satu daripada tujuh sekolah yang belum diumumkan sebagai SBT,” katanya kepada wartawan di Besut, semalam.

YB Ahmad Razif berharap pada tahun depan lebih banyak sekolah di negeri ini mendapat pengiktirafan SBT.

“Kita telah mencalonkan semua SM Imtiaz iaitu SM Imtiaz Kuala Berang, SM Imtiaz Kemaman, SM Imtiaz Dungun dan SM Imtiaz Kuala Terengganu di iktiraf sebagai SBT,” ujar beliau.

TEGANUKITA

IMITIAZ DIBERI PERHATIAN KHUSUS DAN BAKAL MENJADI SEKOLAH ANTARABANGSA
Kerajaan Negeri di bawah pimpinan Dato’ Seri Ahmad Said, memberi perhatian yang khusus terhadap Sekolah-sekolah Menengah Imtiaz.
Oleh hal yang demikian, Yayasan Terengganu (YT) merancang untuk menubuhkan sekolah Imtiaz Antarabangsa.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abd Rahman berkata pada dasarnya kerajaan negeri telah bersetuju dengan cadangan penubuhan sekolah Imtiaz Antarabangsa yang akan beroperasi tahun depan.

"Tiada masalah untuk membuka sekolah ini. Dari segi kelengkapan dan tenaga pengajar yang ada memang mencukupi dan kita akan menaiktaraf sekolah ini bersesuian dengan status sekolah swasta antarabangsa," katanya kepada pemberita di Kuala Terengganu.

Katanya sekolah Imtiaz Antarabangsa yang bakal dilaksanakan itu akan mengikut konsep sekolah antarabangsa yang lain termasuk dari segi sukatan pelajarannya.

YB Haji Ahmad Razif berkata Sekolah Menengah Imtiaz Besut yang merupakan antara 23 sekolah di seluruh negara yang menerima pengiktirafan sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) tahun ini, akan dinaiktaraf dengan menggunakan bahasa Arab dan Bahasa Inggeris sebagai bahasa penghantaran.

Ekoran prestasi cemerlang yang ditunjukkan, sekolah itu mula dikembangkan ke Kuala Terengganu, Dungun dan Hulu Terengganu.

Sistem pelajaran berfokuskan al-Quran, pembangunan sahsiah dan Kurikulum Baru Sekolah Menengah dalam usaha melahirkan lebih ramai pelajar seimbang dari segi ilmu akademik dan keagamaan.

Dato' Seri Ahmad telah bersetuju sebelum ini untuk mewujudkan sekolah Imtiaz di setiap daerah di negeri ini. Sehingga ini terdapat enam buah dan selebihnya akan diwujudkan dalam tempoh terdekat dijangka selesai tahun 2012.
TEGANUKITA

Kemudahan Sekolah Bukan Asas Cipta Kejayaan


YB Ahmad Razif melihat buku di perpustakaan Imtiaz ketika melakukan lawatan ke sekolah itu. - Gambar oleh Syed Abdul Rahman.
Oleh : KAMARUDIN B MAT AKIB

Pelbagai kemudahan asas dan pembelajaran yang disediakan di sekolah-sekolah bukan asas untuk sesebuah berkenaan mencipta kejayaan, kata Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

Sebaliknya, kata beliau, ada sekolah yang menghadapi serba kekurangan di segi kemudahan belajar dan tempat tinggal pelajar, mampu mencipta kejayaan luar biasa dalam pelbagai peperiksaan.

Contoh terbaik, katanya, Sekolah Menengah Imtiaz Besut di Kampung Raja yang menghadapi pelbagai masalah seperti ruang sekolah dan asrama yang terlalu sesak, tidak cukup kelas dan kemudahan bilik air, mampu mencipta kejayaan luar biasa dan menjadi antara sekolah terbaik di negeri ini.

Sekolah tersebut diberi pengiktirafan Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) oleh Kementerian Pelajaran kerana pencapaian cemerlang dalam pelbagai bidang dan juga menjadi sekolah terbaik di kalangan Sekolah Menengah Agama di Terengganu dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2010.“Pendidikan tidak bergantung kepada kemudahan yang disediakan di sekolah, tetapi ia bergantung kepada usaha gigih guru-guru dan pelajar untuk meraih kejayaan. Ini dibuktikan oleh Sekolah Menengah Imtiaz Besut yang menghadapi pelbaagi kesukaran kerana bilangan pelajar semakin bertambah dari semasa ke semasa,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena lawatan tidak rasmi ke sekolah itu hari ini. Sekumpulan wartawan dan jurugambar dari pelbaagi organisasi media turut serta dalam lawatan ke Sekolah Menengah Imtiaz itu dan Taman Ilmu di Kampung Tembila, anjuran Unit Komunikasi Negeri.YB Haji Ahmad Razif berkata, kerajaan negeri tidak mengabaikan keperluan dan kebajikan pelajar di sekolah-sekolah Imtiaz di negeri ini, sebaliknya usaha-usaha sedang diambil bagi menambah nilai pelbagai keperluan di sekolah berkenaan.

Malah, pihaknya bercadang untuk mewujudkan sekolah Imtiaz di daerah lain yang belum ada institusi tersebut yang diwujudkan bagi melahirkan hafiz dan hafizah.
TEGANUKITA

Negeri Anjung Ilmu Perkasakan Seni Khat

Oleh: Aida Abd Rahman


Dato' Zubir menunjukkan iklan pertandingan seni khat peringkat kebangsaan yang akan diadakan di Taman Tamadun Islam pada 12 hingga 13 Mac ini. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Terengganu yang sering melakar kecemerlangan dalam keputusan peperiksaan awam di negara ini sehingga dominan dengan jolokan `negeri anjung ilmu’ terus mengorak langkah memartabatkan satu lagi aspek ilmu apabila menganjurkan pertandingan seni khat peringkat kebangsaan pada 12 hingga 13 Mac depan.

Pertandingan yang julung kali diadakan dengan tema `Inspirasi Seni Khat TTI’ yang dianjurkan Persatuan Seni Khat Malaysia dengan kerjasama penuh Kerajaan Terengganu menawarkan hadiah keseluruhan berjumlah RM61,000 bakal disertai lebih 300 peserta dari seluruh Malaysia.

Pengerusi Jawatankuasa pertandingan, Dato’ Zubir Embong, berkata program di Taman Tamadun Islam menjurus kepada pameran, seminar dan juga pertandingan seni khat yang bakal melibatkan penyertaan penggiat, pengkarya dan peminat seni khat dari seluruh negara.

Katanya, dua kategori ditawarkan dalam pertandingan, iaitu spontan (terbuka) bagi 18 tahun ke atas dan spontan (sekolah) bagi yang berusia 13 hingga 18 tahun dengan syarat-syarat tertentu dengan menonjolkan karya khat yang popular termasuk Thuluth, Kufi, Nasakh dan Diwani.

Tokoh kaligrafi Islam, Profesor Dr Muhammad Bukhari Lubis dari Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) akan mengemukakan ucaptama pada program itu, selain kemunculan tokoh kaligrafi terkenal dunia dari Syria, Adnan Sheikh Osman sepanjang seminar bagi berkongsi ilmu penulisan kepada peserta pertandingan ini.

Beliau berkata, program itu akan menjadi forum untuk memperkasakan dan menanam minat supaya kecintaan terhadap khat subur di kalangan masyarakat khususnya golongan muda serta program ini dapat membuka mata masyarakat mengenai keindahan, rahsia dan nilai tulisan jawi atau khat ini kepada masyarakat Islam.

“YAB Menteri Besar cukup berminat dengan program ini, yang mana beliau turut menyediakan satu pialakhas dinamakan `Piala Menteri Besar Terengganu’ sebagai piala iringan pertandingan yang dijangka diadakan secara tahunan,” katanya ketika sidang akhbar mengenai program itu, di Dewan Konvensyen TTI, di Pulau wan Man, Kuala Terengganu, petang semalam (22 Februari).

Hadir sama, Pengarah Urusan TTI, Engku Md Azmi Engku Abd Rahman.

Katanya, seni khat memang sinonim dengan Terengganu dan TTI yang memiliki senibina dan monumen bercirikan tulisan dan ayat penting dalam al-Quran serta syair Arab terkenal.

Malah, Batu Bersurat yang berasal dari Terengganu turut membuktikan sejarah kedatangan Islam ke rantau Nusantara yang bermula dengan kecelikan masyarakat terdahulu dengan tulisan rasmi bangsa Melayu itu.

“Tulisan jawi ini sebenarnya tulisan rasmi bagi bangsa Melayu yang semakin jauh dengan masyarakat, kalau dulu ia dianggap sebagai tulisan rasmi tetapi kini ia tidak lagi dianggap sedemikian, maka kelihatan tulisan jawi kian jauh dan bimbang pupus. Kalau pulus tulisan ini, maka bangsa Melayu juga turut sama menerima akibatnya,” katanya.

Katanya, maka pendekatan itu dilaksanakan bagi melestarikan serta memperkasakannya semula kerana bimbang ia semakin dilupakan generasi kini.TEGANUKITA

22 February 2011

Ukom Anjur Lawatan Maklumat Untuk Wartawan

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan


Kemajuan projek Taman Ilmu yang dijangka akan digunakan menjelang akhir tahun ini. - Gambar oleh Syed Abdul Rahman.

Seramai 10 orang wartawan dan jurugambar dari pelbagai organisasi media tempatan menyertai lawatan bermaklumat yang dianjurkan Unit Komunikasi Negeri (Ukom) di daerah Besut hari ini.

Rombongan tersebut yang menaiki bas Setiausaha Kerajaan Negeri, tiba di Sekolah Menengah Imtiaz Besut di Kampung Raja, kira-kira jam 10 pagi dan diberi taklimat oleh Pengetuanya, Haji Abdul Wahab Mohd Arshad, mengenai sekolah berkenaan yang diberi taraf Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT).

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman, turut mendengar taklimat dan menyampaikan ucapan kepada guru-guru sekolah dan rombongan wartawan.Sempena lawatan tidak rasmi ke sekolah berkenaan, YB Razif meluluskan peruntukan RM20,000 kepada guru-guru sekolah itu untuk menganjurkan lawatan dan mengadakan program di sekolah berkenaan.

Beliau turut memberi jaminan untuk menyelesaikan beberapa masalah terdesak yang dihadapi pihak pengurusan sekolah, termasuk menggunakan Asrama Kelompok Pelagat milik Yayasan Terengganu, sebagai penempatan sementara pelajar sekolah berkenaan.Pengarah Ukom, Haji Shamsuddin Sulong dan beberapa pegawai serta kakitangan Ukom turut menyertai lawatan berkenaan yang bertujuan memberi maklumat kepada wartawan mengenai Sekolah Imtiaz dan Taman Ilmu.

Pada sebelah petang, rombongan tersebut dibawa melawat ke Taman Ilmu dan diberi maklumat mengenai kemajuan projek taman berkenaan yang sebahagian besarnya hampir siap dan boleh digunakan menjelang akhir tahun ini.

TEGANUKITA

SYUKUR KERANA NIK AZIZ TELAH AKUI PERLUNYA PERJUANGAN MELAYU

Pengarah Unit Komunikasi Negeri, Haji Shamsuddin Sulong bersyukur kerana Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat telah pun sedar dan mengakui tentang perjuangan terhadap orang Melayu perlu diutamakan.
“Alhamdulillah beliau telah sedar tentang sucinya perjuangan bangsa sendiri walaupun sebelum ini orang Umno sering dituduh bermacam-macam kerana berjuang untuk kepentingan Melayu dan Islam sekaligus,” katanya.
Beliau mengulas kenyataan Nik Aziz semalam yang mengakui perjuangan terhadap masyarakat Melayu perlu diutamakan memandangkan statusnya sebagai bangsa peribumi di negara ini.

Haji Shamsuddin berharap kesedaran baru Mursyidul Am Pas tentang kepentingan perjungan untuk orang Melayu itu akan diikuti oleh pimpinan Pas yang lain serta ahli dan penyokong Pas seluruhnya.
Beliau berharap, tuduhan Asabiyyah terhadap Umno yang memperjuangkan kepentingan orang Melayu Islam selama ini juga ditarik balik dengan perkembangan baru itu.
Ini kerana katanya asyabiyyah itu sebenarnya perjuangan sempit membela puak sendiri atas dasar kezaliman bukannya perjuangan untuk kepentingan bangsa sendiri.
“Kesilapan membuat tafsiran terhadap perjuangan bangsa dan tanahair selama ini harap dapat diperbetulkan oleh Mursyidul Am Pas itu,” katanya.
Di antara petikan kata-kata Nik Aziz sebelum ini:
"Jika melawan Umno tiba-tiba meninggal dunia, maka kita dikira mati syahid" kuliah Nik Aziz di Masjid Kg.Pulau Melaka.
"Pas boleh terima pemimpin DAP jadi Perdana Menteri," 6 November 1999
"Menentang Pas adalah haram mengikut al-Quran" 24 April 1994
"Terdapat unsur kafir dalam UMNO kerana parti itu menolak Islam dalam pentadbiran negara," ceramah Nik Aziz di Pengkalan Chepa 3 Julai 1999.

Oleh: Langtelipot.
TEGANUKITA

SMK BADRUL ALAM SHAH, KEMAMAN LAKAR KEJAYAAN TERBAIK STPM SELURUH TERENGGANUOleh: Ruslan Abdul Rahman
Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Badrul Alam Shah, Kemasek Kemaman, tiba-tiba menjadi sebutan apabila melakar sejarah muncul sebagai sekolah terbaik Terengganu dalam Sijil Tinggi Persekolahan (STPM) 2010 yang diumumkan semalam.

Sekolah ini mencatat keputusan seratus peratus lulus principal dalam peperiksaan itu dan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 2.91.

Sebelum ini sekolah itu telah empat kali berturut-turut muncul sebagai sebagai sekolah terbaik STPM peringkat daerah Kemaman dan kini muncul terbaik di peringkat negeri pula.


Pengetuanya, Fatimah Jusoh berkata, daripada 29 calon, 18 daripadanya atau 46.2 peratus Berjaya memperolehi PNGK 3.0 ke atas dengan dua daripada calon turut berjaya memperolehi PNGK 3.75 iaitu Nurul Zur Aein Aminuddin dan Siti Nurhabsah Yusof.

SMK Badrul Alam Shah, Kemasek telah ditubuhkan pada 15 Januari 1967 dengan nama SMK Kemasek.

Jumlah murid pada tahun itu hanyalah 103 orang dan 7 orang guru.

Pada 23 Ogos 1969, sekolah ini telah dibuka dengan rasminya oleh Menteri Pelajaran Malaysia,Allahyarham Dato' Haji Abdul Rahman Yaakub.

Pada tahun ini juga, sebanyak 34 orang calon Sijil Rendah pelajaran daripada 70 calon telah lulus dan layak ke tingkatan 4. Oleh itu pada 1970, sebuah kelas tingkatan 4 telah diwujudkan.

Pada tahun 1971, sekolah ini buat kali pertamanya telah mengemukakan calon dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia.

Seorang calon telah berjaya mendapat pangkat 1, 3 orang calon mendapat pangkat 2 dan 17 calon mendapat pangkat 3 dengan peratus lulus sebanyak 84%.

Pada tahun 1997, kelas Tingkatan 6 dibuka di sekolah ini dan pada tahun 1998, kumpulan pertama pelajar berkenaan menduduki Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia.

Pada tahun 2001, Kelas Rancangan Khas (KRK) diwujudkan di sekolah ini dan sebuah Kelas Pendidikan Khas ditubuhkan pada tahun 2009.
VISI SEKOLAH :
Bahawa sesungguhnya Wawasan Sekolah Menengah Kebangsaan Badrul Alam Shah ialah memastikan kecemerlangan pelajar daripada segi ilmu, iman, dan amal sejajar dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

TEGANUKITA

PERISTIWA KANAK-KANAK TADIKA KEMAS DIHALAU ADALAH BENARKenangan pahit: Kanak-kanak tadika Kemas ini terpaksa belajar di pondok usang angkara tidak dibenarkan berada di premis kerajaan negeri sewaktu Pas berkuasa...mungkin kanak-kanak ini sudah menjadi remaja sekarang (belasan tahun).


Oleh: Ruslan Abdul Rahman
Kanak-kanak tadika dihalau dari balairaya milik kerajaan negeri di zaman Pas berkuasa di Terengganu bukanlah lakonan sebagaimana tuduhan sebuah blog pembangkang ketika mengulas rencana dalam akhbar Berita Harian semalam.

Rencana Berita Harian tulisan Ketua Biro Berita Harian dalam kolum ‘Ganukite’ dengan jelas menyebut tentang peristiwa pahit rakyat Terengganu di zaman Pas berkuasa.

Kanak-kanak tadika Kemas dihalau itu hanyalah satu daripada ratusan kezaliman dan penyelewengan Pas sewaktu berkuasa di negeri Darul Iman ini.

Penulis sewaktu itu menjadi wartawan sambilan Berita Harian pada Disember 1999- 2002 berasa terpanggil untuk menceritakan tentang kebenaran peristiwa itu dan bukannya lakonan.

Penulis dan jurufoto Suhaimi Ahmad sendiri merakamkan gambar kanak-kanak yang terpaksa belajar, misalnya di Tanjung Batu Rakit, menumpang belajar di bangsal keropok- cukup menyayat hati.

Di Dungun kanak-kanak terpaksa menumpang di warong kopi yang dikosongkan bersebelahan bangunan tadika yang merupakan premis kerajaan negeri.

Jangan katakan ia lakonan, pihak Kemas Negeri tentunya masih ada menyimpan surat dari pentadbiran kerajaan negeri meminta premis kerajaan negeri yang ditempatkan tadika Kemas dikosongkan.Penulis blog pembangkang jangan cuba berdolak-dalih kerana semuanya adalah fakta.

Banyak lagi perkara yang zalim dan amat tidak Islamik dilakukan Pas, contohnya memecat bilal kerana bilal berkenaan dilantik menjadi Pengerusi JKKK (kerajaan Persekutuan).

Bilal, Haji Ismail Abdullah dari Masjid Bukit Tok Beng menerima surat pemecatan dari Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT). Bilal berkenaan (Haji Ismail) masih ada dan boleh bertanyakan beliau jika berasa apa yang dinyatakan di sini tidak benar.

Surat pemecatan itu bertarikh 10 November 2002 menyebut penamatan perkhidmatan bilal
masjid mukim negeri Terengganu itu bermula 25 November 2002.

Bilal adalah tugas suci di sisi Allah, melaungkan azan, tetapi Pas bila berkuasa tergamak melakukan pemecatan itu…demikianlah untuk kita nilaikan …wajarkah kita menyokong Pas?TEGANUKITA

22 sekolah lulus 100 peratus

Oleh: Suriati Ali

Sebanyak 22 sekolah daripada 52 buah sekolah menengah yang menduduki Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) 2010 di Terengganu mempamerkan kecemerlangan membanggakan apabila lulus 100 peratus dalam peperiksaan itu.


Pelajar SMK Ibrahim Fikri, Kuala Terengganu dengan keputusan cemerlang dalam peperiksaan STPM yang diumumkan semalam.

Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Razali Daud berkata, jumlah itu meningkat hampir separuh di mana tahun lepas, hanya 13 sekolah sahaja berada dalam senarai lulus 100 peratus.

“Berdasarkan senarai, setiap daerah mencatatkan dua atau tiga sekolah cemerlang dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) lebih atau sama dengan sasaran 2.67,” katanya.

Antara sekolah itu adalah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Badrul Alam Shah, Kemaman memperoleh PNGK sebanyak 2.91; SMK Bukit Payong, Besut (2.87); SMK Tengku Bariah, Kuala Terengganu (2.85); SMK Cheneh Baru, Kemaman (2.83); SMK Nurul Ittifaq, Besut (2.80) dan SMK Durian Guling, Marang memperoleh 2.78.

Manakala SMK Padang Midin mencatatkan 2.70; SMK Nasiruddin Shah, Besut (2.70); SMK Chalok, Setiu 2.70); SMK Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu (2.68) dan SMK Tengku Lele Segara, Marang berjaya memperoleh 2.67.

JPNT turut mengharapkan peningkatan yang membanggakan dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bakal diumumkan pada pertengahan bulan Mac ini.

Sebelum ini ketiga-tiga peperiksaan umum iaitu Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah(PMR) dan termasuk STPM yang diumumkan, semalam (21 Februari), masing-masing menunjukkan peningkatan membanggakan.

TEGANUKITA

LMNT temui 613 artifak

Oleh: Suriati Ali


Pelbagai jenis khazanah dan artifak hasil daripada kerja cari gali di Gua Bewah, Tasik Kenyir.

Lembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT) telah menemui 613 pelbagai jenis khazanah dan artifak hasil daripada kerja-kerja cari gali di Gua Bewah, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu sejak tahun 2009 sehingga tahun lepas.

Pegawai Perhubungan dan Pemasaran LMNT, Mohd Saberi Muda berkata dalam tempoh sama, artifak paling berharga turut ditemui iaitu satu rangka manusia yang dipercayai berusia 11,000 tahun.

Katanya, rangka tersebut dipercayai mayat seorang remaja yang telah menghuni gua itu ketika zaman pra sejarah.

“Ketika menemui rangka yang ditanam itu, ia berada dalam keadaan merengkok seakan-akan seperti bayi berada alam kandungan ibu.

“Khazanah yang masih berada di gua berkenaan kini dipantau pihak berkaitan bagi mengelak kecurian oleh mereka yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

Menurutnya, ketika kerja-kerja mencari gali rangka manusia, artifak lain turut dijumpai, antaranya tulang, alat-alat batu, siput sungai dan arang.

“Sehingga kini , LMNT mempunyai 10,694 bahan-bahan seperti alat-alat perusahaan, senjata, alat perang, manuskrip, kitab-kitab, alat bunyian dan duit syiling,” katanya.

TEGANUKITA

Perjuangan Sejati Ahli Veteran

Oleh: Aida Abd Rahman


Veteran Umno, Haji Abdul Manan dan Haji Nik Ghazali Ismail.

“Saya akan terus berjuang untuk parti Barisan Nasional (BN) dan Umno kerana hanya parti ini yang boleh menyelamatkan agama, bangsa dan negara,” kata Haji Abdul Manan Yusof, 81, dari Kampung Ladang Sahak, ketika ditemui Teganukita, sempena majlis Mesra Veteran Bersama Pemimpin, Jasamu Dikenang, anjuran Umno Bahagian Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Penerima anugerah Tokoh Veteran Umno Bahagian Kuala Terengganu yang pertama kali menerima anugerah seumpama itu amat terharu kerana perjuangan sejatinya dalam memastikan parti Umno dan BN terus relevan di kalangan rakyat, akhirnya diiktiraf pemimpin dan ahli parti berkenaan.

Katanya, sebagai bekas guru, beliau berasa asas perjuangannya dalam karier guru dan parti bergerak seiring dalam memastikan anak bangsa mendapat ilmu serta mampu mencorak kehidupan mengikut landasan agama dengan meletakkan kepentingan negara pada kedudukan yang betul.

“Semangat dan perjuangan dalam parti lahir hasil kesedaran sendiri sebaik bergelar guru sejak lebih 60 tahun lalu dan ia masih bersemadi serta diteruskan sehingga kini. Walaupun kudrat kian terbatas, saya akan terus membantu dan memberi sumbangan setakat yang termampu supaya anak muda hari ini mendapat manfaat daripada asas penubuhan parti ini,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi penerima anugerah, Haji Nik Ghazali Ismail, 74, dari Losong Panglima Perang pula menyifatkan setiap tindak-tanduk dan usaha keras dalam parti bukanlah mengharapkan balasan mahupun pengiktirafan sesiapa.

Katanya, perjuangannya tulennya hanyalah semara-mata kerana sayangkan parti keramat itu yang sudah banyak memberi kebaikan kepada bangsa dan agama. Malah, beliau tidak sanggup melihat anak bangsa disogokkan dengan dakyah yang tidak betul daripada parti lain yang ternyata sengaja mencari kelemahan parti Umno dan BN.

Seramai 20 veteran Umno mendapat anugerah yang disampaikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said melibatkan empat AJK veteran dari setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) terpilih bagi AJK Veteran Umno Bahagian, sementara tiga hingga lima lagi veteran Umno terpilih bagi setiap Dun.

Sembilan ahli veteran menerima bantuan kerusi roda, masing-masing tiga penerima dari Dun Wakaf mempelam, tiga penerima (Bandar), dua penerima (Batu Buruk) dan dua penerima dari Dun Ladang.

Pengerusi Veteran Umno Perhubungan Negeri Terengganu, Dato’ Yahya Hashim, dalam ucapannya pula mahu supaya selepas program veteran bersama pemimpin, semua pemimpin dan ahli daripada semua sayapparti tanpa mengira pangkat dan generasi mampu bergerak bersama sebagai satu angkatan Umno yang lebih kuat.

Katanya, walaupun kudrat ahli veteran sudah semakin terbatas, namun pengalaman yang banyak mengenai parti termasuk berkaitan dengan bekas wakil rakyat dan wakil calon boleh membantu mengatasi masalah dalam parti.

“Golongan veteran merupakan satu tenaga yang amat penting untuk mempengaruhi orang ramai memberi undi kepada BN berdasarkan pengalaman yang kami ada. Kami ada anak, menantu dan cucu, yang mana sekurang-kurangnya tiga hingga empat orang daripada meraka dapat mengundi, itu sudah banyak memberi kesan kepada parti.

“Kalau boleh janganlah ditinggalkan golongan veteran dan hanya mendiamkan diri seperti kami tidak memberi apa-apa faedah. Walhal kita perlu berjuang bersama-sama bagi memastikan Umno terus memerintah negeri dan negara ini khasnya,” katanya.TEGANUKITA

ETA TERENGGANU MENARIK MINAT DUTA DAN BAKAL DILAKSANA SELURUH NEGARA


Guru-guru ETAOleh: Ruslan Abdul Rahman

Program Pembantu Bahasa Inggeris (ETA) Terengganu yang menggunakan tenaga pengajar dari Amerika Syarikat bakal dilaksanakan di seluruh Malaysia pula, demikian diberitahu oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran,Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

Esok Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat, Datuk Seri Dr.Jamaluddin Mohd.Jarjis dan Duta Besar Amerika Syarikat Ke Malaysia akan mengadakan lawatan ke Sekolah Lembah Bidong dan Sekolah Menengah Agama Khairiah, Kuala Terengganu untuk mendapat taklimat khusus mengenai Program ETA itu.

Kedua-dua mereka itu akan meninjau program tersebut dan mendapat maklumbalas dari Pengetua, guru dan pelajar sekolah-sekolah berkenaan yang terbabit dengan program ETA itu.

Program ETA Terengganu diteruskan buat tahun keenam dengan ketibaan seramai 17 tenaga pengajar dari Amerika Syarikat.

Kumpulan tersebut yang terdiri daripada tiga belas wanita dan empat lelaki akan ditempatkan di beberapa sekolah pilihan.

Sebelum ditempatkan di sekolah-sekolah, mereka akan menjalani kursus orentasi yang akan dikendalikan oleh pihak pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri dan pihak Jabatan Pelajaran selama dua minggu.

Orentasi tersebut bertujuan memberi mereka pendedahan kepada budaya dan adat resam masyarakat, sistem pendidikan Terengganu dan membantu mereka menguasai bahasa Melayu dan dialek tempatan.

Kumpulan ETA tersebut kesemuanya mempunyai ijazah dalam pelbagai bidang.

Haji Ahmad Razif juga memberitahu, pengajar ETA wanita juga diberi kesempatan untuk mengajar guru-guru wanita di sekolah mereka berkhidmat dan juga kepada ibu-ibu yang mempunyai anak di sekolah berkenaan.

Ini katanya, sebagai usaha memperluaskan peranan pengajar ETA dan ibu-ibu juga perlu menguasai bahasa Inggeris bagi membolehkan mereka berintraksi dengan anak-anak mereka di rumah.

Dengan hasrat untuk perlaksanaan di peringkat negara, bermakna Terengganu yang merintisi program ini menjadi pendorong kepada idea yang baik ini dan diiktiraf.
TEGANUKITA

Stadium Sultan Mizan Tunggu Siasatan Teknikal JKR

Oleh: Aida Abd Rahman


Imbas kembali kerja-kerja membersih stadium yang runtuh dan kini menunggu siasatan teknikal daripada JKR sebelum diserahkan kepada kerejaan negeri.

Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin (SSMZA), Gong Badak masih menunggu siasatan teknikal daripada Jabatan kerja raya (JKR) sebelum diserahkan kepada kerajaan negeri untuk tindakan lanjut.

Kerajaan negeri akan membuat keputusan lanjut selepas menerima siasatan lengkap berkenaan sama ada stadium itu boleh digunakan atau sebaliknya.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Haji Rozi mamat, berkata pihaknya sudah mengarahkan kerja-kerja pembersihan dan memindahkan runtuhan bangunan itu dijalankan segera. Bagaimanapun, sebahagian besar bahagian stadium berkenaan masih boleh digunakan.

“Baru-baru ini saya sudah arahkan kepada Majlis Sukan Negeri Terengganu supaya bersihkan padang (di stadium) itu. Insya-Allah jika sesuai dan tiada masalah kita akan gunakan padang itu,“katanya ketika ditemui dalam satu majlis, di Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Struktur sebahagian bumbung stadium yang digunakan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) 2008 itu runtuh pada 2 Jun 2009, kira-kira jam 9 pagi. Runtuhan melibatkan bahagian depan, kiri dan kanan stadium.

Menurut laporan sebelum itu, kegagalan pihak yang dilantik membina SSMZA mengikut spesifikasi yang ditetapkan dalam kontrak menjadi punca bumbung stadium berkenaan runtuh, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Dalam kejadian tersebut, bumbung stadium yang menempatkan pintu A, B, dan B1 ke tempat duduk awam serta tempat duduk tetamu diraja serta orang kenamaan runtuh. Ia berlaku selepas setahun stadium bernilai RM292 juta itu siap dibina dan menjadi venue utama sukan termasuk menjadi tuan rumah Sukma 2008.


TEGANUKITA