Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

22 March 2011

Penting kualiti pelancong berbanding kuantiti

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri menjangkakan memperolehi hasil RM2.5 bilion hingga RM2.8 bilion pada tahun ini berdasarkan sasaran 3.5 juta pelancong tempatan dan luar negara melawat Terengganu.

Hasil pendapatan daripada sumber yang sama tahun lalu iaitu RM2.2 bilion mampu ditingkatkan jika mendapatkan kerjasama semua pihak termasuk persatuan pelancongan, pengusaha hotel, peniaga dan pemandu teksi bagi bersama-sama menjaga imej Terengganu.

Berdasarkan pengiraan, kebiasaannya setiap pelacong akan mengeluarkan belanja untuk diri sendiri sebanyak RM200 hingga RM300 sehari atau bergantung kepada kemampuan dan keadaan ekonomi semasa.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, YB Haji Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar, berkata kerajaan negeri tidak mementingkan jumlah atau kuantiti kemasukan pelancongan sebaliknya menilai kualiti dan kemampuan seseorang pelancong itu berbelanja di negeri ini.

“Jika pelancong datang ke Terengganu dalam jumlah yang ramai tetapi hanya berbelanja untuk penginapan dan pengangkutan saja, ia tidak mampu memenuhi kehendak seperti yang dinginkan.

“Pelbagai kaedah dilaksanakan seperti menwujudkan Kenyir Island Hopping, Taman Tamadun Islam, Taman Reakreasi Mini Zoo semata-mata mahu mereka berbelanja,”katanya.