Halaman

30 January 2014

101 mangsa banjir dapat RM500 seorang.

Terima ksaih..seorang mangsa banjir terima RM500 daripada Azmidi.
Oleh: Aminudin Ismail.

KESUSAHAN seramai 101 penduduk dari lapan buah kampung yang berpindah di pusat pemindahan banjir baru-baru ini sedikit terubat apabila mereka menerima wang bantuan mangsa banjir sebanyak RM500 setiap seorang dari kerajaan, di Pejabat Daerah Setiu, Bandar Permaisuri, hari ini.

Mereka yang kebanyakanya dari kawasan Langkap itu berterima kasih kepada kerajaan kerana memberi bantuan itu yang boleh meringankan bebanan mereka membeli beberapa keperluan rumah yang rosak akibat banjir itu.

Nizam..Penolong SU MKNT
Penolong Setiausaha Majlis Keselamatan Negeri (MKN) Terengganu, Shaiful Nizam Razali, berkata mereka yang menerima wang bantuan itu adalah daripada mangsa banjir yang mendaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

“Mereka ini terdiri daripada mereka yang yang terbabit dengan perpindahan pada banjir baru-baru ini samada yang berpindah di pusat pemindahan ataupun rumah saudara mara dan mendaftar dengan JKM,” katanya.

Shaiful Nizam berkata, setiu adalah daerah kedua yang diberi bantuan banjir ini selepas daerah Besut dan selepas ini, katanya, bantuan itu akan dihulurkan kepada mangsa banjir di daerah Marang dan Hulu Terengganu.

Sementara itu, Penolong Kanan Pegawai Daerah Setiu, Mohd Azmidi Abdullah berkata, beliau mengharapkan semua penerima bantuan hari ini supaya berjimat cermat dengan wang bantuan yang mereka perolehi.

“Saya harap tuan puan berjimat dengan duit yang kita dapat. Sekarang banyak bantuan yang diberi kerajaan antaranya bantuan banjir ini, bantuan persekolahan anak-anak, bantuan hari raya, BR1M dan lain-lain. Kita kenalah berterima kasih kepada kerajaan,” katanya.
Antara mangsa banjir yang hadir.

Surirumah juga turt terima bantuan.

Penerima cop jari sebelum terima duit.

Seorang pegawai MKN sedang menyemak nama wakil.

Seorang warga emas menerima bantuan.

Mohd Daud Seman, 62,,terima kasih kerajaan.

Abdullah Taib.70.dua orang berpindah.

Isa Tahir, 74,..beli keperluan rumah.

 

No comments: