Proses mengupas kulit dan menghiris isi ubi pula mengambil masa sehari dan proses merendam ke dalam air mengambil masa empat hari empat malam.
Kira-kira 50 koligram ubi gadong diproses untuk menghasilkan tujuh jenis kuih tradisional yang bakal dihidangkan kepada tetamu ‘istimewa’ pada Sabtu ini.
Antaranya termasuklah kuih lok lik, onde-onde, puteri mandi, kuih lapis, buah gomak, bubur dan gadong goreng.
Kerja-kerja mencari, membersih dan membuang toksik pada bahan berkenaan yang agak rumit tidak menjadi masalah kepada kaum ibu di Kampung Bukit Wan kerana terlalu teruja untuk menyiapkan juadah berkenaan.
Proses mencari dan menggali ubi berkenaan memakan masa setengah hari kerana pokok yang tumbuh meliar dan memerlukan pokok lain sebagai sokongan hidup ini lebih segar dan elok isinya jika datangnya dari hutan kebun buah-buahan di atas bukit, bukan ditepi rumah.
Seeloknya pokok berusia 15 hingga 20 tahun ke atas akan menghasilkan isi yang besar dan sedap bila di makan dan pokok inilah yang diperolehi oleh Hajah Faridah Abdul Ghani adik beradik untuk membuat kuih berkenaan.
Proses mengupas kulit dan menghiris isi ubi pula mengambil masa sehari dan proses merendam ke dalam air mengambil masa empat hari empat malam iaitu dua malam dalam bekas tertutup kemudian akan dipindah ke dalam air yang mengalir.
Ketika dalam proses rendaman, hirisan ubi ini perlu dibersihan dua kali sehari untuk memastikan kebersihannya berada pada tahap paling memuaskan.
Demi pemimpin yang dikasihi rakyat jelata, tidak ada rasa penat dan jauh sekali mengeluh sebaliknya sentiasa ceria sepanjang proses menyiapkan bahan-bahan untuk menghidangkan kuih muih hasil kerja tangannya yang akan menjadi kenangan seumur hidup.