Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

17 July 2011

Pasar baru untuk kemudahan masyarakat setempat

Oleh; Esah AbdullahPasar Kepong dan Pasar Wakaf Tengah yang baru siap sepenuhnya bakal beroperasi tidak lama lagi bagi kemudahan masyarakat setempat.

Pengarah Jabatan Pembangunan dan Penyelenggaraan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Encik Zulkifli Hassan berkata, Pasar Kepong siap Mac lalu manakala Pasar Wakaf Tengah pada Oktober tahun lalu.

“Pasar Kepong yang berharga RM383,000 mempunyai tiga kedai pelbagai perniagaan dan masing-masing enam gerai basah dan gerai kering melibatan sayur-sayuran, ikan, daging atau barangan kering lain.“Pihak MBKT mengambil inisiatif mewujudkan ruang niaga ini atas dasar permintaan masyarakat setempat melalui Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di kawasan terbabit,” katanya ketika dihubungi Teganukita, hari ini.

Katanya, Pasar Wakaf Tengah pula berharga RM430,000 mempunyai enam kedai pelbagai dan masing-masing lapan kedai basah serta kedai kering merupakan pasar lama yang dibaikpulih untuk menyediakan ruang yang selesa dan bersih.

Di kawasan pasar ini katanya, MBKT turut menyediakan kemudahan lain termasuk tiga tandas awam beserta bilik mandi dengan peruntukan tambahan berjumlah RM112,000.

“Mengambil kira keselesaan semua pihak termasuk peniaga dan pengunjung ke pasar-pasar tani Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) sentiasa menambah serta mewujudkan kawasan baru serta membaik pulih pasar sedia ada,” katanya.