Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

01 November 2012

Warga ILP Kuala Terengganu diminta bersama-sama tingkatkan produktiviti kerja

 Oleh: Suriati Ali 

Warga Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kuala Terengganu diminta bersama-sama berusaha gigih bagi mencapai transformasi minda dan peningkatan produktiviti kerja.


Pengarah ILP itu, Encik Abdul Halim Abd Rahman, berkata kita sewajarnya mengamalkan pemikiran kritis dan konstruktif dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai penjawat awam dengan penyelesaian secara kreatif dan inovatif.

 Katanya, dia tidak mahu melihat budaya `automasi’ menjadi satu hakikat dalam sektor awam.

“Kita hendaklah sentiasa berfikir di luar kotak kebiasaan dalam menjalankan tugas yang diamanahkan,” katanya.

Beliau berkata ketika berucap pada Majlis Hari Kreativiti dan Inovasi ILP Kuala Terengganu, di Gong Badak, Kuala Terengganu, semalam.

Majlis yang dirasmikan Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Manusia (JTM), Haji Syed Mohamad Noor Syed Mat Ali itu turut dihadiri Dekan Fakulti Pengajian Maritim Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof Madya Dr Wan Mohd Norsani Wan Nik.

Sebanyak 13 kumpulan daripada pelbagai jurusan mengambil bahagian dalam Pertandingan Rekacipta dan Inovasi.Program itu diadakan bagi memberi pendedahan dan pengiktirafan kepada pelajar supaya bijak meneroka pembaharuan atau inovasi sesuatu produk berkaitan bidang yang diceburi.

Encik Abdul Halim, dengan lahirnya budaya inovasi, ia dapat meningkatkan pembudayaan kreativiti, budaya kerja berpasukan dan pemuliharaan aset organisasi dan mengurangkan pembaziran.

“Proses membudayakan inovasi bukan hanya memfokuskan kepada ruang yang sempit iaitu menglibatkan penghasilan kerja semata-mata malah perlu dilihat dari pelbagai sudut,” katanya.